Statistica spune că avem șomaj mic…

Eurostat a dat astăzi publicității niște cifre care spun că avem șomaj de 5%, nici prea prea, nici foarte foarte. Sunt convins că politicienii vor sări ca rața la muci.

Problema e cum se raportează cifrele astea: ești șomer doar dacă te declari. Dacă nu, nu ești înregistrat în statistici.

Bun, pentru cine e interesat de cifre, poate calcula câte persoane sunt angajate legale (4 milioane), câti bugetari sunt (1,4 milioane) și unde sunt restul de 4 milioane de persoane apte de muncă care nu muncesc legal.

Mai mult, ce se poate face să muncească legal cei care o fac (că sunt convins că nu toți cei 4 milioane lucrează la negru). Asta e foarte greu, dar tot este o temă de discuție. Câți trăiesc din agricultură de subzistență. Câți locuiesc la țară și doar soțul are de muncă, iar ea lucrează în gospodărie. Câți sunt apți de muncă, dar nu este nimic de muncă în orașul lor și trăiesc din miliardele de euro trimise de cei care muncesc afară. Și tot așa.

 

 

consumerism-please-buy-things

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. Eu cred ca toate statisticile referitoare la România sunt făcute de gura UE și doar sa dea cât mai bine ” în poze”. Nu cred ca sta nimeni sa-si bata capul cu date exacte, pentru ca nu verifica nimeni și nu folosesc la nimic. Statisticile ar trebui sa aibă ca urmare niște planuri pe termen mediu și lung, ori, la noi, cine draq sa le facă?

    Comentariu apreciat.1889
  2. Pe naționalități nu se dă?
    Mă refer la imigranți sau cum plm se numește când ajungi cu barca sau cu cu planorul în altă țară.
    Că în afară mulți românii își rup spatele prin șantiere și restaurante, restul
    o ard pe ajutoare sociale și alocații pentru prunci. Suntem în Ramadan ? Să am grijă să nu vorbesc urât.

    Indecis. Tu ce zici?6056
  3. Ideea e cum definim somerul, ca aparent nu e doar „om fara loc de munca”, e ceva gen „om fara loc de munca care fara asistenta sociala moare de foame”. Deci daca nu te declari somer inseamna ca ai alte activitati si surse de venituri si nu-ti trebuie ajutorul de somaj => nu esti somer.

    Comentariu apreciat.507
    • noi cred ca putem sa il definim cum vrem dar cifra aia cred ca vine de la ANOFM cu numarul de persoane inregistrate ca someri. atat de simplu.

      Comentariu apreciat.700
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1238
    • “ The estimates in this News Release are based on the globally used International Labour Organisation (ILO) standard definition of unemployment, which counts as unemployed people without a job who have been actively seeking work in the last four weeks and are available to start work within the next two weeks”

      Nu sunt someri sunt “persoane neocupate” care au varsta legala de munca.
      Si asta e definitia acceptata international, cand se calculeaza rata somajului se iau in calcul persoanele neocupate.

      25
    • who have been actively seeking work in the last four weeks and are available to start work within the next two weeks.

      restul pana la milioanele lui vali nu au cautat si nu ii intrereseaza.

      ori lucreaza la negru ori au venituri mai mari decat salariul mediu din alte parti.

      30
  4. Atat timp cat aducem sirilankezi e clar ca nu exista romani in cautare de munca, deci somajul e mic

    Comentariu apreciat.6716
    • ai venit cu toporul la scrimă

      Comentariu apreciat.872
    • NOU
      #13

      Aducem srylankezi pentru ca romanii se refugiază la ,,stat” unde sunt salaŕii care-ti permit un trai decent fara sa transpiri abundent… sau o iei spre vest, unde se plătește la ora, unde transpiri, da îți ții familia în tara pe euro sau lire… sterline

      Indecis. Tu ce zici?1820
  5. ȘOMER, -Ă, șomeri, -e, s. m. și f. Persoană fără contract individual de muncă a cărei activitate nu se desfășoară în scopul obținerii de venit și care este în căutarea unui loc de muncă
    Eu nu cunosc om apt de munca care sa vrea sa munceasca si nu gaseste, adica someri, cunosc doar putori care pot dar nu vor sa munceasca si aia is asistati sociali sau persoane cu handicap(adica au dat spaga la medic sa ii faca bolnavi). Deci acea statistica este corecta.

    Indecis. Tu ce zici?2838
    • Pai ori is someti ori is pensionari handicapati ca ambele parca nu poti fi?!

      115
    • Subt ciumeți.

      91
    • Eu nu cunosc niciun om care lucreaza in industria spatiala. Dar ma uit in sus si vad ca incep astia sa scrie Coca Cola pe luna, deci poate sunt doar eu limitat in cunostinte, si n-ar trebui sa ma pronunt pe teme pe care nu le stapanesc…

      Comentariu apreciat.423
  6. Știi ce nu am înțeles niciodată?
    Se raportează relativ la ultimul recensământ? Sau cetățenii români cu acte?

    Și dacă un nene a fost în șomaj și au expirat cele X luni/ani cât se plătește șomaj…e șomer?

    Comentariu apreciat.300
    • daca figureaza inregistrat la ANOFM, chit ca nu mai primeste indemnizatie, ar trebui sa da. acum, ca o fi integrat cu sistemul revisal si cand se angajeaza brusc nu mai e somer in sistemul de someri, nu stiu sa iti zic.
      La fel cum un somer, fara indemnizatie isi deschide pfa si face amenajari interioare. registrul comertului notifica anofm sa il scoata de la somaj?

      141
    • da.

      60
  7. Vezi ca incurci putin itele/faci confuzii… rata somajului de ~5% e in baza unei estimari/a unor sondaje. Somajul declarat (cei care efectiv cauta prin ANOFM) e si mai jos, e pe la 3% rata. Dar da, esenta este ca figurezi ca somer daca iti cauti activ de munca.

    Mai departe. Avem 5,3 milioane salariati in firme care au cel putin 3 salariati sau la stat (fara armata). Mai sunt 1 milion+ PFA-uri/liberi profesionisti plus cei angajati la negru. Ca o cifra suplimentara, in Romania sunt inregistrate 6,7 milioane contracte de munca (daca tin bine minte o stire de la inceput de an)… deci doar contracte de munca, nu discutam despre PFA-uri/SRL-uri cu un unic asociat si asa mai departe (care sigur bat de 0,7-0,8 milioane).

    Daca vrei o masura mai buna a situatiei, te uiti la gradul de ocupare care, intr-adevar, nu arata prea bine in cazul Romaniei. Asa ochiometric suntem pe la 68-69% vs 75% media UE.
    https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Employment_rate_by_sex,_2022_(age_group_20-64,_percentage_of_total_population_for_each_category).png

    Comentariu apreciat.747
  8. S-au incurcat in cifre baietii.
    La Pilonul 2, ala de e musai sa contribui, sunt inregistrati 8,1 milioane de contribuabili.

    Deci, cati angajati sunt in Romania?
    Mai corect ar fi: cati oameni muncesc in Romania intr-o forma sau alta?

    Indecis. Tu ce zici?265
    • esti inregistrat daca ai contribuit la un moment dat. eu daca sunt somer de 2 luni, inregistrat la anofm, tot figurez la pilonul 2, cu 0 contributie in ultimele 2 luni.

      Comentariu apreciat.303
    • A scris cineva mai sus: populatie activa (care muncesc + someri, adica cei care cauta activ locuri de munca) = 8,2 milioane. Adica 67% din populatia intre 18-64 de ani, zice INS.

      Cei care lucreaza legal sunt aproximativ 6,7 milioane angajati, plus inca un milion care lucreaza ca PFA/liber profesionisti/intreprinderi familiale. Adica undeva la 7.7 milioane de oameni.

      Media UE e 75% ca rata de ocupare (e trasa cumva in jos de estul Europei). Franta pare campioana, cu 84%.

      50
  9. Rata somajului = someri / (someri + angajati civili) = 5%. Someri cu acte.

    Rata de ocupare a fortei de munca (angajati/persoane apte de munca cu varsta 15-64) = 64%

    Sunt o gramada de statistici interesante pe insse care raspund la toate intrebarile de pe aici dar trebuie sapat adanc, site-ul e facut de aceeasi secretara care a facut powerpointul ala antidrog.

    160
  10. Convenabil cum toți care menționează existența sri lankezilor închid ochii la faptul că majoritatea ălora aduși aici să muncească sunt exploatați la maxim.

    Multora li se „reține” pașaportul de către angajator, că nu cumva să fugă, deși este complet ilegal.

    Aruncați un ochi la ăia care fac livrări la Glovo & Co.

    Sunt aduși aici de către diverși șmecherași, angajați pe un SRL, îi bagă la livrări, le dau salariul minim (care e mai mare decât cel minim pe economie), după care încep să-i ardă:

    – taxă de închiriere pe scutere/biciclete
    – taxă de închiriere pe telefoane, că unii sunt amărâți și n-au nici atât
    – taxă pe cazare, deși stau câte 4-6 într-o cameră/garsonieră

    Am mai auzit și zvonuri că unii nu văd nici tips-ul pe care-l dă omul în aplicație, că deh, ajunge la SRL.

    Practic e sclavie modernă. Faptul că românii nu se lasă exploatați așa – sau, mă rog, că „șmecherașilor” nu le merge treaba asta decât la străinii ăștia speriați – înseamnă că sunt niște „lepre” și nu vor să muncească.

    • > Practic e sclavie modernă.

      Am mai scris asta, dar merge repetat. Aveam nevoie de niste boluri mici, am dat trei clici, 12 lei mai tarziu si m-am trezit cu 3 boluri de inox la pachetomat. 12 lei, 3 boluri de inox. Daca tu crezi ca pe lantul minat, forjat, stantat, transportat, impachetat, iar transportat, cineva nu e exploatat pentru aia 12 lei, esti naiv.

      Felicitari, ai descoperit ca apa e uda, si cu toate astea unii se baga singuri in ea, ca altfel mor de sete.

      Also, faza cu retinut pasapoartele e poveste din 2004, la fel ca aia cu acele la cinema si ambulanta neagra.

      Indecis. Tu ce zici?1427
    • alea pe care scria mapn erau mai bune

      72
    • la mine la firma sunt vreo 200. toti angajatincu acte in regula romanesti. au pasapoartele si actelevde identitate din tara lor la ei.

      sunt cazati in condiții minimale, e drept, containere, dar au apa calda, caldura, nu sunt supra aglomerati, nu mai rau studentii romani in camine, si au diurna.

      nu sunt pusi sa faca mai mult sau mai greu decat romanii.

      aproximativ in aceleasi conditii mai sunt cateva sute l alte cateva firme cu care colaboram.

      nu contest ca or fi si cazuri cum zici tu, dar nu cred ca sunt majoritare ci exceptii.

      si cum zic si ceilalti… oamenii astia sunt aici asa cum erau romanii in anii 90 in germania anglia spania.

      chestie care mai departe nu face decât sa confirme ca undeva intre timp Romania a parasit lumea aia si a intrat in lumea astălaltă indiferent cat le place unora sa se vaicareasca.

      Comentariu apreciat.421
    • Am avut trei ani srilankezi, in constructii. Baieti buni, dar nu se rup cu munca. Totusi, sa vii din tara ta in alta unde castigi de pana la 10 salarii pe luna…eu mi-as da interesul maxim. Doar cei mai in varsta, care mai lucrasera prin tari straine, erau constienti de sansa pe care o aveau. Am vorbit cu ei, multi lucrasera prin emirate si alte tari arabe bogate, sa vezi acolo exploatare, cica nici nu aveau voie sa vorbeasca cu arabii fara sa ceara voie. Puneau aia biciul pe ei. Practic ar fi putut fi si omorati fara sa se intample mare lucru. Noi le-am luat inclusiv saci cu orez, linte, cartofi etc., pe langa diurna si salariu. Cazare asigurata inclusiv la pensiuni, conditii foarte bune si pt un muncitor roman. Si tot au fugit mai bine de jumate, ii tenta foarte mult sa ajunga in vest. Dupa aia ma sunau de prin Franta si Italia, daca nu ii luam inapoi, ca nu e ce si-au imaginat.

      Comentariu apreciat.331
    • ofc că tips din aplicație nu ajung la ei.

    • Nu ma pot pronunta in cazul celor de la Glovo, Tazz sau alte companii de genul cum isi trateaza angajatii adusi de prin alte parti insa as dori sa povestesc experienta mea cu ei la fostul meu loc de munca.

      Am lucrat la o companie care are o fabrica producatoare de anumite produse pentru Ikea. Am inceput sa aducem srilankezi cam din anul 2022, in prezent aducand peste 300 de srilankezi.

      Conditiile oferite de firma catre srilankezi erau:

      – am incheiat contract de inchiriere cu anumite pensiuni care erau in stare buna si puteam sa facem minime renovari (adica nu era distrusa sau igrasie/mucegai etc) dar aveau spatiul de cazare mare. Deci aici cheltuiala proprie din partea firmei pentru a pregati cazarea cu absolut tot ce inseamna: paturi, lenjerii de pat, dulapuri, saltele, noptiere, produse de curatenie in baie, toate ustensilele necesare in bucatarie, rice cooker, microunde, frigider, congelator etc. Te rog sa-mi spui daca gasesti de toate intr-o tara straina, fiind muncitor necalificat.

      – acelasi lucru cu spatiile noastre proprii, hale pe care le-am transformat in camere etc. capacitate cazare in hale, peste 50 de persoane fara sa fie ingramaditi. Again, cu toate conditiile.

      – plata utilitati la cazarile respective (apa, curent, gaz, gunoi) suportate de firma

      – pana cand au putut munci (dura si o luna sa fie programati la Imigrari) evident ca cazarea a fost oferita de firma + mancare de la cantina companiei zilnic (meniul zilei si ingrediente sa-si poata gati singuri ce doresc)

      – transport gratuit cu autobuzul in tot orasul agreat cu societatea de transport public local

      – toti primeau o cartela la sosire cu minute si tot ce trebuie, sa nu ramana fara internet

      – daca doreau sa plece in Sri Lanka in concediu/vacanta/whatever firma ii ajuta cu bani (fie total, fie partial/ la libera discutie in functie de posibilitatile lor).

      – ei au ajuns in tara printr-o firma de recrutare ok si din cate am inteles ei au depus ceva bani ca sa fie recrutati si adusi deci nu e ca si cum i-am adus prin ceva subterfugii ilegale si ei erau sarantocii de pe lume.

      – paza asigurata de firma la fiecare locatie (sa nu intre persoane straine, sa nu fie certuri/sa se bata avand in vedere ca am adus exclusiv barbati).

      – firma de curatenie care venea saptamanal la fiecare locatie de cazare pentru a le face curat in bucatarie, hol si baile din camere

      Deznodamantul dupa 3 ani de ”comuniune” cu ei?
      – absolut toate locatiile au fost distruse in timp record: geamuri sparte, saltele distruse (mucegai – nu stiu ce au facut cu ele; patate, etc), rice cookere distruse (aveau nevoie pentru ca mananca foarte mult orez, cum noi ca natie mancam multi cartofi), tigai distruse

      – certuri si scandaluri intre ei, lipsa de respect si intelegere

      – absolut jegosi – am inceput sa le facem video-uri basic cum sa isi faca curat in cazarile dispuse de firma, ca sa intelegeti de ce zic asta, poate o sa pun candva si poze.

      – nu erau in stare sa isi faca curat cum trebuie, aruncat mancarea stricata in tomberoane fara sa foloseasca sacii de gunoi pana cand firma de salubritate a amenintat ca nu le mai ridica containerele nu s-au potolit

      – i-am pus la plata pentru stricaciuni: au comentat, unii au dat altii nu (eu aici as fi dispus imputarea din salariu daca strica lucruri in cazare dar am inteles ca era mai complicat legal)

      – au fugit ca prostii unii in vest si apoi reintorcandu-se la noi, de ce nu stiu avand in vedere ca nu stiu unde mai poti lucra fara sa-ti faci grija platii de utilitati. asa ca nu, pasaportul a fost la ei tot timpul si nu l-am tinut gaj.

      – cultura muncii la ei e joasa, adica muncim dar nu ne spetim. daca ati stii ca majoritatea srilankezilor se duceau la cabinetul medical din incinta companiei sa se planga de dureri de cap si de dureri musculare (a.k.a febra musculara) veti rade dar uite ca da, pentru asta se duceau la cabinet. sa nu mentionez de viroze, ca aveai impresia ca aveau gripa+covid+sars combinat si vor muri maine. absente multe.

      – probleme legale la locatii gen venit politia, amenzi, introdus persoane straine in locatie, bauturi alcoolice, droguri etc.

      – ramaneau usor fara bani si veneau pentru avansuri sa ceara in prostie.

      și multe altele…

      Concluzia dupa ce am interactionat cu ei? Nu mai vreau sa am contact cu astfel de natii. Firma i-a respectat si le-a oferit toate parghiile ca sa poata munci linistiti (ca la copii care trebuie doar sa invete si atat). Si-au batut joc de firma cu jet de fiecare data. Eu nici nu cred ca si-a scos investitia firma ca sa aiba angajati in fabrica. Asa ca personal, nu mi-e asa de mila de ei. Sunt perfizi si manipulatori si ar face orice sa ia ttot de pe tine.

      141
  11. Dudele astea cu ,, pașaportul reținut,, sunt mai vechi decât prima mea erecție.
    Ești în 2024, nu în 2004. Cu ce te legitimezi dacă te oprește organul ? Ai drept de muncă ? Nu domnule organ, am o cutie galbenă in spate de la un șmecheraș. Că ești în Uniunea Europeană, nu în India sau Turkmenistan.
    Exploatați la maxim.
    E acceptabil măcar că ai auzit zvonuri.
    Și străinii ăștia nu muncesc pentru că sunt speriați, ci pentru bani. Exact ca români plecați după anii 90 , când 1000 de mărci pe lună erau o avere. .
    Amărâții ăștia sunt românii plecați afară după revoluție.
    Nu o lua personal, e doar o opinie.

    Comentariu apreciat.3914
  12. Prin natura serviciului raportez date statistice la INS. Fain a fost cand la o conferinta, un ONG a prezentat date statistice luate de la INS, date ce se aveau ca subiect exact domeniul si judetul pentru care raportez. Erau alte numere.

    90
  13. Șomer nu sînt dar nici slujbă nu am pentru că lucrez online pentru cei din afară. Taxe plătesc. Oare în ce categorie mă încadrez? (întrebare retorică).

    50

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube