- Șatenă . Castel . Șatenă . Blondă . Blondă . Blondă . Nori . Blondă .
- Intel anunță concedieri? Acum când e criză de microcipuri?
- Școala în 3 schimburi nu duce la nimic bun
- România a făcut progrese în justiție, cel puțin teoretic
- China are probleme
- SUA joacă tare
- Un preot își face cabană
- Cronica de tehnologie
4. super off-topic, ori Mark Rutte poarta pantofi cu tocuri, ori Iohannis a intrat la apa, fiindca cei doi au 1.93m respectiv 1.92m iar in poza se vede o diferenta de jumate de cap.
:)))) chestie de perspectiva si unghi
https://www.romaniatv.net/klaus-iohannis-a-avut-o-discutie-telefonica-cu-premierul-olandei-despre-grupul-de-lupta-din-romania-si-sprijinul-pentru-ucraina-si-republica-moldova_6457083.html
Pentru ca Iohannis sta drept doar la masuratoare, iar olandezul face sport si nu se chinuie sa indrepte cocoasa.
Pentru ca tovarasul Rutte este deasupra tovarasului Iohannis.
Iohannis stă mai cocoșat, în poziție de supus. Aplecat în fața ”licuriciului”.
Poza cu totul parca e din epoca de aur. Mai e si tovarasul ala grasut, seful de la CAP
Biroul central de statistică Olanda reconfirmă că sunt țara cu cei mai înalți oameni și asta se menține din1958 pâna azi. In 2020 statistica batavă arata că media unui bărbat in vârstă de 19 ani era o înălțime de 182,9 cm. O femeie 169,3cm.
Dar din cauza migrației și formarea cuplurilor interetnice media înălțimii e pe tendința de scădere cu 1 cm la bărbați și 1,4 cm la femei.
2. Criza e pe partea de alte microprocesoare decat alea vandute de Intel, unde ei deja au pierdut trenul de multi ani.
Piata de PC/Laptop unde faceau legea a scazut dramatic, la care s-a adaugat si faptul ca Apple le-a tras-o renuntand la procesoarele lor in propriile produse.
apple reprezenta cam 4% din vanzarile intel.
@Rumbu, si nu ar fi o solutie sa incerce sa produca alte modele de chipuri? Poate nu pot concura pe piata de SOC-uri pentru telefoane mobile, dar am inteles ca este un deficit foarte mare in industria auto.
@Andrei G trecerea la o nouă linie de producție se face greu și durează ani buni până ajung ceilalți să aibă încredere în tine. Exemplu: chipurile de pe mașini trebuie să funcționeze în condiții extreme să poate sta mașina afară și iarna pe ninsoare și vara pe ploaie… trebuie să reziste toți paraziții produși de celelalte componente ale mașinii… Nu poți să pui oamenii care au proiectat procesoare de laptop să proiecteze din astea pentru că nu le va ieși din prima.
„Piata de PC/Laptop unde faceau legea a scazut dramatic”
Nu e chiar asa. Au fost cresteri mari in ultimii 3 ani. 2019 – 266 de milioane, 2020 – 294 de milioane, 2021 – 344 de milioane (nu foarte departe de varful absolut, 364 de milioane in 2011). Evident, perioada de pandemie a impins atat vanzarile, oamenii au avut nevoie de PC-uri acasa.
Anul asta o sa fie un 10-15% scadere, estimarile sunt la 300-310 milioane de unitati vandute. Absolut de inteles dupa varful din 2021. Ca o parere de doi bani: pare doar ca aia de la Intel au reactionat gresit, si-au imaginat ca piata o sa continue sa creasca in acelasi ritm. Acum se dau de ceasul mortii sa scada cheltuielile fixe. Si cel mai simplu e sa dai oameni afara. Dar, repet, e o parere de om care nu stie prea multe.
Bine, ei au si cea mai dureroasa si complicata problema in spate, nu au reusit sa intre pe piata de dispozitive mobile.
La momentul actual, seria 13 care apare peste o saptamana (20 oct) este extrem de buna. Si seria 12 a fost un succes. Evident ca imi doresc sa nu fie cei mai buni, pentru ca un AMD relevant inseamna preturi moderate sau chiar mici pentru noi, consumatorii.
Din pacate, Intel este in fata cu mult, cam 15-20% ceea ce e foarte mult. Evident ca pentru acesti 15-20% platesti 30-40% mai mult decat pentru procesorul echivalent AMD, acolo unde el exista. Aceeasi poveste esti si la GPU, acolo unde AMD e in urma cam cu 40% la flagships si s-a ajuns la preturi de 11000-12000 lei pentru respectiva placa video.
Revenind la subiect – este la ‘moda’ sa iti faci firma mai robusta atunci cand esti pe plus decat cand esti in situatii disperate. Au mai existat aceste miscari in industrie, cand firme/branduri care raporteaza castiguri nemaiantalnite in istoria lor trec imediat la concedieri masive. Fix asta face Intel acum.
Tu nu știi specificațiile ultimului procesor AMD. Sau trendul din ultimii ani, în ceea ce privește eficiența lor? Sau tehnologia?
Intel a aruncat cu GHz și voltaj în procesoare, încât au ajuns la puteri de 200-300w…. O să le trebuiască un aer condiționat separat, doar pentru procesor 😂😂😂
Concurenta dintre Intel si AMD a functionat pe aceleasi principii dintotdeauna. Intel a avut mereu un avans tehnologic, insa il arunca pe piata doar cand AMD ii ajunge din urma. Zen3 batea Intel-urile de ceva vreme, zbang, Intel arunca Adler Lake care bate Zen3. Urmeaza Zen4 de la AMD care probabil va duce la scaderea preturilor pentru Intel-urile Adler Lake.
AMD musca cam un sfert din piata de laptopuri, pe aia de pc/servere inca se zbate pe la un 10%. Consumul nu era pana acum un factor decizional pe aceasta piata, s-ar putea sa devine cu noile preturi la energie.
Pentru noi, ca utilizatori, razboiul lor e bun, altfel Intel si-ar permite sa tina sus preturile la infinit cum s-a intamplat in 2010-2015 cand AMD era in groapa. Daca ma intrebi pe mine, AMD a pierdut trenul in 2003 cand au scos primul procesor pe 64 de biti si nu au reusit sa isi mentina avantajul.
@dan surpateanu Piata placilor video inca sufera de pe urma bulei speculative din ultimii doi ani, manata de cryptomining.
Ca idee, chipurile folosite in placile video consumer au cea mai slaba calitate si eficienta. Nu sunt atat de valoroase pe cat incearca Nvidia (si AMD, mai putin, dar tot incerca) sa ne convinga ca ar fi. Nvidia/AMD ar putea pune chipul ala intr-un aparat embedded doar la 30% din performanta, respectand bugetul de consum si temperatura necesare acelor aplicatii. Asa ca singura optiune reala este sa le vanda la raft in placi video.
Placile video consumer sunt valoroase, in mod normal, in 3 contexte:
* munca de cercetare AI in laboratoare mici si medii (unde nu iti permiti RTX L40)
* grafica intensiva: arta & animatie 3d, dezvoltare de jocuri, videografie (studiouri mici si medii care nu isi permit placi video workstation)
* gaming
Pixar cumpara paleti de RTX L40 si nu sta sa liciteze placi video cot la cot cu cercetatorul hobbyist si gamerul.
Vorbesti prostii:
Luam 2 procesoare apropiate:
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/134599/intel-core-i912900k-processor-30m-cache-up-to-5-20-ghz.html
https://www.amd.com/en/product/12151
TDP normal: 125W Intel, 170W AMD
TDP in mod turbo: 241W Intel, 230W AMD (aici)
Iar daca ne uitam la cel mai cel procesor AMD, vedem ca TDP-ul e mult peste cel mai cel i9 de la Intel.
Lasand astea la o parte, e vorba de cam 100 de W. Cat un bec dinala vechi. Ca sa-ti faci idee cam cat inseamna asta (si ca pe viitor sa nu mai vorbesti prostii pe internet), afla ca 1w e egal cu un joule / secunda. 100w ar fi 100 de jouli / seconda. Un litru de benzina are inmagazinat in el 31356000 (da, 31.3 milioane) de jouli. Simplicand (mult, nu zic nu), aflam ca 100W inseamna tot atata energie cat obti din arderea a 0.003 ml de benzina.
2. fac ei fabrici noi, dar sa vezi cand se lovesc ca nu exista angajati, domeniul e destul de complex, cam prost platit (versus dezvoltare de soft), munca grea si periculoasa in fabrica (se folosesc chimicale cancerigene). Fac ei fabrici noi, dar nu stiu unde gasesc tehnicieni, ingineri sa lucreze in fabrici.
Pe langa asta renunti la oamenii ce erau deja in firma, aia pleaca si cu un gust amar o sa faca altceva, nu se mai intorc….probabil o sa duca la haos cum a fost pe aeroporturi anu asta, din lipsa de angajati.
„munca grea si periculoasa in fabrica”, „se folosesc chimicale cancerigene” – wtf dude….
Cateva chestii , pentru ca am avut ocazia sa fac un waffer cu niste tranzistori intr-un cleanroom:
– singura substanta ce necesita grija maxima e acidul hidrofloric ( HF ) , cel ce se ocupa de manevrat substranta era imbracat cu suficienta protectie sa se plimbe printr-un incendiu vreo 5 minute, plus ca avea la un metru in spatele lui dusuri de decontaminare .
– in cleanroom nu exista VOC ( compusi organici volatili) si/sau particule de nimica, mediu steril e putin spus
– toata lumea e imbracata in echipament de protectie, toti trebuia sa purtam etichete cu cine suntem ca sa stim cine e cine.
– singurul lucru nasol la lucrat in clean room era intratul si iesitul , daca aveai nevoie la baie iti lua 10 minute sa iesi si inca 20 minute sa intri inapoi.
– in cleanroom-ul unde am lucrat noi se construiau prototipuri, deci era doar partial automatizat, in fab-uri totul e automatizat
Nu construiesc fabrici noi pentru ca atat „varfurile” cat si „vaile” de cerere sunt tranzitorii. Si te trezesti ca abia ce ai dat drumul unei fabrici noi si deja trebuie sa bagi tot ce produce in depozit. Pentru ca perioada de cerere mare, cand puteai vinde la pret de specula, deja a trecut.
Cam toate ramurile industriale s-au specializat pe fabricarea „in timp real” (cu minima capacitate de depozitare) si vor cu disperare sa revina la acel model pentru ca a mers aproape doua decenii si este bine inteles.
Doar ca pandemia de covid si economia facuta varza le-au cam pus bete in roate.
Hydrofluoric acid, HF pe numele lui chimic e acid fluorhidric in romana, zic si eu ca sa ma bag in seama.
The report says that layoffs will „likely” affect thousands of its 113,700 employees, particularly in its sales and marketing departments
ZF a taiat partea a doua a frazei cand a tradus articolul.
2. Da, ca ce numeste lumea microcipuri si care nu se gasesc nu sunt facute de Intel.
3. fascinant cum ideea de uniforma nu vrea sa moara asa cum merita, se tot zbate comunismul prin diversi oameni.
6. Vin alegerile in mai putin de o luna in US, si exista sanse destul de mari ca democratii sa piarda majoritatea. De aia fac atat scandal.
4. Cinstit vorbind, tehnic suntem gata de Schengen de mult timp. Sunt convins ca intra mai multe droage intr-o ora prin Rotterdam decat tigari intr-o luna pe la Halmeu sau refugiati pe la Varna.
Pe criterii de coruptie, mcv, democratie si alte nebunii fara legatura cu Schengen, mai intai ar trebui date afara Polonia si Ungaria daca joaca cartea asta altfel e ca in bancul cu iepurasul fara sapca.
nu uita de portul din Trieste, unde acu ceva timp au gasit 4 tone de cocaina….dupa o operatiune speciala a politie. Cand nu fac operatiuni speciale si stau relaxati, sigur mai intra niste tone.
@sfatuitoru la ăia a fost o acțiunea a poliției. La noi acum câțiva ani a fost marea agitată și a eșuat nava de transport. Bonus: erau niște articole în perioada aia care ziceau că tocmai se defectaseră sistemele de supraveghere pe litoral în perioada respectivă. Tu când vezi că nu se face nici o captură în urma anchetelor ci doar în urma unor accidente i-ai lăsa pe ăștia să îți asigure frontiera?
@ic, nu i-as lasa. EU as propune sa ne lase in Schengen si sa asigure restul tarilor granitele, gen cu NATO trimit prin rotatie trupe la noi. ORi aduc politisti ori doar cativa sa supravegheze. Nu exista alta solutie, trebuie altii sa ne faca curat in casa.
@sfatuitoru – „noi vrem sa avem curat in casa dar sa vina altii sa ne faca ca altfel stam cu gunoiul pina la fund” cam asa suna ce ai zis mai sus.
@sfatuitoru e cam greu pentru că nu poți să îți motivezi polițiștii și lucrătorii vamali spunându-le ”fiți foarte atenți la detalii și incoruptibili iar ca răsplată veți fi trimiși să lucrați și să locuiți în România”. Ei vor prefera să își facă treaba acasă aproape de familie iar restul să stea afară din zonă până își rezolvă problemele.
@Maud, exact asta doream sa spun.
„tehnic suntem gata de Schengen de mult timp”
Tot repetam asta in continuu. Ce inseamna asta? Ca am bifat pe hartie niste bife? Am cumparat aia, am dat cu var, am pus niste semne la vama, am spalat geamurile gheretelor, am luat niste scanere?
Si realitatea de pe teren: in toamna lui 2019, DNA a destructurat aproape complet vama Nadlag, pe motive de coruptie (primeau bani si patru politicieni implicati, nici nu mai are rost sa spun de la ce partid). In 2019, la vama Nadlag, CNAIR a încasat 123.800 lei din autorizațiile de acces pentru transportatorii de mărfuri, în 2020 încasările au explodat la 2.698.980 lei, în 2021 la 3.955.230.
Acum sincer, credeti ca mai exista tari la vest de noi in care sa se pagubeasca statul cu peste 95% din veniturile ce provin din taxa vamale? Cam asta e problema cu „tehnic suntem gata de Schengen de mult timp”
@silicon_v
Povestea cu tehnic suntem in Schengen pleaca din perspectiva birocratica. Concret bifam niste cerinte tehnice cu privire la modul in care sunt securizate frontierele cu tot ce vine pe langa la nivel de sistem informatic. Prin urmare eurocratii de la Bruxelles au acceptat intrarea noastra in Schengen si a inceput dansul votului. Prin 2012 Finlanda alaturi de Olanda s-a opus din clasicele motive ca e coruptie, ca se fura si tot tacamul. Realitatile din 2012 erau altele si fiecare a acceptat ceea ce ni s-a spus.
Mergand pe repede inainte in 2022 realitatile s-au schimbat si este destul de evident pentru orice om cu capul pe umeri cateva chestii: coruptie este peste tot si se fura cum se poate fura peste tot. Mai mult adauga si numarul de oameni din elita occidentala cumparati la kilogram de Putin si o sa vezi un peisaj groaznic.
Fix din aceste cauze atat Romania cat si Bulgaria si-au castigat dreptul de a intra in Schengen. Faptul ca la nivel de politica externa nu avem o pozitie transanta cand se intampla rahaturile cetatenilor romani sau nu ne aparam interesele este o alta discutie. Inteleg superioritatea multora din vest in fata prostilor din est, doar ca ultimii doi ani ne-au aratat ca lucrurile nu sunt asa.
Categoric perceptia publica in Romania este ca sistemul de justitie este problematic, recte coruptia la nivel de administratie publica este mare. Insa din pacate lucrurile astea se intampla peste tot in lumea asta si nu isi are rostul sa fim mai catolici decat papa. Ca este logic si normal sa ne dorim asta foarte bine, dar este timpul sa acceptam ce putem avea si ce nu putem avea. Iar povestea cu Schengen trebuie incheiata acum cu acceptarea noastra si a bulgarilor, restul este doar ipocrizie.
La Nadlac nu a fost vorba de taxe vamale, ci de o taxa de drum pur romaneasca impusa de CNAIR.
Taxa nu era incasata de agentii vamali , ci de lucratorii CNAIR.
Taxele vamale se percep in statul de destinatie, nu la vama.
6. e combinat cu https://www.aljazeera.com/economy/2022/10/6/us-plans-to-ease-venezuela-sanctions-for-chevron-operations-wsj
5. Deschizi cartea la pagina 85. Plătești om să sape un șanț și în urma lui plătești alt om să astupe șanțul. Basic Keynes. Chiar așa trebuie să dăm lecții partidului comunist chinez din propria carte?!
https://twitter.com/fasc1nate/status/1579157528973234176
App de Schengen, in 2011 când au mai venit evaluatorii, eram pregătiți la un lejer 85%. Aveam tehnică relativ nouă pe supraveghere și control frontiere, oamenii erau cât de cât entuziaști, exista personal suficient pentru a asigura toată munca necesară… na că acum logistica a ieșit din garanție și chiar din uz, se mai cârpește pe ici pe colo, oamenii sunt scârbiți de toată politizarea instituțiilor, au ieșit mulți la pensie și în locul lor n-a venit nici dracu, deci un om a ajuns să facă treabă pentru cel puțin încă unul, stau navele în radă cu zilele așteptând controlul de frontieră, incep reclamațiile, se inflamează armatorii cu pile, dar parcă văd că , de data asta, întrunim condițiile. 🤣
Că na, e in funcție de interese, nu de o evaluare reală. Iar la iarnă Schengen ul ne va ține de cald.
vorba lui CTP : ” Romania a intrat in UE si NATO impinsa de la spate cu forcepsul ” .
Sa fie clar tuturor: politicienii nu au vrut si nu vor dori niciodata ca o tara sa fie in UE/NATO pentru ca isi pierd pozitia de ultim decident.
@Ambra, eu am o problem cu partea asta in care absolut toate institutiile statului se plang ca nu au destul personal. Asta in conditiile in care numarul celor angajati la stat a crescut constant in ultimii ani, iar populatia deservita a scazut considerabil.
Nu mai discutam nimic de faptul ca ar fi trebuit sa se faca si niste automatizari, sa avem nevoie de mai putini oameni pentru acelasi numar de actiuni.
Andrei G, nu înțeleg nici eu chestia asta cu „din ce in ce mai mulți angajați la stat”. Nu știu unde se regăsesc ăștia. Nu-i văd. Or fi doar pe hârtie. Or fi prin primării. Or fi doar trecuți pe statele de plată și încasează salarii. Habar n-am. La noi sunt cam jumătate din cei care eram după 2011, și vorbesc de vremea de după ce dăduse Băsescu afară vreo 20%. Treabă e din ce în ce mai multă. Trec de la tură de 24 de ore la una de 13 și, dimineață, când ies pe poarta instituției, trec pe pilot automat, că altfel nu știu dacă nimeresc locuința, atât de obosită sunt. Și am ceva ani de vechime, ar trebui să fac față mai bine. Dar e din ce in ce mai rău. Ies colegi la pensie doar pentru că nu mai pot. Dacă n-ar fi suprasolicitați, hărțuiți și vânați efectiv, ar mai rămâne. Și noi ăia de trebuie să mergem înainte calculăm cât mai rezistăm. Nu mă victimizez, doar prezint o situație, cine vrea pricepe. Am înțeles că va fi un reportaj la pro zilele astea pe subiect, chiar sunt extrem de curioasă cât de obiectivi vor fi. Vă țin la curent (chiar dacă e scump). 😄
@4 cum ar zice englezul „by what metrics?” sau romanul ‘cum ai masurat, tovarase?’ Au crescut numarul de procese solutionate si scaZut dramatic durata de solutionare? Avem mai multi condamnati pt coruptie? Dar infractori? Ce se mai aude de traficantii aia de copii din Tandarei? Apropo, DNAul ce mai face?
„Apropo, DNAul ce mai face?”
Despre morti numai de bine
Fie cipuri Intel, fie altele, ele sunt produse toate in Taiwan, ce relevanta are faptul ca se fac concedieri la Intel? Acolo doar se „design” cipurile.
ce inseamna sa vorbesti pe langa …. Intel are toate fab-urile in 3 locatii : UE, US si Israel.
My bad, nu stiam.
Din seria salarii mai mari pentru politisti:
https://stirileprotv.ro/divers/politist-de-la-rutiera-judecat-pentru-trafic-de-cocaina-vindea-in-craiova.html
Saracul a trebuit sa isi ia al doilea job.
Bonus, avem si ceva din Galati: https://www.antidotul.ro/2022/10/lupte-cu-maceta-si-ranga-la-tribunal-o-familie-a-fost-atacata-de-trei-tineri/
Problema lui Intel e că, atunci când ASML le-a oferit EUV, au zis „ce e cu magia asta, lasă-ne bă în pace” și au rămas să ia procesorul ușor, la pilă. TSMC a avut mai mult curaj, deci are mai multe mașini.
Se pare că Intel și-a învățat lecția, că cică a sărit primul cu bani pentru EXE 5000 și 5200. Asta e, lecțiile importante costă.
Deci faza cu „isi construieste popa cabana” … caz real. In judetul Mures, e o manastire… nu stiu cum s-a construit, dar preotul de la aceea vreme si-a trecut cumva manastirea pe numele lui, practic dupa lege totul era legal pe numele lui… construita nu stiu exact cum, dar era pe numele lui in acte… a negociat sa cedeze manastirea la BOR in schimbul a 2-3 posturi de preot in municipiu =))) Am ras cu lacrimi cand mi-au povestit faza oamenii… si acum e preot prin Tg mures popa si unul din baietii lui.
7. n-o face degeaba , e chilia lui arsenie foca acolo si intr-adevar au facut un drum paralel cu traseul care arata ca naiba
https://www.g4media.ro/olanda-amenintata-de-mafie-printesa-mostenitoare-amalia-iese-din-casa-doar-pentru-a-merge-la-universitate.html
Pe DN1 este o biserica iar in curte preotul si-a construit un depozit de marfuri pe care le importa din UE. Respectivul are un magazin online si vinde bunuri aduse din UE.
criza in semiconductori vine din capacitatea de productie care e la maxim worldwide. ca sa rampezi una noua takes quite some time. si d-aia si vedem toti producatorii ca dezvolta noi fabrici prin eu/usa (pe langa scaderea dependentei de china). deci la investitii pentru capacitate productie, full speed. deci ramane problema inginerilor. degeaba astia produc mai multe idei daca oricum capacitatea nu scaleaza. si de aici, cel putin pe termen scurt, niste concedieri ca sa mai economisim niste bani (tre sa dam bine si la stakeholders totusi, mesaje de avem situatia sub control la nivel financiar si luam masuri sunt intotdeauna bineprimite). plus ca pe consumer market (pcs) lumea si-a cam facut stocu in ultimiii doi ani cand au rupt vanzarile de laptops. pe automotive still crisis. sa vedem cand odata cu scaderea puterii de cumparare scade si cererea de semiconductoare dar totodata creste si cu gradu de electrificare a masinii. deci na, aci e o poza mai complexa cu diverse implicatii. pot scrie un articol separat daca e interes.