Știrile zilei – 22 iunie 2022

  1. Verde . Pistrui . Galben . Blondă . Roșcată . Culori . Blondă .
  2. Despre bacalaureat
  3. România e lovită de secetă
  4. Antena3 a făcut 1,6 milioane euro profit
  5. Piața imobiliară duduie 
  6. Educația sexuală în școli, doar la clasa a opta
  7. Germania mai vrea să producă mașini
  8. SUA interzic importurile de bumbac dubios din China
  9. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

78 comentarii

  1. 6. Se duc sa primeasca lectii de la elevi – e un pas in directia buna, ar trebui ceva mai devreme

    00
    • Nu trebuie mai devreme doar daca esti cumva de etnie.
      Nu ai fetita, nu e asa? Pentru ca pentru un părinte bărbat e ușor delicat subiectul asta sa fie discutat înainte de 12-14 ani.

      00
    • pai intr-a opta deja au 14-15 ani, destui isi incep viata sexuala inainte sau pe la varsta aia. parerea mea e ca educatia sexuala la fete ar trebui inceputa cu un an-doi inainte de prima menstruatie (si la baieti tot la aceeasi varsta) si cu elemente simple de igiena si consimtamant si cum sa se fereasca de abuzatori, la 14 ani si cu semnatura parintilor e degeaba.

      legea asta e cam degeaba, nu prea vad la tara unde educatia aia chiar trebuie facuta, unde oamenii sunt mai pudici si rusinosi si mai crestinopati, ca parintii sa le semneze copiilor. oricum, la nivelul scolii de la noi si la ce profesori avem, cred ca orele alea fac mai mult rau decat bine.

      00
    • Bai nene nu stiu pe ce lume traiti. Eu, baiat molau, din familie conservatoare, in capitala in anii 80, inceput de 90 si deja pe clasa a treia – a patra stiam cam tot ce e de stiut (in teorie binenteles, practica a venit mult mai tarziu, ca deh.. molau, am zis). Si netul nu se inventase inca.
      Chestiile astea gen ciclul fetelor, virginitatea, sexul in sine si protectia erau subiecte de discutii frecvent intre colegi sau prietenii de la bloc, genul de discutii sa parem si noi mari.
      Cum ziceti si voi mai sus, in ziua de azi, pe a opta se duc profesorii sa invete de la elevi.

      00
  2. Pistruii-s ce trebuie și azi. Keep up the good work. 🤪

    00
    • Sa cumperi cand e blocul gata suna bine. In practica mai raman nevandute doar apartamentele cele mai nasole gen parter, asta daca mai raman.
      Iar sa cumperi un apartament nou dintr-un bloc terminat acum presupune un extra de 20-30K euro. Majoritatea anunturilor sunt cu preturi gen 100K euro pt un apartament cu 2 camere care a fost luat cu 70K, asta acum 3 ani, in complexul meu.

      00
    • Reply la wrong thread.

      00
    • Și ultima blondă la fel :o))

      00
  3. 5. Piața imobiliară duduie

    Asta se practica si in strainatate de cand e pandemia si razboiul. Vanzatorul reziliaza contractul, plateste penalizarile si vinde cu profit mai mare. Ca si cumparator nu prea poti face nimic.

    00
    • Ba că poate. Da dezvoltatorul in judecată. Mie mi se pare abuz.

      00
    • Ba poti face. Sa nu ma arunci cu bani in proiecte.

      00
    • @G
      In Romania e mai jungla deoarece nu toate contractele au vreo clauza de penalizare ci doar se angajeaza ca restituie suma. Acum in teorie nu prea ai ce sa le faci, doar sa stipulezi niste penalitati exagerat de mari astfel incat sa-ti diminuezi pierderile si cam atat sau sa nu mai te bagi in „investitii” imobiliare o vreme. Toata nebunia asta indica o reasezare a pietei si acum o sa se faca diferenta intre cine este serios si cine vrea in continuare sa dea un tun.

      00
    • Ca și cumpărător poți sa cumperi când blocul este gata sau aproape gata și atunci astfel de situații nu ar mai exista.
      Totodată dezvoltatorii ar fi mult mai atenți la calitatea construcției pentru ca ar risca sa rămână cu apartamentele nevândute.

      Asa îmi pare o situație favorabila doar dezvoltatorilor – adică iau avansuri mari, construiesc cu banii oamenilor, dacă blocul e rău aia e, oamenii au dat banii și nu au ce sa mai facă, iar dacă preturile cresc dezvoltatorul le da banii înapoi și vinde altcuiva mai scump.

      00
    • @Mirel

      Sa cumperi cand e blocul gata suna bine. In practica mai raman nevandute doar apartamentele cele mai nasole gen parter, asta daca mai raman.
      Iar sa cumperi un apartament nou dintr-un bloc terminat acum presupune un extra de 20-30K euro. Majoritatea anunturilor sunt cu preturi gen 100K euro pt un apartament cu 2 camere care a fost luat cu 70K, asta acum 3 ani, in complexul meu.

      00
    • @Silviu Petcu
      Asta se întâmplă tocmai pentru ca in general în România cumparatorii s-au învățat sa își asume tot riscul și pare un lucru extraordinar când un constructor chiar face ceea ce zice – adică termina blocul la timp, are spatiile verzi promise și asa mai departe.

      De aceea oamenii semnează contracte în orice condiții și de aceea apar situații precum cele din articol – pentru ca dacă nimeni nu ar cumpăra din faza de proiect de unde ar fi atâția clienți care sa dea cu 20-30.000 de euro în plus ??

      Nu este exclus ca asta sa fie o tactica a dezvoltatorilor – adică la ultimele apartamente pun niște preturi foarte mari tocmai ca oamenii sa fie speriați de acele preturi și sa cumpere orice din faza de proiect.

      00
    • eu ma bag un pic pe socialism si zic ca statul ar trebui sa intervina aici prin legislatie si sa nu permita reziliere unilaterala la contracte decat in conditii foarte dezavantajoase pentru dezvoltator.

      00
    • @Zarax usor de zis sa-i dea in judecata, dar aia inseamna ani de procese, platit avocat si tot circul, si la final e 50/50 ca castiga.

      00
    • @Mirel Atata timp cat vor fi investitori cu bani cash din surse ‘necunoscute’ nu prea ai cum sa schimbi mare lucru.

      00
    • Cata vreme ai incheiat un contract in care se prevede ca la rezilierea contractului se ramburseaza doar avansul platit iti meriti soarta. „Dezvoltatorul” nu a incalcat nicio lege, pur si simplu se foloseste de o prevedere contractuala favorabila lui si nu ai niciun motiv ca sa il dai in judecata.
      Daca cumparatorul ar fi inteligent ar cere ca in contract sa se stipuleze ca vanzatorul va rambursa de x ori avansul daca contractul se reziliaza unilateral, cata vreme blocul se finalizeaza si nu intervin alte evenimente ce nu sunt sub controlul dezvoltatorului.
      Daca refuza o astfel de clauza mai bine cauti un alt bloc, dezvoltatorul nostru e pus pe tepuiala.

      00
    • Avansul plus rata inflației.

      00
    • Am cumparat si am vandut (pers fizica la pers fizica) – cutuma este ca la semnarea pre-contractului se da un avans si apoi – 1/ daca se razgandeste cumparatorul, pierde avansul; 2/ daca se razgandeste vanzatorul, trebuie sa ii plateasca cumparatorului dublul avansului.
      Fara genul asta de clauza, se pot face abuzuri (imorale dar legale)

      De ex, acum multi ani am cumparat prin „Prima Casa” si a durat mai mult cu finalizarea creditului decat ma asteptam; a trebuit sa mai platesc un avans ca sa maresc termenul limita pentru incheierea contractului.

      00
  4. NOU
    #22

    2. Eh, România…
    3. Dumniezo nu bate cu bota. Perfect! Când prostul fură instalația de irigații ca să-și faciă araci la vie și stâlpi pentru gard, merită să crape de foame. 🖕
    6. E totuși un pas înainte.
    7.Mă bucur că-n Germania mai gândește și cu creierul dintre urechi, nu doar cu cel din burtă.

    00
  5. 7. Pai Germania e cel mai mare exploatator si poluator de carbune din Europa. Literalmente demoleaza localitati intregi, daca gaseste carbune sub ele. Si nici macar carbune bun, ci lignit. Ar fi ridicol sa renunte la motoarele pe combustie.

    00
  6. 2.Ma amuza chestia aia ca este nevoie de scoli profesionale si de mai multi meseriasi.In primul rand nu prea mai sunt profesori ca sa formeze noile generatii de meseriasi si chiar daca din invatamantul profesional ies copii buni care vor sa invete meserie si sa se perfectioneze descopera minunatele salarii din Romania deci rezultatul este clar …dupa ce invata ceva pleaca in tarile civilizate unde munca chiar este platita.
    Aici trebuie formati viitoarele generatii de frecatori de menta la stat, in orice domeniu.

    00
    • Mă uitam la un electrician autorizat – 2700 lei
      In Germania 2700 euro.

      Hai noroc și spor în ramură!

      00
    • Refuz sa cred ca ala este salariul pentru un electrician autorizat, in conditiile in care este asa mare cerere pe piata muncii. Basca lucrarile ce le poate face dupa program. La mecanici, spre exemplu, imi spunea un nene cu service in Tg Jiu ca le da 1000 de euro in mana si se poarta cu mare grija, ca sa nu plece.

      00
    • Probabil că patronul s-a limitat doar la o amantă.
      Alții nu, că sunt anunțuri și cu 400 euro.
      Normal că se bulucește lumea, doar așteaptă încă 10 la ușă

      00
    • In Bucuresti orice electrician autorizat ia minim 5000 de roni,pe cartea de munca.Nu stiu de unde ai gasit tu suma aia.Banii aia ii iau necalificatii,tot pe carte de munca.

      00
    • Si cam câte ore muncesc mecanicii ăia, ce condiții au ?
      Oricum ar fi, tot e tot prea puțin în comparație cu salariile de afară, pentru cei cu vechime ma refer. Și celor mai noi în branșă nu cred ca le dă atâția bani…

      00
    • meseriasii castiga bine in Romania, mai ales cei care fac lucrari din astea mici care se pot face in echipe de cate 2-3. un meserias care se pricepe face lejer macar de 3-4 ori mai mult decat un corporatist non-IT. nu vad problema ca nu mai e cine sa ii invete pe noii meseriasi, asta se rezolva lejer cu un parteneriat cu privatul, deja sunt locuri (gen Tulcea unde e santier naval) unde firmele sponsorizeaza liceeni si ii invata meserie cu conditia sa lucreze la ei vreun an.

      00
    • E greu cu linkurile la bo$$

      „Electrician
      3000 – 3500 lei/luna
      Ocupare deplină
      veolia romania solutii integrate
      Bucureşti
      Cerințe:
      Calificare in meseria de electrician;
      Autorizatie ANRE IIB;
      Experienta in lucru cu echipamente electrice si automatizari
      Condiții:

      Program de lucru full-time;
      Tichete de masa;
      Prima de vacanta;
      Prime sarbatori Pascale si Craciun;
      Abonament servicii medicale”

      00
    • Eu am facut liceu profesional intre 2004-2006. Multi nu stiu o chestie….8 din 10 elevi erau tot felul de ciudati veniti din medii ciudate. Pe aia nu-i poti invata nimic, si nici nu doresc. Scolile profesionale erau un fel de protectie sociala pentru astia ce nu au prins loc la liceu. In general nimeni nu vrea sa faca astfel de scoala.

      00
    • mai prin primavara au venit la noi in santier unii, nu stiu ce firma de echipamente de sudura intra pe piata in romania si au oferte. printre altele au inclusiv calificare completa. pe bune. ma tenteaza serios o chestie d-asta pe langa topografia mea.

      00
  7. 6. Cumpanasu: hold ma beer!

    00
  8. La 2. Sintagma „te trec, dar nu mergi la bacalauréat”e ft des intalnita in licee, la seral cu atat mai mult. Se strica procentul de promovabilitate si scoala „sufera”…

    00
    • Corect!

      00
    • E valabil si la evaluarea nationala din clasa a 8a. Si uite asa din 200k elevi inscrisi in clasa 0/1 ajung sa dea bacul doar jumatate. Din cei care dau bacul cam jumate iau (55% anul trecut parca). Deci cam un sfert din cei care au intrat in clasa 0/1.
      O companie care ar da rebut 3/4 din produse n-ar ramane multa vreme pe piata. Invatamantul romanesc duduie in schimb si scoate pe banda rulanta oameni fara abilitati minime pentru un cetatean functional (citit, socotit si o meserie din care sa se intretina si sa plateasca taxe).

      00
  9. 5.
    Aici este confruntarea între puriștii de dreapta (libertate maximă individului inclusiv arme de asalt de orice și evident și capitalului) și nenorociții de socialiști care de fapt vor reglementări pentru ca put și simplu altfel ești strivit ca individ de forța capitalului (lobby + avocați)
    Concret poate/are dreptul constructorul să îți impună contractul în condițiile lui (unde el suportă penalități minore sau deloc) pentru că el riscă capital, crează locuri de muncă etc sau trebuie să existe reglementări clare (pentru cazul de față similare antecontractului unde renunți și returnezi dublul avansului)
    In articol scrie „le-au returnat banii” adica penalizări minore. Practic au beneficiat de un crowdfunding cu costuri minime

    00
    • Pai ce capital risca daca face constructia pe banii fraierilor? Deja dupa primul nivel il ajuta si banca. Care vreti apartamente noi? Accept si bitcoin

      00
    • Pe langa faptul ca acesti constructori au construit locuinte cu „dobanda” aproape 0, cumparatorii au primit inapoi bani devalorizati.

      Desteptii au construit cu materiale la preturile din 2020.

      Eu inca nu imi pot explica cum cineva poate plati integral o suma mare de bani pentru o locuinta care e doar pe hartie…. Sa conteze atat de mult acel discount de 5% ptr. plata in avans? Pentru acel 5% iti provoci o durere de cap dupa…

      00
    • eu inteleg ironia din postarea ta, dar aici sunt socialist nenorocit in care zic ca statul ar trebui sa isi faca treaba si sa intervina pentru a nu permite ca genul ala de contracte sa fie valabile. ma amuza ca visul ud al conservatorilor/libertarienilor e tot timpul piata libera in care ei cred ca o sa fie reglata de consumatori, cand in practica se ajunge tot timpul la un cvasi-monopol in care corporatiile si afacerile sclavagesc pe toata lumea si fac profit nesimtit cu mizerii de genul asta de imi vine sa cant „sculati voi oropsiti ai vietii!”

      00
    • @Perkele piata libera hahaha … pana cand e nasoleala, pierderi, panica in piata si apoi incep diverse scheme cum a fost cu cryptomonezile cand au blocat retragerea banilor ca sa mai stopeze din „devalorizare”. Atunci nu le-a mai placut piata libera :)))

      00
    • @Perkele
      Nu eram ironic deloc.
      Sau este o ironie țintită direct catre puriștii de dreapta spre extremă care proslăvesc piața complet nereglementată când ei nu au nici 10k in contul curent și acea piață liber manipulată se pișă pe ei cu jetul capitalului mare sau mai mic care calcă pe cadavre ca să ajungă mare și cu jetul gros

      00
    • In perioada Caritas-ului au mai fost si alte scheme.
      Un „fond de investitii” promitea niste castiguri mari dar nu exagerat de mari. Avea insa o clauza de genul „daca datorita conditiilor pietii fondul nu reuseste atingerea tintei de crestere, va returna 90% din banii investiti” – ceea ce a si facut; practic a incasat o zeciuiala de la cei care le-au dat bani si au fost si curati ca lacrima, putand investii banii aia mai departe fara nici o grija.

      00
  10. E bine ca Educația sexuală în școli se va face doar la clasa a opta ca atunci fetele sunt deja nascute si au timp sa stea la ore cu tot cu copii si sa se educe despre cum trebuia sa nu faca copii.
    PS – de la ce clasa se face religie ???

    00
    • De la clasa 1 la clasa a 12a, logic

      00
    • ion, gresit. de la 2 3 luni, ca nu te intreaba nici dracu daca vrei sa te arunce un libidinos in fusta intr-un cazan cu apa pana mori, ca nici atunci nu te mai intreaba nimeni daca vrei sa cante fals alt pomanagiu.

      si pentru toate astea platesti intreaga viata, fie ca vrei, fie ca nu vrei.

      00
    • Stai calm, etnia nu merge la școală nici înainte sa fete. Au mai făcut ăștia de la recorder o mizerie de reportaj, România needucata, iar în tot clipul, în afara de profesoare, nu am văzut picior de român, ci ori turnulețe ori cocioabe de unde ieșea piranda cu cel de-al 10-lea puradel în brate. Dar da, România.
      Asa și cu asta cu mamele minore, dacă ar avea și tupeul sa spună câte din procentajul ăla sunt de etnie…. Si repet, respectivele oricum nu doar ca nu dau pe la școală decât maxim câțiva ani, dar sigur le interesează maxim de educația sexuala când acasă se pregătește nunta care sa pice odată cu aniversarea varstei de 12 ani…

      00
    • De la clasa pregătitoare (0) și dacă educatoarea e mai zeloasă și/sau părinții insistă, chiar de la grădiniță (câteva elemente: cum te închini, „îngerașul”, d-astea lejere).

      00
  11. 2. O explicație psihosocială care ar putea fi dată în cazul absenteismului de la bacalaureat:
    Înainte de 1989 intrarea la facultate era extrem de dificilă. Dar EXTREM de dificilă. Se dădea examen din vreo 3 materii și concurai cu ”n” oameni pe un singur loc. În 1977-78 erau vreo 130 e oameni pe un loc la Dreptul din Cluj. Prioritate aveau copiii membrilor de partid care fie erau sus-puși în sistem, fie aveau pile sus-puse în sistem. Pentru a da la facultate trebuia nu doar să fii ”curat” din punct de vedere politic dar să și faci parte din casta superioară; adică să nu fii șvab, maghiar, rrom.
    Cel mai râvnite erau posturile de inginer, arhitect și medic. Inginerii și arhitecții erau priviți cu respect și erau bine plătiți. Medicii – se știa – primeau mită zilnic, deci aveai asigurat un trai decent toată viața. Dar posturile white-collar erau extrem de puține. Chiar de ajungeai medic cumva, trebuia să tragi extrem de multe sfori să prinzi loc în spital. Cabinete private nu existau. Așa că aveai destul de mult de lucru și destul de multe hop-uri de făcut până să ajungi ”cineva”. Pentru că asta era miza – să ajungi ”cineva”. Statutul social creștea fie prin plan politic, fie printr-o profesie white-collar. Altă mobilitate pe verticală nu prea aveai. Așa că mulți nici nu încercau să dea la facultate, că era prea greu iar Statul oricum îți garanta un loc de muncă pe viață.
    Fast forward în 1989 când se reformează încet-încet sistemul de învățământ. În 1998 apare prima generație pentru care bacalaureatul deja e important, iar asta deoarece atunci se introduce legea care definește ponderea din notă care va fi luată în calcul la media finală de admitere în facultate. Până atunci încă dădeai examen din ”x” materii să ajungi în universitate.
    Prin 2004-2005 se introduce sistemul Bologna – 3 ani de facultate în loc de 4. Apar masteratele. Se introduc pentru prima oară și ”locurile cu taxă”; adică deja puteai intra la facultate dacă plăteai acolo o taxă anuală.
    Dintr-o dată, toți copiii celor crescuți în comunism sunt împinși de părinți să dea la facultate. Pe vremea lor ăia cu facultate erau respectați: domnul doctor, domnul judecător, domnul inginer. Rămâne mentalitatea aceea de ”vreau să fie respectat al meu, nu cum am fost eu la vârsta lui”. Încep să dispară școlile profesionale; ani mai târziu acestea sunt efectiv rase de Ministerul Educaței din simplul motiv că nimeni nu prea mai dădea la ele. Nici nu e de mirare, deoarece cu niște bani prindeai deja loc ”la cu taxă”. Terminai repede – în 3 ani. Copiii se înghesuie să dea la facultăți mânați de ideea unui viitor glorios. Universitățile simt miros de bani și suplimentează locurile. Dintr-o dată sunt vreo 600-800 de locuri la Drept în București. Toți ăia sunt plătitori de taxe.
    Se coboară după 2010 și mai mult standardul. Deja intri cam oriunde cu media 6. Se inventează specializări noi și redundante, multe dintre ele complet inutile pe piața muncii: ”resurse umane”, ”peisagistică”, ”istoria cutărui secol obscur”. Universitățile vor bani și nu vor să-i piardă pe cei care n-au prins loc la specializările mai căutate. În concordanță cu trendul, piața muncii începe să ceară diplomă pentru cam orice. Vrei casier la Kaufland – cam ai nevoie de facultate.
    Motorul din spate e schema cu Bac-ul: nota contează la ponderea mediei finale de intrare. Problema e că ponderea aia fluctuează în funcție de cum vor universitățil, fiecare având autonomie în deciderea ei. Vrei studenți mai mulți? Faci ponderea aia de 10% în loc de 50% iar ăla 40% dispărut îl maschezi prin ceva numit ”interviu de admitere” sau ”proiect cercetare”: o formalitate prin care tu, în calitate de candidat, scrii un eseu de 3 pagini sau porți o discuție de 5 minute cu o comisie de admitere. Comisie care te acceptă oricum, pentru că nimeni EVER-EVER n-a picat la interviul de admitere. Și pac – oi avea tu 6 la Bac, dai ai luat 10 la interviul de admitere. Dintr-o dată te califici să fii student. Dintr-o dată toți și toate pot intra la facultate. Devine ”rușinos” să NU fii la facultate. Că aia e deja norma: cel de la cărat bagaje în gară are SNSPA și un master; tu cum să n-ai?
    Problema e că piața muncii nu prea ține cont de dorința asta a universităților de a face bani. Termini anul III și te lovești de realitate: n-ai loc de muncă. Ori concurența e extrem de mare. Te-au trecut profesorii 3 ani pentru că voiau taxa ta anuală; salariul lor doar din aia e plătit. DUPĂ – te descurci.
    La Psihologie în Oradea schema era adorabilă: eram 120+ în an și nici măcar după exmaneul de licență nu ne spunea vreun profesor cât de greu e să ajungi să profesezi, ce presupune, câți bani costă. Nici la licență, nici la masterat. Să nu care cumva să se sperie studenții și să plece. 20+ cadre didactice, cu toții psihologi, și nici măcar UNUL nu sufla o vorbă despre costuri, piedici, birocrație și ce tumbe trebuie să faci DUPĂ ce termini facultatea. Omerta se menținea și la nivel de masterat. Totul trebuia să fie roz, să rămână omul la cursuri, să dea taxa aia în continuare. Care taxă – normal – creștea în fiecare an cu 100-200 de lei în timp ce locurile se suplimentau de zor.
    Și după ce gătai și te înscriai în Colegiu te lovea realitatea: taxe, costuri, chirie cabinet, cumpărat licență teste psihologice. Nightmare level: over 9000. Din 120 încercau să devină psihologi vreo 15 și reușeau 8. Din ăia 8 rezistau 2-3.
    Revenind la Bac – tinerii și-au cam dat seama de schema cu universitățile: faci o specializare intitulată glorios ”Relații Internaționale” și ajungi controlor la CFR. Termini Medicina și pleci în Danemarca la cules legume, că aici n-ai loc în spitale. Mai mult – valoarea unei diplome a scăzut mult. Nu mai e ca pe timpul lui Ceaușescu – să fie 178 pe un loc la Drept. Și-atunci… de ce să ai una?
    Iar dacă diploma universitară nu mai are valoare – și aici ajungem la subiect – de ce să mai dai Bac-ul? Doar pentru a avea studiile preuniversitare finalizate? Te-ajută și cu altceva diploma de Bac dacă nu vrei studii superioare? Nu prea.
    Așa că o pătrime din elevi nici nu mai dau Bac-ul. Ori îl amână mult. E un chin în plus iar angajatorul nu te mai privește altfel dacă ai facultate. Că ai ASE, că n-ai ASE, motostivuitorul tot atâta benzină cere.
    It’s all downhill from here.

    00
    • Parca se cere Bac la permis? Sau a ramas propunere?

      00
    • am fost mereu fascinat că aveți Jurnalism la Oradea :)

      dar în rest e corect ce zici. țin minte, în perioada de glorie, 1998-2006 erau 4-5 facultăți de jurnalism la București. cu sute de studenți. 1/3 din ei nu știau să scrie și să citească în limba română. nu exagerez, aveam de pildă un coleg de facultate, fiu de judecătoare, care voia să fie jurnalist sportiv, citea GSP pe silabe. a terminat și noi ne dădeam coate unde va ajunge. i-a găsit mami un post călduț în sistem.

      și eram 200 în an, numai la Hyperion. unii se întorceau în orașul de baștină, aveau acolo fie ceva aranjat (pe la revista armatei, sau piar pe undeva), fie putea lucra la ziarele locale. alții deja lucrau și aveau nevoie de facultate ca să ia mai mulți bani la salariu (de obicei lucrau la TVR sau RRA). alții, altele de fapt, erau întreținute de câte cineva și făceau și ele o facultate ca să aibă o ocupație.

    • @Vali: la Oradea s-a băgat tot și de toate – de la jurnalism la kinetoterapie la biblioteconomie (cries in lost youth).
      La Psihologie am avut colegi care în anul II de master nu auziseră de SPSS. Nu că ”să-l folosească”. Nu auziseră de el. Cam 30-40% din materii cereau SPSS. Un alt coleg nu avea logica elementară de a naviga prin viață, nu că să priceapă cursurile. E la Poliție în București acum, la poligraf (din ce am auzit). La Sociologie am avut colegi care nu se puteau exprima coerent în limba română. Unul mi-a mărturisit nonșalant că – citez cu exactitate vorbele lui – ”mi-a promis mami că îmi ia apartament în Oradea dacă dau la facultate așa că am venit la facultate”. La ore citeau ”eseuri” de pe Wikipedia, direct de pe telefon, cu profesoara la 3 metri de ei. Fără jenă. Am avut doi colegi pe care pur și simplu nu i-a văzut nimeni la ore vreodată. Ani la rând.
      Am pierdut șirul dăților în care am fost abordat să le scriu eu lucrările, ”că tu le ai cu scrisul”. Și mă uitam așa – cu scârbă – și le ziceam că nu prea am vreme, ca să nu-i iau la 11-pe metri. Un fost coleg de la socio a văzut că am luat bursă. Îi lipsiseră vreo 5 sutimi s-o ia el. M-a luat într-o pauză că ”auzi – fii atent: ai putea renunța la bursă? S-o iau eu. Să vadă mama că am luat și eu bursă. Că îți dau eu lunar banii ăia – nu-i problemă, rezolvăm. Dar oficial să fi luat eu.” Și a trebuit să-i explic la puști că nu e ca în monarhie, că abdici și ia tronul următorul. Și mă uitam la el așa – cu lehamite amestecată cu fascinație; eu la vârsta lui n-aveam chiar așa tupeu.
      La examene se dădea foaia aproape goală și era returnată cu ”5” pe ea. Ni s-a dat de citit la ”filosofie socială” ”Politica” lui Aristotel și un coleg nu-și mai putea înfrâna uimirea: ”adică… să citim o carte întreagă? Adică… dar UNA ÎNTREAGĂ”?
      Jur că nu inventez.
      Mergeam la ore ca la grădina zoologică.

      00
    • Huh ? Cine termina Medicina si chiar a invatat ceva, poate culege legume cateva luni pana i se echivaleaza studiile, dar dupa aceea culege mii de euro bune lunar. Inca este deficit mare de medici pe multe specialitati (ideal este sa faci rezidentiatul afara direct).

      00
    • Gicu, se cere RCA la BAC 😉

      00
    • @Răzvan T. Coloja
      N-ai inteles tu – facultatea era antrenament ca sa nu te mai mire nimic cand vei profesa ca psiholog :P

      00
  12. 6. Sa felicitam USR pentru (inca un) succes. Educatia sexuala a fost in programa scolara obligatorie pana ieri cand a fost transformata intr-o optionala care se face doar cu acordul parintilor doar pentru ca erau ei nemultumiti ca nu se numeste „educatie sexuala” si le pleznea vena fara niste virtue signalling.
    Ghici cine nu o sa mai aiba acum acces la acele informatii?

    https://www.facebook.com/DanielPFuneriu/posts/2016956471825597

    00
    • Sub ce forma era in programa obligatorie? De la ce virsta??? Daca dai un test scris, de ala cu imagini si A si B, cu siguranta ca cel putin 75% dintre absolventii de liceu habar nu au cum sa se stearga in dos sau niste notiuni de baza de contraceptie. („Ce reprezinta ciclul menstrual” ar fi o intrebare foarte buna de pus pe strada random… garantat sint o gramada de femei care au copii/avorturi la activ si habar nu au ce e ala ciclu/ovulatie)

      00
    • Mda, ca USR sunt la guvernare si majoritari in parlament si ei au avut puterea sa dea legea asta. In rest, ori cat de coservatrist crestinopat o fi, Funeriu are dreptate la ultimul paragraf, aia mici o sa se fta si cu si fara educatie sexuala, mai ales ca acum au toti net, o sa inceapa direct cu perversiuni.

      00
    • Funeriu e un narcisist cam psihopat. Postarile lui sunt invariabil despre cat e el de destept, frumos si cu succes la femei.

      Care pana mea era materia aia unde se preda tot ce zice Funeriu acolo? Ca eu am trei copii care au cam trecut prin sccoala romaneasca, in Bucuresti, nu la tara. Si nu a discutat nici dracu cu ei despre chestiile astea.

      Am discutat eu cu ei, incepand de la 6-8 ani, cand chiar ei m-au intrebat chestii ( de exemplu ce e ala un prezervativ).;Inclusiv cu fata tot eu am discutat.

      Deci nu mai multumi tu usr, multumeste direct alora de au votat legea in forma asta, practic inutilizabila.

      00
    • nu e vorba nici de usr, nici de scoala, nici de nimic. doar de oameni.

      in clasa a12a, la ora de astronomie, pe care o faceam cu diriginta, de matematica, cand nu faceam analiza, ne vorbea de doamne doamne. si in alea cateva momente cand s-a vorbit de astrnomie, era o discutie intre ea si cateva colege in legatura cu zodiile.

      00
  13. 6.

    doar cu acordul scris al părinților

    e și asta important. Ar putea să o numească educație pentru sănătate, poate așa o să mai dispară din dispute și reticențe.

    00
  14. La 2. n-ai fost tepuit doar ai fost investitor cu dividende negative…

    00
  15. La 3 , nu prea pricep cum se impaca cu

    https://agroromania.manager.ro/articole/stiri/peste-doua-milioane-de-hectare-de-teren-agricolirigate-pana-la-sfarsitul-anului-27095.html

    A fost o MEGA-SIFONARE de bani cumva ? Adica din 2019 pana in 2022 vin si-mi spun ca din alea 2 mil HA nu mai sunt irigate practic deloc ?

    00
  16. Educatia sexuala in scoli, si DOAR CU ACORDUL PARINTILOR!!! Oare cum vor semna majoritatea oitelor auriste, fani BOR??? Decit mizeria asta de lege, mai bine deloc…

    00
  17. daca tot vorbim de BAC, cea mai mare pacaleala mi se pare ca rata de promovabilitate e calculata relativ la cei care s-au inscris la BAC, nu la cei care au terminat clasa a 12a. am auzit ca sunt licee la care nu da aproape nimeni BAC-ul ca sa nu le strice rata de promovabilitate.

    00
  18. Doar nu credeati ca Gadea „buze moi” isi raceste gura seara de seara pe la A3… oamenii sunt mufati maxim la bani, de asta si-a stabilizat pozitia acolo… cu niste actiuni… trist oricum.

    Imobiliarele… doamne fereste sa pice piata.

    Educatia sexuala la 14-15 ani… vai, tara cu cele mai multe mamici minore, practic unele fete o sa afle ce inseamna sa faci sex dupa ce o sa nasca… ca asa au ales barbatii din parlament, jenant. Discursurile de ieri de pe tema asta din Parlament sunt cele care ar trebui predate la scoala…

    Chestia cu bumbacul… si interzicerea hainelor care folosesc bumbac din Xianjing e o lovitura extrem de dura… foarte bine.

    00
  19. ar trebui sa ne pregatim de o eventuala iarna fara gaz? mai ales cei care stau la bloc… sa aiba back-up la ce au pe gaz > pe electric ?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)