Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

34 comentarii

  1. Prima poza e din Mostar nu Sarajevo

    00
  2. E amuzanta stirea aia cu analizele din punct de vedere, hai sa zicem, stiintific.

    In primul rand, ca sa obtii rezultatele concludente analizele se fac pe termen lung, la intervale regulate (de-asta se recomanda control la 6-12 luni). Cu acelasi aparat, respectand aceeasi procedura, adica cu totul in regula pe scurt.
    Apoi, nici alea nu sunt intotdeauana 100% valabile deoarece se masoara in intervale, iti sugereaza tendinte, reprezinta probabilitati de boala, etc – de-asta exista analize specifice si suplimentare. Pana la diagnostic analizele au rolul de a semnala diverse aspecte de investigat si de a clarifica altele..
    In plus,in cazul analizelor facute o singura data sunt o gramada de variabile care pot fi influenta mai mult sau mai putin rezultatele: aparate de masura calibrate sau nu, daca se respecta procedura, in ce stare e omul, etc
    Da, teoretic toate aparatele sunt la fel, bla-bla-bla, practic, nu.

    00
    • Eu am facut analize identice cu cele mentionate si am platit cash 135 lei pentru ca nici un laborator din oras nu ma putea programa mai repede de 30-45 zile pentru decontare cu CAS.
      Sunt curios ce ti se pare amuzant ca pe banii nostri platiti de 2 ori (o data prin CAS de care nu ma pot folosi pentru ca „nu sunt bani” daca ei trebuie sa imi dea bani dar nu au nici o problema in a-mi retine lunar o suma semnificativa din venit, si inca o data platit ca sa pot face analizat totusi…) sa nu ni se dea rezultate cat de cat reale care sa-ti spuna ca esti sa nu sanatos. Esti constient ca semnalarea din timp a unei tendinte poate rezolva multe complicatii?

      00
    • @ Arthur – mi se pare amuzant ca se masoara cu 4 aparate despre care nu stii daca sunt din aceeasi generatie, daca au aceleasi tolerante, aceleasi limite, aceleasi standarde, aceleasi proceduri de exploatare, daca sunt bine intretinute sau nu, si eventual daca oamenii aia lucreaza cu aceeasi procedura.

      Daca tu masori cu rigla in cm si eu in inchi ce se intampla? Daca intervalul de toleranta este mai mare intr-o parte si mai mica in alta si valoarea rezultata pica in limite acceptabile intr-o parte iar in alta nu ce iti apare pe foaie?

      In rest, nu duce discutia in alt loc – eu ma refer strict la masuratori si la felul alarmist in care sunt prezentate. Te rog, intr-o discutie in contradictoriu cu alti oameni ia in calcul si cazul ca poti gresi, chiar daca esti deranjat de ce zic ei.

      Si ma repet, pana la diagnostic analizele au rolul de a semnala diverse aspecte de investigat si de a clarifica altele..

      00
  3. Sunt femeie si aprob cu entuziasm ideea ca femeia si partenerul ei sa aleaga liberi si de comun acord daca sa aiba sau nu copii, fara a fi supusi presiunii sociale sau alte motive aiurea, dar motivele din articol sunt mai mult decat stupide.

    00
  4. Cred ca ‘s-ar merita’ sa faci un post separat legat de analize.
    Hai ca nu e chiar asa grav cand iti zice la un laborator ca ai X numar de globule si la laboratoru 2 iti zice ca ai X+2 etc. Problema este cand apar diferente foarte mari de la un laborator la altul. Omul nu mai are deloc incredere in sistemul medical, prefera sa nu mearga la analize (ca oricum is degeaba) decat atunci cand ajunge cutitul la os si poate sa fie uneori… mult prea tarziu.
    Ideal ar fi sa avem o autoritate competenta care sa faca niste verificari periodice ca sa mentina cat de cat un anumit standard.

    00
  5. Aia cu sistemul medical e un pic bullshit. faptul ca un om isi face 3 analize la 3 laboratoare nu spune nimic. Fiecare laborator are aparatele lui si fiecare laborator are calibrarile lui. Iar limitele inferioare si superiare pentru valorile analizelor se pun arbitrar. Tocmai din cauza asta nu se pun diagnostice, in nici o tara din lumea asta, dupa analize ci cazul este intepretat de clinician dupa un examen clinic…

    dar no… protv

    00
    • Deci, „clinicianul” il palpeaza pe pacient si isi da seama daca are sau nu o bacterie in organism ?

      00
    • eu stiu ca la analize te cheama la prima ora, pe nemancate, sange si urina, daca tu dupa ce iti trage o data mai mergi in nici 2 ore la alte 2-3 analize cum naiba sa iti dea rezultate corecte? Nu mai corect era in 3 zile diferite sa mearga sa faca analizele la 3 laboratoare diferite? doar zic

      00
    • ma surprinde cate minusuri mi-am luat.

      In primul rand nici o bacterie nu o dozezi din sange sau urina, ci pe mediu de cultura varianta ieftina(daca creste) si dureaza minim 48 de ore dar poate sa dureze si 6 saptamanii la bacilul Koch, aka bacilul care da TBC.

      Sau exista varianta 2, imunohistochimie, dar la cat costa trebuie sa stii ce cauti ca daca le faci pe toate cele frecvente iti vinzi casa.

      Deci de rutina se face hemoleucograma in in 10-12-24 de parametri sumar de urina, eventual glicemie. Se mai face VSH dar e cam degeaba si biochimie.

      Eu ma duc si imi dau foc la diploma daca poti pune vreun diagnostic din analizele astea… Cel mult poti sa determini niste simptome dar tot trebuie sa evaluezi clinic si paraclinic pacientul mai departe daca apar valori anormale.

      mai mult decat atat absolut toate analizele astea se fac pe n+1 aparate cu N+1 valori de referinta.

      00
  6. motivele din ultimul articol sunt foarte meschine, şi au fost puse acolo doar pentru trafic şi comentarii. sunt tot felul de oameni pe pământul ăsta, dar din motive pe care nu le înţeleg, cei care aleg să nu facă copii sunt foarte huliţi. ca femeie, după vârsta de 25 de ani, te loveşti constant de întrebări referitoare la obligativitatea maternităţii. este fix bancul ăla cu maimuţele, scara, apa şi bananele. e bine că am citit comentariile. de acum, când sunt interogată, voi spune că nu pot face copii, nu că nu vreau.

    00
    • Sau dacă se uită cineva urat la tine poți să-i zici „lasă că oricum a făcut mă-ta prea multi copii” :D

      00
    • si de ce n-ai avea curaj sa spui ca nu vrei?

      si nu stiu de ce consideri motivele alea meschine. Nu e nimic ne natural in a vrea sa ai o viata comfortabila si o relatie buna- si e stiut ca venirea copiilor strica multe relatii.
      E mult mai rau sa faci copii pentru ca asa se cade sau pentru ca gramada de idioti din jurul tau au pus presiune pe tine pana cand te-ai supus standardului. Misery loves company and all that.

      Sau uite un concept revolutionar: fiecare cu viata lui si numai idiotii si inapoiatii cred ca au vreun drept sa comenteze alegerile altora.

      00
  7. Nu cunosc om in varsta care sa nu fi avut copii si sa nu regrete lucrul asta. Un copil poti sa il faci si sa il cresti cu o mare distantare daca vrei asta, astfel ca majoritatea „argumentelor” din acel articol sunt idioate. Oricum ar fi, oricum il cresti, important e sa il faci. Apoi depinde de fiecare cat il duce capul si cat il lasa inima.

    00
  8. Ah si inca un lucru. Cica majoritatea persoanelor care au copii mor cu ultimul gand sau ultima imagini la ei. Ma intreb cu ce ultim gand mor cei care nu au avut copii, ar fi interesant. Cu gandul la futaiurile tari pe care le-au trait intens la 60-70-80 de ani? Sau la minunatele excursii facute cu iubitii de 50-80-90 de ani?

    00
    • Cati copii ai?
      Nu de alta, dar daca ai sub 3 copii, ești la fel de inutil societății ca și cei fără copii. Singura diferența e ca ești inutil într-un grad mai mic, dar tot în categoria INUTIL intri.

      00
    • Cosmin asta e troll sau prost? E PROST, sa folosesc caps, cum face si el. :)

      00
    • sau poate au realizari profesionale si sociale mai importante decat a fata boraci si a fi animal de prasila.

      00
    • NOU
      #23

      Cosmin si mai cum? Vrincean Firea Pandele?

      00
    • Da, uite, de exemplu, parintii lui cheddar ar fi putut sa „fete” un „borac” mai putin. Sau macar sa il educe pe cel pe care l-au lansat in lume. Sa ai atitudinea asta fata de copii si sa ii numesti pe cei care aleg sa aiba o familie numeroasa „animale de prasila” e la fel de gresit si de limitat ca si a sustine ca o familie fara copii nu e o familie, sau ca daca nu faci x copii esti inutil societatii. Invectivele sunt tot o forma de ignoranta.

  9. Asta cu presiunea sociala e ca faza aia cu „sa lase ceva in urma lui”. E prost de pute, nespalat, betiv, somer, curvar, plin de datorii, dar… „totusi a lasat ceva in urma lui”.
    Sa faci copii „ca asa trebuie” e motivul pentru care jumatate din plozi ajung rateuri.
    Faci copii cand ti-i doresti, CONSTIENT de responsabilitatile pe care trebuie sa le ai. N-ai chef de copii? Foarte bine, in ultimii 20 de ani popendulatia globului a mai crescut cu 1 miliard. Nu e criza de oameni, nu suntem pe cale de disparitie…

    00
  10. @Cosmin: serios? Dar daca eu am un sigur copil (si ala adoptat, vai de capul meu…) dar sunt medic, si descopar sa zicem, leacul pentru guturai, sau pentru cancer, ca tot aia e, sunt la fel de inutil societatii?
    Sau poate copilul meu descopera in urma educatiei pe care eu m-am straduit sa I-o ofer, secretul fuziunii la rece, asta oare ma face la fel de inutil?
    „Dacit” intreb si eu….

    00
    • Din punct de vedere al demografiei, da. Cei familia cu 1 copil e inutila societatii. Familia cu 2 abia se sustine pe ea insasi, abia de la 3 copii in sus poti spune ca ai o contribuitie pozitiva in societate.

      Societatea ca sa se dezvolte si sa evolueze, trebuie ca fiecare „familie” sa aiba in medie 2,3 copii.
      Sub pragul asta societatea e in regres, adica sub păragul de functionare optim.
      Poate ca termenul inutil il consideri peiorativ, te rog sa gasesti tu alt termen care sa descrie situatia la nivel macro.
      In ritmul actual al natalitatii Romania va disparea in 50-100 de ani.

      PS. n-am nimic cu nimeni, indiferent de cati copii are sau n-are, e o alegere personala
      numai ca m-a enervat cel de mai sus cu aberatiile lui si vroiam sa-i arat ca idealul lui in viata nu e chiar ideal.

      00
    • da bre ca e al dreaq de util societatii sa mai adaugi cativa la alea 7 miliarde +.
      Mortii ma-sii in anii 80 eram 4 miliarde.

      00
    • „Cei familia cu 1 copil e inutila societatii. Familia cu 2 abia se sustine pe ea insasi, abia de la 3 copii in sus poti spune ca ai o contribuitie pozitiva in societate.”
      PE BUNE!? Insisti de parca traiesti in Coreea de Nord.
      BAAA!!! Avem masini acum! Roboti! Unde puii mei „abia se sutine” unii de au afaceri peste afaceri?
      Boratanii de traiesc din ajutor social, cu n-spe copii, „abia se sustin”, intelegi?
      N-ai cu cine, ma, n-ai cu cine.
      A invatat el la biserica ca nu e bine fara copii. Aia traiesc cu mintea in evul mediu, ma! Azi avem combine agricole si roboti industriali.

      NU MAI E NEVOIE DE OAMENI. „Faci” oameni doar daca vrei, daca iti face placere sa ai si sa cresti copii. Cine n-are, nu e problema: ia baga un ochi sa vezi la ce s-a ajuns in 2015:
      https://www.youtube.com/watch?v=5N-JzQOlN2M

      00
    • Uite si in Australia: https://www.youtube.com/watch?v=dhYJZOfuvno
      Puii mei, doi roboti (in cazul asta combine agricole) si ai inlocuit 1000 de “abia se sustin”.
      Dimpotriva, oamenii au devenit periculos de multi, spun studiile. Vezi restrictii in China. Saracii, “abia se sustin” cu MAXIMUM un singur copil pe familie, a?

      00
    • cheddar,
      e vorba de matematica de la clasa a VIa
      -2 + 1 = -1
      -2 + 2 = 0
      -2 + 3 = 1
      mai simplu nu stiu cum sa explic.

      00
    • Cosmine tata
      tu pricepi ca suntem prea multi pe planeta asta? Ca ni se termina tot felul de chestii? Ca cea mai buna dovada ca esti infiorator de bou e sa indemni oamenii sa puiasca mai mult decat rata de inlocuire?
      oamenii ar trebui sa puiasca mai putin decat rata de inlocuire. Pentru ca aer, apa si mancare.

      nenea asta, care era mai destept decat tot neamul tau de la homo erectus incoace, a explicat-o mai bine https://www.youtube.com/watch?v=2O5pA-vOvcI

      00
  11. singurele motive pentru care eu nu mi-am dorit copii au fost:
    (1) faptul ca sunt prea comod/lenes ca sa port si grija altora
    (2) am vazut suficiente situatii cand oameni de ambe sexe au fost constransi pe motivul copiilor lor sa faca lucruri impotriva vointei – politic, profesional, financiar…

    poti face pe cineva sa sufere, dar daca vrei sa-l trimiti in iad, fa-l sa priveasca cum ii sufera copiii, fara ca el/ea sa poata face ceva.

    00
  12. Articolul ăla despre copii, sper că e un pamflet.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)