Știrile zilei – 14 noiembrie 2022

  1. Vulpe . Culori . Castel . Blondă . Verde . Șatenă . Culori . Abur . Blondă . Verde
  2. Piața de energie va fi plafonată prost
  3. Bucureștiul și restul țării
  4. A fost deschis pasajul Domnești
  5. S-a demolat un bloc ilegal
  6. Fabrica Clujana a dat faliment
  7. ANAF muncește
  8. Aveam nevoie de două din astea
  9. Greu să fii influencer
  10. Când lucrezi la NATO, legile nu se aplică
  11. Cronica de business
  12. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. „Piata de energie va fi plafonata prost” – Se astepta cineva sa se faca o treaba inteligenta ?

    00
    • Intelogenta pentru cine?

      00
    • Nimeni: aveam echipa asta în minte și nu am pus la cei mai proști din 49.
      În fruntea echipei, titular pe post, cvadriplu inspector școlar, unul care vrea să lucreze la NATO, șef dacă s-ar putea.

      00
    • Avand in vedere va pana acum erau plafonate preturile si statul (adica noi) platea diferenta, mi se pare mai buna metoda asta.

      Stiu, e comunist sa obligi furnizorii sa cumpere si sa vanda la acelasi pret, dar asta se intampla si pana acum 3 ani cand a avut loc dereglementarea pietei. Practic se reglementeaza piata din nou pentru urmatorii 2 ani.

      00
    • Rumbu, pare o idee buna. Dar o sa ne usture pe termen lung de nu o sa ne vedem.

      Problema actuala e pana la urma simpla: cererea a crescut in continuu in ultimii 15 ani, iar productia a scazut tot in continuu. Productie de energie electrica in Romania se face cu echipamente vechi de jdemii de ani. Si in ultimii 10 am blocat cam orice initiativa in a moderniza capacitatile vechi sau a construi altele noi, Am ajuns pana acolo incat statul a preluat toate dividendele de la acesti producatori, inclusiv in avans, in anumiti ani. Si asta in anii buni, cand aveam crestere economica si banii ieftini erau peste tot.

      Acum statul forteaza pe inca trei ani acesti producatori sa vanda ieftin, producand energie tot cu harburile pe care le au in dotare, construite inainte de revolutie. Adica zero sanse de a face ceva pentru modernizare sau construire de capacitati noi.

      Decizia e populara, dar, in fapt, doar agraveaza problemele pe termen lung. Cam cum au procedat Oprescu si Firea in privinta RADET, pe care l-au biciut pana s-a prabusit, fara investitii ani si ani la rand in retele si puncte termice. Dar le ramaneau bani de clientela, concerte, cel mai mare carnat si excursii gratis la muntele Atos.

      Doar ca acum discutam de nivelul intregii tari, iar „pomana” e mult mai consistenta si mai tentanta: energie ieftina pentru tot poporul.

      00
    • @ silicon_v încetați va rog sa le mai plângeți de mila.
      Vai săracii de ei.
      Sunt vremuri de criza ar trebui ca companiile astea mari sa fie solidari cu clienții ca pana la urma de pe urma lor au făcut milioane de euro.
      Și pe blogului lui cetin am văzut ca tot li se ia apărarea multinaționalelor cum suferă ele săracele.

      00
    • Romania produce energie din surse „verzi” in proportie de 62% (hidro, nuclear, vant soare). Hidorelectrica vinde kwh cu 20 de bani, Nuclearelectrica vinde kwh cu 66 de bani.

      Raman aia care produc energie din carbune sau gaz, intermediarii gen Engie sau Enel si importatorii care toti vor 4 lei pe kwh. Din partea mea pot sa moara, nu sa se retehnologizeze.

      00
    • @Rumbu Si eu credeam ca sursele poluante ar trebui sa moara! Pana am auzit ca reteaua nationala trebuie echilibrata sa raspunda consumului si productiei. Adica exista momente cand se produce prea mult si momente cand se consuma prea mult. Ca se echilibrezi, nu ai cum sa o faci cu eoliene, solare, hidro, nuclear. Pentru ca astea pornesc greu sau se opresc greu si/sau tin de vant/soare. Asa ca pornesti centalele pe pacura/gaz/carbune. Cea mai recomandata ar fi solutia Elvetiei, cu acea BATERIE imensa formata din pomparea apei in interiorul unui munte, in locul unei vechi mine parca. Ca sa facem asta avem nevoie de politicieni adevarati, nu maimutele actuale.

      00
  2. 7. Foarte bine ca ii este rusine sefului cu ei. Atat? Asta puteam si eu.

    00
  3. 6. Dupa ce tinem momentul de reculegere pentru „cea mai mare fabrica de încaltaminte din estul Europei din anii ’80”, putem sa recunostem ca incaltamintea romanesca este si era extrem de incomoda si depasita tehnologic? In copilarie am avut bocanci Clujana si in liceu (2002-2006) am purtat exclusiv incaltaminte Marelbo, dar dupa ce mi-am bagat picioarele intr-un skechers, clarks, rieker, ara, multe firme spaniole nu mai sunt asa intelegatoare fata de incapatanarea antreprenoriala romaneasca de a fabrica incaltaminte INCOMODA care imi deformeaza picioarele. Ma uit la maica-mea, la matusa-mea, la bunica-mea ce monturi oribile si degete strambe au si RIP Clujana!

    00
    • Imi amintesc si acum de o pereche de adidasi cumparati prin 1988. Din piele. Cumpliti, ma rodeau la sange. Ii tineam degeaba in dulap. Dupa ce i-am tinut 24 de ore in spirt au devenit purtabili. Am incercat incaltamintea romaneasca , dar nu merge. Piele buna, dar dupa o luna crapa talpa. Prima pereche de la Marelbo a fost ok, dar urmatoarele doua nu. Luasem o pereche de ghete, aratau bestial, le-am purta o luna ( in sensul coborat din casa la masina, din masina la serviciu, cumparaturi, nimic solicitant) si le-am aruncat. Aratau de parca statusem 4 ani in transeele din WWI , incretite, descusute. Apoi am incerczt niste pantofi de la Gitanos. Comozi, bine facuti, dar de fiecare data cand ii incaltam emanau un miros chimic extrem de puternic. I-a, spalat. a, folosit un spray ( la sugestia producatorului). Nimic. Cand am aruncat talpicile interioare s-a rezolvat. De atunci mi-a disparut patriotismul.

      00
    • bună ziua, am o idee de făcut pantofi. am fost până în SUA și am luat o pereche de pantofi de poliție, 3€. asta trebuie să facem în primul rând. pantofi confortabili, care să reziste 3-5 ani. negri. după care maro deschis, maro inchis. după care pantofi de șantier. după care pantofi de nuntă. nu pantofi de nuntă prima oară.

      mă uit pe stradă, lumea umblă cu jerpelituri jegoase pentru că fix asta lipsește de pe piață: pantoful simplu și rezistent. fără briz brizuri. fără porcării. fără cristale.

    • „Nu se poate domnu’ Petcu, pai asa se face la noi, nu intelegi tu ca avem muncitori buni si incaltamintea este buna?!”

      00
    • Clujana a fost pusă pe chituci de către directori. Au desființat atelierul de creație, și-au angajat metresele, au făcut contracte cu Luxemburg cu paraîndărăt și au tras nădejde că o cumpără la preț de nimic apoi. Cred că mai am încă prin dulap o pereche de ghete Puma făcută la Cluj. Vine ca TURNATĂ pe picioare, ușoare și rezistente. Însă au fost fabricate sub stricta supraveghere a neamțului și cumpărate cash la preț de fabrică și scoase cu bon pe poartă, nu ciordite cum se făcea de obicei de romanake.

      00
    • Chiar citisem undeva ceva discuții legat de clujana cum că ideea e să o falimenteze ca să ia terenurile să facă cartier de residence-uri.

      Mă gândeam cât de cretin și limitat poți să fii, puteau să cumpere un teren în afara clujului undeva și să mute fabrica, și fabrica să vândă terenurile pur și simplu.

      Până la urmă e ceva natural, și noi aveam fabrici de pantofi în efectiv centrul orașului (comuniști cretini, dar asta e altă discuție) care evident că s-au închis dar s-au mutat în afară e normal până la urmă.

      Dar ăsta e nivelul nostru, încă de anii 90, băgăm în faliment ca să putem da la fier vechi.

      00
    • Eu mă simt confortabil în pantofi Marelbo.

      00
    • @manu144x în comunism erau puține variante pentru a oferi locuri de muncă în oraș. O fabrică de încălțăminte sau textile era ok în centru, în comparație cu ceva industrie grea sua chimică.

      00
    • Pantoful de nunta face treningu sa arate mai bine

      00
    • @manu144x, cred ca acest comentariu ajuta la clarificarea situatiei:

      „Noi nu suntem proprietarii fabricii. Am primit pe vremea acelei privatizări de la Fondul Proprietatea în custodie niște acțiuni Clujana. Nu suntem acționari majoritari, practic nu suntem proprietari, Statul în ansamblu este acționar. Practic, Statul prin Ministerul Finanțelor Publice este acționar, noi avem doar dreptul de proprietate asupra clădirilor, fabrica în sine a rămas una în regim privat, a funcționat după regulile economiei de piață”, a declarat Alin Tișe, presedintele Consiliului Judetean Cluj.

      De aici inteleg ca ei detin cladirile si terenul, dar ca nu exista posibilitatea de instrainare a acestora atata timp cand fabrica inca avea activitate. Practic situatia actuala se potriveste perfect cu teoria falimentului intentionat.

      00
  4. Piața de energie va fi plafonată prost

    Și cum ar arăta,in opinia ta, o plafonare corectă?

    00
    • una in care statul nu-ți ia 3 lei din buzunar și apoi dă 50 bani la companiile de energie ca să îți scoată ochii.

    • Pai exact asta face, statul cumpara curent la 45 de bani si il vinde furnizorilor obligati sa ti-l dea cu 45 de bani. La care se adauga taxe.

      Pana acum furnizorul iti vindea curent cu 0,2-11 lei si statul platea furnizorului diferenta pana la minim 1,3 lei (daca te incadrai in anumite limite).

      00
    • Orice interventie a statului intre furnizor si consumator aduce numai necazuri (a se vedea cazul cu lemnele de foc). In cazul energiei, la fel! Statul a plafonat pretul la consumatorii casnici iar pe acestia din urma ii doar in pix ce semneaza cu furnizorul. Asa au aparut preturi astronomice, iar statul e bun de plata (mai devreme sau mai tarziu). Cel mai bine trebuia lasata piata la liber, astfel incat fiecare consumator sa fie preocupat ce semneaza si cat consuma. Apoi, o data sau de 2 ori pe an sa fie acordate deduceri/scutiri: la consumatorii casnici defavorizati (pensionari, salarii mici s.a.m.d) sa fie returnati o parte din bani pe baza unor dosare (evident, pt consum rezonabil). Iar consumatorii non-casnici sa fie scutiti de o anumita valoare din profit sau alte beneficii similare (cu conditia sa fie incurajati sa produca). De asemenea, furnizorii de electricitate care au oferit un pret sub media pietei (pe parcursul unui an) sa fie incurajati cu anumite beneficii sau scutiri de taxe/impozite. Evident, in aceasta situatie angajatii statului ar avea o groaza de munca pt a analiza dosare/situatii etc. Dar si in situatia de fata furnizorii de energie se dau peste cap sa implementeze regulile haotice dictate de stat, in timp extrem de scurt (unii alegand sa inchida afacerile pentru ca nu se pot conforma). Pe scurt, statul trebuie sa intervina cat mai putin pe piata dar sa incurajeze consumul responsabil si sa ofere beneficii celor care „joaca” cat mai corect pe piata.

      00
  5. 13.
    Ce legatura o fi intre asta:

    „În primele zile ale lunii noiembrie 2022, procurorii DNA au ridicat de la IGSU documentele legate de achiziția a patru barocamere mobile cumpărate pe bani europeni de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, la indicațiile lui Raed Arafat, în 2017, susțin surse din IGSU, pentru Libertatea. De peste patru ani, ele zac nefolosite.
    „Afacerea este scandaloasă, cel puțin în sensul prețului și inutilității. Însă noi, la IGSU, nu mai credem că aici se va face vreodată lumină”, spune o sursă care cunoaște în detaliu de câte ori procurorii au început cercetări pe diverse achiziții la IGSU”
    https://www.libertatea.ro/stiri/dna-a-descins-la-igsu-pentru-afacerea-a-4-barocamere-de-5-milioane-euro-care-zac-nefolosite-dupa-anterioarele-perchezitii-in-legatura-cu-alta-achizitie-ambasadorul-sua-a-fost-vazut-in-bir-4345299

    si asta:
    „Controale inopinate realizate de IGSU în cluburi, discoteci şi săli de evenimente care reunesc un număr mare de persoane au dus la suspendarea activităţii şi amendarea a patru agenţi economici care administrează cluburi, discoteci sau săli de evenimente care reunesc un număr mare de persoane, sancţiunile fiind aplicate pentru „încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu prin depăşirea numărului de utilizatori”, anunță News.ro.”

    00
  6. 8. așa se plătește tributul cotropitorilor. EON, Engie, OMV, armament din WWII, etc.

    00
  7. Ultima dată când am cumpărat încălțăminte făurită cu drag pe la noi, după prima purtare am dezlipit branțurile. Nu erau răi pantofii, i-am dres cu branțuri de import fiindcă am de mers. După prima iarnă au crăpat tălpile.
    Atât s-a putut.

    00
    • Am 2 perechi de pantofi + ghete de la annacori din suceava si is in stare perfecta dupa ani de zile. Ghetele cel putin sunt printre cele mai comode incaltari pe care le-am avut.
      Sunt o droaie de fabricanti de incaltaminte la noi, nu ii mai puneti in aceeasi oala pe toti.
      Marelbo cand a aparut le-au dat soc romanilor, dar acum nu mai sunt buni, ce sa vezi. Ei, s-or mai fi schimbat.
      Si ala de mai sus de compara sneakers sketchers cu pantofi din piele, special rau baiatu.

      00
    • Robert, i-am luat prietenei niste pantofi pe la 5-600 lei acum 2 ani de unde zici tu.

      Dupa aproximativ o saptamana i s-au rupt sireturile in mana cand se lega…

      Am testat si eu cateva branduri romanesti de incaltaminte, dar Timberland e total altceva.

      Tineti minte, NU va zgarciti niciodata la:
      – incaltaminte
      – salteaua de dormit

      00
    • Marelbo…am tras de o pereche de bocanci imblaniti 3 ani. Sunt la a doua pereche, si asta intra in anul 4. Doua perechi de sandale de piele…3 ani fiecare, purtat intens…

      00
  8. Una calda cu incaltamintea romaneasca. Acu cativa ani (sa fie 5?) am cumparat o pereche de ‘pantere’ (incaltaminte de alergare off-road) de la S-karp – de pa langa Brasov. Si acum ii am, ii mai iau uneori pe munte. Comozi, usori, nu alunecam pe pietre. Intre timp s-a cam ros talpa,dar i-am tot purtat 5 ani. Bineinteles, ii purtam doar pt activitatile respective – alergat/ mers pe munte.
    Acu vad ca s-au rebranduit, se cheama extra-s

    00
  9. De ce le platim francezilor in dolari?

    00
  10. pt cei care cred ca doar clujana si marelbo fac papuci in Ro: am pantofi Otter din piele 2mm, au cusaturi evidente, super comozi. Pe oriunde am umblat inclusiv Italia sau Franta au fost oameni care au recunoscut un lucru de calitate si m-au intrebat de ei(din cand in cand nu toata ziua ;)

    00
    • N am inteles niciodata de ce in Ardeal toti ziceti papuci la incaltaminte/pantofi.

      00
    • AlinP

      Se numesc regionalisme. Fiecare zonă are cu înțeleg lor specifice. Se învață la limba română de obicei.

      00
    • manu144x, te ai atacat ca un copil.

      In alte zone papuci = incaltaminte de plaja/casa. Mai pe intelesul tau de ardelean mandru, papuci sunt incaltarile fara sireturi si/sau fermoar.

      00
    • Nu-s deloc mândru, chiar nu văd nici eu rostul de a le zice papuci, foarte rar am auzit și eu.

      Ziceam doar că e un regionalism ca oricare altul, n-are sens să încerci să înțelegi de ce, uneori sunt motive istorice, uneori prostie.

      00
    • Ca chestie, p-aici pe unde locuiesc lumea zice canapea la banca din parc. Jucați-o p-asta. :)

      00
    • @nick, nu stiu prin ce cercuri te invarti tu, dar pe mine nu m-a intrebat nimeni nimic legat de incaltamintea Otter (si am avut cateva perechi pana acum).

      00
  11. Cât o lălăie francezii cu corvetele noastre rămân ruşii fără flotă în Marea Neagră.

    00
  12. ” Aveam nevoie de două dinastea „…și eu aveam pretenții de la tine sa nu mergi pe fente dinastea.. hai sa ne gândim un pic. NATO, UE, Schengen vin la pachet cu niste costuri. Și este și normal. Păi țipam in gura mare „că rușii…”și că „să vină aliații” dar noi suntem rupți in fund. Ia de aici 2 dinastea, intra in rând cu noi ..păi ori ești în nato ori pe lângă?
    Da, clar avem nevoie de multe alte chestii până la submarine. Dar așa funcționează lumea în care vrem sa fim. Și este fix vina noastră că nu ne am pus la punct infrastructura, educația, sănătatea etc înainte de apărare…

    00
    • „Și este fix vina noastră că nu ne am pus la punct infrastructura, educația, sănătatea etc înainte de apărare…”

      Nu e vina noastră fiindcă motto-ul este exact invers: nu ai apărare, nu ai economie.

      00
  13. Marelbo era o marca spălata, am fost si pe la ei pe la fabrica, totul foarte civilizat. Bai dar au niște calapoade de îmi fac strabism la degete și talpa. Eu m-am resemnat și am renunțat sa mai intru pe la ei, gândindu-mă ca probabil e problema la mine, sunt în afara statisticilor de măsuri, ca știu ei ce fac.
    Apoi am mai încercat niște producători romani, aceeași problema. Asa ca într-un final am ajuns sa port numai marci străine (culmea, unele produse chiar în RO). Nu știu care e faza.

    00
    • >>Nu știu care e faza
      Faza e simpla, mai exact pe producatorii aia straini se intereseaza de satisfactia clientilor. Daca mai multi clienti se plang ca incaltarile lor nu sunt comode fac ceva sa le faca comode.

      00
    • Ca si estetica si durabilitate mi s-au parut ok, in schimb au fost super incomozi. Au o talpa tare ce nu absorbea socuriile si se resimtea fiecare km facut cu ei. Nu am mai cumparat de la ei, nu stiu daca au progresat la acest aspect.

      00
  14. In other news, ia uite surpriza :)

    „Nu pornesc de la ideea ca toata lumea care foloseste Revolut ascunde ceva. Nu stiu cati romani au conturi la Revolut, dar pot spune foarte clar ca lucram foarte bine cu aceasta banca. Facem un schimb rapid de informatii si ne pun la dispozitie orice informatie pe care noi o solicitam. Deci, daca cineva isi imagineaza ca are niste bani pe care nu-i poate justifica si ca nu-i gasim daca i-a pus pe un card Revolut, se insala”, a declarat Lucian Heius, presedintele ANAF.

    https://e-juridic.manager.ro/articole/seful-anaf-avertizeaza-nu-pot-fi-ascunsi-banii-pe-revolut-lucram-foarte-bine-cu-ei-si-facem-schimb-rapid-de-informatii-29203.html

    00
    • La inceput erau institutie financiara, cu conturi in Lituania, nu trebuiau sa raporteze chiar tot.
      Apoi au devenit banca si din acel moment au trebuit sa se supuna tuturor reglementarilor, la fel ca orice alta banca din RO/EU.

      Stiu ca m-au pisat aproape 1 an cu ‘accept Revolut as bank’, i-am refuzat de fiecare data, pana la urma m-au trecut la accept automat cu notificarea ca daca nu-mi convine sa renunt la ei.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.