Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$
44 comentarii
NOU
#1
zz
6. se numesc ciorindatori
Comentariu apreciat.1058
NOU
#2
punKreas
colindaciori*
Comentariu apreciat.643
NOU
#3
Nicu
3. Pacat ca nu mai merg imobiliarele tocmai acum cand dezvoltatorii doreau sa faca si mai multe spatii verzi Oximoron G4media „Creșterea numărului de spații verzi e crucială. Le vrem publice sau private? (Material susținut de Asociația Investitorilor de Real Estate din România) „
Comentariu apreciat.503
NOU
#4
Stefañ
5. Dar polițiștii care erau în timpul serviciului ce făceau în tot acest timp? O fi de vină Mc-ul de la Brâncoveanu.
Comentariu apreciat.325
NOU
#5
Jerome
In pozele de azi sunt numai femei, un peisaj, un colt de natura nu ai bagat si tu, in fine , asta e, ne uitam la ce avem…
Comentariu apreciat.419
NOU
#6
AlexAndru
nici nu mai comentam ca bruneta 2 de astazi este bruneta 1 de ieri
4. cu masinile electrice se intampla la fel cum s-a intamplat si cu telefoanele mobile: ajung intr un piunct in care nu prea mai conteaza ce scrie pe ele. Conteaza doar clasa din care fac parte si autonomia. Diferentele de pret sunt date doar de puterea Brandului.
7. Renault a reusit sa resusciteze Dacia dar sa distruga “personalitatea” Nissan si Mitsubishi.
*majoritatea modelelor noi MT & Nissan sunt modele Renault cu alta sigla dar paradoxal mai scumpe iar modelele „iconice” ca Lancer, X Trail, Patrol au disparut iar cele care au mai ramas gen Pathinder sunt niste glume proaste si scumpe
Comentariu apreciat.396
NOU
#13
Bogdan Magnificul
Eu zic ca brandul iti spune daca clasa e pe bune sau vrajeala.
La fek ca hotelurile, 5 clase la Londra nu-s ca 5 clase in Hurgada.
Pentru mine o masina electrica nu e numai despre autonomie si clasa, daca prin clasa te referi la dimensiune. Pana mea, dar resul chestiilor chiar nu mai conteaza?1?!?! Suspensia, directia, cum sta pe drum, cum sta in curbe, antifonarea, ploua sau nu in ea, iti crapa in motorasele de la stergatoare dupa 2 ploi, ti se mai deschid geamurile electrice dupa 2 ani… Ma fut in ea de autonomie daca masina aia e un cotet care la prima bruscare se rastoarna.
Indecis. Tu ce zici?2717
NOU
#14
Giani Mucea
Am testat un Model Y prin vara, cand credeam ca o sa schimb masina de munca. Cand am intins mana sa deschd usa, am atins putin tabla deasupra manerului. Sunt sigur ca nu s-a indoit in realitate, dar suna ca si cand s-ar fi indoit.
N-o conta ce scrie pe ele dar conteaza cum sunt facute. Si e o legatura destul de stransa intre ce scrie pe ele si cum sunt facute.
133
NOU
#15
Bogumil
4. E o masina chinezeasca branduita Allview, cu un pret terivil de mare, doar pentru ca exista Rabla+
Masinile ce pot fin conduse de la 16 ani (B1) costa enorm pentru ca lipseste concurenta.
Comentariu apreciat.372
NOU
#16
Claudiu
Si totusi vor exista inconstienti care-si vor lasa copii de 16 ani sa conduca o cutiuta din aia.
116
NOU
#17
Bogumil
Eu sunt unul din aia inconstienti, dar pe distante scurte, in Bucuresti.
Prinde maxim 50 km/h, faca ca o racheta stricata, dar fata e fericita si independenta.
La 18 ani, cand o sa dea de un carnet B, probabil o sa ii cumpar un Cybertruck, ca am auzit ca e safe.
Indecis. Tu ce zici?1523
NOU
#18
Mihai
Cred că poate fi independentă și fără jucăria asta
183
NOU
#19
Jean Bonbon
Tichetele Rabla pt masini electrice = 2k euro. Stire de azi. Sa vedem daca le mai da mana sa tina preturile asa sus pt cotetzele alea cu roti.
11
NOU
#20
mobutu
viteza maximă este 70 în modul eco și 90 în modul sport…
la vitezele astea și la cât de probabil „solidă” este te cam faci praf la orice vârstă
10
NOU
#21
dufu
5. n-a mai vazut, ieri, n-a mai vazut azi… De maine poate incepe sa vada un pic cu ochiul stang…
71
NOU
#22
Sicilianul
4. De ce toti au scris ca e primul autovehicul Allview ? skywell et5 era tot o masina electrica adusa de Allview … acum 1 an parca se intampla asta.
Ca si la telefoane se vede diferenta daca ai ochiul format – prima impresie e de S-class… cand o iei la butonat si vezi ca defapt e gardul vopsit bine, inauntru e vai si amar…
171
NOU
#23
AndreiofB
@Sicilianu. Prima impresie e ca intra in portbagajul de la S klass
31
NOU
#24
Lia
2. Faptul că a intrat totuși in pușcărie, deși nu era nici drogat, nici băut zice exact opusul, și anume că justiția funcționează, chiar mai abitir când e vorba de oile negre din grădina proprie! În cazurile astea de obicei se dă cu suspendare! Dacă nu era „fiul lu’ madam președinte de instanță” sigur lua cu suspendare! Huidu a omorât 3 oameni și nu a văzut nicio zi pușcăria pe interior! Si, mai nou, iar conduce si tot la fel! Poate îl adopta vreun magiatrat să intre si el la zdup măcar la următoarea.
Indecis. Tu ce zici?628
NOU
#25
gicu
Huidu n-a plecat de la locul accidentului…
Iar baiatul asta a facut „puscarie” si acasa …
161
NOU
#26
TicTac
Am mai citit despre acest caz, omul nu era la prima abatere. Tot dintr-un articol „Tânărul a mai avut probleme cu poliția după ce a fost prins băut la volan, nu a oprit la semnalele polițiștilor, iar o alta se referă la o acuzație de viol. Ulterior însă, victima și-a restras plângerea.”
Iar nu cazul asta, a fugit de la locul accidentului, s-a ascuns in casa parintilor, o parte din pedeapsa si-a facut-o acasa (cu siguranta casa lui nu este garsoniera, ci vila), si tie ti se pare ca asta este justitie?
201
NOU
#27
silicon_v
Ia uite ce frumos functioneaza justitia:
„A stat în detenţie în perioada cea mai frumoasă a vieţii sale”, a fost unul dintre argumentele judecătorului care a luat decizia eliberării din detenție. De asemenea, magistratul a considerat că „a stat în arest la domiciliu şi pe durata a pandemiei, (…) iar gestionarea stresului în timpul epidemiei de COVID-19 a implicat un consum nervos mai mare”
Iti vine sa plangi, nu alta, gandind la tanarul care si-a pierdut cel mai frumos an din viata in puscarie.
Cat despre femeia aia de 50 de ani omorata de tine chiar in fata fiului de 16 ani, ramas singur pe lume, femeie pe care tu ai lasat-o sa moara, ca ai fugit de la locul accidentului, ce mai putem spune? Ceva lacrimogen, ca in compunerea judecatorului? Nu, nu putem spune decat ce ne zice marele clasic in viata: ghinion.
251
NOU
#28
vectrapxi
Dar ce moaca de interlop are băiatul justițiarei.
201
NOU
#29
Igor
Allview se prezinta ca mari producatori cand in realitate sunt niste importatori cocliti de stifturi chinezesti.
Comentariu apreciat.311
NOU
#30
punKreas
3. Hai sa varsam o lacrima pentru dezvoltatorii care vor 100% profit
4. Eu nu as lua copilului telefon Allview pe care sa-l zdrangane, daramite masina :))
232
NOU
#31
vectrapxi
Ce glezne de spalatoreasa are ultima bruneta
43
NOU
#32
vali
dubioase fetișuri.
NOU
#33
vectrapxi
Ce sa fac, așa sint eu sensibil la frumos, îmi place piciorul frumos și glezna fina, pe vremea mea așa se îmbrăcau fetele cu fusta și pantofi cu toc, acum trag pe ele nădragi și UGG, nu mai știi ce e sub ele
101
NOU
#34
vectrapxi
Pe vremea mea fetele purtau fusta și pantofi cu toc, deci glezna era criteriu, nu ca acum nădragi și UGG sa nu mai știi ce dotări are.
Acum își pune gene false și botox și se crede frumoasă.
101
NOU
#35
pvladc
Dude, ești bun de controlor de trafic aeriandaca ai văzut gleznele.
101
NOU
#36
oviwan
3 . Și cu toate astea ,citesc că de anu viitor preturile la imobiliare v.or creste ;
4. N.as da bani pe un telefon făcut de ei ,darăminte pe o „mașina” ; 7. Citisem pe undeva că or să se despartă definitiv ,ori de Nissan ori de Mitsubishi ;
60
NOU
#37
punKreas
S-au despartit, cel putin la nivel de infrastructura IT
30
NOU
#38
Mishu
4. N-aș lua nici hârtie igienică Allview. Nici măcar dacă ar fi singurul producător de hârtie din lume.
141
NOU
#39
Maferescdeciuma
6. o singura zi pe an, la fel ca si in cazul petardelor, nu moare nimeni, dar cand incepi cu 2 saptamani inainte de Craciun si Anul Nou, mai dute-n 3.14zda ma-tii.
140
NOU
#40
NeaCaisa
3. Sunt foarte multi ani de cand tot anunti prabusirea imobiliarelor și totuși acestea cresc sau in cel mai bun caz stagneaza.
Am cumparat un apartament in 2006 si unul in 2019 in Bucuresti. Pe primul l-am vandut cu vreo 25% profit, al doilea valoreaza cu 15%-20% mai mult azi. Am prieteni, cunostinte, care ca si mine au cumparat si au vandut in anii astia. Nici unul nu a vandut in pierdere, desi a venit si a trecut si criza din 2008 plus altele închipuite. Si discutam in general despre apartamente in blocuri „vechi”. Alea noi, construite in ultimii 20 de ani sa zicem, sunt si mai scumpe. Vorbim date reale, verificate.
Nu prea conteaza ce zic analistii sau bunul simt daca oamenii nu vor sa le vanda mai ieftin si orasele mari sunt anual ingrosate de zeci de mii studenti care vor ramane in orasele alea. Pana si in orasul mic de provincie in care m-am nascut au crescut preturile in ultimii 15 ani.
Chiar nu vezi ca te inseli? Ce vrei sa zici de fapt?
56
NOU
#41
Beb
Probabil că raportul cerere/ofertă nu prea s-a schimbat si de asta nu scad prețurile imobiliarelor. Probabil constructorii au redus turația motoarelor văzând că a scăzut cererea de imobiliare.
21
NOU
#42
Bigbear
@NeaCaisa – pentru ca oamenii isi doresc sa auda ca se ieftinesc casele (si chiriile), punct. In imobiliare sunt doi indici – numarul de tranzactii si pretul iar numarul de tranzactii o sa fie mereu fluctuant si diferit de pret.
Unde sunt eu pretul mediu este acelasi de peste un an, ce vrei sa scrie presa, asta? Nu, in fiecare luna vezi articole despre cum au scazut vanzarile ca apoi sa iti spuna in articol ca a scazut numarul de tranzactii de la 500 la 400 (dau un exemplu) si mai apoi intr-o propozitie sa mentioneze ca pretul a scazut de la 100 de mii la 99 de mii 5 sute.
Nu este mai bine asa? Lumea ramane cu ideea ca au scazut vanzarile si au senzatia ca asta inseamna si preturile, nu asta inseamna ca a scazut piata? Si apoi asteapta sa cada si mai mult si tot asteapta si apoi dau vina pe oricine si orice.
Exact asta face si acel articol – discuta despre constructiile noi care evident ca sunt afectate de dobanzi si problemele din economie – insa ala e un segment mic din piata, raportat la numarul de unitati si tranzactii.
Acelasi lucru se intampla si cu masinile noi – in special electrice, sunt lovite de dobanzi si economie si cererea scade.
03
NOU
#43
Dan
@NeaCaisa Am un prieten care nu a ajuns nici acum la pretul cu care l-au luat in 2008 (125.000 Euro 3 camere in Titan). Eu am luat apartamentul in 2010 cu 60.000 si l-am vandut in pierdere in 2020 cu 58.000 (n-a avut nici o legatura cu evolutia pietei, ci c s-a stricat zona foarte mult din pricina dezvoltatorului ).
Cam asta e cu „anedoctal evidence”. Tu ai o perspectiva, eu am alta perspectiva, dar asta nu dovedeste nimic despre evolutia pietei sau despre siguranta investitiei.
Si mai e un lucru pe care il stie orice investitor: „Performantele trecute nu garanteaza rezultatele viitoare”. Din contra, cu cat cresterile anuale sunt mai mari, asta inseamna ca activul e mai riscant si ar trebui sa fii mai precaut.
„Nu prea conteaza ce zic analistii sau bunul simt daca oamenii nu vor sa le vanda mai ieftin”
Problema acum e ca nici cumparatorii nu vor sa le cumpere mai scump. Si se ajunge la blocaj. Si conteaza cine cedeaza primul, vanzatorii ca au nevoie de bani sau cumparatorii ca au nevoie de casa. Insa cu cat sta mai mult blocata, cu atat efectul va fi mai devastator (fie de explozie, fie de prabusire a preturilor).
70
NOU
#44
NeaCaisa
@Dan Discuția asta poate fi foarte lunga si n-am de gand sa ma bag in ea pentru ca pretul de achizitie depinde de foarte multi factori. Eu am vazut 23 de apartamente pana sa cumpar ceva, am prieteni care au luat primul apartament pe care l-au văzut pe viu si al doilea internet. Apartamentele in blocuri noi construite sunt cu 10-20% mai scumpe ca unele „vechi” in aceeasi zona. 2 camere langa IOR e 70k, 2 camere la 500 de metri printre blocuri de IOR e 60 de mii in ciuda faptului ca IOR e un parc in care ai loc sa te plimbi doar iarna. Piata e stupida, cumparatorii sunt stupizi, vanzatorii sunt stupizi.
Ce voiam eu sa spun e ca prețurile in Bucuresti nu au scazut deloc in ultimii ani. Mi-e clar au crescut sau cel mult au stagnat, cum am spus si in comentariul initial. Impresia mea e ca Vali insista cu ideea ca piata e umflata artificial si va scadea. Si cand spui asta ani la rand dar realitatea din piata e alta, nu prea inteleg unde bate sau de unde isi ia informatiile. Nu cred ca Vali si-ar vinde casa cumparata acum 3-4 ani (?!) mai ieftin azi pentru ca a scazut piata imobiliara sau e umflata „artificial”.
Am, ca tot omu, 10-15 prieteni cu care mi-am formulat aceasta opinie. Si-au luat in drumul taberei, in militari, central in blocuri noi, central in blocuri/case foarte vechi, in titan, in tei in dristor in blocuri comuniste sau in blocuri noi. Nici unul nu ar vinde azi mai ieftin dpentru ca daca deschid orice site de imobiliare sau coboara un etaj sa intrebe vecinul totul indica o crestere. Toate astea sunt luate in perioada 2010-2022. Toate au crescut!
Da , 2 camere la demisol in fundu titanului probabil ca nu s-a scumpit. La fel amicul tau care a dat 125 de mii pe 3 camere in Titan in 2008 (anul trecut un amic al meu a vandut apartamentul bunicilor – 3 camere vis-a-vis de IOR, bloc din 73) dar nu cred ca vorbim despre cazuri extreme intr-o discuție despre o medie in piata.
Repet, au scazut sau au crescut? Mie mi-e foarte clar ca au crescut. Nu conteaza daca motivele sunt ok sau nu sunt ok. Realitatea e clara si nu e pe site-uri, e in contractele de vanzare cumparare.
6. se numesc ciorindatori
colindaciori*
3. Pacat ca nu mai merg imobiliarele tocmai acum cand dezvoltatorii doreau sa faca si mai multe spatii verzi Oximoron G4media „Creșterea numărului de spații verzi e crucială. Le vrem publice sau private? (Material susținut de Asociația Investitorilor de Real Estate din România) „
5. Dar polițiștii care erau în timpul serviciului ce făceau în tot acest timp? O fi de vină Mc-ul de la Brâncoveanu.
In pozele de azi sunt numai femei, un peisaj, un colt de natura nu ai bagat si tu, in fine , asta e, ne uitam la ce avem…
nici nu mai comentam ca bruneta 2 de astazi este bruneta 1 de ieri
Blasfemie
Ne testează vigilența.
Bruneta aia merge zilnic
E din acelea nesătule.
Va asteapta in Spania
https://500px.com/photo/1081962622/kristina-by-antonio-lozano
4. cu masinile electrice se intampla la fel cum s-a intamplat si cu telefoanele mobile: ajung intr un piunct in care nu prea mai conteaza ce scrie pe ele. Conteaza doar clasa din care fac parte si autonomia. Diferentele de pret sunt date doar de puterea Brandului.
7. Renault a reusit sa resusciteze Dacia dar sa distruga “personalitatea” Nissan si Mitsubishi.
*majoritatea modelelor noi MT & Nissan sunt modele Renault cu alta sigla dar paradoxal mai scumpe iar modelele „iconice” ca Lancer, X Trail, Patrol au disparut iar cele care au mai ramas gen Pathinder sunt niste glume proaste si scumpe
Eu zic ca brandul iti spune daca clasa e pe bune sau vrajeala.
La fek ca hotelurile, 5 clase la Londra nu-s ca 5 clase in Hurgada.
Pentru mine o masina electrica nu e numai despre autonomie si clasa, daca prin clasa te referi la dimensiune. Pana mea, dar resul chestiilor chiar nu mai conteaza?1?!?! Suspensia, directia, cum sta pe drum, cum sta in curbe, antifonarea, ploua sau nu in ea, iti crapa in motorasele de la stergatoare dupa 2 ploi, ti se mai deschid geamurile electrice dupa 2 ani… Ma fut in ea de autonomie daca masina aia e un cotet care la prima bruscare se rastoarna.
Am testat un Model Y prin vara, cand credeam ca o sa schimb masina de munca. Cand am intins mana sa deschd usa, am atins putin tabla deasupra manerului. Sunt sigur ca nu s-a indoit in realitate, dar suna ca si cand s-ar fi indoit.
N-o conta ce scrie pe ele dar conteaza cum sunt facute. Si e o legatura destul de stransa intre ce scrie pe ele si cum sunt facute.
4. E o masina chinezeasca branduita Allview, cu un pret terivil de mare, doar pentru ca exista Rabla+
Masinile ce pot fin conduse de la 16 ani (B1) costa enorm pentru ca lipseste concurenta.
Si totusi vor exista inconstienti care-si vor lasa copii de 16 ani sa conduca o cutiuta din aia.
Eu sunt unul din aia inconstienti, dar pe distante scurte, in Bucuresti.
Prinde maxim 50 km/h, faca ca o racheta stricata, dar fata e fericita si independenta.
La 18 ani, cand o sa dea de un carnet B, probabil o sa ii cumpar un Cybertruck, ca am auzit ca e safe.
Cred că poate fi independentă și fără jucăria asta
Tichetele Rabla pt masini electrice = 2k euro. Stire de azi. Sa vedem daca le mai da mana sa tina preturile asa sus pt cotetzele alea cu roti.
viteza maximă este 70 în modul eco și 90 în modul sport…
la vitezele astea și la cât de probabil „solidă” este te cam faci praf la orice vârstă
5. n-a mai vazut, ieri, n-a mai vazut azi… De maine poate incepe sa vada un pic cu ochiul stang…
4. De ce toti au scris ca e primul autovehicul Allview ? skywell et5 era tot o masina electrica adusa de Allview … acum 1 an parca se intampla asta.
Ca si la telefoane se vede diferenta daca ai ochiul format – prima impresie e de S-class… cand o iei la butonat si vezi ca defapt e gardul vopsit bine, inauntru e vai si amar…
@Sicilianu. Prima impresie e ca intra in portbagajul de la S klass
2. Faptul că a intrat totuși in pușcărie, deși nu era nici drogat, nici băut zice exact opusul, și anume că justiția funcționează, chiar mai abitir când e vorba de oile negre din grădina proprie! În cazurile astea de obicei se dă cu suspendare! Dacă nu era „fiul lu’ madam președinte de instanță” sigur lua cu suspendare! Huidu a omorât 3 oameni și nu a văzut nicio zi pușcăria pe interior! Si, mai nou, iar conduce si tot la fel! Poate îl adopta vreun magiatrat să intre si el la zdup măcar la următoarea.
Huidu n-a plecat de la locul accidentului…
Iar baiatul asta a facut „puscarie” si acasa …
Am mai citit despre acest caz, omul nu era la prima abatere. Tot dintr-un articol „Tânărul a mai avut probleme cu poliția după ce a fost prins băut la volan, nu a oprit la semnalele polițiștilor, iar o alta se referă la o acuzație de viol. Ulterior însă, victima și-a restras plângerea.”
Iar nu cazul asta, a fugit de la locul accidentului, s-a ascuns in casa parintilor, o parte din pedeapsa si-a facut-o acasa (cu siguranta casa lui nu este garsoniera, ci vila), si tie ti se pare ca asta este justitie?
Ia uite ce frumos functioneaza justitia:
„A stat în detenţie în perioada cea mai frumoasă a vieţii sale”, a fost unul dintre argumentele judecătorului care a luat decizia eliberării din detenție. De asemenea, magistratul a considerat că „a stat în arest la domiciliu şi pe durata a pandemiei, (…) iar gestionarea stresului în timpul epidemiei de COVID-19 a implicat un consum nervos mai mare”
Iti vine sa plangi, nu alta, gandind la tanarul care si-a pierdut cel mai frumos an din viata in puscarie.
Cat despre femeia aia de 50 de ani omorata de tine chiar in fata fiului de 16 ani, ramas singur pe lume, femeie pe care tu ai lasat-o sa moara, ca ai fugit de la locul accidentului, ce mai putem spune? Ceva lacrimogen, ca in compunerea judecatorului? Nu, nu putem spune decat ce ne zice marele clasic in viata: ghinion.
Dar ce moaca de interlop are băiatul justițiarei.
Allview se prezinta ca mari producatori cand in realitate sunt niste importatori cocliti de stifturi chinezesti.
3. Hai sa varsam o lacrima pentru dezvoltatorii care vor 100% profit
4. Eu nu as lua copilului telefon Allview pe care sa-l zdrangane, daramite masina :))
Ce glezne de spalatoreasa are ultima bruneta
dubioase fetișuri.
Ce sa fac, așa sint eu sensibil la frumos, îmi place piciorul frumos și glezna fina, pe vremea mea așa se îmbrăcau fetele cu fusta și pantofi cu toc, acum trag pe ele nădragi și UGG, nu mai știi ce e sub ele
Pe vremea mea fetele purtau fusta și pantofi cu toc, deci glezna era criteriu, nu ca acum nădragi și UGG sa nu mai știi ce dotări are.
Acum își pune gene false și botox și se crede frumoasă.
Dude, ești bun de controlor de trafic aeriandaca ai văzut gleznele.
3 . Și cu toate astea ,citesc că de anu viitor preturile la imobiliare v.or creste ;
4. N.as da bani pe un telefon făcut de ei ,darăminte pe o „mașina” ; 7. Citisem pe undeva că or să se despartă definitiv ,ori de Nissan ori de Mitsubishi ;
S-au despartit, cel putin la nivel de infrastructura IT
4. N-aș lua nici hârtie igienică Allview. Nici măcar dacă ar fi singurul producător de hârtie din lume.
6. o singura zi pe an, la fel ca si in cazul petardelor, nu moare nimeni, dar cand incepi cu 2 saptamani inainte de Craciun si Anul Nou, mai dute-n 3.14zda ma-tii.
3. Sunt foarte multi ani de cand tot anunti prabusirea imobiliarelor și totuși acestea cresc sau in cel mai bun caz stagneaza.
Am cumparat un apartament in 2006 si unul in 2019 in Bucuresti. Pe primul l-am vandut cu vreo 25% profit, al doilea valoreaza cu 15%-20% mai mult azi. Am prieteni, cunostinte, care ca si mine au cumparat si au vandut in anii astia. Nici unul nu a vandut in pierdere, desi a venit si a trecut si criza din 2008 plus altele închipuite. Si discutam in general despre apartamente in blocuri „vechi”. Alea noi, construite in ultimii 20 de ani sa zicem, sunt si mai scumpe. Vorbim date reale, verificate.
Nu prea conteaza ce zic analistii sau bunul simt daca oamenii nu vor sa le vanda mai ieftin si orasele mari sunt anual ingrosate de zeci de mii studenti care vor ramane in orasele alea. Pana si in orasul mic de provincie in care m-am nascut au crescut preturile in ultimii 15 ani.
Chiar nu vezi ca te inseli? Ce vrei sa zici de fapt?
Probabil că raportul cerere/ofertă nu prea s-a schimbat si de asta nu scad prețurile imobiliarelor. Probabil constructorii au redus turația motoarelor văzând că a scăzut cererea de imobiliare.
@NeaCaisa – pentru ca oamenii isi doresc sa auda ca se ieftinesc casele (si chiriile), punct. In imobiliare sunt doi indici – numarul de tranzactii si pretul iar numarul de tranzactii o sa fie mereu fluctuant si diferit de pret.
Unde sunt eu pretul mediu este acelasi de peste un an, ce vrei sa scrie presa, asta? Nu, in fiecare luna vezi articole despre cum au scazut vanzarile ca apoi sa iti spuna in articol ca a scazut numarul de tranzactii de la 500 la 400 (dau un exemplu) si mai apoi intr-o propozitie sa mentioneze ca pretul a scazut de la 100 de mii la 99 de mii 5 sute.
Nu este mai bine asa? Lumea ramane cu ideea ca au scazut vanzarile si au senzatia ca asta inseamna si preturile, nu asta inseamna ca a scazut piata? Si apoi asteapta sa cada si mai mult si tot asteapta si apoi dau vina pe oricine si orice.
Exact asta face si acel articol – discuta despre constructiile noi care evident ca sunt afectate de dobanzi si problemele din economie – insa ala e un segment mic din piata, raportat la numarul de unitati si tranzactii.
Acelasi lucru se intampla si cu masinile noi – in special electrice, sunt lovite de dobanzi si economie si cererea scade.
@NeaCaisa Am un prieten care nu a ajuns nici acum la pretul cu care l-au luat in 2008 (125.000 Euro 3 camere in Titan). Eu am luat apartamentul in 2010 cu 60.000 si l-am vandut in pierdere in 2020 cu 58.000 (n-a avut nici o legatura cu evolutia pietei, ci c s-a stricat zona foarte mult din pricina dezvoltatorului ).
Cam asta e cu „anedoctal evidence”. Tu ai o perspectiva, eu am alta perspectiva, dar asta nu dovedeste nimic despre evolutia pietei sau despre siguranta investitiei.
Si mai e un lucru pe care il stie orice investitor: „Performantele trecute nu garanteaza rezultatele viitoare”. Din contra, cu cat cresterile anuale sunt mai mari, asta inseamna ca activul e mai riscant si ar trebui sa fii mai precaut.
„Nu prea conteaza ce zic analistii sau bunul simt daca oamenii nu vor sa le vanda mai ieftin”
Problema acum e ca nici cumparatorii nu vor sa le cumpere mai scump. Si se ajunge la blocaj. Si conteaza cine cedeaza primul, vanzatorii ca au nevoie de bani sau cumparatorii ca au nevoie de casa. Insa cu cat sta mai mult blocata, cu atat efectul va fi mai devastator (fie de explozie, fie de prabusire a preturilor).
@Dan Discuția asta poate fi foarte lunga si n-am de gand sa ma bag in ea pentru ca pretul de achizitie depinde de foarte multi factori. Eu am vazut 23 de apartamente pana sa cumpar ceva, am prieteni care au luat primul apartament pe care l-au văzut pe viu si al doilea internet. Apartamentele in blocuri noi construite sunt cu 10-20% mai scumpe ca unele „vechi” in aceeasi zona. 2 camere langa IOR e 70k, 2 camere la 500 de metri printre blocuri de IOR e 60 de mii in ciuda faptului ca IOR e un parc in care ai loc sa te plimbi doar iarna. Piata e stupida, cumparatorii sunt stupizi, vanzatorii sunt stupizi.
Ce voiam eu sa spun e ca prețurile in Bucuresti nu au scazut deloc in ultimii ani. Mi-e clar au crescut sau cel mult au stagnat, cum am spus si in comentariul initial. Impresia mea e ca Vali insista cu ideea ca piata e umflata artificial si va scadea. Si cand spui asta ani la rand dar realitatea din piata e alta, nu prea inteleg unde bate sau de unde isi ia informatiile. Nu cred ca Vali si-ar vinde casa cumparata acum 3-4 ani (?!) mai ieftin azi pentru ca a scazut piata imobiliara sau e umflata „artificial”.
Am, ca tot omu, 10-15 prieteni cu care mi-am formulat aceasta opinie. Si-au luat in drumul taberei, in militari, central in blocuri noi, central in blocuri/case foarte vechi, in titan, in tei in dristor in blocuri comuniste sau in blocuri noi. Nici unul nu ar vinde azi mai ieftin dpentru ca daca deschid orice site de imobiliare sau coboara un etaj sa intrebe vecinul totul indica o crestere. Toate astea sunt luate in perioada 2010-2022. Toate au crescut!
Da , 2 camere la demisol in fundu titanului probabil ca nu s-a scumpit. La fel amicul tau care a dat 125 de mii pe 3 camere in Titan in 2008 (anul trecut un amic al meu a vandut apartamentul bunicilor – 3 camere vis-a-vis de IOR, bloc din 73) dar nu cred ca vorbim despre cazuri extreme intr-o discuție despre o medie in piata.
Repet, au scazut sau au crescut? Mie mi-e foarte clar ca au crescut. Nu conteaza daca motivele sunt ok sau nu sunt ok. Realitatea e clara si nu e pe site-uri, e in contractele de vanzare cumparare.