Știrile zilei – 18 ianuarie 2022

  1. Blondă . Munți . Zăpadă . Mov . Apus . Pistrui . Munți .
  2. Prețul la energie va fi plafonat
  3. Barilul de petrol e la preț record
  4. România pitorească
  5. De ce clasa de mijloc se revoltă
  6. Sunt curios cum se va întâmpla asta
    Dar e un exercițiu frumos de civism
  7. Francezii forțează producătorii de energie să vândă ieftin
  8. Mașinile de lux s-au vândut bine
  9. Și alcoolul scump
  10. Indonezia se apucă de noua capitală
  11. Cronica de business
  12. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

62 comentarii

  1. NOU
    #1

    6. Putin probabil. Pentru Cathedral Plaza, unde exista o hotarare judecatoreasca, nici acum nu a fost si nu poate fi demolata din varii motive (https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/motivul-pentru-care-primaria-nu-poate-demola-cathedral-plaza-757907).
    Si aici se pot aplica aceleasi motive, in plus, blocul respectiv este si locuit.

    00
    • Un om rău ar zice: clădirea primăriei face umbră și poate ar trebui dărâmată sau măcar tăiat 2,3 etaje. Eu aș păstra toate clădirile: interbelic, comunist, tranziție.
      Hmm, s-au mutat în fostul sediu Petrom?!

      00
    • ce faci daca esti primar si urmeaza sa dai un tun? lansezi fumigene de genu’ asta sa dai pulimii subiect de discutie si controversa, apoi zici „a fost doar un sondaj”.

      00
    • poate erau niște funcționari amărâți care vroiau să se mute mai aproape de locul de muncă și nu știau cum să cumpere ieftin

      00
    • Echivalentul in NYC ar fi sa darame flatiron building

      00
    • NOU
      #6

      Nu e imposibil. Dar va costa ceva. Și va dura. Soluții practice sunt, dacă se vrea cu adevărat.

      00
  2. La preturile actuale de anul asta masina electrica e la fel de ” rentabila” ca una termica. Subventiile incep sa scada. Politica verde incepe sa fei revizuita pe ici pe colo prin punctele esentiale ”Obiectivul Germaniei de a avea 15 milioane de vehicule electrice pe străzi în 2030 include atât vehiculele complet electrice, cât şi modele hibride, a declarat luni ministrul Transporturilor, Volker Wissing. ”

    00
    • Citisem planurile de electrificare prin vest și interzicerea mașinilor cu motoare cu combustie internă. Daca citeai atent, surpriza era că aici erau incluse și hibridele.
      Pai mai baetzi, ani de zile la rand ați promovat hibridele ca alternativa verde, lumea a făcut un efort sa cumpere, că nici alea nu erau ieftine și acum brusc, gata, nu mai sunt bune? E de porc.

      00
    • Exact acelasi lucru a fost valabil si pentru masinile diesel. Ani de zile au fost promovate ca alternativa mai ecologica la masinile pe benzina datorita consumului redus de carburant. Si cand s-a umplut continentul de masini diesel, si-au dat seama ca noxele emise, chiar daca sunt mai reduse, sunt mai periculoase.

      00
    • @zarax
      Pentru electrificarea completa a parcului auto în Uniunea Europeană sunt necesara investiții enorme inclusiv în centrale noi. Cât despre „restul lumii”… Și nu e vorba de Africa. O tara destul de bogata ca Turcia cred ca ar putea „electrifica” transportul în cel puțin 20 de ani dacă nu 50.
      Ramane însă cealaltă parte a problemei care este pur politica: interzicerea (mai puțin probabila) sau supraimpozitarea (extrem de probabila). Macron a scăpat porumbelul cum ca are chef sa ii hartuiasca pe unii pana se conformează. El vorbea despre vaccinuri dar se va aplica și la diesel apoi la benzinare etc. E foarte probabil ca peste vreo 5 ani supraimpozitarea la un diesel sa fie vreo 1000-2000 euro pe an în România și vreo 5000 – 10000 pe an în germania

      00
    • @Andrei G, Diesel produce mai puțin CO2, însă mai mult NOx și PM. La pornire cred că și HC-urile sunt destul de mari, în comparație cu benzina, că e combustia varză și catalizatorul rece.

      Deci singurul aspect promovat a fost CO2 mic, pentru că există un indicator numit CAFE (https://en.wikipedia.org/wiki/Corporate_average_fuel_economy), iar producătorii de vehicule plăteau penalizări pentru depășirea unui anumit număr.

      Din același motiv se făceau și vehicule electrice la mișto. Pentru a reduce acest coeficient. De exemplu, Renault producea Fluence electric doar pentru uz intern, ca vehicule de pool.

      00
    • Și țigările erau bune și recomandate cu drag de medici. Prin anii 50 Cola și Sprite erau recomandate la bebeluși…

      00
    • „E foarte probabil ca peste vreo 5 ani supraimpozitarea la un diesel sa fie vreo 1000-2000 euro pe an în România și vreo 5000 – 10000 pe an în germania”

      In Romania? Niciodata? Nu vezi ca ei vor sa dea bani proprietarilor de masini vechi pentru a le duce la casat? Iti inchipui ca le vor cere 1-2000 euro pe harb? Politica romaneasca merge dupa un principiu foarte simplu: incercam sa nu enervam pe nimeni ca sa ne mentinem la cioan cat mai multa vreme. Nu se va schimba nici peste 10-20 de ani

      00
    • @anonim: daca ai suficiente foci care sa aplaude (nici macar majoritate 50%+1) poti hartui pe oricine: ca n-are masina ecologica, ca n-are casa ecologica, ca nu mananca ecologic, ca nu se plimba ecologic…ca n-are sapca…si pe tine sa te doara-n pix si sa-ti vezi de treaba. E suficient sa-i sperii: ne mor bunicii, ne acopera apa, ne mor plamanii…

      00
    • @ubercool, ai spus acelasi lucru ca si mine, doar ca ai folosit alti termeni.
      Cantitatea totala de noxe emisa de o masina diesel este mai mica decat cantitatea totala de noxe emisa de o masina pe benzina. Doar ca unele dintre noxele emise de o masina diesel sunt mai periculoase. Aici intra NOx si ce ai mai spus tu mai jos.

      00
    • @Andrei G Ți-am explicat adevăratul motiv pentru care Diesel a fost promovat intens: CAFE.

      00
  3. În ce privește mașina electrică sunt de acord cu ce scria razvanbb la el pe blog și anume că viața cu o mașină electrică în România e infinit mai ușoară dacă ai unde să o pui la încărcat acasă peste noapte, ca pe telefon. Dar sunt destui oameni care stau la bloc.

    00
  4. 5. Interesant. Nu ma gandisem ca este un fenomen global. Ma tem ca din ce in ce mai multe tari cu regim dictatorial vor recurge la invadarea altor tari ca sa abata atentia populatiei de la problemele interne.

    00
  5. 1. În tot acest timp eu, care cu centrală electrică nu mă încadrez în plafon, aștept factura încă de la începutul lui noiembrie. După calculele mele mă aștept la aproximativ 8500 de lei până acum. Aia e, prost eu, voiam să-mi fac casa full electric, dar la anul se pare că trebuie să fac o investiție într-o centrală din aia blanao pe gaz.

    00
    • Intotdeauna costurile de utilizarea a unei centrale electrice au foat mai mari decat cele ale unei centrale pe gaze. In plus, se vede de cativa ani ca trendul este ca electricitatea sa se scumpeasca. Capacitatea de productie a energiei electrice creste mai lent decat cererea de consum.

      PS: ne apropiem de momentul in care va deveni mai economic sa folosesti un generator diesel decat sa cumperi electricitate din retea.

      00
    • Mi-am asumat chestia asta și nu cred că am greșit dacă fac calculele pe 10 ani (de când am centrala). Doar că încălzirea electrică nu e chiar SF și cred că ar fi trebuit să fie luată în calcul când s-a pus problema plafonării prețurilor.
      Pe de altă parte înțeleg și de ce nu vrea statul să subvenționeze minatul de bitcoin și trebuie să stabilească un plafon.
      Ce să zic, am fost prins la mijloc și o să plătesc. Doar că parcă aș vrea să-mi trimită Enel mai repede factura, că mă omoară așteptarea.

      00
    • …daca era Dan Barna presedinte…

      00
    • @Andrei G. pana acum curentul electric era mai scump de vreo 5 ori decat gazul. Azi, la mine, situatia s-a inversat, 1kwh de curent e 0,94 lei si unul de gaz e 0,99 lei.
      Ca sa nu mai zic ca o centrala electrica nu pierde caldura in atmosfera, pe cos. Am facut un calcul daca se merita sa incalzesc apa in continuare cu centrala pe gaz sau cu boiler electric, inca sunt cam apropiate, dar in viitor sa vedem. (ca sa incalzesc 40 litri de apa de la 13 la 79 grade, pe gaz consum 1.75 kWh iar electric consum 1.53 kWh)

      00
    • Tu acum de ce te plangi? Ca ai consumul mare sau ca pretul energiei e mare? Pana in martie are hidroelectrica oferta cea mai mica la momentul actual, de iese pretul final aprox. 0,66 lei/kwh. Daca consumi atat de mult, urmatorul pas e panouri fotovoltaice, este legea compensarii 1 :1 (momentan), exista programul casa verde (tot ameninta ca este buget destul de mare pe anul acesta), mai pui tu ceva si sunt sanse sa iesi chiar bine. Dar sa stii ca consumi atat si sa astepti factura. Asteptare placuta.

      00
    • Eh daca nu-si dadeau toti „eco-warriors” deliru cu nuclear is bad, aveam curentu la preturi minime acum.
      Dar asa laca ca facem ventilatoare si panouri solare care generaza maximul fix cand cererea e minima.

      00
    • Sunt în litigiu cu casa din 2018, că tribunalul îți pune o înfățișare o dată la 8 luni, deși e o speță foarte foarte simplă. Nu o să-i explic lui H situația, că nu e cazul, doar îi explic de ce nu pot aplica pentru programul casa verde (primul lucru pe care o să-l fac imediat după ce termin procesul).
      Apropo de economie, sunt la 60% din investiția în izolație termică, am căutat cel mai bun termostat de pe piață și la anul am de gând să înlocuiesc atât centrala (o să mă documentez care are cel mai bun randament) cât și termopanele.
      Cât despre așteptare era mai mult vorba despre faptul că Enel a întârziat factura două luni jumate, nu că stau să mă uit la contor și nu fac nimic.

      00
    • @Adam, mi se par aiurea intarzierile astea cu emiterea facturii ale Enel. Si la mine a durat mai mult decat de obicei,, dar nu au intarziat decat vreo 14 zile.
      Presupun oricum ca ai o idee legata de consumul total pana acum si poti sa faci un calcul tinand cont de valoarea contractului semnat.

      @Costi, adica ce vrei sa spui? Ca Adam de fapt este cel norocos ca a ales o centrala electrica in loc de una pe gaz?

      PS: comparatia este putin gresita. La centrala nu ai nevoie sa incalzesti apa la 79 de grade, poate ar trebui sa te limitezi undeva pana in 60 de grade. Asa, consumul va scadea semnificativ.
      La boiler este normal sa ai nevoie de o temperatura mult mai mare, deoarece cantitatea disponibila de apa este limitata si vrei sa o poti „dilua” cu apa rece.

      00
    • Daca ar exista o sursa de energie gratis si la indemana pe care producatorii ar putea s-o transforme in energie electrica. Nu-mi vine in minte nimic.

      00
    • :)) suntem toti eco si renuintam la masinile diesel si trecem pe electrice. in acelasi timp renuntam la electricitatea din retea si ne luam generatoare… diesel. si evident ca ii injuram cu patos pe aia care stau in parc are cu motorul pornit precum si pe aia care anuleaza start-stop.

      sunt singurul care realizeaza absurdul?

      00
    • @Cosmin, se foloseste din ce in ce mai mult energia solara. Dar este costisitor de produs si mai ales de inmagazinat. Tocmai din acest motiv costul pentru energia electrica s-a dublat in ultimii 2 ani.

      00
    • NOU
      #31

      @costi, citat „ca sa incalzesc 40 litri de apa de la 13 la 79 grade, pe gaz consum 1.75 kWh iar electric consum 1.53 kWh”

      Fizic vorbind, nu ar trebui sa existe o diferenta intre diferite surse de energie necesara pentru a incalzi o cantitate de apa. Probabil ai o eroare de masurare pe acolo pe undeva. Joulii, kWh… nu depind de sursa lor. La gaz ai conversie de la metri cubi la kWh, dar atat.

      00
    • @Bogdan, da daca ai avea un sistem inchis.
      Dar flacara de la centrala care bate in schimbatorul de caldura are nevoie de oxigen si arunca in atmosfera CO2 si apa impreuna cu niste caldura, care se pierde. Adica iese pe cos.
      Ca la aragaz, cand incalzesti apa din oala, nu toata caldura se duce in oala, mai trece si pe langa.
      Consumul la boiler l-am calculat cu formula E=m*c*deltaT iar cel la gaz l-am masurat, am citit contorul inainte si dupa ce am dat drumul sa curga in cada 40 litri de apa.

      00
  6. Ca sa nu aveti nevoie de plafonare treceti la Hidroelectrica.
    Au dat drumul la contracte direct pe site

    https://client.hidroelectrica.ro

    Cu placere!

    00
  7. Sunt în litigiu cu casa din 2018, că tribunalul îți pune o înfățișare o dată la 8 luni, deși e o speță foarte foarte simplă. Nu o să-i explic lui H situația, că nu e cazul, doar îi explic de ce nu pot aplica pentru programul casa verde (primul lucru pe care o să-l fac imediat după ce termin procesul).
    Apropo de economie, sunt la 60% din investiția în izolație termică, am căutat cel mai bun termostat de pe piață și la anul am de gând să înlocuiesc atât centrala (o să mă documentez care are cel mai bun randament) cât și termopanele.
    Cât despre așteptare era mai mult vorba despre faptul că Enel a întârziat factura două luni jumate, nu că stau să mă uit la contor și nu fac nimic.

    00
  8. Mai vă aduceți aminte de mine?
    Moftologu’, nifilistu’ care nu voia să plătească mia de kwh consumați anul trecut la 0.70 cu prețul de anul ăsta, mai nou, de doi lei?

    Dormiți liniștiți, s-a rezolvat. Au venit oamenii, au citit și mi-au curățat și capacul ăla mizerabil și s-a emis și factură. Corecta!
    Aproape că am remușcări că m-am cărat de la ei.
    Aproape.

    00
  9. 7. Macron o face pentru capital politic. Urmează alegerile și vrea să fie sigur că le câștiga. Vedem după ce se întâmplă.

    00
  10. Apropo de stiri. PESTE TOT e stirea ca soldatelul Ciuca e un plagiator (soc, stiu, cine ar fi crezut?).

    Doar pe digi24 si Gunoi3 nu apare deloc. Deloc, deloc. Nici in primele stiri, nici daca dai search. Asta da profesionalism.

    00
  11. 6. Am crezut ca e un bloc nou cosntruit de samsarii imobiliari fara sa respecte AC si toate cele. Cand colo, un bloc vechi care ia soarele unei biserici. Fmm viata

    00
  12. 2. Legat de plafonarea pretului la energie, daca mie mi-a venit oferta contractuala cu 1.3 lei kwh, iar plafonarea se vrea la 0.68 kwh.. trebuie sa modific cu furnizorul termenii contractului sau se va calcula o reducere pe factura pana la pretul plafonat?

    00
  13. La aia cu catedrala şi blocul ”umbrăritor”: lolz, exact catedrala aia este un obiectiv turistic. Marea majoritate a acestor biserici ortodoxe sunt nişte vome arhitecturale. Asta e gen: „We’ve got sandy beaches…” „So? Who the fuck wants to see ‘em?” OK, e bloc cu bulină, daţi-l jos pentru motivul ăsta, dar nu pentru că arată naşpa pe lângă biserica pulii.

    00
  14. 6 nu mai bine darama catedrala si o reconstruiesc undeva unde nu o umbreste nimic? cum ar fi in sahara?

    00
    • neah, bor e adânc în ADN-ul ţării ăsteia, deşi toţi zic că ei nu ascultă niciodată manele şi urăsc ipocrizia religiei. Dar, iată, o manea se mai bagă, un ”cum o vrea d-zeu” se suspină, un minus se mai bagă. Sănătoşi să fim, că… şi hai, Halep.

      00
  15. 2. Prețul record a fost prin 2008 la 146 $/barilul. Atunci la pompa era cam 4.65 lei :)

    00
  16. NOU
    #58

    4. Intrebare de baraj: daca în locul educatoarei ar fi fost un educator, ar mai fi protestat mămicile in cauză?

    00
  17. 4. un pic de avocatul diavolului.

    sunt cazuri unde vinovatia este cat se poate de evidenta pentru oricine, indiferent de pregatirea sa, cum ar fi cazul politistului care a accidentat 2 fetite pe trecerea de pietoni.

    altele insa sunt cat se poate de obscure publicului si chiar anchetatorilor. si cu toate astea lumea se revolta, demonstreaza si condamna cu manie proletara. pe baza marturiei a doi copii de 7 ani care povestesc ce s-a intamplat acum 2 ani. pentru amatori poate parea cam subred cazul, cel putin pana afli ca respectiva marturie este puternic sprijinita si coroborata de marturia altui copil, de 4 ani, care poveste ce i s-a intamplat pe cand avea 2. pe bune?!?

    cati oameni isi aduc aminte cu excatitate ce se intampla pe cand aveau 7 ani? dar 5? dar 2?
    cati oameni la acele varste trageau cu nemiluita mincinele, minciuni si minciunoaie din cele mai nesemnificative si intortocheate motive care aveau logica numai in mintea unui copil de 7/5/2 ani?
    cati copii de 7/5/2 ani sunt absolut neifluentabili de catre figuri de autoritate sau mai putin si complet constienti de consecintele faptelor si vorbelor (inclusiv ale minciunilor mentionate mai sus) lor?

    nu zic ca educatoarea e nevinovata. nu stiu. pur si simplu nu stiu. dar nici nu ma bazez pe spusele celor 3 copii.

    00
    • A se vedea filmul Vânătoarea din 2012 cu Mads Mikkelsen, a cărui acțiune este construită exact pe ipoteza descrisă mai sus.

      00
  18. Doamne, ce pistrui mari!

    00
  19. Pozele mi-au plăcut dar știrile nu, uite cadou o fotografie despre artă și de la mine :))
    https://drive.google.com/file/d/1Bow0wdqovqjfDa_uRyiVkQTaV6dQMDX1/view?usp=sharing

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)