Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

33 comentarii

  1. 2. Marile hypermarket-uri sunt locul perfect în care se pot instala fotovoltaice. Pe lângă faptul ca au consum relativ constant (becuri, frigidere și temperatura în magazin) au și tipul de clădire potrivita (hala cu acoperiș plat + parcări exterioare). În plus, au și consum crescut în timpul zilei (mai multe becuri aprinse și încălzire / răcire mai atent supravegheata)

    Ba mai mult, fiind mari consumatori (multe magazine) cred ca pot face o schema în care trimit surplusul dintr-o locație către alta care nu are și sa plătească doar transportul. Adițional, au și hale industriale pe post de centru logistic.

    00
    • Aparent nu prea stii cum functioneaza un Sistem Energetic National, nu? Aparent nu stii nici ca panourile nu pot asigura deca 10% din consumul anual de tip „banda” realizat de hypermarketuri, nu? Sau tu crezi ca hypermarketurile inchid camerele frigo si vitrinele la inchiderea programului, nu-i asa?

      00
    • Vezi tu, Petru, ai vrut sa jignești fin, dar nu ți-a ieșit.

      Nu am spus ca închid camerele de frig și vitrinele, am spus ca închid becuri și poate lasă temperatura ambientala sa fluctueze mai mult. Dar tu probabil ai văzut „panouri solare” și ai zis ca aia e, fac pe deșteptul, nu?

      Apoi, am spus consum crescut în timpul zilei care se poate anula cu acele panouri solare. Nu am spus 100% din consum. Dar tu ai zis sa faci pe deșteptul.

      Și, ca sa iti răspund și la sistemul energetic național, unde nu ai dat mai multe detalii despre ce nu iti convine, eu știu ca nu poți trimite Electron ul de la A la B ca prin fan curier, dar știu și ca la nivel de distribuitor se poate face un + – dacă se vrea, astfel încât la final de secunda sa se plătească doar transportul făcut prin transelectrica și, eventual, transportul făcut prin rețeaua locala aflata în mentenanta distribuitorului.

      Propunerea mea nu a fost sa alimentam România cu panouri puse pe kaufland. Propunerea mea a fost sa tăiem din vârful de consum din timpul zilei pe care le are un hypermaket.

      Dar poți sa oferi mai multe detalii din vasta ta experienta și pachet de cunoștințe, ca cititorii din comentarii sigur vor sa audă o părere avizata.

      00
    • Aparent nu prea stii cum functioneaza un Sistem Energetic National, nu?

      Daca lucrezi in SEN, da-i sefului tau sa citeasca despre VPP – uite doar un link aici:

      https://www.energy-storage.news/revolutionising-the-uk-grid-with-localised-virtual-power-plants/

      00
    • 1. Legat de becuri:
      Becurile toate fiind LED, cu siguranta ca aduc aport „semnificativ” asupra consumului. Si daca nu stiai, uneori si pe timp de noapte se lucreaza in Hypermarketuri, asadar foarte rar toate becurile pot fi stinse simultan.

      2. Legat de temperatura ambientala:
      In afara de climele din zilele caniculare de vara, nu vad ce ar putea fluctua. Este mai ieftin sa intretii si mentii o temperatura, decat sa o fluctuezi. Climele consuma in mod natural mai putina temperatura noaptea la aceeasi temeperatura setata in interior. Ne spune asta controllerul principal Daikin din firma noastra, la cei peste 500.000 btu instalati :)

      3. Poate reusesti tu sa faci + / – intre doi distribuitori diferiti din doua zone diferite din Romania. Apoi incearca cu toti, ca doar lanturile de hyper au peste tot magazine. Ne spui si tu cum merge treaba.

      4. Panourile pot anula o parte din consum, tocmai de aceea am spus 10% din consumul anual. Pentru ca fix atat anuleaza in raport de Kwp instalata vs Kwh consum in banda.

      Si da, ce nu reusesti tu sa pricepi este ca degeaba reduci cu 10% consumul, daca diferenta de 90% din consum este de 4-5 ori mai mare decat anul trecut. Efect financiar aproape zero. Vezi, de aia ma iau de tine.

      PS: sigur ca pot sa iti spun din vasta mea experienta legata de acest aspect, doar anual consumam 400 Mwh de electricitate si suntem in proces de a monta 500 Kwp panouri fotovoltaice in Timisoara. Acum asteptam vasta ta experienta, care iti valideaza punctele de vedere (eronate).

      PS2: cauta si tu in dictionar definitia cuvantului „jignire”. Fina sau nu.

      00
    • 1. Legat de becuri
      Nu știu cate becuri au într-un hypermaket, dar pentru următoarea discuție de genul le voi numără, sa am un răspuns. Dar acum ma hazardez și spun ca au măcar 300 de corpuri de 30w, rezultând un 32k euro curentul lunar doar pentru becuri (la 5 lei kWh). Să-i spunem 16k de euro, ca poate au contracte mai bune. 40k pe an pe locație doar becurile. Eu zic ca ar avea de unde sa taie.

      2. Temperatura ambientala
      Nu inteleg. Climele consuma mai puțin dacă sunt setate la aceeași temperatura cu exteriorul? Acesta este argumentul? Și la o diferență de 5-10 grade fata de exterior cat consuma?

      3. Nu trebuie sa încerc fiindca nu am spus sa facă asta. Am spus ca pot ei încerca. Sau vrei sa încerc eu, persoana fizica, sa fac treaba unui departament de procurement și facilities? Sunt 6 furnizori de ultima instanta în România (adică cei mari, cu toate ca nu am detalii despre tinmar), dacă doar becurile ard 40k/spațiu, zic eu, în lipsa mea totala de experienta, ca exista un volum suficient de mare încât sa existe loc de discuții.

      4. Ție 10% ți se pare irelevant? Adică, nu zic, poate tu spui la munca ca decât 10% mărire mai bine nimic, dar un general manager care se respectă știe ca 10% reducere în cheltuieli da bine la performanta și bonusuri. S-au făcut disponibilizări pentru procente mai mici.

      PS: experienta ta contra panouri solare e ca montați panouri solare? Pentru ce le montați? A scris un tip pe blog la zoso ca sunt degeaba, taie maxim 10% din costuri și a mai zis ceva de sistemul național de energie dar nu am înțeles, ca eu consum acasă deabia 0.5% din cat consuma firma lui.

      PS2: asa e

      00
    • Esti cam paralel. Incurci 10% din costuri cu 10% din costurile CU energia, care probabil sunt mai nimic pe langa costurile cu personalul. Probabil raportate la Cifra de Afaceri sunt undeva pe la 2-3% din Cifra. 10% din 3% din Cifra de Afaceri e cam 0.3%. Cam e aproape nesemnificativ, nu crezi?

      Apoi compari consumul becurilor in raport cu ce anume? Cu 8 ore de program? 12 ore de program? 16 ore de program? 24 ore de program? Nici tu nu stii. Cifre scoase din burta.

      Si da, ne instalam 500 kwp plus baterii de 2-300k euro. Fara baterii ar trebui sa instalam nici macar 100 Kwp, pentru ca nu am avea efectiv ce sa facem cu surplusul. Dupa cum spuneam, panourile pot asigura maxim 10% din consumul anual de tip „banda”. Fara baterii, atat am reusi sa ne acoperim dpv tehnic. Si nu, nu am dori sa il bagam in reteaua nationala, ca momentan in Banat sunt refuzati prosumatorii mari pe banda rulanta. Dar poate stii tu mai bine cum se face + / – din stanga in dreapta.

      Of, romanul clasic, care n-a pus mana pe un Bilant sau panou fotovoltaic in viata lui, dar da sfaturi economice, tehnice si de business management. Ce ma sperie e cati ti-au dat like. Toti prostii cred ca daca pui panouri ai rezolvat problemele cu energia sau ca poti plimba curentul si sa platesti doar taxele de transport (fara sa fii trader si sa poti rezerva capacitate pe sistemele OD-ului sau Transelectrica) :))

      00
    • Da bobita, ai dreptate, îmi cer scuze la domnu’ patron.

      Le scrii tu sau le scriu eu ălora de la IKEA ca sunt niște dobitoci ce nu știu economie și nu înțeleg nici SEN? Arunca o privire pe acoperișul din Pallady sa vezi și tu cat de prosti sunt. Unul din noi trebuie sa le spună, ca aia au doar becuri, ce dobitoci. Și mai și continua sa pună. Bine,

      Asa suntem noi, romanii clasici. Unii din noi vorbesc din cursuri de pe google, alții ii aud pe unii cum vorbesc la țigară și prind și ei niște informații ca apoi sa o arda inteligent pe bloguri.

      Nu mai zic ca îmi combați numerele din burta cu numerele tale din burta. Adică ce, burta ta știe mai bine? Zi și burții mele de unde ai luat costurile, sa nu moara proasta.

      00
    • Prietene, nu-mi dau seama daca esti troll sau analfabet functional.

      Noi mai sus discutam de marfa perisabila ce trebuie tinuta pana la raft in frig (legume, fructe), sau in frig inclusiv la raft (vitrine frigo pentru carne) non stop. Apoi vii si dai exemplu cu Ikea care in afara de clime si becuri nu are ce sa tina in priza doar in timpul programului de lucru, care culmea – se suprapune majoritar cu orele in care e soare afara. Ikea are 2 magazine in Romania fata de Kaufland care are 155.
      Dar in mintea ta verde, Ikea e un exemplu bun si demn de comparatie cu Kaufland. Atat poti mental.

      Apropo, cand investesti jumate de milion de euro in panouri, cam da, trebuie sa stii ce vorbesti. Investitia se face pe baza unui audit energetic pentru 12 luni. Probabil te descriai pe tine insuti cand spuneai de cursuri pe google. Dar asteptam sa ne dai si exemple de magazine de haine care ar putea fi un exemplu pentru retailerii care au marfuri perisabile. Sau de ce nu, si persoane fizice care si-au pus pe casa, pe principiul „daca aia pot Kaufland de ce nu poate”. Hai ca poti sa mai faci pe analfabetul.

      00
    • Hai sa facem un scurt rezumat, ca de la un analfabet funcțional la altul (adică de la mine pentru tine, Petru. Vezi, te ajut, sa zici mersi)

      1. Articol despre crestere de preturi în hypermaket DATORATA crizei și prețului la energie

      2. Vine un analfabet funcțional (adică eu, Petru) și spune ca ar merge niște panouri solare pe hypermaket-uri ca au forma potrivita

      3. Vine un alt analfabet funcțional (adică tu, Petru) și spune ca e degeaba, ca oricum costul cu energia e un nimic (chiar dacă costul cu energia e motivul scumpirilor, asa cum scrie în articol)

      4. Vin eu (adică nu tu, Petru) și spun ca da, poate, dar măcar mai tai din costuri.

      5. Petru (adică tu, Petru) spune ca la el la firma, unde duce gunoiul, i-a auzit pe unii la țigară ca vor pune la firma panouri și baterii, și ca știe el mai bine decât toți anonimii de pe net, ca Petru.

      6. Eu (nu tu, Petru) ii spun lui Petru ca și IKEA a pus cam tot atâtea panouri și continua sa pună, deci pare ca e o treaba buna. Mai ales ca aia au doar becuri, nu și vitrine frigorifice, deci au găsit ce sa facă cu ce produc.

      7. Petru (da, tu, Petru) spune ca IKEA e irelevant, ca au doar 2 magazine, nu ca alte lanțuri care au 155. Deci dacă merge la 2 magazine SIGUR nu va merge la 155, ca alea au vitrine și camere de frig care nu se închid niciodată. Și nu are sens sa tai 10% din costurile cu energia (alea de produc scumpiri, știi) la 155 de magazine.

      8. Rezumand rezumatul, Petru probabil nu se spala pe dinți pentru ca oricum ii va avea murdari 90% din timp.

      00
    • Ah, și dacă nu vrei sa le spui ălora din IKEA că-s prosti, poate vrei le spui ălora din Kaufland sa nu mai reducă intensitatea iluminatului în ultimele 2 ore de program, ca au costuri totale cu energia de doar 0.3% din cifra de afaceri. Dacă nu te cred poți sa le spui ca sunt cretini și ca știi tu mai bine.

      00
  2. 5. S-a întâmplat și altora… copilul s-a ridicat, a plecat după care s-a plâns că îl doare ceva, a mers la medic unde a povestit ce s-a întâmplat iar medicul a chemat poliția. În cazurile astea cel mai bine e să suni la 112 și să mai pierzi o 1-2 ore dând declarații pe loc.
    Dacă ar fi chemat poliția e o mare probabilitate ca titlul articolului să fi fost ”Părinți amendați după ce copilul a fost lovit de mașină” – oficial dacă e sub 14 ani nu are voie pe bicicleta în stradă.

    00
    • Am vazut un alt caz, extrem de dubios: doua masini se lovesc usor intr-o intersectie (cel din spate nu a reusit sa franeze la timp). Masinile sunt usor avariate si se face amiabila. Apoi pleaca fiecare in treaba lui. Dupa 1 ora, femeia (sofer) aflata in masina din fata se simte rau (dureri de cap) si se intoarce cu masina la locul accidentului (ea fiind acasa la ora aia), apoi suna la 112. Doctorul de pe ambulanta care vine acolo anunta politia iar politistul incearca sa afle numarul de telefon al soferului ca sa-l cheme inapoi la locul accidentului (altfel ii deschide dosar penal).

      00
    • Am patit eu asta acum vreo 10 ani:
      – Mers lejer (vreo 25 km/h) pe o straduta laturalnica. Era iarna si zapada maricica
      – Pe trotuarul din stanga o femeie cu o fetita de mana
      – La un moment dat am vazt cu coada ochiului cum fetita se smulge din mana mamei si alearga in strada, fix spre directia mea de mers.
      – Am vazut-o dearece era imbracata intr-o geaca mare ROZ, fes roz, am franat si am oprit la 5cm de ea, cred(nu stiu daca am atins-o) dar a cazut in fund de la sperietura.

      Eh…a venit mama in fuga, a scuturat-o, si-a cerut scuze si a luat-o la pas repejor. Am sunat la 112 si le exlicam cum nu mai au de ce sa trimita echipaj ca mama nu mai e in zare. Mi-au zis sa merg la politie sa declar pentru a fi asigurat fix pe situatii de genul ala din articol. Daca se duce mama la politie, macar nu e fuga de la locul accidentului, mai departe in stabilirea vinovatiei tine de instrumentare si procuror…

      00
  3. @6 Ciolacu e revolutionar pentru ca detine secretul calatoriei in timp (dar nu-l zice la nimeni) :))

    Chiar a uitat lumea de Eugen Teodorovici si masterul de la SRI :
    https://www.youtube.com/watch?v=yco945dHQyo&ab_channel=TVR

    ?

    00
  4. 2. Cred ca e loc de scumpiri lejer de 50%. Magazinele sunt pline desi rafturile sunt parca tot mai goale.
    Unele au trecut la economii (lumina la jumatate, oprit caldura, lipsa băuturi la rece, redus numarul de frigidere.) dar de clienti nu duc lipsa, sunt cozi si nu ai unde sa opresti masina, la fel ca in trecut.

    00
    • Dar la cosuri te-ai uitat? Ca mie mi se par din ce in ce mai goale. Cred ca volumul de produse vandute per client a scazut si el puternic. Iar produsele mai scumpe incep sa fie evitate rau de tot…

      00
    • Au trecut la promoții la orice. Atât că tot ce e la promoție stă să expire săptămâna viitoare. Acum încep pierderile.

      00
  5. 3. Sursa https://www.bursa.ro/razvan-nicolescu-dezvoltarea-retelei-de-gaze-in-mediu-rural-este-o-greseala-24500841

    „Suntem mult prea săraci să facem două tranziţii energetice, să ne permitem două tranziţii energetice.
    (…)
    În plus, investiţiile nu se termină la poarta omului. Oamenii trebuie să-şi schimbe, aragazul, sistemul de încălzire, boilerul de apă, iar investiţiile astea trebuie asumate de localităţile respective, care nu au aceşti bani. De aceea spun că nu suntem atât de bogaţi în mediul rural încât să facem două tranziţii.
    (…)
    Cred că şansa României în anii următori este să schimbe această paradigmă în care statul asigură securitatea energetică şi să se treacă la o paradigmă de a descentraliza, de a da oamenilor posibilitatea să-şi ia soarta în propriile mâini, persoane fizice sau juridice. Adică să-şi instaleze panouri fotovoltaice, puncte de generare proprii, poate şi baterii.”

    Cu ocazia asta, poate descopăr că sunt analfabet funcțional și nu asta ne comunică domnul ministru: oamenii săraci să-și ia soarta în propriile mâini, instalând panouri fotovoltaice, puncte de generare proprii & baterii, fiindcă nu își permit racordarea cu gaz.

    Singurul fragment de subliniat fiind:

    El a precizat că până şi conductele sunt importate în cea mai mare parte din Rusia, unele provin din Turcia, iar sudorii sunt majoritatea din Vietnam.

    Dpdv geopolitic, rusia/ruzia e pa categoric.

    00
  6. 7 A zis și Greta că e bine asa…deci nemții pot sta liniștiți .

    00
  7. 2 Alimentele se scumpesc in mod continuu. Am trecut aseara prin Lidl si pachetelul de branza pe care il cumparasem sambata cu 13,99 lei era 14,99 lei.
    Nemtii s-au trezit si nu prea, propunerea initiala era sa tina deschise centralele nucleare pana la finalul lui 2024, dar au acceptat doar pana la 15 aprilie 2023.

    00
    • Nemții nu sunt proști, dar sunt extraordinar de corupți.

      Rușii au acolo o rețea extrem de bine pusă la punct și bine plătită prin care dau șpăgi ca să se ia decizii favorabile gazului rusesc. Decizii care par cretine de-a dreptul dar care altfel n-au nici un sens dacă nu e mita la mijloc…

      00
  8. Nemții au primit in final unda verde de la Greta..

    00
  9. @Pixel Hai sa iti spun cum e cu promotiile la Lidl, de exemplu.
    Cotlet de porc fara os, caserola de 400 de grame era inainte de scumpiri 7,49 lei.
    Dupa care au scumpit-o brusc la 12,49. Acum il baga la promotie la 10,49.
    Cam la fel si pentru cascavalul feliat, marca proprie Pilos, la 250 de grame. A sarit de la 7,49 lei la 12, 49, si il mai baga la promotie apoi undeva la 8,99. sau chiar 10,99.

    00
  10. 2. Ce nu inteleg eu, de ce nu poate scadea profitul oricum imens al hypermarket-urilor? De ce trebuie sa creasca preturile?

    00
    • Se creste pretul pana la punctul in care profitul ramane acelasi desi volumul vanzarilor a scazut. Dupa care se mentine pretul si schema se repeta dupa 3-6-9 luni. Pentru ca profitul e cel care pune lucrurile in miscare.

      00
    • Ai facut tu o analiza, asa. Din ochi.

      Drintre afaceri, Hypermarketurile au una din cele mai mici marje de profit, 3-4%. De exemplu Carrefour anul trecut: 9 miliarde cifra de afaceri, 300 milioane profit. Lidl 15 miliarde, 750 milioane profit.

      Deci din profitul ala imens de 4% cum ar putea acoperi o inflatie de 15%?

      00
    • @Rumbu, hai să nu plângem pe umerii hypermaket-urilor, 4% e după optimizarea fiscală.

      00
    • @Rumbu, daca ar fi doar atat ar inchide toti, dar uiti de piata pe termen lung, desi pare ca e doar 4% fii sigur ca nu e asa, ar arunca toti banii in imobiliare si ar lasa piata pentru altii, plus nu zici nimic de cresterea preturilor, ca doar pretul la raft nu stagneaza ca e inflatie si asa vrei tu

      00
  11. 3.
    pe vremea cand era „Partner, Energy & Resources Industry Leader” la Deloitte Central Europe, Razvan promova asta: Investițiile în sectorul hidrocarburilor din Marea Neagră vor genera venituri la bugetul de stat de peste 26 miliarde dolari…..
    Raportul prezintă și valoarea strategică a proiectelor din Marea Neagră; acestea vor permite, ulterior asigurării consumului intern de gaze, întărirea rolului României în asigurarea securității energetice regionale, transformând-o în țară exportatoare de siguranță energetică (35% din producția realizată în perioada de analiză ar putea fi exportată, diferența urmând să acopere declinul producției onshore și creșterea consumului din România) de aici: https://www2.deloitte.com/ro/ro/pages/about-deloitte/articles/investitiile-in-sectorul-hidrocarburilor-din-marea-neagra-vor-genera-venituri-la-bugetul-de-stat-de-peste-26-miliarde-dolari.html

    acum, cand este membru în board-ul Instituţiei Europene responsabile de Inovare şi Tehnologie (EIT), cu sediul la Budapesta si care se ocupa de ….EIT ajută întreprinderile, instituțiile de învățământ și organismele de cercetare să conlucreze pentru a crea un mediu favorabil inovării și spiritului antreprenorial în Europa,

    Razvan ne spune ca e o prostie sa investim in distributia de gaze naturale.

    Ungaria are 94% din populatie conectata la sist de distributie gaze naturale, iar Romania doar 38%…..da e o prostie sa vrei sa te dezvolti, mai bine ramai la opait, Greta e de acord

    00
  12. „3. Condamnați la beznă”

    Care „gaz in mediu rural” ca noi n-avem gaze nici macar la orase. Sunt orase de 50.000 locuitori care n-au retea de gaz.

    00
  13. 6. Vomit abundent peste imbecilul respectiv.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile