In 2008 azomures avea profit de 20 mil euro pe 3 luni.
Acel profit a mers in conturile actionarilor. De ce sa dea statul bani pt a scoate firma din rahat? Indirect, de ce sa dau eu bani sa salvez firma aia?
Au actionarii destui bani in conturi pt a salva azomuresul.
La fel ca in viata unei familii, atunci cand ai belele si cand ai bani la saltea ii folosesti pe aia si nuduci la cersit.
Eu nu sunt de acord ca din banii mei sa salvez fabricile miliardarilor. Prefer sa platesc 20 lei pe o kg de paine decat sa le dau alora.
NOU
#6
Vio
Situatia e grava si la combinatul siderurgic Liberty de la Galati. Desi are contracte de lunga durata cu furnizorii de gaze, ei vor sa livreze la pretul pietei (fara vreo plafonare) care e mai mult decat dublu fata de cel din contract! Si nu se gaseste pe piata spot, nici la preturi astronomice.
NOU
#7
Psionics
Repet, actionarii au bani. Ceea ce fac ei e santaj. Santajeaza statul ca daca nu primesc scutiri si plafonari de pret vor lasa fara loc de munca 1 sau 2 mii de oameni. Cand au profit de 20 milioane pe 3 luni ce fac? Impart macar un 5 % cu angajatii?
AZOMURES avea in 2021 un profit de 85 milioane lei si 1068 angajati. In 2020 avea 5 milioane profit.
Acum are putine pierderi si vor ca sa ies eu in strada pentru a forta guvernul ca din banii mei sa le subventioneze energia.
Mereti in plm Azomures&Co si scoateti din conturile alea burdusite banii pt gaz si curent si nu intindeti mana. Mizeriilor.
NOU
#8
Pancu prost fără acte
@Psionics la fel ca multe alte persoane ai plecat si tu pe fenta cu subventiile.
Calculul real e urmatorul. Presupunem ca ai 5.500 angajati (luam doar cele 3 firme prezentate in articol).
Ce cheltuieli are statul daca toti angajatii astia ar ramane fara loc de munca?
– 5500 x 12 luni x 548 lei = 36.168.000 lei
– impozit pe salariu, cas, cass etc = 5500x12x1059 (impozit pe salariu minim) = 69.894.000
– pierderile cauzate de faptul ca oamenii din zonele alea nu mai au bani sa cheltuie
Ce e mai logic? Sa incepi sa ai zone moarte si sa pierzi minim 100 milioane lei intr-un an sau sa „dai” subventii de vreo 50 si sa mergi mai departe?
In amandoua cazurile banii tot de la noi sunt platiti :))
NOU
#9
Psionics
Pancule, intr-un articol din 2012 erau prezentati actionarii de la Azomures, 3 elvetieni, un francez si un ceh. Averile totale ale astora sunt colosale, nu mari. De ce plm nu au facut contract pe 10 ani pt energie? De ce plm nu si-au pus bani pt zile negre? Si mai ales, de ce plm sa salvez din banii mei asseturile miliardarilor elvetieni.
Ce trebuie sa faca statul?
Sa le spuna miliardarilor sa puna banii jos sa sa mearga in p***a mamii lor inapoi in Alpi si apoi interdictie pe viata atat lor cat si asociatilor si familiilor lor sa mai faca afaceri in Romania.
NOU
#10
Joker
@Pancu. ai perfectă dreptate, este aproape o obligație din partea statului să subvenționeze petardele alea, ale căror cifră de afaceri, oricum, tot cu statul este făcută (via Daea). 5500 angajați, floarea industriei românești, cum să nu-i salvezi? bine, au și ei dreptatea lor: le dai la IT-iști, la constructori, la agricultori, la aviatori – ce noi suntem mai cum în curtea școlii?
oh, how lovely, once again it’s Christmas time. gimme gimme gimme…
NOU
#11
tinky
@Psionics: Tu ai impresia ca scopul unei companii este sa dea locuri de munca si sa faca sa fie bine la toata lumea. Gresit, scopul companiei este sa faca bani.
Domeniul de activitate nu mai este profitabil? Ok, inchidem si investim castigurile in alte domenii, nu stam sa pierdem timp si bani. Orice alta gargara cu „locuri de munca” si „saracii angajati” o sa fie frectie la picior de lemn.
NOU
#12
tinky
Da, e posibil ca acele companii sa fi facut niste mizerii in trecut si sa fi abuzat de niste subventii/facilitati fiscale ca sa ajunga la acele prfituri, dar in cazul asta trebuia sa ne enervam pe autoritati ca nu au pus impus niste clauze mai dure in momentul cand s-au oferit facilitatile.
NOU
#13
Psionics
@tinky
Rolul unei comapanii este sa faca bani.
Rolul meu si al altor 20 milioane de saraci din Romania e ca din taxele pe care le platesc sa protejez averile miliardarilor elvetieni?
Too big to fail, asa-i?
Lacomia miliardarilor si mega-companiile au distrus planeta asta. Tot eu trebuie sa stau in frig sa mananc viermi si insecte si sa le salvez afacerile? Ii urasc!
NOU
#14
Petru
E ok, sa se inchida toate, sa creaca rata crimnalitatii si presiunea sociala pe stat si pe cei care au comentat ca mari colosi nu trebuie salvati.
Unii comentatori afirma: “aia e inchizi si mergi mai departe”, de parca un combinat de 6000 oameni e un butic de parter de bloc. Aia le e logica.
NOU
#15
Psionics
@Petru
Hai sa ii salvam in schimbul unor actiuni.
Hai sa le dam energie scutita de accize in schimbul unor actiuni.
Nu asa ar fi corect? Adica inteleg ca iti este greu si te ajut dar nu-ti dau moka, imi cedezi putin din companie.
ANTREBARE!
Daca maine patronii elvetieni de la Azomures ar pune public un cont IBAN, un teleton d’ala unde lumea ar putea vira bani pt salvarea combinatului TU cat ai dona? Daca chiar vrei sa il ajuti pe Andrew Henry Zivy ia un plic si pune 10, 50 sau 100 lei in el si trimite-l pe adresa Azomures. Fii tu cel care-i inspira pe altii! Americanii spun ca sa „Put ur money where ur mouth is.”
NOU
#16
Petru
Esti constient ca e sificient ca alte tari sa nu gandeasca ca tine si deja iti pierzi unul din avantajele strategice ca tara, nu?
Omule, combinatele astea nu sunt firme de import care azi le ai maine, le inchizi. Sunt niste firme foarte complexe si sofisticate, care nu oricine le poate administra si asigura functionarea.
Deci ma repet, dupa mintea ta este absolut normal sa se inchida fara ajutor, si alte tari sa isi salveze combinatele lor. Ca mai apoi sa veniti si sa latrati ca “au distrus industria, maica!”.
NOU
#17
Psionics
@Petru
Trebuie ajutat dar nu pe gratis.
FARA BANI GRATIS!!!!
Sa isi faca miliardarii un fond de rezerva, un fel de firma de asigurari si cand au probleme din astea sa ia de acolo bani.
Intrebat elvetianul de cati bani are nevoie.
Evaluat Azomuresul si luat atatra actiuni cat sa acopere ajutorul de la stat.
Cand isi revine firma reevaluam Azomuresul si miliardarii elvetieni isi cumpara actiunile inapoi.
Americanii si-au salvat marile companii de N ori si uite cat de bine o duce poporul. E gresit totul si toata gandirea asta de a-i proteja pe cei 0.02% care detin 90% din banii planetei.
NOU
#18
caposu
Psionics,
Azomures e singurul combinat chimic care mai functiona,ca Nicolae le-a inchis demult.
Ingrasamintele vor fi importate si pretul mare il vom plati oricum.
Asa stau 8000 de oameni fara munca,pe somaj mare parte.
Cit despre profituri,intii oamenii au cumparat de niste sute de milioane de euro,dupa au retehnologizat de alte sume aberante si dupa aia pentru ca stiu sa faca afacerea au venit profiturile.Imi place cum te uiti la milioanele alea de euro.Imi place cum te uiti la milioanele alea,de ce nu te apuci de treaba sa ii faci tu?
NOU
#19
Boris
Ioane, daca te refereai la genitivul (lipsa), f. bine ca au zis asa. Toate limbile astea de sufixeaza substantivul pentru definirea cazurilor au tendinta sa renunte in timp la asta si sa foloseasca prepozitii …instead.
NOU
#20
Rex Diesel
Am prins vremurile cand motorina era jumatate din pretul benzinei si asa am apucat sa vad una alta prin tara…
Parca prea repede s-a dat switch-off-ul la aceste motoare capabile.
Ramane regretul si poate o piesa de colectie pentru autonomie mare si placerea de a conduce o bestie care poate sa traga aproape orice.
NOU
#21
Joker
cu prețul la motorină e o altă discuție (cu Ucraina, cu explozii solare, alea, alea, chestii grele) – însă cu switch-off-ul eu zic așa: don’t hold your breath. pe parcursul vieții noastre nu cred că se va întâmpla ceva semnificativ: pur și simplu alternativele sunt mult prea stupide/nepractice pentru a le lua în considerare altundeva decât în zona (totuși insignifiantă ca suprafață) a favelelor.
NOU
#22
rdb
Cand mi-am luat FF2 diesel in 2010, deja se scumpea si benzina si motorina. Stiu ca la sfarsitul anului era deja cu un sfert mai scumpa parca decat la inceputul anului, de atunci au fost doar scumpiri.
Acum daca vand masina o dau pe nimic, si cu banii nu imi iau ceva in care am incredere sa ma duca in fiecare zi undeva fara probleme. Masina cere doar revizii si consumabile, in rest nu am probleme, asa ca de la mine ajunge direct la remat.
Cu hibrida merg prin oras, asta o foloseste sotia pana facem de un Spring.
Cine are un diesel bun si intretinut o sa traga de el pana moare, in special daca nu il freaca in oras.
NOU
#23
asta
„alternativele sunt mult prea stupide/nepractice pentru a le lua în considerare”
Liviu Mihaiu, între timp, e liber să mănînce rahat pe facebook și la guerrilla și-și varsă retorica putinistă fără greață.
NOU
#25
vali
păi ce, a greșit el cu ceva?
NOU
#26
DM
Pai cum? N-a luat, n-a dat. Perfect regulamentar.
Ce cacat de constructie interioara sa ai sa mai poti sa fii persoana publica dupa o dinasta? Nu zic sa-ti legi sireturile de lustra dar totusi, cum sa te porti ca si cand nimic nu s-a intamplat?
NOU
#27
Boros
@Alex @Vali
Offtopic
Din ce știți voi sau vă reamintiți, Mihari Răzvan Ungureanu e putinist sau nu?
NOU
#28
cosmin
@Boros , MRU nu e putinist.
NOU
#29
Pixel
#3 Cifra pe care o am eu e în jur de 130-140.000 de copii cu totul.
70.000 erau doar cei cu un părinte acasă.
NOU
#30
Pixel
Dacă statistica e bazată pe datele de la referendum atunci greșeala e a mea și diferența de cifre se rezolvă mutând părintele și copilul în altă țară.
NOU
#31
Deea
In Moldova e jale cu copiii abandonati/lasati in grija unei rude. E o generatie distrusa, traumatizata de absenta parintilor.
NOU
#32
Dorin
5. Si nu intreaba nimeni sursele de venit? Masini de 400k luate din reprezentanta noi nu facute din bucati ca ale lor …
NOU
#33
Kilroy
Acest gen de întrebări discriminează. Acum pe bune, nu întreabă funcționarii publici, nu întreabă șefii din politie și vrei să îi întrebe pe valoroșii ăia?
NOU
#34
un_oarecare
Intrebare onesta: De ce ALRO nu are parc fotovoltaic? Cand este soare pe cer, folosesti panourile fotovoltaice pentru a extrage aluminiu din bauxita. Cand nu este soare pe cer, stai acasa. Fix cum functioneaza agricultura de cateva mii de ani.
Daca avem afaceri in Romania care exista doar datorita energiei ieftine de la Hidroelectrica, o sa avem probleme in urmatoarea perioada. Datorita incalzirii globale avem mai putine precipitatii (zapada, ploaie) decat acum 30 de ani si acest lucru duce la secarea raurilor si a lacurilor de acumulare. Deci Hidroelectrica nu mai are „materie prima” pentru a produce electricitate.
PLM … Ajungem fix ca Germania care isi inchide economia fara gazul ieftin de la rusi.
NOU
#35
Mihai
Este imposibil ce zici tu pt că (1)alro consuma imens de multa energie și (2) cuvele alea in care se face extragerea, daca sunt oprite durează cam o juma de an până sunt băgate înapoi în producție.
NOU
#36
Bugsy
Comparația cu agricultura e hazlie. Anul asta nu prea s_a făcut aluminiu, a plouat mult și nu prea fost soare.
NOU
#37
Petru
Aualeu, uite unul care crede ca echipamentele ALRO sunt ca si uscatorul lui de par 😂😂😂
NOU
#38
un_oarecare
6 luni pornirea unor cuve?! Credeam că este precum electroliza apei: bagi în priză si produci hidrogen.
NOU
#39
Mișu
In libertatea e o știre cum că a început procesul lui Mario iorgulescu. Las aici un pasaj din articol și întrebarea mea: judecătorul nostru întreabă avocatul inculpatului dacă autoritățile din Italia au reușit să vorbească cu inculpatul???? Wtf…
În sala de judecată, pe banca apărării stau Dan Lupașcu, fost judecător, alături de copartenerul Dominic Pop, angajați de familia inculpatului, precum și un avocat din oficiu, asigurat de stat. La începutul ședinței, judecătoarea Manuela Orzață vrea să știe dacă vreunul dintre apărători a vorbit cu incupatul. Îi răspunde Dan Lupașcu: Suntem în discuții permanente cu părinții inculpatului și de la ei am înțeles că Tribunalul din Brescia ar fi desemnat procurorul, care a trimis carabinierii la clinica unde este internat inculpatul.
Și carabinierii au avut acces?, vrea să știe judecătoarea.
Nu cunoaștem amănunte… am înțeles, tot de la părinți, că medicii se opun categoric audierii. De ce? Nu știu ce să vă spun. Asta am aflat din povestirea părinților, care nu au fost nici ei de față.
NOU
#40
vectrapxi
Cam cite fotovoltaice trebuie că sa faci 40000 A cît e puterea la un cuptor ?
Dar da sa se ocupe sa și producă energie daca sint așa mari consumatori, o baga în rețea și mai scad presiunea pe sistemul energetic.
NOU
#41
iondelaraion
40000A??? Serios??? Puterea se masoara in Amperi???
Si sa zicem ca tine: 40000A la 1 Volt rezulta 40000 Watti adica 40 KW. Un panou fotovoltaic de 2 metri patrati produce real 300 watti adica ai nevoie de 40000/300~134 panouri sau 270 metri patrati acoperiti pe un acoperis. Halele Alro au muuuuult mai mult.
Daca Alro ar fi acoperit halele cu panouri fotovoltaice, daca toti marii consumatori industriali ar acoperi halele cu panouri fotovoltaice:
– nu ar mai polua in nestire (se acopera panourile cu propria mizerie si nu mai produc nimic)
– ar deveni exportatori de energie electrica in timpul zilei si in week-end.
NOU
#42
Petru
Boss ALRO are cam 10% din puterea instalta national. Aia cand pornesc sau opresc trebuie sa comunice IN AVANS dispecerului energetic NATIONAL acest lucru. Asta inseamna cam 700 MW. In Romania pana acum sunt cam 700 MW in fotovoltaice. Pentru a instala un parc fotovoltaic de 700 MW ai nevoie de aproximativ 1 miliard de euro.
Si doi la mana, daca vine o furtuna sau brusc se innoreaza, tu realizezi ce inseamna sa tragi brusc din retea 700 MW ca panourile nu mai produc?
Toti analfabetii frate isi dau cu parerea…
NOU
#43
iondelaraion
@Petru: de acord cu tine! Toti analfabetii is dau cu parerea!
O instalatie industriala ce consuma (la capacitate nominala) 917MW ar trebuia sa aiba un impact bugetar serios, ori banii virati la bugetul de stat nu sunt comparativi cu acest consum.
Romania are o putere instalata pentru productie de 18307 MW din care solar 1390 MW (totul este teoretic, practic depinde de uzura, costuri de productie zi/noapte, ploaie/seceta).
Constructia a 1KW de energie fotovoltaica este cotata la 1000 EUR pentru retail si ajunge la 500 EUR pentru marii producatori (poate scadea cu aproximativ 20% in plus daca se merge pe scheme de sprijin). Rezulta un cost de 0.5 miliarde EUR pentru marii producatori si o amortizare e investitiei in 7-8 ani ( la preturile actuale si adaugand schema certificatelor verzi)
SNP Petrom si-a construit centrala pe gaz la Brazi (dupa revolutie), fostul Combinat Siderurgic Galati ( pre privatizare) avea centrala electrica proprie.
Furtuna nu vine brusc ( in zeci de secunde), norii nu se teleporteaza pe cer iar sistemul energetic national are in componenta sa centrale pe gaz si hidrocentrale cu rol esential in echilibrarea sistemului: viteza de reactie a acestora compenseaza dezechilibrele.
Un sistem fotovoltaic si eolian produce instabilitati in sistem ce pot fi compensate sau nu. In cazul in care o compensare rapida este imposibila se trece la debransarea automata a consumatorilor ne-esentiali.
BOSS: cand ALRO are 40% din costuri generate de factura la energia electrica si profit de 243 Milioane lei in 2020, te-ai astepta sa ia un credit si sa isi construiasca macar o morisca de vant sau o parcare cu acoperis fotovoltaic.
NOU
#44
Boris
Vezi ca incepi sa repeti fetele, ieri ai avut dubluri, ce se intampla cu calitatea pe acest blog?
NOU
#45
Al Harumi
My sentiments exactly!
NOU
#46
SirNeo
#4 masini noi ca la mana a 2-a, a 3-a se stie ca 90% sunt dizelare conduse de o batranica pana la piata. Romania o sa ajunga cimitirul de masini al europei!!!!
NOU
#47
nick
@5 bey, deci ai masini de 400K euro si nu ai un amarat de AK47? Ce ponositi!
NOU
#48
soldatul
La #5 ar putea ANAF-ul sa faca o vizita sa vada cu ce bani s-au luat masinile alea de 400k.
NOU
#49
Dan
Masinile sunt inmatriculare in Italia, nu prea vad ce poate sa faca ANAF-ul.
NOU
#50
Paco
Mașinile alea sunt înmatriculate pe Germania, Franța, Italia. Nu are ANAF-ul ce să îi întrebe. Acum e sezonul de migrație, Timișoara și Lugojul sunt împănzite de specialii ăștia veniți în ,,concediu,,. Ăștia din știre sunt mai sărăntoci, mi-au trimis niște prieteni din Timișoara poze din trafic. Lamborghini Huracan, Aventador, niște Ferrari și full de Mercedes G-klasse. Pare că e ultima fiță la ei. Am o poză unde pe o stradă sunt parcate cred că vreo opt. Și toate AMG-uri, nu dizelare de sărăntoci.
NOU
#51
Pixel
ANAF nu vrea să întrebe. Așa, pentru evitarea dublei impozitări.
Carte verde, vignietă, extinctor, trusă medicală.
DOT-ul, cât este DOT-ul?
NOU
#52
matei
7. oh nu, vulnerabilitate groasa, fix inainte de iphone 14. Toata lumea pune botu, desigur
NOU
#53
Mihai
@Vali nu stiu unde sa intreb si eu, am zis aici, pentru ca cel putin pentru mine asta e stirea zilei: ai vazut noul layout al site-ului lui Burci? Ce parere ai? Stiu ca tu mai faceai articole din astea despre analiza unor astfel de schimbari, mai mult sau mai putin inspirate. Multumesc!
shit is about to get real https://www.zf.ro/eveniment/trei-grei-ai-industriei-romanesti-cu-afaceri-totale-de-8-mld-lei-au-21096593
Din cauza preturilor LA energie
Amuzanta aia cu guvernul care nu are nicio reactie. Ce sa zica?
„Ce sa zica?”
Bună ziua băieți deștepți. O să venim să ne jucăm la scara voastră.
https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/azomures-20-mil-euro-profit-in-trei-luni-3103804
In 2008 azomures avea profit de 20 mil euro pe 3 luni.
Acel profit a mers in conturile actionarilor. De ce sa dea statul bani pt a scoate firma din rahat? Indirect, de ce sa dau eu bani sa salvez firma aia?
Au actionarii destui bani in conturi pt a salva azomuresul.
La fel ca in viata unei familii, atunci cand ai belele si cand ai bani la saltea ii folosesti pe aia si nuduci la cersit.
Eu nu sunt de acord ca din banii mei sa salvez fabricile miliardarilor. Prefer sa platesc 20 lei pe o kg de paine decat sa le dau alora.
Situatia e grava si la combinatul siderurgic Liberty de la Galati. Desi are contracte de lunga durata cu furnizorii de gaze, ei vor sa livreze la pretul pietei (fara vreo plafonare) care e mai mult decat dublu fata de cel din contract! Si nu se gaseste pe piata spot, nici la preturi astronomice.
Repet, actionarii au bani. Ceea ce fac ei e santaj. Santajeaza statul ca daca nu primesc scutiri si plafonari de pret vor lasa fara loc de munca 1 sau 2 mii de oameni. Cand au profit de 20 milioane pe 3 luni ce fac? Impart macar un 5 % cu angajatii?
AZOMURES avea in 2021 un profit de 85 milioane lei si 1068 angajati. In 2020 avea 5 milioane profit.
Acum are putine pierderi si vor ca sa ies eu in strada pentru a forta guvernul ca din banii mei sa le subventioneze energia.
Mereti in plm Azomures&Co si scoateti din conturile alea burdusite banii pt gaz si curent si nu intindeti mana. Mizeriilor.
@Psionics la fel ca multe alte persoane ai plecat si tu pe fenta cu subventiile.
Calculul real e urmatorul. Presupunem ca ai 5.500 angajati (luam doar cele 3 firme prezentate in articol).
Ce cheltuieli are statul daca toti angajatii astia ar ramane fara loc de munca?
– 5500 x 12 luni x 548 lei = 36.168.000 lei
– impozit pe salariu, cas, cass etc = 5500x12x1059 (impozit pe salariu minim) = 69.894.000
– pierderile cauzate de faptul ca oamenii din zonele alea nu mai au bani sa cheltuie
Ce e mai logic? Sa incepi sa ai zone moarte si sa pierzi minim 100 milioane lei intr-un an sau sa „dai” subventii de vreo 50 si sa mergi mai departe?
In amandoua cazurile banii tot de la noi sunt platiti :))
Pancule, intr-un articol din 2012 erau prezentati actionarii de la Azomures, 3 elvetieni, un francez si un ceh. Averile totale ale astora sunt colosale, nu mari. De ce plm nu au facut contract pe 10 ani pt energie? De ce plm nu si-au pus bani pt zile negre? Si mai ales, de ce plm sa salvez din banii mei asseturile miliardarilor elvetieni.
Ce trebuie sa faca statul?
Sa le spuna miliardarilor sa puna banii jos sa sa mearga in p***a mamii lor inapoi in Alpi si apoi interdictie pe viata atat lor cat si asociatilor si familiilor lor sa mai faca afaceri in Romania.
@Pancu. ai perfectă dreptate, este aproape o obligație din partea statului să subvenționeze petardele alea, ale căror cifră de afaceri, oricum, tot cu statul este făcută (via Daea). 5500 angajați, floarea industriei românești, cum să nu-i salvezi? bine, au și ei dreptatea lor: le dai la IT-iști, la constructori, la agricultori, la aviatori – ce noi suntem mai cum în curtea școlii?
oh, how lovely, once again it’s Christmas time. gimme gimme gimme…
@Psionics: Tu ai impresia ca scopul unei companii este sa dea locuri de munca si sa faca sa fie bine la toata lumea. Gresit, scopul companiei este sa faca bani.
Domeniul de activitate nu mai este profitabil? Ok, inchidem si investim castigurile in alte domenii, nu stam sa pierdem timp si bani. Orice alta gargara cu „locuri de munca” si „saracii angajati” o sa fie frectie la picior de lemn.
Da, e posibil ca acele companii sa fi facut niste mizerii in trecut si sa fi abuzat de niste subventii/facilitati fiscale ca sa ajunga la acele prfituri, dar in cazul asta trebuia sa ne enervam pe autoritati ca nu au pus impus niste clauze mai dure in momentul cand s-au oferit facilitatile.
@tinky
Rolul unei comapanii este sa faca bani.
Rolul meu si al altor 20 milioane de saraci din Romania e ca din taxele pe care le platesc sa protejez averile miliardarilor elvetieni?
Too big to fail, asa-i?
Lacomia miliardarilor si mega-companiile au distrus planeta asta. Tot eu trebuie sa stau in frig sa mananc viermi si insecte si sa le salvez afacerile? Ii urasc!
E ok, sa se inchida toate, sa creaca rata crimnalitatii si presiunea sociala pe stat si pe cei care au comentat ca mari colosi nu trebuie salvati.
Unii comentatori afirma: “aia e inchizi si mergi mai departe”, de parca un combinat de 6000 oameni e un butic de parter de bloc. Aia le e logica.
@Petru
Hai sa ii salvam in schimbul unor actiuni.
Hai sa le dam energie scutita de accize in schimbul unor actiuni.
Nu asa ar fi corect? Adica inteleg ca iti este greu si te ajut dar nu-ti dau moka, imi cedezi putin din companie.
ANTREBARE!
Daca maine patronii elvetieni de la Azomures ar pune public un cont IBAN, un teleton d’ala unde lumea ar putea vira bani pt salvarea combinatului TU cat ai dona? Daca chiar vrei sa il ajuti pe Andrew Henry Zivy ia un plic si pune 10, 50 sau 100 lei in el si trimite-l pe adresa Azomures. Fii tu cel care-i inspira pe altii! Americanii spun ca sa „Put ur money where ur mouth is.”
Esti constient ca e sificient ca alte tari sa nu gandeasca ca tine si deja iti pierzi unul din avantajele strategice ca tara, nu?
Omule, combinatele astea nu sunt firme de import care azi le ai maine, le inchizi. Sunt niste firme foarte complexe si sofisticate, care nu oricine le poate administra si asigura functionarea.
Deci ma repet, dupa mintea ta este absolut normal sa se inchida fara ajutor, si alte tari sa isi salveze combinatele lor. Ca mai apoi sa veniti si sa latrati ca “au distrus industria, maica!”.
@Petru
Trebuie ajutat dar nu pe gratis.
FARA BANI GRATIS!!!!
Sa isi faca miliardarii un fond de rezerva, un fel de firma de asigurari si cand au probleme din astea sa ia de acolo bani.
Intrebat elvetianul de cati bani are nevoie.
Evaluat Azomuresul si luat atatra actiuni cat sa acopere ajutorul de la stat.
Cand isi revine firma reevaluam Azomuresul si miliardarii elvetieni isi cumpara actiunile inapoi.
Americanii si-au salvat marile companii de N ori si uite cat de bine o duce poporul. E gresit totul si toata gandirea asta de a-i proteja pe cei 0.02% care detin 90% din banii planetei.
Psionics,
Azomures e singurul combinat chimic care mai functiona,ca Nicolae le-a inchis demult.
Ingrasamintele vor fi importate si pretul mare il vom plati oricum.
Asa stau 8000 de oameni fara munca,pe somaj mare parte.
Cit despre profituri,intii oamenii au cumparat de niste sute de milioane de euro,dupa au retehnologizat de alte sume aberante si dupa aia pentru ca stiu sa faca afacerea au venit profiturile.Imi place cum te uiti la milioanele alea de euro.Imi place cum te uiti la milioanele alea,de ce nu te apuci de treaba sa ii faci tu?
Ioane, daca te refereai la genitivul (lipsa), f. bine ca au zis asa. Toate limbile astea de sufixeaza substantivul pentru definirea cazurilor au tendinta sa renunte in timp la asta si sa foloseasca prepozitii …instead.
Am prins vremurile cand motorina era jumatate din pretul benzinei si asa am apucat sa vad una alta prin tara…
Parca prea repede s-a dat switch-off-ul la aceste motoare capabile.
Ramane regretul si poate o piesa de colectie pentru autonomie mare si placerea de a conduce o bestie care poate sa traga aproape orice.
cu prețul la motorină e o altă discuție (cu Ucraina, cu explozii solare, alea, alea, chestii grele) – însă cu switch-off-ul eu zic așa: don’t hold your breath. pe parcursul vieții noastre nu cred că se va întâmpla ceva semnificativ: pur și simplu alternativele sunt mult prea stupide/nepractice pentru a le lua în considerare altundeva decât în zona (totuși insignifiantă ca suprafață) a favelelor.
Cand mi-am luat FF2 diesel in 2010, deja se scumpea si benzina si motorina. Stiu ca la sfarsitul anului era deja cu un sfert mai scumpa parca decat la inceputul anului, de atunci au fost doar scumpiri.
Acum daca vand masina o dau pe nimic, si cu banii nu imi iau ceva in care am incredere sa ma duca in fiecare zi undeva fara probleme. Masina cere doar revizii si consumabile, in rest nu am probleme, asa ca de la mine ajunge direct la remat.
Cu hibrida merg prin oras, asta o foloseste sotia pana facem de un Spring.
Cine are un diesel bun si intretinut o sa traga de el pana moare, in special daca nu il freaca in oras.
„alternativele sunt mult prea stupide/nepractice pentru a le lua în considerare”
Cum sa spui asa ceva?
https://www.youtube.com/watch?v=g5ytitrecJ0
Liviu Mihaiu, între timp, e liber să mănînce rahat pe facebook și la guerrilla și-și varsă retorica putinistă fără greață.
păi ce, a greșit el cu ceva?
Pai cum? N-a luat, n-a dat. Perfect regulamentar.
Ce cacat de constructie interioara sa ai sa mai poti sa fii persoana publica dupa o dinasta? Nu zic sa-ti legi sireturile de lustra dar totusi, cum sa te porti ca si cand nimic nu s-a intamplat?
@Alex @Vali
Offtopic
Din ce știți voi sau vă reamintiți, Mihari Răzvan Ungureanu e putinist sau nu?
@Boros , MRU nu e putinist.
#3 Cifra pe care o am eu e în jur de 130-140.000 de copii cu totul.
70.000 erau doar cei cu un părinte acasă.
Dacă statistica e bazată pe datele de la referendum atunci greșeala e a mea și diferența de cifre se rezolvă mutând părintele și copilul în altă țară.
In Moldova e jale cu copiii abandonati/lasati in grija unei rude. E o generatie distrusa, traumatizata de absenta parintilor.
5. Si nu intreaba nimeni sursele de venit? Masini de 400k luate din reprezentanta noi nu facute din bucati ca ale lor …
Acest gen de întrebări discriminează. Acum pe bune, nu întreabă funcționarii publici, nu întreabă șefii din politie și vrei să îi întrebe pe valoroșii ăia?
Intrebare onesta: De ce ALRO nu are parc fotovoltaic? Cand este soare pe cer, folosesti panourile fotovoltaice pentru a extrage aluminiu din bauxita. Cand nu este soare pe cer, stai acasa. Fix cum functioneaza agricultura de cateva mii de ani.
Daca avem afaceri in Romania care exista doar datorita energiei ieftine de la Hidroelectrica, o sa avem probleme in urmatoarea perioada. Datorita incalzirii globale avem mai putine precipitatii (zapada, ploaie) decat acum 30 de ani si acest lucru duce la secarea raurilor si a lacurilor de acumulare. Deci Hidroelectrica nu mai are „materie prima” pentru a produce electricitate.
PLM … Ajungem fix ca Germania care isi inchide economia fara gazul ieftin de la rusi.
Este imposibil ce zici tu pt că (1)alro consuma imens de multa energie și (2) cuvele alea in care se face extragerea, daca sunt oprite durează cam o juma de an până sunt băgate înapoi în producție.
Comparația cu agricultura e hazlie. Anul asta nu prea s_a făcut aluminiu, a plouat mult și nu prea fost soare.
Aualeu, uite unul care crede ca echipamentele ALRO sunt ca si uscatorul lui de par 😂😂😂
6 luni pornirea unor cuve?! Credeam că este precum electroliza apei: bagi în priză si produci hidrogen.
In libertatea e o știre cum că a început procesul lui Mario iorgulescu. Las aici un pasaj din articol și întrebarea mea: judecătorul nostru întreabă avocatul inculpatului dacă autoritățile din Italia au reușit să vorbească cu inculpatul???? Wtf…
În sala de judecată, pe banca apărării stau Dan Lupașcu, fost judecător, alături de copartenerul Dominic Pop, angajați de familia inculpatului, precum și un avocat din oficiu, asigurat de stat. La începutul ședinței, judecătoarea Manuela Orzață vrea să știe dacă vreunul dintre apărători a vorbit cu incupatul. Îi răspunde Dan Lupașcu: Suntem în discuții permanente cu părinții inculpatului și de la ei am înțeles că Tribunalul din Brescia ar fi desemnat procurorul, care a trimis carabinierii la clinica unde este internat inculpatul.
Și carabinierii au avut acces?, vrea să știe judecătoarea.
Nu cunoaștem amănunte… am înțeles, tot de la părinți, că medicii se opun categoric audierii. De ce? Nu știu ce să vă spun. Asta am aflat din povestirea părinților, care nu au fost nici ei de față.
Cam cite fotovoltaice trebuie că sa faci 40000 A cît e puterea la un cuptor ?
Dar da sa se ocupe sa și producă energie daca sint așa mari consumatori, o baga în rețea și mai scad presiunea pe sistemul energetic.
40000A??? Serios??? Puterea se masoara in Amperi???
Si sa zicem ca tine: 40000A la 1 Volt rezulta 40000 Watti adica 40 KW. Un panou fotovoltaic de 2 metri patrati produce real 300 watti adica ai nevoie de 40000/300~134 panouri sau 270 metri patrati acoperiti pe un acoperis. Halele Alro au muuuuult mai mult.
Daca Alro ar fi acoperit halele cu panouri fotovoltaice, daca toti marii consumatori industriali ar acoperi halele cu panouri fotovoltaice:
– nu ar mai polua in nestire (se acopera panourile cu propria mizerie si nu mai produc nimic)
– ar deveni exportatori de energie electrica in timpul zilei si in week-end.
Boss ALRO are cam 10% din puterea instalta national. Aia cand pornesc sau opresc trebuie sa comunice IN AVANS dispecerului energetic NATIONAL acest lucru. Asta inseamna cam 700 MW. In Romania pana acum sunt cam 700 MW in fotovoltaice. Pentru a instala un parc fotovoltaic de 700 MW ai nevoie de aproximativ 1 miliard de euro.
Si doi la mana, daca vine o furtuna sau brusc se innoreaza, tu realizezi ce inseamna sa tragi brusc din retea 700 MW ca panourile nu mai produc?
Toti analfabetii frate isi dau cu parerea…
@Petru: de acord cu tine! Toti analfabetii is dau cu parerea!
O instalatie industriala ce consuma (la capacitate nominala) 917MW ar trebuia sa aiba un impact bugetar serios, ori banii virati la bugetul de stat nu sunt comparativi cu acest consum.
Romania are o putere instalata pentru productie de 18307 MW din care solar 1390 MW (totul este teoretic, practic depinde de uzura, costuri de productie zi/noapte, ploaie/seceta).
Constructia a 1KW de energie fotovoltaica este cotata la 1000 EUR pentru retail si ajunge la 500 EUR pentru marii producatori (poate scadea cu aproximativ 20% in plus daca se merge pe scheme de sprijin). Rezulta un cost de 0.5 miliarde EUR pentru marii producatori si o amortizare e investitiei in 7-8 ani ( la preturile actuale si adaugand schema certificatelor verzi)
SNP Petrom si-a construit centrala pe gaz la Brazi (dupa revolutie), fostul Combinat Siderurgic Galati ( pre privatizare) avea centrala electrica proprie.
Furtuna nu vine brusc ( in zeci de secunde), norii nu se teleporteaza pe cer iar sistemul energetic national are in componenta sa centrale pe gaz si hidrocentrale cu rol esential in echilibrarea sistemului: viteza de reactie a acestora compenseaza dezechilibrele.
Un sistem fotovoltaic si eolian produce instabilitati in sistem ce pot fi compensate sau nu. In cazul in care o compensare rapida este imposibila se trece la debransarea automata a consumatorilor ne-esentiali.
BOSS: cand ALRO are 40% din costuri generate de factura la energia electrica si profit de 243 Milioane lei in 2020, te-ai astepta sa ia un credit si sa isi construiasca macar o morisca de vant sau o parcare cu acoperis fotovoltaic.
Vezi ca incepi sa repeti fetele, ieri ai avut dubluri, ce se intampla cu calitatea pe acest blog?
My sentiments exactly!
#4 masini noi ca la mana a 2-a, a 3-a se stie ca 90% sunt dizelare conduse de o batranica pana la piata. Romania o sa ajunga cimitirul de masini al europei!!!!
@5 bey, deci ai masini de 400K euro si nu ai un amarat de AK47? Ce ponositi!
La #5 ar putea ANAF-ul sa faca o vizita sa vada cu ce bani s-au luat masinile alea de 400k.
Masinile sunt inmatriculare in Italia, nu prea vad ce poate sa faca ANAF-ul.
Mașinile alea sunt înmatriculate pe Germania, Franța, Italia. Nu are ANAF-ul ce să îi întrebe. Acum e sezonul de migrație, Timișoara și Lugojul sunt împănzite de specialii ăștia veniți în ,,concediu,,. Ăștia din știre sunt mai sărăntoci, mi-au trimis niște prieteni din Timișoara poze din trafic. Lamborghini Huracan, Aventador, niște Ferrari și full de Mercedes G-klasse. Pare că e ultima fiță la ei. Am o poză unde pe o stradă sunt parcate cred că vreo opt. Și toate AMG-uri, nu dizelare de sărăntoci.
ANAF nu vrea să întrebe. Așa, pentru evitarea dublei impozitări.
Carte verde, vignietă, extinctor, trusă medicală.
DOT-ul, cât este DOT-ul?
7. oh nu, vulnerabilitate groasa, fix inainte de iphone 14. Toata lumea pune botu, desigur
@Vali nu stiu unde sa intreb si eu, am zis aici, pentru ca cel putin pentru mine asta e stirea zilei: ai vazut noul layout al site-ului lui Burci? Ce parere ai? Stiu ca tu mai faceai articole din astea despre analiza unor astfel de schimbari, mai mult sau mai putin inspirate. Multumesc!
Stirea zilei este defapt asta: https://www.libertatea.ro/stiri/ministrul-turismului-daniel-cadariu-campanie-promovare-destinatii-interne-influenceri-valoare-contract-100000-euro-4248332
nu văd nimic in inbox, nu știu ce să zic.
scuze nu 40000A, am căutat pe net 120-130000A, tensiunea nu se da deci nu putem calcula puterea domnu’ Ion