Știrile zilei – 10 februarie 2022

  1. Apus . Creață . Noapte . Oraș . Roșcată . Soare . Case . Alb . Zbor . Lac .
  2. Inflația va fi un pic mai mare
  3. MF a cheltuit 3 miliarde de euro din rezerva valutară
  4. România exportă grâu, porumb, orz
  5. Foarte tare articolul, de aia e nesemnat, că nimeni nu vrea să își asume că l-a scris
  6. Dosar prost făcut, durează 2 ani să se descopere asta?
  7. Ambani nu mai e cel mai bogat om din Asia, Adani e
  8. Orban e disperat să câștige alegerile, că altfel merge la bulău
  9. Orașele încep să facă economii
  10. Partidele politice au plătit reclame de 2,8 milioane
  11. Cronica de business
  12. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

44 comentarii

  1. 5. Fain studiu. Salariu de 3 ori mai mare decât media dar contribuții doar de două ori mai mare :) Că restul sunt cheltuiți în străinătate or so. Dreptul lor să își cheltuie banii unde vor.

    Lucrez în IT, dar exceptarea de la plata impozitului pe venit trebuie să dispară. Din ceea ce știam, Robin Hood lua de la ăia ce aveau și dădea la ăia ce nu au. La noi fix invers :)

    Și nu, nu sunt de acord cu impozitul progresiv pe veniturile din salariu dar mi se pare nedrept să nu fiu impozitat deloc. Mai urmează să îi scutim și pe bancheri pe impozitul pe venit că și ei aduc multi bani în economie.

    00
    • s-au rezolvat toate probleme si s-a ajuns la scutirea asta care asa ii macina pe toti. nu ca avem cea mai proasta colectare de taxe si impozite si nu sunt aplicate legile in vigoare in nici o arie, de la justitie, politie si la ce vrei tu . da. asta era problema pt. care eu nu dorm noaptea. ca nu le ia la it-isti 10% sa mai aiba de unde ciordi

      00
    • ah, stai ca stiu care e problema, trebuie sa le ia la it-isti 10% sa se mai subventioneze ceva pe la capitala :))

      00
    • „Sunt IT-ist dar vreau sa fiu impozitat” said no one ever.

      00
    • Intr-o tara normala da, dar traim in Romania. Si din punctul meu de vedere, orice leu care nu ajunge in bunzunarele statului, este un leu mai putin de furat pentru unul si altul de la putere.

      00
    • Si Robin Hood e un personaj inventat

      00
    • NOU
      #7

      @killroy: ei bine, se pare ca nu a fost inventat (chiar in totalitate…): https://www.historic-uk.com/HistoryUK/HistoryofEngland/Robin-Hood/

      00
    • Guys, terminat cu whataboutismele astea. Nu este corect ca unul cu 3000 euro/luna sa nu plateasca impozit dar unul care ia 450 euro/luna sa plateasca indiferent cat de eficient sau nu sunt cheltuiti ulterior banii aia de catre stat.

      00
    • @vax – eu stiu ca nu esti rau intentionat, dar incearca sa vezi si din alta perspectiva… nimeni nu e impotriva sa mai plateasca aia 10%, ca oricum vor suporta companiile procentul asta fara probleme sau se vor gasi alte metode ocolitoare la salariile nete de 3000 euro..pfa/srl etc.

      problema tuturor celor care sunt impotriva e faptul ca se vor duce aia 10% in pwl si nu se va intampla nimic. da-le optiunea ca acei 10% sa fie directionati unde vor cei care incaseaza. doneaza la un ONG, la un spital, oriunde, doar sa fie cu directie precisa, nu intra toti intr-un teanc mare si frumos la bugetul de stat si descoperi ca se mai subventioneaza niste marlanisme si se mai ciordesc niste bani. aia e problema in final. statul e cel mai prost manager, si tu ii dai o carca de bani sa gestioneze. good luck.

      00
    • @vax: cel cu 3000 euro pe luna care lucreaza in IT oricum plateste exponential mai multi bani la stat lunar prin CAS si CASS decat cel cu 500 euro pe luna care plateste si procentul ala de 10% impozit pe salariu.

      00
    • @vax in primul rand ca nu e „deloc”. esti impozitat.
      si in al 2lea rand de curand am vz cu stupoare cat de mult nu sunt impozitati cei din constructii.
      la ac brut, cauta pe net un calculator de salarii pt constructii si pt IT. eu am calculat cu 10000 lei brut parca si in constructii net-ul iesea cu vreo 1500 lei mai mare decat pt IT.
      deci despre ce vb? ….daca e s-o luam pe asta cu cine e ajutat de stat mai mult.
      cei din IT platesc pensie si sanatate dar tot ei nu se bazeaza pe pilonul 2 pt ca majoritatea isi platesc p3 si au asigurari de sanatate private. Eu in ultimii 10 ani o singura data am ajuns la stat, cu o urgenta, si si acolo am platit sa am rezerva mea, deci tot bagam bani garla.
      la fel sunt scutiri si ajutoare si in agricultura.
      si or mai fi.
      asta cu scutirea IT e o pisica moarta scoasa periodic de la naftalina si prostii pun botul

      00
    • Sunt de acord sa platim impozite cu totii, dar hai sa facem altfel. Scadem CASS si CAS si platim toti 10%, astfel incat total contributii sa nu mai fie 45% ci un 30-35%.
      Ramane statul fara bani? Nasol, trebuie sa munceasca sa reduca evaziunea.

      Si da, mai pot creste impozitele pe proprietati si masini. Dar unde or fi mers toate spagile si combinatiile lor?

      00
    • @maxp: lucrez în IT nu în construcții. Am aflat și eu că ăia din construcții nu plătesc impozit dar nici măcar CASS pentru că se știe că pe șantiere se trăiește cel mai sănătos și nu te îmbolnăvești sau accidentezi niciodată.

      Chestia asta cu scutirea de impozit pentru anumite meserii e ca și cu pensiile speciale. Dar alea nu ne plac pentru că nu le primim noi și și ăia consideră că e un drept din naștere iar altfel banii ar fi risipiți de către statul ineficient.

      00
    • asa e. Ca banii DATI este identic cu banii NELUATI.
      Fix identic.

      00
  2. NOU
    #15

    ideea cu facilitățile fiscale nu e nici neapărat rea, nici neapărat absurdă: decupăm de pe harta economică a României „regiunile” care performează și le sprijinim ca stat (cât se poate, cum se poate) cu speranța ca în timp ele să tragă și restul. acuma, părerea mea, figura asta mai degrabă creează probleme decât să le rezolve și cine a gândit.o a luat de model un popor abstract, ideal, nu pe al nostru. e doar o problemă de timp până când cineva va câștiga alegeri cu mesajul „eat the rich și vedem noi după aia ce facem”.

    00
    • De ce îl citezi pe Dîncu?

      00
    • NOU
      #17

      îl „citez” pe Ion Iliescu, deși foarte posibil a fost și Dîncu la orele astea :) Iliescu avea ideea asta fixă că Iugoslavia s.a făcut praf din cauza discrepanțelor economice uriașe între regiuni și atunci când ăia de la Belgrad nu au mai știut ce să facă, au virat înspre tribalism.

      00
    • Iliescu știa el ceva, dar nu tot (sau știa, dar nu dorea să ducă discuția în altă parte).
      E adevărat că de pe la începutul anilor ’80 republicile prospere din Iugoslavia (Slovenia, Croația) au început să ceară să păstreze mai mulți bani pentru dezvoltarea proprie și să dea mai puțin la fondul de ajutorare a republicilor sub-dezvoltate (Macedonia, Bosnia-Herțegovina, Serbia – prin zona Kosovo). Dar substratul a fost, de la început, nu nevoia economică, ci ambițiile etno-naționaliste. Adică agitarea problemei banilor trimiși să ajute la dezvoltarea pe vecinii săraci a fost un mod de a le da satisfacție naționaliștilor locali. Ulterior, când tensiunile s-au accentuat, FMI a refuzat un împrumut masiv pentru Iugoslavia – probabil gândindu-se că „le dăm ăstora bani, ei se separă și apoi se ceartă douăj’de ani pe cât revine de plată fiecăruia… iar noi ne mai recuperăm banii la Paștele cailor”.
      Când a devenit clar că nu vin bani din afară, s-au întețit și pretențiile de a păstra la sursă plus-valoarea, Belgradul (adică sârbii, cei mai dornici de iugoslavism) a răspuns cu amenințări, amenințările au fost prezentate în Croația și Slovenia ca nedemocratice și deci motiv de separare, apoi Slovenia (cea mai bogată republică) și-a proclamat independența și așa s-a deschis cutia Pandorei, de unde au ieșit numai chestii mișto: război civil, purificare etnică, gropi comune…
      La noi, din fericire, nu există „sloveni”, suntem toți la fel, indiferent de regiune, nici măcar ungurii transilvăneni nu ies din tipar, după cum ne arată PSD-ul lor aka UDMR.
      _________
      Nota bene: am petrecut niște ani în spațiul ex-iugoslav, cam peste tot, mai puțin în Slovenia – dar subliniez că în diversele discuții cu localnicii, slovenii erau înjurați de toți, chiar dacă mai degrabă admirativ :)))

      00
    • S.S. „schema” asta se încearcă și la noi, în special prin Transilvania sunt nemulțumiți că merg banii lor din taxe la București.

      00
    • NOU
      #20

      @S.S. știi, îmi aduc aminte de paginile lui Taleb, ăla cu lebedele, aducându.și aminte de începutul războiului civil libanez; multă vreme elita politico-economică de acolo a refuzat să creadă că ceva ce nu ar trebui să se întâmple, neexistând niciun motiv anume, nicio justificare credibilă, nimic palpabil, chiar se întâmplă sub ochii lor. foarte probabil, lecția iugoslavă este că nu e bine să verifici cât de nebuni suntem ca specie atunci când sunt create condițiile adecvate să ne dăm în stambă.

      00
  3. 9. lipsa lumina = spargeri, tâlharii, violuri

    00
  4. 7 – dezamagire. Sa te cheme asa, si totusi sa te intreaca cineva la asta…

    00
  5. Bă da scutirea asta de impozit de ce nu se aplica si la medici sau pompieri?
    Ca totuși sunt instituții esențiale ale statului.

    00
    • nu iti da cu virgula cand ai scris asta? cine plateste medicii si pompierii? vreo entitate privata?

      00
    • la cate contracte de miliarde s-au sifonat prin industria asta IT poti sa zici ca e companie de stat.
      gen servicii de cacat pe sume mari.
      da na nu sa inteles ironia din comentariul de mai sus.

      00
    • Nu s-a inteles pentru ca n-are sens. Medicii si pompierii n-aduc bani in tara.
      Daca n-aduc bani in tara se duce pe cuc cursul EUR/LEI.

      00
    • Pyro în zona medicală, stomatologii de fapt aduc bani în țară, majoritatea românilor stabiliți în străinătate când vin în concedii își fac și lucrările stomatologice.
      Chestia asta o știu de la un stomatolog român care lucrează aici în Germania și care îi înjură, spune că în țară fac lucrari pe repede înainte de calitate slabă și ajung la el apoi pacienții cu dinții total distruși și trebuie să facă el minuni ca să îi recupereze, bașca că toți comentează ca e scump.

      00
  6. BNR adopta strategia pe repede inainte, nu foarte disimilar fata de ce a facut Ceausescu in anii 80. Sau pe aceeasi linie ideologica cu cea a „regularizarilor”: ca pulimea suporta.

    Ceea ce demonstreaza fie ca: (1) BNR e o curva politica sau (2) Economia de fapt nu a duduit niciodata si acum vine nota de plata. Sau ambele.

    00
    • Da, doar ca nu. BNR e in urma cu cresterile de dobanzi fata de bancile centrale din zona. Plus ca daca BNR e pe repede inainte atunci fed-ul american pe ce e? Turbo?

      00
  7. 9. Nu mai bine inlocuiesc becurile alea cu lumina galbena de orbecai pe strada cu ceva economic?

    00
    • E puțin mai complicat dacă aprinderea becului e controlată de un senzor de lumină situat pe același stâlp… Ăia existenți sunt construiți să nu stingă becul în cazul luminii galbene de la becurile ”normale”. Dacă înlocuiești doar becul senzorul va detecta „zi”, îl va stinge după care ”vede” întuneric și îl va aprinde din nou.

      00
    • „becurile cu lumina galbena” sunt lampi cu vapori de sodiu, produc intre 100 si 200 lumeni/watt, cam dublu unui LED de aceeasi putere. Sunt pe locul 2 la eficienta (primul loc e luat de lampile cu vapori de sodiu sub presiune, dar alea sunt mai scumpe si rezista mai putin timp). Dpdv performanta/pret nu exista ceva mai bun decat becurile galbene

      00
  8. La unguri e nasoala treaba oricum, ca daca nu castiga Orban o sa castige Marki-Zay, care e un crestinopat conservator si populist, practic tot un fel de Orban, dar care insista si pe anti-coruptie (asta in timp ce toti prietenii lui Orban au devenit super-bogati printr-un lant de coincidente, probabil :) ) si aparent nu e suveranist si e mai pro-UE.

    PS: mi se pare foarte amuzant cum multi dintre conservatorii de la noi, chiar si nationalisti si crestinopati, si multi dintre sustinatorii AUR sunt mari fan Orban, pe care il vad ca un razboinic al luminii contra UE, LGBT, globalisti, progresisti, atei si cu se se mai lupta ei pe inchipuite, uitand ca Orban e nationalist si ar lua Transilvania oricand ar putea.

    00
  9. Pentru cei care se întreabă de ce știrile panicarde cu sute de morți pe zi și mii de cazuri la terapie intensivă dădeau puțin cu virgulă:
    https://www.dailytelegraph.com.au/technology/science/south-african-gp-who-raised-alarm-about-omicron-says-she-was-pressured-not-to-call-it-mild/news-story/f236e9a9803e4bc7b440029a7c57bf03
    Și mă întreb, schimbările de strategie de prin Danemarca, Suedia, Marea Britanie, Olanda, etc nu sunt suficient de importante pentru știrile zilei?

    00
  10. 4. Pai atunci de ce painea s-a scumpit cu aproape 100% ?

    00
  11. RE. „Orașele încep să facă economii, există și soluții”. Se pot monta senzori de prezență la rețeaua de iluminat stradal/becuri care se activează ca follow-up când o persoană se deplasează în aria senzorilor. Și apoi luminile se sting în urma persoanei care se depărtează. Vizionat recent într-un program francez pe TV5Monde.

    00
  12. 7 și 9 arată cum viața e o satiră cu denumiri potrivite anumitor situații. Am crezut că citesc I. L. Caragiale la știrea cu economii în orașul Flămânzi și numele celui ce era cel mai bogat om din Asia :)

    00
  13. La asta cu impositul la IT e simplu. Daca il baga, probabil jumate o sa treaca pe PFA unde platesti impozit si CAS si CASS, dar cam 8-10% din venit si statul mai mult pierde decat castiga….

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile