Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

28 comentarii

  1. Furi pentru șefu, faci pușcărie pentru șefu

    Nah, au rezolvat, nu mai face pârnaie. Cozile de topor au spatele acoperit cu rejudecarea.

    Școlile profesionale nu au căutare

    Din cauza asta, eu nu mai vorbesc cu anumiți oameni. Cică sunt „agresiv” dacă le pun adevărul sau „self-reflecting” în ochi. Un exemplu de conversație:

    -Offf, nu mai avem instalatori.
    -Copilul tău unde învață?
    -La universitatea cip-cirip.
    -De ce nu s-a dus la profesională să devină instalator?
    -Ce??? Copilul meu, fără diplomă de facultate?! Munca e pentru proști, timpul trece, leafa vine…

    Chiar mă mândresc de faptul că sunt un om „agresiv” pe tema asta. Așa le tai altora limba când se vaită că nu mai există meseriași… păi bine, ai tăi ce fac? Aa, au licențe, masterate, okei…

    Și de obicei, când vorbesc de muncile ăstea, niciodată nu se referă la ai lor. Așa mai discutam cu niște englezoi & francezi, despre românii plecați acolo și că ce pro-emigrare sunt ei pentru români. Eu i-am întrebat dacă ei sunt pro-emigrare fiindcă românii le muncesc joburile ălea de rahat și dacă le-ar conveni ca ai lor (copiii lor) să muncească aceleași munci. „Aaa, no, no it’s not like that”… aham, sigur că nu, sigur că nu…

    Aceeași mentalitate, spețe diferite.

    00
    • Uite ca eu am facut scoala profesionala (electronist in automatizari) si de cand am terminat (2008) pana in prezent eu nu PREA am vazut job-uri in domeniu. Azi, la nivel national sunt cam 50 de posturi si ar trebui sa ma mut juma’ de tara.

      Aaa sau se cauta croitori sa lucreze pe salariu minim si 12 ore pt. marile branduri de haine.

      00
    • Pai nu stiai ca n ai unde sa muncesti inainte sa te apuci de scoala aia?
      Eu i as pune pe copii direct la scoala instalator sau electrician daca nu sunt in stare de o facultate ca lumea. Tot mai greu se gasesc oameni seriosi, sa vina cand zic ca vin si sa faca treaba curat si atat. Ar castiga 2000 euro pe luna in regim propriu lejer…
      Regrer maxim ca am doua maini stangi si mi e frica de curent electric! :)

      00
    • Dar tu ce ai studiat, Eddi?

      00
    • Si copiii tai ce fac Eddi? Au licente masterate… oameni ocupati. E simplu sa discuti despre copiii altora

      00
    • noi suntem europeni, avem drepturi, nu muncim munci de jos
      alea sunt pt asiatici si negri

      00
    • Bă, când văd pe câte unu’ că zice despre un meseriaș că poate obține 2000€/lună îmi vine să crăp calculatorul.
      De unde scoateți, bă, cifrele astea? V-a reparat cineva chiuveta într-o oră de lucru, v-a cerut o sută de lei, după care ați înmulțit cu 8 ore și ați dedus profitul omului pe o zi?
      Lucrez pe cont propriu de vreo 18 ani și al dracului să fiu dacă am scos mai mult de 1200-1500€ în cinci luni din întreaga această perioadă (probabil prin 2007 și 2008).
      Plus expresia asta „să se facă electrician dacă nu e în stare de o facultate…” Recunoașteți cinstit, câți dintre voi ați trecut en fanfare prin fizica de a XI-a și a XII-a?Stăpâniți legile lui Kirkoff sau spuneți în vis banala lege a lui Ohm? ori dacă măcar le înțelegeți (că tot se vehiculează de la o vreme încoa’ sintagma „analfabetism funcțional”) Aveți la degetul mic formulele din bilanțul puterilor în circuitele trifazate sau cum se calculează unghiul de defazaj din factorul de putere?
      Să nu uităm că în zilele noastre cu excepția medicinei și domeniului IT restul facultăților își așteaptă candidații cu flori în gară, numai să vină cu bani de-acasă.
      P.S. Zugravii care vă montează prizele și lustra din sufragerie nu sunt electricieni.

      00
    • Da, se poate, electricianul care mi-a facut instalatia electrica la casa mi-a zis ca a facut „profit” o mie de euro intr-o saptamana. Si nu i se parea mult.
      Se pare ca meseriasii au dus vaitatul la rang de arta.

      00
    • Dan nu fa confuzie intre electrician si electronist… ce sa faca electricianul cu legile lui kirkoff cand are de cablat un apartament? Se rahateste pe toate legile respective ca nu ii folosesc la nimic.

      00
    • verdenpom: Faptul că într-un nod de rețea (a.k.a. conexiune în paralel) curenții se adună în timp ce tensiunea rămâne aceeași, nu ține de profesiile care trebuie să înțeleagă asta, ci de legile fizicii în general. Altfel, chiar ieri aveam o discuție cu un coleg electronist, la un proiect de infrastructură din Haga (Koninstunel), încercând să-l lămuresc că un conductor (de exemplu de 35) e definit prin secțiunea sa, nicidecum prin diametrul său (sau φ).
      P.S.2 Electroniștii care vă montează prize cu USB sau benzi cu led RGB în dormitor nu sunt electricieni.

      00
    • dan, intreb si eu ca un inginer de cu totul alta specialitate… sectiunea nu este in relatie directa cu diametrul?

      00
  2. La aia cu proasta din Pompei, „…El a furat 13 frangmente de teracotă şi o placă de marmură din Pompeii. A fost amendat cu 200 de euro şi a primit patru luni de închisoare cu suspendare.” – deci practic risca o amenda de 200 de euro in loc sa faca puscarie pentru furt calificat.

    00
    • da, pt ca nu stiti cat de popular e sa furi ruine. se faceau expeditii in nordul saharei doar ca sa te intorci cu o vaza romana.
      ce-a facut turista se face la fiecare ora in pompeii. si fara turisti zonele alea sunt moarte.

      00
    • Englezoaică deci oarecum de așteptat

      00
  3. @vali pt linkul cu road deaths, sursa:
    https://ec.europa.eu/transport/road_safety/specialist/statistics/map-viewer/

    nu de alta, dar the sun e click/libertatea.

    00
  4. Aseara cred ca am vazut prima reclama TV la un credit imobiliar, de la criza incoace. Ce sa inteleg, se pregateste noua bula sau nu mai e interes pt. credite?

    00
  5. Daca ai un copil de 14 ani (ce are un nivel mediu la invatatura), ce il sfatuiesti? Sa mearga la liceu sau la scoala profesionala? Daca e sanatos si a invatat un pic, dupa ce a terminat liceul poate incerca la scoala de politie ( e postliceala de 10 luni ), daca intra, lucreaza 25 de ani ( nu se omoara cu munca) si iese la pensie la 45 de ani cu 5000 lei pensie speciala. Daca e fata, chiar si fara bacalaureat luat, se poate face asistenta medicala cu postliceala si , daca prinde un post la stat, nu mai are treaba. In privat s-ar rupe in confectii pe minim pe economie.
    La privat, munca multa, bani putini sau medii, pensionare dupa 65 de ani.
    Chiar recent am citit un articol despre Erbasu care a adus vietnamezi in constructii. Plateau aia 2800 dolari ca sa vina in Romania, le dadea 700 dolari pe luna si acum i-a trimis acasa ca aia s-au plans ca sunt tinuti in conditii inumane. In cativa ani trece si vrajeala cu adusul de muncitori straini, nici din cele mai sarace tari ale lumii nu o sa mai vina cineva sa lucreze la privat in Romania. Se va duce vestea patronilor romani peste tot.
    Problema principala e ca, in Romania, productia si meseriile sunt platite foarte slab (cu mici exceptii gen instalator, electician).
    Nu o sa se inghesuie nimeni la nicio scoala profesionala in conditiile de azi.

    00
    • Cel mai bine, in Romania, e sa te adaptezi condițiilor locale. Om cu facultate, dar sarac, am plecat in afara unde am învățat meserii in renovări. Odată întors, deși regret, mi-am dat seama că nu prea merita la noi in renovări, nici macar pe cont propriu. Așa că m-am angajat la stat, mulțumită lui Dragnea am 5000 lei lunar iar când mai vreau și am nevoie de bani extra îmi iau cate o lucrare mica după-masă sau sâmbăta și mai scot cam 1000 lei săptămânal, că lucrez la metrul patrat și-mi merge mana. Și nu fac fata la câți ma cauta!! Noroc că stau într-un oraș mare!

      00
    • în primul și primul rând trebuie să vezi și să accepți că ai un copil mediu la învățătură. (pe toate fronturile, că poate ai unul bâtă la real și super bun pe uman/limbi străine, sau invers, sau bâtă pe academice și super tare pe chestii artistice/are voce/whatever). după aia cauți, cercetezi, socotești.
      dar foarte, foarte puțini își dau seama sau acceptă opiniile cuiva din exterior.

      00
    • o prietena a terminat facultatea de asistenta medicala si i s-a cerut spaga 10.000 RON ca sa se angajeze la spitalul judetean unde sunt in criza de personal de 15 ani. bineinteles ca a refuzat, desi ar fi vrut foarte mult sa-si practice meseria.

      00
  6. Excelent articolul despre China.

    00
  7. Pentru fanii acestui sport stirea zilei:

    https://www.nba.com/article/2019/04/09/dirk-nowitzki-announces-retirement

    21 de ani petrecuti in NBA la aceeasi echipa si statistici absolut impresionante.

    00
  8. The Sun nu e o sursa de informatii viabile, e un ziar mai senzationalist. Totodata cifrele sunt reale, se moare mult pe sosele in Romania, mor romani pe sosele si in Europa. Nu se face mai nimic pentru a ameliora situatia, nici autoritatile nici noi ca si soferi pe drumurile patriei.

    00
  9. Electricianul/Instalatorul în România că să rămână în mâna cu 2000 de euro pe luna ar trebuii să scrie chitanță pentru 250-300 de lei/ora. Într-o luna 30-40% îl petrece să cumpere materiale și să ajungă la client( timp pe care nu poate cere bani), apoi are nevoie de o mașînă de preferat ceva dubiță mai mică în care să transporte sculele și un stoc cu cele mai uzuale materiale ( 1-3000 euro in materiale), apoi are nevoie de concediu de odihnă, costuri legate de mașină, mentenanță, combustibil, și deprecierea mașinii, apoi costuri cu contabil, apoi taxe și impozite, asigurări astfel încât la sfârșit de an să rămână cu 24.000 de euro. Cât din voi a-ți plățîi banii ăștia ? așa că nu mai plangesti când îl chemați pe nea Costică care vine când are chef și ii dați 50 de lei că a stat 2 ore și o ora doar v-a spus ce prost au muncit ceilați care au muncit înaintea lui.

    00
    • exact. oamenii vad doar veniturile… (200 de lei pentru o ora ca sa faci asta?!?) niciodata cheltuielile. si daca totusi vede si cheltuielile, nefiind de specialitate, ca doar de aia l-a chemat pe ala in loc sa faca el, nu vede TOATE cheltuielile.

      si, un calcul simplu probabil doar un educated guess… pentru aia 24k de euro probabil trebuie sa incaseze cam 100k (si asta cu un profit bunicel, 30%). presupunem ca munceste si sambetele, cam 10 ore pe zi. deci cam 3000 de ore pe an.dupa ce scazi timpii morti, aprovizionari, deplasari, diverse probleme personale si mai stiu eu ce, probabil cam o treime din zi) constati ca trebuie sa cam ceara 50 de euro pe ora. si calculul e valabil daca are de munca in fiecare ora din fiecare zi.

      00
  10. NOU
    #27

    Nu sunt matematician de meserie, dar parca Ana Morodan are aproape o crestere exponentiala la infinit, e bine ca ai salvat base-line-ul, practic a crescut in 3 luni 100k de urmaritori(stalkers, parca asa se zice)?
    N-am centimetrul la mine… :D

    00
  11. Ce masina e aia?!

    Seat, Taranco*!!!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)