Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. Polonezii cu investițiile, noi cu patriotismul economic.

    Comentariu apreciat.1094
    • M-am pregătit deja pentru sutele de mesaje cu „noi nu ne vindem țara!” care vor însoți listarea la Bursă a Hidroelectrica, asta deși statul român nu vinde nici măcar o singură acțiune.

      Comentariu apreciat.504
    • Lucrez cu polonezi si mi-au aparut pe Linkedin mai multe postari si am observat ca mai multe agentii au colaborat si discuta cu cei de la Intel :
      – Wroclaw Agglomeration Development Agency -> non-profit creat de adiminstratia orasului Wroclaw pt. a promova regiunea si de a aduce investitii

      – Invest in Wroclaw – o agentie/companie de management ce ajuta companiile straine pe partea legala, taxe, alegerea locatiilor, etc, si e formata din oameni din sectorul public si privat

      1. nu stiu daca noi avem astefl de organizatii
      2. Intel ar fi venit si aici (ca avem sedii de R&D in cipuri in Ro: AMD, NXP, Microchip) dar azi se intelegeau la ceva…peste 1 saptamana era altceva.

      Comentariu apreciat.513
    • @Sfatuitorul la noi se da spaga direct, nu prin „agentii non-guvernamentale formate din angajati in aparatul de stat care nu isi fac treaba decat daca vin prin ONG-ul care trebuie”. La noi te duci direct la primar si rezolvi. Hai viceprimar daca e orasul mare.

      Comentariu apreciat.260
    • Fabrica pe care o face Intel în Polonia, ca și investițiile care se vor face în România, sunt parte dintr-un proiect european, numit IPCEI (Important Project of Common European Interest):

      https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_3087

      https://newsingermany.com/intel-gets-almost-10-billion-euros/

      „The Intel project is to be funded under the European Chips Act. The parties involved are aware of the state aid framework for this. The common European funding pots called IPCEI, which exist for the production of microelectronics, but also battery cells, must be distinguished from the Chips Act. Just last week, the EU Commission approved a second IPCEI for chip production. 8.1 billion euros in subsidies are to flow in 14 countries.”

      30
    • la noi urla analfabetul functional de rand de scutirea de impozit a programatorilor.
      la polonezi au infiintat agentii care sa negocieze astfel de mici avantaje pentru a atrage companiile mari.

      1117
    • Investitia Intel in Polonia este fireasca din cateva cauze mari si late:
      1. Geografic Polonia are un avantaj la nivel de pozitionare cand vine vorba de diverse investitii.
      2. Infrastructura pe care polonezii au construit-o este una care are sens economic. Din Wroclaw poti ajunge lejer catre Varsovia,Berlin,Praga Gdansk. Pe langa asta exista si un aeroport de unde te poti duce mai departe si mai repede.
      3. Polonia are si parte de oameni care pot lucra pentru intel si nu numai. Era daca nu ma insel tara cu cei mai multi absolventi in zona STEM din partea asta de Europa.

      171
  2. Ca Intel investeste 4,6 miliarde in Polonia e tare, dar stirea anului pe zona asta cred ca e aceea ca tot Intel investeste 25 mld !!! in Israel

    Comentariu apreciat.590
  3. Sa ne mai lase cu infecțiile alea de la metrou. Bine că s-au demolat

    Comentariu apreciat.874
  4. Fain si la Cluj: „https://www.monitorulcj.ro/actualitate/110775-un-copac-a-cazut-peste-o-masina-iar-clujenii-au-inceput-sa-culeaga-ciresele-in-orasul-de-5-stele-ciresele-sunt-gratis”

    207
    • deci trebuiau sa nu le adune si sa… se duca acasa sa aduca toporisca de spart oase si sa isi aduca fieare contributia

      74
  5. 6. Lasa ca e mai bine fara nici un fel de butic la metrou. Mult mai bine si curat cu statiile goale.

    Articolul ala e platit de aia de vindeau lucruri scumpe in statiile de metrou.

    Comentariu apreciat.363
  6. Știm deja că Hoștiuc este un mizerabil, ia să facem o analiză pe textul plătit probabil de Ion Rădoi (liderul sindical de la Metrorex).

    Guvernul Ciucă s-a plâns că nu are suficienţi bani la buget, că are un minus de încasări faţă de plan. În câteva săptămâni, şi guvernul Ciolacu se va plânge că nu are încasări suficiente la buget şi că va fi nevoit să ia măsuri fiscale ceva mai dure pentru a încerca să mai recupereze din pierderea de venituri.

    Bineînţeles că gaura de 20 de miliarde de lei estimată la buget (9 miliarde de lei au fost în primul trimestru) nu se acoperă cu banii din buticurile de la metrou.
    => Păi banii din chiriile alea NU îi încasa statul sau Metrorexul, ci sindicatul lui Rădoi. Iar bon fiscal eliberau doar magazinele Hub Convenience și unele patiserii. În stația de metrou Piața Sudului era o șaormărie unde n-am primit bon fiscal nici când am cerut. „E stricată casa de marcat, bo$$”

    Cei de la guvern, cei de la suprafaţă care merg cu maşini şi antemergători, nu se izbesc de traficul de la metrou, nu înţeleg buticurile, nu înţeleg această activitate economică care acoperă o necesitate imediată a oamenilor care merg cu metroul – apă, Cola, pateuri, merdenele, covrigi, sticksuri (Tati, ne iei şi nouă nişte sticksuri, că ne este foame!), cafea
    => E ok, oamenii îți pot cumpăra un covrig și o sana și de la patiseria de la suprafață, de la intrarea în stația de metrou. Toate stațiile d emetrou au o patiserie lângă.

    În fiecare butic era cineva care vindea, şi de obicei era cineva mai în vârstă, o bunică, o mătuşă, care îşi întregea pensia extrem de mică, de 1.200 de lei pe lună, după 35 de ani de muncă.
    => mă cam îndoiesc că dughenele alea care vindeau chiloți, dressuri și ojă cu sclipici angajau acele mămăițe cu CIM. Ochiometric vorbind, nu păreau să vândă atât de mult încât să-și permită să plătească și chiria, și contract de muncă, și să imobilizeze și bani într-o marfă cu rulaj mic. Și mă îndoiesc că vânzătoarele lucrau 8 ore pe zi, cc ITM.
    Altfel, la case la Auchan și la Mega Image lucrează femei de +-70 ani, ba chiar și bărbați la Mega. La Mega chiar văzusem și anunț că angajau pensionari part-time.

    Dacă cifra de afaceri totală a buticurilor se ducea spre 20 de milioane de euro pe an, statul încasa poate prin taxe şi impozite 3-4 milioane de euro, că doar nu toţi buticarii erau hoţi.
    => Din 2000 până în 2019 am schimbat zilnic metroul la Victoriei și am cumpărat uneori de la patiseriile sau chioșcurile dintre stații. Singurul care mi-a dat bon fiscal și unde am putut plăti cu cardul a fost Hub Convenience. Mă refer strict la afacerile din culoarul de trecere între Victoriei 1 și Victoriei 2. Altfel, dincolo de turnicheți, la ieșirea spre Orange/Calea Victoriei, mai dădeau bon magazinul Bucuria și o patiserie care făcea merdenele bune cândva.

    Din punctul meu de vedere, ar fi ok dacă ar reapărea magazinele de tipul Hub Convenience și plată cu cardul, dar atât. Șaormăriile și covrigăriile n-au ce căuta în stații, sunt pericol de incendii

    Comentariu apreciat.696
    • Cumva cumva mai toate articolele-opinie a lui Hostiuc par a fi opinii de sclavete politic populist care:

      – ba jeleste tinerii cu copii care nu isi pot cumpara apart de 4 camere fara sa plateasca TVA mai mare

      – ba jeleste bunici si matusi care nu mai au oportunitatea de a isi continua carierele de vanzatoare la buticuri sub pamant

      Presupun ca urmatoarea drama a tarii pe care o va identifica Hostiuc va fi drama mameleor angajate la sali de pacanele care isi vor pierde painea de la gura daca nu lasam corporatiile jocurilor de noroc sa extraga cat de mult vor de la cei mai vulnerabili din societate.

      Comentariu apreciat.567
    • Daca chiar era articol documentat se foloseau cifrele plătite de firme în ultimii 5 ani de exemplu. Dar nu prea merge când bon nu se dădea, vânzătoarele erau cu contract part time.

      170
    • @Ovidiu, mi-ai luat vorbele din taste și ai mai pus ceva. :)
      o analiză pe text foarte bună și mult mai detaliată decât aveam eu de gând/timp să fac.

      91
    • Putem sa comparam cu metroul din alta capitale din Europa. Care arata asa:
      – in statiile mici – automate de bilete si automate cu mici chestii impachetate/suc/apa
      – in statiile mari, cu legaturi multiple, ghisee unde poti interactiona fizic cu angajatii metroului pentru diverse chestii, chiosc de ziare/tabac, poate una-doua patiserii mici. Dar patiseriile alea sunt mici si ingrijite, arata bine, au produse bune de patiserie, cafea, apa, sucuri, etc.

      Si asta e tot.

      Autorul plange dupa chioscurile alea hidoase in care se vindea oja, chiloti si papuci. Nu stiu de ce ar trebui sa ne pastram in orice spatiu public la nivelul „taraba Obor”

      De fapt, eu chiar nu cred ca baiatul ala plange dupa slapii pe care ii cumpara el din statia Stefan Cel Mare. Baiatul ala a incasat ceva de la Radoi&Co si a prestat in consecinta. Ca RAdoi&Co gandesc ca acum e momentul bun sa reintre in paine, tinand cont ca a venit „libertatea” la putere.

      Comentariu apreciat.323
    • @Id – nu ii spui tu bah baiatule directorului-jurnalist economic Hostiuc cum sa faca articole economice in ziarul lui despre economie si finante, da???

      Lasa-ne cu cifre si cu statistici si cu d-astea. TU N-AUZI CA MATUSI SI BUNICI si-au pierdut joburile de vanzatoare de chiloti si sucuri sub pamant?? Ce cifre mai ai nevoie???

      Solutia e simpla: Sa i se dea spatiile inapoi lui Rad ….pardon: Sa li se dea matusilor si bunicilor joburile inapoi!!

      Comentariu apreciat.322
    • Hoștiuc ăla efectiv întodeauna mi s-a părut complet paralel cu realitatea.
      Pare că face articole regurgitate din 2 căutări pe google.

      Sau la comandă. Mai mult nu poate.

      110
  7. Noi vrem sa fim suverani, ne mictionam cu bolta pe Intel, pe banii din PNRR. Asteptam sa vina Georgica la putere si sa decreteze obligatoriu portul itarilor si al iilor. Bine ca nu ne paste pericolul sa vina USR-ul la putere, ca ne rapea copiii si ne obliga la cine stie ce perversiuni ;-) Cum a spus si Dragnea pe vremuri: poporul va alege intre un denunt la DNA si o investitie a statului intr-un sistem de irigatie. Sistemul ala nu s-a construit in sapte ani, dar bine ca ne-a ramas mandria

    Indecis. Tu ce zici?2512
  8. Aduceți buticurile din metrouri înapoi și opriți naibii construcția de autostrăzi! Nu vedeți că sunt mai lungi decât DNurile?

    Comentariu apreciat.292
  9. La punctu 6 (deplângerea dispariției chioșcurilor de la matrou) se aberează la modul cel mai grav.

    În fiecare butic era cineva care vindea, şi de obicei era cineva mai în vârstă, o bunică, o mătuşă, care îşi întregea pensia extrem de mică, de 1.200 de lei pe lună, după 35 de ani de muncă.

    Unde naiba erau babele alea că să mor de nu am văzut doar oameni unu și unu. Vorbim de chioșcuri, nu de măsuțele alea pe care mai așezau mamaile niște ghiocei în martie. Vorbim de Fornetti, de chioșcurile cu haine de la unirii, de chioșcurile cu ceasuri din acelasi loc…

    153
    • […] ceastă activitate economică care acoperă o necesitate imediată a oamenilor care merg cu metroul – […] telefoane, reparaţii telefoane, umbrele, şlapi, parfumuri, lenjerie, ciorapi, şi, de ce nu, cărţi, că tot se plânge lumea că românii nu mai citesc.

      Cu cât ne amenință că întârzie metrourile în zilele astea plus lipsa de toalete da, poate îți trebuie lenjerie…

      140
  10. > 6. Aduceți buticurile din metrou înapoi!

    ZF chiar nu mai are nicio rusine, aia nici nu se mai straduiesc sa mascheze macar putin articolele pentru care au luat spaga…

    Comentariu apreciat.282
  11. Vezi ca exista o explicatie pentru faza cu vremea din aceeasi data la distanta de 5 ani:
    https://www.reuters.com/article/german-weather-idUSL1N2ZF0KS

    in 2017 aia nu foloseau deloc acel „heatmap”.

    14
    • @Mahorcu: Nu le iau partea, insa tocmai aia era ideea: schimbi heatmap-ul din verde in preponderent galben / rosu, indiferent de motiv, si lumea e mai agitata chiar daca ai practic aceleasi valori.

      41
  12. 6. Niste argumente de iti ingheata neuronul in cap. Ca moare copilul de foame daca nu are parintele de unde sa cumpere o mizerie insalubra de la metrou. Recunoasste ca sunt niste standarde pentru incendiu apoi inventeaza povestea cum ca era vorba ca tonetele lui Radoi sa fie aduse totusi inapoi, mai frumos, mai organizat.

    Nu am mai vazut nicaieri mizeria de tonete post-revolutie in vreun metrou din intreaga lume. Cand au fost proiectate, sunt sigur ca s-a prevazut ca va veni revolutia si se vor umple de buticuri controlate de Radoi.

    Metroul din Bucuresti este si asa aglomerat pana la refuz in anumite ore. Efectiv, porcariile alea reprezinta un risc major in caz ca de urgenta.

    Tembelul care a scris articolul ala nu are nicio rusine. Si bag mana in foc, ca idiotii se vor apuca si vor baga din nou buticuri in statiile de metrou. Pentru ca tara bananiera unde minim 50% din populatie are retard si e ok cu asa ceva.

    Indecis. Tu ce zici?273
    • Argumentul ăsta a fost cireașa de pe tort, pentru mine:

      În fiecare butic era cineva care vindea, și de obicei era cineva mai în vârstă, o bunică, o mătușă, care își întregea pensia extrem de mică, de 1.200 de lei pe lună, după 35 de ani de muncă.

      Pentru că după 35 de ani de muncă fix asta trebuie să facă o bunică sau o mătușă, să stea într-un cub de 2^3 12 ore pe zi pentru ca a-și permite medicamentele și câte un cadou pentru nepoți.

      30
  13. la 6, e un singur lucru nasol. ca nu le-au daramat chiar pe toate.

    dar acolo unde le-au daramat s-a intamplat minunea. caile de acces au devenit cai de acces, nu talcioc suedejesc.

    180
  14. 2. Marcel Ciolacu este premierul Romaniei, atât.

    40

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile