Știrile zilei – 10 ianuarie 2025

  1. Blondă . Brunetă . Blondă . Brunetă . Roșcată . Brunetă . Sat . Alb .
  2. Teodosie fuge de justiție
    Doar Dumnezeu îl poate judeca. Poate îl cheamă la el să o facă, totuși.
  3. Starea educației, de la receptori
    Un sistem falit, pe care politicienii și profesorii nu vor să îl schimbe.
  4. Piața imobiliară din Cluj merge spre cer
  5. Să fim atenți la boala asta
  6. Europa a importat gaz din Rusia
    Dar a făcut-o simțindu-se prost.
  7. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. hMPV nu e nimic de speriat. e fenta…
    toti specialistii (inclusiv eu fiind unul din ei) spun ca nu e o boala mortala, nu este necunoscuta, e mai rara de 10 ori decat VRS (virus respirator sincitial) care e si mai mortala si avem si vaccin (scump).

    Dar nimeni nu vorbeste de VRS, oare de ce?

    Comentariu apreciat.565
    • Da-ne mai multe detalii daca esti expert?

      Cate cazuri anuale/pe sezon sunt de VRS si cate de HMPV?
      Ce inseamna mai mortal? Moare +1% sau +80%?
      Ce contagiozitate are fiecare?

      Cu surse ca pe net toti sunt experti, no offence!
      Daca o lasi asa esti ca paginile alea pe FB:
      O familie frumoasa, dar nu ne place nimeni! Da-ne un like.

      60
    • Deci tu ești specialist…dar o dai pe conspirații? Mișto…

      30
    • pai, care e fenta de aici?

      00
  2. Craiova pe locul 2 la preturi? Am luat-o razna??? Prosti, dar multi…

    232
    • 4. Piața imobiliară din Cluj merge spre cer
      Si tot asa o sa si pice.

      1611
    • @zedicus – ca si clujean – daca as avea un dolar de cate ori am auzit ca o sa pice piata, acuma aveam deja o garsoniera. (in plus)

      Indecis. Tu ce zici?289
    • Legea cererii si ofertei.
      Plus că trebuie spălați niște bani.

      42
    • Retorica asta cu ‘daca as avea un leu’ o mai aveau si unii prin 2008. Legenda spune ca inca mai platesc la creditele alea luate pentru a cumpara un apartament sub forma de investitie :)

      23
  3. 3. Mda. Școala te incapacitează și tiktoku’ te face deștept. Să propunem ca diplomele de licență să se dea la punga cu pufuleți, ca permisele auto…

    Indecis. Tu ce zici?4218
    • Frustrat much?

      Indecis. Tu ce zici?428
    • Nu coane, dar afară te întreabă ce știi să faci, nu cîte diplome ai, ca-n parlamentul românesc. Dealtfel am fost trimis de 2 ori la schimb că precedenții ingineri nu știau nimic și i-au urcat repede la avion (și-a venit io cu studii medii), că altfel nu pleca vaporul din port (echipaj de siguranță incomplet). **

      195
    • Exact! saracii asa de prosti sint ca nu si dau seama ca sint prizonierii telefonului nu ai scolii, din pacate. am exemple de copii carora le e lene sa invete pur si simplu, desi trag profesorii de ei. adevarul e undeva la mijloc, dar m am saturat sa aud cum scoala nu te invata sa fii cocalar ca dani mocanu, ca nu i asa, el e pregatit pt viata.

      30
    • @Marinel

      Cum a zis un mare spectator al timpurilor contemporane, filosof, artist, eseist, si gălățean: exista factori si aspecte.

      Diplomele se întreabă foarte mult si in vest, una e sa te duci la interviu de angajare cu diploma de Spiru Haret din România, alta e sa zici ca ai absolvit INSEAD.

      Deci da, își au si diplomele rostul lor.

      40
  4. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1050
    • ee hai sa nu ne dezahardam…prin primele 20 de licee din Bucuresti dupa nota la bac nush daca sunt vreo 4-5 private:
      https://www.edupedu.ro/top-20-de-licee-din-bucuresti-dupa-medie-la-bac-2024-clasament-realizat-pe-baza-platformei-bacplus/
      sa vezi ce flower power ies de pe bancile alora private…sa asteptam vreo 2 generatii, ca abia de-acum iau amploare :)

      Comentariu apreciat.366
    • https://www.bacplus.ro/top-scoli/bucuresti

      Ia vezi aici cate sunt private.

      711
    • si la liceu s-au dus aia multi de la scolile private? ca alea 4 licee din top au 60-70 de absolventi(o fi ca la astea medicale, noi va verificam o gripa cu 1000 de ron, daca e ceva mai serios, mergeti la stat). cu siguranta sunt varfuri, dar usor usor o sa ne dam seama cata scoala se face si la alea private, cu protejarea la maximum a „personalitatii” copilului, gen „eu pe banii mei aici nu accept sa-mi disciplinezi tu copilul”…va dati seama cum decurg conversatiile dintre „acei” parinti si profesori/directori acolo, daca la astea de stat unii vin si le cer raportul ca ultimilor subordonati :))

      182
    • Desigur că la școala privată se vor importa profesori:D

      82
    • acu’ ca ma uit pe lista mai bine, imi dau seama ca nu s asa multi..cu 8-9 absolventi esti demn de lauda intr un top unde te compari cu altele cu 100-200..chiar si 400

      111
    • Romania nu are nevoie de „varfuri”, avem deja destui olimpici. Romania are nevoie sa ridice „media”, adica majoritatea elevilor romani sa iasa mai alfabetizati din scoala.

      Comentariu apreciat.271
    • Evident că ați mutat discuția rapid spre note și topuri, când fix acolo e problema. Să vă spun eu cum e la școală privată în Buc, am doi copii la o asemenea școală, și nu de ieri de azi, ce de vreo opt ani.
      Materia, programa – aceleași ca la stat, multă informație predată într-un timp extrem de scurt, pe repede înainte. Manualele – aceleași, imbecile, fără cap și fără coadă, din care nu înțelege elevul nimic, nu poate învăța nimic din ele acasă singur, depinde de modul de predare de la clasă.
      Ei bine, și ajungem la predare. Aici încep diferențele. Prima ar fi că sunt maxim 18 copii în clasă, sunt doar vreo 3 sau 4 clase pe nivel, deci e simplu pentru un profesor dedicat să fie atent la fiecare elev în parte, să îi observe evoluția, lipsurile etc. Apoi, bănuiesc că au salarii un pic mai mari și scrie altceva în contractul lor de angajare, fiindcă nu prea întâlnești apucături de la stat, absență de la ore, stat degeaba la catedră în timp ce elevii fac haos, limbaj suburban, persecuție, miserupism și altele. Au la îndemână condiții, tehnologie, laboratoare, fac experimente, activități legate de materia predată, lucruri la care eu doat visam pe vremuri în școală, și sunt convins că că mulți elevi din ziua de azi de la stat încă visează. Evident, au existat și profesori care „nu s-au potrivit cu viziune școlii” (asta e varianta oficială – a se citi, au venit cu apucături de la stat, am avut un caz chiar în class unuia din băieți) și au părăsit școala după un semestru sau un an.
      În același timp există un sistem de atenționări și avertismente pentru elevi, se discută des cu părinții, astfel încât nu prea există acte de indisciplină, huliganism, iar atunci când există se merge până la exmatricularea copilului din școală mult mai rapid decât la stat, indiferent de cine sunt părinții și câți bani au (au fost cazuri).
      Copiii de la școala privată sunt mai ok, mai fericiți să meargă la școală decât cei de la stat fiindcă știu că nu îi așteaptă la catedră un zbir care să-i fwtă cu note mici și jigniri, ci un partener de discuții care îi poate îndruma, ajuta. Evident, există și note mici, nu e stres, există și scăderea mediei la purtare, dar accentul se pune pe altceva. Aia cu „pe banii mei faci cum zic eu cu copilul meu” e o prostie, școlile private au destui clienți pe lista de așteptare astfel încât să se pișe pe banii nu știu cui. Se dau examene și interviuri în draci pentri a-ți putea băga copilul la o școală privată, nu stau ei în banii unuia și altuia.
      Ar putea exista și la stat o parte din cele de mai sus? Dacă ar fi interes din partea tuturor (minister, profesori, părinți), sigur că da. Dar nu există. Ca nație suntem obsedați de note și topuri și atât, a se vedea comentariile de mai sus. Media la bac, notele, mediile, olimpiadele și cam atât. Nu contează ca topurile sunt un fel de „cel mai puțin prost din turma de proști” sau că notele alea nu reflectă absolut nimic, contează contabilitatea. Știe copilul ceva? Merge cu drag la școală? Are condiții, un mediu normal de învățare, face experimente, practică? Cui îi pasă? Nota, frate! Care e nota? Media, topul…plm.
      Fiu-miu într-a șaptea face experimente de chimie și fizică, ascultă speakeri antreprenori în diverse domenii, iar nepotul meu, aceeași clasă într-o școală într-un orășel de provincie joacă x și zero la chimie că proful e prea beat să predea. Aia e diferența. Dar lasă că avem 5 școli, 4 licee și 3 olimpici în București care rup tot privatul.

      Comentariu apreciat.413
    • @Johnnyfer sa inteleg ca de acolo, copiii nu se vor duce la o admitere unde vor conta mediile/rezultatele la examenele nationale? daca nu conteaza, sa le desfiintam de tot si la admiteri sa-i intrebam pe copii: „va place mult scoala?” si in functie de entuziasmul cu care spun „Da” sa-i admitem sau nu.
      2. Tu compari varful varfurilor cu o scoala de provincie, normal ca-ti da pe plus. La o scoala privata mereu vor fi rezultate mai bune pentru ca in primul rand parintii sunt mai preocupati de copiii lor, pe cand scoala de stat primeste ce e arondat in cartierul ala. Abia la liceu cand se face triaj vezi mai precis calitatea…atat am vrut sa spun mai sus.
      3. nu spune nimeni nicaieri ca nu sunt profesori foarte slabi, dar sa spui ca peste tot e asa, e o eroare majora, te pi*i cu bolta pe toti aia seriosi care-si fac treaba.

      1110
    • „Ia vezi aici cate sunt private.”

      Comparati mere cu pere. Aveti un top de scoli generale, pe baza notelor de la evaluarea nationala. Singura chestie e ca absolut toate scolile private de acolo si absolut toate scolile generale apartinand colegiilor au o faza de admitere, unde se face o separere dura dupa nivelul de pregatire si/sau dupa posibilitatile financiare ale parintilor.

      E evident ca de asta top 20 e plin de ele. O scoala „normala” are o distributie tot normala, dupa curba lui Gauss, ca e tot cartierul acolo. Ei nu pot sa faca nicio selectie. Ele nu pot refuza pe nimeni. De asta, scolile de genul 49 sau 79 fac adevarate mini-miracole, tinand cont de pozitia in top.

      Vreti o comparatie corecta? Comparati acolo unde admiterea se face pe baza de selectie pentru toti, adica la liceu. Si o sa vedeti asta, in top 20, dupa media de bac:
      1 Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”
      2 Colegiul Național „Sfântul Sava”
      3 Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”
      4 Complexul Educațional Laude-Reut
      5 Liceul Internațional Ioanid
      6 Colegiul Național „Spiru Haret”
      7 Colegiul Național „Grigore Moisil”
      8 Liceul Teoretic „Sfinții Trei Ierarhi”
      9 Colegiul Național „Gheorghe Șincai”
      10 Colegiul Național „Mihai Viteazul”
      11 Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”
      12 Colegiul Național „Matei Basarab”
      13 Colegiul Național „Ion Creangă”
      14 Colegiul Național „Elena Cuza”
      15 Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”
      16 Colegiul Economic „Nicolae Kretzulescu”
      17 Colegiul Național „Cantemir Vodă”
      18 Colegiul Național „I.L. Caragiale”
      19 Liceul Teoretic Școala Mea
      20 Liceul Teoretic Școala Europeană București

      Cate sunt private aici si cate sunt de stat? Pe scurt: in Bucuresti ai acces la o scoala decenta (cel putin pana la facultate) fara sa toci gramezi de bani.

      93
    • @cata, dar eu nu am zis că la școala privată nu se învață. Am zis doar că nota sau media nu este singurul lucru care contează, nu e rațiunea de a exista a școlii și a elevului, cum se întâmplă la stat, nu se merge DOAR pentru medie și notă la școala privată. Și de la privată dau admiteri, intră la licee și facultăți, dar nu consideră asta scopul suprem pentru un elev.
      Până nu vom înțelege că școala e mai mult decât o cursă nebună după note, medii și diplome, cursă unde tot mai mulți renunță pe parcurs fiindcă nu pot ține pasul sau nu văd utilitatea ei, vom rămâne în mediocritatea noastră, cu topurile noastre care nu folosesc la nimic.
      Văd aici despre nota la bac… Nota la bac? Am fost elev de 5 la matematică în liceu și am luat 9.50 la Bac fără meditații. E relevant? Să mai zic ce ditamai colegiul era și de ce trebuia să nu existe picați sau note mici la Bac? Credeți că s-au schimbat atât multe de acu’ 20 si ceva de ani încă să vă agățați de mediile și notele alea?

      31
    • NOU
      #26

      Nasui, tu esti?

      11
    • in continuare ai tendinta de a generaliza..daca ai facut tu asa, inseamna ca peste tot e asa, daca s-a intamplat asa la un moment dat, inseamna ca asa se intampla mereu, peste tot, daca 1 scoala privata e buna, toate scolile private sunt bune si nu un business, de fapt.

      10
  5. 6.

    si o stire despre delirul mistic nemtesc: https://x.com/collectifission/status/1876391361286713496

    in germania solarul are factor de capacitate 8%. Pentru a obtine subventii publice, investitiile in solar trebuie sa atinga un factor de capacitate minim de 11.4%. Asta inseamna 1000 h/an de functionare la capacitatea instalata.

    8%! o investitie mai proasta decat montatul ciubarului in curte, decat dizalul pentru oras! sute de milioane/miliarde de euro aruncate la gunoi.

    412
    • Nu e niciun delir mistic, e coada rusiei prin partidele verzi, greenpeace si alte chestii de genu. Ati uitat ca Schroeder a fost numit in consiliul de administratie gazprom acu cativa ani ?

      202
    • sa iti ei teapa e una, sa insisti in prostie in ciuda dovezilor e religie/ misticism

      143
    • Ma amuza niste lucruri:
      1. Ca sunt dorei pe blogul asta care au impresia ca stiu ei mai bine decat sute de specialisti dintr-un anume domeniu
      2. Ca privesc panourile solare din prisma unui neanderthalian care se gandeste la panouri ca la o centrala pe carbune – ca daca ai panouri de 1kW, atunci musai ca ala sa produca macar 24 kWh / zi
      3. Germania totusi produce aproape jumatate din energia electrica din eoliene si fotovoltaice, dar ce stiu ei, sunt prosti. 12 la suta din energia electrica totala produsa in Germania e din fotovoltaice, dar sunt prosti aia, ma.
      4. Ca se uita la prosti pe X si iau ce debiteaza aia drept adevar suprem.

      30
  6. „Școala trebuie să fie DISTRACTIVĂ” Și cu asta a spus totul.

    Indecis. Tu ce zici?1530
    • Corect, scoala trebuie sa fie o experienta mizerabila, sa te faca sa te simti mic si prost si eventual sa-ti iei si niste bataie, asa se cladesc caracterele puternice. /s

      Comentariu apreciat.419
    • Sebi fii parte din soluție, nu din problemă. Dacă vezi și tu un copil zâmbind pe stradă dă-i o flegmă in frunte.

      188
    • Marsten, mulți copii fac glumițe ieftine, duc în derizoriu orice discuție. Profesorii sunt niște naziști care nu îi lasă nici să respire. Ce nu pricep mulți e că în clasă, când un profesor prezintă o lecție pt 25 de inși, nu e loc de discuții care nu au legătură cu acea lecție. Câți fac asta? Mulți pornesc din start cu lipsa celor 7 ani de acasă, am văzut familii unde vorbesc toți 4-5 deodată, în timp ce vorbesc copiii cu ei, părinții le latră înapoi altceva. Profesorii ăștia răi de multe ori improvizează ca să predea o lecție cât de cât, că dacă ar trebui să se oprească pentru fiecare idiot care îl întrerupe, nu ar mai termina la timp. Astea cu – informațiile prezentate sunt plictisitoare, nu atrag, sunt doar vrăjeli, dacă nu ești interesat de ceva anume, nu vei urmări oricum. Uitați-vă la oamenii maturi care nu sunt interesați de jocuri video, oricât de mișto ar fi ele. Sau de orice altceva care nu e în sfera lor de interes. Ăsta e și scopul școlii, să te învețe minimul din mai multe materii ca să vezi la ce te pricepi. Școala românească nu e perfectă, dar e fix pentru bugetul de care dispunem. E ca și cum ai visa la o tipă tânără și sexy dar tu ești un gras chel și fără bani.

      51
    • pai ba Marsten tu vrei sa iti plateasca pensia niste oameni fericiti?

      00
  7. Nimeni nu se intreaba cat o fi primit duamna cand a dat de la stat banii aia de catedrala?

    100
  8. de unde o mai aparut si virusul ala????

    22
    • Citeam ca e vechi din 2001. Cred ca mulți dintre noi care am făcut banala răceală de sezon deja l-am luat.

      101
    • in 2001 l-au descris olandezii dupa simptome. posibil sa fie mai vechi. doar ca acum dupa covid si experienta testarilor si a dezvoltarii tehnicii de testare e mai usor de izolat fata de gripa sau alte virusuri.

      00
  9. Ce-mi place cum va certati intre voi de parca scoala a fost inventata pentru binele elevilor sau parintilor!

    32
  10. Asta cu 3000 de euro pe metru patrat… stiu un apartament etaj 4/4, 50mp cu 190k euro, bloc de prin anii 60…

    Tre sa fii imbecil sa crezi ca asta e un pret pe care merita sa-l dai pe un astfel de apartament… chiria e pe la 500 euro max.

    21
  11. @3 de prin zona: de ani de zile o multime de angajati din ministerul educatiei, de prin inspectorate si profesori fac delegatii pe banii statului prin Europa absolut fara nici un rezultat. Am vecin director de scoala copiilor mei si aproape in fiecare luna e plecat prin EU la tot felul de schimburi de experienta,conferinte, etc , dar cum se zice ‘a plecat vaca si s-a intors bou’ ca nu se vede nimic imbunatatiri in scoala pe care o conduce.

    61
  12. Eram curios cand o sa apara inca un articol lacrimogen cu privire la starea scolii romanesti si cum toata lumea este nemultumita de aceasta. Este articolul sablon cand vine vorba de problemele sistemului intrucat trece prin expunerea problemelor, apoi vinovatii de serviciu(absolut intotdeauna profesorii) si clasicul sa se faca ceva, dar nu stim ce.
    Acum sa incepem cu lucrurile evidente, dar care dor. La nivelul societatii romanesti nu am cunoscut prea multi oameni care sa spuna ca visul lor este sa lucreze in invatamant alaturi de elevi. Motivele nu le expun ca sunt deja stiute, dar cine ajunge profesor in ziua de azi o face pentru ca alte alternative(legale) nu sunt pentru acele persoane. A doua chestie evidenta este ca majoritatea parintilor romani vad scoala ca un loc unde-si parcheaza copilul x ore in timp ce ei se duc la servici. Si cum romanul sufera de atentie parcarea trebuie sa fie cea mai buna nu merge una asa de cartier, vezi traficul din marile orase.
    Chestiile astea sunt fundatia pe care o avem cand vine vorba de sistem educational. Oameni slab pregatiti care ajung acolo dublati de indolenta multor parinti cand vine vorba de educatia propriului copil. Puse cap la cap dau o imagine sumbra la nivel general, nu ma refer de exceptiile cu care unii se mandresc.
    Ca ceva sa se schimbe in bine trebuie ca oamenii care intra in sistem sa fie pregatiti bine profesional, iar parintii sa-si faca datoria de parinti nu sa fie taximetristi. Insa este greu intr-o tara unde neincrederea e la ordinea zilei…..

    62
    • cu ocazia alegerilor am ajuns prin vreo 4-5 scoli din iasi. am ramas surprins cat de bine se prezinta, majoritatea claselor cu mobilier modern, curatenie si culori frumoase pe pereti. acum 20 ani scolile erau vai mama lor, comunist style. sa nu uitam de unde am plecat, zic.

      50
    • Mai toti profesorii arata cu degetul spre parinti: ca nu l-au educat, ca nu l-au invatat, ca nu au avut grija, ca nu …
      Bai, invatamantul obligatoriu exista dintr-un motiv simplu: pentru ca, statistic vorbind, majoritatea parintilor sunt niste idioti, nu au cum sa isi educe/invete copiii singuri, si atunci statul angajeaza si plateste niste oameni cu studii care sa faca fix asta: sa educe si sa pregateasca copiii pentru viata de adult.
      Voi vreti sa ii aducem la scoala gata invatati? Pai si voi ce mai faceti? Din impozitele noastre, ale tuturor, statul plateste educatori, invatatori si profesori care sa educe si sa invete copiii.

      PS: cand am sa vad profesorii protestand si pentru altceva in afara de salarii, mai discutam.
      PS2: o educatoare cu toate gradele luate, dar cu o cultura generala ce lasa mult de dorit, ia aproape 7.000 de lei net, lunar. Bani la care noi aia not-ITisti doar visam.

      63
    • @Florin te invit sa stai tu 4 ore cu 20 sau 25 de copii, sa ii faci atenti, sa nu se certe intre ei, toate astea pe 7.000 de lei, timp de 8 luni. Poti sa ne si spui la ce varsta ajungi sa ai toate gradele ca si invatator daca tot esti asa informat. Am zis 4 ore, dar sunt destule care au after school sau cum se numeste.

      21
    • @Poso
      am lucrat cu multi ani in urma in invatamant, stiu ce presupune. Doar ca atunci salariile erau foarte mici
      Pe de alta parte, te invit si eu sa stai 9 ore pe zi, 11 luni pe an, lipit de scaun, jongland cu emailuri, exceluri, documente word, telefoane, sedinte, clienti nervosi si sefi jegosi. Cu pranzul luat pe un colt de birou. Totul pentru 4.500 de lei (cu tot cu bonuri de masa)

      00
    • @Florin eu nu compar joburile, dar sa zici ca vai, au asa mari salariile e cam de prost gust, poate ca lucrezi tu 9 ore, dar nu iti stranuta toata lumea in nas, nu ai 2 colegi care se agața de draperie si alti doi care plang, si asa cu jonglatul mailurilor, must be hard man…

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile