Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. La punctul 4. testul real va fi cand se intorc oamenii din concediu. Deocamdata Bucurestiul e gol, lumea e la mare si la munte. Sa vedem ce va fi cu parcarea din septembrie incolo.

  2. 4 – nu mai pot eu să dorm de focul „centrului” în timp ce 90% din oraș are trotuarele și trecerile de pietoni blocate de mașini fiindcă „nu avem cadru legal pentru sancționare” deși sunt la putere (primării, ministere, parlament) de 2 ani.

    • Da, asa e, si eu stau in „cartier” si avem problema asta, dar de undeva tot trebuie sa inceapa, asa ca ma bucur oricum. Usor usor o sa se extinda obiceiurile si spre periferie, mai ales cand o sa-si dea seama cati bani vin la buget.

    • In centru trebuie sa se intample schimbarea pt ca acolo umbla lumea din toate sectoarele si cartierele si poate vedea daca e buna sau nu masura.
      Ca degeaba schimbi ceva in sudul capitalei pe 3 stradutze ca ala din nord s-ar putea sa nu treaca pe acolo in urmatorii ani si nu va sti ce inseamna parcare si trotuare civilizate.

  3. acu’ vis-a-vis de Aramco – o ciudățenie. ieri president Biden a semnat Inflation Reduction Act, în care, printre altele, se prevăd $369 bln pentru „înverzirea” planetei (mă rog, a emisferei nordice). te-ai aștepta ca big oil să sufere nițel (toate evoluțiile favorabile fiind deja priced-in), fiindcă banii ăia se duc în regenerabile, ceea ce, logic, ar face hidrocarburile mai ne-necesare, implicit mai ieftine. ei bine, asta nu se întâmplă.

    oricare ar fi subtilitățile strecurate în lege, consensul din piață este că veniturile/ profiturile big oil nu vor scădea pe parcursul deceniului în curs. păi, sau au făcut legea inaplicabilă (articolele fiind thoroughly negotiated cu Exxon & the like – na, nu e sat fără câini) – sau se pregătesc să „înverzească” petrolul.

  4. 4. „Când vom avea pe străzi parcometrele și barierele automate
    Deocamdată au ajuns doar blocatoarele de roți.”
    Pur romaneste ca doar atat s-a putut…

    • Trebuie să mai rămână ceva de promis și peste 2 ani

    • Dar nu inteleg de ce nu exista un sistem din asta cu camere, sau cineva cu aparat foto, iti da amenda, face poza si a plecat.
      Fara sa te mai certi cu cetateanul care a stat doar 5 minute boss.
      De ce cacat tre sa avem mizeria asta cu blocatul rotii si alte balarii?
      Treburile astea ar trebui implementate la modul cat mai silent: adica amenzile sa fie implentate astfel incat interactiunea contraveninetului cu politia sa fie minima.

    • Stii de ce Laurentiu(refuz sa cred ca te cheama Aderentiu), pt ca lumea se pisa pe amenzile de la politia locala, de-aia. Daca iti blocheaza roata, te pisi, nu te pisi, banii trebuie platiti ca sa misti masina din nou.

    • exact, nu vom avea niciodată ceva automat fiindcă se va trezi un muist de judecător nesimțit care parchează ca un meltean și care va da o hotărâre judecătorească miotirică cum că e ilegal să amendezi bietul contravenient care a nu a plătit parcarea pentru că motive.. și atunci tot demersul e futil.

    • @Aderentiu, un nesimțit a pus mașina pe trotuar, cu botul în intrarea în scară. Dacă vreun vecin ar fi avut copil de cărucior, pur și simplu nu avea cum să iasă cu căruciorul din scară, doar să ridice căruciorul deasupra capului și apoi să se strecoare cu el printre mașină și gard.

      Am suna degeaba la Poliția Rutieră. Cei de la Rutieră pur și simplu nu vin la astfel de sesizări, ți se spune la telefon că nu au echipaje disponibile, că sunt la vreun accident și tot așa. Repet, cei de la rutieră, care au baza de date cu proprietarii autovehiculelor, pur și simplu nu vin.

      Am sunat apoi la Poliția Locală Sector 6, a venit un echipaj în vreo 30 de minute. Au făcut poze, am completat o hârtie pe care i-au lăsat-o nesimțitului sub stergător. Ei bine, pe hârtia scria că mașina a fost parcată neregulamentar, că situația a fost înaintată Poliției Rutiere, că proprietarul să meargă la secția de Poliție X ca să declare cine șofat mașina pentru a putea fi amendat.

      Deci Poliția Locală NU are cadrul legal de a da amenzi dacă vine, găsește mașina urcată în scara blocului sau pe trecerea de pietoni, dacă șoferul nu este la mașină. In această situație, Poliția Locală face poze, completează un PV pe care îl trimite la Poliția Rutieră.
      Dacă proprietarul mașinii merge la Rutieră să declare cine a șofat mașina, șoferul va primi amenda.
      Dacă proprietarul mașinii NU are chef să meargă la Rutieră, atunci proprietarul va primi o amendă că nu a mers să declare, dar această amendă este mai mică decât amenda pentru parcat neregulamentar. Deci cine e prost să meargă să declare. Plus că va primi această amendă mai mică DOAR DACĂ cei de la Rutiera au chef să muncească și își fac timp să scrie acea amendă.

      Asta este România în care PNL e la guvernare din noiembrie 2019, dar n-a avut timp să modifice o Lege, de a ajuns Ciucu a ajuns să se plângă prin presă:
      https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/cine-da-amenzi-pentru-parcare-ilegala-ciprian-ciucu-de-6-luni-ii-tot-spun-ministrului-bode-sa-ne-ajute-sa-schimbam-legea-2048913

      Apropo, Mihai Botez de la USR a depus în parlament în 2019, apoi l-a redepus în 2021, un proiect de lege prin care înregistrările de pe camerele video de bord să fie acceptate ca probe de Poliție și în instanță. Propunerea a primit avize negative de la Min. Internelor, Justiției și toate comitetele și comisiile de prin guverne și ministere, iar în 2022 a și fost respinsă.
      http://www.cdep.ro/relatii_publice/site2015.text_presa?pid=22877

      https://e-juridic.manager.ro/articole/lege-camera-video-de-bord-proba-pentru-politia-rutiera-28485.html

    • @Ovidiu – daca asta nu e dovada clara ca desteptii care ne conduc NU VOR SCHIMBARE…

    • @michael
      Probabil lumea se pisa pe amenzi pt ca nu se dau, sau au valoare f mica. Daca s-ar da cum trebuie si cand trebuie, iar valoarea te-ar “arde” la buzunar, acele blocatoare chiar n-au nici o valoare.
      @Ovidiu
      La chestia cu blocatul intrarii in scara, cea mai ok solutie e sa ridice masina. Chiar daca pui blocator, intrarea tot blocata ramane, pana revine retardatul la masina. Sa stii ca am trecut si eu prin ce zici tu, solutia e sa insisti la politia rutiera. Alta nu am gasit pana acum.
      Nu-s chiar prosti aia din afara de au sisteme din astea cu camere si poze, cu interactiune cat mai putina cu cel care a comis contraventia.

  5. 2. Nu zic ca nu s-au scumpit, dar la multe din lista aia au exagerat, acum e sezonul legumelor/fructelor eu le iau mult mai ieftin decât in iarna, nu stiu cum ei au reusit sa le cumpere la pret dublu. Iar citricile stie toata lumea ca iarna sunt mai ieftine decat vara.

    • Exemplu de manual român idiot care stie el ca nu e chiar asa, are o matusa la Dorohoi care vinde pere mai ieftin.

    • @nicu, daca pe tine te ține mă-ta si nu iti faci cumpărăturile, nu trebuie să ragi ca ultimul imbecil, după cum se observa, eu am vbit strict pt o parte din lista aia de cumpărături, iar asta o pot demonstra cu bonurile digitale pe care le am în aplicatie la cateva supermarket-uri.

    • Oriunde: pâinea de 1, 1.3 e 2.5 lei
      Lidl: untul a crescut cu 60%
      Auchan: peștele a crescut(dublat) până au redus cantitatea la vânzare la jumătate.
      Fructe, legume: nu contează ora, ziua în care faci cumpărăturile – rămășițe.
      Și nu e numai inflația, când ne uităm în bilanțul magazinelor să nu fim surprinși că vor declara profituri mult peste inflație.
      Altex: cuptor electric. 2020: 1200, 2021: 1400, 2022: 2200 (cu un vârf la 3000)

    • Dacă dintr-un grup de produse cumpărate, unul singur s-a scumpit masiv, cafeaua sau uleiul, de exemplu, normal că per total, trage in sus suma finală.

    • @Pixel, nu e bai asa! Nu auzi ca are damian o aplicatie care ii arata lui ca din ianuarie nu s-a scumpit nimic?! Poate ca ai cumparat tu gresit sau nu ai fost atent

    • @Nicu, bai, retard esti, eu discutam, din lista aia, despre despre ceapa, mere, varza, cartofi, mazare, fasole, ce e de sezon, încercând să zic că cei de la libertatea au facut un articol pe genunchi, iar voi vbiti despre avioane ce nici nu-s in lista aia, cuptoare electrice, peste. Unde am scris ca nu s-a scumpit nimic? Daca nu erai analfabet functional vedeai ca in primul comentariul am fost de acord la modul general că majoritatea produselor s-au scumpit si am deschis o paranteză DOAR pt o parte din lista aia. Încerc sa imi dau seama daca esti troll sau esti pur si simplu prost.

    • Ori am citit alt articol, ori a inventat creierul meu chestii suplimentare, dar am înțeles ca au comparat prețuri din august anul ăsta cu prețuri din august anul trecut.
      Același sezon, aceeași lună, nu compară prețul la ceapă în august și februarie sau mai știu eu ce.

  6. @Aderentiu se pare ca problema vine de la legislatia de kko. Daca nu esti in masina nu te pot amenda

    • Nu înțeleg ce legislație e asta. În Oradea mereu primeam liniștit amenda pe parbriz fără nici o problemă.

      Deci nu cred că e lege, e doar o hotărâre de consiliu local ce s-ar putea schimba de pe o zi pe alta intr-o ședință a consiliului local.

      N-am auzit mai mare imbecilitate. Ca și aia cu ‘trimite-ne buletinul celui care a fost la volan și trimitem amenda’. Ai trimis amenda proprietarului și la revedere, e problema lui cui împrumută mașina.

    • Aprofundeaza asta daca nici dupa 5 ani nu ai auzit

      Decizia ICCJ – RIL nr. 11/2017. Doar agentul constatator al poliţiei rutiere poate identifica și amenda contravențional conducătorii auto, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate, nu și polițistul local

    • Corect dar o mașină parcată nu are conducator auto responsabil. Mașina e parcată pe domeniul public și atât. Nu interacționează cu șoferul deloc.

    • Milițenii locali nu au acces la baza de date…

    • @manu144x: nene, matale esti exemplu de manual de om care nici nu stie, nici nu foloseste telefonul din dotare sa caute explicatii
      Ti-au dat oamenii mai sus ceva explicatii, cineva a pus si numarul deciziei de la Inalta Curte si tu o tii pe a ta.
      Hai ca iti mai explic eu inca o data: politia locala nu poate amenda pentru stationare interzisa decat atunci cand gaseste soferul la masina.
      Daca insa parchezi pe locuri cu plata, intri pe alta legislatie si acolo locala poate da amenzi

  7. Mișto articolul din libertatea. Aruncă doar niște cifre. Ce mărci de produse au comparat, de la ce magazine și din ce zone? Că să fie valide datele din articol, ar fi trebuit să compare același tip de produs, de la aceeași firmă, comercializat în același magazin din aceeași zonă.

    • Cum am zis mai sunt, ori am citit alt articol, ori m-am țicnit, dar eu am citit că au fost în același magazin, au cumpărat/verificat aceleași produse, de la brand, același gramaj, în aceeași lună a anului, anul ăsta raportat la anul trecut.
      Gen în Carrefour, cafea Elita verde, pachet vidat, de 250 g.

  8. romanii si in special bucurestenii sunt alergici la respectat niste reguli, la civilizatie, la ordine. Cate drame au mai putut sa faca si pentru noile reguli de parcare in centru si iata cat de civilizat arata acum. Parca ii taxa pe oxigenul inspirat asa prezentau lucrurile.
    Inca astept ziua in care sa se introduca obligativitatea ca la cumpararea unei masini sa dovedesti ca ai loc de parcare unde sa o lasi. Ca ai curte, ca ai inchiriat de la primarie, ca ai parcare platita etc. Altfel e absurd sa poti cumpara 2 tone de fier daca nu ai unde sa le depozitezi.

    • Teoretic sună bine, dar nu are nici o șansă. S-ar face ca și cu buletinele moldovenilor: toată lumea ar închiria un loc de parcare fictiv cât să aibă foaia și aia e.

      Peste 5 ani descoperi că ceva săgeată cu conexiuni politice are o parcare în care teoretic parchează 100.000 de mașini dar in realitate sunt 5 locuri cu o barieră :))

    • Pentru ca bucurestenii vin in Bucuresti de la ei din provincie sa faca bani, nu-i intereseaza de civilizatie, respectul fata de cei din jur si alte chestii din astea, majoritatea nici nu au buletin de Bucuresti sa poata vota ce se intampla cu orasul. Daca voiau s-o arda hygge ramaneau in Botosani.

    • @ev21 zise un bucurestean ruda cu Bucur ;))

  9. Ieri am fost in oras sa cumpar un medicament pentru cel mic.
    Desigur, nu se mai importa de cateva luni, deci am rugat sa imi spuna dc mai sunt pe undeva niste resturi.
    Am aflat ca ar mai fi si am purces la drum prin tot Bucurestiul asta nenorocit.
    Abia la treia farmacie cu stoc 1 buc, am reusit sa il gasesc, toate in centru.
    Am innebunit cautand o parcare si NU am gasit un loc nenorocit sa parchez 5-10 minute, indiferent daca era cu bani sau nu!
    Am parcat ca taranul pe spatiul verde, de nevoie!

    Astept Uber pentru medicamente; platesc bine, ca am pierdut jumatate de zi.

    • Da da, asta e reteta

      1. motiv lacrimogen: „era pentru cel mic…” deci trebuia sa vin cu masina in centru.

      2. exagerare artistica: „niciun loc de parcare in toate parcarile cu plata din centru, cea de la Universitate era plina ochi, dadea pe afara de masini”

      3. concluzia: am lasat-o de-a droanga ca asta e, n-avem ce face. Eu TREBUIA sa vin cu masina in centru si Nicusor nu a facut nimic sa ma ajute.

    • auzi si la prostul asta, a parcat „de nevoie!”, „uber pt medicamente”. tie iti trebuie creier ba, nu uber pt medicamente. daca tot o faci pe istetu poti sa comanzi un custom glovo si iti aduc aia ce vrei, poftim, uber pt medicamente.

      doi la mana, ideea de a merge casual „pana in centru” cu masina trebuie sa dispara. cand stii ca ai treaba pe acolo, te gandesti direct la metrou/uber/pejos/etc. daca erai la tokyo sigur nu te gandeai ca mergi si tu pe acolo, un loc se gaseste sigur si pana la urma, in cel mai rau caz, o las pe iarba undeva.

      trei la mana, daca nu gasesti un medicament la farmacie, suni doctorul inapoi si ii zici sa-ti suga pula si sa nu-ti mai dea retete dupa medicamente vechi, care nu se mai importa de 2 ani sau au fost interzise etc. sa puna mana dracu sa recomande alternativele actualizate, aprobate si disponibile.

    • @mihăiță
      Dragă, vorbești ca să nu adormi. De ceva timp pe rețetă este substanța activă, pe care o poți găsi in mai multe medicamente sau în unul singur.
      N-aș vrea să ai vreo urgență cu copilul și să nu găsești ce-i trebuie, mai ales să” te plimbi casual”, cu metroul sau autobuzul… Probabil încă ești puțoi, nu ai copil.

    • Ba fratilor, nu mai cretini pe aici.
      In Romania nu se mai importa foarte mult medicamente, dar asta e in afara scopului acestui subiect.

      Vedeti voi, in afara kktului, pe care voi il numiti oras, exista niste kkti mai mici numite orasele din jur, care ce sa vezi, nu au nimic. Nu infrastructura, nu farmacii aprovizionate, nu transport, nimic, iar oamenii aia trebuie sa ajunga in mizeria numita Bucuresti, adesea zilnic, pentru ca aici e „civilizatia”.

      Si da, personal mi-as dori sa platesc parcarea, dar sa am unde parca.
      Nu o sa renunt la confortul masinii mele indiferent de pret, pentru ca alternativa SUX la greu si adesea nu exista sau nu e fezabila.
      Idei crete cu mers la medic, luat de gat si pus sa iti dea alt medicament minune cu opioide, sa ii spui lu ma-ta! Nu sunt alternative, cel putin in Romania.

      Ideea este ca indiferent cate biruri se vor pune, nu se va renunta la masina, pt ca alternativele (daca exista) sunt mizere.

      Si ca sa imi mai iau niste mue, sunt un nemernic care tocmai si-a luat masina electrica si se simte superior. Asta nu schimba faptul ca Bucurestiul e o cocina infecta, unde nu ai unde parca si are mijloace de transport in comun inumane.

    • @Bogumil se va renuta la masina cand urmand exemplul dat de tine cu parcarea pe spatiul verde iti vei lua o amenda de vreo 500e. Si tot asa, de cateva ori. Apoi iti vei da seama ca se poate si fara masina si ca acel confort masinii personale la care nu poti renunta are un pret 😀 Dar da, iti doresti o tara ca afara si sa fie mai bine pentru copiii nostri etc, nu? Zi mai tare, da sau nu?

    • Domnu Bogumil,parcarea de la Universitate nu a fost niciodata plina in ultimii 5 ani.
      Am vazut statistica,nu vorbesc vorbe.

    • Bogumile, se scrie „numai cretini”, dar hai sa continuam daca tot ai decis sa te faci de ras. Deci esti un prost cu electrica, nu un simplu prost. Ai confundat Bucurestiul cu Boston si te-ai mutat in „suburbie” si te-ai prins ca n-a fost cea mai inteligenta miscare, pt ca acum imediat te transformi in taximetru pt copii, ca doar n-o sa-i duci la scoala „din sat”.

      Idei de genul „oricate piedici se vor pune, oamenii nu vor renunta la masina” sunt plictisitoare, asa au zis toti fumatorii cand urma sa se interzica fumatul in spatii inchise. Ghici ce, s-au civilizat imediat si acuma recunosc chiar si ei ca ce fain este, ca nu le vine sa creada cum era inainte bla bla bla…

      Disclaimer: stau central, am doua masini, am si copil. Cand s-a imputit treaba cu parcarile acum mai multi ani, m-am mutat intr-un bloc unde am putut cumpara 2 locuri de parcare, ca sa nu fie nevoie sa fiu suedej si sa parchez pe trotuare si treceri de pietoni. Si nici prin cap nu-mi trece sa merg cu masina in centru in timpul saptamanii, merg cu metroul, mai iau un bolt, mai merg pe jos, n-am murit niciodata. Si cu ocazia asta vreau sa va transmit ca sunteti niste gainari ordinari si va inventati scuze ca sunt altii de vina, ca sa nu recunoasteti ca problema sunteti VOI.

  10. Primul semn de civilizatie al unui oras este cat de usor te descurci ca pieton. Imi cer scuze fata de bucuresteni, dar prima impresie pentru un turist este ca orasul, cu mici exceptii, e o ghena, in care nu aveai loc pe trotuar de toate masinile parcate.
    Avem orase in Romania tipic europene, cu multe strazi inguste, dar cu o dependenta de masina ca-n US. Ceva nu se pupa.

    • Oamenii trebuie sa accepte, mai devreme sau mai tarziu, ca nu se poate cu masina in oras. Asta e, majoritatea in alte tari tin masina pentru deplasari extra urbane.

      Lasi masina acasa si umbli in oras cu bicicleta, pe jos, cu metrou, autobus, samd. DAR asta presupune si o infrastructura pentru transport public bine pusa la punct; si defapt, aici e problema in multe orase in tara, nu numai la bucales.

    • Orașele au fost ”sistematizate” de proști cu diplomă de pe vremea cînd erau 2 Dacii la 1000 de suflete, cînd turistul mergea la mare cu valizele în spinarea hamalului și nu aveai bani de umblat hai-hui cu mașina, 2 săptămîni stăteai unde erai cazat și aia era. Naveta la muncăm oricum nu-ți permiteai cu mașina personală (vezi mai sus) și nici benzină nu prea găseai, limita era 20 litri lunar. Plus ca magazinele de cartier (unde te duceai cu sacoșa) au cam fost răpuse de mall-uri, unde acum trebuie sa te duci cu portbagajul…
      Acum, eu doar acasă bag 2 plinuri lunar, nu adaug concediul…

  11. Podul ala din Praga nu e niciodata atat de gol.

  12. 2. Care e problema? Ca produsele scumpe si inflatia mare sigur nu e problema pentru romani ca e omor in Grecia, Bulgaria, Turcia.

    Anul asta majoritatea au plecat in 2 vacante in strainatate, foarte bine, dar atunci de ce plangem? Ah, stai ca am uitat, e sport national…

    • Înainte să vorbești fă o ieșire din (orice) oraș, vreo 50-60 km depărtare. Vei vedea localități în sărăcie lucie. Oamenii ăia nu-și permit nici să vină săptămîna cu ”Rata” la oraș, darămite să meargă la turci sau greci. Nu generaliza pe baza a 2-3 preconcepții.

  13. Nu vă agitați așa, mai bem un ceai de tei…

  14. Apropo de pct4… Aveam doua masini in Iasi din motiv de dus copiii la scoala plus noi cu joburile. De 3 luni am ramas intro singura masina ca tot intarzie electrica. Ne-am cam dat seama ca ne putem descurca destul de bine cu 1 masina. Cati oare din orasele mari se pot de fapt descurca doar cu o masina?

    • Aici la Iasi, de cand cu locurile cu plata, s-a mai rezolvat cu parcarea prin centru. Bine, e 5 lei ora, dar gsesti loc atunci cand ai nevoie. Plus ca, intrand pe hotarare de HCL, locala poata da amenzi, si chiar o face

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile