Știrile zilei – 12 septembrie 2023

  1. Oraș . Oraș . Oraș . Lac . Castel . Șatenă . Roșcată . Blondă . Șatenă
  2. Situația la zi
  3. Suntem cei mai buni șoferi
    Știți de ce? Că nu am murit încă!
  4. Copiii noștri muncesc mai mult ca noi
  5. Polițiștii vor proceduri mai mari. Salarii mai mari am vrut să zic
  6. Oh, nu! Să se ducă la privat, că acolo e viață!
  7. Transfuziile cu sânge tânăr prelungesc viața
    Fix asta să-ți dorești, mai mult timp pe planeta asta
  8. Consumul de gaze se va dubla în următorii 5 ani
  9. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

73 comentarii

  1. 8. Este o servita de la ACUE. Ca un mic consorțiu de lobby, aceștia apară pe producători, distribuitori si furnizori. Nu. Consumul o sa scadă pe fondul (vezi Energy Europe pe EC Europe) creșterii producției de curent electric din fotovoltaice, deci reducere a prețului. Cine pica prost? Producătorii! În acest moment pe PZU avem energie electrica în România ce se nu se vinde, o pierdem. Asa cum fermierii arunca castraveții și roșiile numai sa nu le vândă mai ieftin (ținând prețul sus) asa si cu producția de ee. Deci, consumul de gaze o sa scadă deoarece o sa scadă mult prețul la ee. Da…industria foloseste 95% gaze naturale, doar ca ponderea de productie din industrie pe Europa scade constant de 10 ani (adica productia e mai scazuta…deci si gaz olaeca mai putin consumat). Las mesajul acesta aici, și dacă in august 2024 am avut dreptate…da-ti o bere

    Comentariu apreciat.827
    • Scurta completare: anuntul Transgaz este pe fondul toamnei și a începerii procedurilor de achiziție de gaze naturale pt iarna pt furnizori. „Băieți, se scumpește, haideți acum sa faceti contracte de achiziție nu doar pe iarna asta dar și pe viitor sa va asigurați un preț bun încă de pe acum…ca..se scumpește”.

      Comentariu apreciat.491
    • Consumul va creste. Poate nu asa cum se zice in articol, dar va creste.
      Incalzirea caselor e o mare problema a civilizatiei si cea pe gaze e populara pentru ca e ieftina.
      Cand zic ca e ieftina, ma refer la tot lantul, de la extractie pana la consum.
      Alternativa electrica e MULT mai scumpa pe tot lantul si daca fiecare casa ar avea bransament si pentru incalzire, ar trebui sa dublam probabil tot ce avem cum la curentul electric, mai ales distributia.

      Indecis. Tu ce zici?1126
    • Sunt totusi 3TW produsi de termocentralele pe carbune si astea vor trece pe gaz in deceniul urmator (practic in 10 ani nu ar mai trebui sa existe centrale pe carbune conform legii).

      Sa nu uitam ca iarna nu e ca vara, hidrocentralele nu merg, solarele merg doar cateva ore pe zi, eolienele se mai opresc, deci tot la hidrocarburi/nuclear ajungi intr-un final.

      Eu stau din februarie cu dosarul de prosumator, am facut si reclamatii la ANRE, degeaba. Teoretic avem aia 2TW din solar, in realitate ne blocam in hartii.

      165
    • …si acum vine o idee legata de teoria conspirației: an de an, în luna 09/10 INMH-ul iese cu anunțul privind perspectiva meteo pt iarna 2023/2024, si an de an, mesajul este ușor apocaliptic (dar bine definit ca…sa nu si-o ia in aprilie anul viitor) ” se prede o iarna ce nu iese din tiparele obișnuite dar cu perioade extreme ce pot apărea si pot dura perioade timp mai lungi decât cele obisnuite”. Nu știu dacă e rost de conspirații aici, dar pe baza acestor prognoze se fac și preturile la gn și ee. Idem, Bayer și BASF ies anual în presa primavara anunțând un anotimp de vara ce va avea impact negativ asupra culturilor…deci…”noi avem și seminte mai bune si amendamente mai calitative ce pot contracara efectele ce noi le anticipam dar speram sa nu se intample”. Idem în orașe, balastierele ridica an de an prețul la nisip declarând ca nu mai au de unde. Parerea mea, aceste declarații (necesar dublu de gn) fac sa își asigure o continuitate, o relevanta pe bursa, si o asigurare pt măcar 3 ani privind contractele de vânzare futures.

      Comentariu apreciat.271
    • @Rumbu, putin offtopic, doar de dragul discutiei.

      Vin din domeniul energtic, transformatoare de mare putere. Participand la sedinte de tot felul pe la Transelectrica si utilitati, inclusiv pe-afara, consensul agreat tacit este ca sa nu se lase prea multa libertate prosumatorului. Partea comerciala e una din cauze dar si securitatea retelei. La noi mai e si partea de bisnitar a romanului care zice ca face el o combinatie daca vinde curent. Daca arunci un ochi pe grupurile de FB o sa vezi aceleasi plangeri, dosarul nu e gata, bla bla bla, toti se plang ca nu pot sa bage in retea. Reteaua noastra inca nu e pregatita pentru asa ceva, inca nu exista capabilitati de gestionare si dispecerizare a energiei produse de prosumatori, indiferent de ce PR se face pe la conferinte. Pentru utilizatorii casnici sunt ideale sisteme de pana in 4kWp, eventual hybrid, eventual cu ceva stocare. Iti poti programa spalatul de vase,rufe si modul de functionare a pompei de caldura ca sa poti profita la maxim de energia produsa. Apoi ce consumi seara, platesti normal. Nu toata lumea trebuie sa devina prosumator. Daca tu esti companie de utilitati si maine se enerveaza Gigel si inca 10.000 ca el si vor sa te boicoteze, isi baga pl ca le-a zis simion ceva si trag toti „firu”, ce faci ? Ramai descoperit ?

      Indecis. Tu ce zici?276
    • Tot de dragul discutiei, cand am luat decizia sa imi instalez fotovoltaice (si am facut-o pe banii mei, fara nicio subventie), am luat in calcul legislatia curenta, iar in calculul de rentabilitate a intrat si faptul ca pot folosi sistemul de distributie ca o „baterie”. Deci nu am avut in intentie sa fac bisnita cu curent electric.

      In conditiile actuale, fara a fi prosumator, imi voi amortiza investitia, teoretic, in 18 ani. Daca mi-ar aproba dosarul de prosumator, as amortiza-o in 5 ani. Nu mai vorbesc de faptul ca sunt tot dependent de retea, solarele mele nu functioneaza daca e oprit curentul (am inteles ratiunea din spate). Daca as fi stiut ce se intampla, fie desenam altfel sistemul, fie nu mai investeam in el.

      In acest moment sunt ca aia care arunca laptele, exportul in retea e limitat la zero (asta fiindca daca as exporta, as plati, asa de destept e contorul). Ceea ce spui cu boicotul, e complet aiurea, poti obliga contractual prosumatorii sa livreze surplusul de energie.

      223
    • Costin, ceva e putred din ce zici tu acolo.
      Ca prosumator, iti spun ca in mod normal nici nu iti acoperi consumul din supraproductie, pentru ca cumperi brut si vinzi net, iar diferenta e de 2/3, adica pt 1kwh consumat din retea, trebuie sa introduci 3kwh.
      Apoi mai e problam ca aparent ceea ce produci nu trece de JT pe MT, pentru ca grupurile de FB sunt pline de plangeri ca li se opresc invertoarele de la supratensiune, adica vecinii de trafo nu consuma, energia nu are unde sa se duca.
      In practica, in fct de panta, pozitie scoperis etc, dar vezi sa produci ce putere fotovoltaica ai instalat.
      Ai dat exemplu de 4kw, pt asta pui invertor de 3kw, dar practic vezi 4kw vara la 12 timp de o ora, in rest media zilnica e 1kw.

      Frica de prosumatori e un bau-bau.
      Zi mai bine ca e jale la puterea bransamentelor in practica vs teorie.
      Reteaua e praf si vin masinile electrice tiptil.
      Germania e pregatita cat de cat cu statii ce pot fi la nevoie controlate de distribuitor.
      La noi inca speram la o minune.

      163
    • Tocmai asta e chestia, ca nu te poti purta cu o persoana fizica cum te porti cu Nuclearelectrica, de exemplu. Nu poti obliga pe nimeni, persoanele fizice nu au predictibilitatea unor companii energetice, din varii motive. Au crescut aia 3 nuci pusi de bunicu si am umbrire 50%, mi-au luat foc 3 panouri, a dat cu grindina si mi s-au spart 5, m-au calcat hotii si am ramas fara panouri. Vrea omu sa-si mansardeze podul, vrea fereastra, da jos 2 panouri.

      105
    • @Rumbu si Bogumil.

      La noi legislatia e facuta si prost si rau intentionat. In alte parti, statul iti subventioneaza (investeste) in instalatia ta solara pentru ca e mai ieftin (si rezultatele se vad mai rapid) decat sa investeasca in reteaua nationala. Toate retelele sunt supraincarcate si la limita duratei de viata, deci cu atat mai mult se vorbeste din ce in ce mai mult de „self consumption” si stimularea lui. Ca sa descongestioneze reteaua nationala. De abia dupa urmeaza partea cu reteaua ca „stocare” si plata adevarata 1:1

      51
    • Reteaua noastra inca nu e pregatita pentru asa ceva, inca nu exista capabilitati de gestionare si dispecerizare a energiei produse de prosumatori, indiferent de ce PR se face pe la conferinte.

      @Costin, dar ce anume a împiedicat companiile astea energetice să se pregătească pentru boom-ul PV ?

      91
  2. 8 – Combinatele care „ardeau” gaz le-am inchis, fotovoltaicele se instaleaza in ritm destul de alert, de introducerea conductelor de gaz la tara nu se mai vorbeste. De ce se dubleaza consumul? Sau e o vorba aruncata in vant si preluata pe nemestecate?

    Comentariu apreciat.522
    • Fotovoltaicele nu merg decat cand e soare!
      Nu merg noaptea, dar mainales nu merg iarna (cand sunt nori).
      Cand sunt nori, ai maxim 10% din puterea instalata, deci din toamna pana in primavara poti sa le ignori.
      Ele ajuta, dar au limitarile intrinseci.

      Indecis. Tu ce zici?2118
    • Bogumil greșești (partial) „da” la ce ai zis tu…doar ca…conform OUG privind compensarea cantitativa a energiei produse prosumatori prin FV, tu „bagi” ce nu consumi (80%) in retea…si ti se rupe…. ce bagi în rețea ii poți consuma (da, da, da..bla bla energie reactiva, cost distribuție, cost etc). Când e nori, daca este nevoie pe piata de ee (deci data furnizorului) trebuie sa ți se dea. Cum? Asta e riscul furnizorului sa cumpere de la producători. De aia exista PZU, de aia exista Copernicus, de aia exista prognozele meteo pt 24 de ore.

      83
    • Gustav, legea e una, normele sunt altele.
      Mintiti de lege, romanii au vazut $$ in fata ochilor.
      Cand au vazut normele de aplicare au urlat a durere si negare.
      Eu cumpar de la Hidroelectrica cu 0.72 lei/kwh si vand cu 0.26 lei/kwh.
      Investitia e mare, doar prostii pun sisteme mari, sperand la minuni si bogatie.
      Vechea spwranta desarta: produc vara si ma incalzezc iarna.
      In practica e o prostie.
      Eu consum peste 1.5Mwh lunar acasa, iar PV vara imi acopera 75% din necesar cu autoconsum.
      Majoritatea gospodariilor sunt max 300kwh!

      Reteaua nu e o barca pe valuri, e un mineralier, altfel asa cum introduc prosumatorii curent, la fel ar fi si cand baga in priza consumatori mari.
      Apoi ce produc eu NU trece mai departe de trafo local, ceea ce se traduce de fapt prin prosumator = scadere a nevoii de putere generate din alte surse.
      Pe scurt, surplusul de energie produs de mine e consumat strict de vecinii mei de transformator JT.

      221
  3. 2. Cand in topul increderii se afla un infractor si un traficant de minore, articolele alea cu „Justitia pe care o aparam” sunt in van. Chiar daca justitia si-ar face treaba, se pare ca nu are nicio importanta pentru omul de rand.

    De remarcat, de asemenea, ca problema apei calde/incalzirii, apare de-abia pe locul 6, dupa nivelul de trai, trafic, curatenie, spitale si poluare. Asa ca toate eforturile primarului de a inlocui reteaua de termoficare nu impresioneaza pe nimeni, mai bine baga un concert ceva, pe mokangeala.

    Comentariu apreciat.372
  4. Tot nu mi-e clar cum se va DUBLA consumul de gaze. Dar poate asa sunt eu, mai greu de cap.

    Comentariu apreciat.330
    • este o gresala in titlu. corect este:
      FACTURILE la gaz se vor dubla in urmatorii 5 ani asta dupa ce s-au triplat in ultimii 5 ani!

      Comentariu apreciat.921
    • se poate dubla, prin nr mai mare de locuinte in zonele industrializate[gen bucuresti-ilfov, cluj, tm, bv…], consum industrial mai mare…

      14
    • Geo, inteleg ca va creste, pot intelege asta. Dar dubla???
      Chiar nu mai avem notiunea termenilor?

      60
  5. 6. Cred ca stirea corecta ar fi fost: datorita salariilor mai mici, multi directori din scoli au hotarat sa fure mai mult

    155
    • Si mai corect ar fi asa:
      Invatamantul trece in privat ca in cazul Sanatatii!
      Baietii destepti care au capusat STATUL si s-au imbogatit isi dezvolta propriile afaceri in domeniile pe care le-au distrus!
      S-a inceput cu Facultatile Private si Gradinitele care multe au fost distruse si alea din acelasi motiv: incompetenta crunta, ticalosia si capusarea propriilor biznisuri prin sufocarea cu personal angajat pe pile pentru a platit clientela de partid.
      Acum doar se consolideaza „viitorul”: Scoli Generale si Licee
      *locuiesc langa o Scoala Privata a carei directoare si patroana este fosta angajata a unei companii romanesti de petrol cu stranse legaturi culturale facute pe taramul fagaduintei unora adica in Mama Rusia!

      184
  6. Ce față de maimuță are roșcata aia!

    216
  7. In clasa a 8-a, pe care eu am facut-o in 96-97, am avut cel mai incarcat orar, patru zile cu cate 7 ore si una cu 6. Si acum imi aduc aminte de zilele de marti si miercuri cu cate doua ore de romana si matematica, foarte importante pentru examenul de admitere la liceu, si de profesorii pe care ii durea in 14 de noi.. ne dadeu teme de innebuneai, nu conta ca trebuia uneori sa le faci de pe zi pe alta, in seara de marti pentru ora de miercuri. Cand am comentat o data ca mai sunt si alte materii si mai trebuie sa si dormim, a chemat-o pe maica-mea la scoala ca-s nesimtit si nu apreciez pregatirea care mi se ofera.

    Comentariu apreciat.562
  8. In caz ca ai chef de niste Reddit, exista acest sub pentru studentii la medicina: https://www.reddit.com/r/medicalschoolRomania/comments/16gaqzq/au_ajuns_medicii_la_stat_cea_mai_prost_pl%C4%83tit%C4%83/

    De unde as vrea sa scot acest comentariu:
    „Ce frustrări prin comentarii, de la oameni care nu au nicio treabă cu domeniul asta, dar vin și isi dau cu părerea.

    Da frate, sunt arogant, ca după atâția ani, nu doar 6, nu e normal ce se intampla in țara asta; uitati-va și voi peste gard in strainatate unde o sa plecam cu totii.

    Da frate, sunt arogant, ca după atâția ani de invatat, stres, emotii, nu vreau sa imi miroase mâna a bară de autobuz in fiecare zi, și vreau sa imi permit sa trăiesc lejer, nu sa ma uit de 10 ori dacă imi permit sa imi cumpăr un avocado la 4-5 lei bucata.

    Da frate, sunt arogant, vreau bani, nu am făcut meseria asta doar datorită chemării. Merg la spital, alerg, plang pentru pacienți, ma consum mai mult decat dinozaurul de coordonator te asigur, merg la terapie și învăț cum sa nu ma mai implic atât de mult. Ca in țara asta și in spitalele noastre, prostul de rezident nu are ce sa schimbe.

    Da frate, sunt arogant ca nu zic de medicii ăia mari și tari mereu cât sunt de idioti. Sunt idioti frate, unii nu au pic de inteligenta emoțională, zici ca nu mai sunt oameni. Probabil i-a stricat sistemul, probabil asa s-au născut, și nu au nicio treaba cu domeniul medical. Da frate, ne tratează ca pe ultimii cacati, asa fac și cu pacientii. Unii dintre noi le copiază comportamentul, altii merg acasa și se dau cu capul de pereți, altii părăsesc țara asta. Dar nu poți sa ieși in strada sa zici ca doctorul X e un bou, ca nu îți mai da niciodata examenul de specialist.

    Când văd că faceti comparații cu zilierii, înnebunesc, dar nu pentru ca ma atinge pe mine, ci pentru ca nu vedeti ca sistemul e defect și parca il susțineți. Nu vedeti ca problema medicilor prosti e lipsa de motivatie, exact ca in cazul profesorilor. Dar am zis-o mereu, România e asa pentru ca oamenii sunt asa, le convine sistemul oricum ar fi el și se integrează perfect in toate hibele lui.

    Soluția, OP si alți frustrați ca mine? Exodul. Auf Wiedersehen, Au revoir, ce dracu gasim, o limba straina e mai usor de invatat decat toți nervii ăștia făcuți zilnic.”

    Hai, la munca, mai aveti de platit niste salarii de ingeri in alb!

    Indecis. Tu ce zici?2512
    • In 2018 salariile medicilor au fost mari, inclusiv pentru rezidenti(4000-5000 net+garzi). In 2023 salariile sunt o bataie de joc. Facultate+rezidentiat=11 ani din viata(cu unele exceptii). Cat castiga un medic specialist? 8000 net cu sporuri. Este mult pentru 2023? Sincer sa fiu nu avand in vedere ca un pseudo mecanic face acei bani in mai putin timp si nici nu si-a pierdut 11 ani citind biblii pentru examenul de rezidentiat scrise de niste fosile ce trebuiau pensionati de 15 ani. E adevarat ca se suplimenteaza cu cate o garda dar garda inseamna sa pleci de acasa luni dimineata si sa te intorci marti dupa amiaza. La un spital de oras mic garda inseamna somn, la un spital de judet garda inseamna 1-2 ore de somn(daca ai noroc). Ai prins o garda de craciun/revelion/1 mai/alte sarbatori ? ai cam pus-o cand ajung toti idiotii cu cod verde la urgente ca vezi doamne au mancat 5 kile’ de hamsii si le este rau ca e greu sa iei un digestiv/furazolidon(daca te caci pe tine)/anghirol/colebil etc.
      Cata muie vor mai inghiti medicii tineri pana sa isi dea seama ca sistemul este putred?
      Medicii angajati in spitale nu ar trebui sa lucreze in clinicile private!!!

      Indecis. Tu ce zici?1317
    • Un sondaj printre cei ce dau examen la Medicina arata clar ca targetul este emigrarea dupa terminarea facultatii/rezidentiatului.

      Vazut la TV acum cateva luni.

      Nimic anormal!

      83
    • pai de ce nu plecati?

      57
    • Pai majoritatea pleaca, asta nu intelegeti voi.
      Pleaca tacut si aia este.
      Realizezi asta cand ai nevoie si in afara de marile orase nu mai e tipenie de medic.

      205
    • @verde
      – medic specialist 12000 lei – salariu de baza fara sporuri si fara garzi la spitale private
      – medic primar 15000 lei – salariu de baza fara sporuri si fara garzi la spitale private

      uite aici sau orice spital judetean, salariile sunt publice:
      https://scjus.ro/transparenta-veniturilor-salariale/
      https://scjuilfov-asec.ro/despre/transparenta-salariala/

      13
    • @Bogumil, locuiesc într-un oraș reședință de județ dotat cu spital județean.
      De mai bine de 1,5 ani mă chinui să găsesc o programare/slot orar la oftalmologie (policlinică/ambulatoriu, ceva).

      Se poate face programare online, sloturile pt o lună apar cu câteva zile înainte de finalul lunii anterioare. N-am reușit și pace.
      Au fost situații când azi nu erau afișate, mâine era și deja la oftalmologie nu mai era loc.

      Sunt 3 medici cu un total de 12 ore pe săptămână în ambulatoriu. Un spital județean, de reședință de județ.

      Cabinetele particulare (medicii din spital nu par să aibă) nu lucrează cu casa de asigurări.

      40
    • Robert – salar de baza, de acolo trage inca 45%. Nu confunda medic primar cu medic specialist. Ia chiar primul din lista, salar net 9555, ce vorbesti baiete?

      00
  9. 2. am plecat din București puțin înainte să ajungă ND la primărie, după aproape 20 de ani de locuit în bucurești.
    privind din afară, doar simplul fapt că a început să înlocuiască țevile alea pt agentul termic și tot e un pas înainte pt care eu l-aș vota iar.

    6. dacă cumva sunt profesori decenți, doar dacă se apucă de meditații full-time și tot fac bani mai mulți ca salariați.
    știu, opinie neconformă cu a majorității. :)

    7. Elizabeth Bathory se răsucește în mormânt ”v-am zis eu, idioților, v-am zis! voi, nu și nu, că sunt eu o criminală sadică plecată cu sorcova!” :)

    231
  10. 4. Foarte trist. Pe principiul ”mai mult = mai bine”. Pe la ora 12.00 le scade copiilor puterea de concentrare și pleacă acasă și fără să fi reținut ceva, și obosiți. După care teme de vacanță cât încape, să lase doamna profesoară de înțeles că ea e severă și pune accent pe educație. După care scoatem pe bandă semianalfabeți care au tras 41 de ore pe săptămână fix degeaba. Și toți au vagi amintiri despre un talmeș-balmeș de domnitori, drame ale țăranului român, poezii memorate forțat și un hectolitru de fracții, iar dacă-i pui să citească cap-coadă o pagină A4 iese ca o scenă din ”Las Fierbinți”.
    E cu adevărat trist.

    Comentariu apreciat.316
  11. NOU
    #46

    8. Oameni buni, in RO inca se fac planuri pentru racordarea la gaze a multor localitati – unele proiecte cred ca sunt prinse si prin PNRR, daca nu ma insel. Sau prin programul ala al lu’ Dragnea :) – Anghel Saligny. Deci ei teoretic trebuie sa se astepte la o crestere a consumului. Faptul ca e posibil sa se instaleze retelele si lumea sa nu consuma – ca preturile sunt deja prohibitive pentru lumea de la sate si perspectivele sunt si mai nasoale… de asat nu se vorbeste.
    Pe de alta parte, reteaua de ee e varza si nu suporta o trecere nici a unui oras cum ar fi Ploiesti integral ee. Pompe de calcura nu se pot instala decat la cei cu curti mari…
    In esenta, ca sa dau 2 exemple:
    – in Grecia unde nu ai gaze ci totul e pe electric, nu ai -10-15 gr si atunci merge sa ai un AC si o plita electrica (3-4 kw full blana fata de min 24 cat e o centrala)
    – in nordul Europei aia stau la maxim 19gr. Am o cunostinta buna stabilita in Norvegia de vreo 20 ani. La ei in casa au 10 gr in dormitor, se sta cu geamul deschis pentru aerisit mai tot timpul. In Belgia la fel, s-a mutat o prietena intr-un complex d-asta nou in 2 cam, a dat o caruta de bani. NU are radiator in dormitor, nu s-a montat conform proiectului, „ca nu e nevoie”.

    145
    • 10 gr Celsius în casă?!
      pzm, dacă vreau să locuiesc la 10 grade pun un cort sub pod în România între martie și jumătatea lui decembrie sau 365-366 zile pe an în grecia/spania/sudul italiei și termin circul.

      n-am trăit în belgia, dar toamna la noi, când e rece și umed parcă și mai mult vreau căldură.

      143
    • In jud. Botosani urmeaza sa se extinda reteau de gaz in 21 localitati (sate).

      10
    • NOU
      #49

      @AB: am tastat eu gresit, este vorba de 15 grade (nu 10, nu aveam ochelarii cand am postat).

      50
    • 10 sau 15 tot dracu’ ăla e!
      Am nevoie de minim 22 (preferabil 23) grade celsius în casă toamna/iarna/începutul primăverii (și nu ca să stau în chiloți) și pt asta planeta se poate duce dracu’, că nu-mi pasă.

      Nu fac 27 și nu stau cu geamurile deschide, dar nu vreau să stau în casă cu toată musculatura încordată de parcă aș trage în jug din cauza frigului. Este foarte obositor fizic.

      Da, eu am reacții fizice la nivel de musculatură la frig.

      91
  12. Nimic despre Iogulescu son?

    30
  13. 4 – ce se mai schimba vremurile. Nu ma pronunt daca e bine sau nu, dar articolul e un pic pe langa.
    Un copil (ca si exemplul din articol), face cam 30-31 de ore la scoala + teme, deci vreo 40 in total.
    Un adult la munca face cam 45 de ore pe full time (din care 1 o ora de pauza pe zi, daca se aplica si in realitate), dar daca lucrezi la privat in realitate sunt spre 50 de ore pe sapt.

    Daca esti totusi doritor de cariera, pe langa job si tu trebuie sa aprofundezi chestii, sa mai tii pasul cu industria in care lucrezi (daca nu esti unul din aia care tremura ca devine irelevant dupa 45 de ani – devii irelevant cand nu mai ai nimic de oferit, de aia trebuie sa inveti si sa incerci chestii).

    Ca parinte insa, mai trebuie sa petreci timp si cu copiii – apropo de aprofundat, ca parinte tu ii ajuti pe acasa.

    Dar ca idee, cand eram eu la scoala incepeam orele la 7 si ieseam la 14, 5 zile pe saptamana. 7 ore pe zi, in fiecare zi.

    Dar da, nu punem la socoteala ce nu ne convine ca nu mai iese titlul de clickbait.

    415
    • Cu tot respectul, nu stiu ce scoala ati facut si cand, dar eu in gimnaziu aveam 3 zile cu 5 ore si doua zile cu 6 ore, iar in liceu am avut toate zilele cu 6 ore. Niciodata nu am avut 7 ore intr-o zi.
      Ce a aparut in plus fata de cand am facut eu gimnaziul: 1 ora the TIC, 1 ora de educatie sociala, 1 ora de religie, 1 sau 2 ore de optional. De scos nu s-a scos nimic.
      Si nu, nu e titlu de clickbait. E mult pentru niste copii de 12-13 ani, iar asta ii impinge 1) spre nepasare fata de scoala si 2) spre fast food

      73
    • Problema ta nu e ca fac copii 40+ ore pe saptamana. Problema ta e ca tu de fapt muncesti mai mult de atat.
      „Dar ca idee, cand eram eu la scoala incepeam orele la 7 si ieseam la 14, 5 zile pe saptamana. 7 ore pe zi, in fiecare zi.” – si te-a ajutat foarte mult asta, nu?

      103
    • Al meu e a 7-a, are exact ca in articol 7+7+6+6+5 = 31
      – in ziua de 5 se vrea o ora in plus pregatire engleza (gratis benevol de catre profa)
      – 1-2 ore tenis
      – 1 ora inot
      – 2 ore pregatire engleza cambridge
      – 3-10 ore teme

      Adaug ca se scoala mai de dimineata decat mine si ca are nevoie de cel putin o ora in plus de somn fata de mine.
      In plus incercam sa mai fortam ceva activitati sportive (excursii, schi, pingpong etc) pt ca cele 4-5 ore „obligatorii” sunt cam putine comparativ cu statul pe scaun

      Cumva numarul de ore in care e ocupat cu program „fortat” este similar cu al meu si ca intensitate corespunde, cum am eu zile mai lejere si zile mai grele la munca asa si el la scoala are lucrari si perioade mai stresante sau mai relaxate.

      Singura diferenta e ca el freaca menta ~3 luni pe an in vacante si eu am doar 30 de zile de concediu…

      36
    • @stefanb, dar copilul tau cand se joaca?

      11
    • @florin e titlu de clickbait cand e voit fals. Cum am si zis, nu zic ca e bine sau rau si nu ma pronunt pe cum ar trebui sa fie.
      Dar ar fi fain, cand cineva vrea sa fie luat in serios, ca pur si simplu sa zica: asta e situatia copiilor + fix cum zici, e mult pentru un copil de x ani pentru ca ar fi mai benefic sa faca asta si aialalta in loc, etc. Simplu.
      Eu daca aud plangerea asta de la mai multi oameni, incep sa cred ca e o problema serioasa dar apoi vine cineva si descrie problema pe jumatate si ii pune un titlu de clickbait si arunca discutia in derizoriu.

      00
    • E simplu, se joaca in restul timpului si chiar are timp sa se joace daca e cat de cat eficient la treaba.

      Problema de fapt ca dupa o perioada in ritmul asta ii cam piere cheful de viata adica in loc sa se joace sau sa faca chestii, zace si taraganeaza totul, un fel de burnout de adulti. Si despre asta e de fapt articolul, efectele programului incarcat asupra psihicului si fizicului copiilor.

      Sa mai adaug ca nu-l meditez la nimic dar am auzit de cazuri cu 1-2 chiar 3 meditatii si ca nu (mai) avem pe lista alte prostii ca pian, robotica, dezbatere, chestii care l-ar ajuta la dezvoltarea lui dar pe care preferam sa le sarim decat sa-i incarcam si mai mult programul.

      S-a mai discutat aici, il bagi in sistem pentru ca trebuie si nu ai alternative si-l dezvolti in afara sistemului pe banii tai. Asa ajunge copilul sa traiasca 2 vieti intr-una si sa treaca prin burnouturi inainte sa inteleaga ce sunt alea

      40
  14. Uber lucrează la o aplicație prin care pot fi angajați oameni pentru diverse sarcini – sa vezi curvasaraie legala atunci :)))

    92
  15. 72% nu au incredere in Nicusor Dan… sa nu cumva sa fie invers… numa’ zic. De ce kkt n-ai avea incredere in el, in 3 ani de mandat nicio situatie de furaciune nimic… asa ceva e atat de rar in tara asta incat ar merita cate o statuie la intrarile in Bucuresti.

    223
    • probabil de aia nu au incredere, ca e un ciudat din ala cu care nu poti sa faci nicio combinatie, nicio invarteala, din ala de nu stie decat drumul drept si corect.

      183
    • Cum e românul mediu? Jumătate din români sunt mai proști decât românul mediu. 50%
      20% din românii mai deștepți decât românul mediu sunt ticăloși. Vedeți (PSD+PNL+UDMR+PUSL+Pro+PMP)/3.
      Restul de 2% nu pot să îl suporte că e mai ușor așa decât să își facă propria analiză.

      Dacă v-a dat sub 72% înlocuiți românul mediu cu bucureșteanul mediu.

      64
    • și dacă tot nu iese 72% mai am: 36% din bucureșteni nu știu cine e ministrul transporturilor care a desființat tarabele de la metrou.

      64
  16. „6. Oh, nu! Să se ducă la privat, că acolo e viață!”
    aici nu apare in articol informatia esentiala, ziaristi retarzi. adevarul este ca un profesor normal avea salariu mai mare decat directorii care si ei predau la randul lor, deci raspundere in plus – salariu in minus, iar demisia nu a fost din functia de profesor ci din functia de director, asa ca renuntat la partea de conducere :) https://www.euronews.ro/articole/mii-de-directori-de-scoli-din-tara-sunt-suparati-ca-au-salarii-mai-mici-decat-uni

    40
  17. Legat de 4, eu nu am copii la școală abia de anul viitor ajung în etapa asta, dar conceptul ăsta de „home-schooling” este posibil și la noi?
    Întreb fără nicio urmă de sarcasm sau ironie, chiar sunt curios.

    50
    • posibil, legal, recomandat… Totul pleaca de la individ si situatia e diferita de la persoana la persoana. Pentru unii e posibil. Pentru unii e legal. Pentru unii e recomandat. Unii bifeaza cate doua casute… foarte putini le bifeaza pe toate trei. Totusi, acolo unde exista vointa, exista si o cale. Dar trebuie multa vointa(mai ales din partea parintilor).

      30
    • Pe scurt:
      – nu e legal la noi;
      – cu unele mici exceptii prin UK, nici in Europa;

      Workaround-ul folosit de Dana Nalbaru si penticostali: iti inscrii la misto copilul la o scoala „umbrela” de prin SUA, isi da examenele acolo (fiindca scolile alea nu sunt recunoscute in Romania/EU). Dupa aia isi poate echivala studiile in ro/eu (eventual cu un examen de diferenta) si da bacalaureatul aici. Sau isi continua studiile in SUA daca are bani.

      130
  18. Hahaha pai a mers ever si vreodata Bucurestiul in directia buna? Directia gresita e normalitatea deci directia ce buna.
    Cand era Crin Halaicu primar erau cam aceleasi probleme.
    https://www.facebook.com/watch/?v=1063026048192269

    00
  19. 7. apare o noua industrie de recoltat copii pt a ajuta batraneii cu destui bani?

    20
  20. in 10 ani Romania va ajunge de la 80-85% consum productie proprie de gaze spre 15%… se vor inversa procentele. De unde vor veni aceste gaze si la ce pret? Consider ca se va facilita treptat treptat trecerea spre energie electrica in urmatorii ani… de-aia se investeste masiv in acest domeniu si se fac politici europene care sa favorizeze acest tip de energie.. posibil chiar si isteria verde sa fie doar o impachetare frumoasa pentru populatie si pentru activistii de mediu astfel incat sa fie cat mai usor acceptat faptul ca Europa nu are GAZ si PETROL si normal ar fi sa isi reduca dependenta de factori externi.

    Din aceste cauze mi se pare evident ca imobiliarele in urmatorii ani ar trebui sa fie cel putin proiectate si executate pentru o trecere usoara la „full electric” ( instalatii electrice cu conductori sanatosi care sa tina amperaje mai mari, incalzire in pardoseala sau ventiloconvectoare pentru a permite pompelor de caldura sa fie cat mai eficiente, acoperisuri proiectate sa fie PV friendly , etc )

    Cam asa vad eu viitorul… se pune totusi problema cine plateste acest shift? Ok ai bani e ok sa investesti, insa mare majoritate a populatiei este departe de a putea coperi aceste costuri… deci cine plateste?

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)