SSD – rapiditate ieftină!

Mai scriu un articol despre Solid State Drive, că tare îmi plac soluţiile astea de stocare. Cum vă spuneam, mi-am schimbat laptopurile şi primul lucru pe care l-am făcut a fost să scot hard-diskurile lor şi să le înlocuiesc cu SDD-urile mele. Am două Intel 320 Series de 120 giga din toamna trecută (puteţi găsi acum SSD-uri şi la 480 lei).

Mirajul SSD

Prima chestie: computerul porneşte incredibil de repede. 15 secunde de la apăsatul butonului până la bootarea completă în Windows. Apoi, fişierele sunt accesibile mai repede, Solid State Drive-ul nu are discuri care se învârt când e citit iar timpul de acces este de 100 de ori mai mic, ceea ce de fapt contează mai mult decât super-ratele de transfer.

Ce trebuie să aveţi în vedere: căutaţi “failure rates” la marca pe care intenţionaţi să o cumpăraţi, pentru că au fost serii cu probleme, dat fiind sensibilitatea ridicată a acestui mediu de stocare. Vedeţi articole pe tema asta aici, aici, aici.

Ordine

Pentru că SSD-urile mari sunt scumpe, spaţiul trebuie folosit cu grijă. 30 Giga pe pe partiţia de Windows (iată o metodă prin care economisiţi 4-5 giga pe acea partiţie) şi restul de 90 pe partiţia de lucru.

Pagefile.sys nu mai este neapărat necesar (atât timp cât nu aveți un program care face urât cu pagefile oprit și destul RAM), deci 4-8 giga câştigaţi uşor. Dacă nu e un laptop cu care călătoriţi, nici de hibernare nu aveţi nevoie, sleep face acelaşi lucru.

Pozele procesate, filmările de familie convertite şi îmi ţin şi 35 giga de muzică pe partiţia de lucru. Şi un HDD extern de 2Tb, pentru filme, backup, filmări din trafic şi alte prostii.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

23 comentarii

  1. Din pacate, tocmai la modelele tale au fost probleme. Am avut cateva garantii pe seria 320, la o intrerupere brusca de tensiune, isi pierdeau capacitatea si ramaneau la 8 MB. De fapt, chiar asa il gasesti si pe net: 8MB bug. Intre timp, au lansat si un update de firmware: https://downloadcenter.intel.com/download/28749?v=t.
    In rest, total adevarat ce ai scris si recomand Kingston Hyperx sau OCZ Vertex de 120.

    00
  2. 30gb pentru windows 7? Vise. :)

    00
  3. Am patit si eu bug-ul cu 8MB, avand chiar firmware-ul care se spunea ca rezolva problema. Un Secure Erase cu Intel SSD Tools rezolva problema, dar trebuie evident sa bagi SSD-ul intr-un alt computer, si piezi si toate datele de pe el…

    00
  4. Confirm! De cand am trecut la SSD-only pot lucra si sesiuni foarte scurte (imi amintesc ceva, porneste laptopul in cateva secunde, nu 1 minut si ceva cum era cu HDD clasic)

    00
  5. Eu țin windows-ul și programele pe un Mushkin Chronos de 60GB iar restul fișierelor pe un HDD de 500 și calculatorul fuge, mă gândesc să iau unul mai mare de 120 sau mai mult (am dezactivat respectiv mutat câteva dintre serviciile windows-ului pe celălalt hard).

    00
  6. Va recomand OCZ Vertex 3 (a iesit si 4, insa nu le-am testat), sau Intel 520. Le folosesc intens pe servere cu baze de date si nu au facut probleme.

    00
  7. spatiu de stocare mai bun dar si mai mult si mai ieftin se poate gasi si la hdd-urile hibrid. exista doar cateva modele pana acum dar nu se descurca rau: https://youtube.com/watch?v=D0C-8x0n55Q&feature=related

    00
  8. Mai există un avantaj: poți mișca nestânjenit laptopul, cu mișcări ample, bruște sau cum mai vrei. SSD-ul nu este sensibil la accelerații sau șocuri precum hard discul mecanic.

    00
  9. Mare inovatie SSD-urile astea, nu se compara cu nici un HDD normal. Initial le foloseam doar pe servere, dar cand am vazut cum zboara am inceput sa le folosesc si pe laptopul de lucru.
    Initial imi luasem un Kingston V+Series (acum cativa ani) dar nu facea fata la high load pe servere, se tot intepa… intr-un final am ajuns la OCZ-uri si de-atunci doar d-astea imi iau, vertex-uri in general

    00
  10. Aceeasi bani, dar Crucial M4 cu performante si fiabilitate dovedita indelung https://www.amazon.co.uk/gp/product/B005V1993W/
    Acum orice varianta de 120Gb de la un brand mai cu experienta e ok. Crucial, Samsung au mare succes afara. Kingston, OCZ, Intel, A-Data, Mushkin se activeaza pe la noi.
    Mai trebuie si configurate optim pentru folosirea cu Windows 7, pentru un laptop vechi e o a doua viata un SSD, singurul upgrade care i se poate face.

    00
  11. alte beneficii ca imi porneste sistemul cu cateva secunde mai repede si alte manele, mai sunt?

    00
  12. @mari: totul va merge la fel de prost. SSD-urile stiu doar sa porneasca pc-ul mai repede. atat.

    00
  13. @Alex: confirm cele spuse de Alex. Crucial M4 e un produs imbatabil atat din prisma performante cat si a pretului, si mai ales a fiabilitatii.

    @Marian: OCZ Vertex 3,4 – sunt ff rapide pe hartie pentru ca folosesc algoritmi de compresie inainte de operatii, DAR sunt foarte nefiabile si au o groaza de bube. Firmware-uri peste firmware-uri, si batai de cap cu update-uri constant. Ideea din spatele produselor lor e interesanta nu zic nu, dar sufera extrem la capitolul fiabilitate si tocmai de asta nu le recomand nimanui.

    00
  14. @ .pm

    Eu am 20Gb pe partitia de Windows 7. Evident, fara aplicatii uriase gen PS, Corel sau altele.
    Iar free space-ul este in jur de 9-10Gb dupa ce fac curat.

    00
  15. 15 secunde e putin cam mult, chiar si pentru windows..

    00
  16. Tocmai ce mi-am comandat un SSD Samsung 830 de 256. Se arata ca este mai bun decat M4, problema e ca nu gasesti pe nici un magazin pe la noi in stoc. A trebuit sa sun pe la 10 magazine si doar 1 a vrut sa dea comanda la furnizor, desi ma ofeream sa platesc in avans.
    O sa zboare Cantar!

    00
  17. ce faina partea din wikipedia de comparare

    nimic suflat de instant lost of data, firmware error, etc

    baieti de gasca

    ps. inca un link emag ca suntem baieti buni

    00
  18. Sunt tare curios de ce nu face cineva un HDD de 1-3 TB cu conectivitate pe WiFi pentru backup. As vrea ceva gen Time Capsule a lu’ Apple, da pt Windows.
    Am gasit un Western Digital la pcgarage, dar parca era doar de 500GB.

    Ah, si ai cumva idee de ce eMAG nu aduce ultimul model de laptopuri Dell XPS? Au pe site generatia veche si tare m-ar coafa unu cu 16GB RAM si 512 SSD. :D

    00
  19. In sleep vs hibernate, din cate stiu, procul si memoria sunt alimenate.
    vs hibernate, cand scrie continutul memoriei pe hdd, si ii ia curentul de tot.
    fa o proba cu scoaterea bateriei, din sleep mode, sa vezi ce se intampla

    00
  20. cea mai tare inventie, hdd-ul SSD :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube