Ștergerea clipului turistic de pe Youtube, jurnalistic și tehnic

Pe scurt: Ministerul Turismului publică pe 17 martie un clip de promovare trist și obosit, pe 18 martie ProTV dă o știre despre asta, urcă știrea pe Youtube, bifează că e conținut original, Youtube ia cunoștință și șterge clipul Ministerului Turismului. (sursa)

Și e trist că, de ieri până azi, nici un jurnalist nu a fost în stare să se întrebe cât de imbecil e algoritmul Youtube dacă șterge un clip urcat cu o zi înainte ca fiind copiat după un clip mai nou. E destul de cretin. Dar, pe de altă parte, la noi jurnaliștii nu știu să pună link pe sursă când iau ceva din altă parte (Petrișor Obae face asta frecvent, Mihnea Măruță obișnuiește și el, de ăia de la ProTV sau Digi24 nu mai zic), deci nu-i putem bănui de prea multă inteligență.

Și e amuzant că asta vine fix în momentul în care Youtube plătește niște oameni să plângă că noile reglementări ale Uniunii Europene va afecta drepturile de autor de pe platformă. Nu poți să nu apreciezi ironia.

Acum, dacă poate găsi cineva un oficial Youtube și să-i scoată nasul din fundul Global, ar putea să îl întrebe cum e posibil asta. Dar nu cred că se va putea.

Cât despre ProTV, atunci când nu fură tot ce prind de pe net și neagă că acele materiale ar avea drepturi de autor, fac campanii în care demască corupția și incompetența autorităților, că așa se face: furi ca să ai bani să faci materiale despre furt.

201903223022091717

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

14 comentarii

 1. ProTV mi-a sters contul de yt, la prima editie RAT, pentru ca urcasem filmari de la emisiune. Unde eram invitat de ei si unde aveam permisiunea de a filma orice.

 2. Deci nu PRO TV e de vina ca au incarcat clipul si l-au marcat ca fiind original, algoritmul automat al youtube e. Am inteles acum.

  00
 3. Deci daca eu incarc pe youtube un videoclip de la Metallica, bifez ca este „continut original”, atunci platforma sterge automat clipul de pe canalul trupei?!?
  Chiar nu inteleg cum functioneaza asta….

  00
  • e simplu: poti sa urci ce vrei tu. daca eu am copyright pe video, youtube iti da tie jos videoul.

   pt ca sunt tone de cazuri in care se urca copyrighted content inainte ca right holders sa urce ei insisi content. in momentul in care urca, restul copiilor fara drepturi sunt date jos.

   problema e la Minister, care nu stie sa foloseasca youtube.

   00
 4. cât de imbecil e algoritmul Youtube dacă șterge un clip urcat cu o zi înainte ca fiind copiat după un clip mai nou

  Nu cred că aici e problema. Poti inregistra o emisiune in direct si sa o urci inaintea canalelor oficiale. Faptul ca tu ai incarcat emisiunea inainte nu face ca tu sa fi cel îndreptățit să ai clipul pe youtube în detrimentul celor care s-au mișcat mai încet.

  Probabil dacă cei de la Ministerul Turismului marcau și ei clipul ca fiind conținut original, nu se întâmpla asta.

  00
  • @done8989

   Tocmai ce am incercat sa vad pe unde este sertarea aia de continut original pe youtube E posibil ca nu toata lumea sa o aiba. Posibil ca doar creatorii de continut agreati de youtube sa poata face asta. E doar o supozitie.

   00
 5. daca eu fur un clip postat de tine pe trafictube si il pun primul pe youtube iar la 2 saptamani dupa il pui si tu, inseamna ca youtube trebuie sa il stearga pe al tau ca al meu a fost primul deci e originalul…. sau mai simplu explicat: primul nu inseamna original. si nu e algoritmica, e logica de baza.

  00
 6. NOU
  #12

  inainte sa urce reportajul pe YT, ProTv trebuia sa ia legatura cu detinatorii de drepturi ai filmuletului si sa-i roage sa transmita catre YT ca ProTv are voie sa publice filmuletul
  (evident daca ProTv si „Proprietarii” picau la intelegere)
  „vina” este a pro tv

  00
 7. BREAKING NEWS de la cel mai înalt nivel:

  În guvernul condus de #Vasilica, noul clip de promovare turistică a României “este admirabil, e sublim, putem zice, dar lipseşte cu desăvârşire”. Conu’ Iancu, săracul, ar fi avut mult de lucru dacă trăia în epoca #fuckPSDragnea.

  P.S. De remarcat că site-ul oficial al Guvernului României este “not secure”!!! Pagina web a guvernului condus de #tutastatului nu oferă o conexiune sigură (https)…

  https://giphy.com/gifs/vasilica-YlJ49iXkEx9pgKakIX

  00
  • treaba cu „not secure” este impusă de serviciul de hosting de la STS … minunăția de web application firewall a lor este așa de veche că nu știe să lucreze cu SNI TLS, funcție care este implementată în browsere web încă din anul 2006.

   00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube