Știrile zilei – 24 aprilie 2015

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

15 comentarii

  1. Referitor la stirea cu medicul din Crucea-Suceava, nu cumva se feresc absolventii de medicina sa mearga acolo stiind ca prin apropiere e o mina de uraniu?

    00
    • pai da, pt ca locuitorii din Crucea sunt regateni si trebuie sa mearga in Bucovina la doctor. apoi, acolo e practic creierul muntilor, drum de la Dorna la Poiana Largului, prea putin circulat si intretinut, cine se duce doctor acolo e izolat complet de civilizatie si mai poate gasi si uraniu

      00
    • Intrebarea „Cine vrea să fie medic printre moldoveni?” este prosteasca. Intrebarea corecta este: cine vrea sa fie medic la „mama naibii” ? De acolo pana la SV se face minim 2 ore. Transport in comun nu exista sau daca exista (sunt sigur) ca exista un singur autobuz / zi.

      00
    • Nu e vorba de mina doar, am si eu prieteni care au primit post ca medic de familie in curul tarii si au refuzat categoric, in plus cati tineri se muta de la oras la tara? cum dracu sa socializezi acolo? Vor medic sa se mute la oras, daca traiesti ca acum 100 de ani meriti sa ai parte de tratament ca in perioada aceea.

      00
    • @Croco
      @ radu
      Sunteti (probabil) nascuti si crescuti la oras, nu vă place la țară, sunteți legați de grupul social, prieteni, familie și, nu în ultimul rând, de facilitatile pe care le ofera viata urbana, de la apa calda non-stop la teatru, cinema și pizza la comandă în 30 de minute.
      Nu fac mișto, sunt exact ca voi, born&raised in the city, nu mă văd locuind la țară, deși am avut parte de câțiva ani de trăit în condiții mult sub nivelul Bucurestiului, mai precis în Balcani.

      Pe de altă parte, însă, aș vrea să vă atrag atenția unui aspect: profesia de medic NU este legată de zona urbană. În general, de urbanitate se leagă profesii de gen avocat, jurnalist, bancher, notar, muzeograf ș.a., adică acele profesii care depind de un loc clar de activitate: tribunal, judecatorie, bancă, notariat, sediu ziar sau televiziune, muzeu. Medic poți fi și la Fundeni, și la dispensarul din Crucea, jud. Suceava.
      Pentru profesii de genul doctor, profesor, polițist, funcționar public, militar profesionist ș.a., societatea nu poate oferi garanția unui loc de muncă la oraș. Mai mult, societatea are mereu nevoie destul de mare de astfel de profesioniști pentru că ei asigură zonele de bază ale funcționării statului: serviciile de sănătate, educație, lege și ordine, administrație publică, securitate națională. Toate aceste servicii acoperă drepturile omului și cetățeanului.
      Pentru a le asigura, societatea poate lua măsuri pozitive și negative: poate plăti ceva în plus pentru un profesionist care acceptă un post la țară sau poate limita accesul la educație de profil gratuită (universitate) pentru cei care vor să fie doctori, profesori etc. dar numai în condițiile lor (recte la oraș).
      Pe mine, cetățean egal în drepturi cu voi doi, mă interesează ca și la Crucea, jud. Suceava (sau la Bisoca, jud. Buzău, sau Sângeru, Prahova ș.a.m.d.) să existe medici, profesori, polițiști și funcționari publici. Așa cum pe voi nu v-a forțat nimeni să vă alegeți profesia de medic si nu vă poate forța nimeni să mergeți la țară, nici pe mine sau pe alții ca mine nu ne poate forța cineva să alegem, ca prioritate, să investim bani publici în unități medicale la oraș, doar ca să aveți voi slujbe. Iar după ce acele dispensare, spitale, policlinici sau ce-or mai fi ele vor fi construite ȘI la țară, probabil că următoarea idee bună va fi aceea că, dacă vreți diplome de medici pe locuri bugetate de stat, atunci semnați în anul I un angajament pe, sa zicem, 5 ani cu Ministerul Sănătății, că veți merge unde va fi nevoie (poate cu un plus la salariu, de ce nu?) și nu unde vreți voi să profesați, în buricu’ târgului. E un model care se aplică deja la unguri, nu văd de ce nu s-ar aplica și la noi.
      Desigur, cine vrea să facă medicină cu plată, e binevenit, n-are decât scoată banu’, ca studenții străini, apoi să-și caute de lucru pe piața de profil sau să emigreze, treaba lui.
      Acestea fiind spuse, înainte să mă înjurați, beți o gură de apă rece și recitiți imbecilitatea scrisa de
      radu:
      „Vor medic sa se mute la oras, daca traiesti ca acum 100 de ani meriti sa ai parte de tratament ca in perioada aceea.”
      Parol? Tu te auzi cu urechea externă?

      Vă salută un absolvent de jurnalism, ajuns la 40 de ani si aflat deja la a treia recalificare…

      00
  2. Intr-adevar, Europa e plina. Ajunge sa ne uitam pe harta lumii ca sa intelegem ca intr-un continent atat de mic precum Europa au curs ca intr-o palnie toate celelalte continente.

    00
    • Mai ales America de Nord, Australia si Antarctica. Curg continentele astea in Europa, ceva de speriat. Ca intr-o palnie!

      00
    • @Cristi: de ce insisti sa pari rau ca un pitbull? Antarctica-1000 de locuitori. Australia-17 milioane. America de Nord-465 de milioane. Europa-830 de milioane.
      Dupa principiul tau si stirile pe care le pune Vali pe net sunt irelevante la nivel mondial, nu?

      00
    • Nu e vorba de faptul că nu mai e loc, e vorba de nivelul educației și capacitatea financiară a emigranților care trag in jos economia.

      00
    • Ce legatura au cifrele tale cu ce ai spus tu Initial? Cate continente sunt pe glob si cate „curg ca intr-o palnie” in Europa? In afara de problemele cu Africa, chiar „curg continentele” in Europa?
      Om fi noi buricul pamantului, a?

      00
    • Cristi, nu noi, insa capitalele si marile orase europene sunt buricul pamantului. Daca dai o tura vei vedea raportul. Revin la ce am spus initial: uita-te pe harta si vezi cat e Europa pe langa Asia, Africa sau America. De Sud.

      00
  3. A dat vreunul, vreodata, click pe reclamele ce apar pe facebook?
    Daca da, pe ce reclame ati dat click?
    Nici pana azi n-am inteles cum functioneaza afacerea asta numita facebook…

    00
  4. În clipul de pe youtube, la minutul 9. Tipul are ghiozdan de la Calif!!! :D

    00
  5. Iar creste somajul la Iasi daca sa inchis „Academiei Infractorilor Români”.

    00
  6. @ lucian: Am impresia ca si tu contribui la cresterea numarului analfabetilor.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile