Știrile zilei – 22 ianuarie 2024

  1. Blondă . Alb . Brunetă . Brunetă . Șosea . Brunetă . Blondă . Brunetă . Port . Oraș
  2. România are cele mai mici prețuri la alimente
  3. “Nu se poate face nimic, nu știm de ce scade natalitatea”
  4. Plățile cash vor fi limitate la 10.000€
  5. Antibioticele vor fi cumpărate fără rețetă
    Nu mă pricep deloc la domeniu, dar pare important.
  6. Ron DeSantis se retrage din cursă
  7. Vânzările de mașini din lume
  8. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

79 comentarii

  1. 3. 97, 11 ani, scoala 28 Bucuresti, un coleg de-al meu:
    – „Iesi afara javra ordinara” catre profa de geografie (cantata in voce de stadion)
    – Pisat in absorbantele colegelor, in timpul orei, in spatele clasei
    – Aruncat cu piatra si spart geamul in timpul orei. Din afara. Cioburi picate prin clasa.

    S-a rezolat cu o bataie buna incognito de la cativa parinti, dupa ore, dupa scoala.

    Comentariu apreciat.16617
    • Nu mai merge cu bataia insa functioneaza perfect cu o lege bine definita.
      Fiecare Unitate de Invatamant isi poate face conform legii si in conformitate cu legea un „regulamnet de ordine interioara” care sa specifrice clar care sunt actiunile pe care unitatea le poate lua in astfel de situatii.
      Ex: violenta fizica atarge dupa sine suspendarea dreptului de acces pe teritoriul unitatii de invatamant si care nu va putea fi ridicata decat in urma unei sentinte judecatoresti definitive si irevocabile + amendada 5000 de euro.
      Si acum imaginati va un copil din asta care este suspendat astazi pe baza unor declaratii si dovezi clare (inclusiv plangere la politie, etc) si care se va intoarce la scoala peste 3-5 ani atat cat dureaza un proces + 5000 de euro mai putin in cont.
      Aplicat legea si dupa 3-4 cazuri bine mediatizate sa vedeti cum Parintii acasa ii vor aplica o corectie rupta din rai si va fi copilul ala aproape usa de biserica.
      Pentru asta insa este nevoie de: inteligenta si vointa + juristi si avocati

      Comentariu apreciat.6119
    • Metodele clasice de parenting nu vor da greș niciodată 🤣

      Comentariu apreciat.824
    • Alexandru, great, HomeSchooling :)))_

      172
    • @AlexAndru,

      Eu inteleg si de vorba buna, dar in cazurile astea, sustin bataia.Daca ala e animal, atunci sa stea cuminte de frica. Si copiii aia, colegii lui, daca fac ceva arte martiale sau sporturi de contact si MAI ALES daca sunt invatati de acasa in spirit mai justitiar si sa nu se lase calcalti in picioare de nimeni, un self esteem normal, daca se aduna 3-4, cu cateva vanatai il rezolva si nu mai misca la ora.

      Comentariu apreciat.648
    • @thebblack
      Home Schoolingul (cu exceptia cazurilor cu adevarat speciale) reprezinta o manifestare a unor probleme pe care parintii le au la „mansarda” si care are ca rezultat izolarea copilului de restul societatii si mi aduce mereu aminte de episodul din Seifeld: The Bubble Boy

      Comentariu apreciat.4015
    • Ce școală? Să nu stricăm renumele școlii?

      132
    • si bataia e un fel homeschooling.

      90
  2. DeSantis era printre aia cu cele mai mari sanse…so welcome back Trump
    Asta cu antibioticele e un pic ciudata.. la fel de ciudat e ca in era internetului de mare viteza si disponibil oriunde pe planeta nu te poti conecta live cu un doctor care sa iti trimita o validare pt o reteta dar mna ce stiu eu.. tehnologia e pentru stranepoti pt ca se vede ca pt boomeri sigur nu e

    Indecis. Tu ce zici?4028
    • Unii sunt alergici la diverse antibiotice, alergii care pot duce la deces. Tu ti-ai asuma fiind medic sa ii dai unui fara sa il vezi macar antibiotice pe care luandu-le ar da coltul si apoi sa dai cu subsemnatul la Politie?

      1014
    • Da, e foarte ciudat ca la 12 noaptea, la 3 dimineața și în general oricând are cineva chef nu exista un medic disponibil care exact în acel moment sa consulte pacientul online și sa dea rețetă pentru antibiotice.

      Ca bănuiesc ca îți dai seama ca medicul nu da o „validare” ci prescrie un medicament, iar pentru asta trebuie sa facă o consultatie în urma căreia da o rețetă.

      Indecis. Tu ce zici?3413
    • Mirel, in Danemarca exista numărul de telefon 1318 la care sa suni in afara orelor de program a medicului de familie, inclusiv la 3 dimineața, când ești bolnav, dar nu e de chemat ambulanța, și printr-un link pe care ți-l trimite un doctor de gardă la numărul respectiv, îți accesează camera telefonului și te consulta online, îți spune ce anume să faci, sau daca e cazul la ce spital sa mergi.

      Comentariu apreciat.5212
    • @Mali vorbim de România.

      134
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1139
    • @NiX: DeSantis avea sanse la ce?

      116
    • In Brasov exista ‘Centrele de permanență medici de familie’ care sunt deschise exact in afara orelor cand lucreaza medicii de familie.
      Au si nr de telefon la care si raspund dar probabil in majoritatea cazurilor va trebui sa te prezinti acolo pentru tratament.
      O alternativa foarte buna daca nu vrei sa astepti cu orele la urgente, noi le-am folosit de 2-3 ori, ultima data pentru o capusa desoperita la 10 seara la dus.

      220
    • Mirele ești intr-o eroare gravă aici, comună din păcate pentru români. Marea majoritate (90-95%) din medicii de familie NU sunt bugetari (erau pe vremuri când exista medicul de circă).
      Bugetari sunt doar medicii de familie angajati la spitale/policlinici de stat, medici care au salariu plătit de unitatea sanitara. Ceilalți sunt organizați ca PFI/SRL și venitul îl primesc de la CAS pe baza de contract negociat (vorba vine) anual. Vin venituri (putine numeric) și din alte servicii pe care CAS nu le include în contract dar medicul le poate asigura către pacienți, din sponsorizări sau alte activități dacă sunt incluse pe CAENul firmei. Din venitul respectiv se plătesc cheltuieli cu spațiul, cu utilitățile, cu angajații (minim o asistenta medicala esti obligat sa angajezi, adăugăm personal de curățenie, eventual servicii IT și alți medici angajați). Cei cu peste 1500 ? 2000? de pacienți sunt oarecum obligați sa aibă cel puțin încă un medic angajat (altfel le scade valoarea contractuala).
      După cheltuieli se plătește salariul medicului de familie (în funcție de cât trebuie sa rămână în firma pentru alte cheltuieli), impozite și taxe aferente salariului, respectiv profitului firmei și dividendelor. Cifrele astronomice vehiculate pentru UNELE PERSOANE JURIDICE IN CONTRACT CU CAS (nu medici de familie) fac senzație desigur, cifrele mari, așa ca majoritatea – cele mai mici, nu sunt menționate. Acestea sunt de fapt venitul brut obținut de persoana juridica, nu profitul/salariul vreunui medic de familie. Pentru comparație, cei care lucrează în spital angajați ca bugetari au salariul echivalent cu 2000-2500 de euro net (se poate vedea direct salarizarea conform grilei bugetare, ar trebui sa fie afișată pe undeva pe pagina de web a spitalelor). Nu discutam aici de medicii rezidenți, care au salarii ceva mai mici și sunt toți angajați ai spitalelor.

      PS Nu lucrez ca medic de familie, dar am tangenta cu sistemul așa ca știu despre ce vorbesc, spre deosebire de alții.

      183
    • @Trl
      Nu sunt în niciun fel de eroare, știu cum funcționează medicii de familie.
      Doar ca @Mali vorbește despre un sistem de garda pentru urgente medicale în afara programului- ori un medic de familie nu poate asigura asa ceva.

      Adică ar trebui o structura separată, cu alți medici – care nu poate sa fie privata, ca nu are cine sa plătească medicii. Și la asta ma refeream eu.

      66
    • Structura aceea exista deja se cheamă centru de permanenta. Nu are sens sa faci o structura paralela cu aproximativ același rol dar remote. Rămâne doar de adăugat funcționalitatea respectiva (consult la distanta) și reglementat procedura și decontarea pentru servicii.

      91
    • exista centre de permanenta peste tot in tara si fac treaba buna.
      in Buzau, in mediul rural, majoritatea acestor centre sunt asigurate de medici veniti din R Moldova, stabiliti in zona.

      63
    • @Trl, @ ȘtefanB, @Miriam
      Deci din ce spuneți voi exista deja peste tot centre de permanenta unde oamenii se pot duce in afara programului medicului de familie.

      Deci este perfect, îmi pare mai bine ca în Danemarca, unde se fac consultații online – la noi în România mergi oricând vrei și este un medic fizic

      38
    • Pe mine mă fascinează că găsești magazine deschise non-stop, restaurante, păcănele nu mai zic, benzinării, etc. dar să ne imaginăm un hotline 24/7 cu sfaturi medicale și eventual un consult online ni se pare un moft sau pretenții de Danemarca.

      00
  3. Numai propaganda ticălos-neoliberală a putut să scornească asa o gogoriță, că în România sunt cele mai ieftine alimente. Nu, doar cele mai proaste calitativ.

    Comentariu apreciat.9937
  4. La cei 77 de ani ai lui, va fi circus show reloaded. Mai rau fata de Biden, in care se pompeaza frenetic tratamente pentru dementa, nu are cum sa fie. Jenant ca din 330 milioane de oameni, singurii protapiti la White House sa fie aceiasi bosorogi senili.

    Comentariu apreciat.10552
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1345
    • Trump este un Andrew Tate mai batran si cu mai mult noroc in viata.

      Comentariu apreciat.8815
    • @Nicu:
      Tate este un escroc si un traficant.
      Trump este un baiat de bani gata care a invatat ca daca ai munti de cash si esti tupeist-agresiv poti obtine ce vrei calcand fara scrupule totul in picioare.
      Insa cu o singura conditie necesara si suficienta: chiar sa ai bani!
      Trump fara banii lu taticu ar fi fost un foarte bun predicator in vreo congregatie din asta de ziua a 9-a.

      Comentariu apreciat.5510
    • Alex, Trump si-a construit imperiul tepuind firme si antreprenori sa ii faca chestii si pe urma neplatindu-i. Are o armata de avocati, cunoaste multi judecatori, deci sansele sa recuperezi banii de la el erau minime. Au fost si cazuri fericite, dar izolate. Cum nu e asta definitia celui mai mare escroc? Iar despre traficant…well, prietenul lui Epstein se ocupa de departamenul ala.

      Comentariu apreciat.4710
    • @Alex exact ca si fratii aia Trump este un manipulator nativ, practic el are propriul cult si aderenti care exact ca in orice secta religioasa nu au nevoie de dovezi si daca ele sunt evidente atunci este vina Sistemului,Cabala,Procurorul, Democratii etc.

      Indecis. Tu ce zici?278
    • Nasol pentru noi și Ucraina daca iese Trump…

      Indecis. Tu ce zici?3515
    • E diferenta 3 ani intre ei, terminati in plm cu placa asta de batranete. Ba mai mult, trump e la 1 kg distanta de infrarct :)))

      Comentariu apreciat.338
    • @Gogu @Nicu

      -fara a se intelege ca s fan „ma(n)ga”, este o diferenta mare intre a merge la cu***rve si a fi dealer de cu**rve asa cum este si o diferenta intre a forta legea si a incalca legea
      -din pacate unele „mantzocarii” facute de Trump au fost la limita si au fost mascate in „negocieri” aproape cu „pistolul” la tampla
      *a se vedea afacerile imobiliare din New York din a doua jumatate a anilor 70 cand Trump a santajat efectiv municipalitatea profitand de aproape colapsulul orasului cand a obtinut chiar mai mult decat a vrut initial, in schimbul neplatii a nici unui fel de impozit sau taxa
      -so, una este sa cumperi tot cu banul jos si sa pui conditii inclusiv de modificare a legii si alta este sa dai cu pumnul la propriu incalcand legea

      -oricum ar fi, o sa fie naspa …

      36
    • Mai rau fata de Biden, in care se pompeaza frenetic tratamente pentru dementa, nu are cum sa fie

      Interesant ca vorbesti de niste zvonuri cum ca Biden ar fi dement, da’ il tin aia pe medicamente, in timp ce retardatul portocaliu e clar cu creierii praf:
      https://youtu.be/4MeZojF7-Vo?si=lOzQ6qbpb_AxaIhv&t=33
      Foarte foarte interesant, s-o arzi cu Biden e dement si sa-l sustii pe ala care e clar ca-i caz de psihiatrie.

      Acu’ 12 ani o ardeai tot aici pe blog cu „S-a gatat cu socialismul lui Obama” (sperai tu ca o sa castige Romney) – socialismul ala fiind ca a vrut sa reformeze un pic sistemul medical, sa aiba lumea acces la medicina. Nu stiu ce va pun republicanii in apa sa va tina atat de prosti.

      Comentariu apreciat.3813
    • @Deea
      ” Mai rau fata de Biden, in care se pompeaza frenetic tratamente pentru dementa, nu are cum sa fie”
      LOL. Doar zilele trecute „nedementul si tinarul” tau a declarat ca magnetul nu functioneaza sub apa. Asta doar printre ultimele declaratii.

      48
    • Mie mi se pare interesant faptul ca intre timp Trump are o suita de procese in spate inclusiv Carroll – a fost gasit vinovat in mai 2023 pentru agresiune sexuala si acum este la apel – insa incepe sa fie clar ca oamenii nu isi folosesc logica si prefera sa fie emotivi, practic un lider poate sa faca orice (sa violeze, sa faca un accident cu victime sau sa ingroape oameni in curte) si atata timp cat urla ca este o inscenare si ca „serviciile/statul paralel/Matrix” vrea sa il vada inchis exista foarte foarte multi oameni care il vor crede orbeste.

      35
    • NOU
      #37

      @Deea: Vine tare din urma Michelle…

      00
  5. „România are cele mai mici prețuri la alimente. La fel si salarii. E fain sa compari ca pretul la lapte e mai mic cu 3 lei decat in UK sau Danemarca, in conditiile in care aia au un salariu de 4-7 ori mai mare. Are sens.

    Comentariu apreciat.1359
    • 1. Lactatele sunt o problema speciala in cazul Romaniei (care se vede si in statisticile alea de la Eurostat)… miroase a cartel/piata nefunctionala dar deh, stim ca guvernul isi face treaba bine de tot.

      2. Intr-o economie de piata liberalizata, nu prea ai cum sa ai diferente majore de pret fata de alte tari decat in anumite scenarii, de exemplu, daca oferi economii de scara masive producatorilor locali sau daca statul intervine cu masuri tintite pe preturi (dar si astea sunt ineficiente de regula).

      3. De ce ar fi diferente mari fata de Germania sau orice alta tara? Sa zicem ca pretul real al merelor la producator e 2 lei pe kg, restul pana la 5 lei sunt costurile adiacente de transport/depozitare/marja de profit pe lantul de distributie. De ce as vinde eu producator cu 1 leu in Romania daca pretul in Germania e tot 2 lei. OK, marja mai mica din cauza transportului, dar nah… nu are sens…

      3bis. Nu mai zic ca Romania nu are investitii mari in capital in agricultura tocmai din cauza statului care a facut tot felul de prostii prin piata asta si a descurajat investitiile (direct sau, mai degraba, indirect).

      Pe scurt, avem de ales asa: ori vrem telefoane si televizoare la import, ori ne inchidem economia si atunci mancam numai mancare „patriotica” la un pret care va fi cum va fi (posibil mai mic pe termen scurt, dar mai mare pe termen lung fiindca o sa fie si mai redus apetitul de investit in domeniu).

      182
    • Bonus: da, avem salarii mici, dar nu mai sunt atat de mici si suntem tot mai aproape de occident… case and point: in 2012, eram la a 7-a parte din salariul mediu al Austriei cu salariul nostru mediu, in 2022, eram la a 4-a parte din salariul lor mediu. Nu stiu, dar mie mi se pare o evolutie fantastica asta intr-un deceniu. Cred ca oamenii au in general asteptari nerealiste cand, la o scara istorica, ne aflam intr-una din cele mai bune perioade. E si un istoric de la Universitatea Bucuresti care a scris o carte in care a documentat 500 de ani de politici socio-economice in Romania si in provinciile istorice… si a ajuns la concluzia ca am redus semnificativ din decalaje fata de occident in doar 2 perioade: anii ’70 si perioada post-aderare la UE… iar cea din urma e mult mai de succes.

      Recomand cartea, foarte buna, se cheama: „Romania si Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010)”

      Indecis. Tu ce zici?266
    • 1. Lactatele sunt o problema speciala in cazul Romaniei (care se vede si in statisticile alea de la Eurostat)… miroase a cartel/piata nefunctionala dar deh, stim ca guvernul isi face treaba bine de tot.

      Cateva firme mari au futut complet piata laptelui inca de acu 20 de ani, cu concursul statului (ma rog, nu neaparat concurs, da’ staul a inchis ochii). Pana prin 2000 erau pline satele de vaci, tineau taranii vaci, exista lapte peste tot, erau centre ce colectare a laptelui prin sate (intr-o perioada Napolact cumpara la greu lapte prin centrele alea) pana cand au inceput sa plateasca preturi la misto, ceva gen 50 de bani litrul de lapte. La care destul de des mai bagau penalizari ca vai, nu e destul de gras. Era bataie de joc, in conditiile in care un litru de lapte, dupa ce extrageau grasimea din el sa faca unt, era pe la 5 lei in magazin. Asa ca taranii n-au mai tinut vaci pentru a vinde laptele ala, ca nu era deloc rentabil, si-au mai tinut doar pentru ei. Rezultatul e ca in 2023 un litru de lapte de 3.5% grasime costa 1.8 euro in Romania, in timp ce in Germania e 1.4 euro.

      191
    • Ca idee, in 2007, aveam a 5-a populatie de vaci de lapte din UE si 1,6 milioane capete sau 7% din totalul UE… 15 ani mai tarziu, am ajuns la 1,1 milioane capete si putin peste 5% din totalul UE. Ceva e clar defect aici.

      https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/bookmark/a805388f-9a96-40a7-9323-b09648ebcfdd?lang=en

      40
    • @Sabotor, acum 20 de ani au fost implementate cateva reguli de bun simt, de genul sa nu mai fie balega de vaca in galeata de lapte. Din pacate asta a impus niste investitii considerate minime pentru crescatori.

      Problema a fost ca in Romania micii producatori nu au rezerve cash pentru investitii iar statul ia tot disponibilul de creditare de pe piata, asa ca bancile nu vor sa isi bata capul cu microcreditarea producatorilor agricoli. Una din conditii era sa aiba dovada ca pot sa hraneasca vacile – sa aiba contracte de inchirere pentru pasune sau dovada ca au terenuri. Dara fara cadastru si acte.. nu au fost nici credite.

      Au fost ceva proiecte de pre-integrare fix pt asta, bani care nu s-au luat, sau s-au „luat” de catre cateva firme mai mari, cu sprijinul autoritatilor locale.

      611
    • acum 20 de ani au fost implementate cateva reguli de bun simt, de genul sa nu mai fie balega de vaca in galeata de lapte. Din pacate asta a impus niste investitii considerate minime pentru crescatori.

      Lol, furi curent. Chestia cu „sa nu fie balega in galeata de lapte” era mai veche, de pe cand au inceput sa colecteze laptele, ca laptele ala era testat sa nu contina mizerii, nu ti-l lua nimeni daca avea mizerii in el. Nu aia a fost problema, ci, iti spun eu, aia maxim 50 de bani/litrul de lapte cu cat erau platiti producatorii de lapte. O vaca buna da 20 de litri de lapte pe zi. Aia insemna pe atunci 10 lei pe zi. 300 de lei pe luna. Care om sanatos la cap ar mai fi tinut vaci pentru lapte la pretul ala, ca ieseau in pierdere?

      180
    • @Sabotor – am crescut la tara si stiu destul de bine cum este cu vacile. In primul rand una buna si bine furajata da pe la 30-35 de litri de lapte pe zi, nu doar 20.

      Insa atunci cand erau vaci peste tot cum spui tu sistemul era fix asa: nea Ion avea 1-2 vaci care mergeau pe camp de dimineata pana seara, omul le mulgea in caldare si apoi mergea cu caldarea de lapte (sau ghium daca avea mai mult), vara la 25-30 de grade (Iulie/August in Dobrogea e caldut, pentru cine nu stie) la coltul strazii unde astepta 20-30 de minute sau mai mult sa vina masina de colectare.

      Masina de colectare insemna o Dacie papuc pe care se instala un container de fibra de sticla/plastic si care mergea din loc in loc, colecta laptele si apoi il ducea la „casarie”, mini fabrica de lactate.

      Cand a fortat UE si au aparut masuri de bun simt gen sa nu se mai mulga cu mana ci mulgatoare automata, containere unde sa tina laptele la rece, , masina de colectare cu colector de inox racit etc brusc i-au maturat pe toti din piata, ca Nea Ion nu si-a permis sa bage bani in mulgatoare si containere, micii producatori care carau laptele fara masini cu racire si lucrau acasa la fel au disparut si firmele mari nu aveau cum sa trimita o cisterna de 2-5 tone sa colecteze cate 30 de litri de la fiecare colt de strada, au preferat sa lucreze cu fermele serioase care aveau cate 20-50-100 de vaci si si-au permis acele modernizari.

      Tu poti sa crezi ca bat campii insa gard in gard cu mine avea un vecin casarie, 2 papuci – unul cu cisterna de carat laptele si unul carosat cu care cara cutiile de branza si alte produse din Constanta pana in Mangalia, pe tot litoralul, fara nici o refrigerare.

      Presupun ca nu deranjeaza pe nimeni aspectul asta, asa cum oamenii nu sunt deranjati sa cumpere lapte sau branza din portbagaj, de la nenea dintre blocuri.

      Nici o problema insa, si carnea de porc din piata era la fel – samsari care cumparau porci de la tarani, il taiau in curtea omului, apoi aruncat in portbagajul Daciei pe paturi si dus rapid la piata.

      Si apoi au bagat astia reguli stupide cu spalat pe maini, inox, rece, siguranta alimentara si au omorat micii intreprinzatori.

      93
    • cere mărire de salariu, nu mai te lamenta

      13
    • @Bigbear

      Insa atunci cand erau vaci peste tot cum spui tu sistemul era fix asa: nea Ion avea 1-2 vaci care mergeau pe camp de dimineata pana seara, omul le mulgea in caldare si apoi mergea cu caldarea de lapte (sau ghium daca avea mai mult), vara la 25-30 de grade (Iulie/August in Dobrogea e caldut, pentru cine nu stie) la coltul strazii unde astepta 20-30 de minute sau mai mult sa vina masina de colectare.

      Masina de colectare insemna o Dacie papuc pe care se instala un container de fibra de sticla/plastic si care mergea din loc in loc, colecta laptele si apoi il ducea la „casarie”, mini fabrica de lactate.

      Nu pot sa ma pronunt despre cum era prin Dobrogea, da’ prin Bihor inclusiv pe vremea comunistilor venea o cisterna sa ia laptele, nu-l ducea nimeni cu papucul. Mai apoi (90-2000) s-a facut un punct de colectare (de la Napolact, parca), taranii se duceau cu laptele proaspat muls acolo, o data dimineata si o data seara, ca nu-l lua nimeni daca era vechi. Laptele era testat pentru mizerii, i se calcula continutul de grasime, etc. Totul curat si frumos. Doar pretul era aiurea, 50 de bani / litru, bataie de joc.

      In primul rand una buna si bine furajata da pe la 30-35 de litri de lapte pe zi, nu doar 20

      Eu zic ca nu mai tii tu minte bine. Sau, cine stie, poate prin Dobrogea taranii au DOAR Holstein.

      01
  6. 5. Dar pana acum nu era la fel? Adică, farmaciile (mai…sper sa nu ma înșel…) puteau elibera orice pt 3 zile? Maica-mea are Alzheimer, si a trebuit sa ii iau eu ceva (f restrictiv) si am putut sa iau de unde am vrut pt 3 zile doar.

    1711
  7. Aia cu antibioticele este foarte prost comunicată de Ministerul Sănătății, iar jurnaliștii sunt analfabeti functional, preluând din lege doar partea “de senzație”.
    Și până acum se putea elibera doza “de urgență” pe maximum 3 zile, dar acest lucru este la latitudinea farmacistului (asistentul legal nu are voie să îți elibereze antibioticul fără rețetă). Cazurile trebuie să aibă un pic de justificare în spate (ex. Îi dai pe 3 zile dacă e weekend/sarbatoare. Dacă e marți, îi dai două pastile, ca are timp a doua zi să se ducă la medic/spital).

    Ceea ce se schimbă de fapt acum este ca pacientul va trebui să completeze o declarație. Presupun ca ministerul va face niște statistici prin analiza acestor declarații (ex: pacienți care au abuzat de acest sistem, farmacii care eliberează foarte des, consumul pe clase de antibiotice și mai ales dacă s-a oferit pacientului antibioticul potrivit). Cred însă ca nu se va face nimic cu declarațiile astea ci vor fi doar motiv de amenda la un eventual control în farmacie.

    Comentariu apreciat.650
  8. Adevarata problema a antibioticilor este faptul ca_casa de asigurari de sanitate NU mai are de unde sa compenseze retetele.
    In 2022, 1 din 4 romani au luat antibiotic compensat pe reteta.
    Si Tovarasii vor sa reduca volumul de compensate de fapt si … ce fac ei?
    Maresc birocraatia pentru ca lumea sa se sictireasca completand hartii la farmacie si sa nu mai cumpere.

    Cealalta problema si cea adevarata dar care nu intereseaza pe nimeni este faptul ca romanul comnsuma antibiotice pe banda rulanta pentru ca toti cei din farma au ajuns sa recomande antibiotice pentru absolut orice pentru ca_comision!

    Indecis. Tu ce zici?1121
    • adevarata problema este ca in practica nu se aplica nicio procedura de testare (analize) in timp util pentru a determina patogenii, in asa fel ca reteta sa se elibereze pe in functie de rezultat. medicii prescriu antibiotice dupa fler, adica urechist. dupa care multi pacienti le iau cand isi aduc aminte si doar pana inceteaza simptomele acute.

      40
    • pana iese antibiograma pacientul e mort sau s-a insanatosit…

      11
  9. > Nu mă pricep deloc la domeniu, dar pare important.

    Nici eu, dar din ce inteleg de la colega de apartament e f prost sa iei 3 zile antibiotic. Daca ai sansa sa nu moara toti gargaunii, o sa ai supergargauni. De asta doctorii dau in general 7 zile.

    Comentariu apreciat.379
  10. Despre alimentele care sunt MAI SCUMPE sau care costa la fel ca in alte tari, nu se face nici un sondaj?? Am observat chestia asta in diverse filmulețe cu preturile din Ro, unde am identificat aleatoriu cel puțin șase, șapte produse din categoriile respective și asta fara sa îmi bat capul. Printre care se afla și unele marca President și Galbani. Țin minte că la unul dintre tipurile de unt, era o diferență enormă, ceva de genul…aproape dublu.
    Oricum cu excepția cărnii și a altor câteva produse, in rest vorbim de diferente mici, de până în doi lei, ceea ce nu mi se pare ceva grozav ținând cont de salariile din Romania.

    92
  11. 5. Trăiască rezistenta la antibiotice ! Woohoo we’re in for some fun times. I see a great future behind us.

    Indecis. Tu ce zici?1912
    • Intre timp in alte tari – merg la medic cu febra, durere in gat, etc. chestii din astea; altii in familie au mers la un medic roman, grec le da antibiotice, eu ma duc la unul olandez. Ca era mai la indemana. Se uita asta la mine cand il intreb de antibiotice, ca la nebuni. Da din cap a lehamite cand aude de cazul altor medici care dau antibiotice, imi face ceva teste si ma trimite acasa, sa revin in 3 zile daca tot nu imi trece. In final a trecut si fara antibiotice.

      In alta tara protocolul e ca se fac teste inainte de a se da antibiotice sa se vada ce fel de bacterii sunt si care e rezistenta lor la antibiotice. Doar dupa aia se dau – corelat cu ce are omul. Testele se fac rapid direct in farmacie sau la medicul de familie.

      113
    • Eu cred ca e de la starea sistemului de sanatate romanesc, in strainatate isi permit sa-i tina fara antibiotic, pe cei care se agraveaza ii trimit la spital, ii rezolva acolo cu injectabile.

      La noi daca ajungi la spital treaba e mai nasoala, in primul rand trebuie sa ai acces la un spital apoi nu stii daca au loc sa te interneze, in ce conditii, daca au cu ce sa te trateze sau daca nu iei altceva de acolo.

      De aceea eu cred ca multi medici dau antibiotic preventiv pentru ca scenariul B cand se agraveaza treaba are conotatii diferite la noi sau la ei.

      111
  12. Ref. vânzările de mașini, fata de pre-pandemie, au scăzut în Europa și State. E și normal, la ce prețuri aberante au ajuns…

    Comentariu apreciat.310
    • Asta e doar cireasa. Stai sa vezi cu negative equity, care deja a cam blocat piata auto din SUA. Vor fi ani frumosi…

      70
  13. 5. Stirea e de fapt ca antibioticele vor eliberate cam in acelasi regim ca narcoticele si psihotropele… adica cu o trasabilitatea foarte clara si urme clare in sistem. si pana acum se eliberau atb pentru 2 zile fara reteta… si in rest pe reteta simpla.

    De fapt acum nu se mai poate cu reteta simpla. ceea ce e un lucru bun… dar nu rezolva nici o problema ca atb de uz veterinar se dau la tir si na… tot vom avea germeni rezistenti.

    135
  14. 4. „spalare de bani”, „fraude” my ass.
    7. 25 de milione de mașini pe an si tot pe noi ne freacă cu „decarbonizarea”

    136
  15. Cum le explici copiilor tai cu o fata serioasa ca ai trait prin 2 mandate ale lui Trump si intre ele ai avut pandemie si razboaie?

    119
    • nu le explici, că te spânzuri intre timp.

    • Le enumăr premierii români din aceeași perioadă.
      Pixel și cei patruzeci de mii de hoți.
      Pixel și cavalerii apocalipsei.

      Pandemie, războaie și Trump
      Virusul chinezesc scăpat din laborator, barbarii și țările NATO au alocat măcar 2% pentru apărare că altfel barbarii chiar erau la porți.

      Vivek VP

      142
  16. 3. Bătaia e ruptă din rai. Cel mai bine ar fi sa nu fie implicați părinții, ci câțiva colegi sa se unească și să ii traga o bătaie umilitoare. Daca școala nu ii poate face nimic, nici celorlalti colegi nu le-ar face nimic. Risc 0. Dacă părinții ar face asta, ar cam fi caz penal. Si uite așa ne învățăm copiii ca unele probleme le rezolvi in mod neconventional. Mai ca-n Balcani.

    181
  17. Ron s-a fost de la inceput a fi un Trump putin mai vertical. Dar o copie tot copie ramane.
    Daca ati avea de ales intre Tuborg si Carlsberg la acelasi pret, ce ati alege?

    Contrar pesimismului general, eu nu il vad pe Trump cu sanse mai mari fata de alegerile precedente. Nu mi se pare ca republicanii sunt la fel de uniti precum la ultimul mandat al lui Trump, multi se distanteaza de el.
    Acum depinde si cu ce vine tabara democrata. Daca nea Biden mai poate 4 ani, are sanse, altfel ar trebui sa fie o figura destul de cunoscuta si rezistenta la atacurile portocaliului :D

    08
  18. profit.ro mananca cacat cu 7 maini. A fost o discutie mai lunga tot aici, acu cateva luni, dar o sa las doar asta:
    https://zoso.ro/explica-strainului-preturile-mari/#comment-1914229

    80
  19. 6. Nu stiu daca era o varianta mai buna pentru noi, dar acum sigur ii cresc sansele lui Trump, iar sondajele din America il arata castigator pe Trump. Pentru noi este o veste ingrijoratoare, stiind ca Trump ia decizii haotice, de multe ori in defavoarea aliatilor, iar acum este inconjurat de oameni care ii sustin ideile, spre deosebire de data trecuta cand avea consilieri mai moderati. Probabil se va termina razboiul in Ucraina, iar influenta Rusiei in tara noastra va creste. Probabil vor fi si miscari ale pietei, pentru noi insemnand scumpiri.

    311
    • Nu ii cresc sau scad sansele lui Trump, ca in America alegerile nu sunt ca la noi. Acum ei (Trump vs DeSantis vs Haley) se „bat” pentru cine o sa fie candidatul partidului republican. Ori, aici nu era vreo sansa ca altul sa fie in fata lui Trump.

      53
  20. 5. Asta cu antibioticele e mega jenanta, sa legalizezi asa ceva in 2024 mi se pare crima la adresa populatiei, practic s-a dat liber la tot poporul cu antibioticele intr-o perioada

    211
    • 6. Expertul Caramitru jr. explica acum 2 ani cum Ron deSantis o sa fie noul presedinte al SUA in 2024 =)) am ras.

      41
    • E deja legala dar de acum se va face o hartie de mana unde se va semna farmacistul si va fi trecut cnp-ul si boala. Practic o reteta intocmita ad-hoc in farmacie

      30
  21. @3 nu aveti idee cat e de nasol sa patesti asa ceva si sa vezi ca efectiv nu poti face nimic (amu ca am vazut faza din reportaj cu procurorul, poate plagerea la parchet misca cu ceva lucrurile). La fata cea mare am avut problema la gradinita: copii (nu s-a rezolvat nimic) + personal auxiliar (aici a fost usor de rezolvat – am vb cu respectiva ‘pe limba ei’ sa inteleaga consecontele daca v-a continua). Acum avem in clasa la fata cea mica un bully care e fata si mai e si dintr-o anume minoritate( parinti fara seviciu, BMW, legaturi cu ‘vedetele’ tarii, etc tot tacamul). Intr-un cuvant e horror! Si BTW inspectoratele scolare sunt f&*$ing useless!

    101
  22. La punctul 3 se rezolva usor, 100 lei la 2 spalatori de parbrize de la Apaca si ii duci pana la scoala unde e copilul, le zici sa-l scuture putin mai mult si s-a rezolvat problema. Cand vezi ca politia si scoala dorm pe ei si iti vine copilul terorizat acasa eu zic sa rezolvi problema ca pe vremuri.

    80

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile