Știrile zilei – 22 august 2024

  1. Poduri . Gri . Șatenă . Verde . Cioc . Lofoten . Brunetă . Brunetă . Gri .
  2. SUA a adăugat 20 GW
    Se plictiseau, așa ca s-au pus pe ciocănit într-o după amiază și a ieșit asta…
  3. România e cel mai mare exportator de grâu
    Grânarul Europei lovește din nou. Cât o costa oare pâinea la raft în țara unde se face cel mai mult grâu?
  4. Tinerii stau acasă, pentru că salariile sunt mici
    Și asta e în toată Europa, nu doar la noi.
  5. România nu absoarbe fonduri
    O ducem prea bine ca să luăm fondurile alea, nu avem noi nevoie de ele ca să duduie economia.
  6. Cumpărăm arme de 12 miliarde de dolari împrumutați
    Ăsta e prețul pe care îl plătește PSD/PNL ca să fie bine.
  7. Afacerile se fac cu banii altora, nu cu ai tăi
    Antreprenorii știu.
  8. Suedia ne învață cum se fac lucrurile
    Vedeți că este o diferență între statul suedez și asociațiile  ecologiste, noi am tot auzit de la ecologiști.
  9. Jafuri în Europa
    Frumos la Paris și Londra, mai mergem.
  10. SUA a adăugat 800.000 locuri de muncă
    Cineva a mutat manufactura acasă și mai și vinde arme tuturor.
  11. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. Am vazut poza 9 pe reddit, pe subul europe. E delicios sa-i vezi pe americani cum vin si posteaza chestii de fata blonda din california si primesc palme de la toti europenii care le scot DEI din cap, ca e frumos cu DEI pana se intampla la tine in curte…

    Indecis. Tu ce zici?3110
    • Stai putin, nu europenii ne dadeau noua lectii acum 15-20 de ani despre cum trebuie sa integram nationalitatile conlocuitoare?

      Comentariu apreciat.332
    • Pai asta ziceau si polonezii, ungurii, romanii pe acolo. Karma, bici.

      172
    • Imi place ca toate oitele ce gandesc liber nu mai folosesc woke. Au inteles si ei ca nimeni nu mai citeste daca vad cuvantul ala in comentariu.

      Acum moda e DEI si, negresit, e folosita de absolut toti ganditorii independenti.

      In rest, cum am zis mai jos, daca am sta mai putin sa vorbim de migratie si mai mult de siguranta… lucrurile s-ar schimba. Sau Romania a devenit mai sigura fiindca am reusit noi vreo integrare? Avem cumva mai putini suedeji si nu stiu eu? Au inceput sa-si trimita plozii la scoala de ne-a scazut abandonul scolar impresionant si nu am aflat noi? Ce sa mai vorbim ca in jumatea din tara ce aparea mereu la stirile de la ora 5 exista adunati vreo 2000 de suedeji. Si, totusi, cumva.. la noi e bine si altii e rau.

      Poate, doar zic, poate… greseala nu e unde credeti voi.

      138
    • @cosmin se prea poate sa fie alese sau aranjate datele, nu neg. N-am sapat si nici n-am chef sa sap sa vad daca e pe bune, ca nu ma intereseaza atat de mult. Ochiometric as zice ca e in grafic.

      Daca te intrebi sincer daca „e mai bine acum”, cu siguranta da, de 2007 ori da! Am copilarit intr-un cartier nici in centru nici la periferie, cartier dormitor, cu serii de blocuri de toate felurile, blocuri de profesori, blocuri de pensionari, blocuri de institute, blocuri de muncitori. Imediat dupa 89, daca nu stiai sa fugi, invatai repede. Ori de caini, ori de … uhhh… lupi. Intr-o zi aveai noroc, in alta zi se intampla sa fii intr-o situatie incompatibila cu jucatul pentru ca uite artex, nu e artex. Ca i-a placut unuia, si avea cu el mai multi decat aveam noi.

      Apoi, mai spre finalul anilor 90, cand saracia se lupta cu salbatacia din goana dupa bani, erau zone unde era imposibil sa nu fii furat. La Unirea in magazin, pe toate strazile alea din spate, in fata la cocor am vazut in diferite randuri femei cu gentile taiate, nu mai zic de autobuze. Si daca erai fata de liceu si mergeai cu autobuzul, aveai sansa sa dai peste tot felul de dubiosi, si daca tipai tot autobuzul iti sarea in cap ca esti „obraznica”.

      Da, e evident mai bine. Dupa 2007 s-a vazut clar, oriunde ai fi fost in romania. Diferenta e imposibil de ignorat. Si e si normal, oportunitati mai mari, risk reward si toate alea. Si albi si mai putin albi, toti aia care n-aveau ce face dar aveau skilluri de magicieni s-au carat. Si bine au facut, sa fie primit!

      171
  2. Painea e scumpa in Romania pt ca nu ai concurenta. Painile de la raft ambalate sunt facute de 2-3 producatori. In occident ai concurenta prin micile brutarii de cartier care au 100 de clienti si care daca pleaca jumate la concurenta dau faliment. Aici e cretinismul cu fabricile mari de paine care isi permit sa tina pretul sus si daca merg in pierdere

    Indecis. Tu ce zici?2034
    • Nu stiu unde locuiesti si pe unde umbli. Dar daca mergi, de ex., prin jud. Brasov si Covasna o sa vezi n branduri de paine. Sunt foarte multe brutarii mici si medii. Problema nu cred ca e numarul de producatori, ci mai degraba influenta anumitor producatori in piata.

      Comentariu apreciat.523
    • painea e foarte ieftina in romania.

      franzela aia clasica e 2 lei, chiar si mai putin in unele locuri.

      alea ambalate din supermarketuri, de o calitate execrabila practic toate, sunt scumpe o data din cauza fuduliei romanului, caruia ii pute franzela aia de 2 lei, si a doua oara din cauza brutariilor locale care nu fac fata cu productia la cata cerere e in ciuda preturilor de 5 -10 lei o paine obisnuita.

      si piata suporta pretul asta fara probleme.

      daca nu ar suporta, oamenii s-ar reorienta spre aia de 2 lei si restul producatorilor/sortimentelor vor trebui sa reduca costurile/pretul/profitul sau sa inchida. realitatea care ar trebui sa ne loveasca peste ochi si totusi multi se fac ca nu o vad e ca preturile cresc, profiturile cresc, afaceri noi apar in continuare. asta evident din cauza ca suntem saraci.

      Indecis. Tu ce zici?1522
    • Painea e scumpa in Ro pt ca consumatorul roman (cacofonie intentionata) e in cele mai multe cazuri un imbecil fara discernamant, caruia ii place sa manance gunoi. Asa cum zicea si Marin, exista multi producatori mici, care uneori fac si paine buna. DAR, lanturile mari aleg aceiasi producatori mari, pt ca gunoiul inca se vinde. Deci concurenta este, deocamdata mai mult local, in zone mici. Si mai e concurenta de undeva – acum cativa ani, am luat o masina de facut paine pe care mi-am scos banii de vreo 5 ori. Oricat de lenes as fi, nu dureaza mai mult de 3 minute sa arunc in ea faina, drojdie si apa, iar peste 3 ore am o paine curata, fara conservanti, acizi, enzime sau alte porcarii care n-au ce cauta intr-o paine, din care mananc 2-3 zile. E doar nevoie de putina disciplina. 1 kg de faina e 3 lei. Drojdia e 1 leu si faci cam 4 paini dintr-un pachet mic. Cum mai poti da 5 lei pe o paine proasta?

      103
    • @Mihai, sunt si la noi multe brutarii mici, de cartier. Doar ca majoritatea au preturi mai mari decat cele din supermarket-uri. Si doar unele au paine de calitate mai buna.

      161
    • @thebblack

      Franzela aia clasică pe care o știu eu nu mai există. Iar aia de doi lei nu poate fi mâncată decât cu ciorbă, ca în filmele alea bune românești. Zici că e cauciuc. O pâine bună în România trece lejer de 4-5 lei, ca să nu zic că ajunge la 8-9 lei și nu vorbesc de fițe, gen „7 semințe” sau altele. Eu, pentru că sunt și leneș și sărac (se leagă cele două calități), îmi iau pâine de trei lei, feliată, cea mai ieftină din categorie.

      Indecis. Tu ce zici?257
    • De 5 ani , îmi fac propria pâine. 20% faina integrala + combinație 80% faina albă (650 și 000) ieftina+ 1 plic 7 g drojdie uscată+ 1 lingură rasă sare. Frământ 5 min. seara(dimineața) și coc dimineața (seara). Are timp 10-12 ore să crească,la temperatura camerei. Coacere în cuptor electric timp de 50-60 min. Cred că ies la 3-4 lei kg de pâine( depinde de promoții la făina). Dar trebuie să o feliez singur.

      Indecis. Tu ce zici?229
    • @Mopri
      Recomand sa faci un calcul al costului de producție, cu accent pe electricitate.
      Desigur, daca e din pasiune e altceva.

      183
    • @Mopri, daca tot faci calcule, pe langa electricitate, cum a zis @Basil, mai adauga si apa consumata la spalat ustensilele de bucatarie si timpul pierdut. Ca sigur alea 5 minute de care spui tu nu sunt suficiente sa aduni toate incredientele, sa le framanti, sa pui coca la dospit si apoi sa cureti bucataria.

      In schimb daca scopul pentru care faci paine acasa este gustul superior, asta este cu totul altceva.

      151
  3. 10. Nu știu…imi miroase ca e făcătură. Logistica publicației de a trimite adrese la Instituții și Politie la toate ariile administrative din Europa pt q folecta informatii „oficiale” despre tâlharii, îmi e cu neputinta sa cred ca a fost pe bune, gestiunea și administrarea corespondentei…poate dacă e adevărat asta e caz de doctorat la cât de mut s-au documentat, dar în caz real, e un sondaj inventat. ….sau mai e o varianta, sa fie pe baza unui poll al victimelor?

    96
    • Erata: comment la stirea cu nr. 9 (nu zece).
      Am mai vazut in reteaua 9gag sau Facebook, astfel de infografice cu date statistice (pentru cine stie ce reprezinta munca din spate) dar am asa o banuiala ca sunt pentru orgoliul saracilor din est. Atentie, nu vb de Eurostat, aia e altceva, sunt date adminstrative pe care UAT-urile din Europa le trimit obligatoriu

      59
    • In unele tari mai civilizate astea sunt date publice, accesibile prin API.

      113
    • @unu du-te ma! Și vezi tu o echipa sa facă ei indexarea talhariilor din „tarile civilizate” si la restul…ce? Au folosit chat Gemini sa extragă rapoarte politie de sfârșit de an? Apropos dacă se făcea acces direct la date (și alea ar fi fost la liber, de parca toti folosesc XL) afla ca tâlhărie, furt, etc, au peste 5 sensuri și nu toate sunt sinonime. Observ ca și date de la Eurostat sunt acolo, deci posibil sa fie și ceva veridic dar muuuult sub 10% din toate informațiile prezentate. Hai nu mai înghițiți tot. Doar aseara in Tg. Mureș au fost 2 furturi (unul din locuinta și o deposedare) si e vb de semantica. „Robbery” e tâlhărie, nu? Sau e și furt prin sustragere din buzunare?

      65
  4. NOU
    #19

    de Hillerin, bro? pe sputnikaru’ ăsta nu-l cred nici dacă zice „e zi”, la ora 12, pe cinșpe august…

    Comentariu apreciat.4113
    • Ce nu zice Hitlerin e ca daca taiem pensiile speciale platim armele alea in 2-3 ani cu banii economisiti.

      Si atat Johanis cat si USL stiau ca suntem pe lista scurta a lui Putin de 10 ani de zile si au dormit in papuci.
      https://evz.ro/criza-kursk-si-decapitarea-guvernelor-europene.html

      92
    • Romania cheltuie cam 0,3% din PIB pentru a achizitii militare, restul din bugetul ministerului sunt salarii si pensii speciale.

      In contextul actual, care e maro bine, e foarte putin. Si la felul cum arata bugetul, deficitul si guvernarea actuala (si viitoare), mai mult nici nu o sa putem prea curand.

      Imprumutul ala (potential, doar la cererea guvernului roman) de 4+8 miliarde e un lucru bun. E cu dobanda clar sub dobanzile actuale pe care le plateste statul roman si e destinat doar achizitiilor militare. Practic putem dubla volumul achizitiilor in urmatorii 10 ani. Chiar daca vom cumpara numai si numai echipamente americane. Ca, de, asa e in tenis..

      Evident ca pentru Hillerin asta e o chestie total horror. Ca el lupta pentru pace, ca orice putinist care se respecta.

      P.S. Si un calcul pentru populistii care vin cu textele „de banii astia faceam scoli si spitale”. Fara garantiile de securitate oferite de americani, acum eram un fel de modoveni sau albanezi, in materie de bani, salarii si putere economica. In anul in care americanii au anuntat ca pun piciorul in Romania (2003), investitiile straine directe au fost mai mari decat toate investitiile din deceniul 1990-1999. Nimeni nu baga bani intr-o fabrica prin fata careia se poate plimba maine Ivan cu tancu’.

      Comentariu apreciat.3710
    • Problema nu e ca Romania cumpara arme, ci ca nu le cumpara din Europa.

      26
  5. SUA a redus cu 800000 numărul locurilor de muncă raportate.

    Comentariu apreciat.411
  6. 4. Tinerii stau acasă și pentru că sunt ținuți de părinți și pentru că după ce termină liceul nu au învățat nimic și nu au nici măcar cunoștințe de bază (eu ca angajator – proprietar de service auto să zicem nu pot să-l angajez și să-l pun să schimbe uleiul la un Golf 7 cinstit pentru că nu știe și nici nu-și prea dă interesul să învețe) tinerii stau acasă și pentru că nu iau în serios un loc de muncă – ei vin lucrează 2 sau 3 zile apoi a patra zi în loc de ora 6:00 vin la serviciu la 8:30 și trăsnind a butoi sau mai rău. Tinerii stau acasă pentru că nu realizează că de undeva trebuie să începi nu poți avea salariu mare din prima, tinerii stau acasă pentru că eu ca angajator trebuie să plătesc 45% la stat și etc etc …

    Comentariu apreciat.7826
    • Tinerii stau acasa pentru ca parintii au grija sa mai existe acasa. Daca ii trimiteau sa munceasca pentru banii pe care ii consuma sau altfel nu mai aveau ca manca, ar fi devenit interesul lor sa se descurce invatind o meserie, mergand regulat la serviciu, fiind seriosi si respinsabili in raport cu cei din jurul lor. Nevoia te invata. Din pacate, ei nu au cu adevarat nevoi. Parintii le-au preluat pe toate.

      Comentariu apreciat.575
    • Responsabili? Tara asta a demonstrat si dupa comunism ce tara de oameni responsabili e :))

      140
  7. 4. Poate nu am citit acelasi articol. Acolo zice ca rata de ocupare a crescut constant din 2013, cu o mica exceptie in timpul pandemiei. Mai exact de la 74% in 2013 la 85% in 2024.

    171
    • Rata *la nivelul UE* si nu ro.
      pt cei lenesi care nu au citit articolul.

      45
    • @Alex, am citit articolul si nu am gasit nicio informatie legata de faptul ca rata de ocupare in randul tinerilor din Romania a scazut in ultimii ani.
      Intr-adevar scrie ca in Romania este o rata de ocupare mai mica decat media Europei, dar asta nu inseamna ca a scazut in ultimii ani. Poate insemna inclusiv ca am urcat de la o rata de ocupare mult mai mica.

      51
  8. Legat de 3. Ceva producator detalia pe un subiect similar. Materia bruta produsa de el era 12$ ( cantitatea x). Daca se ocupa de prelucrare l-ar fi costat 12.000 $ investitii. Pana sa ajunga la raft. Cam asta e valoarea adaugata de la producator la raft. Nu e la fel totul dar produsul brut e ieftin.

    61
    • Cateva date din comertul alimentar. Un suc care se vinde la raft cu 10 lei iese pe poarta fabricii cu 2.5 lei. O ciocolata care se vinde cu 10 lei costa 3 lei la fabrica. Daca se mai baga si ceva marketing cu influencer pretul la raft mai creste cu 30-50%.

      190
  9. 10. În SUA au fost raportate cu peste 800.000 de locuri de muncă în plus până acum, când, brusc au văzut ca nu există .
    Cine a beneficiat de supra raportările astea, oare?

    60
  10. 3. Cu cat se cumpara fara a scadea cantitatea.

    4. Tinerii ce si-au permis facultate stau acasa ori ca exista bani sa fie intretinuti pana isi gasesc ei munca de sefuti sau pana se trezesc la realitate

    5. Pai cate firme de casa putem face? Plm, hoo, ca si furtul e o arta

    6. Nu e o problema ca facem asta, e o problema ca le cumparam in timp ce soldatii n-au unde sta, cu ce se incalta, nu avem mentenanta pentru avioane, etc.. Adica, totul e o investitie. Ahh, ca noi cumparam in ideea ca vine altul sa ne apere e altceva

    7. Pai am invatat si noi ceva de la americani.

    8. Hai ca nu tot ce face Suedia e bine. Drept urmare si multitudinea de voci ce e impotriva. Diferenta e ca acolo vor fi si vocile alea ascultate pana la urma.

    9. E o problema de decenii deja. Aia e, daca lumea de acolo inca discuta de migratie si nu de siguranta. Calea americii.

    10. NU. SUA are cu 800 de mii de locuri de munca MAI PUTIN decat au raportat initial. Au facut o Ciolaneasca si au zbierat ca-s tigrii revenirii si acum revizuiesc.

    130
  11. Cum sa nu fie painea scumpa cand graul pleaca la macinat in tarile vecine si se intoarce sub forma de faina (in cel mai bun caz) sau sub forma de congelate pe care noi doar le coacem. Ah… avem curent eftin??

    deHillerin… riiight, cum stie el mai bine ca am dat gratis, pomana curata, cred ca le-am si transportat pe banii nostri.
    Exista confirmarea ca a si plecat Patriotu’ ?
    Spre deosebire de restul partenerilor strategici, astia chiar au investit in infrastructura. Nu doar ca au investit direct, au mai si strans de oo pe cine trebuie sa dea drumul la „coridoare de mobilitate”, adica minimul de autostrazi si drumuri express.

    32
  12. Singura dată când am fost „jefuit”, pe la 16 ani ,eram pe un câmp în Mehedinți și ,cu o undiță improvizată,incercam sa pescuiesc într-o baltă. Au apărut niște „tovarăși”(era înainte de 89′)mai bronzați,s-au dat unul mic,de școală generală,jos din căruță și m-am rugat politicos să îi dau undița să o studieze. Apoi, după 15 secunde, s-a suit în căruță cu tot cu undiță și vizitiul a dat bice. Eu am rămas puțin perplex și nedumerit.
    Acum,conform hărții (cu nume cam ciudat), în sudul Olteniei poți să lași casa și mașina descuiate.

    132
  13. 7. chiar e adevarat ca trebuie sa faci afacerile pe banii altora dar cand am vazut posturile domnului de la sessions pe linkedin m-am uitat si eu la cv si am tras fix concluziile lui Andrei Nicoara. Om care a facut bani cu o firma de secu si a reusit sa traga bani in pandemie pe faptul ca unii nu si-au facut temele bine si pt ca in perioada aia se arunca cu bani in orice „collaborative tool” asa cum acum se arunca in genai si cum se arunca cu cativa ani in urma in blockchain.

    110
  14. @4 cum bine spunea cineva mai sus: tinerii stau acasa pt ca sunt tinuti de parinti.
    De ce ai merge la munca cand parintii ti-au luat masina si iti dau bani de distractie?
    Te bagi (sau nu) la o facultate pentru o ‘soft diploma’ ca sa ai de unde agata gagici si o ti tot asa pana la 40 de ani

    191
  15. 7. Asa a inceput si Bezos

    50

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube