Voi știați că zahărul și dulciurile agită copiii, da?

Azi se discuta la radio despre taxa aia pe băuturi dulci (soft drinks) ca o metodă de a reduce consumul de zahăr (complet stupid, dar nah, dacă atât îi duce capul) și mi-am adus aminte de ceva de la o ședință cu părinții: învățătoarea a spus părinților că nu trebuie să le dea copiilor dulciuri în loc de senviș la școală, că dulciurile agită copiii.

Ce se întâmpla: câțiva părinți le puneau copiilor la pachet chestii gen “două batoane de ciocolată” sau “două gogoși glazurate” și copiii o luau razna după ce mâncau.

Ciudat a fost că da, erau părinți care nu știau asta. Cum sunt părinți care nu știu că nu îi dai copilului dulciuri seara, că nu se mai culcă câteva ore după aia. Sunt convins că sunt destule clipuri video care circulă pe net pe tema asta, dar telefoanele sunt pentru clipuri cu pisici și manele, nu pentru chestii educative.

Cred că genul ăsta de anunțuri ar fi mai utile la TV decât “consumați apă” sau “sarea prea multă face rău”. Ceva mai aplicat. “Nu dați copiilor dulciuri seara”. “Băuturile acidulate strică dinții copiilor”. Din astea.

 

 

mancare-04

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

63 comentarii

    • in articolul BBC e vorba despre zahar ca posibila cauza pentru ADHD, in timp ce aici se discuta despre zahar ca potentiala cauza pentru „agitatia” copiilor, ceea ce se traduce printr-un plus de energie, si e departe de a fi catalogata ca ADHD.

      E un fapt stiintific dovedit ca zaharurile dau corpului un boost de energie (chiar daca temporar si de surta durata).

      Pe de alta parte articolul BBC doar scoate in evidenta ca nu exista suficiente studii pentru a confirma legatura dintre consumul de zahar si hiperactivitate, that’s all

      00
    • Am fost odata la un botez unde niste copii de 5-7 ani au reusit sa sterpeleasca o sticla de mountain dew. Tot ce pot sa zic e ca zaharul e fix plua.

      00
  1. mai bine pun impozit pe alea fara zahar gen crapcolazero, poate se reduce numarul de hipsteri

    00
  2. Complet stupid, dar da rezultate. A fost introdusa taxa aia in alte tari si conform studiilor au scazut vanzarile de sucuri si au crescut vanzarile de apa plata/carbogazoasa.

    00
  3. Încă una: “uitatul” copilului in fața ecranelor.

    00
    • Da, dar e foarte greu, spre imposibil. Alternativa ar fi ca parintii sa bage in seama copilul, sa se joace cu el, sa ii vorbeasca sau chiar (the horror) sa ii faca educatie

      00
    • Apropo de asta, eu nu mai am TV in casa de aprox 5 ani, dar nici nu ii simt lipsa. Fiica mea de 1 an si 3 luni nu stie ce sunt desenele animate, iar cand ii pun cantece sau povesti de pe youtube intorc laptopul cu ecranul spre perete, ca sa nu vada imaginile.

      Ma intalnesc la un moment dat cu o amica ce are 2 copii. Ma intreaba: ‘cum o faci sa stea intr-un loc mai mult de 10 de min sau cum o tii linistita?’ Ii zic ca o iau langa mine cu un teanc de carti mai interactive si niscaiva jucarii, musai un fruct prin zona si aia e. Sta si doua ore, ptr ca vorbim, ii arat diverse, ea e super linistita pentru ca e doar cu mine si reusesc sa fac de mancare, sa fac curat, sa lucrez ceva la laptop etc. Ea mirata imi zice: ‘nu stiu cum te descurci, ptr ca fara tableta sau TV ai mei mi se urca in cap’. Si o intreb: ‘pai cine i-a pus la TV de cand erau mici?!’ A fost liniste si ne-am dat binete…

      Sapt asta suntem in vacanta prin Germania si stam la niste rude care au trei copii. Mereu se da drumul la TV, iar fii-mea se uita vreo 2 min (pe ceas) la ecran, dupa care pleaca si se joaca cu capacele de la sticle, cutiile de lapte si mai nou dresurile mele :)) daca nu poate atinge sau lua in mana un obiect, daca nu il poate intoarce pe toate fetele nu e interesata.

      #proudmom
      #mamademodata

      00
  4. Glumesti nu? Sunt sigur ca ai dat un search si ai vazut ca mitul asta e debunked de o gramada de studii clinice.

    00
    • i-adevarat, totusi eu daca le dau dulce seara copiilor mei, adorm cu cel putin 1 ora mai tarziu, testat de mai multe ori.

      00
    • Cred ca ar trebui sa te documentezi mai bine legat de efectul zaharului asupra corpului uman in general. Asa o sa afli ca nu este un mit.

      00
    • tot studiile alea care spun ca nu esti barbat ca te nasti asa, ci ca e o constructie sociala si fie alegi, fie esti preconditionat sa fii asa?
      astept studiile care sa imi explice ca un caine latra ca asa a fost invatat si ca e un mit ca are asta in instict. nu e nimic iesit din comun, in curand asta se va pretinde

      00
    • Da-le si o cafea, ca si la aia sunt studii care spun ca e buna. Si-o tigara, dar numai acasa, la gradi nu au voie.

      00
  5. Nu stiu exact cum functioneaza si la copii dar dupa o anumita cantitate zaharul nu te mai face energic nu te mai agita ci te face lenes. bine e si simplu dc le dau dulciuri in loc de mancare, e mai ieftin decat mancarea desi acum probabil nu mai ieftin decat un sandwish de la lidl dar cum stiu saracia din romania ii da doua batoane de ciocolata din aia proasta mai ieftine sau 2 eugenii si apoi ne intrebam de ce suntem saraci si prosti, in tarile cu apa calda scoala are cantina dar la noi nici wc nu are, urmarile sunt cele asteptate.

    00
  6. Cred ca intrebrarea reala e: Cum facem sa agite si adultii, ca eu dupa ce bag un ecler imi vine sa dorm.

    00
  7. Cel mare acu vreo doi ani a dat iama in paharele din frigider în care pusesem portiile pentru întreaga zi de proteina si creatina.Ca înghețată.L-am găsit ca trăgea de canapeau din sufragerie să o ducă pe hol lângă scaunele adunate din toată casa.Nici culoarea fetei nu îl prea avantaja.

    00
  8. Hai sa fim seriosi… Al meu mananca castraveti murati, masline, si orice alt tip de muraturi de cand avea 1 an si tot agitat e. Daca-i dau dulce( ciocolata sau orice altceva, inclusiv siropul de tuse sau medicamentele cand e bolnav) vomita instantaneu.

    Cred ca depinde mai mult de organism si de cum metabolizeaza zaharurile.

    00
  9. Exista vre-un nutritionist pe aici care sa explice „ca pentru publicul lui Zoso” cum se metabolizeaza zaharul, ce este si cum functioneaza insulina?

    00
  10. Tu chiar vrei să bagi în faliment toți dentiștii, doctorii de diabet și industria dulciurilor? Trebuie să avem pe ce cheltui banii altfel ne-am permite prea multe lucruri, de exemplu un concediu la 3-4 luni în altă țară.

    00
  11. In UK, la fel, au introdus o taxa pentru bauturile dulci, dar pentru a mai usura NHS-ul de ceva cheltuieli cu diabeticii si, bineinteles, sa mai descurajeze din mancatorii de zahar tocmai pentru a nu ajunge diabetici.

    Alex Mihaileanu, ai legatura!

    00
    • Nu doar de la zahar faci diabet, asta cu dulciurile cum ca faci diabet e la fel ca aia cu gastrita sau ulcerul de la ardei, doar ca in timpul ala bagi o tigare si o cafea pe stomacelul gol. Bad carbs, good carbs.

      00
  12. Taxa pentru zahar ar fi la fel de stupida, sau nu, cum e taxa pe tigari si alcool.

    00
  13. Ok, am înțeles că e o problemă cu dulciurile.

    Pot să-i dau cafea în continuare, da?

    00
    • și un vârf de cuțit de cocaină.

    • ca sa fii parinte responsabil, da-i si-un prezervativ.

      00
    • Gluma ca gluma, dar citesc acum cartea asta: https://www.goodreads.com/book/show/34466963-why-we-sleep (highly recommended btw) si printre chestiile importante care mi-au ramas in minte e sa nu dam cafea copiilor. Pana dupa adolescenta se tot schimba in creier modul in care dormim si pare sa fie destul de nasol daca il deranjam. Cred ca se aplica cumva si la zahar (si cand zic zahar spun la modul generic ca eu si paste daca ii dau seara sigur adoarme cu minim o ora mai tarziu).

      00
    • Doar cu un strop de rom in ea

      00
    • Când eram mic, la bunici, fiibd comunism și criză, dimineața în lic de lapte cu cacao primeam lapte cu zaț de cafea. Ce rămânea de la cafeaua bunicilor, era pus „pentru culoare” în laptele nostru.
      Lapte cu zaț de cafea, colac cu unt, gem.
      Întreb serios: zațul de cafea consumat cum am descris mai sus, poate afecta dezvoltarea copiilor? Adică, de asta sunt agitat și acum, la 40 de ani? :)
      Tot mic fiind, tot sărăcie în comunism, uneori în loc de dulciuri ronțăiam una-doua boabe de cafea prăjită. :)

      00
  14. Pana si bunica stia asta… chiar mai exista oameni in 2018 AD care nu stiu asta si totusi procreeaza?

    00
    • Faptul ca meduzele au supravietuit 650 milioane de ani fara creier da sperante multora. Nu ai observat ca astia (brainless) se multiplica cel mai eficient?

      00
  15. oamenii nu prea fac diferenta intre copil agitat de felul lui sau unul care are si stimulent.
    culmea, parintii mei nu mi-au dat dulciuri cand eram mic si nici eu nu cautam prea mult. dar nici acum maica-mea nu e prea convinsa ca zaharul agita copiii. cand mai vizitez familii cu copii mici nu le mai duc dulciuri, ca in cateva minute dupa ce mananca incep sa turbeze si parintii ii cearta sau ii bat.
    nu stiu ce naiba de studii is alea care zic ca nu ii agita, dar am vazut cu ochii mei. si vad zilnic parinti care le dau copiilor iaurt cu ‘fructe’ pt foame si suc pt sete si pe urma ii cearta ca sunt agitati.
    dar cum civilizarea nu prea merge la noi decat cu legi din astea, eu sunt de acord

    00
  16. sunt dulciuri, nu e cocaina. daca ii dai cateva patratele de ciocolata nu o sa sara copilul pe pereti.

    00
    • Eu o sa-i pun si o tigara la pachet, nu se urca pe pereti de la una

      00
    • Ar fi util sa verifici pe eticheta cat zahar are ciocolata aia. Apoi incearca sa intelegi ce efect are zaharul asupra corpului uman – insulina, sugar rush, sugar crash.
      Faptul ca tu crezi ca nu are nici un efect bazat pe observatiile tale nu inseamna ca ce crezi tu e adevarat.

      00
  17. Zaharul care agita copiii este un mit care a fost debunked. Si in plus nu am vazut couch potatoes care dupa ce baga bomboane, snacks si suc incep sa se miste mai mult.

    00
  18. Am văzut că un iaurt degresat cu 0% grăsime conține 6g de zahăr la 100 g iar Coca-Cola are 10,6g zahăr la 100 g.
    Iar o Sana are în jur de 4 grame de zahăr la 100 ml, iar fulgii de porumb (exceptând pe cei care scrie că sunt fără adaos de zahăr și au 2% zahăr) trec lejer de 8% zahăr.
    Citiți etichetele ca să nu spuneți că nu dați copilului zahăr.

    00
    • In loc sa casti ochii pe etichete mai bine ii dai un spitz copilului sa plece afara cu mingea vreo 3-4 ore sau sa-i cumperi o bicicleta, cred ca e mai eficient asa.

      00
    • In iaurt nu e buba, se merge pe linia italienilor cu lactatele dulci. Buba este alta, am cumparat un pateu de porc la conserva mica de cateva zeci de grame. Cand ma uit peste ingrediente vad: glucide 4g din care 1.2g zaharuri… si acum stau si ma intreb, ce plm cauta zaharul in pateu?

      00
    • Mă uitam pe etichete pentru că eu vreau să evit pe cât posibil zahărul din alimentația mea. Am spus că vrea să fac mici schimbări și am început să fiu mai atent la ce cumpăr și pun pe masă.

      00
    • Aia e lactoza din lapte. Zaharul adaugat e problema.

      00
    • ai citit corect? Cum scria exact, „zahăr”, sau „zaharuri”?
      Știi câte „zaharuri” are o banană, de exemplu? Și nu are zahăr adăugat.
      Porumbul, cerealele în general, sunt dulcege. Au ceva zaharuri în ele… S-a inventat si hibrid numit „porumb zaharat”, care e mai dulce decât cel obișnuit.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.