Știrile zilei – 17 octombrie 2017

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. Coceni de Buzau. Ce au votat 27 de ani la Buzau? PSD. Deci sa foloseasca cocenii din dotare.

    00
  2. dincolo de ce spune alex mihăileanu, și dincolo de locul unde are dreptate (cam cât are dreptate, cam tot atât greșește), ce am mai observat la tinerii ce intră în piața muncii e o altă problemuță: reacția la un program de lucru. un număr semnificativ ezită a intra pe piața muncii sau pierd câteva joburi pentru că, pur și simplu, nu se pot încadra în rigorile unui program: nu se pot trezi la o oră matinală, n-au chef să se înghesuie într-un autobuz înghețat, nu se pot concentra 8 ore, nu se pot culca la o oră decentă ca să se poată trezi devreme și cu mintea limpede etc., etc. și problemele apar și la cei fără nicio calificare, ce ar putea totuși câștiga bani frumușei în construcții, dar și la cei care, teoretic, au făcut o facultate ca să aibă o calificare, dar care au pretenția că, creativi fiind, să poată lucra de oriunde și oricând. ceea ce nu știu ei e cea ce le lipsește: e mult mai greu de atins obiectivele fără un program impus decât în cadrul unuia autoimpus (și asta vorbește unul care lucrează de 17 ani după propriul program).

    00
    • păi cine să o ardă pe net până la 11 noaptea, jucându-se? serios, eu sunt complet mirat de oamenii care au computer și nu îl folosesc să învețe ceva, ci doar filme, pornache și jocuri.

    • Asta cu programul este relativ, da daca lucrezi la covrigaria din colt este esential sa vii la 6 dimineata dar daca esti sa zicem programator nu prea conteaza daca azi lucrezi 8 ore sau 4 ore ci conteaza sa te incadrezi in timpul general de finalizare a proiectului.

      00
    • Nu știu dacă te referi în general sau doar la calculatorul de acasă, dar dupa 8 ore (relative) de codat pe calculator zilnic la munca merg acasa, stau cu copilul, mai gătesc când e nevoie, numai de invatat chestii noi nu am chef. Învăț destule la munca. De la 10 la 11-12 -1 câteodată bag un joc (Shadow of War amu) cu un serial pe al doilea monitor. Deseară ajung la zi cu Discovery și Orville. Da, calculatorul de acasă e doar pentru jocuri/filme. Mai rar pornache, că nevasta nu prea înțelege „pasiunea” pentru adult comics si evit sa o contrariez :)

      00
    • la cel de acasă.

    • nu mai vorbiți ca și cum it-ul ar definitoriu pentru piața munci în românia. nu e. și mai ceva, chiar și în cei 2-3% care lucrează în it, majoritatea sunt cei ce nu au activități creative, ci sunt pălmași la birou.

      00
    • cum zice altul de mai sus, ce te faci cu ala care iti face tot ce ai nevoie da nu il poti suna pana la 13? omu doarme.

      Si nu vorbesc doar te IT, sunt o gramada de ocupatii pe care le poti sparge in proiecte.

      Ce faci cu ala care iti face tot ce trebuie da nu vrea sa fie legat la tine pe plantatie? Rezolva ce are de facut pentru tine in 2 ore si restul le ocupa cu alti clienti. Cand esti corporate e clar, ca e prea mare birocratia, daca cand esti IMM ai loc de manevra.

      Se schimba modelele de consum si a fortei de munca. Tre sa te adaptezi.

      00
    • Am lucrat pentru o campanie electorală a PSD Cluj. Comandasera baietii „Echipă de la București”.
      Noi veneam la 8 dimineața în sediu, ei apăreau pe la 11. Asta in campanie electorala!
      So, nu numai „tinerii” n-au chef de trezit dimineața…

      00
  3. Ideea mi se pare geniala.

    Curs prim ajutor e excelent la CV la angajare, Nu numai pentru soferi si aoferite

    .
    Intotdeauba un sef gras si transpirat si fricos (cam toti sunt fricosi) o sa vrea pe langa el unul care poate sa ii faca manevre de resuscitare in caz de infarct.

    00
  4. Gagiul de la subiectiv e asa idiot tot timpul? Nici paznicii nu iau minimul in Buc. În țară se schimba mult datele problemei….

    00
    • Foarte corect, tipul amesteca salariul minim pe tara cu chiria minima in Bucale fara sa tina cont ca cele 2 multimi nu se suprapun nici macar aproximativ.
      In plus, tinerii pot locui cu parintii SI munci in acelasi timp, cele 2 nu se exclud.

      00
  5. „m-a trimis mama la unchi-miu la firmă” – cu asta a spus tot nea hoinaru, din păcate nu toți avem unchi cu firme să ne protejeze măcar de hărțuieli de căcat dacă salarii nu ne dau, și oricum nu văd care e problema cu salariile mici și tinerii care nu vor să muncească în ultimul timp, salariile astea infecte au fost încă din 89, care-i treaba, nu mai sunt nici muncitori de 45+ dispuși să muncească pe minim?

    00
  6. In 1997, cand am inceput sa muncesc, primul meu salariu a fost de 75 dolari. Chiria era 90 dolari gasoniera, 110-120 doua camere. Doua venituri abia acopereau cheltuielile. Da, nimic nou sub soare. Dar nu m-am dus sa plang in poala mamei, ca ce greu e sa traiesti cu salariul pe care il puteam lua la varsta aia. Am invatat chestii, am evoluat, am castigat mai mult si m-am indepartat de salariul minim. E un proces natural, primul job nu e suficient pentru a supravietui nicaieri, nici in USA. Dar acest proces duce la determinare, e un impuls catre evolutie, catre crestere.

    Un salariul initial de 1000 euro pentru un putulica ce n-are nici macar tuleie sau o pitipoanca ce nu poate deschide o cutie de cola ca-si rupe unghiile va duce la ce? La lipsa oricarei determinari, la intrarea in zona de comfort pe viata. Asta ar insemna ca pastrand raportul intre eficienta angajatilor si banii pe care-i produc, un angajat ca mine, cu 20 de ani de experienta intr-un domeniu, va trebui sa castige de 10 ori suma aia? A, stai asa, chiar castig de 10 ori suma aia oferita unui absolvent, pentru ca 10 absolventi care nu stiu sa faca o treaba nu vor putea s-o faca oricum, pe cand unul cu experienta o face.

    Asta e legea cererii si a ofertei. Venitul universal nu va putea regla problema acestor tineri: lipsa determinarii sa se apuce de ceva util, iar aici si retelele de socializare au rolul lor nefast. Tinerii vad modul de viata al altora de pe glob si viseaza la acelasi lucru, fara sa inteleaga modul cum altii au ajuns la traiasca fara sa depuna efort. Legile naturale nu pot fi schimbate prin legi organice date de oameni. Nu pot if facuti toti indivizii egali in privinta fortei, inteligentei, skill-urilor printr-un text de lege.

    00
    • NOU
      #18

      Daca teoria asta s-ar introduce si in practica ar fi ceva, dar sigur in marea majoritate a cazurilor nu in Romania !!

      00
    • castig de 10 ori suma aia oferita unui absolvent, pentru ca 10 absolventi care nu stiu sa faca o treaba nu vor putea s-o faca oricum, pe cand unul cu experienta o face.”

      gandire de mosneag care stie sa faca ceva. sunt profesori care gandesc asa, programatori care gandesc asa mosnegeste, politicieni care se pricep
      TOTI se opun intens schimbarilor de orice fel. banul sa il ia ei si in rest nimic nu conteaza

      ai prin ideea. cu cei ca voi cu mentalitate de bugetar omenirea ar trebui sa stea pe loc ca sa va fie voua bine. celor care se pricep.

      00
    • Iartă-mi poliția gramaticala, dar la ce determinare duce procesul ăsta ? Îndîrjire, hotărîre, chiar si conduită fermă, dar nicidecum determinare.

      00
    • @Radu7
      Nu putulica, nu sunt mosneag, am trecut printr-un proces de evolutie, care m-a adus unde sunt azi, fac chestii pentru ca am vrut sa invat sa le fac. Si le fac bine, asa zic si ceilalti cu care lucrez. Un absolvent nu stie sa le fac asa cum stiu eu, pentru ca pe langa stiinta am experienta, stiu cum sa nu fac lucrurile in mod gresit. Am experimentat suficient incat sa echilibrez acum eficienta lucrului bine facut cu riscul de a face chestii noi. Pana nu faci chestii bine, crezi ca stii sa le faci pentru ca te-ai nascut destept. Asa cum crezi tu.
      Nu stiu cati ai si in ce domeniu te pricepi la ceva, dar banuiesc ca inca nu ai facut mare lucru, prin prisma celor afirmate, „voi mosnegii… sa va fie voua bine”.
      In domeniul in care activez sunt mai mult decat altruist, invat pe altii mai tineri sa faca ce stiu eu fara sa-mi fie frica de ei, ca-mi vor lua locul. Tu probabil ai intalnit mosnegi decrepiti, care cred ca li se cuvine pentru ca au ajuns la o varsta. Eu nu cred ca mi se cuvine, sunt util mie si celor din jur. Nu am fost bugetar nici o zi in 20 de ani.

      Acuma explica-ne ce vrei sa spui, cu cuvintele tale, cum ai vrea sa mearga lucrurile sa-ti fie tie bine? Ce schimbari ai vrea tu in societate si in piata muncii incat sa-ti fie bine?

      00
    • Ai inceput bine dar te-ai cacat pe tine un pic cu salariul de inceput in USA . Normal, daca primul tau job este Mc, nu iti ajunge, orice alceva de la instalator la contabil sau agent de vanzari e suficient.

      00
    • @Venom
      Daca nu erai ocupat cu opareala la cur, intelegeai ca vorbim de venitul minim, similar cu cel oferit de MC, oferit catindatilor fara experienta de nici un fel, nu IT-isti, contabili, avocati, instalatori. Aia stiu ceva, cat de cat, numai din studiile facute (un instalator face niste practica, da un examen de certificare, etc, in tari cu apa calda instalata de instalatori certificati), dar nici ei nu au experienta, trebuie sa invete chestii 2-3 ani. Vorbim de absolventi de liceu si universitati obscure, cu specialitati inutile pe piata muncii. Astia nu pot decat sa inceapa de undeva, de oriunde. Dar e greu, e injositor, e sub demnitatea lor, astfel apar articolele astea in care cineva le plange de mila.

      In democratiile socialiste gen Suedia, treaba e umpic altfel. Exista niscai constiinta pe acolo. Oamenii pornesc cu niste salarii bune in viata, dar au constiinta, muncesc, trag de ei, sunt multumiti de viata lor, echilibreaza.

      00
  7. Imi place ca toti astia care calculeaza costul traiului pentru tineri iau din prima in calcul statul singur. Nu trebuie sa te muti direct in garsoniera, de cand nu mai e ok sa ai colegi de apartament?

    00
  8. Uite un articol bun:
    „Până la jumătatea anului, România nu a reușit să atragă deloc fonduri europene structurale și de investiții”
    Revin la acesta emisiune (in link sunt doar 10 minute, dar emisiunea e mai lunga): „În premieră: Uite, UE nu e – Povestea producătorului polonez”
    https://www.youtube.com/watch?v=YQX5vvEMaVo

    00
  9. Nimic despre asta: „We discovered serious weaknesses in WPA2, a protocol that secures all modern protected Wi-Fi networks”.?
    Link:
    https://www.krackattacks.com

    00
  10. Comentariul de facebook de la articolul cu cocenii e priceless „inainte sa ii faceti saraci v-ati gandit ca poate oamenii n-au bani!?”.
    Of.

    00
  11. UK: salariu minim 1100 lire:
    – 500 lire sa stai in shared house cu altii (necunoscuti). In pret intra si facturile
    (- 1000 lire sa stai singur. 700 chirie, 100 taxa locala, 200 facturi. LA banii astia posibil sa nu fie mobilata casa, deci si mobila)
    – 100 lire abonament autobuz
    – 200-300 lire chestii de mancare
    – iesitu in oras e de 4 ori mai scump
    – produse supermarket is la acelasi pret si urca pana la 50 % mai mult ca in RO, depinde de produs

    Zici ca e mai bine ? Parca un pic.

    00
    • Un motiv pentru plecarea din Londra a fost „rata de economisire”, corelata cu lipsa de soare (doua saptamani fara nici un pic de soare: nori si ploaie, zilnic, doua-trei saptamani… groaznic!).

      Cand analizezi pe bune, nu prea merita, daca ai posibilitatea sa castigi mediu-binisor in Romania.

      00
    • Pai plm daca tot prostu s-a gandit sa plece la londra.. daca se gasea sa plece in alt loc statea mai bine. Si in uk si in us si in de si oriunde sunt zone proaste, unele pt locuri de munca altele pt preturi. daca pleci unde e plin de oameni cu skillul tau nu te astepta s-o duci mai bine.

      00
    • UE are 500 de milioane de oameni. Exact ce „skill” ar fi bine sa ai, si exact unde sa te duci incat sa nu fie „plin de oameni cu skillul tau”?

      Am o fosta colega de liceu care si-a dat doctoratul in chimie, cu subiectul „Tehnici de lichefiere a lemnului”… oare se cauta multi din astia? UNDE? Nu de alta, dar fata e in State si nu prea gaseste job, ca e „overqualified”.

      00
    • @sfatuitoru – ai scos cifrele din burta:
      1. 500 de lire shared house doar in Londra [ghici ce, UK nu e doar Londra]. In orice alt oras, gasesti la 200-300-350 lejer.
      2. 200 facturi? Patron, stau singur in Londra, nu am gaze, doar electric, in medie curentul ma costa 15 lire fara caldura, 30 cu caldura [si sunt multe luni in care nu ai nevoie – temp e constanta] + apa inca 10-15 lire. Maxim 50 cojones, nu 200.
      3. Repet, daca vii sa lucrezi pe minimul pe economie nu ai ce cauta in Londra. O sa traiesti foarte prost. Alege un oras mai mic si nu mori de foame.
      PS. – am ales sa locuiesc in Londra fiindca lucrez in IT intr-o banca. Daca nu ar fi salariul bunut, as pleca in orice alt oras. Defapt, as pleca in alta tara mai putin depresiva:)

      00
  12. Foarte multe din tichetele „rabla” sunt cumparate de dealerii auto, au masini pe stoc suficiente in stare deplorabila si le folosesc pentru mici castiguri ale angajatilor, gen „puteti lua aceasta masina aducand 3 tichete rabla, cum?, nu aveti?, va dau eu dar mi le cumparati cu 1.500-2.000 lei”.
    Astfel se explica viteza de cumparare, 30 minute pentru atatea tichete!

    00
    • Logic si fix asa am luat si eu masina acum 2 ani, doar ca proasta pamantului care a dat drumul la impuscat ursi crede ca aia care isi caseaza masinile si cumpara masini noi.

      00
  13. Garsoniera, telefon mobil, internet, electricitate, întreținere (o persoană): 75-80 euro lunar. La două persoane, presupunând că se mută cu iubitul/iubita care are tot minimul pe economie, 100 euro.

    Bai, acu 5 ani cand intram si eu pe piata muncii parca nu aveam asa fitze in cap. Locuiam 6-7 in 3 camere si asta ne costa cam 50euro/caciula pentru chirie si inca vreo 10-15 euro/caciula intretinerea si curentul. Mai aveam internet la comun la 39 de lei si toti aveau cartela de 4/5 euro pe luna. Uite asa ajungi de la aia 400-500 de euro la mai putin de 100 de euro.

    Dar nuuu, hai noi la 19-21 de ani sa stam singuri in garsoniere!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.