Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

 1. 2 De fiecare data cand dati in banci in biet copil al unui bancher evreu sufera.

  Indecis. Tu ce zici?6664
  • Eu ma uitam asa in mare la marja de profit a bancilor si la prima vedere este in general intre 30 si 50%. Matematica ar zice ca 16% din 30% inseamna 4,8% din CA, ceea ce oricum ai da-o, e mai mult de 1%.

   In consecinta, treaba asta cu 1% mi se pare doar o miscare electorala de genul, „uite ba, iau bani de la bogati”. In realitate nicio banca nu va plati taxa asta fiindca impozitul pe profit e mult mai mare decat alanpe cifra de afaceri.

   Indecis. Tu ce zici?289
  • 16% din profit ȘI 1% din CA
   4,8% +1% = 5,8% o crește în jur de 20% a impozitului

   Aștept să văd că au încasat banii, până atunci: povești pescărești.

   Comentariu apreciat.321
  • Asta cu impozitul suplimentar la banci e foarte interesanta.
   Bancile vor transfera acest cost suplimentar catre clienti, prin cresteri de dobanzi. Nu trebuie sa fii mare economist ca sa te prinzi ca asta vor face.
   Doar ca … cel mai mare client al bancilor este … statul roman, care se imprumuta in draci sa mai acopere din gauri.

   253
  • Florine … nu trebuie sa fii mare econimist ca sa iti dai seama ca orice taxa, pusa oricarui comerciant sau unei entitati private e defapt o taxare indirecta a populatiei . Pentru ca in proportie de 100% acea taxa va fi acoperita de o crestere a pretului produsului oferit.

   201
  • ce mi se pare mie misto, si aparent nu vede nimeni e ca se creaza o spurala infinita.

   impozit ce cifra de afaceri -> bancile cresc dobanzile ca sa acopere -> creste cifra de afaceri -> creste impozitul.

   daca pana acum ne plangeam de inflatie, acum sa vezi belea.

   31
 2. 3. Eu înțeleg să reduci plata cu cash pentru a mai scapă de evaziune, dar 400 coco ?
  Las-o jos !
  + Îs ii mai bolovan, dar cu ce ajuta asta?

  Comentariu apreciat.369
  • Eu nu inteleg daca e o limita pe magazinele Cash & Carry sau pentru orice magazin. Probabil vor sa reduca evaziunea in micile magazine de la tara, unde patronul vine cu duba in Metro / Selgros si cumpara toata marfa cu cash pe persoana fizica.

   Comentariu apreciat.454
  • Cand Tzanca Uraganu lua materie prima pentru shaormerie, venea cu banii cash neimpozitati din cantari.

   Acum Tzanca trebuie sa puna banii neimpozitati la banca ca sa mai poata lua ingredientele de la saorma si sa explice provenienta lor.

   Comentariu apreciat.6110
  • Metro e cash&carry in teorie si este destinat pentru aprovizionare de afaceri mici. Probabil vor sa evite clientii persoane fizice

   158
  • Si nu pot sa imparta suma in mai multe transe pana in 2000?

   Indecis. Tu ce zici?287
  • Ajută băncile să obțină profitul ăla record istoric și să dea cotă parte la stat.

   Comentariu apreciat.250
  • NOU
   #13

   Vor sa disapara cash-ul. Asta cu evaziunea e o scuza penibila.
   Încă un motiv în plus sa nu ții toți banii în banca.

   Indecis. Tu ce zici?5050
  • la metro nu se poate cumpara nimic pe persoana fizica, totul este pe persoana juridica, doar selgros accepta persoane fizice(cu card zilnic cel putin).
   Ce vor face micii buticari din sat? Simplu, la fel ca inainte, cumpara cu x, vinde cu y, pana la pretul afizat cu z vor da bon cu valoarea de y.

   Indecis. Tu ce zici?527
  • „Sunt de asemene interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei”

   Ii vine lu mamaie regularizarea la gaze 1100 de lei pe toata iarna, a pus-o, trebuie sa aiba card si sa stie sa plateasca cu el.

   Comentariu apreciat.330
  • @Kilroy, cică nu.
   am citit articolul în diagonală și limita pare să fie 2000 lei/zi.
   1.000 lei/tranzacție și concomitent 2.000 lei/zi.
   de asemenea, este interzisă ”spargerea” facturii în sume mai mici.

   62
  • eu înțeleg că mamaia nu poate să plătească factura aia în numera în 2 rate sau mai mult.
   dar poate s-o plătească întreagă în numerar.

   eu asta înțeleg de aici ”sunt de asemene interzise plățile fragmentate în numerar…”

   n-ai voie să bucățești o factură mai mare și să plătești bucățile cash.

   55
  • @verde, se poate, dar iti trebuie card

   30
  • @AB n-am dat eu citatul intreg: „Persoanele pot achita facturile cu valori care depășesc plafonul de 1.000 lei, către furnizorii de bunuri și servicii, respectiv de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 1.000 lei/2.000 lei în numerar, suma care depășește acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.”

   20
  • @Sorin, în cazul ăsta întrebarea chiar n-are niciun rost, că mamaia nu plătește factura de gaze la magazinele de tip cash and carry.

   40
  • cine ii impiedica pe buticari sa se duca cate 2 3 persoane si sa ia pe facturi separate sub 2000?

   siiii trebuia sa apara si suveranul cu noua ordine mondiala… vor sa elimine cashul….

   krakaut, uite un sfat nepretuit. cu o zi 7nainte sa se elimine cashul, scoateti toti banii din banca si 7mchideti toate conturile. ba, da’ toate, sa fi atent sa nu uiti vreunul.

   si uite asa scapam de prostii astia, ca in 30 dr zile or sa moara de foame ca soaricii in hamvarul gol.

   614
  • NOU
   #22

   @thebblack: probabil ești un it-ist obosit care nu pricepe cum functioneza Finanțele și jegosii din guvern. Mai bine te-ai abține în a scrie tâmpenii.

   11
  • kakarau, te balacaresc pe aici de suficienta vreme incat sa fiu convins ca daca nu ai fi analfabet functional sau complet idiot ai stii ca sunt santierist, nu it-ist. asa ca alege care esti…

   00
 3. Am citit titlul articolului despre politist, inteleg ca motocicleta era drogata, nu el, hai sa nu mai acuzam degeaba!

  Comentariu apreciat.330
 4. Acordarea voucherelor de vacanță numai pentru angajații din sectorul bugetar ale caror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut, concomitent cu majorarea acestora de la 1.450 la 1.600 lei;

  – Acordarea indemnizației de hrană numai pentru angajații din sectorul bugetar ale caror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut;

  – Limitarea cuantumului sporului de condiții periculoase sau vătămătoare pentru personalul din sectorul bugetar la maxim 1.500 lei;

  Presimt un nou exod al medicilor

  522
 5. 6.
  Nagorno Karabach este inca o mizerie infiintata special de catre bolsevici tocmai pentru a mentine acolo o stare permanenta de conflict si niciodata de rezolvat.,
  In mod istoric Nagorno Karabach ar trebui sa fie un stat independent la fel ca si Crimeea.
  Insa bolsevismul in cinismul criminal de care a dat dovada a reusit „imposibilul”:

  Sa integreze o regiune ce ar fi trebuit sa fie independenta in granitele unei tari cu care nu are absolut nici o treaba si cu o populatie majoritar apartinand tarii vecine.

  Dar cum Azerbaijanul este recunoscut international cu actualele granite => NK e Azerbaijan!

  205
  • Armenii sunt unul dintre cele mai jegoase popoare. Un fel de evrei ai crestinatatii. In orice mizerie finaciara e si un „-yan” bagat. Si o diaspora mai galacioasa decat un caine batut. Elitele de la moscova sunt pline de ei. Inclusiva margarita aia de la tv. N-o sa fie mare pierdere cand o sa ii arunce in mare azerii pe toti.

   Indecis. Tu ce zici?1022
  • Înainte de margarita el, eu i-am ascultat pe SOD.

   01
 6. 6. mai complicata povestea… intrebarea e daca se vor opri in NK sau vor muta si granita cu Armenia.
  Sunt foarte multi actori internationali cu interese in zona: Rusia a declarat ca nu accepta ruperea Armeniei de CSTO si Rusia.
  America vrea sa faca o insula de influenta la granita de sud a Rusiei
  Azerbaijanul e intr-o pozitie extraordinara cu sustinerea neconditionata a Turciei si Israelului plus banii europei pentru gaz… si cu o armata net superioara si moderna si are o ura profunda pentru Armenia.

  zona vesela ca balcanii la noi…

  am relatat de la fata locului din Erevan Btw

  241
  • In plus, armenii beneficiaza de sustinerea Iranului, care a declarat ca daca se va muta conflictul in Armenia, vor interveni militar

   50
  • Ma indoiesc ca Iranul va dori sa intre in conflict cel putin diplomatic cu Turcia. Iar Armenia cred ca regreta acum apartenenta la CSTO. De fiecare data cand a cerut interventia celorlalte state CSTO (adica a Rusiei…) in baza articolului 4 al CSTO, Putin s-a facut ca ploua.

   120
 7. Asteptam si stirea in care defapt a fost fals-pozitiv si device-urile alea sunt niste prostii.

  111
 8. Metro cash & carry ar trebui sa se redenumeasca in Metro card & carry

  Comentariu apreciat.490
  • Sau metro nu vrem banii tai saracule & carry

   140
  • HODL is life

   00
  • Nu Metro e de vina aici. Pur si simplu statul strange surubul si limiteaza platile cash, intai cu magazinele cash&carry apoi cu supermarketurile si peste tot.

   Apoi bancile colecteaza profitul ( fiecare tranzactie cu cardul este taxata de catre banci, atat ca plateste vanzatorul) iar statul are mai multi bani de facut drumuri si poduri, cai ferate, spitale, scoli – glumesc, are mai multi bani sa-i risipeasca si sa-i fure.

   170
 9. 5. Ucrainienii nu au limite și sunt convins că vom avea mari probleme cu ei.
  Trăiesc de aproape 40 de ani între vămile lor și îi cunosc mult prea bine. Sâmbăta trecută am dus din autogară 3 persoane la Cernăuți și am fost apostrofat pentru că vorbeam românește.
  Cernăuțul este pământ românesc, să nu uităm lucrul ăsta. Când a început războiul veneau valuri și oamenii din orașul meu i-au ajutat și toți au rămas în timp cu un gust amar din cauza comportamentului lor. Băuți la volan au făcut accidente și au omorât oameni, au distrus locuințele unde au stat, au sărit la bătaie pe la sălile de sport, au intrat în conflit cu localnicii pentru că aruncau peste tot gunoaie și erau guralivi, nu s-au angajat nicăieri chiar dacă li s-a oferit locuri de muncă plătite bine 3500-4000 net (dublu ca în țara lor), copiii nu i-au băgat la grădiniță/școală… Ăștia-s oamenii! Eu am oferit un loc de muncă pentru om în curte (curățenie mașini, predare colete celor care veneau în autogară, închis deschis poarta). Un loc de muncă lejer de la 8:00 la 15:00 plătit cu 3000 ron și bonuri de masă în valoare de 600 ron. Nu am cerut studii sau limba română. Au venit doi repartizați de la primărie și până la sfârșit de săptămână nu i-a mai văzut nimeni. Am vorbit cu ei să văd ce nu le-a plăcut și mi-au spus că este o muncă nedemnă pentru ei. Românii noștri oare tot așa făceam pe unde au mers? Probabil că de asta polonezii s-au săturat și președintele lor a pus piciorul în prag. La noi plăvanul este mult prea ocupat cu vacanțe și mestecat prostii din propaganda lor.

  Comentariu apreciat.5219
  • Comentariu ascuns de spiriduși!
   [Click aici]

   Comentariu nasol. 745
  • Chiar deloc și sigur dacă m-ar deranja nu m-aș duce să comentez după oameni pe care nu îi cunosc. Înțelegi? Eu nu m-am dus în Ucraina să cer Bucovina. Am dus acolo niște oameni de la care îmi luam la revedere și prostu’ a sărit de nicăieri.

   Comentariu apreciat.302
  • Csf, sunt sosocari peste tot si din toate natiile

   817
  • Nu stiu ce așteptări au oamenii de la ei pana la urma tot rusi sunt hahaha

   Indecis. Tu ce zici?239
  • 1. Cernauti _a_fost_ pamant romanesc. Romania are tratat bilateral prin care recunoaste granitele Ucrainei – conditie pt aderarea la NATO.
   2. Daca jobul era asa lejer, de ce nu s-au inghesuit romanii?
   3. daca niste proti te apostrofeaza ca vorbesti romaneste, nu generalizezi cu toti ucrainenii. nu stiu ce probleme ar fi cu ei in viitor, dar cu rusii sigur ar fi fost mai nasoale. oh wait istoria imi da dreptate

   129
  • @Ronnie Liviu nu stie cum sa justifice mai b8ne ca va vota cu AUR asa ca o da cu manta.

   59
  • @Ronnie Mai bine tăceai. Tu nu locuiești aici și din ce spui se pare că nu înțelegi multe lucruri. Ucrainienii sunt toți la fel, nu generalizez eu nimic. Doar cei care consideră că mai au ceva românește nu se uită urât sau nu comentează. Acolo dacă mergi și vorbești românește pe străzi riști să ei bătaie. Iar despre job imaginează-ți că stai toată ziua degeaba și trebuie să supravegheezi pe unii să nu ia colete în plus (ai o hârție și trebuie să urmărești niște coduri la ridicare) iar pe lângă asta faci curat în 4 busuri vito odată pe săptămână și le închizi poarta mare după ce pleacă. Curat înseamnă să ei hârtiile și să șterge pe jos cu un mop praful sau pietricelele de la încălțări. Ce este greu în asta? La același job am avut o femeie care este în concediu prenatal. Ăștia de aici s-au lămurit cu ei și cu aerele lor. Cât despre istorie și acceptări, ăla totdeauna va rămâne pământ românesc și ucrainienii nu ar trebui să își bată joc de etnicii români. Să convețuiască cu ei cum o facem noi cu ungarii, turcii, nemții și care mai sunt pe la noi. Timpul îți va demonstra ce am scris eu aici.

   194
 10. 5. Bravo Poloniei!

  61
 11. Legat de faza cu cerealele… Romania ar trebui sa fie idioata sa nu accepte cereale la reducere… le iei, le muti in nava in port si ti-ai luat profitul. Asta cu „protejat agricultorii” e vrajeala… maine ai unde da toate cerealele si ale noastre si ale lor.

  Nu am sa uit cand au facut fermierii „greva” au intrat intr-un oras vai de el cu cel putin 100 de tractoare… nu vedeai unu sub 200-300k euro. Cica o duc prost… nu merge treaba.

  49
  • @Goldy – in agricultura conteaza pretul cel mai mic si asta se face prin volum iar pentru volum ai nevoie de suprafete mari si utilaje care sa lucreze acele suprafete in timp util.

   Agricultorii sunt nevoiti sa se imprumute si sa cumpere tractoarele alea de 200 de mii de euro, ca pretul la porumb e acelasi si daca produci un kg si daca produci o mie de tone, cu cat produci mai mult e mai ieftin de produs.

   80
 12. Si ca o completare, ca toti am mers pe fenta cu „vai ce evaziune fac magazinele de la tara cash &carry” .

  Ce mi se pare foarte grav in noile masuri este asta:
  Limitarea platilor (între firme și persoane fizice) la
  5.000 lei către/de la o persoană, până la data de 31 decembrie 2024 și 2.500 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025.
  Deci de la 1 Ian 2025 poti plati 500 Euro cash ! Atat.

  Toti manelistii/tiktolerii/sosocii pe care i-am luat in ras cand spuneau ca se va scoate cashul (sau limita drastic) au avut dreptate.

  171
  • @tester – ce anume este asa periculos in limitarea platilor cash?

   216
  • Uite un singur motiv:

   Plata cu numerar(cash) este un drept fundamental. Nu o spun eu, o spune CJUE.

   In timp ce alte țări UE își înscriu în constituție dreptul la plăți numerar,noi și alții mergem în cealaltă direcție.

   De ce aș renunța la un drept fundamental pentru niște povești de la PSD (cel mai ticalos și corupt partid) precum reducerea evaziunii bla bla?

   140
  • @tester – Constitutia e doar o alta lege care poate fi modificata si plata cash nu vad cum este un drept fundamental al omului.

   Si da, eliminand platile cash diminuezi evaziunea fiscala pentru ca totul poate sa fie verificat. Nu mai exista spaga, nu mai exista parandarat, totul este inregistrat si cand primesti o suma de bani in cont de la X trebuie sa poti explica si de ce.

   Admitand ca esti dr (de exemplu) si primesti atentii, o mie, 3, 5, 10, 100 – se aduna in sertar si nu ii poti folosi iar daca vrei sa ii pui in banca trebuie sa explici cum ai ajuns sa ai 100 de mii in buzunar – sau o mie de lei in plus in fiecare zi, daca vrei sa ii depui asa.

   Eu zic sa mai respiram cu aceste drepturi si sa fim si realisti.

   312
  • @Bigbear: e dragut ce zici tu, pana nu mai e. E foarte important sa fim atenti in ce fel de societate dorim sa traim, iar intr-una in care statul vrea sa stie tot ce fac eu, cred ca e nasol. Sa nu crezi ca evaziunea pe care o fac micii comercianti e rea pentru economie. Din contra, aia face economia sa se miste. Omul marunt aloca mult mai eficient si corect resursele decat o face statul. Nu procentul din PIB pe care statul il colecteaza e important, mult mai important e PIB-ul. Vezi cazul Irlandei care colecteaza 21-22% si cu toate astea are cea mai solida economie din UE, cu cel mai mare pib/cap de locuitor (exceptand luxemburgul, care are o situatie speciala, in care sunt mai mult angajati decat locuitori, datorita „navetistilor”). Toate statele care colecteaza mai mult(cum plangem noi ca nu facem), se chinuie si nu mai au crestere economica, nu mai au inovatie, nu mai forta. Daca premiezi statul degeaba, prin ajutoare sociale, de ce se mira lumea ca oamenii nu mai vor sa munceasca?

   10
 13. Pct 1, a cincea poză (a doua brunetă):

  Ce scrie pe șoldul stâng? Pare că și-a tatuat niște ani (cifre romane), dar din secolul trecut. Un interval in care a trăit cineva? Sau anii in care o fi domnit vreun vodă comunist?

  Mai mult de MCM… nu deslușesc.

  00
 14. „5 Așa negociezi pentru tara ta”

  Nici o fapta buna nu scapa nepedepsita. I s-a intamplat si lui Elon Musk, daca el nu le dadea net la inceput de razboi atunci ucrainienii erau cuceriti acum.
  Dronele turcesti au fost pilotate direct de la Langley de catre americani de piloti cu experienta si care prin sateliti de spionaj stiau toate miscarile de trupe rusesti.

  1 an mai tarziu, Ukraina il pune pe Musk pe lista inamicilor statului pentru ca a avut tupeul sa insiste pentru incetarea razboiului.

  59
 15. Asta cu constrangerea platilor cash este o reala problema pentru oamenii in varsta care nu stiu sa foloseasca cardul si care nu vor sa mai invete din diferite motive, principalul fiind frica sa nu ramana fara bani. Ceilalti care plang stim de ce plang, dar supararea nu tine mult. Se vor gasi repede metode de sarit si restrictiile astea. Acum statul putea sa rezolve asta mult mai elegant, facea TVA 5% pentru orice plata cu cardul. Atunci majoritatea oamenilor faceau chestia asta voluntar, nu mai era obligatie, cine nu ar vrea o reducere de aproape 15% doar pt ca schimba metoda de plata. La cata evaziune se face, aparenta pierdere prin micsorarea TVA era acoperita prin scoaterea din economia „neagra” a banilor aferenti acestor plati.. Si dispareau si aia cu „ne pare rau, nu avem POS ca sunt mari comisioanele” si cu „nu merge casa de marcat, veniti mai tarziu dupa bon” ca nu mai cumpara mai nimeni de la ei.

  101

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile