Știrile zilei – 16 august 2022

  1. Blondă . Verde . Șatenă . Verde . Roșcată . Brunetă . Port . Brunetă . Leu . Brunetă . Brunetă . Blondă . Roșcată . Pistrui
  2. Avem puține unități de turism
  3. Vom avea trenuri care merg cu 400km/h
  4. Ceva frumos
  5. Mișto legi avem
  6. Nu avem și nu vom avea independență energetică
  7. Cu ce se mai ocupă primul ministru în timpul liber
  8. Moștenitorul Samsung a fost grațiat

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

29 comentarii

  1. e interesant articolul de la (4). bun. o observație:

    autorul spune: „Al treilea acţionar al Petrom, este reprezentat de Fondurile de Pensii Pilon II, unde au conturi 7,6 milioane de români care vor primi acelaşi divident/acţiune ca OMV”. informația în sine este complet aiurea: OMV își cumpără mâine țigări din banii ăștia, cei 7,6 milioane se pot uita lung la niște cifre – și mai vedem ce se va putea cumpăra cu ei peste 10-15 ani;

    dacă este o afacere atât de grozavă (pentru average joe) asta cu Pilonul II, de ce statul îi înscrie cu japca? eu, când mi-a permis contextul, mi-am lichidat imediat „participația”, fără să mă mai gândesc dacă nu cumva e și ceva bun acolo; o fi fiind, dar dacă m-ai obligat să particip, când a fost posibil ți-am spus: fuck off.

    00
    • De ce ai mers la școală, dacă statul te-a obligat? Poate era ceva bun și pe acolo, dar ai ratat.

      00
    • Acu’ încearcă să lichidezi participația la fondul de pensii de stat, vezi dacă poți. Uite d-aia ai fost „înscris cu japca” la pilonul 2, ca să ai opțiuni mai multe decît îți oferă statul. De fapt, scopul reformei pensiilor, care a avut loc prin 2008-2010, a fost acela de a muta cît mai multe contribuții la fondurile de pensii, care au randament mare, comparativ cu modelul expirat al pensiei de stat, unde pensia se „indexează” cu 5% pe an, dar nu neapărat la toate categoriile de pensionari, și care abia acoperă inflația de cele mai multe ori, și care se calculează după nuj’ ce model comunist. Scopul pilonului 2 era să ai o pensie plătită din două locuri: stat + privat, astfel încît să ai o pensie decentă, nu mizeria oferită de stat, ca mai apoi să se facă o migrație către pilonul 3, care e pensie exclusiv privată, pe model occidental. Modelul ăsta de pilon 1 + pilon 2 + pilon 3 e cam peste tot în Europa, inclusiv în Anglia, unde pensia de stat e fixă și nu depășește vreo 800 lire lunar. Restul pensiei vine din contribuția la privat. Pentru aia era „japca”, să nu mori de foame la bătrînețe votînd PSD-ul în speranța că-ți mai aruncă 50 lei la venitul lunar.

    • @Alex. sunt în curs de lichidare a fondului meu de pensie – haha – am ieșit la pensie la 43 de ani, după 22 de ani grupa I de muncă. statul nu este prietenul meu, este prietenul celor de la ING. și nu simt deloc nevoia să așez statul în locul părinților.

      00
    • @Alex. și, dacă tot suntem la capitolul comparații – te riști să avansezi un procent câți oameni prestează în UK, munci alminteri decente, și vin în România pentru o nenorocită de consultație neurologică, și câți fac figura invers?

      00
    • Calculasem acum câțiva ani că pentru fiecare leu pe care l-a luat NN Pensii de la mine sub forma de comision de administrare pilon II, ei mi-au produs 20 de lei. Deci un mare Mulțumesc, pilon II.

      00
    • „dacă este o afacere atât de grozavă (pentru average joe) asta cu Pilonul II, de ce statul îi înscrie cu japca?”

      Pentru ca au fost unii ceva mai responsabilil care s-au uitat prin 2008-2010 un pic pe piramida demografica in Romania si si-au dat seama ca situatia o sa fie belita pentru average joe din 2030 incolo doar cu pensia de stat administrata public. Din 2030 incepe generatia „decreteilor” sa iasa la pensie. Da, nu o sa iti dispara pensia de stat, dar punctul de pensie o sa fie din ce in ce mai mic, ca putere de cumparare. Ca or sa fie prea multi pensionar vs. angajati care sa contribuie la fondul de pensie. Lucru care se intampla chiar acum, doar ca nu te-ai prins. In 2007, punctul de pensie era 51% din salariul mediu net. Acum e 41%. Cat crezi tu ca o sa fie in 2030? 30%? 20%?

      A, si pentru ca average joe nu isi pune niciodata problema asta. Nici un gand sa puna deoparte, sa economiseasca, sa bage bani in vreo pensie privata sau macar intr-o garsoniera pe care sa o inchirieze la batranete. Nu a fost invatat sa faca asta, sa nu fim neparat rai cu average joe. Lasat de capul lui, average joe o sa crape de foame si de frig la batranete, cu ochii beliti la Antena 3 sau ce post o mai fi atunci, asteptand ca Dragnea de atunci sa anunte finalmente marea majorare a punctului de pensie.

      Apropo, PSD e in guvern de aproape 10 luni si are si ministerul de finante si ministerul muncii. Se mai aude ceva de legea aia de majorare a punctului de pensie cu 40%, aprobata in 2019 si amanata iar si iar de la aplicare?

      00
    • @silicon_v. uite cum văd eu problema: sunt absolut convins că există la stat și oameni mai deștepți și mai bine pregătiți decât mine; ok, ieșiți public și spuneți-mi despre ce este vorba – moment în care sunt posibile 2 outcome-uri:

      1. pricep și eu – și mă înscriu voluntar la loterie; sau 2) nu pricep, ca atare spun pas la tombolă – și nu e chiar vina nimănui că sunt eu tâmpit.

      însă așa cum stau lucrurile astăzi rezultatul vizibil este infantilizarea populației generale. vezi mai sus cum stă gândirea oamenilor: NN-ul cu banii, average joe cu hârtiile – păi, nu-i win-win?

      00
    • 1. pricep și eu – și mă înscriu voluntar la loterie; sau 2) nu pricep, ca atare spun pas la tombolă – și nu e chiar vina nimănui că sunt eu tâmpit.

      De ce iti ia banii statul pentru pilonul I? Ca tot obligatoriu e, acolo vad ca nu comenezi.
      De ce te obliga statul sa ai asigurare de sanatate? Stiu, o sa zici ca tu oricum mergi la privat.
      De ce te obliga sa ai RCA la masina? Sau ITP? Sau sunt bariere la trecerile de nivel?

      00
    • @alunelu. contribuția la pilonul I este justă și corectă – activii de astăzi plătesc pensiile generației anterioare (până la urmă ale celor care au construit țara asta); ITP și RCA nu mă obligă chiar nimeni să-mi fac – atâta doar că am nevoie de așa ceva în eventualitatea că circul cu mașina pe drum public.

      00
  2. Jokere, mai imprastiat tati, ca bate la ochi. Te-am vazut foarte activ in ultimul timp si mi-e clar ca nu esti cel mai destept de la tine din sat dar esti foarte destoinic.

    00
    • nu merge așa, tati – știi cum e, idei puține, da’ bine înșurubate. cu deșteptăciunea? aia e, atât s-a putut, no trouble – nu sunt singura barză chioară de pe planetă.

      00
  3. NOU
    #14

    Ciucu doreste ca politia locala sa dea amenzi dar in sectorul 6 se aduna astia seara de seara pe langa magazine si stau cu berea in mana, doar eu i-am vazut de 2 ori trecand vara asta pe langa oameni care aveau berea in mana si nici nu s-au obosit sa-i amendeze. I-am sunat acum 2-3 saptamani sa le spun ca-s printre stradute seara de seara cate 2-3 copii pe trotinete si mi-au spus ca o sa trimita echipaj, nu stiu unde l-au trimis ca eu nu i-am vazut deloc. Am mai avut si ocazia sa vad un accident de trotineta cu o masina, daca nu avea casca ala acum era pus la leguminoase.

    00
  4. Doar eu treiesc cu impresia „gresita” ca Politia Locala sunt niste „low life” cu cascheta?
    Politia locala este un fel de armata privata a oricarui primar, de aici abuzuri la liber pe toate planurile.
    De aceea Politia Nationala nu vrea sa le dea dreptul sa le muste din cascaval.

    Intr-o tara unde masinile sunt parcate peste tot si in orice pozitie ilegala, voi va dati seama ce sarbatoare va fi cand „Comunitarii” vor fi trigger happy?
    Ma frend, o amenda/zi la toata strada, exceptie prietenii nostri.

    Si da, cunosc retorica cu alea 2-3 parcari municipale goale, doar ca prefer sa am masina in walking distance. La fel si voi!

    00
    • A devenit parcatul ilegal după ce și-a luat lumea mașină sau au cumpărat 2-3 mașini/familie știind foarte bine că le vor parca ilegal?

      Asta e ca și ăia de și-au făcut case lângă aeroport, apoi urlau că e gălăgie. Să dea poliția locală amenzi la toată lumea. Am un vecin cu 3 mașini. Doar el și nevasta, nici copii nu au. Au o dacia nova, un alt cazan și o mașină mai nouă. Dacia nova stă parcat pe loc cu plată, cu roțile desumflate, iar cazanul și cea nouă stau pe trotuar în fața blocului. Să se mai ducă în plm cu hârburile lui.

      00
    • Mie mi se pare ca Bogumil discuta in principal de politia locala si de dreptul ei de a aplica amenzi oriunde si oricum, nu de „dreptul de a parca oriunde”

      Si aici are dreptate: in N cazuri, politia locala e un fel de armata personala a primarului. Vezi doar structura semi-mafiota creata de primarul Baluta la sectorul 4. Situatia devine albastra daca le dai astora prea multa putere.

      00
    • Amendatul celor care parcheaza aiurea nu e abuz. Deci da, eu sunt pentru dreptul celor de la locala de a da amenzi.
      Vor mai sari 2-3 masini ale cunostintelor? Probabil ca da, dar asta e o problema secundara, de care putem vorbi dupa ce o rezolvam pe asta principala: acuma poti parca oriunde, oricum, fara sa patesti nimic.

      00
  5. 4. Pentru că nici BNR-ul, băncile comerciale nici atât, nu au planuri în care să susțină strategia producției interne pentru export. Nu există.

    7. De parcă Ciucă știe cum lucrează în detaliu SRI și SIE.

    00
  6. 5. S-a ajuns la situatia asta si datorita unei hotarari a Inaltei Curti de Casatie si Justitie de la Cluj de acum cativa ani, dar si inca a unui aspect: Politia Locala oferea informatii cui nu trebuie pe baza numerelor de inmatriculare. Adica si eu acum multi ani am aflat cine era cel care ma bulise in trafic si fugise, dar nu de la rutiera (unde se coiau, am inteles ulterior de ce) ci de la un referent dintr-o primarie. Care a dat un telefon la colegii „de la calculator” de la Locala si mi-a dat toate informatiile. Da, ilegal dealtfel, insa FOARTE accesibil. Acum imaginati-va ca daca eu, un nimeni, aflasem astea, ce manevre se faceau la alt nivel.

    Politia Locala este dificil sa aiba din nou acces la baza de date a DRPCIV.

    00
    • luna trecuta am gasit la prima ora o masina parcata fix in poarta santierului. fiind santier al primariei, cu aprobari dela primarie si restul birocratiei, am acces la un numar de telefon direct la biroul celor care ridica masini parcate ilegal, nu dispecerat si transfer.

      am sunat si raspunsul a fost…. „stai sa vedem”. mercedes cu numere de buzau in mijocul bucurestiului. dupa 10 minute m-au sunat inapoi, dupa alta ora „limuzina” era pe platforma. nu a venit nimeni sa o revendice la dorel care pazeste poarta in timpul zilei.

      mie mi se pare evident ca aia au cautat a cui e masina si constatand ca nu e a nimanui important au dat drumul la evacuare. poate gresesc. dar nu cred.

      00
  7. @2 o bataie de joc pentru ca nu ii duce capu pe decidenti. Te duci la orice primarie sau ANAF sa dai bani statului si toate parcarile din fata sunt ocupate de angajati sau le pazeste portarul/politia locala pentru primar sau alti stabi. Tu, ca si cetatean, esti ultimul animal care trebuie sa iti lasi masina la 1-2Km asta in loc sa faca parcare cu 5/10 ora in fata institutiei dar sa nu pierzi timpul aiurea. La fel pt atractiiile turistice: aduci pe aia cu parcari pe structura metalica din DE sau UK si iti fac 5-6 etaje de parcare intr-o luna. Dar nu se poate frate, cand primarul in loc sa invete din plimbarile prin Europa, el o duce pe secretara sa o frece le pipota. Of, ca iar m-am enervat

    00
  8. 6. Cât de incapabil să fii să greșești de două ori ”independență”, o dată în titlu?

    00
  9. Excelent articolul despre patriotismul economic de pe splaiurile noastre mioritice.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube