- Brunetă | Brunetă | Padova | Paris | Blondă | Blondă | Creață |
- Un penal numit, retras după o zi
- 30 de specializări universitare retrase
- 3 milioane de numere de telefon portate
- De ce cred oamenii că era mai bine în comunism
- Să facem sarea mai frumoasă, zic
- 92% din activiști agresivi stau cu părinții
- Să creștem salariul minim până la cer
- Avantgarden se aglomerează și mai mult
- Congres USR în Ilfov
diiin nou asta cu firmele carora le cresc cheltuielile .. cata vrajeala de doi bani. am mai zis o data, nu e vorba ca le afecteaza cine stie ce, dar in loc sa intre in buzunarul patronului 5 sute de milioane pe luna, intra doar 498 si atunci hai sa ii dam cu scumpirile… oricum firmele care stau in marirea asta de salariul au contracte facute fictiv deci nu platesc diverse la stat. si si acolo tot despre castigul patronului e vorba. o firma care e afectata de o astfel de crestere a salariul inseamna ca functioneaza la limita si clar asta nu e cazul marilor companii.
Asa e, patronii astia cu vile, 4×4, amante si ceafa groasa ar trebui trasi in teapa.
Dar viata e complexa si are multe aspecte. In orasele mari, multi angajati cu salariul minim pe cartea de munca=evaziune fiscala.
Dar la orasele mici sau la sate v-ati gandit? Eu chiar cunosc oameni si mici afaceri pe acolo. Si acolo salariul minim si bonurile de masa era cam tot ce putea sa ofere afacerea de acolo. Nu exista completare in plic, cu bani negri. Discutam de cam 1000 de lei, net (bani si bonuri de masa)
Pur si simplu, in acele localitati e saracie. Nu poti sa platesti salarii de 500 de euro daca vinzi gogosi sau covrigi, ai un chiosc cu un vanzator, speli masini sau tunzi oameni, pentru ca ar trebui sa maresti preturile serviciilor si piata te-ar rejecta, ai trece pe pierdere si ai inchide.
Ce se va intampla acum pe acolo? Pai se va trece si mai abitir la negru (oameni fara contract) sau gri (salariatul o sa treaca fictiv la norma de lucru de 4 ore). Sau se va ajunge la somaj, afacerea o sa pastreze 4 oameni in loc de 5 si o sa ii cam calareasca sa scoate aceiasi bani.
Nu poti creste an de an salariul minim cu 15%, in conditiile in care practic nu ai inflatie si cresterea economica e de 3-4-5%. In zonele sarace pui niste bariere prea dure pentru angajare. La fel pentru oamenii slab calificati, cei cu 10 clase, de exemplu. Astia o sa ingroase randurile asistatilor sociali, care o sa renunte in a isi cauta de lucru. Cu fiecare crestere a salariului minim de 15% vor fi si mai departe de a intra pe piata muncii la alb.
Trebuie alte masuri pentru a ajuta astfel de oameni, masuri active (ajutoare pentru recalificare, stimulente firme la angajare, ajutoare pentru relocare la cei fara loc de munca de mult timp – plata chiriei pe un an, de exemplu). Marind salariul minim mult prea rapid, de fapt ii fortezi pe acesti oameni sa devina asistati social si atat.
Nu toate firmele sunt la fel. Nu totul se rezuma la multinationale. Ai brutarii, magazine, copy center-uri etc. Nu poti sa le impui o crestere salariala atat timp cat poate patronul pleaca cu 1000e sau mai putin pe luna.
Nu stiu ce intelegi prin companii mari si limita. Dar pentru multe un trimestru mai prost este o catastrofa din care isi revin greu.
p.s. dividentele nu se iau lunar
Eu pot sa pun un pariu. Tu nu ai avut nici macar pentru o luna o firma.
Mă gândesc că ar fi utilă explicația că salariile tuturor sunt afectate de salariul minim. De ce? Dacă eu te angajez ca inginer, la momentul angajării îți ofer un salariu de 2500 lei (când acesta reprezintă 2 salarii minime). În 2 ani salariul minim crește cu 40%, perioadă în care eu îți măresc salariul cu 5-10% sau deloc. Având puțină minte, îți dai seama că ți-a scăzut puterea de cumpărare, deși ai mai mult decât salariul mediu, moment în care vi și-mi ceri o mărire. Dar cred că este cazul să mă opresc aici și să fac următoarea observație: cred că Zoso acceptă comentariile ăstea ca să ne mai enervăm și noi, nu numai el. E o linie subțire între troll și prost. Te înțelegem, boss, e mulți. Am înțeles ideea
Nu-ti faci tu mai bine o firma si comentezi peste 2 ani?
Uite mai jos taxele pt salariul minim pe economie ( 1450 lei ). Angajatul nu vede nici macar taxele pe care le plateste el pt ca la romanica majoritatea au negociat salariul net. Undeva incurajata practica asta de guvernanti pt ca daca angajatul ar negocia salarul brut, ca in mai toate tarile civilizate, ar observa cati bani vireaza lunar statului. Si nu sunt putini deloc. La salariul minim pe economie taxe : firma-329lei, angajat-385lei. Link mai jos:
http://www.calculator-salarii.ro/salariu-minim-pe-economie/
Eu vorbeam de cele mari si de cele cu peste 50 de angajati, nu de astea cu cinci angajati amarati care lucreaza pe datorie! nu de alea din orasele in care domneste saracia, covrigarii si etc, dar na e greu sa intelegi. poate ca multi dintre voi nu au avut acces la castigurile companiilor mari si mijlocii PE ZI, din moment ce dati atat cu paru’. in fine.
Titlul spune ca scumpirile se datoreaza cresterii salariului minim. In articol scrie ca au crescut costurile cu materia prima.
Nu stiu daca sa pun articolul in categoria fake news sau clickbait.
Eu te-as suspecta de analfabetism functional.
„La produsele noastre prețurile au crescut în jur de 10-9%, dar în medie cam 10%. Creșterea se datorează și materiilor prime, pentru că în momentul când s-au modificat prin lege salariile minime, toată lumea a majorat prețurile la materiile prime, la materiale și la utilități”, spune Aurel Macovei, directorul unei brutării”.
Furnizorii de materie prima au si ei angajati!
Iar eu te suspectez pe tine ca nu ai pus mana pe o carte de economie niciodata. Care e materia prima pentru panificatie? Cereale cumva? Ce treaba are cresterea salariului minim cu achizitiile de greu? Vrei sa imi spui ca graul e cules cu mana de oameni pe camp? Sau poate vrei sa imi explici cum soferul care a condus camionul cu grau era platit cu minimul pe economie si asta inseamna 10% crestere.
Pune mana pe o carte si citeste inainte sa folosesti cuvinte mai lungi de 5 caractere.
Eu zic că ar trebui să ținem cont de faptul că grâul nu merge direct de pe câmp la fabrica de pâine. Cerealele sunt depozitate, iar la depozit lucrează oameni. Cheltuielile cu salariile reprezintă o mare parte din cheltuielile totale. La moară lucrează alți oameni și cresc și acolo cheltuielile.
Nu știu cât sunt cheltuielile cu munca vie în câmpul de cereale, dar la legume sunt 10-35% din total cheltuieli. Să zicem că la grâu sunt 2% (zic și eu așa, n-am nici cea mai vagă idee), dar 2% se rostogolesc spre depozitare și prelucrare, iar la final nu mi se pare de neexplicat o creștere de 10%, mai ales dacă apar și intermediari – și e probabil să fie intermediari pentru că în afară de politicienii sau oamenii de afaceri înfipți politic, rar se întâmplă ca o firmă să aibă și teren, și moară, și transport-distribuție de făină, și brutărie, și magazine.
In Germania salariul minim e stabilit de tovarasa invatatoare si e de vreo 5 ori mai mare ca la noi. Dupa cum zice Digi, daca e nasol ca au crescut salariile, sa fie bine cand scad? Daca e crestere economica si e nashpa sa creasca salariile, cand e stagnare sau scadere nu cresc, trebuie sa intelegem
ca niciodata nu e bine sa creasca salariile?
Salarile ar trebui sa creasca in functie de cerere si oferta. Salariul minim impus face mai mult rau decat bine. Da stiu ca viata e grea, chiria e scumpa, totul e scump si nu iti ajung 1200 lei pe luna dar toate cunostintele mele care se plang de locul de munca nu au incercat sa isi caute altceva.
Nea pruna,
Desi nu crezi salariul minim influenteaza toata popendulatia. Daca ai salariu mai mare decat salariul minim si nu lucrezi la stat s-ar putea sa nu beneficiezi de marire de salariu desi poate ai merita pt ca firma trebuie sa creasca masa salariala pt cei cu salarii minime din care o parte poate nu merita.
Cresterea evidenta a preturilor va influenta toata popendulatia ( nu doar pe cei care au salariul minim ), punctul de amenda creste pt toata lumea, etc.
E grele cand nu te ajuta neuronu’
afecteaza, dar din solidaritate sociala, tu care castigi mult nu ceri marire, pentru ca sa reduci nedreptatile si gap-ul prea mare dintre tine si cel de pe minim
sau ii zici patronului sa mai taie din profit ca merge si cu cauciucuri de 18, nu de 19
@flat, adică eu din solidaritate nu cer mărire asa încât diferența de salarii sa fie mai mica? Deci sa las ca unul leneș și care nu are chef de munca sa ia salariu mai mare și eu care îmi dau interesul și lucrez dublu fata de el sa nu mai iau nimic, nu? Interesantă idee….
Pruna ai uitat sa spui ca Germania a introdus abia acum 2 ani. Deci au avut o gramada de ani crestere economica fara salariul minim.
Fractura asta logica nu pot sa o inteleg: poate ne explici unde vezi tu legatura intre cresterea economica si salariul minim.
Avantgarden 3 ( a se deosebi de Avantgarden 2-middle class si Avantgarden 1-lux), este deja ultra mega aglomerat. Ce mai fac acum sunt niste prastii de blocuri pe partea cu Stupiniu-ul, niste basinute de 5 etaje cu o amprenta a blocului cat a casei tale Vali.
sa facem salariul minim maxim!
Noi nu putem avea ani de zile crestere economica. Iti explica Isarescu de ce. Mai sunt alti specialisti care povestesc ca dupa o perioada de crestere vine una de regres si asta inseamna ca dupa 4-5 ani de
crestere trebuie sa fim prevazatori deci sa nu se mareasca salariile. Eu am pus 2 intrebari. Am pus si semnul ‘?’ La intrebari e bine sa raspunda specialistii si nu diversi baieti care cum aud ceva de salarii mai mari se ciufulesc. L-am auzit la tv pe unul care vorbea de o perioada mai lunga de crestere economica si imediat au sarit din tufis niste mutilati de valori europene care au explicat cum e cu ‘supraincalzirea economica’ risc sistemic si altele de genul asta. Presupunem ca vin la guvernare unii seriosi si cinstiti, cum se poate ajunge la cresterea salariilor? In vest sunt niste reguli, cei care
ofera salarii mici ca pentru sclavi sunt pedepsiti. Adevarat ca sunt oameni care lucreaza la noi la multinationale si au salarii mai bune dar cei mai multi angajati primesc bani putini. Orice ultras poate calcula doar la retelele de magazine cati angajati sunt. Un sef german e platit cu salariu ca in Germania ca altfel nu vine aici iar angajatii romani sunt platiti la minim din Romania si e normal sa fie asa pentru ca e legal. In conditiile in care un magazin german produce la fel in Germania ca in Romania, salariile in Germania sunt mult mai mari la acelasi numar de angajati, spatiu comercial. Deci in Germania costul cu salariile e mai mare iar profitul firmei e mai mic. Este pe calcule nu pe pareri CTP-iste. Baiatu’ cu un neuron daca dai niste beri lu’ Zoso iti fac niste calcule cu numar de
metri patrati, cantitate de marfa vanduta, pret, discount, numar de angajati, chirie/spatiu si tot ce vrei.
Totusi in Romania, cam la fiecare creste salariala patronii au probleme financiare.
Pai stai asa… cand a crescut tva-ul s-a spus ca-s probleme, cand a scazut tva-ul, privatul a spus ca vor scadea preturile, n-au scazut.
Daca la fiecare fluctuatie dintr-asta ai probleme, si la orice indicator macroeconomic care ta favorizeaza (recte scaderea tva-ului) o dai la intors, inseamna ca n-ai o legatura cu a fi patron.
Sa nu uitam ca TVA-ul nu-l suporta patronul, totdeauna clientela.
Boss, lipseste o litera aici:
92% din activiști agresivi stau cu părinții
La „Congres USR in Ilfov” merge si replica USR – https://www.facebook.com/USRIlfov/posts/2002409403319660
Offtopic dar e interesanta confruntarea radio Nigel Farrage vs un roman cat mai ales comentariile britanicilor la acest video.
https://www.youtube.com/watch?v=xS_C3IGWdPw