”Dar ce-o să le spun eu copiilor mei?”

Suntem țara în care oameni care își educă pruncii cu cureaua și uită să le spună să nu mestece cu gura deschisă se întreabă la televizor ”dar ce-o să le spun eu copiilor mei?” când vine vorba de orice problemă legată de educația sexuală. Ăștia sunt aceiași oameni care se documentează exclusiv de la Antena 3 și-au votat mereu cu PSD, dar în fața microfonului se declară ieșiți la miting ”pentru viitorul nepoților”. Tot imaginea copilului e trântită pe baricade și când e vorba de o presupusă corupere a acestora de către influențele Uniunii Europene. Apare pe tubul catodic femeia de 50+ ani care zbiară ca din gură de șarpe chestii despre decență și ortodoxism. După care merge acasă și-i spune fetei de 14 ani că în curând e domnișoară și va trebui să-i caute ”unu’ cu bani maică, că viața e grea”.
Pe hârtie suntem cei mai îngrijorați de viitorul copiilor noștri. Și când ridici capul din foaie vezi că suntem țara cu cel mai multe mame minore, că 70% dintre ăștia tineri sunt analfabeți funcțional iar problemele în familie tot cu palma se rezolvă.

”Dar ce-o să zic eu copiilor mei?!?”

Problema nu e că tu – părinte fiind – nu ți l-ai educa pe ăla mic. Problema e că, educat fiind, tot cu ceilalți va trebui să socializeze. La școală tot cu fiul Savetei va fi coleg și ți-l va lua de guler cum a văzut prin filme și ți-l va trânti de podea. Și-ai zice că în scenarii de genul ăsta va interveni învățătoarea, dar cum majoritatea copiilor sunt greu de strunit, tot ea e cea care s-a obișnuit să urle la ei. Și ne vom gândi cum ne căpăceau profesorii înainte și imediat după revoluție, cu crete înfipte în cap și ridicat de perciuni, și vom răsufla ușurați că lumea s-a schimbat. Problema e că lumea nu s-a schimbat ci doar tehnologia a avansat. Ăla mic are telefon mobil. Fii fără grijă că – dacă n-ar avea cameră de filmat – ți l-ar târî educatoarea de păr prin clasă ori de câte ori i se termină răbdarea. Practic singurul tampon între copilul tău și ea e funcția ”Record” de care ultima se teme. Pentru că n-am devenit mai educați în 2021 ci doar mai precauți.

Au trecut peste 30 de ani de la Revoluție, când un tânăr ținea pancarta aceea cu ”Copiii noștri vor fi liberi”, și m-am gândit ieri – așa, în schadenfreude – cum ar fi arătat pancarta aia azi. Cu niște ”i” lipsă și cratimă în mijloc de ”vor”. Și da – copiii noștri sunt liberi, dar nu în România. Sunt liberi să plece de aici cât mai departe, undeva într-o țară civilizată. Sunt liberi să voteze același amalgam de partide cu acronime diferite și fix aceleași practici ca în ’91. Sunt liberi să aleagă între a asculta manele și a merge la păcănele cu colegii, riscând ostracizarea în caz că nu.

Vă imaginați un elev de clasa a VI-a citind în clasă, în pauză? Așa – cam în ce șuturi estimați că-l vor lua ceilalți și în cât timp va învăța că ”Robinson Crusoe” aduce palme peste cap de la cel care în restul orelor citește cu degetul sub rând? Sau dacă va fi în minoritate când un coleg dă drumul la manele pe smartphone, de va jubila toată clasa. Imaginați-vă că-i spune profesorului că el are o altă teorie despre ce înseamnă ”pace” sau ”influența tehnologiei în educație” sau ”ce-a vrut poetul să spună”. Și-acum imaginați-vă valul ăla de defecți din învățământ țâfnind iritați că-i ține unul de 12 ani de la pauza de cafea cu ideile lui tâmpite.

Lucrurile au rămas exact la fel. Copiii noștri nu-s mai liberi ca în ziua în care tânărul acela ținea pancarta pe stradă.

Cât despre ”ce-o să le spun eu copiilor mei?”… Își dau ei seama și singuri în cele din urmă. Așa cum ți-ai dat și tu, și noi, și cel care ținea pancarta: că oricâtă educație i-ar da părinții, îl vor trage ceilalți înapoi în căldarea cu smoală; ca în bancul acela cu Iadul și românii. Spune-le că la școală note bune iau cei cu pile și că jobul decent tot cei cu pile îl vor lua. Explică-i ce înseamnă ”corupție” și cum funcționează în realitate lucrurile. Că nu e ca-n cărți. Nu trebuie să-i explici tu de ce se țin două fete de mână pe stradă ori care e sistemul național de valori. Explică-i mai bine că ăla cercetat penal pe care-l tot vedea prin ziare deasupra headline-urilor cum promisiuni pompoase va ajunge și mai sus peste doi ani. Învață-l că e periculos să exprime idei contrare majorității, chit că lumea va spune că e nobil și cumva necesar. Asta dacă vrei să iasă întreg din adolescență.

Spune-i adevărul: spune-i că e rău. Zi-i cât de nasol e. Nu ca să-l deprimi, ci ca să n-aibă surprize mai încolo. Spune-i că problema nu e apărarea valorilor naționale ci că Floricica Dansatoarea e cea care o cere.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. bine scris, clar explicat.
    as inlocui partea de acceptare a „fatalitatii” cu a inocula ambitie sa influenteze si sa manipuleze in sens pozitiv contextele si situatiile in va interactiona cu majoritatea.

    00
  2. Trebuie un pic relativizata situatia bancului cu romanii in iad: in Franta, am auzit bancul cu francezi in locul romanilor…

    00
  3. ”Copiii noștri vor fi liberi”, […] cum ar fi arătat pancarta aia azi. Cu niște ”i” lipsă

    Din contra: per total, cu niste „i” in plus (copii nostrii v-or fii liberi)

    00
  4. Un text aiurea, trist si plin de frustrari.

    Omule, e Decembrie, vine Craciunul in cateva zile…

    00
    • Exact! Să ne amintim cu toții ce s-a întâmplat și când anume cu Ceaușescu.

      00
    • @AlinP, poți să acoperi rahatul, dar asta nu înseamnă că nu o să mai pută

      00
    • Crimsonware, citez „Spune-le că la școală note bune iau cei cu pile și că jobul decent tot cei cu pile îl vor lua.”.

      Ca sa ajungi sa spui / gandesti asa ceva probabil e nevoie ca 99,999% dintre femei sa te refuze…

      Legat de Ceausescu e destul de simplu: din lup alpha a ajuns sa fie vanat deoarece Conjunctura globala a fost speculata, asta se intampla mereu. Marea lui greseala a fost ca s-a purtat si cu lupii la fel cum s-a purtat cu restul oilor din tara… i-a tratat ca pe sclavi.

      Daca ii lasa sa isi cumpere masini straine / cheltuie banii / vacante etc, cei din Sistem l-ar fi protejat. El chiar si in al 12-lea ceas le promitea romanilor inca 100 de lei la salariu :))). Practic ala de moare de sete ca nu are fantana in curte tu ii promiti ca ii mai dai o cana sa bea apa…

      00
    • AlinP dupa cum si ce scrii, nu aveai mai mult de 5 ani la revolutie. Prietene, istoria traita nu are treaba cu cea scrisa. ti-ai facut vreodata tema pt scoala la lampa de gas ? ai dormit imbracat cu geaca de iarna in casa pentru ca nu aveai caldura ? taci in plm daca doar ai pareri, pastreaza-le pt tine

      00
    • De sarbatori toate orasele si oraselele pline de gropi, noroaie, cladiri neintretinute sunt acoperite cu instalatii luminoase. Si romanul se uita si zice: ba ce frumos a facut primarul asta. Bravo!

      AlinP nu mai vede noroiul de Craciun, doar beculete colorate.

      00
    • Ba e vina mea ca sunteti voi saraci si nefericiti?! :))

      Flok eu nu vin din familie de muncitori ca tine. Am avut ocazia sa cunosc lucruri si prin rude / prieteni din „partea de sus”…

      „Taci in plm” sa-ti spui tie in oglinda, alt fraier pe care sa il injuri nu mai gasesti.

      00
    • @AlinP sa l vezi pe Ceausescu catusi de putin inteligent… denota multe despre tine.

      00
    • De-abia aștept să treacă Alin de pubertate și să mergă să se angajeze undeva. De preferință la Stat. Să dea și el examen cu 40 de oameni și să-l ia tot candidata cu rude în PSD. Apoi să se pună nițel pe istorie și să vadă că alte țări din vechiul bloc comunist aveau de toate și să se întrebe mirat cum de tot a căzut comunismul în Europa de Est dacă era chiar așa mișto. Eventual să treacă de 28-29 de ani ceva mai încolo și să priceapă și cum e cu femeile.
      Ne-ai dat clasă la toți, Aline. De ne dădeai și rețeta după care am putea scăpa de nostalgicii comunismului era și mai mișto.

    • @AlinP, nu cred că ai înteles ce a vrut să transmită dl. Coloja. Se referea la educația cât mai ancorată în realitate pe care trebuie să o oferim copiilor și, prin extindere, poate chiar și nouă, ca să nu ajungem la frustrări și dezamăgiri în viață, fiindcă viața poate fi frumoasă și în condițiile astea și posibil să o poți ameliora dacă cunoști realitatea asta mai bine. De exemplu, faptul că vei fi blamat dacă îți expui o părere contrar majorității, oricât de nobil ar părea, am învățat în viață că uneori opinia majoritară nu poate fi atacată nici cu cele mai redutabile argumente logice. Faptul că cei potenți financiar ajung de cele mai multe ori peste tine, cu mai puțină muncă. În general că viața nu e roz și transpunerea unor șabloane idealiste asupra ei nu duce decât la mizerie mai multă. Sunt multe, cum e ăla conform căruia banii nu aduc fericirea, că banul e ochiul dracului. Și așa rânjește un sărac când aude că unul bogat a murit, cu pilda aia plină de smerenie că „Bogat sau sărac, tot în groapă ajungem”. Sau cu educația sexuală, apar ortodocșii plini de evlavie și pătrunși de sentimente onorabile să le spună oamenilor că sexul e pentru animale, că nu se vorbește despre el, deși zeul creștin ne-a înzestrat cu dorință sexuală (contradictoriu, nu?). Și sunt o grămadă de chestii care nu se pupă.

      00
    • Iar apar deștepții ăștia… sunteți tot ăia de la textul meu despre cadourile de Crăciun? :)

      00
    • Simt miros de itist cu tatăl colonel la sri, pensionar, de îi plătește rata la apartament.

      00
    • @flock – faptul ca 35% din romanii de azi traiesc realitatea descrisa de tine presupun ca nu are relevanta.

      00
  5. > Problema e că lumea nu s-a schimbat ci doar tehnologia a avansat.

    bug mafia dupa 20 de anii (sic)

    00
  6. Și în ce țară ar trebui să plece ca să aibă o viață normală?
    În SUA unde poliția nu mai prinde hoții dacă au furat sub o anumită limită și unde poliția te împușcă pe stradă sau îi calcă pe negri pe gât până mor sau unde peste 40-50% din populație cred că Pământul este plat (!!!) și unde peste 80-90% nu știu nici o limbă străină?
    În UK unde cică „te simți ca într-o țară de proști, ești ca în țara proștilor” (nu zic eu asta ci un cuplu mutat acolo care au un canal de Youtube)? (Plus multe altele.)
    În Franța unde negrii și arabii fac figuri la tine că ești imigrant și că ai venit să le iei țara, tu alb și ei care seamănă perfect cu Napoleon. Da. Sigur. La campionatul mondial, cum zicea și Radu de la PiticiGratis, erau unii așa de negri încât ceilalți negri păreau albi în comparație cu ei. Nu mai spun românii care sunt acolo câte îndură din cauza repulsiei crescute față de străini și, în special, față de români.
    În Țările Nordice unde este frig și plouă zilnic?
    Unde ar trebui să plece orice om pentru o viață normală?

    00
    • La tăț nii greu, of!

      (pe vremea aceea, când ni se spunea ca la noi e bine și in Vest e rău, apăruse și nedumerirea: „păi si atunci de ce trăim noi așa de rău, iar ei atât de bine?”)

      Răzvan – o fi nasol (și este), dar e ok.

      Comparația cu sperantele de atunci ne trage de urechi, dar comparația cu realitatea de atunci (in toate detaliile) ne mângâie duios.

      00
    • La americani e de inteles. Nu prea au nevoie de o limba straina.

      In UE eram pe locul doi. 64% dintre romani nu vorbesc o limba straina. Pe locul 1 era UK. Acum suntem campioni.

      Du-te in piata in Slobozia si vezi cati vorbesc o limba straina fara maini.

      00
    • Viața „normală” ti-o faci tu, cumva, după prioritățile tale. Și alegi „Ubi bene, ibi patria” în funcție de priorități.
      De exemplu, mi s-a pus pata pe Torino, ca ar fi acolo mare brânză… dar știu ca e ar putea fi doar o iluzie, nu e mare brânză.
      Chiar ieri m-a intrebat un amic ce vad eu la orasul ala, ca e plin de arabeti si infracționalitate.
      Da, nu neg, e așa. Dar… eu am locuit in altă zonă, cu mai multi „albi”.
      etc.
      Orice oras/țară are problemele ei, contează ce te afectează pe tine personal, unde îți poți gasi „linistea”.
      Sute, mii, zeci de mii, sute de mii de români în Londra, mie nu mi-a plăcut.

      00
    • Oriunde ai pleca, tot tu ești. Dacă ești obișnuit sa vezi numai problemele oriunde te-ai afla (chiar inainte de a locui acolo) nu iti mai ramane energia de a vedea si lucrurile pozitive.

      00
  7. Sa vezi ce liberi o sa fie ca probabil prin toamna 2022 o sa fie obligatoriu pasaportul de vaccinat si la copiii de 5-12 ani ca sa poata merge la scoala.
    Libertate pe paine.

    00
    • Sa vezi ca in curand nu o sa poti sa te angajezi fara sa faci medicina muncii sau o sa iesi din tara si iti verifica astia pasaportul sau buletinul. Nu mai zic ca se aude ca cica te amprenteaza cand vrei sa te duci in State si la ambasada si la intrare in tara.
      S-a dus pe sula si libertatea asta!

      00
    • Nu mai zic ca se aude ca cica te amprenteaza cand vrei sa te duci in State si la ambasada si la intrare in tara.

      mi-am adus aminte de retardatul ăla de badea care lătra sus și tare că el nu se va umili niciodată să stea la coadă la ambasada sua. după care a fost in sua de 3-4 ori, că la toți ne e greu și el era obișnuit cu umilirea.

    • Oricum eu cred ca in afara studioului de la Antena 3, retardul e umilit peste tot. Incepand cu evacuarea din fabrica aia de chibrituri falimentara si terminand cu marele meci de box, finalizat in 3 secunde si cu un faimos luptator in coma, inghitindu-si limba. Si astea sunt numai ce stim noi.

      00
  8. Iti va explica cineva din Franta ca in Romania nu sunt 70% analfabeti functional. Ca testele alea nu sunt concludente, ca nu masoara nimic, ca nu a fost toata populatia testata etc. Si iti va explica asta in timp ce priveste cum 70% dintre cei care intra in Romania sunt netestati sau nevaccinati si se scuipa cu DSP-ul fiindca sunt carantinati. :))

    00
  9. Poza care însoțește articolul am văzut-o ultima oară pe un perete în Aeroportul din Timișoara. La plecări externe, la ultima ușă spre pistă.

    00
  10. @Coloja: ăia-s oamenii care se fut doar în poziția misionarului 5 minute, fără oral că ăla-l fac doar curvele, iar menstruația e văzută că pedeapsă divină.

    00
  11. Trist de tot textul. Nu ii spui nimic copilului. Daca vezi ca in Romania nu e asa cum iti doresti pentru el, te iei si pleci. Nu e niciunde ideal, dar exista educatie OK, exista standard bun de viata, mai ales daca nu esti un impiedicat.

    Eu nu i-am mai spus copilului ca in Romania este nasol, nici nu o voi face vreodata. Pentru ca este tara ei si, cu bine sau rau, am trait si eu acolo 40 de ani.

    In ianuarie se implinesc 3 ani de cand am emigrat acolo unde te impusca politia pe strada, cica, dupa cum stiu altii de pe youtube. Nu este perfect, nu voi spune niciodata asta, pentru ca e o tampenie.

    Este MAI BINE decat in Romania. Nivelul de trai pentru un cuplu ‘mediu’ este mult peste ce am avut in tara (si nici acolo nu am murit de foame). Sistemul de invatamant este cu ani lumina inainte (fie-mea merge la o scoala de „sat” din Jersey, nici la Verita School nu au conditiile pe care le are ea aici). Si e scoala de stat, undeva intr-un orasel de munte. In Romania, in cel mai bun caz, au buda in cladire, de nu se caca in curte. In rest …

    Majoritatea celor care citesc blogul asta au ceva bani si un job decent (sau un business). Nu datorati nimanui nimic. Nu va plangeti. Luati-va bagajele si plecati. Noi am plecat cu 13 mii de dolari in buzunar si 3 valize. Acum valizele sunt in podul propriei case, avem si ceva economii, viata este buna. Suntem acceptati de americani, suntem romani si toata lumea stie asta.

    Romania este in sufletul tau, nu spune nimeni ca nu esti patriot, daca pleci din tara. O viata avem cu totii, daca simtiti ca nu sunteti fericiti sau ca ar putea sa fie mai bine altundeva, plecati. Daca nu va place, reveniti in Romania, ca nu va mai ia nimeni cetatenia, doar ca ati emigrat (asa cum au patit prietenii mei, plecati din Ro in ’83). Pana si ei si-au refacut certificatele de nastere, dupa Revolutie, si pot lua cetatenia, daca doresc.

    Nu aveti nimic de pierdut. Noi am luat bilete dus-intors in 2019, cu distanta de 6 luni intre zboruri. Daca nu ne placea, reveneam in Romania si aveam si avionul platit. Ne-am intors doar in vizita si ramanem aici. Daca nu ne adaptam, nu pierdeam nimic, castigam niste luni traite in alta tara si experienta in cauza.

    Asta au reusit baietii aia cu pancarta si cei care nu au supravietuit zilelor in cauza: sa ne ofere libertatea de miscare. Da, ne putem gasi fericirea in Romania (care este mult peste ce era acum 35 de ani, de pilda) sau ne putem gasi fericirea oriunde in lume.

  12. Eu sunt adepta principiului piatra mică răstoarnă carul mare. Așa că îmi încurajez copilul sa spună ce gândește, chiar dacă restul tac sau au exprimat păreri diferite. Așa fac si eu si am supraviețuit pâna acum. Despre plecatul din țară îl las să aleagă el cand va veni momentul. E rău in România și pentru că prea mulți tac.

    00
    • Trei fenomene ale timpului: invazia verticală a barbarilor, domnia proștilor, trădarea oamenilor cumsecade.
      Primul: năvălesc nu barbarii din alte continente ci, de jos în sus, derbedeii. Barbarii aceștia preiau locurile de conducere.
      Al doilea: au sosit – pur și simplu, în sensul cel mai categoric – proștii și inculții la putere și în ciuda tuturor legilor economice și tuturor regulilor politice fac prostii, ca niște ignoranți ce se află.
      Al treilea: în loc de a se împotrivi, oamenii cumsecade adoptă expectative binevoitoare, se fac că nu văd și nu aud, pe scurt trădează. Nu-și fac datoria. Imparțialii și încrezătorii înregistrează și tac. Sunt cei mai vinovați.

      Nicolae Steinhardt, 1937

      00
  13. M-a mahnit si m-a pus pe ganduri articolul asta. Asa pesimista sa fie realitatea unui profesionist care ar trebui sa ne traga de par atunci cand ne cufundam in abisul mintii?
    „Învață-l că e periculos să exprime idei contrare majorității, chit că lumea va spune că e nobil și cumva necesar.”
    Nu, nu voi face asta. Il voi invata in continuare ca este important sa faca ceea ce este corect, chiar daca asta nu va fi usor. Nu il voi invata ca o sa-i fie mai usor daca accepta mizeriile celor din jur, la fel cum nici eu nu le accept.
    Si daca ii va fi prea greu, il voi invata ca e cazul sa isi faca bagajele si sa plece intr-o tara unde valorile morale nu au disparut.

    00
    • Învață-l bine:
      „Si daca ii va fi prea greu, il voi invata ca e cazul sa isi faca bagajele si sa plece intr-o tara unde valorile morale nu au disparut.”

      00
    • @bogdan b: Erm… sunt psiholog, nu speaker motivațional. Dar îmi poți demonstra că are rost să-l pui să lupte cu gloata arătându-mi doar una din următoarele:

      – numărul de condamnați pentru crime în timpul Revoluției;
      – numărul de petiții care au schimbat ceva în bine în România;
      – numărul de proteste din România care au schimbat ceva în bine în România;
      – numărul de parlamentari după referendumul la care votaserăm că vrem redus numărul lor;
      – numărul de oameni care au primit în urma unui concurs loc de muncă la stat pe baza cunoștințelor proprii și nu ca urmare a unui grad de rudenie, afiliere politică ori amoroasă cu cineva din acea instituție.

      Tu spui că îți vei învăța copilul să lupte cu gloata iar mie îmi vine în minte citatul ăla cu cadavrele oamenilor determinați de pe Everest. Spui că-l vei învăța să lupte ”pentru ceea ce e corect” uitând că va avea de luptat mereu cu arme inegale cât timp o va face în România. Și că în 9 cazuri din 10 va pierde cu grație.
      E mișto idealismul de tipul ăsta undeva pe la 18-25 de ani. Pe la 40 ești treaz de-a binelea și începi să-i înveți pe alții să nu atragă atenția șmenarilor care scuipă semințe pe jos pentru că nu doar că vor lua o bătaie cruntă, dar – când va chema poliția – tot el va fi dus la secție și interogat. Pentru că vărul unuia dintre huligani era parte din patrulă.
      E mișto să ”lupți pentru ceea ce e corect”. Sună mișto. Am făcut chestia asta toată viața mea. Și-am avut surpriza de prea multe ori că ăia mici cărora le luasem apărarea să îmi tragă una după ceafă chiar ei; așa – să vadă ălălalt că-s în aceeași tabără și să-și asigure astfel liniștea pe viitor. Dude – am pățit asta de atât de multe ori că deja e un pattern acolo.
      Vă rog eu mult să lăsați chestiile astea din filme cu ”and justice for all” pentru că nu se aplică la noi. Părerea mea e că nu ai trecut încă destul prin viață. Sau că, dacă ai trecut, predici ceva ce n-ai practicat. Una din două. Admir entuziasmul, respect înclinația, dar strâng din buze la naivitate. Pentru că lucrurile pur și simplu nu așa merg.
      Din păcate.

  14. „Erm… sunt psiholog, nu speaker motivațional. ” – tocmai, mi s-ar parea ciudat sa ma duc la un speaker motivational sa ma ajute sa trec peste depresie, daca ar fi cazul.

    „Tu spui că îți vei învăța copilul să lupte cu gloata iar mie îmi vine în minte citatul ăla cu cadavrele oamenilor determinați de pe Everest. Spui că-l vei învăța să lupte ”pentru ceea ce e corect” uitând că va avea de luptat mereu cu arme inegale cât timp o va face în România. Și că în 9 cazuri din 10 va pierde cu grație.” – cu siguranta nu il voi invata ca trebuie sa fie mediocru. In plus, asa cum am mai spus, il voi sprijini sa plece din Romania daca aici ii va fi prea greu sa-si pastreze coloana vertebrala dreapta. Nu il educ pentru a trai in Romania, il educ pentru a fi un om bun. El va alege unde va face asta.

    „Dude – am pățit asta de atât de multe ori că deja e un pattern acolo.” Nu spun ca mizeria umana nu exista. Spun doar ca am facut tot posibilul sa ma tin departe de ea si in mare parte am si reusit.

    „Părerea mea e că nu ai trecut încă destul prin viață. Sau că, dacă ai trecut, predici ceva ce n-ai practicat” – Parerea mea este ca tragi concluzii si pui etichete prea repede, fara sa ma cunosti ;)

    00
    • „Erm… sunt psiholog, nu speaker motivațional. ” – tocmai, mi s-ar parea ciudat sa ma duc la un speaker motivational sa ma ajute sa trec peste depresie, daca ar fi cazul.

      N-are sens și legătură cu ceea ce discutam. Ai sărit pur și simplu la altă idee.

    • Coloja – psiholog
      Coloja publica articol despre depresie
      Coloja publica articol depresiv despre cum ar trebui sa ne invatam copiii sa accepte mizeriile ce se intampla in jur
      Eu: „cam pesimist articolul, venind din partea unui psiholog care ar trebui sa ne ajute sa trecem peste depresie.”
      Coloja: sunt psiholog, nu speaker motivational. (si emite si cateva judecati de valoare, sa fie)
      Eu: tocmai
      Coloja: Nu are nicio legatura ceea ce spui.
      Eu: …………..
      Craciun fericit!

      00
    • @bogdan_b:
      Impresia ta – mi se pare – e că psihologii au rolul de a spune clienților doar chestii frumoase. Așa – cumva să le lumineze ziua.
      Mnu. Aia e ceea ce fac speakerii motivaționali. ”Toxic positivism” îi spune.
      Dar nici așa nu are sens ceea ce scriseseși mai sus.

      PS: articolul nu e ”despresiv”. Încercai să scrii ”deprimant”. Dar nici aia nu e. E doar realist.
      Și din nou oameni cu ”dar psihologii să scrie doar despre chestii frumoase!”.

  15. Lucrez in Anglia de doi ani, in educatie, educatie speciala ( autism, adhd, etc ) Am 27 de ani, parintii mei au trait din plin comunismul, tata 70 , mama 66. Mi-ati facut seara de Craciun mai frumoasa doar citind aceasta postare? De ce ? pentru ca da, a trebuit sa trec printr un proces psihologic destul de greu traind aici, cuvantul „coruptie” nu este aruncat asa peste tot, la o cafea sau intre colegi la munca. Inca din clasele primare ei isi invata viitoarele generatii ca exista bine si rau, alb si negru, oameni diferiti, cu orientari sexuale diferite si cu pareri diferite, si este absolut OK, nu este roz peste tot, dar nu esti traumatizat cum esti in Romania la un interviu de munca daca nu ai pile, un nepotism toxic de care nu cred ca vom scapa vreodata.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile