Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

70 comentarii

  1. Depinde din nou ce consideri deces din vina COVID… ca daca a murit CU coronavirus e una, daca a murit ca oricum era pe duca si doar i-a grabit decesul, e corect si nu prea sa dai vina pe boala asta.

    00
    • La pandemia asta fiecare raportează ce vrea: germania, china și rusia raportează doar morții care nu erau în stare gravă cu alte comorbitati inainte de a fi infectati pe când belgia,anglia și unele state americane raportează ca morți de covid inclusiv pe cei care au murit acasă cu simptome însă care nu au mai fost testați ulterior pt a confirma daca erau infectați sau nu cu sars-cov2.

      00
    • Tusea și febră sunt simptome pentru mute alte afecțiuni nu doar pt gripe, inclusiv covid.

      00
    • @arthur, sunt atât de sătul de sofistica asta pe care o aud de 1000 de ori pe zi, rezumată la „oricum mureau”. să presupunem că tu ai o boală care te poate omorî mâine sau, cu tratament adecvat te va omorî peste 20 de ani, 20 de ani în care tu trăiești normal. ce-ar fi să nu-ți mai dăm tratamentul, că oricum mori? ce-ar fi să nu mai tratăm nicio boală, că oricum murim?

      de ce nu ești capabil să-ți duci raționamentele până la ultimele consecințe ale lor?

      00
    • @ berenger: dar ce ar fi sa stam numai intr-o bula de cauciuc toata viata…ca sa ne ferim de orice posibil accident?!?!..ca omul e fragil…

      cam asta ar fi reversul comentariului tau

      00
    • Eu din ce am citit am inteles asta: daca inainte de pandemie aveai diabet si ai facut o gripa sezoniera care ti a adus sfarsitu atunci oficial mureai de diabet…. acum daca ai diabet si iei virusu si mori oficial mori de coronavirus. In germania, inclusiv in zilele noastre, daca ai diabet+covid atunci oficial ai murit de diabet. Am ruda acolo care e asistent…

      00
    • Daca ii dai cianura unui bolnav de cancer, din ce cauza a murit?

      00
    • @Attilla, tu ai dus-o in extrema.
      Ce spune @berenger este foarte rezonabil. Daca o persoana care are comorbiditati se imbolnaveste de Coronavirus si in loc sa mai traiasca 1-2 ani, moare in 1-2 saptamani, cred ca este normal sa consideram ca a murit din cauza Coronavirus.

      De exemplu daca la o sectie de terapie intensiva are loc un incendiu si 10 persoane se sufoca de la fum, ii consideram morti din cauza fumului sau din cauza problemelor existente?

      00
    • yup….foarte rezonabil:

      ce-ar fi să nu-ți mai dăm tratamentul, că oricum mori? ce-ar fi să nu mai tratăm nicio boală, că oricum murim?

      00
    • @atilla, de fapt, toată medicina modernă exact asta face, construiește bule de protecție în jurul nostru. nu mai murim de variolă, nu mai murim de ciumă, nu mai murim (deja) de sida etc. (apropo, foarte relevant în discuția asta: decesele trecute în statistici drept cauzate de sida nu sunt, de fapt, decese cauzate de sida. virusul hiv nu ucide).

      foarte probabil, acum 50 de ani, actuala pandemie ar fi cutreierat nestingherită pământul lăsând vreo 10 milioane de morți (la o mortalitate de 0,1-0,12% cât e estimată a fi). cu măsurile luate, mortalitatea globală va fi probabil sub 0,01%, adică sub un milion de oameni. adică, din 10 decese prezumtive, 9 au/ vor fi fost oprite).

      00
    • @Vlad .. de unde reiese ca Germania raporteaza cum ai zis tu? Ai un link pentru noi?

      00
    • și statisticile sunt în condiții de izolare globală și fără contribuțiile Chinei, Indiei, Rusiei. Deci chiar dacă ar fi fost contorizați în plus oameni care „oricum mureau” țările de mai sus compensează numărul real de morți.

      00
    • @berenger:

      aia cu SIDA e chiar interesanta: iti fute organismul si orice alta boala iti poate fi fatala

      cam ca un cancer si un COVID…totusi, la SIDA se accepta usor ca aia nu au murit de raceala

      corect..asta face medicina…bule de cauciuc…si din cand in cand nu-i iese perfect treaba asta…si totusi nu facem unele artificiale la fiecare boala unde medicina nu e perfecta

      00
    • vlad, anglia raporteaza doar cazurile din spitale. mai exista niste cifre, care nu intra la decese covid, si anume decese în plus fata de aceeasi perioada a anului trecut si e cu vreo 50% în plus

      00
    • @atilla „aia cu SIDA e chiar interesanta: iti fute organismul si orice alta boala iti poate fi fatala”. exact. și cam același mecanism e și la covid: acesta nu te ucide în mod normal (excepțiile sunt rarisime), dar dacă ai boli cronice banale, pe care le poți duce pe picioare, totuși, zeci de ani (boli de inimă, diabet în primul rând), ai cam încurcat-o. iar dacă lăsam virusul să circule prin lume, aveai de măcar 10 ori mai multe decese.

      asta pe de o parte. pe de alta, o altă problemă este cea a sechelelor post infectare cu covid. sunt estimări care vorbesc de milioane de oameni deja care vor trebui dializați toată viața în urma infectării cu covid, iar speranța de viață a unei părți inportante din supraviețuitori va fi redusă cu zeci de ani.

      00
    • berenger…ai luat numai ce ti-a convenit din comentariu.

      orice boala iti slabeste organismul…ca asta e definitia ei.

      cancerul iti slabeste organismul, diabetul iti slabeste organismul..la fel o boala cronica de inima. covidul vine dupa asta…nu inainte.

      00
    • da, covidul pune bomboana pe colivă.

      și apropo, mai există un motiv pentru care orice deces al unei persoane infectate cu covid trebuie să fie catalogat ca deces cauzat de covid: cel științific. dacă nu s-ar face așa, dacă în statistici nu ar apărea notificarea cauzei covid, pe de o parte, toată cercetarea medicală viitoare nu ar avea datele necesare pentru a cerceta influențele reciproce ale diferitelor boli, iar, pe de altă parte statisticile referitoare la decesele cauzate de boli de inimă sau diabet ar fi grav deformate în această perioadă, neștiind, de fapt, care ar fi evoluția „normală” a deceselor cauzate de boli de inimă sau de diabet.

      00
    • pai plm….daca explicatia e doar „ca sa dea bine statistica”…la SIDA ar fi putut fi ceva de genul (exemplu extrem)

      uite cati mor de raceala ..hai sa stam in casa.
      in loc de actulalul: x% din bolnavii de SIDA au murit de raceala …futeti-va cu prezervativ

      ca aici e problema: faptul ca poti trai zeci de ani cu boli de inima, diabet, cancer, „orice boala asa zis obisnuita” ne-a facut sa uitam ca aceste boli slabesc organismul si le luam ca atare…dar ne ofticam pe un virus care ne aduce aminte ca nu vindecam ci doar ajutam organismul sa lupte cu niste boli.

      plm….n-ar fi mai simplu de zis: bai, aveti grija la poluare, stres, ce si cum mancati, ce activitati faceti etc…ca va puteti imbolnavi de inima, cancer, diabet(da, la tip 1 inca nu se stie cauza) etc si daca va imbolnaviti, cu toata medicina asta, poate veni un virus si pa?!?!

      00
    • băi băieți, vă rog să aveți în vedere și următoarul aspect: ”comorbiditățile” astea (în afară de cancer, dacă nu vorbim de unul în remisie/vindecat)- diabetul, rinichii pe dializă, bolile de inimă- se întind pe ani, mulți ani, uneori zeci de ani.
      chiar vă imaginați că oamenii ăia n-au făcut în toți acei mulți ani măcar 1-2 gripe d-astea sezoniere?! și le-au supraviețuit…
      maică-mea are probleme cu inima de vrei 6-7 ani, poate un pic mai mult. măcar o dată la 2 ani face o gripă de-o lasă lată (uneori mai des, dar mai lejere), încă e bine-merci. dacă s-ar fi ales cu covid nu cred că mai era bine-merci.
      sunt oameni care au diabet din copilărie sau de la naștere și se îndreptă voios spre bătrânețe. chiar n-au făcut o gripă într-o viață de om?!

      ce vreau să zic, în caz că am fost prea amețitoare, chiar și oamenii ăștia din grupele de risc, cu comorbidități, au avut gripe peste aceste comorbidități și au trecut peste ele și au supraviețuit. n-au putut supraviețui covid-ului.

      00
  2. Orasul ala din Siberia e unul al extremelor. Acum au fost 38 de grade, dar iarna e fff frig. Recordul e de -67 grade. Deci ai o diferenta de 105 grade intre min si max.

    00
  3. La cum se raporteaza mortii la hectar in romania ca si in sua (in statele cu guvernatori democrati s-au raportat decese din cauza intoxicatiei cu alcool drept cauzate de covid: https://denver.cbslocal.com/2020/05/14/coronavirus-montezuma-county-coroner-alcohol-poisoning-covid-death/amp/?__twitter_impression=true) e clar ca e doar o gripa.
    Moartea in cele mai multe cazuri e un proces plurifactorial. Daca analizezi certificatele de deces o sa ai surpriza ca la aproape toti decedatii ” de covid” din romania cauza directa adecesului este „stop cardiorespirator” iar covid e la cauze secundare impreuna cu cancere, insuficiente cardiace etc.
    Uite aici un alt exemplu de ajustare a faptelor ca sa se potriveasca cu teoria:
    https://m.zf.ro/amp/business-international/cursa-cresterilor-economice-cum-isi-dopeaza-statele-europene-pib-ul-cu-droguri-prostitutie-alcool-ilegal-si-cu-banii-multinationalelor-din-alte-state-16988186

    00
    • Din păcate, puțini medici știu să completeze un certificat de deces în România. Teoretic, procedura ar trebui învățată în stagiul de medicină legală (UMF București), dar pe studenți îi interesează mai mult să vadă penisul lui Terente de la
      muzeul din Mina Minovici (o mai fi acolo? parcă se degradase rău) și să ia o notă oarecare la stagiul ăsta de 2-3 săptămâni.
      De stop cardio-respirator murim toți, ăsta e procesul final, se oprește inima, se opresc plămânii. N-ar trebui trecut la
      cauza principală aproape
      niciodată, întotdeauna există un mecanism care duce la stop (infarct, înec, pneumonie) care mai departe are și el niște cauze.

      00
    • Buna asta cu „cauza decesului e moartea, nu covid”. Si statistica cu accidentele e gresita, majoritatea persoanelor decedate pe sosele ar fi trait daca nu faceau stop cardiorespirator. Cum ar veni, ei au supravietuit accidentului, dar au murit din alte cauze.

      00
    • În america e deja străvezie raportarea – doar statele democrate au mulți morți: new York, california… pe când statele republicane au putini morți: Texas, florida..ambele cu multi locuitori și printre cele mai bogate din america, mai ales Texas.

      00
    • CA si NY sunt porti de intrare in SUA. E la mintea cocosului ca vor fi unele din primele focare. TX sau FL sunt pe nicaieri prin comparatie. Partea trista e ca state precum TX si FL sunt acum lideri la numarul de cazuri noi zilnice…

      Ps. Ca idee, TX sau FL nu sunt printre cele mai bogate state, nici pe departe.

      00
    • @anonim Pari foarte documentat și foarte de încredere.

      00
    • Video-urile alea cu armata Italiana transportat sicrie de fapt sunt din 2013 de la naufragiul lampedusa când a fost adusă armata sa duca cadavrele.

      00
  4. „După 6-7 ani în care angajaţii preluaseră puterea în companii”, ba Hostiuc tu pe ce lume traiesti, de cind pune sclavul conditii ?
    Parca e compunere de clasa a 6 a, metafore si comparatii

    00
    • Am citit titlul si am inchis. UN RETARDAT! Auzi ma la el, cum plateste angajatul pt cunostintele dobandite, lesin de ras.
      Munca de zi cu zi nu e suficienta?
      Da cum plateste angajatorul bolile profesionale pe care le face angajatul (fie ca e vorba de stat la birou sau de muncit in fabrica)?
      Cum plateste angajatorul factul ca eu am un cost de OPORTUNITATE de cate ori sunt obligat sa invat ceva ce tine de businessul lui care poate nu e in line cu ce vreau eu sa ma dezvolt si pt ce am fost angajat -> in Germania sindicatele trebuie SA APROBE trainingurile mandatory are companiilor. Ca se intampla ca tu sa fii ceva si compania sa vrea sa te trainuiasca pe ceva tangential poate. Nu se poate daca nu vrei. Daca nu te dezolva in directia stricta in care ai fost angajat nu poti fi obligat sa train up in altceva.

      00
    • hostiuc va fi primul cautat cand se va ridica proletariatul :)

      00
  5. Asa limba in cur data companiilor (patronilor) n-am vazut de cand ma stiu.

    00
    • vrei să-ți cumpere articole in ziar? vrei sa ai salariu? ignori logica și îi dai bice.

    • e ca si cum, în plina pandemie, în mod socant si contrar statisticilor, angajatii competenti au disparut complet si ei nu îsi dau seama de ce

      00
    • daca e vorba de limbi in cur, sa fie sanatos
      nu convinge pe nimeni din cei pe care ii trage de urechi.

      00
  6. 6. E fix, dar fix discuția de acum vreo 10 zile de pe blog (fintech?). Zici că de acolo s-a inspirat. Nu ştiu unde-s limbile, mi se pare o descriere destul de rece a situației. Faza cu oamenii care înainte negociau individual şi cu durere de cur de alții (aşa trebuie să şi fie, după mine) iar acum vor sindicate e chiar amuzantă.

    00
    • Uite exact asta este motivul pentru care angajatii nu au niciun fel de loialitate fata de companie. Pentru ca atunci cand este posibil, compania iti da un sut in fund si te inlocuieste cu un angajat platit mai putin.
      Daca si firmele si-ar asuma pierderile in perioada de criza si ar tine angajatii pe aceleasi pozitii si in aceleasi conditii, poate ca si acestia s-ar gandi in viitor de 2 ori inainte sa plece in alta parte.

      00
  7. Referitor la punctul 3 nu incerca toată propagandă PNL, europa fm, ProTV, umdigi24, irealitatea….sa ne convingă că de fapt trăim mai rău că inflație de 4-5% si nu conta că salariile și pensiile creșteau cu 10-15%/an ?

    00
    • Inflatia era mai mare de 4%. O vedeam in caruciorul de la Carrefour. Cat despre salarii, scoate-i pe bugetari din calcul si vezi cat sunt maririle alea.

      00
    • @Cipper – pai atunci cum am depășit la putere de cumparare: Slovacia, Ungaria, Grecia, Croația, Letonia, Estonia și am egalat Polonia ? Calculele sunt făcute de Eurostat – institutul oficial de statistică al uniunii europene.

      00
    • @cipper – și acum inflatia din coșul de cumparaturi e mult mai.mare decât cifra oficială de 2-3% și pe nimeni de la europa fm, ProTV, umdigi24 nu-l interesează în condițiile în care veniturile nu mai cresc, ba chiar au început să scadă, de șomeri nu mai zic deja avem vreo 400 de mii în plus față de anul trecut and stil counting.

      00
    • Probabil ca statistic stam mai bine, desi am mari dubii ca si in realitate se intampla asta. Sa fim seriosi. Asa cum puterea de cumparare in Bucuresti e pe la 12 k Euro, in Vaslui nu e nici 4 mii.
      Asa cum in calculul inflatiei intra electronice si bilete de avion de exemplu.
      Eu stiu clar pe pielea mea ca aveam rata 1500 lei si dupa ce a luat-o razna guvernul psd cu maririle am ajuns cu rata aproape de 2000. Scazand apoi la 1910. La fix cat sa se laude dancila ca au scazut DAE. Vezi, tot statistica. Desi eu dau cu 400 lei mai mult.

      00
    • Vlad, citeste din nou ultima parte. Cifrele sunt relative.
      (AIC)…constă în bunuri şi servicii efectiv consumate de persoane, indiferent dacă bunurile şi serviciile respective sunt achiziţionate şi plătite de gospodării, de Guvern sau de instituţii fără scop lucrativ. La efectuarea comparaţiilor internaţionale ale volumului, AIC este adesea considerat ca fiind măsura cea mai potrivită, deoarece nu este influenţat de faptul că organizarea unor servicii importante consumate de gospodării, precum serviciile de sănătate şi de educaţie diferă mult de la o ţară la alta.

      00
    • @cipper – pai statistica nu spune că TOTI au avut venituri mai.mari în ultimii ani ci că majoritatea, mai contează și omul daca ești prost la locul de munca e greu sa ceri o mărire de salariu chiar atunci când economia merge bine. Ce contează e media care a crescut cu 8 puncte procentuale lucru care ne-a permis să depășim tari că Slovacia, Ungaria grecia, Letonia, Estonia, croatia și să egalam Polonia.
      La fel e și la șomeri – chiar daca scade șomajul asta nu înseamnă că nu există nici o persoana care și-a pierdut locul de munca repet mai ține de persoana, ci doar că ultimii ani au fost tot mai puțini șomeri trend care s-a inversat dramatic anul asta.
      @alex – statistica se face pe cifre clare nu pe părea lui x sau y, care intenționat sau nu incerca sa creeze false impresii așa cum procedau propagandă PNL europa fm, ProTV, umdigi24….care încercau sa ne convingă că majoritatea românilor trăiesc mai rău în ciuda cifrelor seci care zic altceva.

      00
    • @Vlad, sunt doua perioade diferite.
      Nu poti sa compari ce se intampla in perioada de crestere economica la nivel mondial cu ce se intampla acum in perioada de criza financiara.

      00
    • @Andrei g – pai.crestere economica era pt.toata lumea și totusi la putere de cumpărare am depășit Croația , grecia, Letonia, estonia, Slovacia și am.egalat Polonia, iar cu sica și boc, blaga anastase când pt.toata lumea va fi rau pt.noi va fi cel mai rau la fel cum a fost.in 2009-2011.

      00
  8. In era COVID, Siberia incepe sa devina de dorit…

    00
  9. legat de punctul 6: Multe companii, mai ales din telecom si IT, daca vrei sa participi la training-uri te obliga sa semnezi acte aditionale prin care esti de acord in caz ca vrei sa pleci din firma dupa o anumita perioada sa restitui banii de training inapoi.

    Alte companii ofera certificari si training-uri dupa ce deja ai o vechime in firma si ai alte obiective fata de un entry-level care e dispus sa plece pentru 50 de euro in plus la salariu la alta firma. Dar aici departamentul de HR trebuie sa fie competent si sa munceasca pentru a identifica oamenii care vor sa continue in aceeasi companie si dupa ce se investeste in ei.

    Mai sinistru mi se pare ca Hostiuc crede ca daca contractele de munca ar fi pe perioade limitate piata muncii s-ar echilibra.

    00
    • n-am citit tot articolul ca mi s-a parut sinistru dar contractele de munca pe perioada limitata e un lucru ok si practicat prin alte parti … cât timp perioada aia nu trece de 1 an de zile.

      00
  10. nu-mi vine sa cred cati covidioti ai prin comentarii … si dupa aia vezi stirea cu abatorul din germania

    00
  11. e simplu, in romania, de exemplu, unde nu mor mai multi decat in alti ani, e doar o gripa. unde a crescut mortalitatea, la new york, bergamo, prin anglia si prin parti din spania e mai mult decat o gripa.
    desi si dpar o gripa omoara multi daca se baga bine in populatie. si probabil tot cei cu comorbiditati sunt grosul.

    00
    • Stii tu vreun an cu 1500 de morti de gripa in Romania? Dar cu 500? Si inca suntem departe de sfarsitul numaratorii.

      00
    • oho, si inca cum.
      1500 in 4 luni? adica mortii din orice cauza care se aduna in 2 zile in Romania? iar in aia 1500 intra si bolnavi terminali de alte boli? si nu mai exagerati, cand si guvernul nu a zis vreodata de morti de covid ci de morti cu covid.

      00
    • @cipper – anul asta de gripa sezoniera au murit aproape 1300 de persoane iar în 2016 aproape 10 mii doar in Romania in toată europa au murit peste 260 de mii, fata de.covid de care au murit sub 200 de mii în europa.

      00
    • 1500? De unde ai datele astea? Lumineaza-ne si pe noi.

      00
  12. Hoștiuc de la ZF e iar special

    Mi-e rusine de rusinea lui. Oare cati 50 de euro a primit sa scrie mizeria aia de articol ??

    00
  13. Legat de COVID, ați văzut-o pe aia recentă cu Suedia (HotNews, sper să nu scrie prostii)?

    Cum că e (aproape) obligatoriu să-ți trimiți copilul la școală? Chiar dacă are alte boli, risc crescut de complicații, etc, etc.

    Sunt curios ce-ar fi pe pereții internetului dacă s-ar întâmpla așa ceva în RO (orice guvern ar fi).

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile