Știrile zilei – 10 august 2021

  1. Brunetă . Mov . Blondă . Plajă . Roșcată . Blondă . Oraș . Brunetă . Brunetă . Brunetă . Roșcată . Brunetă . Brunetă . Brunetă .
  2. Inflație cât cuprinde, zice BNR
  3. Facturile electronice vin la România, doar în relația cu statul
  4. Cei care au centrale individuale sunt prizonieri
    Și buni de jecmănit. Ce o să facă, o să se întoarcă la paușal?
  5. Vă e cald, huh?
  6. Avem grâu din belșug
  7. Firefox pierde în continuare utilizatori
  8. Companiilor chineze le-a cam tăiat statul avântul și valoarea
  9. Cafeaua, la cel mai ridicat preț
  10. Semnalizări noi pentru protecția bicicliștilor
  11. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

67 comentarii

  1. 12. Știrea, Danjarmeria, Cucoș, Cazan, Paraschiv, ce mai fac ”oamenii” ăștia, sînt bine mersi după al treilea 10 August? DIICOT-ul besedist doarme încă în bocancii statului și pe banii poporului…

    00
  2. @10 Și cine va da amenzi? Politia aia rutiera ca și inexistentă pe străzi?

    00
    • „Creşterea preţului la electricitate pe piaţa angro a suscitat o dezbatere privind funcţionarea acestei pieţe, deoarece sursele cele mai ieftine percep acelaşi preţ ca şi cele mai scumpe…”
      Deci, poti sa ai surse de productie ieftine (gen hidorcentrale), ca pretul de vanzare tot il maresti. Buna asat.

      00
    • Buna informația sa ii dau cu ea în cap unuia care încerca anul trecut sa ma convingă sa pun încălzire electrica în pardoseala motivând ca ca „prețul la gaze va creste” la care i-am răspuns ca și prețul la energie electrica va creste!

      00
    • Da Adrian dar pentru incalzirea electrica nu va exista taxa pentru centralele pe gaz pe care vor sa o aplice.

      00
    • Nu exista nici-un produs fără o taxa pe undeva!

      00
    • Da Valeriu, dar în România toți cei de la conducerea statului și cu putere de decizie, se încălzesc cu gaze. Și nu vor exagera cu taxarea. Exemplul cel mai la îndemână este impozitul pe locuințe, unde cei cu vile enorme plătesc ceva simbolic. Și cine au astfel de vile?

      00
  3. @10 toate inițiativele astea suna foarte bine pe hârtie, dar noi nu avem trasate, pe foarte multe bulevarde, liniile de demarcare intre benzi.

    00
    • Nu vor face nimic altceva decît să incurce traficul și mai mult pînă degajează bicicliștii intersecția, în loc să stea la rînd pe pista dedicată.

      00
  4. 5. Romanul de rand este foarte impresionat. Mai arunca niste plastic pe foc, atunci cand face curatenie la tara. Ce stiu oamenii de stiinta, doar se demonstreaza zilnic la RTV ca nu au dreptate?

    00
  5. 2. Din ce observ preturile, la produse alimentare cel putin, s-au dublat fata dea cu 8-10 ani. Mie ca nepriceput in inflatie imi da ca toti anii astia inflatia a fost in zona de 7-10%, nu 2,3,4 % cat ziceau in fiecare an ca e. Sau au fost doar niste ani cu inflatie de 10% sau mai mult, ca in 2016 lapte Oke 3 lei si ceva, in 2018 cam 4.5 lei…asta inseamna 28% crestere de pret in 2 ani.

    Ori ceva e suspect, ori nu ma pricep eu.

    00
    • Probabil e un mod de calcul voit stramb, in genul celui in care se anunta triumfalist in fiecare an ca RO are ~5% somaj, cand numarul total al angajatilor din tara e undeva la 6.5 mil din vreo 12 mil populatie activa.

      00
    • @unsirb Vrei sa spui sub 4 mil.

      00
    • Sau poate se ia media tuturor categoriilor de produse, unele categorii de produse s-au scumpit mai mult, altele mai putin si da acei 3-5%.

      00
    • Eu cand ziceam ca inflatia reala e mult mai mare, Alter Ego imi arunca tinta de inflatie facuta de hotii de la BNR. Credeam ca s-a prins toata lumea pana acum de smecheria asta cu inflatia oficiala. Tinta aia de inflatie din ce stiam e folosita printre altele la indexarea anuala a pensiilor. Daca o pui sub realitate, automat ca pe termen lung le ciupesti din puterea de cumparare a pensionarilor.

      00
  6. Inflație de brunete astăzi văd.

    00
  7. Astia de sus cu schimbarea climatică știu sa dea din clonț și cam atât.
    De vreo 50 de ani încoa’ s-a dirijat către o societate absolut obsedată (!) de consum pentru că asta e, oamenii sunt ușor de dresat și acum miau, miau, mi-au, tot „oamenii” distrug planeta…
    Si una dintre chestiile care a mega facilitat aceasta dresură, este plata online.
    Văd n comentarii în care cretine și (într-o mai mică măsură) cretini, se amuză de cum cumpără în neștire din canapea tot felul de tâmpenii, care mai apoi zac prin casă și într-un final ajung la gunoi. Și aaaahaha, sa vezi câte am eu, ba nuu stai sa vezi câte am eu, aahahaa și tocmai am mai cumpărat vreo 10 chestii ca avem livrare gratuită. Nimeni nu se gândește vreo secundă măcar, că același lucru îl fac sute și sute de milioane de oameni.
    Dar tot ei sunt și cei care vin și urlă plini de moralitate, la cei care folosesc aceeași masină de niște zeci de ani și aici vorbesc de alea intreținute, nu de rable, la ăia care preferă banii cash strict pentru că așa au un control mai bun asupra achizițiilor, iau în bășcălie oamenii care nu au ultimul model de telefon samd.
    Cumva, tocmai oamenii care trăiesc cumpătat și simplu, au ajuns sa fie văzuți ca niște infractori.
    De ce să găsim soluții pentru modificarea mașinilor vechi in asa fel încât sa polueze mai puțin, când putem fabrica non stop (!) zeci de milioane de altele și altele noi, în fabrici în care oamenii au fost înlocuiți de roboți pentru profit, profit, profit, deci nici măcar nu se mai poate pune problema cu „fără fabrici nu mai sunt locuri de muncă”. Clar așa se reduce poluarea, nu? De ce să folosesti un telefon până crapă, nu nene, dacă nu are ultima camera de 157005 de megapixeli și 50 de funcții, nu e ok, ești un sărac și un prost dacă ai același telefon de nu știu când.
    Nu mai știu unde am zis la un momentdat, dacă nu chiar aici, că eu am același telefon de vreo patru ani pe care întâmplător mi l-a cumpărat soțul că eu puteam sta bine mersi cu ala vechi… Aaaa, n-are bărbac-tu grijă de tine, ești praf, ești saracă șamd… Cam asta e mentalitatea. Și pentru ce asemenea vorbe? Doar pentru că am spus ca am un telefon perfect funcțional pe care nu ma interesează sa îl schimb o dată la juma de an.
    Totul e o mare circăraie și cine are tupeul să spună ceva, e înjurat, considerat demodat, înapoiat, sărac samd.
    Pentru că nu e asa, se vede cât de mult bine aduc în schimb obiceiurile moderne adoptate de majoritate.

    00
  8. Pe profit zice că vor fi taxați cei cu centrale de apartament, pe digi zice că nu se va întâmpla nimic: https://www.digi24.ro/stiri/economie/digi-economic/ministrul-energiei-nu-se-va-intampla-nimic-cu-centralele-de-apartament-nu-se-vor-taxa-suplimentar-1627507

    00
    • Din ce am inteles eu, o sa fie o taxa pe emisiile de CO2. Adica, un fel de certificate verzi din facturile de energie electrica.

      00
    • Ok, sunt de acord, normal sa se impoziteze aceste centrale, dar cum vor determina care e în contestație, care e cu tiraj forțat, care e turbo, ca pentru acestea sa se facă o baza de impozitare ca și la mașini Euro 4 5 6? În proiectele de instalație de utilizare apare doar 2-3 puncte de ardere, se specifica ca e centrala-aragaz-cuptor, dar nu și tipul centralei.

      00
    • Că e și greu să verifice centrala să vadă producătorul și modelul…

      00
    • o sa fie mai simplu: se vor scumpi gazele prin adaugarea unei „accize”in prima faza …apoi un impozit/alta taxa in anii urmatori…si tot asa

      00
    • Oricum, nu vă mai faceți griji pentru asta. Veți folosi centralele alea din ce în ce mai puțin. Hai să ne uităm la prețul energiei electrice, că aerele condiționate vor merge în blană.

      00
    • @Eugen…Doamne Eugen…ești copil crescut pe net. Știi ca 20% di tre centrale termice puse în fu ctiune cu revizie la zi și în funcțiune azi sunt din vest, SH și.. găsește tu pe net modelul după search. Lucrez în domeniu :) trebuie desfăcute ca să se vadă ce ardere au și ce tip de boiler …o sa fie…greu și f f greu
      @Attilla poate pt cei ce nu au centrale in condensatie. În mod normal, și la nivel de UE cu ultimele reglementari impuse asupra producătorilor, si armonizarilor cu legislația națională, centralele în condensatie sunt ca mașinile electrice acum..nu se impozitează.. asa ar trebui sa fie și pt acele centrale sa nu se accizele ca sunt mai noi, mai bune în randament

      00
    • @Gustav: fix la fel ca la masinile electrice: alea full nu platesc „verdele” din electrica si alea hibrid nu platesc „acciza”la pompa

      hai sa trecem peste visele umede: treaba asta nu are legatura cu poluarea ci cu niste bani mai multi; ca daca avea cu poluarea, incercau cumva sa reduca incalzirea pe lemne

      00
    • Cu taxa o să fie simplu: una pentru toată lumea cu centrală, probabil adaăugată în conbustibil ca să iei de la toată lumea, dacă tot iei. Nu vrem să știm model de centrală, tip de ardere. Când ai vecin care nu știe când a montat centrala, de revizie nici nu a auzit iar de proiect… când nu știam, viața era mai simplă.

      00
    • @Attila: Exact. Din cate vad si eu, toate deciziile astea converg incet-incet catre bani.
      Exemplu:
      – In 2008, cand am ajuns eu in Belgia, colegii mei isi puneau panouri fotovoltaice si primeau bani direct (430Eur/MWh) – intrau cam 1600 curati pe an
      – Doi ani mai tarziu, la montarea de panouri, primeai certificate verzi. Nu mai stiu cate, dar un certificat avea valoare fixa de 36Eur. Iesea in continuare o suma decenta pe an.
      – Inca ceva ani mai tarziu tot certificate primeai daca iti puneai panouri, dar acum piata certificatelor s-a liberalizat, nu iti mai garanta nimeni pretul. Putea sa coste si 1 Euro. Nu prea mai faceai bani.
      – Acum un an au inceput sa vorbeasca de taxarea celor cu panouri fotovoltaice, pentru ca si ei atunci cand injecteaza energie in retea, sunt producatori. Deci taxa de producator.
      Deci, pana la un moment dat s-au dat premii entru cei care intrau primii in joc, apoi, cand s-a atins masa critica au inceput taxarea. De fapt aici au vrut sa ajunga.

      Si la fel se va intampla si cu masinile electrice. Aparent ei (politicienii) zic ca „eco – batman – astea”. Stai sa avem mai multi masini electrice, si se vor gasi accize si pentru astea.

      00
  9. 3. Entitatile private pot sa schimbe electronic de multi ani.

    00
  10. @10 pentru virajul la stanga in intersectii semaforizate si cu trecere de pietoni, recomand sa te dai jos de pe bicicleta si sa traversezi pe trecerea de pietoni. Asta daca ti la viata ta :)

    @2 inflatia e de asteptat si la lei dar dar si la euro.

    00
  11. 10. Suna misto, sa vina la pachet cu amenzi si pentru biciclistii care sunt cand pietoni cand vehicule in functie de cum le e mai bine, care trec pe rosu, care trec pe trecere fara sa coboare de pe bicicleta, care… mai continuati voi. Si 10 bice la fiecare abare, pentru trotinetisti 15.

    00
    • pai asta e avantajul sa fii biciclist, in functie de situatie poti fi ori vehicul ori pieton, mai ales daca te dai jos de pe bicicleta.

      apoi, in multe locuri prin afara am vazut marcat pe langa trecerea de pietoni loc de traversat cu bicicleta, sper sa se legalizeze si la noi traversarea pe biicileta si nu inteleg cum brusc devin invizibil daca nu ma dau jos de pe bicicleta si cu ce e diferit daca traversez pe bicicleta cu aceeasi viteza cu care merge un pieton. si cum nu e permis sa alergi pe trecere, asa nu ar trebui pemis sa traversezi cu viteza pe bicicleta.

      problema la noi e ca soferii nu-s prea obisnuiti cu bicicletele, dar asta o sa se schimbe in timp, mai ales ca sunt astia de la livrari care merg putin mai extrem.

      00
    • @ Perkele La mine in oras (nordul Germaniei) sta politia din cand in cand la trecerile de pietoni si imparte amenzi la biciclistii care nu se dau jos. Ce zici tu cu banda pentru trecerea pe bicicleta exista dar doar la cele semaforizate iar pe culoarea verde nu e doar un omulet desenat ci si o bicicleta. De cele mai multe ori banda aia e un culoar cu linie continua langa zebra, astfel ca soferi poti sa iti dai seama ca tre sa fi ceva mai atent ca poate vine unul cu viteza

      00
    • In Finlanda trece lumea pe bicicleta in general si nu se ofuscheaza nimeni, n-am un cod rutier sa vad ca e chiar permis, dar acolo soferii pot sa vad si oamenii de pe bicicleta, nu ca soferii romani care-s orbi la asa ceva. In schimb, ce as vrea sa vad si la noi, acolo era vreo 40 de euro amenda daca mergeai pe intuneric fara lumini.

      00
    • Clar este faptul ca atunci cand treci cu bicicleta pe trecerea de pietoni trebuie sa ai viteza de deplasare a unui pieton. Soferul stie ca este trecere de pietoni si cel mai probabil, daca ii dai viteza cu bicleta, acesta sa nu poata frana la timp. Sunt biciclist, trec pe treceri pe bicicleta, dar sunt constant cu privirea stanga-dreapta si chiar ma opresc daca vad un sofer neatent\care nu ma observa\care vrea sa imi demonstreze ceva, il las sa treaca sau sa franeze apoi imi continui deplasarea.
      E simplu sa aruncam vina unul pe celalat, dar cu siguranta soferii nu si-ar dori un alt vehicul pe sosea, care se de plaseaza cu sub 30 km/h si nici biciclistii nu isi doresc masini care trec cu 60-100 km/h pe langa ei, la mai putin de 1.5m lateral.
      Pana primim infrastructura necesara trebuie sa ne adamptam la ce avem. Discutati cu consilierul dumneavoastra local pe tema pistelor de biciclete protejate, daca nu va implicati si in acest fel nu se va misca nimic.

      00
  12. 6. O sa scada pretul la produsele de panificatie. :)

    00
  13. Posesor de centrala here, I’m triggered:

    Evident, centralele de apartament de generație nouă, în condensare, care au emisii reduse, sunt de preferat centralelor vechi, care emit mult mai mult CO2 decât cele noi.

    Pai baaa… asta e fix ca la masini, u kno. Adica am vecini de bloc care au centrale de la inceputul secolului (literally, 2003-2004), revizii facute cand vrea portofelul etc. Cum ar fi sa-i taxeze p-aia mai mult si sa ma lase pe mine in pace, heh?

    00
  14. @10. Sunt tare curios cum se va efectua virajul la stanga in intersectiile semaforizate in 2 timpi din Bucuresti. Ar fi mers in Constanta (sau poate in alte parti) unde din cite vad majoritatea intersectiilor mari semaforizate sunt in 4 timpi.
    Majoritatea biciclistilor vor interpreta acest lucru ca o prioritate absoluta si fata de cei carora le vor taia cu nonsalanta fata (cei de pe contrasens care merg inainte). Copenhagen left ar fi fost o solutie safe. Tampiti ….

    00
  15. Legat de centrale pe gaz… Daca taxeaza, interzic, etc. bag electrica si tot nu ma mai intorc la RADET.

    00
  16. 4. Pe vremea fanariotilor era taxa pe cosul de fum.

    raspunsul este totdeauna taxe cat mai multe… poluarea asta de la centrale termice este periculoasa. masini ‘tabla-de-lighean’ cu sute de mii de km nu polueaza.

    vom avea taxa pe orice emana caldura, ti-ai dracu de romani, se incalzesc si se topesc ghetarii.

    00
    • Man nu ai cu cine. A zis berbecul ala de la Garda de Mediu de 2-3 ori pe unde a fost chemat ca poluarea din Bucuresti e de la aia din imprejurimi care ard plastice sa se incalzeasca (bai nu pot sa nu rad cand imi amintesc de faza asta ) gata asta e adevarul, cazanele din trafic nu au nicio vina.

      00
    • Ia încearcă o plimbare prin Ferentari, iarna și pe seară. Nu, nu de ”macetari” e vorba, ci de ceea ce arde în sobe…

      00
  17. 5* mereu va exista o taxa pe ceva, asta e principiul pe care funcționează statul, și când vom avea toți numai mașini electrice și case pasive premium ca a lui Buhnici tot se vor inventa alte taxe.
    Taxa pe baterie, taxa pe anvelopa, în loc de rabla probabil vei plăti o groaza de bani sa scapi de mașina constrâns de taxa pe mașina care va creste și aia, nu va mai merge cu transformarea mașinii în coteț!

    00
    • Dap, de ex taxa de reciclare a bateriei.
      Deja exista eco-taxa la toate electrocasnicele pe care le cumparam acum. Aparent e pentru a finanta reciclarea lor.
      Sunt foarte curios cum va functiona asta in viitor (reciclarea, zic) cand se va bate cap in cap cu „planned obsolescence” practicata pe scara larga de marile firme capitaliste.
      (mama ce comunist suna…)

      00
  18. Ai angajat om specializat pentru punctul 1? Cel putin de lunea trecuta incoace selectia a fost mult mai buna!

    00
    • Cineva trebuie să fie cretin să locuiască-n căcăstoarea aia de țară. 🤮🤮🤮

      00
    • @John Temple: Imagineaza-ti ca traiesti in … Vietnam ca expat, ai o casa misto, ai bani ca ai avut ceva afaceri prin Europa, si i se pune sistemului pata pe tine (nu stiu, ai fost prea dur cu criticile impotriva administratiei, poate ai zis ceva mai direct, nu aveai sapca…).
      Intr-o zi intra peste tine cu mascatii, iti „gasesc” niste pungute cu prafuri, te da la Tv ca uite ce face strainul la noi in tara… si pac esti programat la scaunul electric.
      Parca Romania nu mai suna asa rau ca tara, nu?

      00
    • a fost mişto şi acum doi ani când canadienii au arestat-o pe aia de la huawei.

      00
    • Cel mai probabil chinezii vor sa il schimbe cu fata celui de la Huawei (ma scuzati, nu stiu gradul)

      00
  19. ar trebui sa mai fiu surprins ca nimeni nu zice ceva legat de punctul 5? sau ignoranta este la ea acasa in romania?

    00
    • Stam intr-o clima temperata, avem Marea Neagra și Mediterana aproape, avem ciclic ploi și știm 95% exact cand vin și cu ce volum (mai-iunie 99% și octombrie 70%), știm baza ciclonurilor din Atlantic când se formează, unde migrează si știm despre vortexul polar cu luni înainte de a forma. Exceptând zona Olteniei unde…exista desertificare (poate exagerat exprimat) restul tarii este cu adevărat o arie norocoasa. Idem Polonia spre Slovacia, Ucraina și ușor spre Nordul Franței. Sincer, pt noi, o sa fie grav cand jumătatea de Nord a Spaniei vor avea probleme sau jumătatea de Sud a Bulgariei.

      00
    • Curînd importăm cămile, că arabi avem deja ca să ne învețe cum se conduc…

      00
  20. 2.

    „Isarescu este in delirium tremens. Care pe care. Dupa povestea sinecurei acordata Vioricai Dancila, Isarescu isi simte sfarsitul si angajeaza toti dubiosii la BNR, fiind asigurat de legaturile lui din Securitate de dinainte de 1989 si din SRI de dupa 1989, ca nimic nu i se poate intampla. Si ca daca opinia publica s-a revoltat la Veorica, el trebuie sa marseze in aceeasi directie, cu o mutare si mai lunatica (angajarea lui Tudy pe 4000 de Euro pe luna), ca sa arate: fac ce vrea muschiul meu, nu aveti ce sa imi faceti. Un mesaj de forta.” ( https://soviani.com/2021/07/30/isarescu-are-o-noua-mana-dreapta-tudy-ca-sa-bage-inflatia-in-lampa-angajeaza-labe-nr-colaboratori-care-sa-o-frece-pe-4000-de-euro/ )

    8.

    Am căutat pe istoric și n-am găsit (my bad).
    Câteva articole diferite cu niște analiști geopolitici ziceau același lucru: nomenclatura chineză comunistă n-o interesează ce părere au firmele, corporațiile, piața de acțiuni și diverși antreprenori, cu atât mai puțin reportajele de statistică cu și despre economie trasă de reviste sau ziare prestigioase axate pe acest subiect.
    Pe lângă luptele interne în partid, sunt câteva consensuri după care fiecare membru al partidului le urmează, indiferent unde se află pe ierarhie, și anume, ideea & doctrina comunismului manifestat de chinezi e să nu se panicheze sau să tragă măsuri drastice pe care le vezi în țările din Europa de vest, respectiv Anglosfera (implcit SUA). Pot să închidă când vor, dacă vor, orice e nevoie dacă dă semne de renegare față de partidul comunist și structurile de putere statale.
    Prin urmare, statul (prin urmare, partidul comunist) își menține prestigiul prin a „pune la punct”, ocazional, diverși inși care au uitat în ce țară s-au născut și locuiesc.

    Cam ca la noi, tribalism & proeminență politică, față de tot ce înseamnă mașinăria de stat. Diferența e că partidul comunist chinez nu-și permite sofisme și dă cu ciocanul, „justificând” pe urmă de ce a făcut asta și restul să accepte automat realitatea.

    00
  21. 7. Numa’ io folosesc încă Firefox?!? Hm!

    00
  22. Cuomo și a dat demisia….
    Bineînțeles ca antivaxerii/conservatorii au primit o noua gura de aer

    00
  23. Aia cu facturile e prost inteleasa : firmele pot factura electronic intre ele de mult.
    Noutatea e ca TOATE FACTURILE electronice vor fi incarcate si stocate la FISC.
    Astfel se poate face control incrucisat si se pot stabili mai usor obligatiile catre stat.

    00
  24. 10
    Cine a scris articolul sper ca nu are permis de conducere. Este marcaj, ni semn de circulatie.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)