Știrile zilei – 17 septembrie 2025

  1. Roșu . Brunetă . Brunetă . Brunetă . Brunetă . Brunetă . Blondă . Blondă
  2. Importul de energie a crescut cu 50%
  3. Rata șomajului este la 6%
    22% dintre tineri nu muncesc.
  4. Companii de stat și private au datorii de 4,4 miliarde euro
  5. De ce ANAF controlează companiile mici
  6. Așa arată zăhărelul
  7. Georgescu, trimis în judecată pentru tentativă de anarhie
  8. 47% dintre români cred că Rusia poate ataca România
  9. La Baia Mare, politicienii lucrează la MCDonalds
  10. Franța are probleme serioase
  11. A decedat actorul Robert Redford
  12. Voi cât bacșiș lăsați la restaurant?
  13. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

58 comentarii

  1. 4. Anaf a lasat firmele alea sa ajunga la niveluri de datorii care nu mai pot fi recuperate pentru ca probabil nu au active in momentul asta de cate datorii au. Ceva ceva tot au. Sa le execute si sa le curme suferinta. Intre timp de la contribuabilii captivi, intarzii 10 zile pac poprire indiferent daca mai ai bani de platit furnizori sau daca mai raman bani in firma sa te misti.
    De la pulime anaf efectiv se serveste din conturile tale cand si cum considera.

    Comentariu apreciat.1254
    • din toate conturile.
      si mult noroc la deblocare :)

      Comentariu apreciat.321
    • Blocheaza complet toate conturile pana platesti suma.
      Apoi conturile raman blocate pana confirma ei (daca au chef!) ca au primit suma.

      171
    • ai fi surprins, dar firmele cu datorii mari la stat nu mai au nimic prin bilant: nici proprietati, nici stocuri, nici bani in banca (deci degeaba le blochezi conturile)
      Cel mai adesea sunt lasate asa ca sa fie bagate in insolventa de catre ANAF, care va recupera fix nimic.
      Administratorul fie s-a lasat de afaceri, fie lucreaza deja pe o alta firma

      90
  2. 6. Avem o problema in tara asta cu sintagma „ar putea”, multe „stiri” se bazeaza pe genul asta de habarnism. Nu prea mai avem certitudini in tara asta, ci multe situatii de „poate” sau „daca”.

    Comentariu apreciat.333
    • NOU
      #6

      @Petru Nu e valabil doar în țara asta, ci și în vestul Europei și în SUA. Și dacă s-ar aplica doar la știri de presă și tv, ar mai fi cum ar mai fi, dar de cca 10-15 ani nu mai vezi studiu științific făra „s-ar putea”, „ar putea”, etc. Asta consider eu a fi cel mai grav.

      213
    • Este greu să ajungi să știi ceva 100%.

      – De ce le dai studenților aceleași întrebări ca la examenul de anul trecut?
      – Pentru că fizica a avansat în ultimul an și răspunsurile sunt altele.

      43
    • Nu e habarnism 100% ci si un gen de manipulare. Iti da sperante care se pot implini sau nu. Sau poti transmite o idee care apoi nu se confirma.

      30
    • „Suspectul, spun autoritatile, ar fi banuit de crima…”
      Un clasic in exprimarea „jurnalistilor” de azi.

      Dar si mai misto mi se par astea, absolut impersonale gen: s-a hotarat, s-a facut, s-a dres, „una s-a stricat, alta s-a pierdut”. Sintaxa neangajanta, efect al lipsei de asumare in general.

      10
  3. 12. “În condițiile în care standardele consumatorilor români sunt în general destul de jos”. N-am prea văzut chestii ca asta spuse așa deschis.

    Comentariu apreciat.450
    • „Din ce în ce mai mulți români aleg să comande mai puțină mâncare sau să evite băuturile”

      Mi se pare normal, toate restaurantele romanesti vând băuturi cu adaos comercial de 500-1000%. Orice sticla de vin de 30 de lei devine minim 150 de lei. Inteleg ca poate primesti o gheata, o frapiera, dar brusc vinul devine produs de lux imediat ce ai întrat în restaurant.

      Comentariu apreciat.1011
    • Asa ca au decis ei sa ridice standardele si aduc apa San Pellegrino la 30 de lei.

      Comentariu apreciat.360
    • „Doar11% oferă peste procentul standard de10%, iarunul din 10 români declară că nu lasă deloc bacșiș.”
      De cand a devenit standard procentul de 10%?
      Ne americanizam si noi sau cum? :))

      Comentariu apreciat.490
    • @Alex, standardele erau prea jos cu Borsec la 25 de lei.

      Comentariu apreciat.270
    • @Rumbu
      „dar brusc vinul devine produs de lux imediat ce ai întrat în restaurant”.

      Asta se întâmplă din două motive.
      Primul motiv este că la restaurant ai nevoie ca omul să stea cât mai puțin la masă iar când oamenii beau se lungesc mai mult la discuții. Când oamenii mănâncă poți optimiza gătitul și servirea astfel încât în maxim 10 – 15 minute de la comandă mâncarea să fie pe masă, iar după ce au mâncat oamenii de obicei pleacă – deci un cuplu care doar mănâncă va ocupa masa circa 1,5 ore, poate și mai puțin.
      Cei care beau se întind la discuții, deci dacă același cuplu după ce a mâncat bea 2 – 3 sticle de vin va mai rămâne poate 3 – 4 ore. În acele 3 – 4 ore masa este ocupată și deci nu pot veni alți oameni la masă care doar să mânânce – ceea înseamnă că acei bani de la cuplurile care doar ar fi mâncat trebuie recuperați de undeva.

      Al doilea motiv ține de faptul că vinul este printre puținele produse din restaurant unde poți pune un adaos comercial foarte mare. La mâncare este mai greu să ceri 150 lei pentru o porție de friptură cu o garnitură sau pentru un hamburger, iar la băuturi gen vodcă, whiski, coniac etc. cam toți cei care beau știu cât costă în supermarket o sticlă și implicit știu cât este prețul pe 100 ml – deci nu poți pune un adaos foarte mare.

      La vin există însă sute de tipuri de vin, cu prețuri diverse, cu un preț de supermarket de la 20 lei sticla la 200 – 300 lei sticla și poate chiar mai mult. În aceste condiții este foarte simplu de adus în restaurant vinuri care nu sunt uzuale și de pus un preț foarte mare, de ex un vin de 30 lei să îl vinzi cu 150 lei – deoarece în mod real chiar există vinuri de 150 lei, uneori aceeași firmă are vinuri de 30 lei și de 150 lei, deci pentru client este mult mai greu să își dea seama care este prețul corect.

      Indecis. Tu ce zici?2026
    • @Mirel
      Cei care beau vin in restaurant beau si acasa in mod constant.
      As merge pe ideea ca sigur stiu cat costa o sticla de vin in mod sigur.

      Comentariu apreciat.293
    • @Mirel: super amuzanta explicatia. total rupta de realitate dar amuzanta

      142
    • @Twice, până să-i ajungem pe americani mai avem ceva care și sper să n-o străbatem.
      am auzit/citit de standard 30%, bacșișul fiind absolut obligatoriu, altfel face chelnerul scandal la propriu și eventual îți pune poza pe rețelele de socializare, că ce client jegos ești.

      80
    • Daca un cuplu bea 3 sticle de vin probabilitatea sa vina salvarea e destul de mare :)

      26
    • NOU
      #20

      Sunt la masă în Italia. Restaurant vechi de 400 de ani sau mai mult. Am comandat și mi-a venit primul fel în 3 minute. Cu „plating” și tot ce trebuie. Evident paste, dar făcute de ei, nu Barilla ( Barilla nu sunt cele mai bune, cel mult mediocre). Cost 12€. Apa este 2€ 750ml. Fără bacșiș obligatoriu. Nimeni nu zice nimic dacă nu lași bacșiș. Fețe de masă din bumbac nu de hârtie. Cafea 1,5€. Locul la masă ( coperto) 2€.
      Horeca la noi mai are foarte mult de învățat. Și trebuie doar să înceapă cu respectul pentru clienți. Atât.

      Comentariu apreciat.420
  4. 9. Zetea e facut sa fie chelner

    Comentariu apreciat.270
  5. 4. Da, șefii nu au nici un fel de pârghie totuși? Adică inspectorii își aleg ei de capul lor să se ducă în zona unde e ușor, nu îi coordonează nimeni? Poate ar fi trebuit să îl întrebe cineva și asta, șefii tot același salariu îl au?

    M-am cam săturat să aud aceeași poezie, oamenii ar face mai mult dacă ar fi motivați cu bani. Nu nene, întâi muncă și apoi răsplată.

    Dealtfel m-a enervat la culme și comunicatul Europol după scandalul din Craiova unde s-au omorât ăia în stradă. Cică dacă poliția avea mai mult personal și mai multe resurse nu se întâmpla așa ceva. Deci, nu, nu sunt de vină ăia care sunt acolo și nu fac nimic, sau ăia care sunt mână în mână cu clanurile, e vina noastră că nu plătim și mai mulți, că atunci sigur ar fi fost mai bine.

    Comentariu apreciat.713
    • Am avut ocazia sa discut acum câțiva ani cu cineva din interior. Teoretic exista un chestionar de risc pentru fiecare contribuabil din tara asta cu diverse rubrici si ponderi care rezulta intr-un indice de risc. Se face un top si controalele se executa la aia cu indice mai mare.

      Ce am reținut eu este ca atât timp cât iti plătești taxele la timp și nu ceri rambursări de tva, nu te calcă nimeni fiindca nu ajungi niciodată în top.

      Acum ca au ordine pe linie politica sau vendete personale…

      120
    • În momentul în care șeful are o „pârghie” prin care să aleagă firma care este controlată și perioada de timp la care se realizează controalele, înseamnă că dacă nu îi place de X poate folosi „pârghia” să îl controleze în fiecare lună iar dacă îi place de Y poate folosi „pârghia” să nu îl controleze niciodată.
      Dacă apreciem că pe legislația actuală unele firme sunt controlate mai rar se poate schimba legislația astfel încât fiecare firmă să fie controlată la maxim X ani – dar cred că este incorect să ne întoarcem la vremea în care șeful avea „pârghii” prin care stabilea cum vrea el ce firme vor fi controlate

      141
    • Cu alte cuvinte, șefii sunt degeaba. Ei nu pot organiza nimic, totul stă in pixul inspectorilor și ăia nu fac decât ce e comod. Și asta zici tu că e bine, mai bine nu se poate, că altfel riscăm corupție din aia mare, nu ca asta mică și bună pe care o avem acum. Un fel de atât s-a putut și nici nu o să se poată mai mult.

      60
  6. Vezi ca prima blonda a mai fost si ieri. Ar fi cazul sa incepi sa cotizezi mai mult la pilonul 3.

    Comentariu apreciat.340
  7. 3. Rezultatul cursurilor de antreprenoriat. Toți e influenceri pă internet sau fac comerț cu China, Temu tocmai deschizând depozit și la noi.

    130
  8. 6, nu prinde guvernu asta in forma asta 2027, sau poate prinde, romanii nu-s popor care sa faca revolutii

    54
    • Legat de vremuri mai bune care vor veni, nu credeam ca o sa fiu de acord cu acest domn https://www.zf.ro/opinii/pentru-unii-dintre-noi-voi-s-ar-putea-ca-2024-sa-fi-fost-cel-mai-bun-22896287

      43
    • opa. altul care a auzit de zeihan :)

    • are dreptate, maximul a fost in 2019 cand ni s-a copt o schema dar inainte de asta maximul a fost in 2007 cand era in cuptor alta schema, nu cred ca exista vreodata un maxim atat timp cat societatea in forma actuala exista, prin 203x va fi alt maxim si tot asa, apropo de 203X imi place cum s-au cumințit cu 2035 si acum noul pas spre energie vegana e 2045 :)

      88
    • Articole ca ăsta îmi aduc aminte de un titlu din Academia Cațavencu după ce a câștigat CDR-ul alegerile din 1996:

      „97 va fi greu, 98 ca-n Refegeu”

      240
    • Aia se numeste gargara, tras de timp pana cand romanii recunoscuti pt memoria lor de guvid o sa uite ca TVA a fost odata 19%. Parca vad prin septembrie 2026 stiti trebuie sa il mai crestem cu inca 2 procente sa mai strangem niste bani. Daca imi amintesc bine, tinta pt rezolvarea deficitului era 2030, pt cresterile de taxe efectuate deja, discutiile s-au purtat la modul ca o sa vedem cum o sa arate veniturile in 2026.
      @Nicu nu inteleg de ce acest Victor Ciorbea de pe wish are articolele astea, pare ca isi freaca mainile de bucurie cand scrie textele astea si nu, nu ma refer doar la articolul asta, a mai avut texte de tipul ati dus-o prea bine plebeilor.

      142
    • Pina la pandemie totul era bine si frumos dar apoi cind circulatia globala a marfurilor s-a oprit decidentii politici si economici au realizat ca sint prea dependenti de importuri si implicit vulnerabili pe plan international.
      Acuma exista doua tipuri de tari: cele care au externalizat productia si acum o aduc inapoi, cel mai evident exemplu este USA si cele care au inceput sa produca pentru straini si acum se vad ca ramin fara contracte (China).
      In plus, consumatorii incep sa fie mult mai atenti la provenienta produselor si incurajeaza cele locale.

      40
  9. 11. Odihnească-se în pace. A fost magnific în „All the President’s Men”.

    220
  10. Se repeta blondeleeee!

    81
  11. 5. Poate se bagă ANAF si in coafoare că nu mai găsesc unul care să accepte plata cu cardul, toate dau mesaj după ce faci programarea că plata se face numerar (chiar, mesajele astea nu se pot trimite prin vreo aplicație direct la fisc?)

    Indecis. Tu ce zici?273
  12. 12. Nu Hadean a fost cel care povestea ca a dat afara un client din restaurantul lui pentru ca a cerut steak well done?

    143
  13. 10. Bolojeanul lor a demisionat. Urmeaza al nostru.

    79
    • 4% dobândă la 120% datorie din PIB e 8% dobândă la 60% datorie din PIB. Am prins Franța din urmă la datorii.
      Ei se laudă că au făcut reformă când de fapt doar au mărit taxele.
      Dacă pică una din ordonanțe la CCR pică guvernul.

      Lia Savonea îl scapă de Dan Voiculescu. Hai că sunteți pe drumul cel bun.

      220
  14. Datorii de 4 miliarde sunt picatura in ocean fata de cele 154 miliarde imprumutati pentru salarii si angajati noi la stat.

    111
    • Avem cel mai mic nr de angajați la stat din EU, raportat la populație. Împrumuturile sunt pentru susținerea deficitului, ce nu este, așa cum mincinos afirmi, exclusiv pentru salarii, ci vine din toate zonele, pensii, investiții, evaziunea privaților, furt TVA, etc.

      Indecis. Tu ce zici?727
    • Flat du-te bah cu statisticile tale de aici ce nu intelegi ca unora le place propaganda impinsa de presa de dreapta ?!
      Nicio altă țară din UE nu are un raport salariati publici/pop deservita mai disproporționat decât al României. 1 bugetar la 53 de oameni. Cea mai apropiata tara de noi ca medie e Italia cu 1 la 20.
      https://www.analizeeconomice.ro/2024/02/cate-primarii-si-cati-bugetari-in.html

      126
    • N-am mai apucat sa corectez. Era 1 la 50 media Italiei dar ideea ramane ca suntem ultimii.

      83
    • @N: vezi ca dai date trunchiate. 1 la 53 este popualtia deservita de bugetarii din administratie, aparare si asigurari sociale

      00
    • N,
      Din articolul postat de tine, rezulta ca in Germania e 1 salariat public la 29 locuitori
      In Luxemburg 1 salariat public la 21 locuitori
      In Romania 1 salariat public la 53 locuitori.
      Prin regula aceea de trei simpla, unde sunt mai multi salariati publici raportat la numarul de locuitori?

      17
    • Vii cu o intrebare care suna ca o capcana but ok i’ll bite
      Luxemburg Germania România (cei mai puțini).
      Frumos totusi cum te-ai dus fix la exceptii doar ca sa iti confirmi concluzia la care vroiai sa ajungi.

      24
    • @N , nu ar avea nimeni probleme daca o parte din acesti angajati la stat nu ar fi niste capuse!
      Ce ar fi in loc ca cei angajati la stat sa fie smiorc doar cand vine vorba de taiat de la ei, si de cresterea volumului de munca, ce ar fi sa fie smiorc pentru urmatoarele situatii permanente:
      -sa scapam de toate secretarele si sefutii incompetenti angajati pe posturi speciale pentru PCR!
      -sa informatizam sistemele intr-un mod interconectat si transparent, atat pentru pulime ca sa nu mai tre sa plimbe sa justifice munca a 4 functionari, cat si pentru sefime, ca sa evalueze functionarii pe criterii obiective!
      -sa scapam de toti generalii de carton care sunt mai degeaba decat eroul nostru de la Nasiria
      -sa facem ceva cu militienii ( include si pe comunitarii de la locala), poate lucreaza si ei ceva
      -scapat de toata coruptia din justitie, si numiti niste oameni in care pulimea ar putea sa aiba incredere
      -poate scapam de toti inspectorii si directorii inutili din invatamant, pusi doar politic, si sa furnizam un invatamant de calitate
      -si alte zeci de chestii similare care daca s-ar face nu ar avea nimeni probleme ca ar trebui platit 1 angajat la stat pentru 20 oameni, si nu 53!

      112
    • De acord cu ce zici tu. Problema mea e ca pana una alta s-a discutat totul la gramada „sunt prea multi bugetari domnle”. De exemplu au taiat posturi in locuri unde oricum aveau nevoie de personal, cum e cazul sistemului medical.

      64
  15. Decăderea unei țări de talia Franței ar trebui să fie un duș rece pentru orice est european. Felul în care o tară bogată și superbă precum Franța se prăbușește zgomotos în neputință este halucinant, francezii contemporani cât și politicienii aleși de ei și-au bătut joc nasol de țara lor și problema e că, la fel ca industria auto germană, vor trage în jos după ei pe mulți.

    80
    • nu a decazut deloc, s-au dus doar anii de glorie, undeva prin 80 au fost aia, apoi s-a trecut la alte idei, sa nu uitam că Franța si alte țări si-au pus bazele bogăției pe spinarea sclavilor, sclavi care in continuare exista doar ca acum nu ii mai aduce nimeni în lanț ci sunt cei care nu reușesc la randul lor sa sclavagesca pe alții, avea dreptate Hitler economia e un zero sum game, nu te poti astepta sa tot iei de la altii si totul sa fie bine.

      25
    • hitler nu a avut dreptate, fiindcă nu a făcut altceva decât să omoare europeni pentru iuncherii turbați, eutanasiabili, care voiau să-și ia revanșa împotriva republicanilor liberali europeni, că li s-a stricat jucăria lor preferată a feudalismului ultra-militarist.

      02
  16. 12 – las 10% in majoritatea cazurilor, ii rog sa adauge la nota de plata cand platesc cu cardul, adica in 99% din cazuri.

    31

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Decathlon.