De ce nu cred în apartamentele în regim hotelier

Am făcut screenshotul ăsta pe 30 decembrie. În ziua aia se găseau cazări în Brașov pe alese, la toate prețurile și toate capacitățile. În Brașov. Cum credeți că sunt cazările astea în restul anului? Ce grad de ocupare credeți că au? De câte ori să vii la Brașov ca să faci ce?

Da, știu, unii care veneau să schieze au anulat. Dar m-am mai uitat la asta și când îmi sugera toată lumea să păstrez fosta casă ca să o închiriez și să nu o vând și tot la fel de liber era. Și vara, și iarna.

Și mai e cercul mizeriei: nu le renovează pentru că nu produc destui bani și nu produc destui bani că nu le renovează.

Știu, îndemnul cu “vinde naibii mizeria” nu funcționează, sunt prea multe pe care nu vrea nimeni să le cumpere, că nu pot sta cu toată familia pe termen lung, de asta soluțiile sunt închirierea pe termen scurt sau vândut vecinului, pentru întregire. Plus, mai e prețul. Vă găsesc acum 10 jeguri din astea de vânzare cu +100K, că atât valorează o bucată de casă tip vagon de 40mp, cu încă 4-12 familii în curte, cu 0 locuri de parcare și cu “pretabil investiție”.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

  1. Erau libere pentru ca erau prea ieftine !

    Comentariu apreciat.1064
  2. Sunt doar 14. Nu mi se par multe pentru Brașov.

    Comentariu apreciat.496
    • doar 14 in zona aia.

    • Cred ca Sibiul are mai multe. Știu pe cineva care avea 6 apartamente pentru închiriat cu ziua. A fost inspirat și a mai scăpat de ele inainte de pandemie.

      Comentariu apreciat.625
    • il stiu si eu pe ala cu 6 case in Sibiu. Se descurca si daca nu le are inchiriate

      Comentariu apreciat.1477
    • Si acum o parte sunt ocupate de refugiati de razboi din Ucraina. Nu am niste cifre, prin octombrie se estimau 86.500. Poate vreo 2000 sa zic ca au ales Brasovul, o parte poate stau in camere cu gazda in apartament, altii mai inghesuiti dar vreo 200 de apartamente tot se strang.

      141
  3. In restul anului nu au nevoie sa le inchirieze, deoarece isi scot banii prin evaziune fiscala in plin sezon, sau in august cand vin toti ragazzi in tara…ca mai sunt si exceptii, ca anul asta fara zapada, asta e altceva.

    Indecis. Tu ce zici?2532
  4. pai si Dorian cum a facut 2500 E profit dupa toate taxele,curatenie si utilitati in 2 luni de zile ?
    Vrei sa zici ca minte ?????

    Comentariu apreciat.416
  5. Tind sa-i dau dreptate autorului.
    Am fost in Brasov in perioada 21-23 dec, nimic planificat, pur si simplu am cautat cazare pe 20. Am fost suprins de cat de multe optiuni de cazare erau disponibile, multe la preturi chiar decente.
    De de alta in ultima vreme observ o suprainflatie a notelor de pe Booking, orice cazare cat de cat decenta are peste 8.5-9. Ai impresia ca ai nimerit la Ritz daca te iei dupa review-uri.

    Comentariu apreciat.991
    • Majoritatea au un pret mic la inceput ceea ce face ca rating-ul sa creasca. Apoi, se creste pretul. Rating-ul e facut la calitate/pret.
      Si apoi, unele poate chiar sunt cazari bune.

      Comentariu apreciat.301
    • Chestia cu rating-ul pe booking a fost foarte bine explicată de un comentator într-un post fie aici fie “dincolo”. Din păcate eu nu-l mai găsesc…

      192
    • Anul trecut mă dădui puțin cu telecabina în Sinaia. Văzut de sus puzderie de anunțuri cu ”de vînzare” scrise inclusiv pe acoperișuri, ca să se vadă mai bine…

      243
    • Avem destui vânzători, cu cumpărătorii stăm mai rău.

      Comentariu apreciat.401
    • Sunt bugete dar nu sunt bani.

      51
  6. Elegant, frumos, civilizat.

    142
  7. „De câte ori să vii la Brașov ca să faci ce?”
    Exact asta le zic sis eu la toti. Am fost de ex chiar de Craciun la Bv. ca a trebuit nu ca am vrut.
    Mi-am luat un vin fiert in piata sfatului si cam atat, ca n-aveai ce face altceva. Totusi, era plin de lume din toata tzara, preponderent din moldova ca i-am recunoscut dupa grai.
    Am concis ca efectul de turma e motivul pt care merge lumea la Brasov. Ca arata la TV o filmare cu bradul din piata sfatului si Maricica il foothe la cap pe Gigel ca vrea si ea. Cand ajung acolo constata ca nu au ce face si se plimba de sus in jos pe republicii, a 2-a zi cu telecabina la Tampa, un bobgulas in painica(babgulyas se scrie si ala original nu are nicio treaba cu mizeriile vandute in 98% din localuri) si apoi catra casa toata lumea. Wow ce fain a fost la Bv., pt a 8-a oara am facut acelasi lucru, wow.

    Comentariu apreciat.10527
    • Deci tu ai fost de craciun fix cand era toata lumea.
      Si nu ti-a placut ca erau moldoveni si altii, probabil saraci sau ceva.
      Ma duc la cumparaturi pe 31 si ma plang ca si altii au venit fix atunci sa cumpere. Ce idioti, cum sa vii pe 31 la cumparaturi.

      Comentariu apreciat.5019
    • Ăia cu accent de Moldova nu sunt turiști, sunt chiar brașovenii :)

      Comentariu apreciat.2683
    • In concluzie, sa nu mai mearga nimeni la Brasov.

      Mai bine, sa nu mai mearga nimeni, niciunde, si sa stea in case, in tacere.

      Comentariu apreciat.605
    • Intri în Humanitas din Brașov, îl întrebi pe Mihail Vakulovski de sănătate, îl cauți pe Eftimie și nici nu știi cum zboară timpul.

      Comentariu apreciat.282
    • Stau în Bv de o viata și ai dreptate…nu sunt prea multe variante de a petrece timpul liber iar Poiana e o ” gluma”…doar cei care sunt cu drumețiile ar putea sa aibă mai multe variante prin munții/traseele din zonă.

      Comentariu apreciat.324
    • @Robert
      Am fost nevoit sa ma opresc exact in locul ala si in data aia, am scris si mai sus. Da, stiu analogia ca atunci cand esti trafic si injuri in timp ce si tu faci parte din trafic.
      @Mihai
      E frumos de mers la Bv. dar cand mergi a n-a oara totul e ca o vineri seara inainte de craciun cand alegi sa te uiti la Singur Acasa. De mers la Bv e fain in extrasezon, in timpul saptamanii ca e ieftin si aerisit si sa mergi in zona sa vezi ursi la zarnesti, babe, sfinx, paduri si munti. Dar dupa ce le vezi pe toate astea de ce ai merge inca o data si inca o data si inca odata?
      PS – Brasov e ca un mall in aer liber pt multi, te plimbi, te imbraci frumos si manci asa zisul bobgulas servit in paine(care nu are legatura cu babgulyasul traditional, asa cum am zis mai sus). Si of viata mea ce bine da cand bagi o pozica cu inscriptia Brasov in fundal, mor toti dusmanii. Daca ploua nu e stres ca au si mallul ala mare Coresi si bagi ceva la stomac de la ultimul etaj dupa ce iti reinnoiesti garderoba cu carpe de Hash&em si Zara. Apoi inapoi in Bucuresti sau Bacau rugandu-ti moartea in traficul de pe Valea Prahovei sau pe E85, nice!

      Indecis. Tu ce zici?2427
    • „Dar dupa ce le vezi pe toate astea de ce ai merge inca o data si inca o data si inca odata?”

      Pentru ca ti-a placut si vrei sa repeti ?

      De ce merg oamenii in mod repetat in diverse locuri ?

      Poate le place muntele, le place sa se plimbe pe strazi, prin piete, sa bea o cafea si sa se relaxeze, sa manance, sa viziteze un muzeu, etc.

      Altii poate sunt in tranzit inspre/dinspre secuime, Sighisoara, Cluj, Maramures.

      Presupun ca proprietarii de hoteluri, pensiuni, restaurante, baruri, cafenele si alte afaceri care traiesc de pe urma turistilor nu sunt tocmai de acord cu tine.

      Comentariu apreciat.384
    • Oi fi eu cazuta-n cap, ca merg in Brasov pt Ski/Snowboard, iarna, drumetii, si am identificat vreo 20+ obiective turistice de vizitat (6-7 muzee/case memoriale/biserici monument- doar in centru) in care am „pierdut” cam 2-3 ore/obiectiv iar unele au colectii diferite si merita revazute dupa un an/doi.
      DAR am indoieli ca intra mai multe de 5% in muzee..

      Comentariu apreciat.444
    • Am numarat pe degetele de la maini si pe cele de la piciorul stang cati turisti am intalnit pe jos pe Drumul Vechi, urcare si coborare, pe 31 decembrie. Asta in conditiile in care a fost soare, frumos si caldut.

      In Postavaru urcau cativa cu gondola, pe drum m-am intalnit cu cativa, majoritatea coborau.

      In schimb Republicii era plina, iar in Poiana se mergea exclusiv pe traseul Parcare – Lac – Sura Dacilor cu rahatul ala de targ – Telegondola. Se mergea in coloana, sa ne intelegem, in rest – aproape nimeni. Probabil pentru ca in rest era noroi, din pacate nu s-a asfaltat inca Postavaru.

      Postavaru e un munte frumos, ai loc sa te plimbi, priveliste sus, faci miscare .. de ce s-a lenevit lumea in halul asta?!

      Exista drum si pe partea cealalta, prin Poiana Stanii, spre Dambul Morii, de unde te ia 17b si te duce in oras, dar nici nu mai am tupeu sa ma duc pe acolo daca traseele clasice sunt asa slab circulate.

      N-o fi nimic de facut in Poiana, in schimb vad preturi la camere de 200 euro pe noapte, si inca se construieste; bag seama ca turismul asta e un turism de ingrasare, in afara sa manance, sa bea si sa asculte onomatopee la boxe, nu-mi dau seama ce fac oamenii aia. IQ-ul o fi de vina, unora ca sa se distreze le ajunge sa-si umple mațul si atât.

      Comentariu apreciat.341
    • „unora ca sa se distreze le ajunge sa-si umple mațul si atât”

      ai un typo la „tuturor”

      Lipsa de miscare se mai rezolva cumva, sunt multi care urca la schi, snowboard, sanie, deplasare de la masina la restaurant, etc. dar chiar in Brasov nu stiu cati viziteaza vreun obiectiv cultural, istoric, etc.

      Turism de masa, la propriu.

      122
    • @Mihai C, referitor la postul tau de la ora 12:57 pm, sunt oameni care inteleg mai greu acele lucruri sau nu le inteleg deloc, imi place sa revad locuri din Romania in special cele care reprezinta natura sau istoria de mai multe ori, insa de beton, sticla si otel ma satur repede, revizitez un asemenea loc maxim inca odata, pe cele din prima categorie de cate ori am ocazia.

      01
  8. Preturi bune pentru perioada respectiva….in zonele de munte de pe langa (bran, moieciu, predeal, busteni) nu scapai fara 500 lei pe zi de camera dubla, unde in cel mai bun caz aveai s micul dejun inclus.
    Duduie piata.

    111
  9. Am cautat undeva pe 10 ceva cazare de revelion in brasov si imi arata 98% grad de ocupare. Intr-adevar erau cateva locatii libere prin centrul vechi la preturi asemanatoare cu poza, dar as fi preferat sa dorm in masina mai bine decat in chestiile alea.

    103
  10. daca si in Brasov nu ai ce face, atunci nu cred ca are rost sa vorbim de alte locatii gen Arieseni sau Paltinis. (care btw nu au nici macar trotuar pe care sa te plimbi).

    In cazul meu 2 adulti + 2 copii apartamentele de inchiriat sunt cam singurele optiuni cand calatoresc cu familia. Am cunoscut in Cj niste baieti care aveau amus vreo 5 ani in jur de 15 apartamente date in chirie in regim hotelier: erau inregistrati la min turismului, aveau angajat femeie de servici full time + o fata care venea dupa curatenie sa verifice, POS pt plata la baiatu cu cheile, parcare la apartament (central in M Viteazu nu in porumb). Pt Romania lux, IMHO

    Comentariu apreciat.563
  11. La inceput de Decembrie, am facut o rezervare pe Booking pentru Revelion, un apartament cu 2 camere, 400 lei pe noapte. Dupa o saptamana muistu ma roaga insistent sa anulez rezervarea, ca ii vin niste prieteni. Il zic ca nu anulez eu nimic, sa o faca el daca vrea asta. A doua zi primesc mesaj de la Booking, ca-si cer scuze, mi-au anulat rezervarea si ala a zburat cu apartamentul lui de pe Booking. Nici azi nu mai e acolo. Am cautat din nou, cam in jur de 10 Decembrie, grad de ocupare 99% (apartament cu 2 camere). Asa ca am luat la Constanta, nici un regret. Ba chiar am inteles si de ce si-a luat bataie Alexandra Stan, dupa ce am auzit-o cum canta live.

    Comentariu apreciat.719
  12. Chiar in poza de la articol stiu pe cineva care are o locuinta data la inchiriere pe airbnb

    43
  13. un apartament poate se inchireaza 7-8 nopti pe luna, la un pret mediu de 80-100 euro pe noapte. si asta poate e varianta pesimista ?
    O chirie decenta pt 2 camere cat e in Brasov ?
    La prima vedere suna bine regim hotelier.

    185
    • Adica nici 1000 de euro pe luna, din care trebuie sa mai si renovezi, sa speli, sa calci, sa duci gunoiu’. Nu suna bine deloc.

      516
    • eu: de revelion e gol.
      tu: ah, nu, boss, se pot închiria 7-8 nopți pe lună.

      bă liviu, tu te auzi vorbind?

  14. E mai horror decat mi-am inchipuit: bucurestenii pleaca dimineata si se intorc dupa masa in Bucuresti. Merg pana acolo ca sa aiba de unde venii acasa… sa zica ca au fost undeva. :)

    253
    • Asta acum cînd DN1 e aglomerat ca dracu. Să vezi cînd o fi autostradă de-a-ntregul pe Buc-Bv, că nu se mai cazează nimeni la ce scoruri vor avea horecarii…

      143
    • E ok, in 2050 nu va mai exista zapada deloc, deci nu se va mai duce nimeni.

      241
  15. Discutam asta de doua ori pe decada: https://zoso.ro/exista-activitati-turisti-brasov/ &
    https://zoso.ro/exista-activitati-turisti-brasov/#comment-1203447

    Si eu dintr-un anumit context am ajuns sa caut pe 28-29 cazare pt revelion si erau mai multe optiuni decat in mod traditional in perioada asta. Daca e doar de la lipsa zapezii, asta inseamna ca de fapt cam atat are orasul vandabil dpdv turistic. Si zapada e in principal meritul naturii, nu al investitiilor…

    Gasisem niste apartamente in Brasov cu terase mari si jacuzzi-uri exterioare cu vedere la munte. Preturi de top, dar apartamentele rablagite rau, pereti si canapele murdare, toaleta nu era luna, prize cadeau din pereti etc. Nu era un dezastru 100%, dar cu siguranta nu de „Penthouse”, „Lux” cum isi descriau ei proprietatile (eu am dat 6-7 nota pe booking). Am urmarit de curiozitate review-urile pe booking, 2 ani de zile dupa review-ul meu, mai multa lume a descris constant aceleasi lucruri, deci nu au facut proprietarii nici o imbunatatire. Preturile insa s-au imbunatatit…in sus :))

    Pe de alta parte, si alte tari pe langa noi e cam aceeasi situatie din ce am experimentat eu (GR, TR) – a devenit sport extrem navigatul pe airBnB si mai nou si pe booking, am devenit expert in cautat detalii prin poze, identificat scammers si tot asa.
    Asa ca intr-un final, hotelul redevine cea mai buna optiune, se inchide cercul ca si la serviciile de ride-sharing – taxiurile sunt frecventabile din nou :D

    Ce am zis in 2018 ramane valabil – daca esti un turist roman, de cate ori poti sa vii in Brasov sa decartezi cu placere bani, pe ce, ca sa se justifice pretul mai „umflat” al unei cazari?? Ca vine baiatu, te scoate la masa, apoi se duce sa sustina economia locala cat poate de mult, sa ai si tu parcare si echipaje de la rutiera la tine pe strada, dar n-are pe ce.

    142
    • am mai zis, lumea vine pe Valea Prahovei pentru că „trebuie să plecăm și noi undeva”. Austria e departe și nu schiem, Bansko la fel, plus bariera de limbă pentru mulți, plus prețurile, plus plata cu cardul, plus cerința de a fi civilizat.
      de aia e plină Valea Prahovei non stop. dar trendul începe să se schimbe. azi sunt mai puțin turiști în pensiuni, la anul mai puțin și tot așa.

  16. auzi, dar acest ‘regim hotelier’ nu e legat si de un alt sector economic, in afara de turism? sau asta e mai greu de masurat si de intrebat prin jur?
    (ma refer la chestiile care s-ar putea face in regim hotelier cu ora, wink)

    101
    • nu vrei așa ceva.

    • Ba da, este legat inclusiv și de asta. Agenție din București, apartamente multe doar în zonă centrală, eram client pe vremea când umblam cu o doamnă căsătorită. Scorurile pe oră sunt undeva la nivelul scorurilor pe o zi, dar na, vrei să te simți fericit… plătești :)

      83
  17. Salutări! Am locuit in Brasov 14 ani si am putut observa schimbările prin care a trecut. Ma refer la aglomerarea din trafic, cozile de la La Ceaun si chiar întâlnirea cu diverși munțomani cand sperai ca ai ajuns intr un loc retras si pustiu pe munte, era doar retras dar populat oarecum…spuneam in sinea mea “iar oameni? Peste tot gasesc oameni” si da, sunt oameni peste tot pt ca ne place sa ne plimbam, sa consumam si sa vedem locuri noi; cum ne place sa-i judecam pe cei pe care ii consideram inferiori noua si sa nu-i “înțelegem” pe cei ce au pareri diferite. Acum locuiesc intr un oras mic care nu e turistic si voiam sa subliniez ca si aici se fac blocaje in trafic, sunt aglomerate trotuarele, parcurile, supermaketurile si nu de turiști ci de localnici. Concluzia mea este ca timpurile in care trăim s-au schimbat si suntem o populație de consumerism; avem cu ce, avem locuri frumoase, avem timp si avem unde ne făli! Asadar, in Brasov ai ce face, depinde ce alegi sa faci insa de cazat trebuie sa ne cazam cu totii. Daca optezi pt centrul orașului nu o sa gasesti locuințe noi si vecini tineri si permisivi; daca optezi pt “centru Tineretului” cum a ajuns sa fie numit cartierul Tractoru’ atunci vei găsi poate ce căutai. Asadar, cu totii avem libertatea de a vizita, privi, admira un alt oras, o alta locatie noua. Chiar daca cel de langa noi nu stie sa se comporte…poate reusim sa-l ajutam, poate reusim si noi sa împrumutam comportamentele frumoase si mai putin acide si sa ne bazam mai mult pe puterea noastra de a-i intelege pe ceilalți decat sa ne grăbim sa judecam. In viata nu exista egalitatea de șanse …

    50
  18. uitandu-ma strict la datele pe care le prezinti tu, nu pare o afacere. Vorbind cu un cu un cunoscut care are un apartament de fapt studio de inchiriat in Coresi (chiar mi s-a parut dragut si curat locul si apartamentul) asta chiar face bani din el mai ales ca l a luat la stadiul de proiect cu 55k. A avut banii de la o matusa care i-a lasat o garsoniera in Bucuresti. El imi spune ca vin multi turisti israelieni si chiar nemti. astia din Israle
    vin cu bagab..ahm tinere sperante inchiriate de pe aici si, zice asta, stau pe aici cand mai vin la clinici dentare sau de implant de par de la noi. Omul nu pare aplecat spre minciuna si in us de fiecare data cand ne vedem vorbeste fie cu clienti fie cu tipa de la curatenie. Se pare ca turistii din Israel cu mici exceptii cam lasa dezastru in apartament. Again, caz particular nu putem generaliza. la modul general anul asta am gasit f usor cazare la multe pensiuni in Bv de sarbatori cand mi am vizitat rudele de acolo, Vin cam de 10 ori pe an in BV si de multe ori nu gaseam decat cu rezervare din timp. Poate din cauza lipsei zapezii au fost mai putin influenceri si cocleti in Poiana. Ca si acolo a fost gradul de ocupare slab desi preturile intre 8000 si 12 000 de lei pt sejur de 3 nopti erau “pomana”:)

    31

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)