Cum știm că avem nevoie de o lege a chiriilor

Când vezi grupuri de genul ăsta.

OK, nu e tocmai plăcut să nu poți închiria că ai cazier sau din alte motive, cum e la americani. Plus, un registru al chiriașilor nu ar avea clienți, că proprietarii nu vor să plătească o verificare.

Dar nici nimic nu merge. Hai să nu facem nimic, că e bine și așa. Cum ziceam, partidele care ar beneficia cel mai mult de pe urma acestei măsuri, USR, că publicul lor stă în chirie, și PSD, că votanții lor au de dat în chirie apartamente către votanții USR, se fac că nu știu despre ce e vorba.

Mă uitam la poza de mai jos, doamna se plângea că chiriașii au lăsat în urmă chestii. De jegul ăla de mobilă nu zice nimic. Dar de ce ar zice? Că nu vrea să pună mobilă bună, că nu are siguranța că nu i-o distruge cineva și nu are cum să-și recupereze paguba.

Iar de apelat la justiție, să stai 2-3 ani prin tribunale, costă mai mult avocatul decât paguba, că și justiția descurajează oamenii să-și caute dreptatea pe căi legale.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

73 comentarii

  1. Faza e că atunci când ai un apartament care arată așa, n-o să atragi crema societății.

    Comentariu apreciat.19721
    • Eu cred ca o sa ramai surprins. Și dacă ai un apartament care arata decent, cu mobila noua etc o sa înveți repede ca ai chiriași labari și la 200 și la 2000 EUR pe luna.

      Comentariu apreciat.21220
  2. Din putina mea experienta cu imobiliarele, am observat ca ‘cine se aseamana, se aduna’. Ai mobila antica si ai cel mai mare pret al zonei? O sa o iei in freza. Mergi peste chiriasi o data la doua saptamani, sub diverse pretexte? O sa o iei in freza. Nu trimiti facturile de utilitati, doar ii spui cat are de plata? O sa o iei in freza.
    Pe nimeni care face inchiriere de imobile la modul profesionist, adica selectat clientii, avut o relatie ok cu chiriasii, punand la dispozitie un imobil bun – nu l-am vazut plangand in pumni ca ce teapa si-a luat cu chiriasii.

    Comentariu apreciat.14526
    • Apartament de 3 camere 91 mp utili (+ 2 balcoane) an 2007, complet renovat, cu toata mobila nou-nouta, Bucuresti, zona Domenii. Deranjat chiriasii o data pe an, trimis facturile (dupa ce in prealabil le-am achitat eu). Rezultatul? mucegai in balconul inchis, cafea varsata pe mobila din living, cuptor in care a explodat mancare, canapea arsa, covor patat cu substanta uleioasa, baterii de la bai inverzite (ne curatate nici macar o data), pereti zgariati. Chiriasi la ≈5x ani. Mai zi-mi ce trebuia sa fac ca sa fie bine ca sa nu fie rau…

      Comentariu apreciat.15643
    • Ai putea începe cu selecția chiriașilor. Sau mers prin referințe sau recomandări. La o strigare în grupul de prieteni, sunt șanse sa găsești pe cineva din anturajul apropiat.
      Vizita anuala e fix degeaba. Mai bine nu o faci deloc. Eu asa fac. Zero vizite. Tragem linia la final.
      Însă cheia la probleme e selecția chiriașului de la bun început.

      Indecis. Tu ce zici?6036
    • Fix cum zice CP, pe grupul ala e doar „adevarul” proprietarilor care nustim daca sunt sau nu genul de muisti care nu dau garantia inapoi daca esti ok ca chirias.
      @naim nu inteleg. Chiriasii aia au stat 5 ani si dupa aceea la „inventar” ai gasit toate problemele alea ?
      Intreb pentru ca ma gandesc totusi ca in 5 ani din chirie ai strans ceva bani sa repari, ca si la tine la casa se mai strica una, alta. Nu mi se pare in regula toata stricaciunile, aia cu mucegai si cafea o inteleg, restul suna a drogalai/nespalati caz in care e cum zice CP.

      Comentariu apreciat.6523
    • @CP Mă distrează naivitatea ta :)

      Ce selecție să faci?

      Mersi prin recomandări? Ai rămâne șocat să afli câți din prietenii sau colegii de serviciu care par îmbrăcați bine, haine curate, etc, când ajungi acasă la ei descoperi un dezastru inimaginabil.

      Genul de oameni care ți se par oameni serioși pentru că te întâlnești cu ei doar în oraș când sunt aranjați.

      Comentariu apreciat.13212
    • @manu144x: câte imobile ai inchiriat? Ca sa știm cum ne situam cu naivitatea.

      Indecis. Tu ce zici?2233
    • @N
      Prin țările mai spălate dacă ai o zgîrietură în plus pe frigider, îl plătești (tu, ca chiriaș). Banii primiți drept chirie de proprietar nu înseamnă să repari după fiecare, ci chiriașul să-și facă întreținerea și să repare el ce distruge. Dar la noi se cred în grajd, aruncă cu copitele unde apucă, că trebuie să repare altul.
      Am avut 2 perechi de studenți în chirie. Cred că nici în casa de suedezi nu era mai rău, mizerie, un fotoliu și o canapea rupte (spartă lemnăria). Cred că la futai se alergau precum caii…

      Indecis. Tu ce zici?6761
    • Tot prin țările mai spălate vezi că se dau spre închiriere imobile care au ploșnițe și proprietarii sunt in perfecta cunostinta de cauza, imobile care au probleme cu mucegaiul, dar care se acoperă cu un strat de lavabila și dă-i că merge …fun sau ce ?
      Tot în țările mai spalate, mă rog in unele, e posibil ca ăla de îl numești chiriaș sa nu îți plătească luni în șir chiria și tu nu îl poți da afara deși îți datorează mii și mii de euro…fun sau ce ?

      Indecis. Tu ce zici?2518
    • Bosilor asa o fi prin tari mai spalate. Nu stiu, nu am stat in chirie acolo, nu pot sa va contrazic. Dar nu mi se pare in regula nici atitudinea „chiria mea, banii mei, eu nu cunosc decat adunarea, daca trebuie sa repar ceva dupa nu stiu cati ani de incasat chirie de la un individ ma simt ca si cand mi-a murit vitelul”. De asta ii zice investitie. Eu nu vorbesc de chiriasi-animale, zic ca e normal ca daca stai intr-o casa niste ani, sa mai rugineasca diverse si sa fii nevoit sa le inlocuiesti la chiriasi noi, dat 2 maini cu var, schimbat din mobila care s-a scalciat, si asa majoritatea proprietarilor iau mobila ieftina de la Ikea care stim toti ce calitate are chiar si daca ai grija de ea.
      Uite eu as fi de acord ca garantia sa fie mai mare de o luna de zile ca proprietarii sa fie impacati ca se mai strica lucruri, dar si ei sa asigure niste mobila de doamne ajuta, ma gandesc aici in special la pat pt odihna, nu din alte motive :)))) Si daca am fost ok sa primesc o parte din garantie inapoi. Ori am nimerit cazuri si cazuri. Si oameni corecti si tepari.
      @Marinel stiu ce zici. De asta si mi se parea amuzant cand vedeam anunturi cu „vreau doar fete in gazda, cel mult cupluri” ori eu am fost prin camine de fete si mi-am pus mainile in cap cum se „organizau” ele cu curatenia sau cu rufele, care erau intinse peste tot. De mocheta pe jos si altele asta era deja SF.

      204
    • @Marinel, in tarile mai spalate daca ti se strica masina de spalat suni la agentie si intr-o saptamana o repara sau o schimba. Mi se parea ca salteaua nu e in regula cand am inchiriat apartamentul, mi-au adus una noua in 5 zile. Revizia la centrala tot proprietarul o plateste, nu o platesc eu ca stau acolo. Platesc chirie, sa-si repare/ intretina apartamentul cu urmele de uzura normale ( dat o zugraveala, schimbat siliconul la baie la cada de dus, shimbat electrocasnice cand se strica etc.), nu vorbesc aici de aia care traiesc ca in grajd si lasa potop. Se da un avans de 6 saptamani, lasi grajd, ramai fara avans. Diferenta de pret dintre un imobil mobilat si unul fara nimic e destul de mare.
      In Romania te duce proprietarul cu vorba, ca las ca voi cauta eu un meserias, ca stiu eu pe cineva, si de voie de nevoie repari tu ce s-a stricat, ca nu poti fara centrala, masina de spalat, frigider, etc. Cand vine momentul sa-ti recuperezi banii, te certi ca la usa cortului.
      Proprietarii care sunt asa de suparati ca le strica chiriasul mobila veche de 30 de ani pot inchiria apartamentul nemobilat, se descurca chiriasul, dar si banii primiti vor fi mai putini.

      Comentariu apreciat.668
    • @Marinel, ce platesti ma? ca ti-l da gol, doar in bucatarie ai o plita si hota

      819
    • Ca sa zic asa… mai terminati ma cu tarile voastre civilizate. Cred ca numa germaosi elvetia is asa de kkt
      Dupa niste timp e normal sa apara probleme.
      In Germania mi s-a imputat dunga lasata de unghia vopsita a nevestei
      In suedia am zis ca varuiesc in spatele canapelei si m-a trimis ala in aia a mamei (prieteneste) ca sa imi vad de treaba

      Ca inchiriator.
      In Ro am lasat niste prieteni. Bah…au gatit deasupra masinii de spalat vase. Aveam plita pe inductie…ei au gatit pe ceva resou…

      Comentariu apreciat.4010
    • @N. Au stat un an si jumatate. Su nai au de stat 6 luni.

      010
    • @CP vizita anuala este pentru revizia centralei termice (contract post garantie cu verificare anuala). Oamenii sunt bugetari mapn, veniti din partea de nord- vest a tarii. Intoliti bine, aranjati. Da? Te uiti la ei si plangi cat de seriosi si adulti par.

      Iti spun din putin mai multa mea experienta ca nu functioneaza selectia de care spui tu. Nu functioneaza nici prin filtrul varstei, nici al ocupatiei si nici al chiriei mari.

      Inaintea astora am avut o alta famile, el contractor enel si ea ceva manager petrom. Au lasat doar mizerie in toata casa (cotoare de fructe pe sub paturi, mancare de pisica pe sub aragaz si mobila din bucatarie, aragazul cu straturi de grasime arsa, cuptorul la fel, urme de roti de bicicleta pe pereti, d-astea…).

      Altfel, la garsoniere am cuplu de tineri veniti din Buzau (el lucreaza in IT, ea cred ca ceva call center), studenta la medicina din Israel, studenta la medicina din Grecia. Nu ai ce le reprosa. In afara de uzura normala nu exista distrugeri sau deteriorari datorate neglijentei (durerii in pula).

      Comentariu apreciat.4813
    • Faptul ca te duci tu la revizia anuala a centralei termice, pentru mine e suficient sa-mi dau seama cam genul de om care ești. Și nu mi-o lua în nume de rău si nici nu o zic in sens rau. Ci pur si simplu nu suntem pe aceiași lungime de unda, nu rezonam, și oricâte argumente ti-as aduce, tu o vei tine pe a ta.

      Selecția chiriașilor exista și funcționează. Problema ta e ca tu te iei după aparente, drept dovada ca ai scos la înaintare meseriile. Pt tine selecția era doar „dacă e inginer – e ok”. În loc sa studiezi omul, ai lăsat totul în seama meseriei.
      Eu înainte de o închiriere, pt un chirias nou, verific cel puțin 2h TOT ce pot găsi despre el. Nu e suficient sa ii stiu doar meseria. Sau sa aiba chiria mare. Ci si ce posteaza pe retelele sociale, ce lista de prieteni are, stilul pozelor, ce scoli a frecventat, si asa mai departe. Dacă nu găsesc mai nimic, am trecut mai departe la următorul.

      Apoi ar mai fi partea de „client-service” pe care o oferi chiriașului.
      Hai sa te întreb ceva: ai dat vreodată vreo cutie de ciocolata sau o sticla de vin, când a fost ziua chiriașului? Ca doar ai CIul lui, știi când ii e ziua. Știi cât contează? Sau de crăciun, o sticla de vin și un cozonac, trimis la easybox, știi cât de mult ajuta la relație? Știi cum îți vor lăsa imobilul când eliberează? În niciun caz haos.

      Ar mai fi multe de spus. Insa probabil fiecare după experienta sa va acționa în consecință. Unii vor spune ca imobiliarele sunt profitabile, alții nu. Alții iti vor spune ca bursa e profitabila, alții iti vor spune ca e cea mai mare prostie. Fiecare va vorbi din experienta proprie.
      Ca o concluzie doar, consider ca atunci când faci lucrurile la modul profesionist, și te comporți ca un profesionist, nu vei avea bătăi de cap cu chiriașii.

      Indecis. Tu ce zici?4655
    • @CP hahaha inseamna ca pe mine ma trimiteai la plimbare, ca sunt cam privat pe social-media, poate doar pe linkedin ca acolo cam esti fortat sa fii la liber :D Posibil sa ajute, dar uite sincer eu am dat si de jeguri de proprietari si de oameni ok. Si de unii si de altii iti cam dai seama din atitudine si cum arata apartamentul daca sunt seriosi sau ii doare in fund si vor doar banii si tu sa zici mersi ca nu dormi sub pod. Cu niciunii nu am schimbat cadouri, doar mesaje de la multi ani de revelion si sarbatori. Clasic pentru Romania, cu acelasi mod de a fi, cei ok m-au vazut ca om serios, ceilalti ca un prost bun de muls.

      Comentariu apreciat.355
    • Poate ca o asigurare asupra locuinței și a bunurilor din locuința ar rezolva problema?

      00
  3. 1 Oprit garantia.
    2. Si in casa ta se mai intampla chestii. Mai un scaun care cedeaza. Mai un perete zgariat. Dar chiriasii care ii doare la pl.

    In 5 ani trebuie sa te astepti la mizerie si stricaciuni. Sa fii pregatit sa bagi banu.
    Din 12 luni de chirie. Una la stat ca mue si una pt reparatii.
    E imposibil sa fie perfect.

    Comentariu apreciat.322
  4. N-o să se întâmple.“Vrem o țară ca afară”, dar fără legile de afară, mulțumim anticipat.

    154
  5. Un prim pas ar fi inchirierea apartamentelor nemobilitate, ca in alte tari. Unde se practica pentru un motiv bun.

    Comentariu apreciat.8415
    • Ia intreaba-i pe chiriașii de afara ce ar prefera, mobilat sau nemobilat?

      Indecis. Tu ce zici?249
    • Pe unde traiesc eu, marea majoritate a apartamentelor se dau nemobilate (cu exceptia bucatariei care este intotdeauna complet echipata). Nu mai stau in chirie de multi ani, dar daca as avea de ales as alege intotdeauna un apartament nemobilat. Poate e puterea obisnuintei, nu stiu…

      Comentariu apreciat.368
  6. Nu o sa existe niciodata o baza de date cu chiriasi rau platinici pentru ca sunt considerati defavorizati si vor fi mereu ocrotiti de stat spre deosebire de acelasi cetatean care daca nu plateste niste facturi este bagat in baza de date centralizata.

    In america de Nord daca nu platesti o factura la timp iti poate fi afectat creditul insa daca nu platesti 6 luni chiria si apoi pleci brusc nu apare nicaieri asta.

    1316
    • Dar daca paltesti toate facturile la timp banuiesc ca iti urca credit scorul si primesti credit pentru o locuinta fara a fi nevoit sa faci dovada veniturilor, asa-i?
      Adica la noi la Romania daca as face plata chiriei la ghiseu la banca, lunar in ziua 1 a lunii, cate 400 euro banca ar trebui sa imi dea un credit pentru o casa fara a mai aduce dovada de venit. Cum ar fi?

      145
    • In strainatate e asa de mare bataia pe locuintele de inchiriat incat nu ai sanse din start daca ai facut nasoleli cand ai mai stat in chirie, daca ai datorii, daca nu aduci documentele cerute.
      Esti obligat sa aduci scrisoare de la angajator, sa lasi agentia sa-ti verifice contul din banca, sa dai datele de contact ale agentiilor imobiliare de la care ai mai inchiriat.
      Abia dupa ce treci de toate verificarile, te razboiesti cu restul care au venituri mai mari, copii mai putini/deloc, etc. si le-a cazut cu tronc apartamentul care ti-a placut si tie.
      O baza de date ar fi benefica pt proprietari, iar chiriasul ar fi mai responsabil. Ar sti ca daca face magarii, cel mai probabil va ramane pe strazi.

      Indecis. Tu ce zici?265
    • am întâlnit pe undeva o memă de la americani: cică nu am un venit care să mă califice să iau un credit pt casă cu rată x sute de dolari, dar pot să plătesc chirie 1000 și y sute.

      143
    • @AB
      dap, de la aia m-am inspirat cand am scris aia de mai sus

      12
    • @AB – omitem faptul ca o chirie este un contract pentru un an de zile și la o proprietate semnezi un contract pe 25-30 de ani, nu?

      50
    • De pe Facebook și net am o lista cu peste 300 de chiriasi rau platnici și cei care devasteaza. Fără dovada ca muncește cu carte de munca și implicit ce salariu are ci recenzii fost proprietar nu iei în chirie.Daca nu ..3 garanții. Nu poate, sa stea acasă ca nu e obligat sa închirieze.

      10
  7. Contractele de locațiune încheiate prin înscris sub semnătură privată care au fost înregistrate la organele fiscale, precum și cele încheiate în formă autentică constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele și în modalitățile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege

    Art. 1.798 din Legea nr. 297/2018 privind publicitatea mobiliară.

    152
    • „pentru plata chiriei” – doar atât/ și doar la termenele și modalitățile stabilite în contract – adică un rahat pansat în cazul în care ți-au dat dauna chiriașii. Articolul ala este așa , ca sa fie ceva.

      31
  8. Hah, văzând ce au lăsat aia acolo (și trecând peste mobila antică), eu, că mâine urmează să ne mutăm la casa noastră într-un fuking final, mă simt de-a dreptul mulțumită de cum o să lăsăm casa in care am locuit vreme de 2 ani.
    Azi am frecat inclusiv tavanul in bucătărie, deși știu că urmează o lavabila…da nu pot frate sa nu fac curat in urma mea.
    Și așa am procedat în orice locație în care am stat in chirie.

    Comentariu apreciat.501
  9. Nuștu ce să zic, Vali. Te plângi tu de mobilierul ăla, dar prin „Vest” majoritatea chiriilor sunt cu zero mobilier indiferent că îți trebuie 6 luni sau 18 luni.

    Indecis. Tu ce zici?2713
    • Legat de asta, sunt comentatori pe aici care pot sa povesteasca mai in detaliu cum a fost cand s-au mutat cu mobila dintr-o parte in alta?
      @Marian cam ce diferenta e in strainatate intre 2 locatii asemanatoare, dar una mobilata si alta fara? Intreb pt ca in Romania cel putin prin 2019 nu era combinatie, diferenta era de 20-30 de euro/luna daca imi amintesc corect, si bagai o gramada de bani in mobila.

      171
    • @N cam 20% mai scumpe apartamentele mobilate dar si cresc riscurile pentru toata lumea. (asta ar fi cam 200 EUR in plus lunar).

      Ca idee – daca strici canapeaua de 1000 EUR proprietarul poate sa ceara sa platesti costul canapelei de 700 EUR, deprecierea e luata in considerare DAR la care se adauga costul cu transportul pt canapeaua veche, platit firma care sa cumpere canapeaua noua si sa o transporte-instaleze. Ca doara nu se ocupa proprietarul de asta. Doar angajeaza o firma. Care poate sa dubleze, tripleze lejer costul. Se plateste 250 EUR liftul pentru mutat mobilier greu in locuinta, 500 in total. Plus rezervarea parcarii, transportul, manevratul, montatul.

      Legat de garantie – e 2x chiria lunara. Dar daca chiriasul produce stricaciuni mari proprietarul poate sa ceara mai mult. Stiu pe cineva care a primit o solicitare de 20.000 eur la plecarea din apartament. A contestat, noroc ca a facut poze la intrarea in apartament si a ramas sa plateasca 200 eur niste becuri arse (pentru ca se plateste si electricianul – firma care vine sa schimbe becul). Tocmai pentru asta se face si o asigurare. Se asigura locuinta, mobila. Asigurarea e mai scumpa daca e mobilat apartamentul.

      Comentariu apreciat.282
  10. Cum e in Germania (fosta RDG). Inchiriezi aparatamentul gol si cu peretii albi si fara gauri. La final trebuie sa lasi peretii albi si fara gauri. Uneori e o bucatarie incoroprata alteori nu. Daca ai bucataria integrata si se strica ceva, repara proprietarul, daca nu a fost din vina ta(dat cu toporul in plita ceramica). Se plateste la inceput o garantie de reparatii, care poate ajunge si la 2000€ in functie de dotarile aparatamentului. La final vine cineva si zice daca e ok cum e dupa atatia ani apartamentul sau nu (cum e la leasing la masini). Primesti garantia inapoi, sau o parte din ea . Contractele de servicii (curent, internet, apa , caldura, etc.) se fac direct intre chirias si furnizor. Avantaje de ambele parti.

    Comentariu apreciat.465
  11. Ce cancer e grupul ăla. M-a mâncat în cur să intru să citesc pe acolo. Nu mai proprietari fără obligații acolo, care vor ca chiriașul să plătească TOT ce se strică în apartament.

    În ultima chirie mașina de spălat nu mai mergea, proprietarul a cumpărat mașină de spălat nouă. Aragazul arăta ca și cum ar fi fost din 1900 toamna, proprietarul a schimbat aragazul. I-am spus că vrem să punem plase de țânțari la balcon, a plătit. Am schimbat yala la ușa de la intrare, a plătit. Doar nu le luam cu mine la plecare să le plătesc eu. La cadă nu mai știu ce avea bateria, am chemat instalator, a plătit proprietarul.

    Unii vor doar să vină banii de chirie, restul chestiilor… „mai dă-i în pula mea”. Dacă pleacă și lasă căcaturi „domne, ce jegoși”. fmm

    Comentariu apreciat.729
    • Mașina de spălat și aragazul perfect de acord. Dar yala sa ți-o iei liniștit când pleci.

      106
    • NOU
      #47

      Si eu le propun chiriasilor sa se autogospodareasca si scadem din chirie sau platesc eu. Dar am un feeling ca adteptarile sunt un pic altfel, adica ei sa spuna ce nu e ok si deodata sa apar eu sau vreun mester cautat de mine, trimis de mine, dar dupa convenienta lor, sa faca treaba. Cred ca am fost destul de clar ca daca la asta se asteapta, sunt liberi sa isi caute in alta parte.

      41
  12. Eu sunt unul care ar plati pentru un registru al chiriasilor si sustin si infiintarea unui registru al locatorilor.

    204
  13. Locuința trebuie închiriată goală. Chiriașul preda in aceeași stare în care a preluat. Am avut 2 chiriași. Apartament complet utilat. Primul a lăsat apartamentul murdar. Următorii au fost 2 tineri. Execrabil după. Mucii șterși după canapea.
    Tocmai ce am purtat discuția pe subiect cu 2 prieteni chiriași. DE-bucataria utilata, restul a trebuit să își cumpere, la final de contract dc pleacă este obligat să își mute tot ce a adus, apartamentul predat la fel cum l-am preluat. BE-aceleasi condiții.
    Plan pt viitor: garanție 3 luni, apartamentul gol, plata chirie la început de luna, pleci mai devreme pierzi garanția.
    Chiriașul are impresia că dc da banii de chirie e îndreptățit la multe. Nu, are doar in folosință un bun proprietatea altuia. Respecta-l !

    Indecis. Tu ce zici?3536
    • Corectie plan – bucătăria utilata in spatiu

      42
    • @Miyamoto, din pacate nu cred ca vor merge planurile tale intr-o tara precum Romania unde chiria este vazuta ca un locuinta temporara. O sa fi foarte mic numarul celor care accepta apartament nemobilat.

      174
  14. Tu: „Cum știm că avem nevoie de o lege a chiriilor”
    Tot tu: „Iar de apelat la justiție, să stai 2-3 ani prin tribunale, costă mai mult avocatul decât paguba, că și justiția descurajează oamenii să-și caute dreptatea pe căi legale.”

    E amuzant. Vrei o lege si in acelasi articol spui ca legile sunt inutile.

    Comentariu apreciat.294
  15. O întrebare: De ce nu sunt mai populare apartamentele nemobilate? ( Doar bucătărie, baie , centrala, mașină de spălat) .

    132
    • Vad 2 explicatii una am zis-o mai sus, chiria e prea mare in RO la nemobilate cand iei in calcul si banii pt mobilat si utilat. A doua explicatie e ca le e lene/sunt zgarciti cand trebuie sa scape de mobila „clasica” pe care a avut-o bâticul cand a murit si prefera sa se chinuie asa, inlocuind rand pe rand in functie de cerintele chiriasilor si de cat de stabili sunt chiriasii. Asta bineinteles daca nu sunt niste nehaliti care toata viata au asteptat sa crape ai batrani sa le mai vina niste bani nefacand nimic, caz in care o sa te rogi de ei sa schimbe/ repare una, alta prin casa. Ca mai sunt romani dintr-astia care asa au invatat capitalismul de cand se uitau la Dallas, stiu doar adunarea.

      117
    • 3 e că mobila nu se potrivește niciodată, că nu sunt blocuri standard prea multe.

    • Proprietarul nu vrea sa faca contract care sa fie inregistrat si la anaf.

      21
    • Problema cu apartamentele nemobilate este ca nu merita decat pentru cineva care-si propune sa stea pe termen lung, ani de zile. Nu te apuci sa bagi bani in mobila si electrocasnice daca esti student sau daca proprietarul te poate scoate oricand pe strada, ca sa ai ce cara dupa tine la noul apartament.

      132
  16. Treaba cu peretii, aparatele din casa, tevi, etc , adica n,am venit cu ele in buzunar acolo, tin exclusiv de proprietar,,,da, si daca se rupe in 5 ani un lemn la pat nu inseamna ca l.am rupt eu…s,a rupt ca era vechi ca nu ma culcam pe covor …vreti 300$ pe un cotet, pune in + ma,tii si mai schimba ceva in casa ta…nu va convine? Da,l gol absolut, dar nu mai veni cu avioane ca frigiderul tau de 15 ani s,a stricat dupa 5 ani in care am stat si eu acolo, ca n.am jucat fotbal cu el prin casa!!!

    Indecis. Tu ce zici?2916
    • Vechi nu înseamnă 5 ani. Aia înseamnă proasta folosinta. Mobila e garantata 7 ani și dacă e folosita corect merge 10 ani. După 10 ani e logic ca vrei ceva nou fresh.

      10
  17. Și asa se duce mitul investițiilor în imobiliare 😀…’se plătește singur din chirie’…uite că ajungi să dai mai mult pe reparații decât iei de la diverse animale…..că mizeria de la tot pasul din tarisoara asta, nu e adusă de extratereștri, e făcută tot de mândrii urmași ai dacilor, corciti cu urmașii athinganeinilor…

    Indecis. Tu ce zici?246
  18. Cat m-am fâțâit prin Viena cu mobila mea dintr-un apartament in altul:)) ce soc am avut când am ajuns prima data.
    Am închiriat garsoniera mea in București, nemobilata, doar nu bucătăria mobilata și utilata. La scurt timp după ce am închiriat, m-a sunat chiriașul sa ii cumpăr mobila, că nu are bani:)

    131
  19. Eu din pozele astea doua vad un pic de mizerie si cam atat. 30 de minute de strans gunoiul. Sigur, de bun simt ar fi fost sa faca asta chiriasii, dar nu toti sunt la fel de simtiti. Dar daca nu au facut-o, o face proprietarul, ca 30 de minute de strans gunoiul nu e un capat de tara.
    Mai urat e cand in urma raman distrugeri, caci ala stie ca pleaca si nu mai are grija de nimic in ultimele saptamani, eventual la final trage si un chef si sparge tot ce prinde.
    Faza e ca birocratia la ANAF e atat de monstruoasa incat majoritatea proprietarilor se feresc de contracte. Nu, nu din cauza impozitelor, ca alea sunt relativ mici, ci din cauza birocratiei si a riscului sa te trezesti oricand cu recalculari si popriri. Da, am avut toate conturile blocate ca „asa a zis calculatorul”, desi cand am platit tot „cat a zis calculatorul” am platit. Te lupti cu morile de vant.
    Iar fara contract … e legea junglei.

    Comentariu apreciat.272
    • Si eu exact la sta m-am gandit. Daca nu sunt si alte distrugeri care nu se vad poze, dureaza maxim o ora sa strangi lucrurile lasate in urma in camerele alea.

      102
  20. Icoana e intactă.

    230
  21. Acum m-am prins de ce ma regreta toti proprietarii :)) Las casa bec, iau tot ce e al meu dupa mine, basca mai le las ceva mobilier pt urmatorii

    180
  22. Ms pt. pagina,,, citesc si ma crucesc de cata prostie exista si la cei cu bani…de saraci nu rad…aia n.au avut alta alternativa…dar cand vad comm,uri de la oameni care au 2,3 10 spatii libere la inchiriat si se plang acolo ca au lasat niste unii pufuleti sub pat,,,si,o merita!!!

    87
  23. A, vreti bani pe cotetul vostru de 28mp, 300$ pe luna si iesiti in pierdere? Bagati,l in regim hotelier cu 200, 300 lei pe zi si faci teoretic 6000, 7000 pe luna cu el…dup,aia scade utilitatile, schimbat asternuturi zilnic , spalat geamuri, baie, bucatarie, vase,aspirat , dat cu mopul, etc, asta daca nu cumva mai ai si ceva de reparat ceva,,,, daca ramai cu salariul minim net esti fericit,,, dar esti patron!!!🤣🤣🤣

    615
  24. La cum arata interioarele din Romania avem devoie de o revolutie arhitecturala. Stiu eu un designer de interioare bun pentru asta https://youtu.be/BYy_0r5c60E

    01
  25. Am trei apartamente inchiriate, in curand il bag pe al patrulea.
    Cea mai buna strategie pe care o aplic de 10 ani fara gres:
    -apartamentele renovate si intretinute, totul intact, mobila de calitate si destula, totul functioneaza perfect, electrocasnice de calitate. Fara vechituri ramase de la rude decedate sau chestii luate la sh.
    -lucrezi cu 1 singur agent imobiliar – avantajul ca in timp va cunoasteti si stie foarte bine ce chiriasi doresti – iti aduce doar oameni seriosi.
    -ceri mai putin decat pretul zonei – nu mult 50-70 de euro mai putin decat pretul zonei.

    Rezultatul – de fiecare data imi vin la vizionare 5-7 clienti intr-o zi, 4-6 din ei vor sa inchirieze, apoi tu poti sa iti alegi clientul. In momentul de fata am acelasi chirias la 3 camere de 6 ani, la 2 camere acelasi chirias din 2019 iar la garsoniera acelasi de vreo 4 ani.
    La cel de 2 camere, pentru ca mi-au placut persoanele – un cuplu de studenti la IT veniti din Braila, le-am dat cheile si i-am lasat vreo 3 saptamani gratis sa isi mute lucrurile din alta locatie – putini proprietari ar fi facut asta, majoritatea sunt ahtiati dupa bani si cred ca daca inchiriza un apartament sunt deja stapani pe chiriasi.

    In fine, ca in orice domeniu, daca oferi ceea ce ti-ar place si tie sa primesti merge treaba. Am si un prieten avocat care inchiriaza apartamente la pretul maximal, ba mai si vine dupa 2-3 luni sa mai ceara 50 euro ca e inflatie – pe total sta mai mult cu apartamentele goale si cu chiriasii prin tribunal, dar imi preda mie lectii despre cum nu trebuie sa ne batem joc de activele noastre.

    210
  26. Eu am apelat la Milluu pentru inchiriere. S-au ocupat si de vizionari (se pricep sa citeasca oamenii mai bine decat mine), au grija ca facturile sa fie platite si apartamentul sa fie verificat inainte sa plece chiriasul, plus curatenie intre chiriasi.
    Cred ca este un pas intermediar bun in imbunatatirea relatiei chirias-gazda.

    00
  27. Pentru autorul postarii: mobila a arătat bine, chiriașul a facut-o praf. La momentul vizionarii dacă nu îți place mobila sau altceva, nu închiriezi. Dar dacă închiriezi și distrugi poți sa ai dosar penal pentru distrugere. Și da as cere cazier ca la locul de munca.
    Pentru chiriasi: dacă plătești chirie -plătești sa locuiești și sa folosești frumos, și nu înseamnă că dacă plătești proprietarul trebuie sa pună banii la ciorap sa repare sau sa înlocuiască sau sa zugrăvească după tine. Fix asa e și în străinătate.
    Când se închiriază se aduce dovada ca ești angajat și ca ai cu ce plăti. Doua sau trei garanții, a doua și sau a treia în rate. Casa goala și sa își aducă chiriasii mobila pe care o pot strica cât vor și asa vor sta și 5 ani.
    Chiriasii de obicei stau maxim 1 an în chirie și strica deci nu se merita mobila noua, cea din poza este mai mult decât perfecta.
    De la anul putini vor mai da în chirie mobilat tocmai din cauza chiriasilor care devasteaza-nu suporta faptul ca stau în chirie și plătesc și proprietarul se îmbogățește 🤣.
    La plecare din chirie fie ca e mobilat sau nu ,chiriașul trebuie sa: lase zugrăvit cum a lăsat,igienizat,curățenie generala,fara mobila zgariata sau defecte. Nu faci-platesti.
    Nu puteți sa faceți asta,nu mai stați cu chirie,stați acasă.

    20

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile