Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

19 comentarii

  1. 4. Si ce sau cine il opreste pe ministru sa faca ceva? Preturile era deja mari inainte de inceperea razboiului.
    Asta se contrazice singur in declaratii. Ba suntem dependenti de gazul rusesc, ba nu suntem.

    00
    • Noi nu suntem dependenți de Rusia. Dar dacă prețul gazului creste la nivel mondial, ghici ce, și la noi e mai scump. Și da, a crescut dinaintea războiului, pentru că Rusia anul trecut a pompat mai puțin gaz (decât de obicei) spre Europa, așa că prin Europa nu s-au umplut rezervoarele de gaz pentru iarna, ceea ce a dus la creșterea prețului. Serios, erau pline ziarele de asemenea știri anul trecut în toamna.

      00
    • @Sabotor, ai dreptate intr-o oarecare masura. Dar vezi toate declaratiile astuia din ultimele 7 – 8 luni. Cum ne convingea in urma cu 2 luni ca pretul combustibilului nu va creste cu mai mult de 15 bani. Cu cat a crescut pretul in ultimele 2 luni? Cu 0.15 lei? Sau cresterea depaseste 1 leu?
      Ce declara la sfarsitul anului trecut cand preturile la energie electrica si gaz o luasera razna?

      00
    • Marin, 400 lei plinul de aseară… La începutul pandemiei era cam 250! Bine că n-am rezervor d-ala de 100 l, că făceam infarct.

      Și mai e și open season la nunti! Tind sa cred că surplusul de bani din lockdown, erau cadourile pt miri…

      00
    • Pai eu nu sustin ca ministrul ala nu minte; nu aia am scris in comentariu. Am subliniat doar niste chestii legate de intrebarea ta, cine il opreste pe ministru sa faca ceva. Pai el n-are ce sa faca, ca nu din cauza lui sau a deciziilor lui au crescut preturile.

      Preturile au crescut din cauza ca Putin e un golan international care face tot ce poate (de ani buni) sa destabilizeze europa (d-aia a pompat bani in partide anti-ue, d-aia e plin de troli rusi peste tot, d-aia e o problema cu gazul, etc), un golan care-si si terorizeaza vecinii (Cecenia, Georgia, Ucraina) si-i ameninta pe altii pasnici ca daca nu joaca dupa cum zice el, o sa fie nasol (Polonia, Romania, Finlanda, Suedia, Lituania, Letonia, Estonia) inca dinainte de a invada Ucraina.

      Asa ca ministrul nu prea are ce sa faca legat de cresterea preturilor ca nu e ca si cand ar putea pocni din degete sa faca sa fie bine. Nu-i iau apararea, nu pare sa fi ajuns ministru pentru ca ar fi extrem de competent si-n plus scoate prostii pe gura, dar nu prea are ce sa faca in legatura cu preturile energiei zilele astea.

      Ce s-ar putea face in privinta asta ar fi o reducere macar temporara a accizelor si taxelor pe energie. Dar asta nu ministrul o face, ci parlamentul.

      00
    • @Sabotor

      „cine il opreste pe ministru sa faca ceva. Pai el n-are ce sa faca, ca nu din cauza lui sau a deciziilor lui au crescut preturile”

      De unde logica asta? Daca nu e fix din cauza lui, n-are ce sa faca? Nu din cauza mea s-a spart geamul usii de la bloc, dar am maturat cioburile. Alt vecin a venit si s-a ocupat de inlocuirea lui. Dar nici din cauza lui nu s-a spart.
      Nu din cauza lui au crescut preturile, dar un ministru de resort capabil are:

      – informatii ca sa anticipeze efectele unei cresteri si sa determine cauzele. Nu inseama sa previi un eveniment care nu se intampla, cum zici tu, din cauza lui dar iti permite sa prevezi evolutia
      – sustinere politica (ca de aia face parte din guvern) si parteneri (alti ministri, etc) alaturi de care poate face un plan pentru a ameliora efectele negative din cadrul diverselor domenii si, indirect, efectele asupra populatiei
      – puterea de a lua masuri pentru a preveni efecte extreme asupra populatiei, din timp.

      Noi am aflat chestii din presa de la finalul toamnei / inceputul iernii trecute. Ministrul primeste informari din timp, presupunand ca are capacitatea sa inteleaga ce citeste si sa adune unu cu unu. Sa zicem ca a aflat chestii incepand cu inceputul toamnei trecute.

      De atunci si pana azi, se putea lua masuri, chiar si imperfecte, dar care sa arate totusi ca individul face ceva din pozitia lui.

      00
  2. hai să completez puțin știrea de la 9. faptul că inflația în UK a ajuns la 9%, nu este exact un breaking news. în schimb, absolut surprinzător (cel puțin la prima vedere), inflația în Rusia este pe la 1-2% și rubla s-a apreciat cam cu 17% față de dolar anul acesta.

    înseamnă că mrs. Nabiullina, șefa băncii centrale a Rusiei, este un magician? haha. păi, în orice caz, maniera cum a gestionat criza începută pe 24.02.22 este un exemplu de manual de how to make best of a bad job. a luat acele câteva poziții tari ale economiei ruse, a tras de ele la maxim, și se pare că i-a ținut figura:

    posibilitatea de a crea cerere artificială de ruble (tantamount to currency manipulation, dar rușii oricum nu mai respectă nicio regulă internațională dacă tot s-au apucat de treabă); intrări la maxime istorice de dolari, euro și yeni; o economie care se auto-susține (cel puțin suficient încât să nu creeze probleme sociale); legarea neoficială a rublei de aur, ca urmare a achizițiilor agresive de „bullion”

    00
    • Mergi in rusia si incearca sa cumperi dolari sau euro cu ruble. Asa vei afla si de ce s-a intarit rubla artificial.

      00
    • cred că rușii nu au o „cultură” a protejării economiilor prin monedă occidentală. probabil aur, terenuri, etc. ar fi o explicație de ce măsurile de control a capitalurilor au putut fi implementate atât de eficient, practic peste noapte, și fără cine știe ce gălăgie.

      nu cred că se pot cumpăra lejer, nici euro, nici dolari – și nu cred că aspectul deranjează multă lume.

      00
    • asta daca crezi ce spune moscova. si moscova spune ca este o operatiune militara speciala, nu razboi.

      cum se poate aprecia rubla cand NIMENI nu vrea ruble? aaaah, s-a apreciat fata de ea insasi datorita indeplinirii cincinalului in 4 ani si jumatate, pai zi nene asa.

      si economia a crescut. dupa ce au inchis jumate din ea. normal, asa se intampla peste tot in lume, nu doar in rusia.

      iar cand face bnr/isarescu tot felul de scamatorii cu leul, ce mai vaiet, ce mai zbucium… cand le face nabiulina este magician….

      pe bune?

      00
    • @thebblack.

      așa, cu titlu de disclaimer: nu am nicio miză, nici materială, nici emoțională, nici ezoterică în meciul dintre Nato și Rusia; în consecință, îmi este perfect perpendicular ce scamatorii fac unii sau ceilalți. PS. nici nu-i cred pe unii mai buni decât ceilalți.

      povestea cu mrs. Nabiullina (care, evident, a fost luată prin surprindere de aventura militaristă a Kremlinului; ea este, firesc, aproape de guvernul rus – dar, se pare, nu chiar atât de aproape încât să fie ținută la curent) mă interesează exact din motivul spus mai sus:

      să văd ce face un profesionist desăvârșit (și ea este așa ceva) într-o conjunctură complet nefavorabilă, când „lumea” ei este dată peste cap de pe o zi pe alta.

      00
  3. @5 oare de ce la noi statul nu face leasing cand cumpara masini/autoutilitare si cumpara doar cu banu jos? Captain obvious: „se urmareste procentul/spaga nu rezolvarea problemei”

    00
  4. Asa ceva nu poti inventa, un sofer baut si altul cu masina radiata se sicaneaza reciproc in trafic. Mentalitatea neaos romaneasca de meltean coclit cu tupeu jegos. https://adevarul.ro/locale/braila/un-sofer-ramas-permis-fost-amendat-asunat-112-anunte-sicanat-trafic-1_627a57f45163ec427141b638/index.html

    00
  5. 5. Cum domen!? La km aia abea si-a facut rodaju! Inca 500.000km sa se lase motoru si cutia.

    00
  6. 2. DIn putina mea interactiune cu impozitele locale…observ ca cei de la Impozitele si Taxe Locale n-au posibilitatea de a colecta banii de la restantieri, n-au proceduri, atributiuni…ei nici macar o citatie nu pot trimite „vina bre pe la noi , ai niste datorii, ai de declarat ceva”. Cred ca o gramada nu platesc si nu declara chestii si uite statul ramane fara bani. Te prind cand treci pe la ei ca ai nevoie de o hartie…sistemul e plin de gauri si se poate fenta usor si asta ajuta cui trebuie.

    00
  7. eu astept sa apara un virus care sa ne faca pe toti genii, nu va mai fi nevoie nici de reclame, nici de votat, practic am rezolva problema umanitatii, trebuie doar sa se vrea (bine, si sa se poata)

    00
  8. la pct. 3 zice si Ciuca „optimizare fiscala” = cresterea impozitelor, cum a zis Putin „operatiune speciala”= razboi.
    Sa vad acum IT-stii daca ies in strada, daca se baga impozitul progresiv, am impresia ca demonstratiile alea din Piata Victoriei au fost aranjate de servicii, vezi acum dezastrul preturilor si toti stau pe Netflix si se dau cu troti vorba lui bezmetica aia de Danuta, alta trompeta a serviciilor.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile