Știrile zilei – 21 ianuarie 2020

  1. Blondă . Pod . Brunetă . Brunetă . Castel . MovPod . Oraș . Blondă . Brunetă . Blondă . Vulpe . Iarna . Pod . Blondă . Apus . Brunetă. Pisic. Brunetă . Lac
  2. 7 anomalii fiscale ce trebuie corectate
  3. Magazinele de bricolaj vând în continuare lemn Schweig­hofer
  4. Numărul asistaților social, pe județe
  5. Porturile românești au avut trafic mare
  6. România pe locul 4 la problematici care nu-și pot plăti facturile
  7. Cronica de business
  8. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. Deci in Bucuresti sunt 200 de asistati sociali? Restul sunt parcagii sau spala parbrize la semafor?

    Si Olguta detine recordul la Dolj? 11.000 de asistati sociali. Cred ca daca suprapui lista peste harta Romaniei, obtii cu siguranta judetele unde PSD iese castigator.

    00
    • am un parcagiu din asta in fata biroului, cere 10 lei de masina (deh zona buna) si face minim 500 de lei pe zi – intr-o zi proasta (zice el).

      00
    • In Dolj sunt si asistati si descremenati ;-)

      00
    • Într-adevăr, Dolj și Buzău sunt peste Vaslui sau Teleorman, deși sunt mai puțin vizibile la știri, fie ele politice sau de five o’clock.

      00
    • Vezi putin si procentele afisate de mine jos, ai sa vezi ca in general judetele de „top” sunt rosii, judetul nr 1 la % din populatie fiind de fapt fieful lui Daddy D – Teleorman.

      00
  2. De cand se zice Czechia in engleza?

    00
  3. ‘trebuie corectate’…. da, trebuie…dar nu chiar acum… mai încolo…mai niciodată așa..

    00
  4. > 7 anomalii fiscale ce trebuie corectate

    „Angajații și companiile din sectorul IT doresc să se mențină în continuare scutirea de impozit de 10% de care se bucură de ani buni. Patronii acestor firme spun că s-ar destabiliza industria, iar sumele încasate ar fi de 10 milioane de euro, dacă s-ar vira la bugetul de stat.”

    Super specialistul asta in fiscalitate are trebui si sa explice ca scutirea asta nu e pentru toti programatori, defapt 95% nu se califica pentru scutire…

    „Scutirea” asta e folositor anumitor firme si corporatii mai mari care sunt sub 5% in Romania.

    00
    • Asta nu e anomalie ci, în condițiile în care bugetul de stat are deficit susținut prin credite guvernamentale, e fix subvenție din bani publici.

      Așa să știe aitiștii ăia: subvenționați din banii contribuabililor.

      00
    • aitistii platesc restul de impozite, aitistul mediu plateste la stat mai mult decat angajatul mediu, asa ca mai usor cu subventiile.
      Si cel mai important, scutirea e pentru firme, nu pentru angajati, ca aitistii negociaza netul.

      00
    • asta e din ciclul „n-am incasat bani de la stat, firma a incasat”.

      00
    • Care-s alternativele daca taie cele 10% ? PFA ?

      00
  5. 4. TOTAL 22.170.586
    E statistica din 1999, poate, nu 2019.

    00
  6. Pentru numărul asistaților sociali era interesant de suprapus numerele peste o hartă

    00
  7. În altă dezordine de idei e nasol când citești că Schweig­hofer a avut exporturi în valoare de 2 ori și mai bine decât PIB-ul României(pe 2017)

    00
  8. Mă plictiseam, așa că am desenat niște hărți din tabelul ăla cu asistați social.

    https://tinyurl.com/sxq8dle

    wtf, Buzău

    00
    • E nițel cam fake.
      In Vaslui de exemplu asistații, ca procent, sunt mult mai multi, populația reala e mult mai mica decât cea din statistica.
      Statistica o da mai mare datorita moldovenilor care au domiciliul acolo pentru pașapoarte (si chestii) dar populația reala e mult mai mica, implicit asistații raportat la populația reala sunt mult mai multi
      Ca sa iasă o chestie corecta ar trebui sa scazi numărul de moldoveni care au domiciliile acolo, care nu sunt deloc putini, la toți a scăzut dar acolo deși inexistenta populația s-a dublat :)

      00
    • Știu ce zici, dar un alt mod de a privi problema e faptul că acei oameni chiar au plecat prin alte părți să-și facă un rost, în loc să stea la mila statului.

      00
    • Si chestia asta e parțial adevărată.
      Majoritatea acum nu își fac domiciliu neapărat pentru plecat cât și pentru beneficiile sociale, multi își fac acum doar pentru alocațiile pentru copii :) căci la ei nu se da

      00
    • „multi își fac acum doar pentru alocațiile pentru copii”. Nu stiu daca legislatia da dreptul unor oameni care nu sunt cetateni romani sa poata lua alocatii in Romania.
      Cred ca e diferenta intre „buletin de resedinta”, si „cetatenie”.
      In plus, cat sunt alocatiile (cica dublate!)? Articol din ianuarie 2020: „La acest moment, conform Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, alocația este de 150 de lei”
      150 de lei pe luna pentru un copil? 5 lei pe zi. E „business” asta, „sa faci copii pentru alocatie”? Amuzant.

      00
    • Avand in vedere ca nu e obligatoriu sa ai domiciliu pentru pașaport romanesc nu e clar ca undeva e un business ? și nu doar pentru asta îs fac domicilii, și pentru pensii, sunt mai mari și se mai dau și fără nici o contribuție doar pe echivalentul meseriei avute. Unde mai găsești asa pleașcă ?

      00
    • Sa va spun o poveste din (orasul) Vaslui.
      Orasul Vaslui a fost recreat artificial de Ceausescu, pentru a-i taia din popularitate lui Dej. Gheorghe Ghjeorghiu Dej se nascuse in Barlad, Ceasca a declarat Vaslui ca pitala de judet si a facut niste modificari majore – gen a nivelat orasul si a facut altul (cum a facut si la Casa Poporului).
      Peste noapte (in cativa ani) au aparut blocuri turn, si orasul s-a extins. Era atat de mic inainte, ca un cartier de locuinte are numele „Cartier”, fiind singurul cartier din oras.
      Apoi a inceput sa aduca oameni. De peste tot. Ai mei veneau din Iasi, proetenul meu are parinti din Bacau, plus multi tarani din satele si comunele din judet.
      Au fost facute fabrici, majoritatea textile (unde „majoritatea” = 3). Orasul Vaslui avea 5-6 fabrici unde se producea cate ceva. Pe vremea lui Ceausescu s-a facut export masiv pentru Vest. Tot orasul era imbracat in Faciba, „calitatea a doua” sau „refuzate la export”. :)
      Dupa Revolutie, ca in toata tara, faliment general.
      Dar Vaslui e judet de granita, la granita cu rusii, nu la „granita aia buna”.
      Fabricile au dat faliment, lumea a inceput sa plece… iar treaba asta se intampla si acum. Eu zic ca „productia” orasului a ramas in copii. Asta e marfa pe care o produce Vaslui, copii romani. Care abia asteapta sa ajunga la facultate, pentru a nu se mai intoarce deloc acasa.
      De exemplu, familia mea: mama, tata, 4 copii. A ramas un frate in „casa parinteasca” (apartament comunist in oras), restul suntem toti plecati.
      Din prietenii mei, jumatate de oras (eram un tip popular :) ), nu stiu daca mai sunt 3-4 acasa.
      Aceasta este situatia in Vaslui. Un oras in majoritate de pensionari si copii, care se micsoreaza usor-usor pana va ajunge la populatia aproximativa de dinainte de industrializarea fortata. Familia mea s-a intorsc la Iasi (surorile, mama), altii s-au intors la Bacau, de unde erau bunicii lor…
      E vina cuiva ca nimeni nu vrea sa investeasca la granita cu rusii? Sau ca la numai 80km e o fosta capitala a Romaniei, unul din Top5 judete ale tarii?

      Nu scuz Vasluiul aici, doar am spus o poveste.
      Inchei cu un clip filmat in anii ’70.
      Ai mei au venit in Vaslui in 1972 si au primit apartament in primul bloc turn din oras. Care e in mijlocul orasului, in buricul targului. In 1972 nu era fabricat, nu apare in filmul asta (e pe locul casei de la minutul 1:35). Atat de nou e orasul.
      https://www.youtube.com/watch?v=_6hl1dAOy2I

      00
    • E vorba de diferența dintre populația rezidenta (aia care oficial e de 19 și ceva milioane) și cea de jure (22,1 mil astea- cei înregistrați cu domiciliul în România)
      Cea rezidenta (de facto) e numarata la recensământ, iar după aia se fac proiecții. De la 20,2 mil din 2011 s-a ajuns la estimare de 19,4, parca (cam optimista; se va vedea la recensământul din 2021). Include doar pe cei care au locuit în România în ultimele 6 luni.
      Cea de jure, de 22,1 mil, include și pe diasporenii care nu au anunțat la evidenta populației ca nu mai stau în România. Deci aici sunt toți cei cu buletin de România și copiii lor.
      Iar Vaslui și Iași sunt umflate suplimentar de cetateni romani din R. Moldova cei care au vrut și buletin cu domiciliul în România.

      00
  9. Cât trafic ar putea avea porturile alea dacă ar fi legate de granița de vest prin căi ferate și autostrăzi…

    00
  10. Statistica asistati sociali in procente, poate se intelege mai usor:

    media nationala – 0.7579%

    Pe judete am redus la 2 zecimale, cu rotunjire in jos, adica 0,7578 = 0.75%

    Judete >1% (ordine alfabetica)
    Bacau – 1.22%
    Buzau – 1.94%
    Dolj – 1.61%
    Galati – 1.20%
    Mehedinti – 1.68%
    Olt – 1.25%
    Salaj – 1.03%
    Teleorman – 2.05%
    Vaslui – 1.52%
    Vrancea – 1.33%

    Judete 0.8-1% (ordine alfabetica)
    Alba – 0.97%
    Arges – 0.82%
    Braila – 0.83%
    Calarasi – 0.9%
    Dambovita – 0.89%
    Giurgiu – 0.87%
    Gorj – 0.88%
    Harghita – 0.82%
    Ialomita – 0.89%
    Maramures – 0.81%
    Mures – 0.92%
    Neamt – 0.89%
    Suceava – 0.87%

    Judete 0.5 – 0.8% (ordine alfabetica)
    Bistrita-Nasaud – 0.56%
    Botosani – 0.67%
    Brasov – 0.53%
    Caras-Severin – 0.60%
    Covasna – 0.74%
    Iasi – 0.61%
    Satu Mare – 0.72%
    Sibiu – 0.55%
    Tulcea – 0.75%
    Valcea – 0.75%

    Judete/oras <0.5% (ordine alfabetica)
    Arad – 0.41%
    Bihor – 0.47%
    Bucuresti – 0.01%
    Cluj – 0.28%
    Constanta – 0.41%
    Hunedoara – 0.46%
    Ilfov – 0.23%
    Prahova – 0.46%
    Timis – 0.18%

    00
  11. M-am intalnit cu ultima blonda din randul de sus la cabana de la lacul ala din Alpii Dolomiti ; recte am dovada ca Paradisul exista si fara rusoaice p-aici …

    00
  12. Unde dumnezeul lor sunt peste 22 milioane de locuitori in aceasta tara? Iar au uitat sa ii scoata pe cei plecati din liste?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Alte linkuri (mostly NSFW)