Starea de fapt

Nu interesează (și nu afectează) pe nimeni faptul că avem doar un guvern interimar. Azi eram în mașină și nu funcționa decât Radio Actualități, așa că am ascultat discursurile. Faptele sunt următoarele: o mare majoritate de votanți (restul nu prea contează) a trimis în Parlament niște tâmpiți. Și vorbesc aici de TOATE partidele. Tot o majoritate de votanți a decis să pună președinte un nene care pare pierdut într-o lume numai a lui.

Majoritatea nu are mereu dreptate. Majoritatea românilor sunt nevaccinați. Atât de scurtă a fost demonstrația primei propoziții.

„That millions of people share the same forms of mental pathology does not make these people sane” Erich Fromm, The Sane Society

Absolut toată lumea – și aici vorbesc de o majoritate absolută de cetățeni români – e convinsă că statul (wtf is statul?) și oamenii care ne conduc sunt de vină pentru numărul mare de morți. Având în vedere că statul a pus la dispoziție vaccinuri gratis pentru toată lumea, consider că nevaccinații au murit strict din cauza lor, în nici un caz din cauza statului, a sistemului medical sau a lui Vlad Voiculescu. Doar o parte dintre morții vaccinați au murit din cauza statului, pentru că acesta a fost incapabil să le asigure toată grija medicală de care aveau nevoie, din cauza celor nevaccinați care au sufocat sistemul. Cum ar fi ca mâine toți fumătorii să spună că au murit din cauza sistemului care le vinde țigări? Sau obezii pentru că e prea ieftină mâncarea la McDonalds?

Cu alte cuvinte, nu avem așa mulți morți, având în vedere că doar 10% dintre ei sunt vaccinați. Nu e cazul să ne lamentăm mai mult decât trebuie. 50-60 de morți pe zi nu e așa o tragedie, având în vedere cât de al naibii e virusul asta. Ceea ce se întâmplă astăzi în România, în spitale, în Parlament, în guvern, în magazine, la benzinărie etc. nu e nici șocant și nici grav. Este rezultatul tuturor deciziilor pe care le-am luat (sau i-am lăsat pe alții să le ia!) noi în ultimii 30 ani. Începând cu votul nostru. Cu goana după agoniseala și lipsa de interes, tot timpul anului și mai ales fix în ziua votului. Cu egoismul în care ne-a plonjat pierderea dictatorului.

Ceea ce se întâmplă astăzi în România ni se datorează nouă. Nu politicienilor, nu conducătorilor, nu primarilor, nu ministrului transportului sau ministerului sănătății. E aproape imposibil ca în viața ta sa fi luat cele mai bune decizii, iar pentru viața în comunitate să fi eșuat asa lamentabil.

Ceea ce se întâmplă astăzi în România este un hate generalizat al tuturor împotriva tuturor. Da, faptul că tu nu vrei niciodată să lași pe altul „care s-a băgat” să treacă în fața ta când ești la volan e consecința a ceea se întâmplă astăzi. Felul în care nu oprești aproape niciodată la trecerea de pietoni (că pietonul n-a semnalizat intenția, bla bla bla) a adus-o pe Șoșoacă la o tribună de la care debitează aceleași tâmpenii de un an de zile!

Faptul că-ți faci gard de 3m din beton e legat de faptul că PSD, PNL, UDMR sunt încă la putere în România. Exact. Tu crezi că nu e, dar este. Înverșunarea cu care îți cultivi ție însuți și îți educi copiii – stropșindu-te zilnic la sistemul de învățământ – să nu împartă nimic cu nimeni, să se „lupte” doar pentru ei „că nici pe noi nu ne-a ajutat nimeni”, toate astea au dus la situația actuală din România. Nu Iliescu, nu Constantinescu și nici Băsescu.

Dezinteresul nostru total pentru restul oamenilor din jurul nostru ne-a adus aici. Infracțiunile, crimele, jafurile, spargerile, furturile au loc cu precădere în comunitățile în care oamenii sunt concentrați pe ei înșiși. Pe mașina lor, pe curtea lor, pe camerele lor de luat vederi, pe gazonul lor, pe TV-ul 8K, pe pregătirea următoarei achiziții s.a.m.d.

Avem curaj să ne uităm în propria viață și să ne luăm la rost egoismul? Pentru că ăsta ar fi singurul câștig cert al situației pe care o trăim acum în România.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

97 comentarii

  1. Am uitat sa traim impreuna, sa formam o comunitate. Romanii stiu sa se uneasca doar in ura si rautate.
    Daca si parintii cat sunt de certati si suparati intre ei, cand greseste copilul ceva cat de mic se unesc imediat sa il certe.

    00
  2. Bag p*la…am ajuns sa îmi placa un articol scris de Fluture.

    00
    • are dreptate

      00
    • Me too. Aceeasi reacție am avut. La cite căcaturi bagă pe aici, de data asta a nimerit-o. De obicei întrerup lectura după primarul paragraf.

      00
    • finch: „căcaturi” fiind ceea ce numesti tu incapacitatea de a intelege si alte texte decât ce rontai tu in mod obisnuit? Intrebare retorica.

    • @Fluture
      Domnule dragă, ai o părere prea bună despre capacitatea dumitale de căca idei, mai ales idei interesante. Vanitatea te împiedică să înțelegi că șeful blogului acceptă să publici ca să faci trafic, să dai culoare blogului, nu că ai publica niste texte geniale, ce ating idei din unghiuri inaccesibile plebei, ce nu pot fi ronțăite de plebe. Dacă și în viață te comporți tot așa teribilist ca pe net, mă tem că nu prea sunt mulți oameni care te suportă mai mult de citeva minute. Mă tem retoric …

      00
    • finch, iti faci griji degeaba pentru vanitatea mea. Stiu exact de ce ma lasa Vali sa scriu pe aici. Nu e ca si cum m-a adus intr-un loc cu cititori geniali carora trebuia sa ma adaptez. Daca era asa, i-as fi spus de la inceput ca bara e prea sus pentru mine. Stiu in ce cloaca sunt, o vad la fiecare postare: oameni care altminteri nu au absolut nimic de zis, isi fac timp sa spuna ca au citit cacaturi. Pentru ca vanitatea lor ii impiedica sa vada ca tocmai au comentat… cacat.

    • După ce am terminat m-am uitat la autor! Eu mai acid decât Vali!
      Dar are dreptate, atât cât înțeleg eu dreaptatea!

      00
    • Scrie el bine câteodată dar nu cumva să zici ceva contra.

      00
    • Da domnule Fluturas, am comentat că în acest text ai enunțat idei coerente, iar în general ideile sunt deplorabile pentru mine. Citesc blogul, citesc un pic și din ce scrii tu, dar doar puțin, pentru că scrii prost și neinteresant pentru mine. Sunt dur la critică, mai ai și altceva? Te opărești cam repede pentru cît talent la scris ai …
      Cum e cu pergola aia? Ai rupt gura târgului? Se bat IKEA și Jisk pe proiect? Sau era Cristici cu pergola?

      00
    • „scrii prost si daca tot te-am prins aici, sa stii ca pergola aia a ta e tot de cacat”…

      Cam asta e nivelul oamenilor care vor si fac o Românie mai buna…

    • Nu fluture, cam ăsta e nivelul tău, cel care are ceva de spus altora, dar nu acceptă critică. Tu nu poți să accepți critica sub nici o formă, reacționezi aberant pasiv/agresiv sarcastic. Se numește tulburare nascisistică, cam toți oamenii cu ceva rezultate profesionale și poziție socială au așa ceva în diverse stadii, nimic grav. Știu că este frustrant să fii criticat de necunoscuți, dar tocmai asta este partea buna, că oamenii care nu te cunosc personal sunt sinceri dezinteresat. Tu te incadrezi perfect la nascisisti ce au nevoie de consiliere. Iar generalizarea de la final se încadrează iarăși la „căcaturi”. Eu cred că tu nu prea ai oameni în jur care sunt sinceri cu tine, că reacționezi rău la sinceritate…

      00
    • finch, cum dracu dau eu peste psihologi din astia care-mi fac portretul perfect de fiecare data? Si moca…

      PS. acum fugi tare, ca ti-am vazut comentariile alea eugeniste, nu ai ce cauta pe aici, ti-am acordat suficient de mult timp.

    • Finch, Fluture, get a rooom!

      00
    • Bă, culmea, și ăla dinainte mi-a plăcut, am rezonat cu fiecare literă, excelent, excelent!

      Plm, i-o fi dat Fromm mintea de pe urmă. Că scria Fluture niște mizerii de te durea fruntea. Fluture, mulțumește omului care ți l-a recomandat! :))))))

      00
    • @finch nu ii iau apărarea omului,îmi displace dar nu poți cataloga un text citind doar din primul paragraf. Când fac greșeală și îl citesc pe tot, in 99% din cazuri ( exceptând textul de mai sus ) avem păreri diferite. Si bineînțeles ca ma lovesc de aceasta nevoie narcisistico- Fluturesciana de a fi validat public și îmi vad comentariile șterse.

      00
    • L-a scris bine rau pe asta, cred ca a plecat din Romania, inse citeste linistes sufleteasca :))0

      00
  3. Sunt mulți cei decedați! Mai ales că sunt rudele noastre cu alegeri tâmpite.
    Măcar de ar fi un imbold…spre bunătate!

    00
  4. @fluture te-ai apucat de condus. In .ro?

    00
    • Pe ici, pe colo, doar strictul necesar. Maine am drum mai lung, ai idee cum e Bran-Bucuresti pe DN73?

    • daca scapi de judetu Arged cu toate bieletele considera-te happy.

      00
    • DN73 e intr-o continua reparatie de 30 de ani. Am fost prin vara zona, bagau asfalt la greu. In AG era pulbere, in BV e mai bine. Mult mai bine. Nu stiu unde au ajuns cu reabilitarea. Ia in calcul macar 30 de minute de stat la cozi.

      Concluzie; Habar n-am ;))

      00
    • Multumesc pentru raspunsuri, deci DN1 si ciotul de autostrada pâna la Snagov :-)

  5. C’est la vie Rumanie!

    00
  6. Dar cine ne-a invrajbit unii impotriva celorlalti? Nu cumva mizeriile din conducere prin incompetenta si/sau jegurile facute de ei in mod intentionat?
    De la lipsa tratamentelor in spitale, la „solutia finala”, la ia inflatie, saracie si mai nou segregrea societatii in buni si rai?
    Eu zic sa lasam ura la o parte si sa-i punem pe ei sa plateasca.

    00
    • Care ei? Concret cine si cum?

      00
    • cum care si cum? aia care nu-si asuma, vanduti sclavi la talibani =))

      00
    • @Adi: ei Guvernul, Parlamentul, toti nespălatii și pseudo experții care au ajuns in funcții publice. Toate partidele care sunt la putere sunt la fel, se cearta pe față, dar se inteleg pe la spate (pun intended), măsuri aberante și contradictorii bazate pe pseudo știința… mai continui?
      Și știi unde se ajunge? O sa ajungă la putere partide naționaliste care nu sunt moderate, ca sa zic extremiste, pentru ca ele sunt singurile
      Momentan care fac sau se prefac ce vrea populația.

      00
    • @krakatau
      Ce vina are Drula? Octavian Berceanu? Paleologu? Raluca Pruna? De ce ei sunt vinovati dar oamenii care l-au votat pe Dragnea Turcan sau Udrea nu?

      00
  7. Sa presupunem prin absurd ca de maine putem avea cel mai bun presedinte si cel mai bun guvern. Problema e ca nu stiu cine ar fi putea fi…

    00
    • m-as multumi si cu un presedinte ok-ish si un guvern bunicel :-)

    • Românii nu au nevoie de cel mai bun președinte sau cel mai bun guvern acum. Au deja cel mai bun președinte și cel mai bun guvern, mereu au ce e mai bun. Doar că nu pot aprecia asta decît cu o mică întîrziere, atunci cînd următorul e iarăși cel mai bun…
      Cel mai bun președinte ar fi ăla care dă decret ca munca să fie optională, iar venitul de 1000 euro viager obligatoriu, pe lîngă pensie sau ce venit mai are omul, că alea sunt după legile vechi. De unde banii ăștia? Pai nu e treaba președintelui, sau a primului ministru să facă rost de ei? A statului, că statul ce treabă are?
      Ați recunoscut Caragiale, Conul Leonida …

      Cine vrea să muncească e liber să o facă.
      Ce părere aveți, cîți ar fi de acord cu asta?

      00
    • de obicei modestia ma impiedica sa ma nominalizez insa pe cine sa pun prim-ministru?

      00
  8. Egoism pe dracu. Egoismul nu explica nimic. E vorba de prostie pura. S-a mai dus un mit – si anume ca romanul nu e prost, e doar egoist. Oricat de egoist ai fi, daca nu esti prost iti dai seama ca un vaccin este un vaccin, un rahat de vaccin cu care te imunizezi impotriva unui virus si atata tot. Poti sa fii cel mai egoist om din lume, dar daca te musca un caine pe strada te duci si te vaccinezi antitetanos si antirabie.

    La fiecare runda de alegeri apar aceleasi mirari si intrebari: de ce nu voteaza lumea, ca daca ar vota tot poporul altfel ar arata tara. Uite ca a votat acum toata tara. Tot poporul a votat si asta e rezultatul: 70% analfabeti stiintific, naivi, ignoranti, speriati de bombe si de medicina, de stiinta, de logica simpla.

    Un popor format din 70% prosti nu are nicio sansa sa devina ceva in lumea asta. Oricate fonduri europene ar primi, in orice structuri internationale ar intra; in UE, NATO, in URSS, uniti cu Moldova si cu Ungaria si cu Bucovina, cu China sau cu SUA, cu oricine vreti voi. Nicio sansa.

    Egoism? Aiurea. Egoismul nu explica cel mai mic IQ din UE, brat la brat cu Bulgaria.

    00
    • Hate indreptat impotriva prostilor. Dar tot hate. Raspunsul prostilor va fi tot hate „bine ca esti tu destept”. Oh, dar ce a mai avansat discutia :-)

      PS. Nu e nevoie sa devenim „ceva in lumea asta”. Chiar nu e nevoie. Nu conteaza. Mai putin hate insa… chiar conteaza:-)

    • Nu e deloc ‘hate’. Dar ce se intampla in Romania nu mai poti explica doar prin egoism. Sa nu te vaccinezi pentru gripa de sezon, asta o poti explica prin egoism. Nu te-a afectat niciodata gripa, ai mai avut, stii care e treaba, esti egoist si ti se rupe daca ii imbolnavesti pe ceilalti. Insa nu poti explica cel mai mic IQ din UE prin egoism. Nici jumatate de carte citita pe an. Nici jumatate de tub de pasta de dinti pe an. Si nici 70% nevaccinati. Media varstei in Romania este de peste 40 de ani. De la 40 de ani nu mai esti tanar, ar trebui sa intelegi niste lucruri, oricat de egoist ai fi.

      La egoism ii poti incadra pe aia de 20-30 de ani. Sunt sanatosi, ii doare la basca de ceilalti. Ok, aia sunt egoisti. Dar restul populatiei? Aia care mor prin spitale o fac din egoism? Astia care stau acasa pana horcaie, o fac din egoism?

      Egoism plus prostie. Poate asa. Dar doar egoismul nu explica situatia din teren.

      00
    • As relativiza un pic.

      IQ-ul e o prostie, nu ai cum sa faci extrapolari din astea dupa ce ai facut un studiu pe 100-1000 de oameni. E o prostie. Hartile alea care circula pe aici au o singura menire: „hate”-ul si „eu sunt sunt mai inteligent decât media, daca pot sa-mi dau cu parerea despre IQ-ul mic al românilor”.
      Sunt 40.000 morti. Vor fi 100.000? Hai sa zicem 200.000. Aia 200.000 sunt cei despre care vorbesti tu ca „mor prin spitale” sau „stau acasa pana horcaie”. Sunt 1% din populatie… Nu poti sa tragi concluzia ca toti românii sunt prosti de la asemenea cifre.

      Sigur, faptul ca nu se vaccineaza spune ceva despre ei, dar cauzele nu sunt doar „de prostie”.

    • @Fluture
      Hartile alea arata faptul ca uneori punem botul la orice prostie frumos ambalata fara sa gandim, mai des decat altii.
      Sa ne gandim ca sunt oameni care cred ca vaccinul te sterilizeaza pe 3 generatii sau ca iti injecteaza cip in tine. Si nu e o problema daca ar fi vorba de ceva izolat, ci de cazuri recurente prin diferite bule.
      Nu e vreun hate in chestia asta, ci realitatea asa cum este. Hate-ul apare cand incerci sa demontezi acele bazaconii si oamenii nu vor sa renunte la acele credinte si discutia devine violenta.
      Pur si simplu suntem in punctul in care oamenii rationali si decenti si-au atins limitele si incep sa militeze pentru niste solutii extreme. Si paradoxal ambele parti au dreptate, dar niciuna nu este dispusa la un compromis.
      Chestia asta exista de mult timp in societate, doar ca the new social media a viralizat-o. Si la toate lucrurile astea adauga presa vesnic mancatoare de rahat, care intretine starea asta. E mai viral un mesaj al unui preot nebun care indeamna la nesupunere, decat un mesaj al unui preot decent ce indeamna la decenta si asta se traduce in orice domeniu vrei.
      In ultimii ani a fi decent s-a dovedit a fi o slabiciune si oamenii s-au cam saturat. Fix din cauza asta exista hate-ul in discurs si peste tot.

      00
    • Asdad, eu cred ca oamenii sunt pur si simplu pierduti. La modul ca nu prea stiu ce sa faca cu viata lor, nu stiu de ce exista pe Pamânt si nici nu au cunostintele necesare pentru a cauta (in carti! sau in discutii cu alti oameni) sensul acesteia. Iar de când rolul bisericii a ajuns la gunoi, oamenilor le-a devenit si mai greu sa gaseasca raspunsuri la intrebarile lor.

      Când esti „decent dar ai ajuns la o limita”, mai degraba e „esti depresiv si mai ai putin s-o iei razna daca nu-ti raspunde cineva la intrebarile tale existentiale”. Un om decent ar trebui sa stie ca „hate–>violenta” si nu duce in nici un caz la nimic mai bun in viata lor, dimpotriva.

      Eu cred ca astia cu „solutii extreme” sunt, de fapt, extremistii care au revenit la putere, puterea pe care le-a dat-o social media…

    • PISA (600 de mii de studenti testati din 79 de tari) si TALIS (260 de mii de profesori din 48 tari) nu sunt concludente si sunt facute pentru hate pe facebook. Sa bage raca intre oameni. Mhm.

      00
    • 10.000 de studenti (0,05% din populatia României) testati cu niste teste stupide si apoi concluzii pentru restul de 99,95%. Relevant.

      Testele de IQ date unor studenti nu pot reflecta gradul de inteligenta al unei tari. Care grad de inteligenta nici macar nu e important, pentru ca nu gradul de inteligenta (ala reiesit in urma unor teste cu cifre, litere, culori sau forme) poate spune in ce fel vor interactiona oamenii unei tari intre ei si ce fel de societate vor construi!

    • Romanii nu au întrebări existențiale, au certitudini. De unde am scos asemenea afirmație? Tot din statistici, 86% religioși, daci liberi, vajnici, fără dubii. Exagerez, românii nu au întrebări existențiale pentru că acum 7500 de ani cineva deja știa răspunsurile și le-a scris pe oalele de la Tărtăria.

      00
    • Testele logice sunt stupide.

      Inseamna ca e doar o coincidenta ca tarile care au scos cel mai mare scor la testele alea stupide au cea mai mare rata a vaccinarii. Iar alea care sunt pe ultimul loc, au cea mai mica rata a vaccinarii: Bulgaria si Romania. Fie.

      De fapt, romanii si bulgarii sunt egoisti. Egoisti dar nu in sensul in care sa le fie lor bine, ci sa le fie rau. Dovada de inteligenta :)))

      00
    • @Fluture
      Majoritatea oamenilor vor sa trăiască fără grija zilei de mâine și sa știe ca statul ii ajuta în caz de vreo nasoala. În esenta cam asta își dorește orice roman indiferent de condiția sa. Problema este ca romanul si-a făcut cum a putut datoria fata de stat, numai ca statul l-a cam uitat. Și treaba asta se întâmplă sistematic de vreo 30 de ani, iar fiecare s-a adaptat situației.
      În același timp au existat oameni care s-au încăpățânat sa creadă în România și în ideea de stat. Ei bine oamenii ăștia sunt extrem de deranjați de situația actuală și toate frustrările din ultimii 30 de ani ies din ei. Unii vor emigra, dacă nu o fac deja, insa cei mai mulți vor adera la un mesaj extremist și autoritar pentru ca sunt frustrați și au ajuns în punctul în care vor sa dea foc la tot, lipsește scânteia doar.
      Sa fi decent în zilele astea și sa nu te apuce un pic depresia mi se pare imposibil. Mai ales dacă vreun cunoscut/cineva drag o mierleste din cauza situației sanitare. Și din depresie poți pivota lejer în soluții extreme vezi ce am scris mai sus.
      Toată situația curenta se va stinge și fiecare va merge înainte, insa nu cred ca viitorul o sa fie okish pentru muritorii de rand.

      00
    • Studiile preliminarii pentru vaccinul anti-covid au fost facute pe mult mai putin de 0.05% din populatia lumii si au fost foarte relevante. 0.05% este relevant. Ca tii tu neparat sa crezi ca testele sunt stupide, ok. Ca nu vezi rezultatul acelor teste in comportamentul a 70% dintre compatriotii tai ci vezi doar egoism, iar bine.

      Dar unde este egoismul in situatia in care sunt acum romanii (70%). Ce are de castigat un roman in detrimentul celorlalti daca nu se vaccineaza? Ca intra la 8 seara in casa de luni? Egoismul presupune o actiune, presupune a castiga ceva in plus fata de ceilalti chiar si in defavoarea celorlalti. A te pune pe tine pe primul loc. Cum se pune un om care nu se vaccineaza in mijlocul unei pandemii pe primul loc? Sa crezi in tot felul de conspiratii si sa ai tot felul de frici irationale nu te face egoist.

      00
  9. da, ai dreptate doar ca nu, stiu, la modul general ai dreptate, dar toate astea sunt parte din ecuatie, nimeni nu se poate sustrage ecuatiei si nici nu trebuie sustras din ecuatie pentru ca aia e realitatea, part of the crew part of the ship, ironic responsabilitatea nu inseamna sa gasesti responsabilul, altfel, „how could I be responsible? I was sleeping..or on the toilet”

    00
  10. Între stat și cetățeanul de rand nu exista încredere și nici între cetățenii de rand. Și suntem aici din cauza a 50 de ani de comunism plus 10-17 ani de tranziție.
    Faptul ca am rezistat atâta timp și nu ne-am descompus cum s-a întâmplat cu Iugoslavia în anii 90 e o performanță. Vom trece și prin aceasta pandemie cum am trecut și prin altele și asta e. La final nimănui nu-i pasa de restul ci doar de el.

    00
  11. Doar verificam ceva.

    00
  12. Dar te inseli, exista unitate si chiar si inversunare. Pb e ca nu esti in bula care trebuie, aici e liniste si pace. In bula nevaccinatilor este forfota mare: se impart informatii anti vaccin, se dau retete babesti, AUR si sosocii cresc(se vor impaca), se pregatesc demonstratii anti guvern si anti sistem si se discuta deschis despre iesirea din UE si intoarcerea la valorile romanesti si patriotism. S-ar putea sa vedem niste surprize de proportii la alegeri.

    00
  13. Eu zic ca e doar prostie. Faci vaccinul in primul rand pentru a te proteja pe tine, apoi ca sa protejezi comunitatea. Trump mi s-a parut super egoist, pe langa multe altele. In schimb nu mi s-a parut niciodata prost. Trump e vaccinat…

    00
    • romanul de rand probabil il considera prost pe trump dar e mai prost ca trump, insa are incredere in geta de la 3 care a postat pe facebook

      00
    • tanti geta e palpabilă, trump e departe.

    • „tanti Geta e palpabila” – :)

      00
    • Eu nu am motive sa ma protejez, am trecut prin boala fara simtome pentru ca sunt sanatos si cu un sistem imunitar functional, si de restul comunitatii mi se rupe 💪

      Semnat, poporul român.

      00
    • Știu dintr-aștia anti care au trecut prin boală cu ceva distracție și stat în spital – și tot nu fac vaccinul. Că „ăștia mint”, că nu moare lumea de corona, că statisticile sunt false, că nu știu ce e în el, etc. Asta așa, pe teren, în orășel mic de provincie, nu în bula burghezo-IT-istă. Pe ăștia nu îi convinge nimic la momentul ăsta.

      Change of plans, scapă cine poate.

      00
  14. acum multa vreme aparusera pe net niste luari de pozitie de la niste grei, plesu, cartarescu, d-astia, ceva cu „exceptionalitatea raului”. cum ar fi ca in lipsa unui ceva in care sa fie si romanii primii, au gasit prostia si rautatea ca domenii in care sa exceleze, evident insa doar la nivel autodeclarativ, ca ei in realitatea nu sunt asa. texte lungi, pritocite. cred ca isi mananca tastaturile acum.

    ceva mai recent, alti grei vituperau mult si agresiv la dresa celor care aveau ceva rau de spus la adresa acestui popor. ma intreb daca si ei isi mananca tastatura acum.

    in rest nu pot sa zic nimic (le-ai zis tu pe toate in locul meu). felicitari pentru un articol exceptional.

    00
  15. „Asta stiu ca combate bine.” Sunt de acord ca suntem aproape o societate de pshisopati (totala lipsa de empatie in randul romanilor). Dar, poate ar trebui vazut putin si dece s-a ajuns ca un popor intreg sa fie asa. Pe langa lipsa fibrei care ne caracterizeaza in mare parte, mai sunt si neste chestii care ne-au lucrat la psihic vreo cativa zeci de ani … asa cum, cativa zeci de ani i-a lucrat la psihic si pe ai nosti parinti. Cacatul se transmite din generatie in generatie si e greu de curatat. Nu imposibil, ci doar greu. Si pentru asta e nevoie de timp, rabdare si o minima continuitate in actiuni.

    Suntem departe de restul Europei, suntem departe de ceea ce ne dorim. Dar … daca ne uitam in sptate si comparam inceputul anilor 2000, cand toata lumea era ca scapata din lant, cu punctul in care suntem acum ( ignorand cacatul cu vaccinarea… ) nu cred ca poate spune cineva ca nu s-au schimbat lucrurile in bine.

    00
    • Accept mai degraba explicatia cu „lucratul la psihic” ani de zile decât laconicul „românii sunt pur si simplu prosti”. Mie nu mi se par mai prosti sau mai destepti decât alti europeni. Si faptul ca vreo 6 milioane traiesc zilnic printre alti europeni si nu auzim grozavii despre ei mi se pare ca e tot in favoarea românilor.

      Schimbari fata de 2000 sunt. Destule si bune. Doar ca la nivel individual e mai greu sa vezi schimbarile globale ale societatii. Plus o forma de narcisism (benign in cea mai mare parte) care ne face sa credem ca noi suntem mai evoluati/mai inteligenti decât restul…

    • Prostia nu e neapărat în gene (în afară de anumite patologii). E în sărăcie și tot ce derivă de acolo: alimentație proastă, boli, lipsă de educație și cultură, etc. Iar când ești sărac nu mai ai decența să faci lucruri pentru că „așa e bine”. Ăla e un lux pentru bogătași.

      00
  16. Aia cu lasatul egoismului merge pana cand afli ca in romanistan faptele bune nu raman nepedepsite…

    00
  17. Romania e pe ultimul loc din Europa la orice indicator care tine de civilizatie, educatie etc. Oricat ai fi de bine-intentionat, generos si deschis, esti inconjurat de o majoritate care „nu are dreptate” (cum zice autorul) sau formata din prosti (cum zic unii comentatori). Indiferent de motive, majoritatea asta trage societatea in directia gresita, cu o forta si o inversunare cu care nu poti lupta decat din postura de etern Don Quijote. Sigur, e frumos sa fim si mai generosi, si mai intelegatori cu majoritatea asta, sa fim mereu calul de bataie… Sa devenim mai buni, ca asa sigur nu ni se caca majoritatea si mai abitir in cap, ci devin si ei mai civilizati si mai educati, convinsi de puterea exemplului.

    00
    • In Romania nu functioneaza puterea exemplului, ci puterea lui ‘merge si asa’. Ca sa nu mai vorbim d ediferenta dintre un popor si o populatie (inculta, prost educata, fara minimum de cunostinte sanitare, nespalata si , da, proasta).

      00
  18. De ce explici bulei tale de 30% ce hatereala e in cealalta de 70%?Se vede cu ochiul liber.Sau crezi ca sunt mulți pe aici cu garduri de 3 m din beton care își educă pruncii sa nu împartă cu nimeni nimic in timp ce strivesc un pieton pe trecere?!Bula ta știe. Celeilalte nu îi pasă.

    00
    • Sa zicem ca dupa câtiva ani pe aici cam stiu care e profilul cititorului/comentatorului. In nici un caz nu sunt aici cei 30% despre care vorbesti tu. E suficient sa vezi mânutele verzi la comentariile antivaxerilor sa-ti dai seama ca oamenii de aici nu sunt toti din bula ta.

      Cred ca ai fi mirata sa vezi ce procent de oameni de pe aici are gard mare de beton:-) Cel putin aia cu „imi pasa doar de mine si familia mea” sunt legiune, n-au nicio problema sa se enunte pe aici, iar doua secunde mai incolo sa besteleasca tot ce face prost statul de dupa gardul lor. Ca, na, ei sunt doar pentru ei si familia lor, dar au nevoie si de stat sa le dea educatie buna copiiilor si spitale curate. Si autostrazi. Si transport in comun. Si functionari amabili. Si…

    • @fluture Dacă te adresai ambelor bule makes sense.Nu am observat comentatori antivaxxeri cel puțin la postul asta,my mistake. Dar felicitari că ai reușit să aduni sub același acoperiș opinii divergente.

      00
  19. Când vezi prostia celor din jur, și ai deja la activ câteva tentative eșuate de a face un bine comunității, tre sa fi chiar prost sa insisti și sa aștepți alt rezultat. Daia omaneii normali se izolează într-o bula a lor și se înconjoară de oameni cu care rezonează. Eu asa am făcut cel puțin, și e al naibii de bine. Eu am schimbat ce puteam schimba la mine, sunt cetățean model, nu fac evaziune, nu trec pe rosu, nu arunc hârtia pe jos, îmi educ copil în același spirit, și e ok.

    00
    • E al naibii de bine pana cand, inevitabil, va trebui sa interactionezi cu cineva din afara bulei (eventual chiar sa depinzi sau sa fii influentat de decizia pe care o va lua).

      00
    • Si, dupa ce te-ai autointitulat cetatean model, esti multumit cum arata societatea din afara bulei tale? Daca esti multumit, atunci all good, keep going, nici macar nu ai nevoie sa participi la discutii despre ce e societatea si care e treaba cu egoismul nostru :))

    • @raduq: nu poți controla totul pe lumea asta, macar sunt mult mai liniștit. Știu ca suna a hipstereala poate dar nici la tv nu mai ma uit, vad doar documentare ocazional. Pe internet îmi aleg eu entertainmentul și exista infinite podcasturi despre orice iti gadila intelectul. Și sa sti ca e bine, cum spuneam, sunt mult mai liniștit.
      Evident, exista situații când trebuie sa interacționezi cu instituții sau persoane care sunt în alt film decât tine, dar sunt gestionabile, pana acum. Alta varianta mai buna nu am găsit după câțiva ani în care ma agitam ca un pepsi pt a schimba ceva în societate, dar în zadar.

      00
    • @fluture: ironic, stiu, dar asta simt, asta am făcut. Nu pot sa insist așteptând alt rezultat, cum spuneam.

      00
    • Fluture cred sincer ca daca ar fi mult mai multi „egoisti” precum Cristi si societatea ar arata altfel. Din nefericire nu este cazul. Eu unul vin odata pe an in tara si daca la nivel material schimbarile se vad, la nivel uman cred ca suntem pe tobogan. Fiecare cu piticii lui, nu ma mira atat ca se baga unul in fata mea cu masina, pina la urma suntem doi necunoscuti, pe mine ma uimeste modul in care oamenii se adreseaza unui ospatar fie ca esti intr.o bodega fie intr.un restaurant de lux. Nemuritorul de acum” Imi aduci si mie ” Daca la chestii din astea marunte nu mai poti arata respect fata de un om, ce sa mai astepti la altele mult mai importante? Citind textul tau doua chestii mi.au venit in cap instantaneu poate fara nici o legatura. Miorita, in care mai bine mori decat sa faci ce trebuie si un vers al Parazitilor „Daca nu putem schimba lumea, macar sa ii dam foc” Cred ca aici suntem ca societate, ne autodistrugem, dar, ne simtim bine. La nivel individual se regleaza chestia asta la un psiholog probabil dar la nivel de societate nu stiu care ar fi solutia. Poate chiar este mai bine asa, sa atingi fundul si sa pleci pe alte baze pentru viitor.

      00
  20. Egoismul este NORMAL in orice societate si il regasesti in orice tara. S-au dus vremurile in care iti rupeai oasele pentru „tara”, mai ales acum cand vezi ca eforturile tale ca si cetatean sunt anulate de toate „personalitatile” din ultimii ani.

    In bula mea toti s-au vaccinat, au stat pe fundul lor acasa, daca si-au luat bucuria, isi educa urmasii cum poti de bine etc.

    Problema este cand descreieratii de tipul Steer si Sosoaca au platforma de varsat cacaturilel lor peste tot: Facebook, televiziuni etc. Cand se fac talk-show-uri daca e sau nu e OK sa ne vaccinam, cand MEDICI cu patalama se declara antivaccin etc.

    Nu exista consecinte.

    A murit careva din cauza ca tu, olivia steer ai SFATUIT clar pe net sa nu se faca Papanicolau, sa nu se vaccineze etc.? Bun. Dat in judecata, cerut daune, pana te saturi. Prin alte locuri nu exista site care sa prezinte articole despre finante, chestii legale sau sanatate si sa nu aiba ditai disclaimer: these articles should not be considered legal/medical/financial avice etc. Pentru ca, daca se gaseste unul sa faca o prostie si te acuza pe tine, ala cu situl / pagina de Facebook ca de la tine s-a inspirat cu porcaria, esti bun de bulau si de plata.

    Facebook baneaza grupuri de mamici mai tari ca Gogu’, pe Arhi si altii ca el, ca nu mai stiu cum sa mai combine prenumele sa se inregistreze la loc. Am prietena care face online marketing si i-au inchis contul. De ce? Dracu’ stie de ce, ca niciunul din astia de-i mentionasem nu face nicio chestie nasoala.

    Dar capra aia de Steer si alti descreierati au liber sa scrie ce vrea pla lor.

    Exista o parte destul de importanta din corpul medical care-s inca nevaccinati. Asa. Cum poti sa fii doctor / asistent si sa nu crezi in stiinta? In medicina? De fapt nu e atat de greu de imaginat, cand te gandesti ca la ani dupa ce s-a stabilit clar ca homeopatia e vax, sunt inca medici care prescriu tratamente homeopate.

    Atat timp cat nu isi ia nimeni peste bot pentru ca promoveaza chestii antivaccin, cat nu se impune vaccinarea in anumite specializari (asa cum se intampla si prin Europa si alte locuri), cat nu face mass-media front comun PRO-vaccinare / stiinta … poti sa fii mama altruistului, ca te lupti cu morile de vant

  21. Sunt de acord in mare cam cu tot articolul insa am doar cateva mentiuni, nu sunt menite sa-l demonteze
    – „Faptele sunt următoarele: o mare majoritate de votanți (restul nu prea contează) a trimis în Parlament niște tâmpiți.” – nu sunt 100% sigur de controlul pe care-l are cetateanul simplu asupra votului. Stim foarte bine, nu trebuie sa intru in detalii. Pe langa asta, zi-mi pe cine pui in locul astora adusi de 30 de ani.
    – Sa nu uitam ca Romania a venit din comunism de curand, nu iau apararea dar parerea mea ca ne asteptam la chestii profunde de la o natie care abia a inceput de cativa ani sa vada si alte posibilitati decat ratia de la paine. Tu te astepti de la un om tinut in puscarie 30 de ani, cand iese afara sa fie total schimbat si in rand cu lumea.
    – Rezultatul a ce se intampla este si din cauza mass mediei si celor care au intoxicat cu cacaturi poporul. Tot felul de mizerii de emisiuni TV, cancanuri, maneleala, fake news, tot felul de dubiosi si dubioase promovate pe TV pentru rating si cand e o problema grava, gen „haideti sa ne vaccinam” si trebuie sa schimbam placa sa convinem lumea, ne asteptam ca omul dupa ce a fost indobitocit tot timpul, sa realizeze ce trebuie facut. Procentul ala nu e de mirat.
    – Da, total de acord cu ura, egoismul, toate mentionate mai sus, total de acord ca ce se intampla in Romania e din cauza noastra. Si aici nu are treaba politicul, guvernul nu te poate schimba cum sa te comporti cu vecinul care tine cu Rapid dar tu cu Dinamo.

    00
  22. „Tot o majoritate de votanți a decis să pună președinte un nene care pare pierdut într-o lume numai a lui.”

    O să te întreb și pe tine ce am întrebat pe altcineva la ultimele alegeri: dacă eu personal aș fi fost mult mai interesată de politică, implicată social, inteligentă și ce vrei tu, mi s-ar fi pus în față altă listă de opțiuni de vot?

    00
  23. Eu cred ca acum avem cel putin atatea motive de iesit in strada ca pe vremea lui Ponta/Dragnea. Atunci ieseam pentru o oranduire mai curata. Acum ar trebui sa iesim pentru viata noastra. Si nu ma refer numai la cacatul asta covid, ci la: poluare (nu se face nimic pentru stoparea ei), mafia padurilor (in continuare se taie in draci), pretul energiei (lasat sa creasca brusc de catre ANRE, sa sucombe economia in lant), sistemul de pensii (la limita subzistentei).

    00
  24. Și ce e rău să nu lăsăm nesimțiții să se bage in față? Când văd că unul are de schimbat banda că face o manevră sau pare că nu știe orașul sau că se unesc 2 benzi sau iese de undeva, îl las. Dar când stau la semafor și văd că se bagă unul în față pe linia de tramvai și așteaptă să îl las când vine vreo statie, mai dă-l în plm. Sau când eu merg cu 100+ unde limita e 90 și vine unul din spate și îmi dă flashuri in secunda in care a ajuns in spatele meu, mai dă-l și pe ăla în plm să aștepte (mă refer la drumul ăla de la Iași care de fapt are o bandă, dar poți să faci loc dacă te bagi pe acostament).

    00
  25. Este vorba de prostie și ticăloșie, combinate.
    Deci nu numai egoism. Răutate pură. Vorba aia cu calea vecinului, bancul cu românii în cazanul de smoală. Sunt convins că sunt vaccinați la chiuvetă care umbla și împrăștie virusul conștient.

    Sunt și alte popoare egoiste. Israelienii de exemplu, cum au negociat ei vaccinurile primii ca jegoșii. Sunt și alte.popoare proaste, rușii ăia care își beau mințile și votează oligarhi. Ba da așa ticăloși nu există pe planetă.

    Voi vă dați seama că suntem nr1? Mondial. La.morti se covid. Adică suntem atât de retardați și ticăloși încât am depășit TOATE țările lumii, Brazilia cu președintele ăla scelerat, am depășit Uzbekistan, Mongolia, Nigeria, Mali, republica centrafricană.. țări din Africa ce nu au după ce bea apa la propriu gestionează mai bine pandemia decât noi

    Nu putem fi comparați decât cu animalele alea din ISIS. Atât de proști si ticăloși suntem.

    00
    • Mda #mândrucasuntromân sună de porc in perioada asta.Eu m-am pleoștit cand am vazut la Razvan Chereches videoclipuri de promovarea vaccinarii in alte tari…Asa colorate si vesele …Fara cifre,compoziția vaccinului,virusul ala plutind amenințător. La noi atât s-a putut☹

      00
    • Atât de proști si ticăloși suntem.

      ai scris greșit daci liberi. te rog frumos să te controlezi.

  26. Mare dreptate ai…suntem plini de ura, egoisti pana in maduva oaselor, individualisti, nepasatori, neimplicati. Traiesc intr o zona de case, iar oamenii nu se saluta intre ei. Stau gard in gard cu niste tineri de varsta noastra (aprox 30 ani) nu saluta niciodata, dar sa mai cream o atmosfera de intr-ajutorare sau prietenie?!Oamenii nu isi dau seama ca om cu om se leaga comunitatea si ca daca vrem o lume mai buna trebuie sa contribuim cu mic cu mare. Copii educati sa fie posesivi si puternici, nu empatici si buni. Vremuri teribile..

    00
  27. Autorul scrie: ” Da, faptul că tu nu vrei niciodată să lași pe altul “care s-a băgat” să treacă în fața ta când ești la volan e consecința a ceea se întâmplă astăzi”.
    As îndrăzni sa afirm ca este reacția fireasca a conducătorului auto corect care s-a saturat sa fie doar un bun exploatabil de smecherii care mizează fie pe cumsecădenia lui, fie pe dorința lui de a evita accidentul, cu toate neplăcutele sale consecințe.

    Autorul scrie: „Faptul că-ți faci gard de 3m din beton e legat de faptul că PSD, PNL, UDMR sunt încă la putere în România.”.
    NU am casa și implicit nu am gard, dar dacă as avea, l-as face solid deoarece îmi este clar ca nu ma pot baza decât pe mine. Indiferent cine ar fi la putere, nu ar putea sa ii protejeze pe toți, de toate. Nu exista resurse pentru asa ceva.

    Autorul scrie: „Având în vedere că statul a pus la dispoziție vaccinuri gratis pentru toată lumea, consider că nevaccinații au murit strict din cauza lor, în nici un caz din cauza statului, a sistemului medical sau a lui Vlad Voiculescu”.
    Aici cred ca are perfecta dreptate.

    00
  28. Consider ca scrii despre o realitate fragmentara a romanilor. In mediul rural sunt sate unde nu a ajuns campania de vaccinare. In aceste sate sunt oameni care vor sa se vaccineze dar nu au la dispozitie transport, informatii clare despre cum sa procure vaccinul in cel mai apropiat oras, unitati mobile de vaccinare etc. Aici este locul unde statul a esuat si unde campania de vaccinare a esuat. Pacat ca acesti oameni nu se incadreaza in acea viziune elitista a omului care se ajuta pe el insusi pentru a se ridica din mizerie. Chiar daca e greu de crezut, sunt oameni in tara care au nevoie de ajutor si intelegere, nu toti lucreaza in corporatie in Cluj-Napoca.

    00
    • ce campanie nu a ajuns dupa doi ani in care numai despre asta vorbim? te duci ‘la oras’ si te vaccinezi. asta fac oamenii de la tara cand au o problema de sanatate, se duc la oras la doctor. nu e o noutate ca doctorul e la oras.

      parca ii vad pe la tara pe astia cum stau toti si se scarpina in cap: unde sa ne ducem sa ne vaccinam fratilor? sa ne ducem la moara? sa ne ducem la potcovar? la birt? la magazin? unde sa ne ducem? noi vrem, dar nu stim unde sa ne ducem?

      sigur, sunt niste oameni la tara care nu se pot deplasa. dar nu sunt 70% din populatia tarii.

      00
    • @Gamblin, eu vorbesc despre o realitate pe care am observat-o pe teren. In multe sate nici nu a ajuns pandemia, nici prin restrictii, nici prin testare, nici prin numar de bolnavi…Nu acopera intreg spectrul de 70% dar autoritatile nici nu au in vedere acele locuri. Daca vrei sa ai oameni vaccinati si e o chestiune atat de importanta, merita sa devii macar vag constient de aceasta situatie si merita sa iei masuri minime pentru vaccinarea cetatenilor din acele localitati. Procentul de nevaccinati va deveni mai mic, poate cu zeci de procente. Multi dintre ei nu merg ‘la oras’ nici cand sunt pe moarte, pentru ca nu au bani de tranport, sau ‘la oras’ e destul de departe. Ce vreau sa zic este ca daca vrei oameni vaccinati mergi si vaccineaza-i, sau fa-le vaccinul mult mai accesibil.

      00
  29. Ba desteptule, faptul ca dupa 2 ani de pandemie, nu exista posibilitatea unui tratament ambulatoriu pentru majoritatea celor cu forme blande de boala duce la dezastrul de acuma din spitale. Si de asta e vinovat pulica ala de catzu si proasta de la sanatate.

    00
  30. „Cum ar fi ca mâine toți fumătorii să spună că au murit din cauza sistemului care le vinde țigări? Sau obezii pentru că e prea ieftină mâncarea la McDonalds?”

    Păi nu au devenit niște dubioși în acest fel prin USA multimilionar?

    00
  31. Și eu care credeam că sunt singurul care vede lucrurile așa.

    Da, societatea este pierdută. Nu mai există empatie. Nu mai există voința de asculta un seamăn. Nu mai există oameni care să accepte că poate alții au mai multă experiență. Greșelile altora sunt mereu mai mari, periculoase sau grosolane. Se acceptă greșeli dacă „sunt pentru un scop bun/ dreptate”.
    This is the end my friend.

    00
  32. poate sa vina oricine maine de prim-ministru , ministru si orice altceva, ce -o sa faca , spitale si doctori peste noapte? … o sa ne dea cineva imunitate sau o sa primim lumina de la preafericiti? , RIP intre timp s a dus si unul de al lor … nici nu vreau sa ma gandesc ce ar iesi acum daca tot maine am face alegeri …

    00
  33. C#cat!
    Degeaba te uiti tu sa ajuti pe altii, sa te gandesti la spiritul comunitatii (sa circuli cu transportul in comun, sa arunci gunoaiele unde trebuie), daca ceilalti (majoritatea /o masa critica) nu dau 2 bani. E atat de vizibila chestia asta, incat… Iti bagi picioarele si faci ca ei, sau… pleci. De unde rezulta ca in Ro raman majoritatea care fie isi baga picioarele, fie au fost de la inceput asa, fie sunt tinerei, in tranzitie catre starile de mai sus sau catre plecare. Cum iesim din acesta dilema?…

    00
  34. Ce nu intelege multa lume e ca aveam nevoie de pandemia asta, mai ales in Romania. Ca sa curete tara de prosti, de grobieni, melteni, tarani sau cei care sunt in general Gica Contra. Surprise bitch! Te-a facut stiinta. Pana nu mor 50000 de asemenea animale pe zi tot degeaba, nu conteaza e statistica. Pana nu avem o tara educata, nu o sa vedem si aceea empatie. Lucrurile se schimba, doar cu educatie. Restul vor veni de la sine, daca e cazul. E prea blanda pandemia momentan.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile