Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. 4. Singurii care fac ceva sa impulsioneze oamenii la reciclarea uleiului sunt cei de la Carrefour si MOL.

    La Carrefour (doar hipermarket) duci 3L de ulei alimentar folosit si primesti 1L proaspat, sau un 5L si primesti 2 litri proaspat. MOL ia orice ulei fara sa comenteze, dar nu dau nimic in schimb (poate s-a mai schimbat intre timp).

    Exista si altii gen Auchan care iti dau ceva pe uleiul alimentar, dar ei pretind sa le duci uleiul curat, gen strecurat. Daca ai un bidon in care tot pui ulei uzat, pe fundul lui se depun chestii care cand il misti se plimba prin el, si cei de la Auchan faceau figuri la asta. Le-am scris, n-au raspuns.

    In rest, lumea arunca uleiul la chiuveta ca nu e motivata sa il duca undeva si sa primeasca ceva in schimb. Fazele cu ecologia lasa rece 99% din romani.

    00
    • Ulei: 8 lei litrul. Nu mai aruncă nimeni nimic.

      00
    • Lumea arunca ulei la chiuveta pentru ca nu se ocupa ei personal de intretinerea tevilor de canalizare (si ma refer la interior, in bloc). Stau la curte si orice problema apare la canalizare ma costa timp si bani, asa ca prefer sa vars uleiul din tigaie intr-o galetusa (de 1 litru in care a fost smantana). Apoi cand aceasta de umple am una mai mare in care colectez tot (galeata de var 20 de litri). Odata la 2 ani imi rezerv cateva ore sa strecor uleiul din aceasta galeata (intre timp sa sedimentat, deci e simplu de separat) si sa ma duc cu el in bidoane de 5 litri la Carrefour sa iau ulei proaspat. Win-Win

      00
    • Solutii: https://hartareciclarii.ro/cum-reciclez/de-ce-si-cum-sa-reciclezi-uleiul-alimentar-uzat/

      Carrefour daca fac asta, sunt foarte discreti. Am unul aproape si nu au nici o indicatie. Cu cine vorbesti? Casieritele sunt ocupate, paznicul e atent sa ia temperatura.

      Am propus Green Environment celor de la Asociatia din blocul in care locuiesc, sa vedem daca se poate pune la punct un sistem, mai ales ca fac asta gratis.

      00
    • Mai au campanie la Carrefour? Am si eu 2 bidoane de 5 litri stranse in ultimii 2 ani si ma gandeam unde pot sa le duc.

      00
    • La Carrefour se poate doar la hipermarket-uri, am scris in paranteza initial. La relatii clienti, au un palet imens cu o gaura in mijloc unde pui recipientele cu ulei. Sau poti da un telefon, sa fii sigur.

      Eu cred ca ar trebui sa se colecteze la orice magazin mai mare, sa primesti ceva gen 5 lei ca voucher pt cumparaturi, doar cu motivare se poate creste colectarea.

      Ca vine nu stiu cine acasa la tine in Bucuresti sau Iasi nu stiu, tara asta e mai mare un pic decat cele doua orase. Cand Marcela are de ales intre a arunca rapid uleiul la chiuveta sau a-l duce la magazinul X care nu iti da nimic in schimb, nu se plimba nimeni cu bidoanele.

      00
    • Da mai e la Carrefour oferta, la 3 litri uzati primești un litru, la 5 litri doi litri. Sursa, am fost acum la Carrefour mall cu Carrefour pentru niste chestii.

      00
    • @rdb, asta este problema, ca majoritatea avem nevoie de o motivatie ca sa facem efortul de a recicla. Mie de exemplu nici nu-mi trece prin cap sa arunc uleiul la chiuveta, dar parca nici nu sunt prea motivat sa ma car cu bidoanele dupa mine pana la un centru de reciclare fara sa am un beneficiu. Si uite asa stau de aproape 1 an cu 1 bidon plin in debara (cel de-al doilea l-am terminat de umplut acum vreo 2 saptamani, deci este recent).

      00
  2. 5. Oftez pentru Twitter, când îmi aduc aminte de Vine.

    00
  3. 4. Vali, nu te mai potolesti cu inventia asta cu poluarea. Pai nu ti-au demonstrat cititorii ca poluarea/incalzirea globala nu exista? Ca este un complot al UE si Bill Gates, ca sa micsoreze populatia?

    00
  4. 3. Aia sunt bani de tigari

    00
  5. Cum naiba microsoft.com si aple.com sunt mai vizitate ca netflix.com si, mai ales, ca youtube.com?!?

    00
  6. Ia uite, bă… nu mai stă nimeni pe pornache. :(

    00
  7. Colectez ulei alimentar uzat si il predau la Carrefour sau Mol. O laboranta de la APA spune ca mare problema cu uleiul alimentar uzat nu este la cit detergent contine apa din canalizare, eu ca nespecialist o contrazic totusi.

    00
  8. factura de curent la enel trebuia sa fie primita de acu 2 saptamani. si alte persoane zic la fel. o fi scos femeia de serviciu vreun cablu din priza.

    00
  9. La punctul numarul 2 adauga birocratia romaneasca plus sistemu super special de justitie. Practic orice modificare a unei portiuni de lege cu privire la inregistrarea video, ar fi urmata de un sir de contestatii in instante pana la sfantul asteapta. La toate astea adauga situatiile in care niste isteti vor incepe sa faca diferite montaje speciale pentru a mai arde pe unul sau altul.
    Pe scurt nu avem resursa umana in parlament sa faca asta, respectiv resursa umana care sa se ocupe ca aplicarea legii este conforma si uniforma, iar problema resursei umane o sa fie una serioasa in urmatorii 10 ani fie ca ne place, fie ca nu.

    00
    • Asta cu „niste isteti vor incepe sa faca diferite montaje speciale pentru a mai arde pe unul sau altul” nu este de fapt o problema reala.
      Se poate specifica simplu in lege ca se iau in considerare doar inregistrarile primite de la cel care a facut inregistrarea si in cazul in care presupusul vinovat contesta inregistrarea, se face o expertiza a acesteia. Nu cred ca sunt multi dispusi sa riste puscaria (declaratii false catre politie, alterare de probe etc) pentru a „arde pe unul sau altul”.

      00
    • Ei nu, so crezi tu Mihai, legea e bună așa cum e, adică înregistrarile video și audio trebuiesc luate de instanță doar ca probe circumstanțiale, adică au valoare de adevăr doar susținute de martori.

      00
    • @MihaiC
      La ora actuala nu stiu cati experti autorizati pe partea de inregistrari video avem in Romania, iar asta poate deveni o problema in sine. Acum si daca am merge pe propunerea ta iti garantez ca orice contraventie de acest gen se va transforma intr-un proces de minim 2-3 ani, iar practica la nivel de instanta o sa fie neuniforma.
      Pe langa asta in maxim 5 ani orice generare de video fals o sa fie o joaca de copii, iar lucrurile vor deveni si mai futute pe aceasta parte.
      Revenind la problema in sine toata situatia se poate rezolva foarte usor. Mai precis politia rutiera poate pune la dispozitia doritorilor un mod simplu si nebirocratic prin care sa-si poata omologa camerele video de bord si o modalitate usor de centralizat prin care doritorii pot trimite inregistrari cu nebunii din trafic. In procesul de omologare semnezi frumos o declaratie ca nu faci nasoale si gata toata situatia. La o adica se pot face diferite parteneriate cu diferite platforme si producatori daca s-ar vrea. Repet problema nu este legea sine cu partea de omologare ci faptul ca procesul de omologare si reclamare nu este standardizat si armonizat cu legislatia in vigoare, respectiv nu este simplificat din punct de vedere birocratic. Daca s-ar face aceste lucruri treaba ar fi bine stiuta de toata lumea si lucrurile ar merge intr-o directie normala din care avem toti de castigat.

      00
    • Partea de contestații se poate rezolva simplu din legislație: dacă decizi să plătești amenda redusă înseamă că recunoști fapta și nu mai ai dreptul de a contesta. Dacă depui contestație și ai pierdut… amenda întreagă. La fel și pentru suspendare permis, poți să stai o lună dacă îți asumi fapta sau trei luni dacă nu.
      Dacă introduc și posibilitatea de cere copii după proces verbal și filmări nu vei mai avea contestații decât de la ăia care chiar au șanse de a câștiga.

      00
  10. Legat de uleiul aruncat la chiuveta, vedeti ca sunteti inculti si nu stiti cum sa faceti ecologie. Am avut ocazia sa lucrez intr-un loc unde bucatarii erau indieni, uleiul nu se arunca pentru simplul fapt ca nu se schimba, doar completau cu ulei nou cand scadea nivelul, avea mancarea un gust fabulos.

    00
  11. #4 – imi plac articolele astea. Deci se poate recicla, undeva se intampla, dar la nivel concret … ce si unde?

    Sunt firme care vin si iau de acasa? Care? Daca se recicleaza, de ce nu exista containere pentru colectat ulei folosit la fel cum sunt pentru toate celelalte chestii uzuale (hartie / sticla / etc). Am gasit una, Green Environment, care insa nu e in zona mea.
    Se colecteaza la hypermarket? Care? Ca eu sunt aproape de un Profi + Carrefour + MegaImage si niciunul nu colecteaza ulei folosit. Aparent Auchan (departe) si benzinariile MOL se ocupa activ de asta – si au pe site la ei.

    Nu stiu cat de actuale sunt: https://hartareciclarii.ro/cum-reciclez/de-ce-si-cum-sa-reciclezi-uleiul-alimentar-uzat/

    00
  12. NOU
    #29

    8. Trebuie sa fii destul de naiv sa crezi că la baza protestului sunt antivaxxeri și conspiraționisti. Dar e ok, e nevoie de idioți utili care sa repete la nesfârșit, fara sa rumege informația. Evident că și de partea aur și sosoaca sunt idioți utili care cred că „vaccinul te sterilizează pe 3 generații”, însă asta nu tine de educație. Tine de faptul că adulții nu au discernământ și caută constant un salvator pentru viața lor. Usr s-a urcat pe Roșia Montana, aur pe furtul de lemne.

    00
    • Pe furtul de lemne ‘s-a urcat’ recorder. Unde dracu s-a urcat aur? In pom?

      00
    • Cand s-a dus Simion peste unu de fura lemne sa zica stai asa sa nu te impiedici, ia-o pe aici – cum ii zicea lui Nicusor? Cand si-a sudat sosoaca o drujba pe fata si i-a alergat pe aia prin padure? Ce plm visezi tu acolo? Astia fac doar circ prost anti masca si anti vaccinare. Cand s-a dus aur cu 15 mii de daci peste aia in padure?

      00
    • NOU
      #32

      @gamblin încurci marfa cu ambalajul. Eu vb de doua partide politice și tu de o publicație și un partid politic. Prima oară când am văzut steagul aur a fost la un protest împotriva defrișărilor ce a avut loc în parcarea egger și holz din Rădăuți (imediat ce am ieșit din carantină, cred că mai 2020), după care au făcut și o tura de oraș. Mi-au atras atenția când i-am văzut pe buletinul de vot la primari și atunci am zis sa stau de vb cu un cunoscut ce a participat la protest și am aflat că merg des la proteste de astea de atenție pe la kronospan la Sebeș, pe la holz la Reci și Comănești, etc.
      Ar fi bine sa discutăm și cu oameni ce nu se afla in bula noastră, pentru că aflam lucruri extraordinare. Personal, nu mă reprezintă nici un partid politic din Romania, însă incerc sa gândesc în perspectivă.
      Ambele partide sunt formate de oportuniști și se aseamănă mai mult decât se disting. Ar fi bine sa vezi tabloul complet.

      00
    • Pe AUR i-am văzut și în Frankfurt astă vară la demonstrații, filmam de pe vaporaș și mi-a atras atenția steagul românesc, dupa ce am coborât de pe vaporaș am fost la ei și am schimbat câteva vorbe, erau acolo pentru alegerile moldovenești care urmau să fie la sfârșit de săptămână, filmarea era cred că într-o joi (vedeți data în poza din link).
      În fine ca să te „miști” să faci agitație prin toată Europa îți trebuie ceva bani, fix asta le-am spus și au replicat ca șeful lor a vândut apartamentul ca să aibe bani de campanie electorala ca să intre în parlament, evident că i-am crezut imediat.
      link foto https://drive.google.com/file/d/1ticl4SL_IHvzhB5wTcLWmXK-6lyC4PFF/view?usp=sharing
      Rămân la părerea mea că sunt „săgețile” serviciilor.

      00
    • Să moară pwla unui product manager pe care îl știu, dacă am văzut pe ăștia de la Aur la vreun protest împotriva defrișărilor. Sau erau la vreun meci de fotbal, se încăierau cu jandarmii?

      00
  13. stai sa afla romanul ca sunt sobe cu ulei ars, sa vezi atunci cum uleiul ars brusc are valoare.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube