Știrile zilei – 2 iunie 2020

  1. Șatenă . Brunetă . Roșcată . Brunetă . Brunetă . Brunetă . Brunetă . Mov . Apus . Ceață . Brunetă . Roșcată . Brunetă . Roșcată . Castel . Brunetă
  2. Un studiu spune că un copil costă între 11 și 16.000 lei în primul an
  3. Părinții nu vor să-și trimită copiii la școală
  4. Un jeg rămâne jeg și după coronavirus
  5. Urmașilor mei
  6. Cine și-a luat rate e la Biroul de Credit
  7. Știri & podcast despre mașini electrice – 01.06.2020
  8. Cronica de business
  9. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

54 comentarii

  1. 4.Dc il asculta cineva ???!!! Ti au dat sa completezi hartie. Printre intrebari era una daca ai fost plecat din tara in ultimele X zile. El a bifat ca nu si a semnat. A mintit. Case closed cum ar zice soric.

    00
    • Poate e asa dar nu stim, in plus procurorul nu are cravata, pantofii nu sunt de vara, hartia declaratiei are o nuanta galbuie, sunt atatea incalcari ale drepturilor omului , cazul se va stinge de la sine nici macar cu o amenda penala

      00
  2. 2. Mi-e rușine să îi spun copilului meu că a crescut fără bouncer.

    00
  3. din tot articolul ăla banal a lui cismaru, e de reținut această afirmație profund realistă: „la mare mă duc la Constanța, că e civilizat și chill”

    00
    • plaja modern e ideala pentru copii, bodegile decente de mancat in centru, am si cazare fix alaturi, nu ma doare capul

    • Ahahahahahahahaahahahahahahahahahahahaha…
      Ahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahah…
      civilizatie si chill…. bai, daca n-as fi dat (de nevoie) pe la Constanta/Mamaia (inclusiv pe plaja modern) destul de recent, mai-mai c-as fi crezut ca s-au schimbat lucrurile prin Romania si o fi decent… Dar, plm.

      @cismaru
      Daca vorbim de civilizatie, te rog, zi-mi, se mai caca lumea in „cabinele” alea de schimb sau nu? Ca ultima data la mare la Mamaia m-am dus sa ma schimb intr-una dinaia si era sa calc intr-un „noroc” lasat de un ruman in noaptea (cred) dinainte….

      00
  4. 5. Daca ar fi dupa mine, as mai scoate din programa din invatamant (care e super umflata), as introduce ceva educatie financiara, educatie sexuala, un curs (nu stiu cum sa ii zic) de cum sa descoperi fake news si manipularile. As pastra si religia (pentru doritori), dar la pachet cu istoria religiilor.

    00
    • vai nuu, e conspiratia pedofililor asta cu educatia sexuala, nu stii?!

      00
    • @kilroy, cam de prin ce clasă? Mă apucă dracii când aud asta cu „istoria religiilor”, de parcă poți explica aşa ceva copiilor de sub 15 ani. Iar până atunci, cine a fost îndoctrinat (de obicei de părinți) deja e pe trei sferturi refractar la informații de genul ăsta.

      00
    • normal ca poti explica copiilor sub 15 ani
      Eu stiam de la 6-7 ani cam cum e treaba cu astea. No, aproape toti adultii din jur erau intelectuali. Si se contaminasera si ceilalti. Cine nu are privilegiul asta trebuie ajutat de scoala.
      Si de ce i-ai putea invata istoria in general din clasa a treia sau a patra, iar asta a religiilor nu? Daca le dai numai povestile cu moise sau iisus, fara sa pui in context cu povestile altor religii, e doar indoctrinare, cum spui tu.

      00
    • Programa scolara a fost aerisita de cativa ani buni. La anul se introduce noua programa pentru a VIII-a. Educatia civica se face in clasele V-VIII. Daca nu ma insel, la clasa a VIII-a se face Educatie financiara.

      Cat despre educatia sexuala … se opun parintii. Religia e materie optionala, nu obligatorie.

      00
    • @adyzah: Nu doar ca poti invata copilul istoria religilor. Invatand despre diferitele religii si cum au evoluat pe parcursul istoriei ii scazi putin si apetitul din a crede ce-i spun parintii si profesorul de religie despre cum trebuie femeia sa poarte esarfa pe cap si cum e slujutoarea barbatului si alte porcarii d-astea.

      Copiii fac niste legaturi foarte rapide (daca ne amintim si de copilaria noastra).

      00
    • @S, hai, mă, las-o cu „ştiam la 6 ani care-i treaba cu istoria religiilor”, exagerezi. La 6 ani mulți nu ştiu încă să se şteargă bine la cur şi să se încheie la şireturi.

      Ideea e că eu nu mi-aş lăsa educația sexuală/financiară/religioasă pe seama şcolii. Totul pleacă de acasă, ce fac şi ce spun părinții.

      Colegii lui fiu-meu (9ani) vin de acasă ştiind de barză şi bărbosul din cer, dar hai să lăsăm o străină să-i explice care- i treaba cu vaginul şi istoria religiilor.

      00
    • Uite la bloggerul de vis-a-vis (care mi-e simpatic ca un dop în cur), ăla tocmai ce a băgat recent nişte educație financiară mai bună decât orice şcoală.

      00
    • nu exagerez absolut deloc
      Vorbeam pe afara la 6 ani si de razboiul dinre iran si irak, de asta ce zici? Eram innebunit si dupa geografie, stateam cu atlasul toata ziua.
      Dar daca te face sa te simti bine ideea ca copiii sunt intelectual retardati la 6 ani si nu tine doar de mediul in care traiesc, tine-o tot asa.

      00
    • si stii de unde am inceput sa pun intrebari cu razboaie, istorie dintr-astea? De pe la 5 ani, de la filmele de razboi romanesti pe care le dadea tvr inainte de ’89.

      00
    • @S, cred că e posibil să confunzi acumularea de informație (copiii sunt ași la așa ceva) cu punerea lor în context. Sunt dispus să accept să erai un mic geniu (și nu o zic ironic), poate chiar sinapsele personale și mediul în care ai crescut au dus la așa ceva. Dar nu-s dispus să accept că asta e starea de agregare normală a copiilor de 6-7 ani.

      00
    • depinde ce intelegi prin punere in context. E plin de adulti care sunt in stare doar superficial sa o faca. Si probabil pt ca nu au inceput devreme.

      00
    • copiii au capacitatea sa fie bigoti de foarte mici (tot din cauza mediului). Sa nu-i expui la ceva care sa corecteze asta decat de la 15 ani e iresponsabil.

      00
  5. Ma ajuta și pe mine cineva sa înțeleg rostul Biroului de Credit (nume bugetaresc) în era în care o baza comuna de date între bănci este atat de ușoară?
    Din câte știu, pt orice credit banca percepe un comision pt a face o interogare fix la Biroul de Credit.
    Zici ca e stat în stat.

    00
    • Păi este ca la RCA, dacă ai mai avut accidente știe orice asigurator să îți ofere asigurare mai scumpă. La RCA, această instituție locație se numește CEDAM . Și este interogata înainte să îți dea prima pentru asigurare.

      În cazul acordării unui credit, se interogeaza biroul de credite. Dacă ai un venit stabil, dacă mai ai 12 credite, dacă ești rău platnic.

      Că altfel faci 50 de credite de care băncile nu știu între ele și speli putina.

      00
    • Ideea este că biroul de credit ȚINE el acea bază de date comună. Pentru că cineva trebuie să dețină acea baza de date comună.

      Și pentru că ar fi cam de kko să o dețină o singură bancă, este deținută de o instituție a statului.

      00
    • Institutia si baza de date au fost create pe modelul celor existente in SUA si alte state europene. Sa stii ca a fost un pas important in dezvoltarea pietei bancare. Inainte de existenta acestei baze de date nu existau informatii despre client. Nu se stia cate credite mai are, daca este un client de calitate (care isi achita datoriile la timp) etc.
      Nu am inventat noi roata, doar am copiat ideea de la altii care o aveau inventata cu multi ani inainte si o foloseau cu succes.

      00
    • Referitor la comision, ala este perceput oricum. Baza de date nu este a bancilor, ele platesc pentru a obtine (folosi) informatia. Chiar tu poti sa faci interogare la BC fara sa fie intermediata de banca. Bineinteles, platesti o taxa si raspunsul iti vinde pe mail.
      PS. Daca ai credite, iti recomand sa verifici o data la 2-3 ani acea baza.

      00
    • @Marin: fix acum mi-am facut cont si mi-am interogat singur situatia fara sa platesc nicio taxa.

      00
    • @Baxt: iti pot raspunde foarte avizat (am facut asta ani buni):
      – Biroul de credit este o baza de date comuna in care raporteaza aproape toate institutiile financiare din RO(banci si IFN)
      – Biroul de Credit ESTE detinut de banci (este societate separata dar actionari sunt bancile-vreo 22 dintre ele)
      – Banca NU percepe comision pentru interogare (bancile sunt actionari, remember) Cei care nu sunt actionari platesc o suma modica pentru a te interoga si au obligatia sa raporteze inapoi date cand ti-au dat credit. Repet, suma este infima!
      – Daca banca a cerut comision, probabil a fost de analiza (not same thing)
      – In biroul de credit NU sunt raportate doar datele negative ci tot istoricul asa cum l-ai avut cu banca iar doar banca ce a raportat are acces la datele alea si e responsabila de ele/integritatea lor- ceilalti vad ce a zis banca de raporteaza
      – Fara datele din biroul de credit, interogarile la ANAF etc o sa iti ceara banca la acte de te plictisesti.

      Ne dorim credit rapid cu buletinul dar ne displace cand cineva centralizeaza comportamentul de plata, veniturile undeva.

      Nimeni nu face o interogare la BC sau in alte parti fara acordul persoanei vizate (sau o face cu riscul de a lua amenda de la data protection-ca poti sa vezi chiar si tu cine te-a interogat ampulea)

      Pe langa BC mai exista CRC(e al BNR), preventel(pentru operatori telecom)

      @Marin: Stii tu ceva dar nu stii bine. NU platesti nimic pentru a iti verifica situatia inscrierii (plateai daca solicitai repetat inainte de GDPR). Acum poti sa o faci gratuit pentru ca datele alea sunt despre tine si trebuie sa ai acces neingradit la ele pentru a verifica integritatea si a solicita corectare, stergere etc

      https://bit.ly/2XnhbAo : aici te poti inrola si poti verifica ce date ai acolo

      00
    • @Alex, mea culpa. Nu mi-am actualizat informatiile referitoare la comision.

      00
  6. Se pune la cale inca o jmekerie imobiliara:
    https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/real-estate-constructii/confirmare-foto-investitie-de-aproape-3-miliarde-euro-in-cel-mai-mare-plan-din-bucuresti-si-unul-din-cele-mai-mari-in-romania-cele-mai-inalte-cladiri-cea-mai-mare-piata-cel-mai-mare-coworking-19378489
    Deocamdata presa „serioasa” a inceput sa vuvuzelizeze cu „3 miliarde investitie” bla-bla plus chestii culturale (sala de concerte, brancusi etc) ca da bine sa te arati interesat de cultura. In realitate: inca mai putem inghesui in bucuresti multe.

    00
  7. eu am un scor de credit foarte bun, mai ales ca nu iau.

    00
    • Nu ai scor bun de credit tocmai pentru ca nu iei credit. Suna ciudat dar asa e. Scor bun ai in momentul in care iei credit si-l platesti la timp fara intirzieri. Cu cit iei mai multe credite pe care le platesti la timp cu atit ai scor mai mare.

      00
    • well…ultimul credit achitat a fost luat acu vreo 10 ani, pe 8 ani jumate. nu am avut intarzieri la el. deci istoric de credit am…sper ca nu si viitor :)

      00
    • Of course you do. Mai ales ca vorbesti pe nas.

      00
    • Toni, iti inteleg durerea de a avea rate. Cand iei salariutul, iti plangi in pumni.

      00
    • Daca nu ai istoric deloc in BC si o sa vrei sa iei un credit, o sa ai un scor mic. Daca o sa vrei vreodata sa iei un credit mai mare sau ceva ipotecar iti sugerez sa iti faci credit de nevoi personale si un card de credit pe care SA IL FOLOSESTI pentru a crea istoric pozitiv.

      Cu cat ai un mix de credit mai variat cu atat creste scorul (pe langa alte criterii, bineinteles)

      SAU, daca ai salariul foarte mare, studii superioare, esti casatorit/a, firma e super smechera etc. Te doar in paispe ca nu ai istoric pe BC

      00
    • card de credit sau cum sa te indadorezi a prost.

      00
    • Anda: daca nu stii sa il folosesti, normal ca te indatorezi a prost. Dar daca profiti de banii altora pentru a rezolva chestii si nu platesti nici 1 leu in plus, care e problema?

      Eu stiu ca in bula asta toata lumea sta calare pe munti de bani si ca bancile „e” rele dar mno, hai sa o lasam mai moale ca nu se stie cand ai nevoie :))

      00
    • da ok, toata lumea profita de banii bancilor si ele se sacrifica pt noi. de aia bancile fac miliarde si miliarde din dobanzi. cardurile de credit sunt ca si comunismul, pe hartie suna bine. intreaba orice om cu ceva mai multi bani facuti cinstit de pe lumea asta care e primul pas spre independenta financiara. o sa iti spuna ca sa renunti la cardul de credit.

      00
    • Anda: Esti pornita prea tare impotriva bancilor hraparete care te obliga sa le bagi miliarde in cont. Inca persista perceptia asta ca bancile trebuie sa te ajute pe tine cetateanul si daca se poate sa iti mai dea si niste bani acolo sa ai din miliardele lor profit

      E normal sa te prinzi in itele acestor instrumente daca nu stii sa le folosesti si esti mai hraparet ca banca :)

      Aia care iti deschid al treilea ochi financiar si spun sa scapi de cardurile de credit au milioane in conturi si nu au nevoie de carduri de credit.E ideal sa faci atatia bani incat sa nu vrei carduri de credit. Pentru noi, muritorii de rand, sunt bune daca NU traiesti exclusiv pe credit (aici e alta discutie si vin alte sfaturi financiare pentru care alti guru in midfulnes financiar cer bani)

      00
    • raman la parerea ca principala caracteristica a unui card de credit e sa te incurajeze sa cheltuiesti cat mai mult, ca la un moment dat sa ajungi in imposibilitatea de a mai rambursa la timp si astfel sa intre in scena dobanda aia camatareasca.

      00
    • Anda, cardul de credit e util dacă nu intri în el mai mult decât ai economisit (să îl poți achita oricând).
      Exemple:
      1. Ai o sumă mai mare de plătit (casco, taxă școală particulară…) care poate fi achitată integral (cu reducere masivă) sau în tranșe fără reduceri. În loc să platești suma integrală deși îți permiți dar te lasă luna aia cu portofelul mai gol, e mai convenabil să plătești integral de pe card și să transformi plata în 12 rate. În felul ăsta plătești în tranșe și beneficiezi de reducere.
      2. Ai salariu mai mic însă care îți permite să pui deoparte 150-200 RON pe lună și tocmai se strică ceva în casă (frigiderul). Poți cheltui toate economiile acum pentru unul nou, sau poți folosi cardul de credit pentru ceva rate fără dobândă. În cazul ăsta dacă îți cheltui economiile pentru vacanță la bulgari sau city break iar la întoarcere nu ai banii să achiți datoria la timp (fără dobândă) îți meriți soarta: tocmai ai întrat în rândul celor care ajută băncile să facă profituri enorme.

      00
    • @Anda, citeste bine ce scrie @alex. Cam are dreptate. Atat timp cat esti cumpatata (te cunosti bine) si folosesti un card de credit pentru diverse situatii, sa stii ca esti in castig. Chiar poti folosi banii bancii fara sa platesti 1 leu – excepatand comisionul de administrare, care e enual. Am primit exemple si de la @ic.
      Merita sa ai un card de credit in buzunar.

      00
  8. Mi se pare firesc ca părinții să le fie teamă să-și trimită copii la scoala, la noi focarele de infecții au fost spitalele cu manageri puși politic, exact același lucru e valabil și la școli, orice partid care vine la guvernare își recompensează sponsorii de partid cu joburi bine plătite la stat

    00
  9. Ar fi cea mai mare prostie sa nu inceapa scoala si gradinita in toamna. Copiii de toate varstele deja interactioneaza toata ziua.

    00
    • Ha, altă tehnologie care să fie vândută ca next best thing, să ia niște miloane de dolari și să dispară.

      „Without any optimization, our generator has a power density of 0.14 μW cm−2 under indoor conditions 0.001 sun, where shadows are persistent”

      Bineînțeles, aia cu „without any optimization” e partea care va aduce finanțări, cu pitch-ul „numa’ să vezi cum dublăm densitatea de putere cu 4 milioane de dolari”. Fără să țină cont că e vorba de sute de nano watts pe cm2, adică echivalentul unui încărcător d-ăla USB prost (5V, 500mA) ar avea nevoie de 2000 de metri pătrați de lumină și umbră în același timp. Ah, au alimentat un ceas electronic cu chestia aia! Păi și un cartof poate face asta.

      Nu mai puneți botul la tâmpenii.

      00
  10. Pana una alta, cat de manusa a venit scandalul asta cu youtuber-ul de doi lei… peste scandalul Plush Bio, deja vad cum o sa faca toate televiziunile reportaje despre alta, cum o sa sa faca Dorian Popa video despre asta, el avand copile de 10- ani dansand lasciv pe scena… si altii.

    PS: Frumos show bizz-ul din tarile bananiere, unde conteaza extrem de mult cine arunca cu $$$, ce mai conteaza ca fetele alea de zicea Colo de ele ajung sa-si distruga fata din cauza falsilor medici si influencerilor de doua parale… important e sa le aparam drepturile, dar numai alea de nu plateste lumea pentru ele.
    Colo asta e un idiot ajuns prea departe, sunt multi youtube-ri de genul, in orice tara nebananiera erau deja inmultiti cu zero de mult.
    Daca ai inteles ca sunt de acord cu Colo, n-ai inteles nimic…

    00
  11. 1.

    Toti cumpara acum de la H&M sau care-i treaba, au disparut targurile, tarabele cu haine?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile