Știrile zilei – 19 septembrie 2024

  1. Apus . Oraș . Șatenă . Brunetă . Brunetă . Brunetă . Brunetă . Blondă
  2. Să dormim mai mult, zic
    Minim 7 ore maxim 12 spre 16.
  3. Vin banii ieftini
    Cresc imobiliarele, un pic de inflație, un pic de detoate.
  4. Noi oricum suntem top pe inflație
    Nu ne bate nimeni, campioni, pentru că România se împrumută puternic pentru investiții, se știe asta.
  5. Cresc salariile, însă
    Ceea ce e bine pentru oameni, dar e rău pentru companii, care veneau aici pentru că salariile erau mici.
  6. Facem o baterie și gata treaba
    Hai că se rezolvă, așteptați un pic…
  7. OLX reduce numărul de anunțuri gratuite
    Da, așa se face când ai cel mai mare site. Doar nu au investit atâta să nu facă bani.
  8. Nevasta primarului Budapestei
    Citeam un articol cu o declarație pe tema măsurilor la creșterea nivelului Dunării și de la primar am ajuns la nevastă-sa.
  9. Cine spunea că romantismul a murit?
  10. Doar o altă zi în București
    Noroc că s-au întâlnit primarii cu ministrul de interne, să afle că trebuie să scoată poliția rutieră pe străzi, că el nu știa, săracul.
  11. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

47 comentarii

  1. 8 . Nice bait

    145
  2. Aia din intersectie sunt capsomani. Nu iti trebuie politisti in intersectie sa nu o blochezi ca berbecul daca vezi ca nu poti trece. In plus foarte multi ar fi putut sa faca dreapta si sa ocoleasca, dar nu si snu… „Eu pe aici merg de-ar fi sa moara Lumea”
    In alta ordine de idei: Daca masina ta are tableta si nu nu mergi in permanenta cu Waze sau alta aplicatie esti bou ca ai dat banii pe ea

    Indecis. Tu ce zici?1332
    • Tocmai! E nevoie de politisti si in special de amenzi. Prea s-a invatat romanu’ ca regulile de circulatie nu-s pentru el.

      213
  3. 11. Au dat drumul la Gemini moka pe Android. Sau acum mi-a aparut mie.

    How many „r” letters in strawberry?
    There is one „r” letter in the word „strawberries”.

    How about „s”?
    There are two „s” letters in the world „strawberry”.

    00
  4. 8. Candidez pentru primăria Budapestei dacă postul se predă direct cu nevastă.

    Indecis. Tu ce zici?308
  5. La 10 este în Ploiești, la intersecția Caraiman.

    233
  6. Am incercat sa dorm uneori mai mult de 6.5, sau 7 ore, sau sa prind ora 22 cu capul pe perna, dar nu e bine. Visez mult si numai chestii ciudate :D. Cand dorm maxim 7 ore nu prea imi aduc aminte ce visez si daca visez. Desigur, simt ca sunt odihnit cand dorm mai mult, dar somn ce trece de 7 sau 8 ore cred ca e pierdere de vreme :).

    Indecis. Tu ce zici?1737
  7. Blonda aia e facuta de AI? Asta o sa vedem pe viitor din ce in ce mai mult, din pacate…

    Indecis. Tu ce zici?284
  8. Cronica de Revelion: v-ati rezervat cazare in Poiana? Nu? Ghinion

    În Poiana Brașov sunt hoteluri unde nu se mai găsește niciun loc disponibil pentru noaptea de Revelion, desi, în unele cazuri, un pachet de 4 nopți într-un hotel de 4 stele costă cât un sejur de o săptămână pe o insulă exotică. Tarifele încep de la 9.800 de lei, 2 persoane, cameră dublă de Revelion. (Profit.ro)

    Cred ca Pomponiu Romeo a rezervat 3 hoteluri din dobanda pe 1 luna
    Romeo Pomponiu, cel care a lansat Steilmann în România, este cel care a împrumutat statul cu 68 de milioane de euro. Mai exact, la data de 20 august, el a depus suma de 324 de milioane de lei, pe care i-a investit în titluri de stat Fidelis. Scadența subscrierii este de cinci ani, iar tranzacția a fost realizată prin brokerul Tradeville. Valoarea subscrierii este considerată una record pentru România. (Fanatik)

    93
  9. Daca firmele fug din cauza ca sunt salariile prea mari in Romania, cum de nu fug si din Germania sau Franta, unde sunt duble comparativ cu ale noastre ?

    Daca se vor muta cateva, vor fi cele care depind exclusiv de salarii de doi bani la propriu, cum ar fi textilele.

    Duca-se, romanii nu sunt sclavii lor.

    Cat despre cresteri, una dintre explicatii e fix cu cateva stiri mai sus, la inflatia cea mai mare din EU.

    Cand creste inflatia si vrei sa iti pastrezi puterea de cumparare, nu exista alta solutie decat cresterea salariului.

    Orice altceva reprezinta o scadere, inclusiv stagnarea salariilor.

    Indecis. Tu ce zici?3528
    • Asa e boss, mai bine someri si mandri.

      Indecis. Tu ce zici?1919
    • Cu ceva timp in urma cind eram angajat la o firma franceza si faceam naveta Buc-Paris-Sing-Jakarta-Balikpapan le-am sugerat sa zburam prin Doha (ca nu mai pierdeam atîta timp) dar sub motivul beton ca in loc de 1860 euro biletul dus-intors pe AF, va fi cam la jumate. Raspunsul a fost scurt și sec „facem afaceri numai cu firme franțuzești”.

      Comentariu apreciat.400
    • Nu pleaca cainele de langa macelarie, de 20 de ani suntem amenintati cu fuga firmelor daca doamne fereste cresc salariile…

      Intre timp au crescut de 6 ori, la fel si numarul de firme.

      Indecis. Tu ce zici?264
    • Rumbu, care e rata somajului in Romania si de ce e 3% ?

      95
    • Școala: te uiti pe statistici si vezi câți încep liceul și câți iau bacul. Mulți manageri se vor gândi că ăștia abia reușesc să învețe chestiile de la școală așa că slabe șanse să învețe să opereze mașinării mai complicate.
      Transport: dacă tot nu știi când ajunge tirul cu ce ai nevoie (azi, mâine, poate poimâine…) nu mai bine te duci unde e mai ieftin?

      513
    • @CosminO
      mama cat de aurist suna asta cu „duca se, romanii nu sunt sclavii lor”
      Hai sa ti explic o faza:
      -> in marele oras TITU absolut toti lucreaza fie in agricultura locala (fiecare cu pamantul lui) fie la Dacia sau pentru cei care produc ceva „plastice” pentru fabrica de frigidere de la Gaiesti si pentru altii care produc „plastice” pentru industria auto.
      Salariile fata de Bucuresti nu sunt mari (intre 2 si 3k lei/luna + bonuri de masa) si sunt infime raportat la Europa.
      O familie de 3 (mama, tata, fiica) toti angajati prin fabricile astea castiga impreuna undeva la 10k lei pe luna o suma frumoasa pentru traiul mai mult decat decent in zona.
      10k lei/luna pentru o familie care are si teren + animale este mai bine decat 10k lei/luna pentru o familie de 3 in Bucuresti de exemplu.
      Datorita acestor fabricute a crescut nivelul de trai si au inceput sa apara Lidl, Jysk, Profi o fabricuta de pavaje si materiale de constructii, 2 banci, etc adica alte locuri de munca.
      Asta in conditiile in care acum 15-20 de ani in TITU nu mai lucra aproape nimeni ca nu avea unde in afara de cartofi, varza si pepeni si Titu devenise aproape un ghetou.
      Rata somajului in judetul Dambovita datorita acestor „asupritori” scazand de la un 20% in anii 2000 pana pe la 2% in 2023 in tot judetul Dambovita.

      Deci mai usor cu discursurile astea …

      Comentariu apreciat.4912
    • @CosminO, pai de-aia e 3%, ca au unde lucra. Sau traiesti intr-o realitate paralela in care romanii in majoritatea lor sunt foarte skilled si ar putea face lucruri mai complexe decat sa opereze masina de cusut? A devenit inavatamantul vocational un succes peste noapte si nu stiu eu?

      Sunt orasele *dependente* de fabricutele astea cu sclavi cum le zici tu. Daca dispar astea, tot orasul ingroasa aia 3%. Sau ia calea strainatatii.

      169
    • Sper sa nu gresesc, dar rata somajului ia in calcul doar persoanele care primesc ajutorul de somaj, care se acorda maxim un an. Deci dupa ce trece aceasta perioada persoanele care nu si-au gasit loc de munca nu mai sunt luate in calcul la rata somajului.

      153
    • @AlexAndru – deci daca iti doresti ca cetatenii Romaniei sa aiba salarii decente indiferent ca le convine sau nu nu stiu cui patronache hapsan, esti aurist ? Aurist sunt atunci, cu mandrie :))

      Legat de orasul Titu si de familia respectiva, nu vad unde e problema, si astept cu interes sa le creasca si lor salariile, asa cum au tot crescut constant.

      Acum 10 ani aceeasi familie lua 6000 in loc de 9000. A plecat Dacia ? S-au inchis firmulitele ? Nu.

      Nici nu vor pleca.

      @Rumbu – deci nu stii nimic, dar „crezi ca”, „se va”, „se vor”, „posibil ca”.

      Adica un drob de sare care e de fapt din cacat, daca nu ne apucam de taieri de peste tot, sa nu cumva sa ne paraseasca nu stiu ce cacat de firma.

      Astea sunt ca alea de acum 20 de ani cu Grecia, cu criza, cu dracu sa ii ia de neghiobi, peste tot vedeau doar crize si colapsuri, doamne fereste sa creasca salariul minim, ca pleaca imparatii de investitori.

      Evident ca nu s-a intamplat nimic.

      Muie lor ma. Nu vor pleca. Si care vor pleca, muie dubla.

      Indecis. Tu ce zici?1622
    • Imi plac maxim astia ca tine, cu „duca-se” ori „n-au decat sa inchida firma, vin altii” sau „nu pleaca cainele de la macelarie”.
      Orice firma inchisa inseamna somaj pentru niste oameni. Nu stii ce e aia, nu? La stat nu exista disponibilari, asa este?
      Vin alte firme in locul celor inchise? Uneori da, alteori nu. Oricum, nu vin imediat, poate dura si 2-3 luni pina gasesti ceva cat de cat pe calificarea ta. 2-3 luni fara un salariu e gaura mare in bugetul unei familii. Si mult stres.

      Mie imi place linistea aia care vine atunci cand stii ca in caz de ceva, mai sunt in oras macar 3-4 firme care te-ar anagaja aproape imediat. Am trait vremurile cu „mai sunt 10 ca tine la poarta”, multumesc, sper sa nu mai revina (desi in domeniul meu e cam maronie situatia)

      186
    • Florin, incearca sa gandesti la nivel macro, ca si cum ai fi statul, adica responsabil pentru legislatie, bunastarea tuturor cetatenilor, etc.

      Cedezi santajului si tai salariile tuturor, incat sa ne intoarcem catre vremurile cand Romania era doar o piata de desfacere iar salariile erau de 150 de euro pe luna, cu o forta de munca extrem de ieftina ?

      Sau iti bagi mintile in cap, incerci sa atingi coeziunea si alinierea cu economiile EU, promovezi forta de munca calificata, cresti salariul minim constant si mergi inainte cu crestere ?

      Repet, daca era sa fuga firmele, o faceau deja. Salariile cresc si au crescut constant de 20 de ani, nu de ieri dimineata.

      Daca se mai inchide cate o firma ici si colo, e ceva normal, se intampla peste tot si in general e din cauza ca managementul de acolo e incapabil sa asigure wokflow-ul in conditiile pietei.

      Pe scurt, nu se pricep sa faca alt fel de business decat cel bazat pe salarii de cacat, caz in care la nivel macro e de fapt bine ca fie dau faliment, fie pleaca in Asia.

      109
    • Repet sa fie clar – taierea salariilor, revenirea economiei Romaniei la una cu forta de munca ieftina si slab calificata, sau si mai rau, bine calificata si la fel de ieftina – este din fericire imposibila, dar chiar de ar fi posibila, ar reprezenta un cataclism social.

      95% din emigranti au plecat de saracie, de lipsa perspectivelor pentru un trai mai bun.

      NU au plecat din cauza coruptiei. NU au plecat din cauza lipsei autostrazilor.

      Au plecat, TOTI, pentru bani mai multi.

      Daca vrem sa revenim la vremurile alea, si sa mai plece 6 milioane, nu avem decat sa revenim la salarii minime de 200 de euro, si atunci putem spune ca am cacat steagul definitiv.

      156
    • Faza e ca intr-o vreme Romania avea cea mai mare profitabilitate per leu investit si nu cred ca s-au schimbat lucrurile prea mult in ultimii 4 ani.
      De asemenea una din cheile dezvoltarii economice ale unei tari e asta „facem afaceri numai cu firme (insert tara de origine a firmei)” atitudine nationalista da, dar asa cresti economic, invartind banii cat mai mult in interiorul tarii tale.
      Problema e ca iti si iei multe tepe in stilul asta in Romania. Avea Hoinaru un articol interesant in care explica de ce a ales sa lucreze mai mult cu firme din afara.
      https://www.hoinaru.ro/2024/08/21/de-ce-vom-cauta-sa-producem-cat-mai-mult-in-afara-tarii-pentru-aceeasi-marie/

      00
    • @CosminO: vezi cum o dai in vrajeala?
      Nu taie nimeni salariile, nu despre asta este articolul si nu despre asta discutam. Discutia era despre ritmul accelerat de crestere a costurilor cu forta de munca (adica salarii + contributii + alte cheltuieli indirecte) care risca sa se intoarca fix impotriva alora putin calificati.
      Iar aici statul roman, prin politica agresiva de crestere a salariului minim pe economie, pune paie pe foc. Si nu, nu o face din dragoste pentru oamenii prost platiti, o face din foame de bani. Dar sa nu ne grabim, in 2025 foamea de bani va fi si mai mare.
      In fine, discutia e lunga iar economia e mai complicata decat cred unii. Iar unele decizii economice au unele efecte colaterale al naibi de urate. Bine, unii din decidentii nostri au promovat examenele de micro si macro economie pe ochi dulci, pare-se.

      23
    • o revenire si mai rapida la acele vremuri o s-o avem daca aia inchid si pleaca si nu o sa mai fie nimeni care sa iti ofere nici macar aia 200. si or sa mai plece 6 milioane la cules sparanghel, carca prin santiere si spalat bosorogi la cur.

      atunci sa vezi mandrie si prosperitate.

      25
    • Nu vei vedea asa ceva.

      Vor ramane si pentru unde e nevoie de salarii mici vom importa asiatici.

      36
    • Corect.
      Cresti salariile per capita dar mai reduci septelul, ca de undeva trebuie sa se alimenteze cresterea aia de cost.
      Vanzarile nu cresc in acelasi ritm, ca n-au de unde.
      Dar ce nu face romanul pentru fericirea de moment ignorand forta cu care viitorul (deloc indepartat) il va izbi, cam ca acceleratul de Buftea la o trecere cu bariera pe sub care se strecoara toti genialii natiei.

      24
    • @Cosmin sursa pentru tâmpenia „Au plecat, TOTI, pentru bani mai multi.”?
      Toate statisticile și articolele din ultimii 10 ani arată că valurile de emigrare s-au făcut pe creștere economică și deci acei oameni – „trădători” cum i-a definit Lasconi – au plecat din cauza corupției, prostiei, mizeriei și lipsei autostrăzilor, spitalelor și educației din Ro.

      get your facts straight. de foame s-a plecat între anii 90 și imediat după integrare, circa 2010.
      asta poți proba prin două întrebări – cu ce se ocupă cei care pleacă și cei care vin? plecangii sunt medici, Itști, ingineri, lume bine calificată sau tineri care pleacă la studii și se cară definitiv. cine vine? căpșunarii, culmea, bandantele și srilankezii. adică munca de jos, prost plătită

      33
  10. Cand dorm mai mult de 7 ore, ma trezesc super obosit. Si aplicatia imi arata ca a dormit prost. Innschimb, daca dorm 6-7 ore sunt fresh si odihnit.

    511
  11. 9. E plin de saboți Crocs pe Wildberries. Nu mai umblă ăștia cu galoși.

    91
  12. 6. Exista si initiative private, una despre care stiu eu, 100 milioane de euro investitie in parc fotovoltaic cu stocare cu baterii cu sodiu, cam 150MWp parcul la Titu, ca tot zicea cineva mai sus de Titu, inca se decid cat de mare sa fie stocarea. Aparent e mai ieftin sa faci fotovoltaic cu stocare decat Hidro, Gaz, Eolian. De nuclear si carbune nici nu incape vorba.

    72
  13. Șatena zici că-i făcută cu Midjourney și blonda cu Sable Difussion.

    51
  14. 5. Pai sa cumparam doar de la firmele care sustin salariile romanilor si nu companiile care produc in alta parte si vand la noi ? Fabrici in china vinzi in china. Fabrici LV in Kenya vinzi LV in Kenya, nu ? Taxe vamale de 200% ar fi bine, nu ? Asa impaci si socialistii si capitalistii !

    44
  15. 7. Am plătit să promovez un anunț și doar am primit mai mult spam tip țepe.

    70
  16. https://hotnews.ro/copiii-din-suedia-vor-incepe-scoala-cu-un-an-mai-devreme-scoala-trebuie-sa-se-intoarca-la-elementele-de-baza-1794624

    ”Școala trebuie să se întoarcă la elementele de bază. Matematică în loc de joacă.”

    Bwahaha, nu pot să cred, șoc și groază.

    11
  17. 10. E din Ploiesti.

    00
  18. Cei de la OLX isi dau singuri cu pumnul in burta; au scazut numarul de anunturi gratuite in categoria carti-muzica-filme de la 50 la 10 pe parcursul a 2 ani plus pachete de anunturi la niste preturi exagerate, cu mult peste ebay de exemplu. Mai bine copiau modelul okazii si lasau lumea sa listeze cat doreste.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile