Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

35 comentarii

  1. 4. Da, masochism financiar. Nu toata lumea are bani sa cumpere apartamente si case, sau poate multi vor sa isi pastreze lichiditati in caz de ceva. Bine ca rup aia destepti cu bursa si crypto :)

    00
    • Am 15k euro. Optiuni: sa ii pun la o banca cunoscuta stiind ca e dobanda 0, sa ii tin in carti acasa, sa cumpar crypto ca poate nu scade pretul, sa iau actiuni ca poate se mentin, sa cumpar o garsoniera in Carbunesti sau sa fac un credit de 40k euro sa iau un apartament sa il dau in chirie.

      Hmmm, grea alegere pentru un om simplu care a muncit pentru banii aia.

      00
    • Daca ai sub 20.000 de euro in banca, tine-i acolo. Trebuie sa repari ceva la masina, ceva la apartament, trebuie sa faci o interventie medicala, trebuie sa-ti iei 1-2 luni de concediu fara plata, trebuie sa te refugiezi in Austria. Cash is KING.
      In Romania, putini oameni au limita pe cardul de credit mai mare de 5.000 de euro.

      00
  2. 4. Dar cum ,nu ‘investesc’ in superbele ‘rezidentiale’ facute in bataie de joc, fara parcari, trotuare , de tot felul de interlopi ? Pai nu duduia piata imobiliara ?

    8. Pana e gata, probabil pleaca si turcii care sunt acum proprietari la Ford Ro sau cum s-o numi acum…americanii s-au lamurit deja….

    00
    • 8 – drumul expres Craiova Pitești nu a fost pentru Ford, uită-te pe hartă, mai trebuie un alt drum de legătură de la uzină spre Gercești, la nord de aeroport.

      00
  3. Referitor la pct 4, Masochism Financiar…
    Eu am facut niste bani, multi pentru romanul de rand, vanzand o cota parte dintr-o afacere (sute de mii eur).
    Am casa, am masa, am masina, mai am afaceri si ma uit la bani cum… baltesc.
    O sa ziceti ca nenea Iancu la Aneta 3: investiti, investiti, investiti!

    Am incercat sa investesc in productie.
    Am pus pe hartie, iar problemele birocratice si investitia initiala + lipsa personalului m-au facut sa stau dracu linistit. Pur si simplu cheltuielile sa incepi ceva bun/decent sunt foarte mari pt cat duce piata.

    Am zis sa investesc pe bursa si m-am interesat.
    Ceea ce nu iti spune nimeni e ca bursa merge si in JOS, nu doar in sus.
    Si asa, cu depozitele avand dobanda negativa, am investit in fonduri de investitii de risc mic si randament mic…
    Si a venit Putler si a dat cu bomba, deci fondurile alea au pierdut zeci de mii de eur, de unde era teoretic din categoria „conservatoare”.

    Intre timp, am vrut sa imi iau niste teren intravilan prin camp.
    Anul trecut era 150 EUR/mp si nu se vindea.
    Anul asta este 250 EUR/mp si nu se vinde. Ba mai mult, pt ca in sfarsit l-au ridicat arhitectul sef de la primarie, totul e blocat pe termen nedefinit.

    Asadar, 1st world problem, dar reale!

    Planuri de viitor?
    Stau dracu linistit, sa treaca perioada asta, calatoresc (desi si aici preturile au explodat ceva de speriat) si regret ca nu am luat teren cand era „ieftin”, adica 150 EUR/mp in camp.

    00
    • De ce nu cumperi niste apartamente ca sa le inchiriezi? Chiar sunt interesat de parerea ta.

      00
    • „Ceea ce nu iti spune nimeni e ca bursa merge si in JOS, nu doar in sus.
      Si asa, cu depozitele avand dobanda negativa, am investit in fonduri de investitii de risc mic si randament mic…”

      Ghici unde investesc Fondurile de investitii de risc mic? o parte in actiuni ofc! si mai au si comisioane peste comisioane nesimtite. O vorba din batrani zicea sa nu tii toate ouale in acelasi cos. cred ca e o idee bune si cand vine vorba de investitii.

      00
    • „Ceea ce nu iti spune nimeni e ca bursa merge si in JOS, nu doar in sus.”

      Pe termen lung acest lucru e irelevant. Tot 7-9 la sută pe an o să ai randament în medie.

      Pune deoparte o sumă fixă lună de lună, din care cumperi. Bucură-te când mai și scade, pentru că ai ocazia să iei mai mult de aceiași bani. De fapt asta-i partea cea mai grea – să continui să cumperi și atunci când vezi că bursa scade, nu doar atunci când crește. Asta cere o oarecare disciplină, dar dacă îți setezi de la început o sumă fixă și eventual faci și alimentarea automată a contului, devine mai simplu.

      Peste 10-15-20 de ani o să vezi roadele.

      00
    • Risc mic e mai degrabă oferit de bonduri/titluri de trezorerie/obligațiuni aka finanțarea unui stat, oraș sau companii. În prezent BlackRock taie vreo 10 miliarde de dolari , bani care sunt la ruși, unii zic că ar trebui făcut cumva nu știu cum și luați bani din conturile blocate ale Rusiei.

      Cei care sunt legați direct Rusia sau indirect au o notă de plată.

      Pentru investiții la bursă mergi pe ceea ce se recomandă, etf-uri, puțin câte puțin în fiecare lună sau când e jos, rău de tot.

      00
    • S-a terminat perioada cand puneai banii in S&P 500 si castigai 10% – 30% pe an. De acum vor urma 10 ani in care piata bursiera va stagna, asta zic vocile versate de pe piata bursiera. Vor castiga cei care cumpara la $4200 si vand la $4400, apoi care cumpara la $3800 si vand la $4100.

      Singura scapare: productie, productie, productie. Fie ca faci o meserie sau conduci o fabrica. Doar ca aici nivelul de autorizatii si certificate vad ca omoara orice initiativa antreprenoriala.

      00
    • Și imobiliarele se mai duc în jos, vezi Ucraina.

      00
    • @random
      Vremea cumpararii pt chirie a trecut ce ceva vreme.
      Te-ai gandit vreodata cine sunt chiriasii romani?

      Chiriasii in Romania sunt de obicei studenti SAU cei care nu au bani de avans la un imprumut ipotecar pe 20-30 de ani, deci nici de chirie nu au bani!

      Dupa ce te calca niste chiriasi romani, care cred ca te imbogatesti pe spinarea lor, din ce repari si renovezi, observi ca s-ar putea sa iesi in pierdere sau cu un castig foarte mic.

      Nu are rost sa discutam despre cat te-a costat apartamentul si ROI.
      In ritmul asta, daca cumparai un apartament anul trecut si il tii gol pt cativa ani, ai sanse sa il vinzi cu castig bunicel, fara bataie de cap cu chiriasii.

      Chiria va deveni viabila cand si la noi va fi 3-5000 eur/mp, ca in vest, iar sansele sa vezi imprumut ipotecar de la banca vor fi infime. (fraza asta va supara extrem de multa lume)

      00
    • cred ca ai (cel putin) un zero in plus acolo. 120k de euro pentru o garsoniera e enorm si pentru un an. si extrem de mare chiar si pentru 10 ani.

      sau n-am inteles eu ce vrei sa zici.

      00
  4. ‘totul e blocat pe termen nedefinit.’
    Nu, ci doar pana o realeg ‘bucurestenii’ (de fapt tarani veniti din toata tara) pe firea…si atunci iar se da drumul la ‘rezidentiale’ de tzaspe etaje in zone de case , fara trotuare, parcari etc facute de fina-su neacoita si de tot felul de interlopi…’sa se dezvolte orasul domle’ , sa mearga economia,da-l draq de autistul ala de sordan…’
    Ca astia suntem, un fel de rusi, toparlani si cocalari….

    00
    • tu stii cum miroase o valiza plina cu euro? vezi, de aia nu intelegi…

      00
    • Sordan si gasca nu au facut decat sa:
      – blocheze totul
      – sa dea rewind la situatia unui PUG de acum 20 de ani, ceva total depasit de situatia Bucurestiului actual, cand in Pipera si zona Sisesti era plantat porumb (asta ca exemplu).

      Nu e o solutie sa blochezi tot si presiunea exista, solutiile intarzie. Nu poti bloca un oras intreg, pt ca nu iti convine tie. E nevoie de solutii, nu sa te pui ca proasta in drum.

      Iti doresc sa ai o parcela de pamant in Bucuresti, sa vina Sordan si sa zica ca acolo face bulevard si din deschiderea de 15m, ramai cu 10m + ti se cer retrageri aberante. Sordan nu are bani de expropriere, dar esti blocat. Nu poti sa vinzi, nu poti sa construiesti, poti doar sa blestemi ca ai votat ca prostul USR si pe Sordan.

      00
    • @silicon_v

      Rostul rușilor pare a fi altul, același cu rostul care-l avea Hitler cu Lebensraum. După ce cuceresc un teritoriu, îl golesc de nativi și îl umplu cu populația lor.

      Așa că să nu ne mire dacă rușii n-au nici o problemă în a depopula ucraina prin diverse metode mai mult sau mai puțin umane. Vor face ca Stalin care dădea bani rușilor să se mute în diverse teritorii ocupate să le rusifice.

      Pentru ei resursele sunt mai importante ca oamenii, nu știu face bani cu oamenii, cu o economie de piață, producție, servicii, din astea, Ivan știe doar să ia gazul din pământ care i l-a lăsat ‘mnezo, și să-l vândă la neamț (singura nație pe care o respectă rusul) la schimb pentru mercedesuri și salam scump.

      00
    • Bogumil, intamplarea face sa am o parcela de pamant in București, pe care ce sa vezi, a intrat neacoita premarul de la sectorul 3, sa faca un drum asfaltat catre ghetourile lui si ale lui frati-su…inca nu l-am dat in judecata pt ca mai am nevoie de ceva de la primaria de sector …dupa…futu-i rasa in kur sa-l fout de tarambete care fura cu pavele , borduri si polistiren pe blocuri…si am vazut ce sicane le-a facut vecinilor care au dat in judecata primaria …asa ca tu si cu toti ‘investitorii imobiliari’ ai pwulii,din suedejia asta de tara, puteti sa i-o sugeti lui Nicusor…foarte bine v-a facut, ca ati facut Bangalore din orasul asta…de la micul Paris la micul Bangalore…

      00
  5. 6. Finanțe rusești

    „Statul rus are de plătit vreo 40 de miliarde de dolari, dar datoria totală, inclusiv a firmelor de stat, băncilor etc – cum ar fi Gazprom, Lukoil, Sberbank – se ridică la 150 de miliarde de dolari.”

    Nu inteleg o chestie, deci UE si SUA le ingheata fondurile din banci in valoare de vreo 500 miliarde$ si ei se asteapta sa isi platesaca datoriile?
    Stiu, lucrurile sunt mult mai complicate de atat dar atat inteleg eu momentan.

    00
    • Detinatorii acelor create nu sunt SUA sau statele UE, ci persoane juridice (banci, fonduri de investitii) sau fizice. Intr-un fel ai dreptate, este aiurea sa zici ca Rusia nu isi poate plati datoriile cand banii ei sunt blocati in conturi de guverne, dar in final efectul este acelas, respectiv creditorii nu isi primesc banii. Iar efectul este ca acum nimeni nu o sa mai dea nimic Rusiei pe credit.

      00
    • am văzut sâmbătă o emisiune pe CGTN (televiziunea publică chineză) și ei spuneau așa: SUA greșesc foarte mult ignorând 2 aspecte fundamentale ale situației: 1) niciodată o putere nucleară nu a pierdut vreun război. omul nu a considerat necesar să argumenteze de ce se întâmplă asta. 2) o putere nucleară poate fi sancționată doar atât cât vrea ea să fie sancționată.

      evident, chinezii au meciul lor cu americanii și aruncă cam 80% din responsabilitate către washington; bine, e și un fel de spune că de fapt nu-i interesează ce fac rușii în estul europei. și, clar, nu se simt deloc în largul lor, nici cu șantajul nuclear al kremlinului, nici cu exhibiționismul nato.

      00
    • Pai daca le-au inghetat si aia refuza sa plateasca, pot sa ia de acolo pana platesc toata datoria, dupa care mujicii vin in nas si poate se lasa de aruncat bombe peste vecini.

      00
    • NOU
      #24

      @joker
      1.) Niciodata o putere nucleara nu a pierdut razboiul…. Sigur, inteleg ca relatiile cu Vietnamul nu au fost si nu sunt totusi cele mai bune, dar sa-i ignori chiar in halul asta… Si la nivel oficial…
      2.) Serios? Ca altfel ce? Pe bune acum, cat vrea ea pentru ca altfel ce? Avand in vedere intre puterile care o sanctioneaza sunt alte 3 puteri nucleare.

      00
    • NOU
      #25

      Ah, si la 1. sa nu-i uitam pe afgani. Care au infrant nu 1, ci 2 puteri nucleare…

      00
    • @Genghis Han (bunicul lui Kublai). eu am înțeles punctul de vedere al Regatului de mijloc (televiziunea de stat chineză nu este chiar de capul ei): 1) nu au niciun cuvânt bun de spus în legătură cu „operațiunea specială militară”; este evident că nici ei nu îi văd finalitatea, în afară de distrugerea UA, care nu este în avantajul nimănui; o Rusie slăbită și izolată, iarăși nu este în interesul lor; o lume în care regulile nu se mai respectă, însemnă o problemă uriașă pentru „atelierul planetei”. 2) față de americani în schimb, folosesc cuvântul „recklessness”. și multe din reproșurile lor, așa, dezbrăcate de ideologie și partizanat, au destul sens. pe scurt, ei întreabă: de ce s-a ajuns aici? de ce SUA nu a avut grijă (ca garant al ordinii internaționale) să nu ajungă în situația de a admite că ei nu pot face mare lucru? și aici veneau cele 2 observații cu care am început mai sus.

      nici Vietnamul, nici Afganistanul nu au câștigat războaiele, ele au fost doar victime. atâta doar că la un moment dat, pentru super-puteri nu mai merita prelungirea și escaladarea conflictlui.

      00
    • @Joker USA & URSS: Am înfrânt!!!

      00
    • „niciodată o putere nucleară nu a pierdut vreun război. ”

      Da, in Vietnam sau Afganistan, puterile alea nucleare care au intrat acolo au castigat razboiul si nu am aflat noi…

      Chinezul mananca rahat. Chiar si pentru o putere nucleara costul ducerii acelui razboi poate deveni la un moment dat de nesuportat. Atat din cauza presiunilor exterene, cat si interne. Ca sa nu mai zic ca nu e vorba numai de facut o tara numai ruine, mai trebuie sa si stapanesti cumva tara aia dupa ce ai facut asta. Ca asta e rostul oricarui razboi dus in ultimii 5000 de ani.

      00
  6. Masochismul financiar al romanilor pleaca din greselile care nu au fost invatate in trecut, respectiv lipsa de oportunitati la nivelul de instrumente financiare in Romania. Caritas si FNI au fost niste lectii dure pe care romanul de rand le-a asociat foarte simplu:fond de investitii egal teapa. La asta pune faptul ca si daca vrei mai mult sa poti faci cu banii tai optiunile in Romania iti sunt foarte limitate:BVB(o gluma la nivel de tranzactii), Fondurile de investiii de prin banci+fonduri de pensii(te rup in doua la comision si orice ai vrea sa faci), Imobiliare(o optiune cu un risc mai mic, dar nevoie mare de lichiditati). Practic pentru romanul mediu, economiile in euro reprezinta singura sursa decenta pentru protectia de inflatie, alaturi de o proprietate.
    Masochismul insa apare cand vorbim de oameni cu o oarecare pregatire si cu niste venituri lunare peste medie, dar care fac niste greseli mai mari fata de romanul mediu. De exemplu ma amuz copios la nwradu cum el investeste la bursa prin eToro(conditii foarte speciale de utilizare, dar comision 0) si in acelasi timp alege sa se duca pe un fond de investitii romanesc cu niste comisioane cat casa poporului, desi multi dintre comentatori ii spun ca face ceva gresit el nu accepta sau recunoaste asta. Si asta este doar un exemplu, dar care intr-un fel intregeste tabloul masochismului financiar la romani. De imobiliare nu mai vorbesc intrucat sunt un domeniu prea emotional, iar preturile o spun deja.

    00
    • Si ce faci? Esti la mila platformelor astea cu nivelul de intrare de $5. Risca cineva sa mearga la o firma mare de investitii acolo unde pragul de inrolare e de $10.000-$15.000? Si acolo iti rad sub barba ca au clienti cu milioane de euro, nu mai pot ei de maruntisul tau.

      00
  7. Noroc cu înveselitorul (descrețitorul, pentru cunoscători) pct 1, ca trolleala (refuz cu indignare să cred că nu-i așa!) lui Eftimie mi-a stricat zenul.

    00
  8. 8. o firma italiana e pusa sa le faca drumul celor de la Ford ?
    Doar eu imi imaginezi cum sponsorizeaza cei de la Fiat o felie de pizza pentru drumarii italieni ca sa mearga lucru ceva mai greu?

    00
    • Dupa logica asta, daca erau nemti, sponsorizau cei de la VAG ceva, daca erau francezi sponsoriza Peugeot, ca poate Renault ar fi avut si ei castig, Daca erau romani sponsoriza Dacia sa nu mai existe sosele deloc, ca daca nu ajunge marfa lor pe piata sa nu ajunga nici a altora. Jeez!

      00
  9. 2. S-au scumpit si prajiturile,acum o saptamana doua amandine erau 10 lei,azi le-am luat cu 11,99 lei.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile