Știrile zilei – 14 iunie 2019

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

35 comentarii

  1. Un documentar despre piața imobiliară din Amsterdam

    Când am scris aici că e nevoie (și aici, în România) de o agenție națională care să reglementeze chiriile, în așa fel încțt gușterii care vor să închirieze sau să vândă locuință (sau teren), să nu scoată din burtă orice preț vor ei.

    Nu, mi-am luat minusuri că nu le convine românilor, aceeași români care se vaită de viață și costuri, să înțeleagă că toată asta ar dizolva din bula creată artificial de pe urma schimburilor de terenuri, de mite & șpăgi între primării și dezvoltatori, și să le mai taie din corupția privată să-și închipuie oricine că poate cere orice preț doar și fiindcă „e liber” sau că „cine e dornic să plătească, va găsi” și alte banalități naziostoide.

    Apropo, ultima schemă pe domeniul turismului în România: dacă spun că au renovat (și au făcut ceva să nu intuiască proștii ceva), atunci se cere peste 3,000 RON/noapte pe litoral (nu mai zic de alte oferte care depășesc mia de euro).

    Țara bășcăliilor și furăciunii de căciulă. :D

    • O sa ti se dea dreptate atunci cand nu o sa isi mai permita oamenii cu salariu minim sa lucreze in oras, nu ca acum ar avea parte de conditii umane.

    • „Iau copiii vacanță de luni? Să închidem parcurile!” – clickbait. ai nevoie de conditii meteo favorabile pentru dezinsectie. anu asta chiar a picat la fix, la inceperea vacantei. anu trecut cred ca s-a facut prin iulie din cauza ploilor…

    • Vanzarile in acest moment sunt reglementate, ( ai voie sa iei credit la maxim 40 sau 45% din venit- personal sper sa ajunga 25%). Chiriile in schimb nu sunt (si aici ar trebui o limita de 25% (si fara sa platesti taxe), plus metode prin care sa te oblige sa inchiriezi. Rezultatul ar fii o scadere a preturilor.
      Totusi asta deja se intampla in Amsterdam si chiar si asa preturile se duc sus pentru ca o parte a populatiei castiga ff multi bani, o parte are deja proprietati acolo si o mare parte are chirii subventionate.
      In plus constructia de noi cladiri se face foarte greu din cauza solului, asa ca diferenta mare intre o locuinta de lux si una normala nu exista ca si pret la constructie, ambele nu au cum sa intre pe subventie asa ca , se prefera constructia de locuinte de „lux”.

    • Nu stiu daca e neaparat o solutie sanatoasa. Sigur poate stabili niste limite care avantajeaza in mod clar clientul/chiriasul insa pe termen lung orice fel de reglementare de genul asta stopeaza dezvoltarea. In mod normal piata ( fie ea imobiliara sau aiurea) trebuie ajutata sa se stabilizeze singura cu diverse masuri astfel incat lucrurile sa n-o ia razna. Cu treaba asta sunt de acord – cu limitarile nu.

    • Românii nu pricep că încă un factor care a condus la ridicarea inflației (prețurilor bunurilor & serviciilor) este și specula (adică, prețurile scoase din burtă) imobiliată.

      De exemplu când te duci la mall, sau într-un magazin din parterul unui bloc, sau restaurant, sau cafenea, sau ce mai vrei tu, și te miri „Bă, de ce costă atât de mult toate ăstea?”, un factor dominant îl are (culmea, nu logistica & întreținerea, așa cum se crede) rentierul care închiriază srl-ului locația.
      Așadar, când plătești 15-17 lei pe un machiato-cappucino-faccucino, poți să fii convins că cel puțin 1/3 din prețul ăla se duce la rentier, nu la angajat sau la patron.
      Altminteri, cei care stau în chirii în orașele mari, pot să ateste că, da, au salarii mai mari, dar cel puțin 1/3 din salariu îl dau numai pe chirie (care, până la urmă, nu mai e nicio diferență cu ceilalți salariați din provincie) sau pe 30 de ani la bancă. Și tot din salariul lor, mai dau 1/5 pe produsele/serviciile care le cumpără patronilor unde srl-urile activează.

      Asta cu Bucureștiul, cum că intră în faliment, e o contraspeculă să mai scadă din prețuri. Dar nu le va ține, fiindcă trebuie să fii radical și să umbli la legislație ca să rezolvi problema odată pentru totdeaună (iar radicalismul, din cauza politicianismelor și partidelor, lipsesc în România, că tot mai sunt unii care vor o reîntoarcere la dictatură de dreapta sau de stânga).
      Totodată, da, poate să fie o contraspeculă, în așa fel încțt șmecherii de la putere sau baroni locali, să mai cumpere proprietate, poate și asta e un adevăr care să folosească în vreo schemă nefastă.

      Și nu m-aș baza pe o eventuală criză economică să spargă bula. Știți de ce? Pentru că ce s-a întâmplat în 2009, a fost să trieze din îndatorații care și-au făcut datorii la bănci cu buletinul (mă rog, asta la noi, dar ca să pricepeți mai ușor treaba) și, pe urmă, au fost nevoiți să vând subpreț aproape toate proprietățile pe care și le-au cumpărat din împrumuturi. De-aia au scăzut așa de mult atunci.
      Acum, nu se va mai repeta faza fiindcă nu mai există aceeași masă de oameni care au fost cândva dinaintea lui 2008.

    • Si sa reglementeze si ca nu poti sa vinzi mai scump decat au cumparat!
      Si daca nu vrea sa vanda sau inchirieze pe cat consideri tu, sa ii duca la canal sa se invete minte!
      Chiaburii dreacu… :)

    • nu ma pricep la imobiliare dar am 2 prieteni care au dat in chirie ceva si au dat cu contract. alta e nedumerirea: de ce asociatiile de pensionari, proprietari pardon, nu intervin? ei stiu cine da in chirie si ar putea sesiza niste structuri competente si astfel s-ar face niste verificari, am avea o baza de date cu cati stau in chirie, preturi/zone etc…

    • Scopul asociatiilor de proprietari este sa reprezinte interesele proprietarilor, nu chirasilor, nu posibililor cumparatori.

    • Eddi, te-ai nascut mai tarziu cu 30 de ani, altfel puteai beneficia de tot ce iti doresti. Dar mai ai sanse, pana grasul ala pitic nu ii supara prea rau pe americani.

    • e ok, toti mai avem idei tampite.

      Important e sa nu insisti.

    • @Eddi,

      Dacă nu ești troll, nu înțeleg cum poți să debitezi așa ceva :))

      Boss, cu ce te deranjează pe tine că omul cere pe proprietatea lui personală, în care a investit banii lui personali, 3000 lei? Eu nu înțeleg.

      Să nu confundăm privatizări dubioase, nerespectarea legii, lipsa autorizațiilor și alte chestii ilegale care sunt de-acord că trebuiesc rezolvate, cu o piață liberă și cu proprietatea personală.

      Auzi mișcare genială la el, eu îmi cumpăr apartament din credit, după bani munciți prin străinătate sau ani întregi de economii, ca să am un venit suplimentar la pensie, și vine un boss ca tine să-mi zică cum că statul ar trebui să fă facă să dau mai ieftin chiria, că prea sunt chiabur.

      Cum zice cineva mai sus, ești prea vizionar, te-ai născut 30 de ani prea târziu.

  2. Muta-te in Coreea de Nord. Totul e reglementat acolo.

  3. Pret apartament amsterdam, 60 mp cu gradina: 350.000 euro. Aceeasi chestie in bucuresti (nivel de comfort, parcuri, scoli,etc) undeva la 250.000 .Banca iti da, in amsterdam, toti banii ( trebuie sa ai tu 5% din valoarea totala a casei pentru taxe, etc) fata de Romania unde trebuie sa dai 15%. In oras functioneaza tot, cand am vrut sa ne luam masina efectiv nu i-am gasit rostul.

    Daca continui, o tin asa pana maine. Inca sunt ieftine in Amsterdam apartamentele. Dar da, fata de acum 3 ani, 5 ani au cam explodat. De ce? Spatiu mic, cerere mare. Sincereres e mare si va ramane mare pentru ca e cel mai tare oras din Europa asta, si am stat in destule ca sa stiu ce vorbesc.

  4. Cat despre piata de imobiliare in sine, e ff reglementata si preturile alea nunsumt chiar din burta. In principiu se da un pret minim pentru zina, apoi se liciteaza :) seems only fair

  5. Băieții tin lumea ocupată cu subiecte false: unul de la USR propune înființarea de tutungerii; Chirilă se cearta cu unul de la parcare.
    În timpul acesta, băieții de la serviciile interne s-au apucat de treaba: ei vor controla modul de cheltuire a banilor publici și vor verifica firmele si angajatii daca au bani mai multi decat cei declarați. E un fel de Big Brother. Nu se deranjează televiziunile sa dezbată subiectul.
    Ca nu pare constitutionala treaba, ca nu astea ar trebui să fie atribuțiile băieților nu mai contează. Ideea e să ne întoarcem în 1950.
    Trebuie să discutăm despre genialul proiect de infiintare a tutungeriilor. Am trecut de la autostrăzi și spitale la tutungerii.

    • De ce Vasile? Te simiti cu musa pe caciula? Faci bani la negru si te simti luat in obiectiv, ti
      se incalca dreptul constitutional de a lua spaga? Sau esti expert in drept constitutional si nu stim noi?
      Daca fac ceva nu e constitutional, daca nu fac si apar probleme, sare lumea in sus „de ce nu fac ba astia ceva?” Vrem o tara ca afara, dar cand vine vorba de bani brusc devine neconsitutional. In tarile UE din vest sistemul asta e functional de ani buni. Si oricum datele sunt deja prelucrate de institutiile statului. Softul ala doar le centralizeaza si ofera un raport detaliat la cerere. Oricum va fi implementat romaneste si va merge la un sfert din capacitate.

    • cam greu cu intoarcerea in 1950 ca oricine stie sa produca bani fara afaceri cu statul poa’ sa plece din tara oricand daca se simte persecutat.

  6. NOU
    #22

    Intra 9-a unu tot ma tot hartuia , intra 10a si a11a l-am hartuit eu , asta ca ne-am bullyt unu pe altu ?

  7. Vai săraci în Amsterdam nu au unde să stea că vin milioane de oameni că turiștii că investitori. Merg des in Olanda și stau in Almere. Ajung in jumătate de oră în Amsterdam relaxat și fără stres. In zona aia au străzi speciale pentru biciclete pe unde poți merge civilizat și nu cu frica de mașini. Săracul student merge cu bicicleta o oră… Să ia trenul sau autobuzul o să facă 20 de minute, pentru că acolo vin la timp și condițiile sunt foarte bune. Au toate condițiile au o economie puternică și totuși hai sa facem un documentar sa ne plângem. In București cât timp îți ia da ajungi din Băneasa sau Berceni in centru? In ce condiții ajungi acolo . Ai curaj sa iei copilul după tine in remorca după bicicleta? Documentar despre panseluțe…

  8. hai ma ca nu se inchide nici un parc. dau cu solutie noaptea si apoi o zi sau doua sa nu te asezi direct in ea. mare lucru.

  9. Si ca sa fie treaba treabă, au relaxat si regimul armelor prin lege, în Parlament.

  10. @Valeriu
    Ca sa arat ca nu am nimic de ascuns, as fi încântat să am camere de filmat in fiecare incapere din apartamentul meu, chiar si in baie. Camerele sa fie conectate la computerele/serverele băieților.
    Nu am stiut ca in asta consta „vrem o țară ca afara”. Eu ma gândeam la alte chestii. Adică sistem de autostrăzi și spitale performante de stat. Dar se pare ca s-a început cu interdicțiile.

  11. „agresati online” xD

  12. Iar in timpul asta se lucreaza la cei 6 km din autostrada Rasnov-Cristian!

    • ba, mie mi-ar fi jena sa zic ca „facem autostrada” cand e vb de un tronson din asta. as merge pe burta la orice e sub …50-100km.

  13. Sigur sunt bune ultimele 2 linkuri?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)