Spune-mi că nu ai avut niciodată de-a face cu autorități de control ale statului

„De asemenea, fostul prim-adjunct al ISU Prahova a făcut parte din echipa care a făcut ultimul control la Ferma Dacilor, în vara lui 2019, deși nu avea atribuții, el fiind și cel care a stabilit să fie aplicată doar o sancțiune, cu toate că s-a descoperit lipsa autorizațiilor.”

Făcea controale, deși nu avea atribuții. Cine se miră că se întâmplă asta nu a avut niciodată de-a face cu o autoritate de control din țara asta, în calitate de proprietar de firmă. Tot timpul în ultimii 30 de ani venea câte un lache de inspector și te intreba de orice, nu conta. Te întreba ăla de la Garda Financiară de stingătoare, ăia de la ISU de autorizația sanitară și tot așa. Și la final treceau în agendă cât ai cotizat și când, să știe când să mai dea pe la tine.

Și cum la anul sunt alegeri, toate autoritățile de control vor fi interesate de controale, ca să strângă bani negri pentru campanie. Nu să controleze pe bune. Nu să rezolve ceva. Că niciodată nu a fost despre a rezolva ceva. Nu trebuie să inventăm roata, trebuie doar să ne uităm la alte țări cum au rezolvat problema cu controalele astea. Dar cine să o facă, oamenii care s-au gândit că scot România din 50% din PIB datorie impozitând bonurile de masă?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

82 comentarii

  1. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 60148
    • numai tu știi ce ai vrut să ne comunici acolo.

      Comentariu apreciat.17920
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 23271
    • vei vota PNL in contrapondere la ce? sau ai uitat ce alianta e la guvernare acum?

    • Lol, va vota PNL pentru că pe wikipedia și pe site-ul lor scrie că PNL e de dreapta.

      Bănene, bine că am plecat de acolo că dacă ăștia sunt valorile…

      Comentariu apreciat.1724
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 27178
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 3986
    • Bravo, bine ca votezi tu PSD, ca contrapondere, dar sa stii ca ai ramas in urma in cu 4-8 ani. In 2024, PNL e in alianta cu PSD si e foarte posibil sa aiba liste comune, asta daca nu au de gand sa se contopeasca, pentru ca nu mai au decat un pas.

      Comentariu apreciat.704
    • „Ca contrapondere la masivul vot PSD, voi vota sclavetii nr 1 ai PSD” – Bogumil – Ianuarie 2024 – Locatia: gradina maicii domnului.

      Comentariu apreciat.8411
    • Votezi PNL? Ești parte din problemă

      Comentariu apreciat.1268
    • N-or fi nici USR astia perfecti, dar poate ca stagnarea la 10% reprezinta un procent realist al oamenilor care cat de cat inteleg ca trebuie sa actioneze diferit ca sa apara o schimbare. Adica… s-a votat tot PNL si PSD de vreo 30 de ani incoace, hai macar sa votam pe altii. Cine e nou pe scena politica? Pai AUR, partidul lui Sosoaca, USR, poate mai sunt si altii dar acestia sunt mai vizibili. AUR si Sosoaca nu cred ca pot fi votati de cineva care gandeste sa produca o schimbare in bine, deci ramane de votat USR. OK, cei din USR nu bifeaza toti toate casutele, dar macar sunt o alegere decenta, nu ar face 100% din ce promit din diverse motive care tin sau nu de ei, dar daca macar 30% ar face, atunci ar fi o schimbare.

      Era unul mai sus in comentarii care zicea ca voteaza PNL sa fie contrapondere la PSD. Si din zicerea lui realizezi de ce USR nu trece de 10%.

      Votati PNL ca vor fi o alternativa la clasa politica de azi :)

      Comentariu apreciat.11923
    • @Bogumil

      „Eu voi vota PNL, doar ca contrapondere la masivul vot pentru PSD de la pulime.”

      Multumim ca ne salvezi, vrem mai multi ca tine, asa vom iesi din cacat!

      PS: Ah… avem destui ca tine… si nu pare ca iesim din cacat, din contra, ne afundam!
      PPS: Votam aceleasi 2 partide mari si ne asteptam sa se schimbe ceva. Cum era citatul ala cu facut acelasi lucru in sepranta ca sa va shimba ceva?

      Comentariu apreciat.1128
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 10107
    • @bogumil: anul asta o sa fie cel mai greu de cand ma duc la vot(nu aveam varsta in 2000, cand a fost Vadim vs Iliescu…). Pana la urma cred ca tot USR-ul o sa fie, da’ daca pana acum il votam pentru aveam o oarecare incredere in ei, acu’ ii votez doar pentru ca nu am cu cine altcineva. Am votat toata viata anti-psd, si credeam ca asta nu se va schimba niciodata. Dar imi vine intrebarea, logica in momentul de fata: Daca am de ales intre AUR si PSD… pe cine dracu votez? ma apuc eu sa fac politica?

      Comentariu apreciat.7413
    • @Manu

      De unde ai scos-o pe asta ca angajații din corporații sau patronii de imm nu votează? Poate ne arati și noua o sursa pt aberațiile astea.

      In rest, postarea este o înșiruire de cuvinte, din categoria „s-a produs un degajament într-o apa”.

      Comentariu apreciat.7311
    • @Andrei

      Drept e că eram obosit când am scris, o să reiterez mai târziu când îmi revin din oboseală :))

      1019
    • eu am lucrat in privat pana acum si sunt corporatist, am votat USR la ultimele alegeri, n-ai nimerit-o pe asta cu corporatistii, majoritatea voteaza USR si se duc la vot, problema este la cei foarte tineri 18-25 sau 50 si intre pensie….

      Comentariu apreciat.4913
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 30100
    • Zi-le tu Manu ca le zici bine :)) Mai zi-le si ca lovitura de stat nu a fost ruseasca. Dealerul pare ca ti-a dat marfa buna.

      617
    • „Nu am nicio asteptare de la PNL, doar singura mica speranta ca va incerca macar sa mimeze opozitie la avalansa de taxe si modificari planuite pentru 2025 la afaceri si nu numai.”

      Si te miri ca iei manutze rosii, nene Bogomil. Chiar acum, cu PNL la guvernare si cu ministrul de finante de la PNL, a crescut TVA-ul pentru n-categorii de produse si servicii, au crescut puternic taxele platite de PFA-uri si cei cu venituri din chirii, s-a triplat impozitul pe venit pentru cele mai multe microintreprinderi , s-a trecut la impozitarea bonurilor de masa, s-a trecut la impozitarea suplimentara a celor din IT, s-a trecut la impozitarea pe cifra de afaceri a companiilor mari. Ultima ordonanta e domnului ministru „liberal” Bolos e de-a drept halucinanta: ii forteaza sa renunte la microintreprinderi pe cei care au rude pana la gradul III cu companii in acelasi regim! Nimeni nu are habar cum se va face asta, complicatiile ce vor aparea vor fi uriase, abuzurile la fel.

      Trebuie sa fii dus cu pluta sa mai ai vreo asteptare de la PNL in conditiile astea. Partidul e o simpla anexa a PSD-ului, nimic mai mult. E mai corect sa votezi direct PSD-ul, macar votezi originalul.

      Comentariu apreciat.722
    • Omule esti troll sau nu ti-ai luat medicamentele?

      245
    • Bogumil:

      „Intre PSD si soferul/servitorul PSD, eu votez cu servitorul.”

      Comentariu apreciat.470
    • Bogumil:

      “Incultii astia nu inteleg ca PNL e in proportie de 66% diferit de PSD.”

      215
    • Hai să mai lămuresc niște chestii.

      PSD și PNL nu mai există, e un singur conglomerat transpartinic. Orice mai era frecventabil în PNL a fost distrus sau subminat de aripa PD-L. Băieții șmecheri ca Blaga și care mai erau pe-acolo politicieni hard-core din sistem.

      Clar singura variantă votabilă e USR, dar deocamdată strict pentru faptul că nu sunt psdnl. Merite încep să aibă din ce în ce mai puține.

      AUR e pentru cei care vor să ‘watch the world burn’. Cât timp USR mai e în joc, merg pe ei, n-am ce face.

      Dar…dacă ajung în finală psd și aur, clar voi vota aur, vreau să văd cât de departe putem merge cu tâmpenia asta.

      @Andyan Ești doar un idiot util. Asta e fain mereu la români, noi nu ne asumăm nimic niciodată. Rușii ne-au scăpat de ceaușescu, europenii ne-au stricat fabricile, americanii ne-au distrus armata, turcii agricultura, etc.

      Doar noi românii (cu politicenii noștrii cu tot) suntem niște zâne virgine și bune, victime ale dușmanului. Noi suntem mereu victime, pe lângă clasicul slogan ‘merge și-așa’ am putea pune lejer pe listă și ‘da ce’am făcut șefu?’ pentru că merge la fix. Furăm din fabrici, din taxe, punem o tonă de chimicale pe roșii apoi le vindem ca bio și ne mirăm că râd ăia din hipermarket când se uită la ele și știe că mințim.

      Răspunsul? Da ce-am făcut șefu’, am încercat și eu ceva, toată lumea fură oricum, eu de ce n-aș face-o?

      104
    • Ce sa lamuresti bai Captain Obvious? Ca de cand s-a format USL ciuma rosie si diareea galbena adica psd si pnl sunt 2 fete ale aceleiasi monede? Asta vrei sa lamuresti?

      „Dar…dacă ajung în finală psd și aur, clar voi vota aur, vreau să văd cât de departe putem merge cu tâmpenia asta.”
      Si mai jos am faci pe mine idiot util cand tu cu mana ta scrii ca vei vota unpartid care vrea sa ne scoata duin Nato si UE si sa ne ofere pe tava pretinilor tai de la rasarit a caror implicare clara in lovitura de stat din 89 in mod convenabil o negi?
      M-am lamurit deja de agenta ta, aparent sunt mai multi pupatori de pla ruseasca pe aici pe blog fata de cat aveam eu impresia.

      24
    • Se vede că nu știi citi. Am zis clar că USR e singura opțiune frecventabilă în momentul de față pentru că psd și pnl sunt fix același rahat, în 2 culori diferite.

      Iar legat de aur, nu, nu vreau să votez cu ei doar că m-am săturat să văd cum partidul ăsta e proptit să iasă în față pe post de sperietoare, să ajungă în finală ca să facem iar un vadim vs iliescu, haideți drag popor în marea democrație românească și votați cu psdnl că noi măcar vrem să rămânem în UE ca să avem ce fura.

      Nu, refuz să fiu luat de fraier pe banii mei și da, dacă atâta putem ca țară și domnii din conducere nu sunt în stare să vină cu alt program politic în afară de ‘nu suntem aur’ atunci da, atâta merităm, împreună cu idiotii care chiar cred în elucubrațiile aur.

      Te rog să citești de 2-3 ori comentariul ca să îl înțelegi înainte de a răspunde.

      Nu aș vota cu aur în primul tur sau ca primă opțiune sub absolut nici o formă, e un partid ce ar trebui trimis la groapa de gunoi a istorie unde e și românia mare.

      12
    • Nu ai vota cu aur in primul tur, dupa care in al 2-lea tur ai vota cu aur asta in timp ce afirmi cu tarie ca nu ai vota cu aur. Disonanta cognitiva is strong in this one. La fel si marfa aia buna pe care o ai de la dealer.
      Stii ca mai ai si optiunea in turul 2 sa mergi sa iti anulezi votul daca ai de ales intre psd si aur,dar cum tu ai agenda clara de la maskva in cap(nu cred ca esti platit, doar ca nu esti capabil sa intelegi niste lucruri evidente -> idiot util al kremlinului) nu o sa faci asta, si in mod cert o sa votezi cu aur.

      23
  2. impozitate erau deja bonurile de masa, anul asta iau si cas din ele.
    iar bogatia incepe de la 8000lei net, deci pa-pa la bonuri.

    Comentariu apreciat.596
  3. Problema cea mai frustranta e alta.

    Legislatia este asa de tampita, incat adesea ai doua solutii ca sa mergi inainte:
    – dai spaga
    – inchizi

    Si astia de la controale stiu extrem de bine.
    Oamenii sunt foarte frustrati si lacomi. Toata lumea ii uraste de moarte, pe de alta parte legea se bazeaza pe ei.

    Adesea pur si simplu nu poti intra in legalitate, ca va asigur ca nu ii place nimanui sa aiba Sabia lui Damocles tot timpul deasupra capului si sa tot cotizeze.

    Legislatia este foarte complexa si are cerinte de iti sta mintea in loc, mai ales cand intri in chestii precum: urbanism, mediu, HACCP, ISU etc

    Ala de la Ferma Dacilor nu putea intra in legalitate pentru ca pentru a face o casa in poiana, ai nevoie de… PUZ!

    Fara PUZ, nu poti avea NIMIC, absolut nimic, iar PUZ e imposibil de facut din N motive mici si enervante, lasand deoparte „mica” problema a banilor.

    Indecis. Tu ce zici?4651
    • ia gura de pe HACCP!

      610
    • Iau, ca prajitura facuta in casa nu are eticheta cu data expirarii :)

      Indecis. Tu ce zici?2618
    • Stii cum este sa iei amenda de la „Sanepid” ca speli pe jos cu detergenul gresit?
      Ca nu ai fisa de produs de la detergenul X ?

      Daca ai folosi produsele EcoLab (sustinute puternic de ANSVA), atunci spaga e indirecta si nu primesti amenda.

      Comentariu apreciat.718
    • Eu am inceput sa lucrez pe cont propriu, nu neaparat pentru bani, ci pentru ca nu am suportat niciodata sa-mi spuna cineva ce am de facut, sa fie stapan pe programul meu. Tot din motivul asta nu am facut credite la banca, chiar daca asta a insemnat sa renuntat la anumite lucruri – pentru mine datoria = lipsa de libertate. Daca am de platit o rata in fiecare luna, nu mai sunt al meu, trebuie sa platesc datoria si trebuie sa fac compromisuri. Genul asta de libertate, e foarte grea, si vine la pachet cu multe lucruri pe care altii le iau „de-a gata”. Nu pot sa fac planuri pe urmatorii 2-3 ani, ca nu stiu cum or sa mearga contractele, nu stiu cum or sa mearga dobanzile, nu stiu cum o sa mearga inflatia, si nu am un sistem in spate, pe care sa ma bazez(cum au bugetarii). Ma bazez pe ce stiu sa fac si pe economiile pe care le am. Dar cand ma uit cat am muncit, cate nopti n-am dormit, cat stres am acumulat, si ma uit la cat de putin am facut, ma intreb: oare a meritat? nu mai bine ii lasam pe altii sa-si bata capul? Singurul lucru care il am: increderea ca oriunde pe planeta asta ma arunci(…ma rog, nu polul nord, nu desert… nu jungla… cat de cat civilizatie) am sa ma descurc. Dar mental, e foarte greu, iar cand aud pe cate unu’ ca Ciolacu care merge pe principiul „Daca are profit 30% inseamna ca-si PERMITE sa plateasca taxe mai mari”… imi dau seama ca omul ala e rupt total de realitate si de ce inseamna „sa produci”. Afacerile mici sunt cel mai greu de dus, esti in bataia vantului, nu ai nicio protectie sociala, statul te fute din toate partile, legislatia se schimba de 3-4 ori pe an, ce a fost valabil ieri, nu mai este valabil azi, tot felul de taxe birocratice, care nu aduc plus-valoare dar trebuie sa le platesti ca sa ai hartiile in regula, si chiar si asa, nu e clar ca le ai. De fiecare data cand am dat de o institutie a statului, am dat peste oameni cu inteligenta limitata, aroganti, plini de ei, dependenti de sistemul care i-a creat si pe care il apara – fara sistem, ar fi nimeni in drum, pentru ca nu au capacitatea de a produce nimic de valoare.

      Comentariu apreciat.1809
  4. prin anii 2000 am lucrat la o firma de partid si in vreo 5 ani nu a venit nimeni in control ‘decat’ o singura data: intr-o dimineata intra pe poarta 2 bajeti de la garda financiara si cer sa-l vada pe administrator. In timp ce erau condusi prin firma au inceput sa fie atentii la detalii gen: „vai! dar ce firma frumoasa aveti aici! Ce de-a laptopuri! Ce prosperitate! Nici nu stiam de voi pana azi” etc etc etc. Odata intrati la administrator in birou s-au intins pe canapea gen „un wiskey ceva nu primim si noi? Ce e cu zgarcenia asta? Astea sunt maniere?” In timp ce administratorul intra in joc, contabila sefa l-a sunat pe unul dintre actionari care era de la partid. Fast forward si pe scurt: vine secretara cu telefonu si il paseaza controlorilor care de la atitudinea sfidatoare de ciocoi au schimbat imediat placa si dupa niste „am inteles!” si ” sa traiti!” etc s-au ridicat, au urat o zi buna la toata lumea cu ceva plecaciuni si apoi si-au luat talpasita cu viteza unui caine care aude petarde de revelion.

    cam asa sta treaba cu controalele astea cand platesti taxa de protectie la partid

    Comentariu apreciat.2442
  5. Legile sunt multe si proaste. Dar facute proaste cu intentie, astfel incat oricine vine in control la tine ca firma sa poata gasi ceva sa te piste cu o amenda (in cazul fericit). Dar nu e ok ca pentru unii sa fie ciuma si pentru altii muma, mai ales cand e vorba de siguranta.

    Dupa Colectiv am crezut ca astia de la ISU in controalele legate de siguranta la incendiu vor rupe, dar uite ca tot ca inainte se merge pe o ciubucareala si te iertam cu un avertisment. Asta in conditiile in care pompierii aia de la Colectiv au luat cate 8 ani de puscarie, deci tot nu le e frica.

    Comentariu apreciat.941
    • Situatia e cam asa:

      1. Cf literii legii intaiti iti dau avertisment si iti zic ce sa faci ca sa intri in legalitate.
      1.1 Ei stiu ca nu poti intra in legalitate, dar nu e treaba lor; ei au bifat dpdv legal.
      2. Stiu prea bine ca trebuie sa te inchida, dar apare un telefon care le spune ca sa nu mai treaca pe acolo si asa ramane, pentru ca spaga curge continuu.

      Apoi lipsa unui aviz ISU nu inseamna automat ca unitatea e inchisa. Inseamna doar ca e pe proprie raspundere.
      Altfel ar insemna sa inchizi tot in tara asta (fara exagerare).

      Comentariu apreciat.8011
    • Apoi lipsa unui aviz ISU nu inseamna automat ca unitatea e inchisa. Inseamna doar ca e pe proprie raspundere.

      Pai atunci este simplu, a luat foc cladirea, ai victime, stii ca sistemul contra incendiilor nu functiona… plm ce mai astepti. E proprie raspundere, a doua zi te prezinti la prima sectie de politie si le spui ca vrei sa stai inchis perioada X corespunzatoare…

      Nu, stai sa vezi ca mana criminala, Mercur retrograd si afara e cald.

      Comentariu apreciat.707
    • Oricine a avut de a face cu un sistem de stingere a incendiilor, stie ca are o baterie de 12V si daca exista variatii de tensiune si caderi multiple de curent, aceasta se defecteaza.

      Bateria de 12V de la sistem si ce de la goarna trebuiesc schimbate la 6 luni, daca vrei sa mearga cand pica curentul.
      In practica nu face nimeni asta.

      Nu incerc sa gasesc scuze nimanui, doar ca oamenii cred ca daca exista hartie de la ISU, deodata un camp de forta divin se pogora asupra locatiei.

      Cand iesiti prin diverse restaurante, cascati ochii la senzorii de fum, daca exista.
      Eu vad cum majoritatea sunt acoperiti de coperti de plastic.
      Nu e un secret de ce e asa.

      – alarme false, ca sunt senzori prosti si vechi.
      – oamenii vor sa fumeze si o fac pentru ca realist nu ai ce sa le faci si ramai fara clienti.

      Indecis. Tu ce zici?3239
    • In Decembrie am mers la bodega renumita de pe Sos Straulesti: Doi Cocosi.
      Totul e lambriu de lemn vopsit visiniu, terasa de odinioara e acoperita total ilegal, exista separeu de fumangii si putinii senzori de fum existenti aveau minim 15 ani (dupa nr de kkti de musca de pe ei).
      Am vazut doar 2 senzori pititi strategic.

      Credeti-ma cand va spun, nr locatiilor cu autorizatie ISU este infim.
      Cititi si scandalul cu Hala Laminor, care desi nu poate avea autorizatie ISU, totusi a tinut revelionul. Statul a amendat Statul si a mers mai departe! Atat s-a putut.

      De ce nu poate avea autorizatie? Pai nu e finalizata toata cladirea dpdv legal!

      Legea tampita si inflexibila spune asa:

      1. Iei aviz ISU pe proiect autorizatie constructie.
      2. Finalizezi lucrarile -> receptie -> edificare -> intabulare (asta poate dura ani).
      3. Mergi iar cu documentatia de avizare la ISU, te rogi sa nu fi schimbat intre timp legislatia si ei vin in control candva.
      La control, daca nu ai cotizat printr-o firma acreditata, te rup baietii cu noi cerinte din pix, ce nu se gaseau in avizul initial.
      E foarte important ca controlul sa fie sustinut printr-o firma a smecherilor ISU, care s-a ocupat de… proiectare si lobby.

      Asadar, daca NU e cladirea gata dpdv legal, nu poti avea autorizatie ISU, chiar daca partea afectata are tot ce ii trebuie (acces, mijloace de stingere incendiu, semnalistica etc).

      Comentariu apreciat.617
    • @Claudiu: nu da vina niciodata pe rea intentie atunci cand poate fi explicat de prostie. Legile sunt multe si proaste nu din rea intentie ci pentru ca sunt facute de oameni prosti. Noi, ca indivizi… suntem prosti. Tot ce avem noi acum, toata tehnologia, toata civilizatia, o avem datorita catorva mii de oameni care au inteles lumea, peste care adaugam cateva milioane de oameni care au inteles ce le-au spus aia cateva mii, peste care avem cateva miliarde de oameni care au facut ce le-au spus alea cateva milioane. Cei cateva mii, din 20 de miliarde de oameni cati au fost pana acum pe pamant, sunt doar marja de eroare.

      Comentariu apreciat.432
    • @Adib Propria raspundere a clientului/victimei/mortului

      13
    • @Adib: Si ce faci cu cele 22.000 de scolii care nu au aviz ISU… le inchizi si pe alea? sau treaba asta e doar pentru pensiuni/hoteluri/firme, pe principiul Ciolacu „isi permit sa plateasca”?

      711
    • scoli/scolii, un i in plus sau in minus, nu mai conteaza, da? sa nu aud plangeri pe forma, se accepta doar pe fond. Plangerile pe forma se depun ca la stat „intre orele 12:00-13:00, dar vedeti ca de la 11:30 la 14:00 suntem in pauza de masa”.

      212
    • @Bogumil: oricine a vazut un sistem de detectie incendii nu e specialist. Tu, esti exemplul perfect.
      1: ce vezi tu, e DETECTIE incendii. Senzori (diverse tipuri), conectati la licurici (if tavan fals, detectorii din tavan au licurici sub tavan), intr-o bucla, cu detectori adresabili sau nu (diverse tipuri), conectati la o centrala (diverse tipuri), care e conectata la un dispecerat (diverse tipuri – mai putine de data asta) si la o sirena sau mai multe (diverse tipuri, doh). Dupa aia daca e cazul, se merge cu comenzi la stingere incendii (sprinkler sau instalatii cu gaz), trape si deschidere usi de incendiu, anulare reguli control acces si adresare publica.
      2: backup. Backup in urma unui calcul energetic, existent la dosar, facut de un proiectant, aprobat de un inginer si montat de un tehnician, fiecare avizat ARTS. 12V? Poate, in filmele pe care le ai vazut tu. Se lucreaza la 24 pe detectie incendiu, bucla de detectori ramane activa in caz de power failure, cf. specificatiilor pentru obiectiv. De regula 24 de ore cu 30 de minute in alarma. (pot diferi specificatiile i functie de obiectiv, nu ma apuc acuma de scos exemple din dosare fiindca sigur nu s treaba ta)
      3: if baterie pleazna (sau baterii, fiindca sunt doua de regula), sirena de exterior sau poate cea de interior, incep sa clipeasca si pe afisajul centralei apare eroare. Bateria tre` schimbata la 6 luni? Glumezi sau esti prost informat. Se face MENTENANTA la sistemul DE DETECTIE si se masoara (printre altele) descarcarea bateriei in timpul X in lipsa EE. Daca e in grafic (sa zic dupa juma` de ceas), se trece si se semneaza in registrul de control (care e in cutia atasata centralei, de regula in compartimentul de baterii suplimentare sau in seiful unitatii).

      Am o veste proasta pentru tine Bogumil: astea sunt chestii care CHIAR SE FAC in tara asta si cel mai amarat Lidl de langa tine are asa ceva. Habar n am daca pensiunea asta avea detectie incendiu dar daca avea, firma care asigura mentenanta, a belit cariciu.
      Detectori acoperiti? Se acopera si daca se fac lucrari da` detectia incendiu nu se activeaza doar la fum. Se activeaza si daca bucla e intrerupta + o droaie de alte scenarii. Chiar daca s a lucrat cu cea mai ieftina centrala, analogica si bateriile erau pe copca, mai am o veste proasta pentru tine Bogumil: sirena de exterior chitaie pana se termina bateria in ea si chiar daca sa zicem ca s a terminat in 2022 bateria, a chitait si a enervat pe toata lumea pana la deces. De atunci pana in decembrie 2023 au fost 2 mentenante. Daca nu s au facut, responsabilul e firma de mentenanta. Uite asa se face compartimentarea raspunderii. Nu, bateria pe sirena si bateria pe centrala n au crapat ambele in ultimul interval de 6 luni PRESUPUNAND ca astia aveau urmatoarea mentenanta programata intre Craciun si Anul Nou. Nu se fac mentenante atunci, Bogumil.

      Overall, nu mai vorbi prostii.

      111
  6. Problema nu e de control, ci de lege efectiv, nuantata si care lasa loc de interpretari. Ca sa fii mereu usor pe muchie, cat sa tot dai spaga.

    Si daca vrei sa o iei de la 0 cu o cladire nu ai cum sa faci rost de indicatii, fiecare iti va spune altceva. Sau nu iti va spune, ca e „secret de munca” sa fii in legalitate. Incerc sa o conving pe o prietena cu gradinita sa scrie povestea peretilor daramati si reconstruiti si a usilor schimbate de 4 ori pentru ca fiecare om/control/autoritate decidea altfel pe baza unei alte legi.
    In orice tara normala autoritatile iti dau tot ajutorul sa deschizi un business. Consultanta, proces rapid, hai sa produci bani repede, sa platesti taxe repede. Nu ii ajuta sa ti se inchida businessul saracit de spagi. Aici nu conteaza, fac bani doar cei cu relatii, restul pot muri de foame

    Comentariu apreciat.771
    • La noi legile sunt foarte drastice si inflexibile, ceea ce a facut sa aapra o multime de norme de aplicare flexibile.
      Pe langa legislatia principala, ai mii de acte normative secundare: hotarari, ordine de ministru etc.

      Daca vreti sa vedeti ceva frumos, cititi Ordinul de Ministru al Sanatatii 994/2018.
      Articolul 5 m-a lovit teribil cand am dorit sa fac o bucatarie de catering (200mp), pentru ca vedeti voi… bucataria este toxica!

      ====
      (1) Unitățile cu capacitate mică de producție, comerciale și de prestări servicii, discoteci, cluburi de noapte, care prin natura activității acestora pot crea riscuri pentru sănătate sau disconfort pentru populație prin producerea de zgomot, vibrații, praf, fum, gaze toxice sau iritante etc., se amplasează numai în clădiri separate.
      (2) Unitățile menționate la alin. (1) se amplasează la o distanță de minimum 15 m de ferestrele locuințelor.
      (3) Distanța minimă specificată la alin. (2) se măsoară între fațada locuinței și perimetrul unității.
      (4) Pentru unitățile menționate la alin. (1) se asigură mijloacele adecvate de limitare a noxelor, astfel încât să se asigure încadrarea acestora în normele din standardele în vigoare, precum și în normele specificate la art. 16 alin. (4)-(6).
      (5) Se interzice schimbarea domeniului de activitate a unităților menționate la alin. (1) dacă prin aceasta se creează premisa apariției de riscuri pentru sănătatea populației din zona locuită sau dacă această schimbare conduce la nerespectarea valorilor-limită pentru poluanții emiși, respectiv compuși chimici, fizici și/sau biologici.
      (6) Se interzice schimbarea destinației funcționale a unor zone, dacă prin aceasta se creează premisa apariției de riscuri pentru sănătatea populației din zona locuită.
      ====

      Problema este ca sta la latitudinea pixului lor ce inseamna „pot crea riscuri pentru sănătate sau disconfort pentru populație”. Si pixul lor semneaza doar daca sunt convinsi putin.

      Degeaba le arati ca sunt mii de bucatarii, cofetarii, patiserii, diverse activitati de productie in orase (e norma). Daca vrei sa faci ceva de la 0, trebuie cladire separata, la 15m de orice locuinta.
      Si cei vechi, de ce ei pot functiona?

      Pai ei au fost autorizati pe alta lege, mai veche.

      Comentariu apreciat.5214
  7. subiectul este foarte ofertant, dar au apărut bogumilii utili să o dea pe partide și se va alege praful de discuție.

    Indecis. Tu ce zici?3619
  8. Offtopic
    Masina de politie accidenteaza un indiot aflat noaptea pe ceata pe mijlocul drumului.
    https://adevarul.ro/stiri-locale/constanta/pieton-lovit-de-masina-politiei-in-noaptea-de-2328231.html
    „…
    Accidentul s-a produs în condiții de ceață densă și vizibilitate sub 30 de metri“, transmite IPJ.

    Daaaar, domnilor de la IPJ ati omis in declaratia dumneavoastra mult iubita expresie pe care o repetati si punctati tot timpul, anume:
    CONDUCATORUL AUTOVEHICULULUI NU A ADAPTAT VITEZA LA CONDITIILE DE DRUM
    stiti voi legea aia draga voua

    CAPITOLUL V
    Reguli de circulaţie

    SECŢIUNEA a 2-a
    Reguli pentru circulaţia vehiculelor
    Art. 48

    Conducătorul de vehicul trebuie să respecte regimul legal de viteză şi să o adapteze în funcţie de condiţiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiţii de siguranţă.

    Comentariu apreciat.703
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 954
    • Atunci du-te matale la Poliție și predă carnetul. Am văzut destui ca tine pe drum, fără lumini noaptea, pe ceață fără să mărească distanta sau circulând prea repede, fără să dea semnal, forțat galbenul, intrat în intersecție când e deja plina etc. Fac accidente și la Poliție tot ei cu gura mare, descoperă brusc că au drepturi.

      Comentariu apreciat.533
    • Personal cunosc destuld e bine Codul Rutier, de nevoie.
      De aceea zic ca e opera de fictiune, pentru ca in practica fie nu e fezabil tehnic sa il respecti, fie nu il respecta majoritatea.

      Stiu, toti sunteti zmei cand e vorba de tastatura doar ca ce sa vezi:
      – nu semnalizati cu 100m inainte de depasire in afara localitatii si cu 50m in localitate.
      – nu incetineste aproape nimeni la semnele de 70-50-30 Km/h de la trecerile de pietoni de pe DN-uri
      – nu merge nimeni prin sate cu 50 km/h pe DN-uri, ca s-ar bloca drumeagurile.
      – multimea face urat cand le zici ca scoti consumuri super mici cu EV daca mergi cu 130 km/h pe autostrada. Ei se grabesc toti cu 175km/h in teorie, ca in practica costa 7 lei litru de marmelada.
      – toata lumea sta pe telefon la stop si pana mesteca in cutie sa nimereasca a I-a, trece semaforul. Ce clacsonezi ba, te grabesti? Nu stii ca e interzis sa clacsonezi in oras?

      PLM

      Indecis. Tu ce zici?3126
    • @hash, de ce să predea carnetul? De ce să circule regulamentar? Atâta timp cât își permite să scape dacă omoară vreun sărac într-un accident, nu trebuie să se simtă legat de aceleași restricții de care se simte legată plebea.

      Trebuie să înțelegi că ție și lui Bogumil nu vi se aplică aceleași reguli.

      917
    • Nu am ajuns de prea multe ori în contact cu autoritățile statului, dar am grijă ca atunci când fac asta sa le spun in detaliu ce lege sau regulament se aplică în acel caz. E complicat si necesită puțină cheltuială și informare, dar poți să miști birocrația, chiar daca greu. Din păcate majoritatea cetățenilor sunt inculți (in sens de necunoscători) și nu-și știu nici drepturile nici obligațiile, și prea fuduli ca să apeleze la avocați. Din cauza asta autoritățile nu-și fac treaba; daca un bugetar ar avea x reclamații fondate nerezolvate, ar începe unii din ei sa zboare/plece din post.

      Morala 1: nu va sfiiți sa reclamați in scris chestii.

      Morala 2: nu mai dați șpagă sa rezolvați chestii, nu faceți decât să perpetuați sistemul mizerabil de care vă plângeți.

      Morala 3: lucrurile nu se mișcă în direcția bună pentru că sunt prea multi ‘descurcareti’ șantajabili.

      Comentariu apreciat.283
    • Hahaha
      Ba trebuie sa spun ca birocratii stiu extrem de bine legislatia si o folosesc in functie de necesitati, totul ca sa se acopere la nevoie.
      In cel mai rau caz refuza sa semneze si nu ai ce sa le faci.

      Iti pot arata raspuns copy&paste din lege, care teoretic spunea ca eu am dreptate, iar in incheiere raspunsul spunea ca ei nu sunt pusi sa interpreteze legea, ci sa o aplice.
      Intelegi ce vrei din asta!

      Nu au vrut sa faca receptia unei cladiri noi cu panouri fotovoltaice pe ea, pentru ca ele nu apareau in autorizatia de constructie, desi legea spune clar ca NU se supun autorizarii panourile fotovoltaice si suportii lor!
      Abia dupa mare scandal au ales sa ignore total existenta panourilor.
      Pe documentele de receptie ele nu exista! Au fost puse dupa receptie dpdv legal; asta a fost compromisul.

      159
  9. Dar cine să o facă, oamenii care s-au gândit că scot România din 50% din PIB datorie impozitând bonurile de masă?

    Sau 200 controale în 3 ani

    170
  10. Singuru lucru care am observat că-i sperie pe cei din sistem e o eventuală venire a partidului AUR la guvernare.

    Indecis. Tu ce zici?3011
  11. Realitatea e formata din jumatati de adevar; fiecare alege jumatatea care ii convine, secretul este sa recunosti fata de tine macar, ca exista si cealalta jumatate.
    Politica e arta compromisului, iar sa faci compromis cu AUR e ceva cu care nici PSD nu isi poate inchipui posibil.

    313
    • „Politica e arta compromisului, iar sa faci compromis cu AUR e ceva cu care nici PSD nu isi poate inchipui posibil.”

      O sa vezi ca o sa fie foarte posibil, daca „stabilitatea tarii” o cere. Si o va cere, fara doar si poate. Tara trebuie guvernata, nu? Pana la urma, se poate negocia acceptabil cu Simion, compania si cu generalii din spate (adica aripa anti-occidentala a serviciilor, temporar pensionata). Va fi o renegociere intre sistemul actual si cel un pic mai vechi. Si nici macar nu va fi neaparat nevoie ca PSD/PNL sa ii ia pe cei din AUR in guvern.

      Poate multi au uitat: guvernarea PSD din perioada Nastase (2000-2004) parea o guvernare monolit, calare pe toate resursele, gata sa calce pe oricine pe cap. Problema e ca PSD avea 45% in parlament, adica guvernul Nastase a fost guvern minoritar! Cum a fost posibil? Simplu: Romania Mare i-a sustinut din umbra, contra a tot felul de avantaje, date tot pe sub mana de PSD. Prin spate PSD se pupa pe gingii cu Vadim&Co, pe fata PSD negocia aderarea la UE.

      Pare destul de probabil ca scenariul sa se repete. Cei sacrificati vor fi cei de la UDMR, care vor face opozitie in continuare.

      180
    • La revolutie ma plimbam pe strada prin cartier. Masinile claxonau, lumea care striga : Ura, am invins!
      Eu ma gandeam : schimbarea regelui, bucuria nebunului!

      Chestia cu AUR e si multa propaganda.Presa a primit 1 milion euro de la PNL fara sa marcheze articolele cu (P) publicitate.

      Ce speriata era Ursula de Meloni( ca-i extremista). Voia sa intervina in alegeri!
      Si pe urma se plimbau impreuna cand au venit 160 de barci cu migranti in Italia.
      Si Meloni s-a dovedit a nu fi dracul gol.

      Asa si cu AUR. Zic ei multe dar ca sa schimbe drastic lucrurile ar trebui sa aiba minim 3 mandate cu majoritate.

      1016
  12. 2024…un an complicat.
    Controale, manipulare, vrajeala, etc.
    Posibil surprize…nimeni nu poate sa spuna cum va arata la sfarsit da an parlamentul, guvernarea….
    Ps. Sper sa dispara madam Sosoaca…din parlament si din viata publica, desigur!

    33
  13. Tata(acum vreo 25-30 de ani) avea, la tara, curent/tensiune variabila. El venit din Bucuresti nu si-a dat seama. I-au pocnit frigiderul si televizorul. Pe urma a cumparat un stabilizator. Dupa cativa ani s-a stabilizat reteaua.

    „Ferma Dacilor. Parchetul a cerut un raport de la compania Electrica! Patronul pensiunii s-a plâns în repetate rânduri că există probleme cu tensiunea

    Potrivit acelorași surse, cu ceva timp în urmă, Cornel Dinicu, patronul pensiunii, ar fi făcut solicitare la ANRE pentru ca Electrica să verifice tensiunea din interiorul complexului. Motivul ar fi fost legat de faptul că pensiunea avea tensiune slabă și de aceea s-a solicitat de ANRE verificarea tensiunii.”

    1016
    • asa… si? cum il scuza chestia asta?

      el a deschis pensiunea in lipsa autorizatiilor si mai mult, in perfecta cunostinta de cauza de conditia de pericol iminent in care isi pune clientii.

      practic este circumstanta agravanta.

      Comentariu apreciat.301
    • Daca nu avea autorizație de construcție si nici șantier si e in camp/extravilan, cum de avea energie electrica de la de la retea?

      Comentariu apreciat.300
    • Poti sa ai si un container, apoi sa tragi curent.

      25
  14. Arafat e încă liber?

    194
  15. „Este vorba despre Adrian Vitomir Ristin și Marian-Viorel Olteanu, care dețin în acte Ferma Dacilor Production SRL, și Cornel Dinicu, care se prezenta drept patronul pensiunii”
    Asta e o alta chestie care nu o inteleg. Dinicu asta spune ca el era patronul si el a facut de la 0 tot ce e acolo. De ce nu e pe numele lui? Iar ceva smecherie ca si fii aia de primari care se plimba cu masini de sute de mii de euro care sunt ale unor prieteni?

    240
  16. Acum serios… sa zicem ca esti tanar inspector la o autoriate a statului, 100% dornic sa-ti faci treaba corect. Sa zicem ca esti super informat, stii regulamentele scoartza-n-scoartza, esti incoruptibil si gata sa produci o schimbare.

    Cam cat o sa dureze pana ti se da un ordin subtil ? Pana cand ti se spune clar sa inchizi ochii sau sa gasesti un motiv neintemeiat pentru o amenda?
    Ce faci in momentul ala?

    Iti dai demisia si cauti un job normal, da? Insa majoritatea vor continua in „cariera”. Ca n-ajung olimpicii la matematica in astfel de job-uri. Ce altceva sa faca?

    „Sistemul” sta pe milioane de bugetari – majoritatea oameni corecti in 90% din timp si flexibili in restul de 10%. Dar pe bune… maxim 1% ar pleca.

    223
    • Va fi sicanat, detasat la alta unitate/pe alt post.
      El isi va da demisia, va urma cursuri pe internet si se va angaja ca IT-ist cu jumatate de norma…
      In timpul orelor de program va comenta la Zoso pe blog despre cat de kkt e totul si cum ar trebui sa fie o tara ca afara.

      El va da manute rosii la orice chestie care nu ii convine convingerilor sale, desi in sinea sa stie cum merge treaba in realitate.

      Intr-un sfarsit va emigra si se va angaja pe un post semicalificat, dar mai bine platit decat la stat sau ca ITist, iar din pozitia asta va infiera statul si angajatorii romani.
      Tara de kkt, oameni de kkt!
      Ii e rusine ca e roman!

      147
    • Cam cat o sa dureze pana ti se da un ordin subtil ?

      3 zile. Atât va dura. 3 zile.

      01
  17. La ultima vizita ala de la ITM ma intreba de ISCIR la centrala in conditiile in care eu habar nu am de centrala aia, nu sunt propietar pe cladire si am administrator dat de propietar.

    Nu conteaza, omul intreba, a si scris in raport ca nu am situt sa ii dau autorizatia centralei pentru ca motive.

    74
  18. Problema este una generala in tara, cum moare cineva, cum iese puroiul la suprafata. Bube sunt peste tot, trei sferturi din casele construite dupa 90 au autorizatiile facute dupa constructia efectiva, evident cu spagi si semnaturi fara inspectie, nimeni nu stie cum sunt trase instalatiile electrice prin pereti, ce materiale sunt folosite, ce grosimi de fire, ce protectii au, ce se ascunde dupa placile de carton gipsat; sunt facute de „Dorei” zilieri sau in regie proprie pe stilul „cel mai ieftin, merge si asa, stiu eu mai bine” si oricand pot genera alte drame. Fac pariu ca jumatate din aceste case ar trebui daramate pentru ca nu respecta nici cele mai elementare norme de securitate in constructii. Oarecum mortile sunt asumate prin aceste concesii criminale, iar ca sa se ia spaga trebuie ca cineva sa o si dea. Tic-tac pana la urmatoarea tragedie 😓

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube