Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

48 comentarii

  1. Doar 10 000 ca primar general al bucurestiului? ilie bolojan pnl-ist la oradea, retineti, oradea, oradea, si-a urcat si el salariul la aproape 10 000…
    https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-1/vezi-salariile-din-primarie-incepand-din-iulie-salariul-primarului-ilie-bolojan-va-fi-majorat-la-9135-lei-net-135702.html

    00
    • Diferența este ca Bolojan face treaba la Oradea

      00
    • cum arata Oradea si cum arata Bucalesul? plus ca in Oradea nu sunt zeci de spitale de unde se colecteaza spaga

      00
    • Eu va recomand sa vorbiti si cu oamenii locali. Suntem penultimul judet cand vine vorba de salarii, impozitele sunt la cota maxima, in afara de a construi alei pietonale fara rost alte fonduri nu s-au atras, si daca s-au atras nu s-au respectat sau s-au dus la vale. Si primarita face treaba la bucuresti, mai putina cat o face dar face ceva, si cum arata oradea in afara de centrul orasului care e pavat ca curul? cand ploua si oradea devine mica venetie, apa se taie tot la o luna, caldura e infecta, in iarna ce vine vom avea cel mai ridicat pret la gigacalorie asa ca degeaba atrage el fonduri pentru firmele de casa daca omul trebuie sa plateasca 800 de lei incalzirea la 3 camere de apartament pentru 64 de metri patrati

      00
    • cum adica 800 de lei incalzirea? pai daca e asa, e simplu: debransat si pus centrala de apartament.

      00
    • Va rog, nu mai faceti mica Venetia/Venetia din orice localitate după vreo inundație. Deja mi-a ieșit pe urechi zilele astea.
      Mai aveți multi încălzire centralizată la Oradea? Iar cu salariile, nu știu care e treaba cu judete ca Bihor și satu mare. Undeva se pierde ceva, având în vedere că pib/locuitor nu e printre cele mai mici. Sunt alte județe unde te-ai aștepta la o medie mai mica, dar acolo sunt mai putini angajați raportat la populația totală și un procent mai mare din ei sunt la stat. Dar tot nu se explică diferența. Cred că, ca și în secuime, multi oameni sunt angajați la foarte multe firme mici care dau salarii apropiate de minim(poate la gri sunt mai mari).

      00
    • deci e naspa ala din Oradea ca nu da pomene, am inteles.

      00
    • Din ce am inteles, in Oradea, poti renunta foarte usor la incalzirea centralizata si sa iti instalezi centrala proprie. In Bucuresti e foarte complicat. Cum e cu transportul in comun, cand am fost pe acolo am vazut ca sunt si panouri pe care apar timpii cand vin tramvaiele si pareau sa se respecte. In Bucuresti nu avem nimic de genul. Exista un centru, din perspectiva unui turist care arata mult, mult mai bine ca centrul vechi din Bucuresti. Pe drumul dinspre Oradea spre vama(care nu e foarte bun), am trecut printr-o zona cu destul de multe firme, fabrici etc unele destul de cunoscute, care ma indoiesc ca fac parte din „firmele de casa” ale primarului. Singura problema auzita de la o ruda care sta in zona nufarul a fost ca anul trecut au avut probleme mari cu apa, dar in rest ei sunt destul de multumiti, de schimbarile din oras .

      00
    • Bolojan merita dublu. Face in Oradea tot ce ar trebui sa faca un primar exceptional. Omul atrage, IN ORADEA, fonduri europene mai multe decat in bucuresti. oamenii aia o sa il voteze pana moare. si poate fi si psdist, nu doar pnlist

    • Degeaba ai panouri daca ai bilet mai scump decat in bucuresti. In uikend astepti 30 de minute dupa tramvai… debransarea e mai nasoala, in cartierele de blocuri nu exista gaz, toti platesc minim pe economie plus bonuri si eventuale sporuri de noapte cu ore suplimentare… situatia nune chiar roz, firmele de casa nu le gasiti pe borsului, firmele de casa sunt cele de la constructio. De banii atrasi pentru diferite zone pietonalr mai bine atrageau si alte fonduri pentru gaz sau transport local, deh, e mai usor sa construiesti mult si prost. Ati condus in oradea la orele de aglomeratie? Media de viteza este de 14 km/h, echivalent bucuresti. Una este sa fii locuitor si alta este sa fii turist

      00
    • si ca tot vorbeam de salarii uitati-va peste aceasta harta… doar harghita ce ne-au detronat… prefer un oras gen timisoara sau arad cand vine vorba de salarii, as fi vrut ca al nostru primar sa cunoasca si altceva in afara de pavaje+street food+concerte de duzina, voi de ce credeti ca nu vin trupe cunoscute in oradea ci doar la cluj arad/timisoara?
      https://www.economica.net/harta-judetelor-salariul-mediu-net-in-cel-mai-prost-platit-judet-din-romania-este-jumatate-din-cel-dat-in-bucuresti_135888.html#n

      00
    • NOU
      #12

      verde-n pom nu cred ca sesizeaza imaginea de ansamblu si de aceea perspectiva sa e invalida in raport cu ce se intampla la oradea. bolojan, inainte de toate, a pus bazele unui parc industrial solid si a infrastructurii rutiere (centuri pe toate partile, pasaje etc). a fost o munca extrem de serioasa. inaintea sa zona indusatriala era o ruina mostenita din perioada socialista. a insistat pe zona industriala deoarece de acolo se platesc impozite zdravene catre municipalitate astfel incat poti misca lucrurile. legat de salarii insa, verde-n pom are oarece dreptate, sunt destul de mici in oradea (2000-3000 e media cu studii superioare. zic media). al doilea lucru a fost sa faca orasul atractiv pentru turisti si sa transforme oradea intr-un mic paradis al clasei de mijloc in special – oameni asezati cu familii. suntem doar la inceput insa lucrurile, credeti-ma pe cuvant, arata foarte bine. apoi, a treia schimbare majora este UNIVERSITATEA. aici omul a venit si a zis „va dau minim 2 milioane euro anual, va cedez cladirile fostei baze militare si va construiesc un campus hight tech cum nu a mai vazut tara – dar vreau sa vad executia bugetara pe ultimii ani” iar acolo, surpriza…facultati pe minus de peste 7-8 ani (de cand cu trierea la bacalaureat), dar minus substantial, unele cu 5-6 studenti inscrisi si 25 de profesori si conferentiari cu salarii in jur de 10.000 lei/luna. oameni care predau inginerie sau IT din carti scrise acum 40 de ani. bolojan a zis ca de aici porneste schimarea de fond si ca sprijina incapand cu acest an Universitatea daca toate acestea se schimba. si se vor schimba, deoarece dezvoltarea oradiei tine de resursele umane pe care le poate furniza catre inestitori iar uniersitatea nu a mai fi sub stapanirea unei caste profitoare. schimbarea e reala in oradea. verde-n pom atat doar ca nu o intelege.

      00
    • Biletele sunt mai scumpe decat in Bucuresti din simplul motiv ca biletul RATB este subventionat in proportie de peste 80% de la buget. In 2017, subventia primariei pentru a compensa pretul biletelor a fost de 121 de milioane de euro. Cat juma’ de catedrala prostirii neamului.

      00
    • Si in oradea otl-ul are subventie de la stat nu doar la voi

      00
    • NOU
      #15

      Peste tot in lumea asta transportul public este subventionat intr-un fel sau altul. Nu prea ai cum altfel sa rezolvi traficul intr-un oras care s-a dezvoltat de-a lungul timpului si nu a fost gandit de la cu infrastructura rutiera supradimensionata, decat cu transportul plublic. Ia sa taie PMB subventiile pentru RATB si sa vedem cata lume o sa isi mai permita sa mearga cu transportul public.
      Asta apropo de ce a scris Zoso ieri cu tara jumatatilor de masura.

      00
    • Verdenpom daca e atat de naspa in Oradea de ce nu te muti?Daca nu iti poti pune centrala pe gaze iti poti pune electrica si rezolvi problema, o solutie exista daca chiar vrei
      sofer_de_masina_puternica in alte tari gen Luxembourg transportul in comun(in oras cel putin) nu e subventionat. Sunt mai multe firme care fac acest lucru, exista o competitie intre ele si clientul iese cel mai castigat, au autobuze electrice, curate vin la timp etc.

      00
    • Eu doar explicam de ce e mai ieftin biletul in Bucuresti si subliniam procentul care este iesit din comun. Am dubii ca OTL subventioneaza pretul biletului in aceeasi proportie. Cele 120 de milioane sunt numai subventia pentru bilete, nu sunt incluse si celelalte subventii. In consecinta PMB scoate 120 de milioane de oiro in fiecare an ca sa imi iau eu bilet cu 1.3 lei si ca pensionarii sa se dea gratis cu tramvaiul sau ca elevii sa se dea cu troleibuzu’ la juma de pret.

      Surprinzator, mi se pare normal sa-i ajutam pe pensionari si sa finantam elevii/studentii, dar nu mi se pare normal ca cineva in putere sa plateasca 20% din pretul unui bilet. As prefera sa platesc biletul intreg si Primaria sa caute metode de a optimiza proportia dintre cheltuieli si venituri. Cum ar fi disparitia chioscurilor de bilete sau tarife pe zone/distante.

      00
    • Ce zici de performanta care se plateste ?
      Chestia aia neplacuta unora si nepopulista de rasplata pentru „livrabile”…
      Intelegi tu, hai ca nu e chiar asa greu.

      00
    • @rumbu eu prefer sa plateasca TOATA lumea bilet si sa nu mai fie nevoie de subventie sau sa plateasca toti locuitorii Bucurestiului o taxa in plus (~200 lei/an) si ratb-ul sa fie gratuit

      00
  2. Orice e condus de PSD moare lent, nu doar Constanta. Natalitatea e in scadere in RO, exodul in crestere, inca vreo 2 mandate PSD si ne intoarcem iar in anii 2000.

    00
  3. Strangatori oameni, au reușit sa facă avere ca și bugetari :))

    00
  4. pun cash la saltea ;)
    astept sa scada preturile la passat break dsg.. :D

  5. Are vreun centru viu constanta? Adică pe unde se plimba lumea agale, in orice anotimp. Pietonal. Nu faleza aia.
    Am văzut pe un vlog de călătorii diferența in februarie dintre varna și constanta.

    00
    • Aproape nu am recunoscut Varna, in mai puțin de 10 ani.
      Bai tată, orașul ăla devine din ce in ce mai frumos! :)

      00
    • Piata Chiliei. E poarta stelara treci in alt timp si spatiu https://www.youtube.com/watch?v=Umfl1Y0xGSM

      00
    • Are un carici spinos.

      In fiecare an merg in CT cateva weekend-uri, strict pentru mare. Centrul istoric este si arata jalnic. N-ai loc de masinile cocalarilor parcate pe trotuar, mizerie, lipsa cosuri de gunoi. PLM zici ca esti in Bucuresti.

      00
    • Bine, dar cocalarii sint din Bucale, ca ei spaguiesc la primar ptr spatiile comerciale estivale si-si intind scaunele circiumilor pina in partea opusa, ca nu ai loc sa treci nici de masinile lor, numai cazane de bembeuri.. Asta nu inseamna ca orasul e misto, e mort. Doar vara e plin de cocalari si pitipoance. Aaaa si sa nu uit, ma pregatesc cu pastile antivoma de Neversea…

      00
  6. Fiecare cum poate : G4 cu petrolul, altii cu pestele PSD de prin Tulcea, viata e grea

    00
  7. Problema cu orasul Constanta este una simpla: nimeni din administratia locala, nu a avut alta viziune decat profit maxim in timpul sezonului estival. Si asta este mentalitatea constanteanului de rand: in timpul verii profit maxim, ca sa am ce trai in restul anului. Ca si idee contractele de inchiriere se fac fix pana in inceperea sezonului, daca vrei pe tot anul se mai mareste chiria si aici vorbim de proprietatile aflate in zone bune turistice(faleza nord, centru pe langa plaja modern, tomis-nord apropiere de mamaia).
    In rest nici o viziune pe termen lung si o dezvoltare in alte directii, pentru ca odata nu se vrea, dar a doua chestiune dura, este ca nici nu mai ai cu cine, oamenii cu adevarat bine pregatiti luand calea altor orase si tari. Orasul nu va muri cat timp portul va exista, dar nici nu va prospera, pur si simplu va sta pe loc si este un bun obiect de studiu pentru ce ne asteapta in urmatorii ani.

    00
  8. @ verdenpom, nu-i vina lui bolojan ca nu te-a dus capul sa ai un job bine platit in Oradea. Este de munca pt oricine si pe bani putini dar si pe mai multi. Depinde de fiecare cat de bun este. Nu mai manca rahat cu polonicul. Esti vesnicul gica contra dar pun pariu ca n-ai realizat nimic in viata ta. Vrei pomeni si alte d-astea? Oradea nu-i pt tine. Du-te-n bucuresti. Asa cum multi bucuresteni se muta aici, pt o viata mai buna. Nu neaparat financiar, ce-i drept.

    00
    • Eu am un loc de munca bine platit, am atat cat imi trebuie. Tu explica-mi harta cu salariile, pana si vaslui ne-au depasit la media salariilor… cine a zis ca vrea pomeni? As renunta la incalzirea de stat in secunda doi, dar ce fac? Imi iau teracota pe lemne la bloc ca de gaz la anul si la multi. Dupa cum ziceam, de ce tot ce se construieste in oradea se fac doar zone pietonale pavate cu piatra adusa fix din italia ce nu rezista la inghet? Au taiat toti arborii din centru, poate sa fie zona pietonala, te coci de jos in sus vara… puteau sa acceseze fonduri pentru incalzire, fonduri pentru mijloc de transport in comun, fonduri pentru reabilitari de spitale, dar nu, el a preferat sa taie sporurile medicilor printr-un hcl, dupa mintiuta lui hcl-ul bate ordonante de guvern!

      00
    • Eu ți-am explicat cum e cu harta salariilor.
      Una e sa fii un județ cu 100000 de salariați, din care 70000 bugetari și alta e sa ai 200000 de salariați din care 100000 bugetari (exemple ipotetice, dar relevante pt situație). Daca salariile bugetarilor cresc, normal că primul județ (situația Vasluiului) va creste ca medie mai rapid decât al doilea (situația Bihorului).

      00
    • verdenpom iti fac copy paste aici sa ai pe viitor statistica cu salariile. in februarie eram pe locul 28 si vasluiul sub noi, nu stiu de unde tot le scoti:

      28 Bihor 2.018
      29 Teleorman 2.015
      30 Maramures 2.009
      31 Braila 2.003
      32 Buzau 1.997
      33 Valcea 1.997
      34 Vaslui 1.987
      35 Vrancea 1.977
      36 Tulcea 1.969
      37 Botosani 1.950
      38 Harghita 1.949
      39 Bistrita-Nasaud 1.935
      40 Neamt 1.924
      41 Caras-Severin 1.923
      42 Suceava 1.917

      00
    • Se schimbă mult clasamentul de la o luna la alta, când e vorba de diferente atât de mici. Nu stau sa caut, poate o fi văzut la aprilie, când bugetarii pe fi luat ceva in plus de Paști, ceea ce avantajează statistica pe un județ ca Vaslui.

      00
    • #bolovan
      Nu fi chiar bolovan, omul ti-a dat un link (nu chiar de la savanti britanici), nu e o statistica facuta/masluita de el…

      00
    • Chiar si asa pe locul 28 suntem codasi daca pui in balanta zona industriala… cu toti bugetarii lui peste media ramane mica.

      00
  9. Salariile la Oradea sunt mici pentru ca multa vreme nu existau decat 2-3 firme mari (gen mii de angajati) unde salariile au fost tinute jos la „mica intelegere”. Cred ca sunt si ceva articole prin presa locala pe subiectu asta.
    In anii 2000, in era Filip, se lua spaga la primarie ca sa nu faciliteze investiile locale. Uite asa s-a dezvoltat mirificul Arad dar aia nu au avut viziune si nu sunt in stare sa isi duca proiectele la bun sfarsit, plus, nu are forta necesara (e un oras mic). Tot prin anii aia s-au sifonat la greu bani, vezi afacerea Siemens sau renovarea centrului cu piatra cubica adusa din China, intabulari de terenuri pe najpa si multe altele. Abia acum dupa 10 ani incep sa fie pusi la racoare fostii mafioti locali – detalii tot in presa locala.
    Incalzirea si transportul in comun costa pentru ca nu sunt subventionate la nivelul din alte orase. Asta este si motivul pentru care regiile locale nu sunt in pragul colapsului cum se intampla prin alte parti.
    Bineinteles exista loc de mai bine, dar comparativ cu restul tarii lucrurile merg foarte bine. Sa nu uitam ca legile nu se fac la Consiliul Local.

    00
  10. Cred ca au fost celem mai bune stiri ale zilei din ultimul timp. Cand am citit articolul ”Sfarsitul”, efectiv m-a luat frigul, asta se intampla in acest moment. Viitorul este foarte sumbru, ignorantii si cei idioti nu pot observa asta. Constanta e un dezastru, am facut facultatea de inginerie in acest oras, un dezastru, portul e un dezastru, Mamaia e ceva grotesc, emana saracie din orice parte privesti, totul e lasat de izbeliste. Constructii dubioase peste tot. Ca inginer nu ai unde lucra, sau poate mai gasesti pe 2500 lei si 12 ore pe zi. Se construiste, se cumpara din pricina ”vaporenilor” si a unor categorii de dubiosi ce au facut parte din clanul acelui maimutoi Mazare. Cred ca in alta tara ar fi fost linsati efectiv personaje de genul asta.

    00
  11. Mă tot fascinează obsesia asta pentru salarii mari a orădenilor. Nu înţeleg, un necalificat ia salar dublu doar pentru că e în Cluj faţă de Oradea?

    Normal că media salariilor e joasă dacă nu avem centru universitar care să absoarbă studenţi din 10 judeţe şi să dea pe bandă rulantă oameni calificaţi. Ce pretenţii putem avea?

    Iar faza cu harta salariilor e o mare vrăjeală. Pentru că în Vaslui probabil cel mai mare angajator e statul, direct sau indirect, şi şomerii nu sunt luaţi în calcul în statistica aia.

    Aş vrea să văd o medie salarială pe totalul populaţiei, absolută. Adică să iei în calcul cei câteva zeci sau sute de mii cu venit zero, sau pensionari pe pensie minimă şi ajutor social în calcul, şi să se facă o medie.

    Că aşa e uşor, ai 2 oameni angajaţi în tot satul, ăia pe salarii mari la ceva direcţie de stat, şi uite, avem satul cu cea mai mare medie salarială din românia, bate pe toţi. Şi se ignoră frumos că restul satului moare de foame sau e pe ajutor social.

    Statisticile alea nu înseamnă nimic fără un context bine definit. Cine sunt angajatorii care dau salariile alea? Câţi oameni sunt care n-au loc de muncă sau venit deloc în oraşul/judeţul ăla?

    Se pot scoate din statistică salariile celor care nu produc, aka sunt angajaţi în instituţii de stat sau firme de stat subvenţionate?

    Primării, direcţii, poliţie, pompieri, etc. Şi nu, nu mă refer la faptul că ei nu ar conta, ci mă refer strict că nu reflectă o realitate economică din cauză că salariile sunt decise politic, nu reglate de piaţă.

    Apoi putem avea o statistică mai realistă de la cate putem dezbate.

    00
  12. Vizavi de aia cu „sfârșitul”, faza e că atunci când suntem tineri suntem mai optimiști/idealiști, iar pe măsură ce îmbătrânim devenim mai cinici și mai pesimiști. Posibilitățile se reduc odată cu înaintarea în vârstă, iar probabilitățile de a gândi în termenii expuși acolo cresc

    00
  13. NOU
    #47

    Respect pt. Liviu Alexa si Doctor ALO!

    00
  14. „Sfârșitul” ăla care duce la chestia de pe Reddit pare rupt din „Random Acts of Senseless Violence” de Jack Womack. N-am citit comentariile de acolo însă, nu știu dacă i s-a mai părut și altcuiva același lucru.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube