Știrile zilei – 15 decembrie 2015

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

37 comentarii

  1. „Kaufland România nu și-ar permite niciodată să-și plătească angajații la nivelul celor din Germania fiindcă asta ar însemna ca popendulația să-și permită la rândul ei să suporte aceste costuri, ceea ce din păcate nu este cazul.” preturile la kaufland romania sunt la fel sau chiar un pic mai mari fata de kaufland germania, austria, ungaria etc. iar profiturile per magazin din romania sunt peste cele de afara. familia schwartz expoateaza la maxim ca orice capitalist

    00
    • Logica ta ar fi buna, daca ai lua in calcul si dimensiunea pietei sau valoarea medie a bonului de cumparaturi.

      00
    • Nu ai citit tot articolul. Mai jos explica si de ce, salariul, nu este legat de preturile din magazine.

      00
    • Nu cred ca ai inteles ce vroia sa zica. Poate nici eu…
      Eu am inteles asa:
      Daca Geta ar primi 1500eu net atunci cine s-ar mai face medica, inginer, profesor, economist sau popa?
      Normal ar fi sa-i dam si medicului Popescu salarul lui Hans, dar nu e bani. Trebuia pas cu pas, nu dintr-o data.

      00
    • @Marius, asa, e, ai, dreptate

      00
    • 1. Problema e ca preturile or fi ca la kaufland austria/germania, dar acolo cumpara oameni cu salariu de 2000-3000 de euro lunar, un cos de cumparaturi mediu acolo are 100-150 de euro, probabil de 2-3 ori pe luna, in romania cumparatorul mediu care are 400 si ceva euro (salariu mediu in Ro) strange in medie o data la doua luni cumparaturi de 150 de euro (in medie, din nou) de la supermarket. Deci venitul realizat de magazin pe suta de cumparatori in Ro, pe luna, este mult sub venitul generat de acelasi magazin in vest, de unde si salariile mai mici.
      2. Exista, ca in orice economie, gradul de incertitudine al economiei respective. Romania are un grad mai mare de risc/incertitudine ca Germania, bagi 100 de euro in economie si nu esti sigur ca peste 6 luni guvernul nu schimba complet grila de impozitare fie catre tine, fie catre cumparatorii tai (scazandu-le astfel capitalul pe care aia il pot cheltui pe cumparaturi la tine) modificandu-ti astfel ceea ce previzionezi sa scoti. In germania esti sigur ca daca bagi 100 de euro, peste 1 an ai profit de 5 euro, in Ro nu ai acelasi nivel de siguranta; cu cat riscul e mai mare, cu atat costurile sunt mai mari pentru ca economia e mai speculativa, cu atat imprumuturile bancilor vor fi mai scumpe pe o piata riscanta (orice supermarket are conturi in banca, fonduri de rulment de la banca etc), cu atat leasingurile vor fi mai scumpe (pt masinile de carat marfa, echipamente, etc), toate se traduc intr-o marja mai mare pe care magazinul trebuie sa si-o ia.

      3. In final, ceea ce spun mereu: daca credeti ca e usor sa ai un business, oricare ar fi el, faceti-va mah baieti un business propriu si fiti voi patroni exploatatori, dati voi salarii atunci de 1500 de euro sa vedeti cat de usor este. Ca e clar ca si la o gogoserie/saormarie/covrigarie din Koln/Munchen/Hanovra etc un vanzator are 1000 de euri lunar, in Ro credeti ca veti putea da aceleasi sume vanzatorilor vostri?

      00
    • Also mai era o chestie in articol la final. Angajatorul german plateste aproape la fel la stat per angajat ca si cel roman.

      00
    • Deck Schwartz din grija pentru Romania nu-i da salariu lui popescu la fel de mare ca lui Hans!!

      00
    • @Psionics: Uite că la asta nu m-am gândit: deci vânzătoarelor li se dau salarii mici pentru că marile companii străine își fac griji de genul ”cine s-ar mai face medic, inginer, profesor, economist sau popa”. Foarte interesant! Mai ai și alte viziuni personale asupra lumii să ne împărtășești?

      00
    • Scuze, am văzut că ideile aparțin autorului articolului. De ce însă a fost recomandat, n-am idee, că n-are nici o valoare textul. Poate din lipsă de material.

      Apropo de material, în Piaţa Constituţiei la ora aceasta este un miting al transportatorilor contra Autorității de Supraveghere Financiară și a creșterii exponențiale a RCA-ului pentru camioane și nu numai. Cine este prin apropriere este binevenit să contribuie și el cu un HUO, că măsura ne afectează pe toți. Indiferent că avem sau nu mașini, costurile de transport tot noi le vom plăti în costul mărfurilor.

      00
    • Stai linistit, articolul e o mizerie. Ce nu explica autorul este ca daca Geta ar fi platita nu neaparat ca in Germania dar nici la limita saraciei, ca daca retelele de magazine nu ar repatria profiturile, ca daca aceleasi retele impreuna cu multinationalele nu ar face „optimizari fiscale” si multe asemenea alte matrapazlacuri poate banii care ar ajunge la buget ar fi cu totul altii. Plus un pic de cinste in gestionarea bugetelor nationale si locale si iata cum intr-un deceniu am ajunge ca Geta sa castige la fel ca Ingrid.
      In rest, nu mai puneti „botul” la articole din astea ale deontologilor ca vorba aia „e si ei oameni, gura lor trebe sa manance”.
      Realitatea o stim cu toti dar suntem prea ipocriti sa o recunoastem.

      00
    • Eu inteleg asa, ca daca Geta nu are alte variante mai bune si este dispusa sa lucreze pe 250 EUR salar, de ce sa ii dai 1800 EUR? Poate ma insel dar nu cred ca s-ar prabusi Kaufland daca ar trebui sa plateasca 500-750 EUR.

      00
    • Totul tine de consum, productie si politica. Salariile nu pot fi la nivel de germania pentru ca nu se consuma ca’n germania, nenea ala mananca rahat cu supermarketuri goale. Ca sa consumi trebuie sa produci, altfel s-ar plange lumea ca importam tot. Producatorii de mancaruri romanesti ori sunt prea mici si nu ar face fata unui volum de supermarket (bullshit pt ca sunt supermarketuri înafara cu raion special pt produse locale) ori baga orice rahat in mancarurile alea de a ajuns salamul sa aiba gust de ceolofan. Si pentru ca li s-a spus politicienilor ca e mai important sa ai munca ieftina decat infrastructura (mue Isarescu pentru asta)

      00
    • Nu inteleg cum cineva care a citit articolul poate sa aiba astfel de pareri. Chiar atat de greu este sa intelegeti un text explicat pe intelesul tuturor? Cine de aici daca si-ar deschide magazin ar da 1000E salariu la vanzatoare? Nimeni! Sunteti niste ipocriti si pseudo-intelectuali. As vrea sa va explic pe intelesul vostru dar daca dupa minim 12 ani de scoala platita din impozitele noastre, nu sunteti in stare sa analizati cateva argumente, nu cred ca putea intelege vreodata anumite lucruri.

      00
  2. Pai daca si Mugurel isi asigura otomobilul de sirviciu la”crarpatica” ce sa mai zici de altii.Eu zic ca nu a avut bani si ca sa nu topeasca vreun lingou din rezerva nationala a preferat o solutie de compromis care sa salveze aurul tarisoarei.Astfel o sa apara o noua strigatura populara: Lovite-ar benereul !

    00
  3. Cartile astora vor fi studiate in scoala, de catre nepotii nostri, peste cativa ani, iar astia vor fi, probabil, eroi ai neamului.

    00
  4. Stie cineva daca aceasta lege include si interzicerea reclamelor la suplimentele alimentare? Am observat in ultima vreme ca mai mule medicamente devin suplimente alimentare pentru ca au alt regim de comercializare. In ziua de azi nimeni nu mai ia medicamente. Toata lumea ia suplimente alimentare pentru ca sunt „naturale”.
    Nu au rezolvat nimic daca au interzis doar reclamele la medicamente dar se pot face reclame la suplimente…

    00
  5. aia cu reclama la medicamante la TV / radio poate nu e atat de rea precum ‘reclama’ farmacistilor. orice fel de medicament te duci sa iei intr-un lant de farmacii, o sa traga sa iti recomande un brand anume. am inteles ca e un biznis, dar pana unde?

    00
  6. BNR nu sunt idioti, ei doar respecta legea. Au pus pe SEAP achizitia si astia au venit cu pretul cel mai mic, dar e fain sa ai titluri

    00
  7. Probabil ca eu am invatat tampenii in scoala, dar parca salariul era recompensa baneasca pt munca prestata si nu pt serviciul oferit.
    Ca eu, client kaufland, n-o platesc nici pe Geta, nici pe Ingrid pt ca-mi scaneaza produsele, ci achit contravaloarea unor produse.
    Iar in ceea ce priveste service-ul, il platesc pt serviciu pe Gigi-mecanicul daca el e si patron, sau platesc la don Costel, patronul, pt serviciul pe care mi-l ofera prin intermediar, iar pe Gigi-mecanicul il plateste el.
    Sau ma insel si trebuie sa ma reapuc de studiu?

    00
    • Cred ca „recompensa baneasca pt munca prestata” este ceva foarte subiectiv. Pana la urma exista si o piata a fortei de munca si atat timp cat vor fi alti 10 care sa te inlocuiasca pe exact acelasi salariu firmele din tarile astea „civilizate” vor profita.
      In schimb, de asta e bine ca guvernul sa mareasca salariul minim in limite rezonabile din cand in cand. Altfel, muistii astia care fac un efort sa plateasca cu „10% mai mult ca salariul minim” nu ar face-o niciodata.

      00
    • oricât de subiectivă ar fi situația pe piața muncii, oricât de supra si mai ales subevaluată munca, oricâți ar sta la coadă la poarta corporației să-mi ia locul, sau la poata kauflandului să-i ia locul Getei, oricare ar fi atitudinea firmelor străine si deciziile guvernului, art. 159 aliniatul 1 din Codul Muncii zice că : ” Salariul reprezintă contraprestaţia muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă.”

      salariul nu reprezinta contraprestația pt un serviciu cum scrie în articol.

      00
  8. Thanks God ! Scapam de „farmacia inimii kakatena” !
    Paradoxal, le vor creste vanzarile, de cand cu reklama aia n-am intrat la ei.

    00
  9. Pune d-le mai devreme știrile! De câteva zile stau dimineața pe buda dând refresh întruna, ca sa vad ca fix în momentul în care ies din casa au apărut..

    00
  10. În cazul varanului ți-a scăpat cuvântul cheie: ”lucrări științifice”. Nu 8 cărți oarecare, ci lucrări științifice. Nu știu de ce mai investim în cercetare, când pușcăriile sunt atât de eficiente în acest domeniu.

    00
  11. Despre Dl Sova nimic, nimic…?

    00
  12. Ma mir ca nu zici nimic de legea cu reclamele la medicamente, fiind pe zona ta de media/reclame etc.

    00
  13. Va rog sa faceti o fapta buna acum inainte de sarbatori si sa il ajutati pe domnul Sova cu niste mir daca aveti pe acasa, pentru ca are nevoie sa se dea pe la cur… sa alunece mai bine.

    00
  14. Posturile de radio si TV mai difuzau si altceva înafara de reclame la medicamente?

    00
  15. ăștia strică piața cu șpaga aia!

    00
  16. Da’ ce-am zis naspa, sefu?

    00
  17. oamenii care compara salariile din doua tari cu niveluri diferite de dezvoltare fara sa ia in consideratie puterea de cumparare a salariilor alora in tarile respective? oamenii aia sunt boi.

    00
  18. Urmatoarele stiri ale zilei vor fi despre noul guvern, nu?
    Cum care nou guvern? Credeti ca ciobanii daca se infurie ca Ciolos le numara…cainii de la stana :) nu o sa-l manance pe saracul premier cu fulgi cu tot? :)

    00
  19. Ne explica Radu ca Geta de Kaufland trebuie sa faca ciocul mic ca altfel se muta Kaufland in Maroc.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)