25 spre 30

Cum vă spuneam, TVAul o să fie un pic mai mare, pentru că altfel falimentăm instant. Am prins astăzi un pic din dezbaterea de la Realitatea, unde Hossu, Sima şi Coşea îşi dădeau pertinent cu părerea în compania unor politruci. Ursu a pus o întrebare bună la un moment dat lui Hossu. Băi nene, nu vreţi măriri de taxe, nu vreţi concedieri, da’ voi ce pana mea soluţii vedeţi pentru ieşirea din hazna? Şi Hossu s-a pus pe explicat. Vrem schimbarea politicii fiscale, vrem nu ştiu ce măsuri, tot felul de minuni pe care lumea le urlă de 10 ani şi care ar avea nevoie de 2-3 ani pentru a avea efect.

Nu se vor lua nici un fel de măsuri. Nu cu policienii actuali. Asta e tot ce trebuie să ştiţi. Vor freca duda până când ţara va intra în faliment şi nici atunci nu vor recunoaşte că au greşit.

De ce nu vrea nimeni să schimbe nimic? Pentru că, oricum ar privi problema, tot ei ies în pierdere.

  1. schimbat politica fiscală. de ce? investiţiile care se fac acum sunt bune, contractele trec pe la noi, comisionul se pierde pe drum. e bine. de ce să schimbăm ceva ce ne umple buzunarele? de ce să ne batem capul cu inventarea de noi metode de a calcula taxele? (a nu se confunda populismul “să scadă taxele” cu realismul “să se renunţe la 90% din taxe”; primul înseamnă mai puţini bani daţi la stat, al doilea înseamnă taxe plătibile mai uşor)

  2. controlat pe bune ce se întâmplă în ţara asta. aici am un exemplu bun de tot, legat şi de punctul 1. ANAF o să verifice declaraţiile de avere ale oamenilor care au venituri din mai multe surse. Ironia face ca ei să nu ştie de unde am eu venituri, fiind necesar să spun asta în declaraţia de venit, dar să ştie asta când vor să mă controleze. jenant. uitaţi-vă ce amenzi au primit hypermarketurile cu nereguli. să mai aduc aminte că acum nu mai au voie să amendeze 90 de zile? de ce să controlezi ce se întâmplă în banci, când poţi sta cu mâinile în sân şi aştepta să pice, precum BPR, BIR, Albina, Bancorex şi compania?

  3. de ce sa impoziteze luxul? ar însemna să îi impoziteze pe prietenii lor, ăia cu vile şi gipane. păi e frumos să dea legi împotriva oamenilor care îi finanţează? cum mai stau după aia cu ei la masă?

  4. de ce să nu mai facă achiziţii la suprapreţ? banii ăia oricum se întorc la cine trebuie, poplaţia nu simte, deci măsura e inutilă.

E mai simplu să măreşti taxele deja existente. Şi să împingi plătitorii cinstiţi către economia subterană sau către paradisuri fiscale (o să încep în curând să emit facturi din Insula Man sau Cipru).

A scris şi Vlad despre asta.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

63 comentarii

  1. Orice partid politic reprezinta un grup oligarhic cu un interes propriu. Asta spune tot.

    00
  2. Nenea ala de la sindicate, cred, a mai spus ceva ce mi-a placut. Desi salariul mediu pe economie al grecilor este mult mai mare decat al nostru, ei ies in strada, protesteaza, se agita. Chestia asta determina orice guvern sa se gandeasca de doua ori inante sa ia o masura de orice fel; sa ii ia in calcul si pe cei care nu fac parte din camarila proxima.
    Pe cand noi suntem ca niste larve; resemnarea este reactia tipica. Protestele disparate nu fac nimic in afara de trivializarea, bagatelizarea notinii de protest, dezacord si revendicare.

    00
    • @Alex Sinov: ii determina o pla sa se gandeasca de doua ori. aia nu mai au incotro, pentru ca si eu au tras de timp. noi mai avem solutii.

  3. Singura sansa ca Romania, de fapt statul roman sa iasa din criza este sa faca rost de bani. Acei bani ii pot lua de la popor, de la noi care ne conformam si platim taxe, impozite si TVA . Astfel, statul cauta o cale de iesire din criza iar pe noi, romanii, ne adanceste din ce in ce mai adanc in dansa ca deh, nu conteaza starea omului, hartiile sa fie bune.

    00
  4. Pare rau, dar nu ma pot abtine, dar parca tu il girai acum ceva vreme cu incredere neconditionata pe carmaciul sef. Iar acum, la luni bune de la realegerea sa avem consecinta votului de atunci. O tara falimentara, ce risca sa se afunde si mai adanc in rahat. Stiu, nu suporni antenele si in mod sigur nu te uiti la Gadea. Dar acum ceva seri am prins in emisune un colaj cu declaratii ale lui Basescu si ale lui Boc, cum c-am iesit din criza, ca unele sectoare ale economiei inregistreaza cresteri, si alte cacaturi de genul asta. E incredibil sa privesti ce-au declarat baietii astia in ultimii doi ani. Si nimeni, si nimic nu-i poate trage la raspundere. Ne-au inglodat in datorii pe muuuulti, muuuulti ani de acum incolo, si singurul lucru pe care-l risca e sa nu mai fie realesi. Nu stiu cum sunteti voi, dar eu parca l-as lua la 11 m pe Basescu, asa, cu declaratiile din ultimii doi ani in fata.
     
    Cat despre marirea tva-ului? Ziceau acum ceva vreme niste analisti pe la tv „guvernu are doua solutii, ori reduce sistemul bugetar, ori creste taxele”. Se pare c-au ales varianta a doua, varianta prin care, pentru cativa, sufera o tara-ntreaga.

    00
  5. Zoso, pai cine tot face imprumuturi de cand a venit la putere ? Nu Basescu&co ?

    00
  6. Pai da zi-mi tu zoso, cine-a luat transele de la FMI ca sa plateasca salarii cu ele? Cine n-a avut coaie sa restructureze sistemul bugetar. Probabil ai citit si tu la Petreanu, de unde-au taiat, din investitii! Da, stiu, probabil am sa primesc eterna replica „hai coaie, de parca ceilalti ar fi fost mai buni..”. Nu stiu cum ar fi fost, stiu doar ca astia d’acum sunt prosti, da’ prosti gramada, si incapabili, si neinteresati, si cu durere-n penis, si cu tot ce vrei tu.

    00
    • @zetu: eu credeam ca tu esti un pic mai destept, dar avd ca tot „muie basescu”. ok. „muie basescu”.
      ce facem acum, ca l-am muit? il dam jos? bun. mai departe? punem pe altii (sa nu dam nume). bun. mai departe? sunt curios…

  7. NOU
    #10

    Mai departe plecam dracului din tara !!!!!! Si nu ne mai intoarcem niciodata. E sub demnitatea noastra sa stam aici la ce se intampla

    00
  8. @zoso: Da, noi mai avem sanse sa facem ceva, dar cu siguranta nu vom face nimic pentru ca inca mai e loc de ciordit, de furat, de imbogatit peste noapte.
    Dar nu-i bai, noi ne ghidam dupa lozinca „las-o ba, ca merge si asa”

    00
  9. Zoso, ma scuzi, dar acum ceva vreme au fost niste alegeri. Aia de-au castigat, se bateau in piept „ia mars d’aici, micilor comunisti”, tii minte comentariile de aici. Ca tot aici eram, si la fel comentam. Ei bine, timpul a dovedit PENTRU A DOUA OARA, ca Base e o cauza falimentara. N-a facut absolut nimic din ceea ce-a promis, si da, da-mi voie sa-mi revars frustrarile, nervii si toate cele. Ailalti faceau mai mult? Bai, nu stiu, poate ca nu, dar daca-i giram cu increderea mea, acum eram cu capu-n pamant, si le-o trageam la muie pe unde-i prindeam.
     
    Eu am o idee, utopica, dar e o idee. Ce-ar fi ca la venirea in functie, fiecare guvernant sa gireze cu intreaga avere. „Coaie, iti dam tara pe mana, o duci dracu, iti luam averea, incercam sa recuperam putin din gaura ce-ai creat-o”. Ca pana la urma, p’astia-i doare fix in pla, vine remanierea, cad din functii, vine criza, dar ei au banu la buca.

    00
    • @zetu: te referi la averile din elvetia ale lui DIP, Nastase, Vacaroiu, Iliescu si alti oameni de bine, care au condus tara spre prosperitate, pana sa o ia jigodiile astea si sa dea cu ea in gard?

  10. O sa ma-njuri, o sa-mi umpli frigiderul de carne, dar cu toate riscurile astea, da-mi voie sa-ti reamintesc de guvernarea de trista amintire 96-2000. Si-n acelasi timp, sa-ti evidentiez, ca pe vremea hotilor din psd, ca si aia au furat in nesimtire, tara a avut o crestere economica constanta de 6-7%, ceea ce mi se pare cel mai important. Da, stiu, contextul acum e altul, e o criza generata in prima faza de alti factori, dar orisicat, baietii n-au stiut cum s-o managerieze. Anyway, acum oricum e prea tardiv pentru a ne pune problema „ce-ar fi fost daca ar fi fost”. O sa tragem ani buni pentru incompetenta unor gigei.

    00
    • @zetu: şefu, guvernarea aia era tot dictata de fmi, ca sa repare gaurile facute de un partid anume. ce se intampla acum e insa un joint-venture pd-pnl.

  11. @zoso, exista si o a treia cale, in afara de „ai nostri” si „ai vostri”. Calea este „ai lor”. In cazul tau, elegant ar putea fi sa recunosti ca in panoplia numelor insirate de tine (si care sunt de acord ca poseda conturi pe aiurea) au loc foarte bine si cei de acum. Adica, nu sunt cu nimic mai breji. Ar fi fost prost cu aia, la fel cum e prost si cu astia. Poti sa recunosti asta. Poti sa recunosti ca nu exista solutii la politicienii actuali (inclusiv la cei care se viseaza, de tip Cernea & co.). Faptul ca unii au fost hoti si tampiti nu-i face pe altii mai putin hoti sau tampiti. Daca esti „contra”, nu inseamna automat ca esti si „pentru”. Poti sa recunosti linistiti ca toti sunt tampiti. Si ca nu exista solutie. Eu nu sunt de acord ca astia de acum fac. Nu fac. La fel cu nu faceau nici ceilalti. Si sunt la fel de vina ca si ceilalti. E de vina atat greaua mostenire, cat si lipsa actuala de pricepere.

    00
    • @BladHaund: tu ai recunoscut ca ai mancat cacat acum cateva zile pe aici? sau te-ai dat la fund si n-ai mai dat cateva zile pe aici, ca sa uite lumea?

      politicienii nostri sunt o combinatie de hoţi si incapabili. unii sunt mai mult hoţi si mai putin incapabili. altii invers.

  12. eu inca ma mai minunez ca exista oameni care au impresia ca daca iesea geoana acum alergam cu totii pe campii tinandu-ne de mana si cantand oda bucuriei. nu mai era criza, nu mai era nimic. doar bucurie. happy happy, joy joy…

    00
  13. NOU
    #19

    Si daca au bani , ei fura banii aia , si spun ca este criza, si deaceea nu au bani! :))

    00
  14. O fi fost masuri dictate de FMI, dar macar aia au respectat ceea ce le discta fmi-ul. I-ai vazut tu pe astia sa dea afara bugetari?
     
    Dar orice discutii sunt inutile, replica de mai sus a lui Andrei nu-mi demonstreaza decat ca tara si-o merita cu varf si-ndesat! Bravo ba, sa traiti bine!

    00
  15. NOU
    #21

    nu are nici o legatura situatia in care suntem acum cu partidul aflat la putere. psd-ul ne-a tinut pe loc 10 ani, pnl-ul a facut praf (a se citi a dat in salarii si pensii) tot ce s-a acumulase la bugetul de stat, pdl-ul nu e in stare sa rupa pisica in doua. singura diferenta dintre partidele romanesti este legata de cat de mult fura. daca pe vremea psd-ului mai lipsea putin si faceau ministerul ciordelii, cu pnl-ul si pdl-ul s-a lucrat mai discret si pe furturi ceva mai subtiri.
    stiu ca pare putin comic, dar bine ca am luat banii de la fmi. altfel faceam ce ne taie capul (adica mai nimic) pana ajungeam ca grecii. norocul nostru e ca mai vin astia de la fmi si de la bm si ii mai stang de coiut.
    luati-va gandul ca se va schimba ceva in tara asta. un popor cu o istorie mediocra (uitati de ce ne spala ceausescu pe creier prin scoala aia nu e adevarata istorie a Romaniei), un prezent sub-mediocru (uitati-va la cine ne-a condus in ultimii douazeci de ani) si un viitor sumbru.
    nu imi plac grecii (mi se par cea mai puturoasa natie din europa) dar faptul ca ies in strada sa dea cu pietre in guvern ii ridica cel putin zece trepte in ochii mei. pai cand o incepe lumea sa ii alerge pe strada pe nastase, vanghelie, vosganian, voiculescu, frunda, boc, orban, etc sa vedeti ce nu le mai trebuie la guvernare. asa, noi ii votam ca nu avem alternative, ei nu muiesc pentru ca nu li intampla nimic. noapte buna, Romania.

    00
  16. Vali, eu nu cred că modificarea fiscalităţii sau impozitarea luxului sunt soluţiile pentru a reduce semnificativ deficitul bugetar. Acestea sunt măsuri coercitive. Oamenii au tendinţa de a fugi de ele. Impozitarea progresivă de pe vremea PSD (şi înainte) aducea mai puţini bani la buget decât a adus, ulterior, cota unică, de 16%, introdusă de Alianţa DA.
    Soluţia reală este reducerea cheltuielilor – pentru că e de unde. Trăim într-un stat hiperbugetar şi ultra-birocratizat, căpuşat suplimentar de o masivă clientelă politică. Aminteşte-ţi câţi primesc bani de la stat, în ţara asta, şi câţi produc bani în sistemul privat.
    Dar pentrzu a reduce aparatul bugetar, cu toate cheltuielile lui, e nevoie de curaj şi de viziune politică. Nici acest guvern nu le are, aşa cum nu le-a avut nici un guvern de până acum. Statul ăsta n-a ajuns aşa obez peste noapte, e rezultatul a 20 de ani de îngrăşare. Responsabilitatea e a întregii clase politice.
    În privinţa eşecului actualei puteri – problema e că, spre deosebire de ceilalţi incompetenţi, incompetenţii ăştia nu-şi mai pot permite să tragă de timp – dar ei o fac în continuare. De asta sunt mai vinovaţi, chiar, decât ceilalţi.
    Încă ceva, despre împrumuturi. Cântăreşte rumătoarele cifre:
    Toate creditele imobiliare, în 5 ani de creştere a pieţei (şi a preţurilor), care au determinat o prea-frumoasă (şi găunoasă, e adevărat) creştere economică, însumează 5 miliarde de euro.
    În primele 6 luni ale anului 2009, statul s-a împrumutat 8 miliarde de euro din sistemul bancar pentru plata salariilor şi cheltuililor bugetare.
    Mai rău, statul continuă să se împrumute lunar peste 1 miliard de euro pentru acelaşi lucru. Lună de lună, Vali, şi nu se întrevede nici un sfârşit pentru această politică inconştientă, în afară de un răsunător faliment naţional.

    00
    • @Someone: sefu, tu esti mai batran ca mine, tii minte mai bine guvernarea ciorbea+fmi. poate ne povestesti si noua cum era pe atunci si de ce erau atat de junrati.

  17. NOU
    #24

    zetu: treaba cu guvernarile ultimilor 20 de ani sta in felul urmator
    1. Petre Roman s-a apucat sa faca reforma, dar minerii l-au dat jos
    2. Guvernul Vacaroiu a fost cel mai nociv guvern din istoria ultimilor 20 de ani. A generat crestere economica falsa (economia producea pe stoc), au fost scosi la pensie o gramada de oameni pentru a nu ii concedia, au tinut jos preturile administrate (energie electrica, benzina etc), au tinut artificial leul sus.
    3. Efectele acestor decizii s-au vazut in primii doi ani ai guvernarii CDR, cand preturile si cursul valutar nu au mai putut fi tinute sub control. Sa nu uitam si de miliardele de dolari pierderi in sistemul bancar.
    Asta nu inseamna ca CDR a performat bine, dar Constantinescu & co au fost nevoiti sa acopere gaurile lasate de Vacaroiu.
    4. dpdv economic, Guvernul Nastase a fost cel mai bun de dupa Revolutie. Din pacate, a fost si cel mai corupt
    5. Guvernele conduse de Tariceanu au facut cele mai norocoase, in sensul ca au beneficiat de o conjunctura externa foarte buna si in plus, „mostenirea” a fost una decenta. Dar, in acelasi timp, s-au luat decizii proaste, care s-a spart in capul lui Boc (Tariceanu a crescut salariile si pensiile in 2008, iar Boc a fost nevoit sa le plateasca in 2009).
    In plus, cu toata cresterea economica din 2005-2008, Tariceanu nu a reusit sa construiasca niciun km de autostrada!!
    6. Emil Boc pare ca nu realizeaza in ce situatie se afla, este slab si incapabil sa ia decizii.
    Per total, in afara de guvernul Nastase, toate celalte au avut performante cel mult mediocre.
    PS: am ajuns sa il laud pe Nastase…

    00
    • @Cristian Orgonas: daca eu trag din greu si iti las o firma pe plus, tu ce merit ai? cam asta e raspunsul la guvernele nastase si tariceanu.

  18. NOU
    #26

    In 2004, Tanasescu a lasat un deficit bugetar de 1.2%. In 2008, Vosganian a lasat un deficit bugetar de 5.4%.
    Sa vedem cat va lasa Emil Boc :-)

    00
  19. @zoso, ai meritul de a o tine pe plus. Pentru ca e atat de usor s-o dai de gard…

    00
  20. am mai spus-o eu si-o repet: mare noroc au avut psd-istii c-au pierdut alegerile in 2004. Acum tara era in razboi civil, mult sub nivelul economic al greciei, si probabil ei ar fi trebuit sa-si dea juma de avere pe paza armata a restului, pt ca vilele lor sa nu fie atacate de poplatia infuriata.
     
    Si pt aia care spun „replica de mai sus a lui Andrei nu-mi demonstreaza decat ca tara si-o merita cu varf si-ndesat! Bravo ba, sa traiti bine!”:
    Pai de unde stii tu cum o duce Andrei? De unde stii tu ca el, fara sa aiba vreun ciolan de la PDL, l-a dus capu pana la excelenta in vreun domeniu si s-a umplut de bani de-acolo? Si-atunci, ce conteaza ce face restu tarii? E de vina statul ca tara-i plina de prosti necalificati sau de studenti cu diplome da’ fara cunostinte reale, pt care el statu’ n-are locuri de frecat menta platite?
     
    Si daca Zoso se plange, televiziunile urla, asta inseamna automat c-o ducem chiar rau? Atata timp cat nu ne dam in cap de foame pe strazi o ducem bine bai! Au fost razboaie si foamete si oamenii tot au rezistat, n-au murit ai dracu’, ia mai da-o naibii de sclifoseala! Plangaciosilor si smiorcaitilor! Si nu ma luati cu „pai daca tu ai ciolan de ros de la PLD”! Daca am, am din alte surse, poate cum am spus de Andrei mai sus. Si nu mai asteptati ca niste handicapati de la stat, descurcati-va-n pm! Stati si plangeti ca niste copii! Sau ce nu va bagati si voi printre pretinii care beneficiaza de licitatii profitabile de la politicienii corupti? Aud? Poate pt ca nu va duce capu’ la facut hartii, acte! Pai vedeti ca tot voi sunteti de vina, ca sunteti prosti?
     
    Sigur ca intr-o situatie normala si prostii trebuie sa aiba salariu mare si ceva de lucru, ca doar vrem egalitate, dar doar cu aia mari, dar daca aici suntem in Romania, si nici nu iesim toti in strada (sau daca nu merge cu iesitu in strada atunci merge cu violenta, ca doar aia nemultumiti sunteti mai multi decat armata si politia la un loc, aia n-au dreptul sa traga in civili cu gloante, ci doar cu gaze lacrimogene si tunuri de apa, nici nu exista atatea locuri in arest pt voi, deci singura voastra scuza ca sa nu iesiti in strada e lasitatea voastra de gaini), credeti ca va baga cineva in seama daca va smiorcaiti pe bloguri? Nici din tara nu plecati! Pai plecati fratilor, faptul ca stati e o invitatie directa pt politicieni, practic pe fruntea voastra ei vad ca scrie „Sunt o oaie proasta, un dobitoc, si vreau sa fiu furat, vreau impozite mai mari!” Smiorcaiti-va mult si bine! Nu mai dau nici un alt mesaj aici.

    00
  21. Sunt de acord cu Cristian în evaluarea guvernelor, cu precizarea că guvernele CDR, chiar dacă au început cu o reaşezare a cheltuielilor, au eşuat catastrofal în dispute interne mărunte. Prima criză guvernamentală veritabilă din România i se datorează dlui Băsescu (faimosul interviu din EvZ).
    Ai zice că, în 20 de ani, membrii clasei politice ar fi trebuit să înveţe ceva din toate eşecurile astea succesive – că, doar sunt aceiaşi, până la urmă.

    00
  22. @Alex Sinov – Grecia de aia a ajuns in rahat pana sub nas, ca toti voiau salarii mari si pensionat la 55 de ani. D-aia e totul o laba acolo, de aiai protesteaza, ca nu vor sa piarda privilegii – cum pla mea sa spui ‘Nu avem nevoie de bani de la FMI, ca aia ne pun conditii naspa!’ cand tu intri in faliment CA STAT?? Cat de cretin e ala care spune ‘nu tata, eu vreau sa fie ca inainte!!! ‘ cand NU MAI SUNT BANI?

    Sindicatele sunt importante – dar pot si fute o tara. Tin minte pe baietii de la Renault care voiau dublarea salariilor pentru ca Renault facea profit…. La munca ba, nu la-ntins mana!

    00
    • @Jordan: nu e adevarat. grecia a ajuns asa pentru ca aveau o economie puternica, cum ne spunea tariceanu ca e si a noastra.

  23. Nici „ceilalti” nu sunt mult mai breji, dar guvernarea actuala cred ca esti de acord cu mine ca e cea mai incompetenta din ultimii 10 ani.

    00
  24. Ce-mi place cum vine zoso acu si zice ca toti sunt muci. HAHA. Pai bre, asta nu o stiai si inainte sa ni-l pui pe Base ca salvator? Naivitatea ta a gastigat in fata unei matematici simple.
    psd+pnl+udmr ar fi avut o majoritate cu care ar fi putut sa faca orice si-ar fi pus in cap. Astia de acu n-au cum sa faca asta. Lumea o sa primeasca ce a votat. o formula cu hoti in minoritate, cu agariciul boc pe post de cal de bataie.
    naspa

    00
  25. NOU
    #34

    stati linistiti. va explic eu de ce nu se schimba politicienii. ca orice capitan de vas, traian trebuie sa abandoneze ultimu corabia care se scufunda.

    00
  26. …pai nu pnl se opunea majorarii salariilor profesorilor in timp ce basel spunea ca-s bani garla? ba chiar basel spunea ca peste noi nu da criza si ca nu o sa luam niciodata bani de la fmi. iar acu o luna sau doo zicea ca romania a inceput sa iasa din criza, si ca urmeaza ceva crestere economica usoara.
    deci.. pentru ce cacat sa te mai uiti in gura lu base?

    00
  27. Inapoi la discutia initiala.
    Guvernul nu mai are bani pentru niste cheltuieli uriase si ce face? In loc sa reduca cheltuielile alea uriase, ne impoziteaza pe toti. In loc sa sufere cativa puturosi care sug bani de la buget fara sa munceasca cine stie cat, acum suferim toti. Pai sa nu-ti bagi picioarele?
    Imi pare rau ca am ajuns sa spun asta dar cred ca Romania are nevoie de o guvernare de extrema dreapta ca sa bage un bocanc in gura bugetarului, ca sa echilibreze balanta puterii.

    Altfel chiar o sa ajungem ca grecii care, dupa ce au supt tot de la buget si au dat faliment, vor sa vina Germania si FMI sa-i salveze din rahat. Astia bineinteles ca au zis: fratilor, trebuie inghetate salariile, pensiile, trebuie taiat puternic din cheltuieli. Si stiti ce zic grecii? Ca nu e bine asa, ca nu le convine. Se urca sus pe Acropolis cu acest banner: http://i.huffpost.com/gen/163204/thumbs/s-ACROPOLIS-large.jpg

    00
  28. NOU
    #38

    Zoso, pe o naveta de bere ca nu se intampla nimic?
    Nu se va umbla la TVA sau impozit.

    00
  29. NOU
    #39

    @zoso:”…averile din elvetia ale lui DIP, Nastase, Vacaroiu, Iliescu si alti oameni de bine…”–mai pune la lista Videanu,Berceanu,Woodrea,Casuneanu,Patriciu,etc.,etc…….Macar sa ai tabloul complet al alora care din cauza ca sunt hoti,o ducem noi toti bine!P.S.Nu cumva ai putina vopsea portocalie pe tine,zoso? 

    00
  30. Niciodata nu o sa ajungem ca grecii. Ne-am obisnuit cu jugul de gat si cu el o sa murim. Aia ies in strada sa protesteze; noi mai platim o taxa. Si buba se mareste de la an la an. Insa, oricat s-ar acumula puroiul, noi n-o sa iesim in strada. Las’ sa iasa altii in locul nostru pentru ca noi avem altele mai bune de facut. Trist este ca si copii nostri vor avea aceeasi soarta. Deja ma uit cu groaza la urmatoarea generatie (ponta, eba, honorius s.a.m.d.).

    00
  31. Vad c-o dau o gramada cu iesitu in strada. Ok, iesim in strada, si?! Nu, nu vreau sa arunc cu pietre, sa incendiez masini si sa fac deranj. Vreau sa-i trag la raspundere, sa-i oblig sa faca ceea ce trebuie, nu ceea ce le dicteaza interesele si partidu. Dar cum putem face asta intr-un mod civilizat? Iesind in strada si luptandu-ne cu niste oameni platiti tot din banii nostri, recte jandarmi/politisti?

    00
  32. Stii care-i defapt problema?
    Romanul sta acasa si comenteaza in fata televizorului/monitorului..dar doar atat.. nimeni nu iese in strada…
    suntem o natie de idioti. si da, ma consider si eu idiot pentru ca mai stau in tara asta.
    Platesc absolut toate taxele…pentru ce?

    00
  33. Ce ma amuza reactiile astea. Acum ceva vreme se facea valva ca de ce ies angajatii uzinelor dacia sa faca greve pentru marirea salariilor, ca sa stea sa munceasca. Ca asa suntem noi romanii, ne place sa iesim in strada in loc sa muncim. Acum e fix invers. De ce nu iesim, de ce nu facem, de ce nu dregem. Unde plm sa mai iesiti, ati iesit anu trecut in toamna, acu suportati.

    00
  34. NOU
    #45

    Un fleac! I-am ciuruit!

    00
  35. Chestia cu iesitul in strada e solutia pe termen scurt de refulare a neputintei repulsiei fata de guvernanti. Iesim in strada! PENTRU CE? Daca iesi in strada se inmultesc banii? Apare Duhul sfant sau zana maseluta cu bani de salarii/bani de restrucurare a sistemelor de pensii/invatamant/medical, apare mos craciun cu bani de investitii??
    Problema guvernului e ca nu are destul cojones. A incercat o serie de la urma urmei binevenite (legea pensiilor, legea salarizarii unitare..etC). Dar nu au coaie sa le duca la bun sfarsit si sa taie in carne vie. Aparatul bugetar e supradimensionat? Dai afara oameni pana il faci eficient. Da-i in plm…era de datoria lor sa se dezvolte profesional ca sa fie competitivi pe piata muncii. Asta e capitalismul. Statul NU  are obligatia sa te angajeze cand termini scoala, statul NU are obligatia sa iti dea de lucru cand tu esti dat afara, statul NU are obligatia sa vina sa-ti faca tie curat in casa sau sa-ti curete santu din fata portii.
    Inca nu am scapat de mentalitatea comunista! Nu au coaie sa-i dea afara si pt ca majoritatea sunt de-a lor. Pe cine sa dai? Ei aleator orice primarie din tara asta si vezi ce 50-60% dintre angajati sunt neamuri/rude/cunostinte/nasi etc. NU mi se pare normal ca sa platim toti. Eu nu vreau sa dau bani in plus la buget ca sa pastreze un sistem bugetar supradimensionat.
    Sper sa vina un guvern capabil sa ia masurile care se impuneau de cel putin 15 ani pana acum
     

    00
  36. Apropo de Insula Man si Cipru, la firma unde lucrez avem cativa colaboratori care ne emit facturi de pe firme inregistrate in Noua Zeelanda si din Insula Man. Si asta de cativa ani buni. Asa ca in curand ne vom muta sediul social, conturi si alte treburi in alte zone ale globului, desi nu ne schimbam fizic locatia. Dumnezeu cu mila !!!

    00
  37. @Darius De acord! Acuma, daca guvernantii n-au curaj, de ce nu gasesc pe altcineva care sa-si ia chestia asta in cap? Cineva care nu e implicat in politica, un asa-zis tehnocrat, care sa taie in carne vie si apoi sa-si dea demisia, sa se intoarca in sectorul privat unde sa-l doara in bascheti ce zic sindicatele.
    Pe bune, ma ofer eu pentru postul de ministru al muncii. Dau afara cateva sute de mii de bugetari si imi asum responsabilitatea pentru asta. Nu ma intereseaza daca ma injura o tara intreaga. Macar stiu ca am facut un bine tarii pe termen lung.

    00
  38. Can you handle the truth ?
     
    1. Va place sau nu, politicienii actuali sunt reprezentanti ai poporului. Aaaa, ca nu reprezinta 5-10% din poplatie (aia mai educati si cu bun simt si care muncesc cinstit) e una, dar reprezinta restul. Politicienii nu-s cazuti din cer, ci se trag chiar din poplatie – fosti ingineri, profesori, muncitori sau chiar fotomodele (ala din Vrancea parca). Sunt oameni care furau si se comportau la fel cind erau ingineri, profesori etc, doar ca atunci era scara mai mica. Atunci furau zeci/sute/mii de euro, acum fura milioane.
     
    Boboru care-i injura azi ca fura, ii injura in realitate din obida – nu pt ca fura politicienii, ci pt ca fura mai mult decit ei. 80-90% din poplatie (cel putin) s-ar comporta la fel daca ar ajunge in virf. De vina nu e politicianul X sau Y, ci poporul in sine, cu mentalitatea defecta pe care o are. Si pt care nu se poate da vina exclusiv pe comunism. Mentalitatea era identica si in 1905.
     
    2. PSD sau PDL insa nici unii nu vor face reforme structurale, pt ca alea ar lovi fix in cele 2 categorii pe care ei se bazeaza la vot: pensionarii si bugetarii. Cine are impresia ca un guvern PSD ar fi fost mai competent sau mai rapid la reforme decit Boc a mincat ciuperci stricate.
     
    PSD-ul a avut cel mai toxic guvern (vacaroiu) si cel mai corupt (nastase). PDL nu-s nici ei mult mai breji, singurele lor plusuri fata de PSD ar fi ca nu-s la fel de uniti si organizati la furat si nu-s asa ploconiti la Moscova.
     
    3. Romania nu are suficienti Yuppies (Young Urban Professional) pt ca vreun partid sa tina cont de interesele lor – si intimplator interesele lor coincid cu interesele clasei mijlocii si ale tarii. Ca urmare a faptului ca nu-s bagati in seama, multi Yuppies romani competenti se cam cara din tara spre locuri unde-s apreciati si pot duce o viata mai buna, lasindu-i in general in urma pe aia mai incompetenti. Consecintele se vor vedea peste 10-20 de ani cind astia care ramin in tara vor ajunge la 50 de ani si vor avea pozitii de conducere in puncte cheie.
     
    4. Incompetenta e deja generalizata in cam toate domeniile din Romania. Ca dovada ascultati discutiile din cazul Remes cind aia nu erau in stare sa se inteleaga ce trebuie sa fure – unul vorbea de hectare, altul vorbea de numarul de ordine, parca erau filme cu prosti. Daca sunt atit de incompetenti atunci cind fura (se presupune ca asta e o activitate care ii intereseaza) nici nu-mi pot imagina cit de incompetenti sunt cind trebuie sa faca ceva treaba – chestie care sigur nu-i intereseaza.
     
    Daca erau competenti puteau sa faca cite ceva continuind sa isi umple buzunarele. De exemplu daca faceau autostrazi, chiar la preturi exorbitante, economia si transportul s-ar fi dezvoltat, ar fi venit mai multi bani la buget, si ar fi fost mai mult de furat tot pt ei. E diferenta dintre a taia copacul ca sa furi merele sau a culege merele si a lasa copacul sa produca in continuare, eventual mai udindu-l din cind in cind, ca sa ai ce fura si la anul.
     
    Daca adaugi la incompetenta actuala concluziile de la pct 3, peste 10-20 de ani va fi jale in Romania. Un fel de idiocracy (the movie), cu beizadelele actualilor mostenind juma de economie, restul fiind pe miinile alora care au fost adeptii zicalei „decit codas la oras, mai bine-n satul meu fruntas” – care este un slogan absolut imbecil, descurajind competitia si incurajind lenea si delasarea.
     
    5. Rolul bisericii in aceasta „downward spiral” nu e de neglijat. Multi (si prosti) fac tot ce le zice popa, ca urmare biserica are putere de negociere cu partidele. Puterea asta si foamea de voturi se traduc in tot felul de concesiuni facute bisericii, de la religie obligatorie in scoli pina la sume enorme de la buget pt biserici care apar ca ciupercile si catedrale faraonice de care n-are nimeni nevoie. Sa mai aduc aminte de teorii evolutioniste in manuale de biologie ?
     
    Si nici macar nu e aspectul financiar cel mai rau. Pe termen lung asta va duce la indobitocirea si indoctrinarea poplatiei, care va fi mai usor de manevrat, ceea ce va creste influenta bisericii si tot asa pina cind Ro s-ar putea apropia periculos de mult de o teocratie.
     
    6. Cresterea economica fantastica din 2005-2007 a fost mai mult bazata pe o bula imobiliara, nu pe cresterea productivitatii sau a competitivitatii produselor romanesti la export sau a altor factori economici durabili. Au crescut enorm preturi la case/apartamente si pamint, multi bani, multe profituri au venit din specula. S-au facut multe profituri vinzind unor oameni care cumparau cu credit, deci cu bani „din viitor”. S-a spart bula, s-a terminat distractia. Acum vine nota de plata. De aia nu pot sa zic ca am vreun pic de compasiune pt aia care s-au aruncat sa-si cumpere pe datorie chestii de care n-aveau nevoie.
     
    Toate astea erau vizibile cu ochiul liber inca de acum 2-3 ani. Era logic ca preturile la terenuri si apartamente nu vor putea urca la nesfirsit, era logic ca unul cu salariul de sub 1000 euro nu isi poate permite in realitate sa-si ia apartament, masina noua, plasma/lcd si o circa de alte timpenii, era logic ca cresterea pensiilor e o pomana electorala si va avea efecte negative in timp, era logic ca criza va afecta mai tare economii de carton si ca tarile dezvoltate isi vor reveni mai repede (pt ca au economii solide, functionale pe care sa se bazeze) in timp ce tari ca Ro vor suferi mai tare si mai mult timp. Dar majoritatea au adoptat atitudinea „nu mi se poate intimpla mie asa ceva” si cind s-au trezit cu problemele pe cap au ridicat din umeri pt ca nu erau pregatiti sa le faca fata, dupa care s-au pus pe asteptat ajutor in loc sa incerce sa isi rezolve singuri problemele.

    00
  39. E la fel de amuzant cum se gasesc nspe mii de motivatii pentru a se minimaliza cresterea economica al altora, si esecul total al celorlalti.

    00
  40. c3, totul era logic. ce e de facut? concediem 600.000 bugetari, cum zice conu dinu? sau mergem de mana cu pdlul catre faliment?

  41. Conu’ Dinu poate sa zica orice, ca nu e la putere si nu trebuie sa o si faca. Cand era el la putere, a ingrosat randurile bugetarilor fara numar-fura numar.

    00
  42. Am citit de 2 ori articolul… ca și ce-a scris Petreanu – tot de 2 ori; tot nu înțeleg comentariile…
    Atât zoso, cât și V. Petreanu au scris ceva… la modul serios, mi se pare mie (o să citesc și a treia oară… poate am scăpat eu tendința umoristică, mai știi…)
     
    Comentariul #1 – „Offshore”:
    Așa… și?
    Aș putea să zic că spui prostii generalizate – că singura ta contribuție la discuție e o râgâială veselă – da’ mai bine nu zic.
     
    Comentariul #2 – „Alex Sinov”:
    Poate ți-a plăcut ce zice nenea de la sindicate… poate vrei să vezi tărăboi pe stradă, spart geamuri și dat foc… ca la greci.
    Muoamăăă… ce excitant e!
    Rezolvi ceva cu asta?
    Hai, serios… chiar crezi că rezolvi ceva?
     
    Comentariul #3 – „Alex Dima”:
    Tu ce faci… un rezumat al articolului lui zoso?
     
    Comentariul #4 – „zetu”:
    „…nu ma pot abtine, dar parca tu il girai acum ceva vreme cu incredere neconditionata pe carmaciul…”
    Mai bine te abțineai.
    Zoso… nu a spus niciodată că Base e soluția ideală… el doar a ales între două variante… ambele potențial tragice.
    …Da, ia-l tu la 11 metri pe Băsescu… vezi cu cum se schimă situația.
    Ce dreaq’ frate… tu încerci să echivalezi declarații politice cu realități economice?!?
    Chiar așa de naiv ești?
    Chiar vrei să tragi de răspundere pe oricine declară una și alta?
    „…incredibil sa privesti ce-au declarat baietii astia in ultimii doi ani…”
    Da, atunci când au declarat… în secunda aia… AȘA ERA SITUAȚIA!
    Minutu’ următor… se mai schimbă treaba, nu?
     
    Comentariul #5 – „Alexandru”:
    Da, băh… statu’ ne fură… d-aia nu e bani, băgamiaș…
    Profund… adânc… filozofic chiar.
     
    Comentariul #6 – „zoso”:
    Da, băh… el așa GÂNDEȘTE!
     
    Comentariul #7 – „zoso”:
    Poate mai avem soluții… dar nu vrem să le aplicăm, nu?
     
    Comentariul #8 – „mArius”:
    Am o știre proaspătă pt. tine. De când l-am împușcat pe tiran, facem împrumuturi.
    Cu voioșie.
    An de an.
     
    Comentariul #9 – „zetu”:
    Prostia la grămadă nu e monopolul unui anume partid mioritic – este apanajul clasei politice în spațiul carpato-danubian.
     
    Comentariul #10 – „zoso”:
    Ce mă enervează pe mine… e când cineva comentează ‘naintea mea… și zice fix ce vroiam eu să spun.
    Cum ar fi cazul tău… aici.
     
    Comentariul #11 – „alin maramu'”:
    Da… bine gândit…
    Scrie-ne o vedere… de pe unde te duci…
     
    Comentariul #12 – „agre”:
    Declarația ta miroase a adevăr empiric; contribuția ta la discuție e fix egal cu zero.
     
    Comentariul #13 – „zetu”:
    Idei utopice pot să zgârmăn și eu… din buric… scame … „muie, bandiților!”… sugerea sângelui poporului… „să le luăm gipanele!”…
    Fix cum zicea rabbi :
    „…Stimaţi alegători electorali, mânca-v-aş pla voastră, care v-aţi săturat de această corupţie necinstită care n-are oamenii lefuri si cumpărăm gaze scumpe de la ruşi. Aceste promisiuni care le fac e ca să are toată lumea leafă şi penseie şi cine vrea să munceşte să are să munceşte unde nu mai e dă muncă nici în Italia ca s-a pus poliţia pă noi. Iar aceşti polticieni care a minţit şi nu e cu poporul o să-i bag la pandaimos şi o să fac autostrăzi peste tot să să plimbă oamenii cu maşânile lor. Cum a zis şi preşedintela de la America: care nu ascultă dă mine, beleşte pla. Şî vă transmit sloganu’ meu dă electorale cu ocazia la alegeri: Să trăiţi foarte bine!…”
     
    Comentariul #15 – „zetu”:
    Bre… tu ești nea Stere deghizat?
     
    Comentariul #16 – „zoso”:
    Încerci să discuți cu nea Stere?
     
    Comentariul #17 – „BladHaund”:
    … așa… și?
     
    Comentariul #18 – „Andrei”:
    Nu te mai minuna, asta e realitatea veselă.
     
    Comentariul #19 – „zetu”:
    „…macar aia au respectat…
    Sanchi.
     
    Comentariul #20 – „zoso”:
    Nu mai băga jocuri d-astea de cuvinte care derutează comentatorii.
    :)
     
    Comentariul #21 – „georgel007”:
    …praf…bugetu’…ciordeala…pisica…coiuțu’…
    Hai să zic așa:
    Grecia are ca monedă națională euro.
    România are ron.
    Poți tu să alergi guvernanții pe stradă cât te ține pipota… chestia cu moneda nu o schimbi.
    Oarecum… e o diferență esențială.
     
    Comentariul #22 – „zoso”:
    ……….
     
    Comentariul #23 – „Someone”:
    Primul comentariu la subiect…
    Tot am o problemă cu:
    „…un răsunător faliment naţional…”
    Asta ar fi ceva dramatic, zemos… bun de dat pe prima pagină în ziare străine…
    Din păcate… n-o să fie nimic de genul ăsta… nu bubuieli de artificii… mai degrabă un pârț leșinat, ezitant.
     
    Comentariul #24 – „Cristian Oronas”:
    Analiza e corectă… adică așa cred și eu… problema e ce facem d-aici încolo… eu așa am citit articolul.
     
    Comentariul #25 – „zoso”:
    Poate ține minte mai bine… problema e că poate are memorie selectivă.
     
    Comentariul #26 – „zoso”:
    Păi… cum zice altcineva… tu PĂSTREZI plusul, nu?
     
    Comentariul #27 – „Cristian Oronas”:
    Chiar vrei să vezi?
    :))
    Apropo… guvernele… că or fi ele Boc, Tănăsescu ori Vosgian… sunt naționale; națiunea, totuși… nu există pe o planetă separată, indiferent ce se zice la otv… cum că noi ne tragem din extratereștrii.
     
    Comentariul #28 – „zetu”:
    „…@zoso, ai meritul de a o tine pe plus…”
    Cam da.
     
    Comentariul #29 – „ezertor”:
    „…război civil…pază armată… poplația înfuriată…”
    Da, desigur…
    Scenariu bun de scris un film „dă holiud”.
    Ce mă distrează pe mine ăștia care îndeamnă la răzmerițe… sau care ne esplică că suntem proști dacă nu știm să furăm.
     
    Comentariul #30 – „Someone”:
    „…membrii clasei politice ar fi trebuit să înveţe ceva…”
    De ce ar face-o?
    Ce interes ar avea?
    Ei nefiind „clasă politică”… politicieni, ori ceva gen.
    Ei fiind de fapt, unii care au pus mâna pe putere.
    Asta nu îi califică automat… la locul de muncă.
     
    Comentariul #31 – „Jordan”:
    Superficial vorbind, ai dreptate.
    Totuși… sindicatele nu fut o țară… indiferent de mărimea sindico-penisului.
    Mai există și alți factori, alți futălăi… ca să mă exprim delicat.
     
    Comentariul #32 – „mArius”:
    Comentariu pe care puteai să-l lași acum 2 ani, acum 5 ani, acum 10 ani, acum 20 de ani…
     
    Comentariul #33 – „.pm”:
    Propunerea ta de soluție de salvare a economiei naționale merită considerare atentă…
     
    Comentariul #34 – „Mihnea Chirilă”:
    O glumă slăbuță… care nu impresionează pe nimeni.
    Mai încearcă odată.
     
    Comentariul #35 – „zoso”:
    Tu crezi că cineva pricepe ironiile tale?
     
    Comentariul #36 – „.pm”:
    Bre… tu ești dentist, ceva? De te uiți în gură la politicieni?
     
    Comentariul #37 – „Anda”:
    Ca răspun la propunerea ta (nu c-aș fi contra) zic că:
    „… n-ai cu cine… niște țărani…”
    :))
     
    Comentariul #38 – „always CG”:
    Ceva o se întâmple… pe o navetă de bere, zic.
     
    Comentariul #39 – „Bad Robot”:
    Naivitatea ta apropo de vopseau lui zoso egalează doar inocența de gândire.
     
    Comentariul #40 – „zoso”:
    ………….
     
    Comentariul #41 – „zoso”:
    ………….
     
    Comentariul #42 – „xxx”:
    Deci… te-ai resemnat?
     
    Comentariul #43 – „zetu”:
    Acuma o dai invers? Nu ziceai tu să dăm cu capu’?
     
    Comentariul #44 – „Claudiu”:
    Vezi că „zetu” zice că nu așa… nu în stradă, nu cu pietre.
    Cică… o soluție ar fi să chemăm minerii.
    Așa zice un politician vechi, bătrân al partidului.
     
    Comentariul #45 – „zetu”:
    Băi io nu mai înțeleg ce vrei.
    Ieșim…
    Nu ieșim…
    O scoatem…
    O ținem în chiloți?
    Hotărăște-te odată!
     
    Comentariul #46 – „sergiocos”:
    Da, te-ai ciuruit singur.
    Ia batista, șterge-te.
     
    Comentariul #47 – „Darius”:
    „…sa vina un guvern capabil sa ia masurile care se impuneau de cel putin 15 ani pana acum…”
    Absolut de acord cu tine… până la ultimele cuvinte.
    N-o să vină.
    Dacă or să vină… o să fie incapabili.
    Dacă o să fie capabili… n-or să poată să ia măsurile.
    Dacă…
    Dacă.
     
    Comentariul #48 – „Giku”:
    Mdeah.
    Și?…
     
    Comentariul #49 – „Anda”:
    Oferta ta e pusă la adresa nepotrivită – depune o hârtie a Cotroceni, ceva gen.
     
    Comentariul #50 – „c3”:
    „…80-90% din poplatie (cel putin) s-ar comporta la fel daca ar ajunge in virf…”
    Asta e o evaluare politicoasă… eu aș zice 99% … PLUS.

    „…Daca erau competenti puteau sa faca cite ceva continuind sa isi umple buzunarele…”
    Uiți că asta se întâmplă în țări civilizate, guvernate de profesioniști – nu colea.

    Comentariul #51 – „zetu”:
    Mai zi odată… că nu m-am prins…
    Ieșim în stradă… ori stăm la zoso pe blog?
     
    Comentariul #52 – „zoso”:
    Nici… nici.
    Problema e că boboru’ comentator se înflăcărează… cere soluții drastice… care duc la rezultate nebănuite.
     
    Comentariul #53 – „nashu_mare”:
    Faci agitație politică?

    00
  43. NOU
    #54

    Omule, cat ai stat sa bagi reply-ul asta?
    :D

    00
  44. realist vorbind in Ro nu s-a facut reforma decit cind stateau coana EU si conu FMI in spatele guvernului si se uitau peste umar sa se asigure ca-si face temele si-l plesneau cu rigla peste degete cind se apuca sa deseneze puli pe caiet in loc sa scrie compunerea.
     
    fara FMI nu se va face nici o reforma. si chiar ce se discuta acum nu e reforma. cresterea taxelor etc combate efectele lipsei de reforma, nu cauzele.
     
    iar reforma nu se va face prea curind. nu exista interesul. mai ales acum ca sigur Ro nu mai are nici o sansa sa intre in uniunea monetara cum visa isarescu … speaking of which, cred ca isarescu vrea ca asta sa fie „his legacy”, dar se pare ca visul lui va ramine vis. dupa ce s-a intimplat cu grecia si la ce probleme mai sunt acum cu PIIGS ma indoiesc ca uniunea monetara se va extinde prea curind, si in nici un caz nu vor mai inchide ochii la indicatori economici minariti, cum au facut cu grecia. iar daca ei nu inchid ochii Ro nu are nici o sansa sa adere in urmatorii 5 ani si f slabe sanse in urmatorii 10. sincer, cred ca isarescu nu merita sa aiba numele legat de asa o realizare. nu dupa cum a gestionat sistemul bancar din ro si dupa cite falimente bancare s-au petrecut sub obladuirea lui.
     
    in Ro de cite ori sunt probleme se peticeste. in loc sa se rezolve cauza, se peticesc efectele. reforme se fac cind gaurile sunt asa de mari ca nu se mai gasesc petice pe masura. si atunci se fac reforme cu jumatati de masura.

    00
  45. @zoso
    Ce solutii vad eu ?
     
    1. reducerea cheltuielilor bugetare
    A) in primul rind nu mai dau bani pt religie/biserici. sunt sigur ca-s milioane de euro si zeci de milioane care se scurg printre degetele bugetului catre popi nesatui. daca sunteti cu adevarat biserica lu’ doamne-doamne are el grija de voi sa nu dispareti. daca dispareti, inseamna ca doamne-doamne al vostru nu e real.
    asta inseamna ca bugetul nu mai plateste salarii de popi. BORitura urla ca e autonoma daca e vorba sa fie verificata de institutiile statului. atunci sa fie autonoma pe banii ei, nu cu salarii de popi platite de la buget.
    asta inseamna ca bisericile nu mai sunt scutite de impozite si ca nu va mai fi tolerata evaziunea fiscala practicata de ele pe scara larga. popii sa taie chitante pt servicii si biserica, care azi urla ca vrea proprietatile secularizate de cuza in 1821, sa plateasca impozit pe averi – pe case – inclusiv biserici, terenuri si masini. apropo de pretentii absurde, daca eu am 1% singe de mongol in mine (nu stiu daca am, dar daca as avea) sa vin sa cer inapoi imperiul lui ghenghis han ? GTFO.
    B) reduceri de pensii si salarii pt APV-isti. toti „eroii” care n-au participat in viata lor la vreun razboi (care cel mult au tras cu pusca in dec 89 in poplatie) tiriie o tona de tinichele dupa ei (cadou de la ilici pt loialitate) si incaseaza sume enorme. cred ca Ro are mai multi generali decit soldati.
    C) reorganizare masiva a sectorului bugetar. sunt locuri unde sunt multi care freaca duda, dar sunt si ceva locuri unde personalul e sub-dimensionat. cred ca, ca si in armata, sunt multi sefi si putini executanti.
    D) reducerea pensiilor. in special a pensiilor categoriilor favorizate (APV-isti, militieni, judecatori si alti jegosi) dar si a restului pensiilor. da, stiu, e greu si o sa fie si mai greu. dar astia care-s azi la pensie sunt cei care n-au ridicat un deget impotriva comunistilor cind erau tineri. cind ungurii, cehii si polonezii se rasculau, astia il aplaudau cu entuziasm pe ceausescu. de ce sa platim noi pt lenea si lasitatea lor ? de ce sa platim noi ca din banii nostri sa li se dea pomeni de catre un partid sau altul si voturile lor, cumparate practic cu banii nostri, sa anuleze voturile noastre ?
    2. crestere a veniturilor la buget
    A) amenzi enorme pt aruncat gunoaie pe jos. o armata de gardieni publici care sa actioneze pe zone – azi intr-o zona, miine in alta. mai ales in zonele unde e multa mizerie. stai 2-3 saptamini intr-o zona si ii amendezi pe aia care arunca pe jos – ii amendezi sa-i usture. 2-3 salarii medii cel putin. dupa citeva saptamini de amenzi o sa vezi cum se gindesc de 2-3-50 de ori inainte sa arunce pe jos. totul e sa trimiti un mesaj clar – nu vom mai tolera asa ceva.
    B) amenzi enorme pt mizerii facute in trafic si parcari aiurea. mergind pina la confiscarea masinii, sau, daca nu e masina ta, amenda egala cu contra-valoarea masinii. mergi pe contra-sens ? sus masina. treci pe rosu de citeva ori la rind ? sus masina.
    cumperi/inchiriezi o armata de masinute din alea care sa-i ridice pe aia parcati aiurea. in felul asta o sa invete lumea ca nu e obligatoriu sa parchezi in fata magazinului daca nu e loc liber. ca poti merge 50m pe jos. si ca daca chiar nu se gasesc locuri libere, fie mergi 1km pe jos, fie iei tramvaiul/metroul, fie taxi-ul. nu numai ca vei aduce bani la buget, dar vei fixa problema circulatiei si vei reduce nr de masini de pe strada.
    3. daca tot nu-s bani suficienti, vinzi ce e de vindut
    participatii la diverse fime, terenuri, companii de stat etc. in plus poti vinde tot ce confisti la punctele de mai sus.
    4. investitii pt viitor
    A) autostrazi
    daca nu stringi bani suficienti si pt investitii, te imprumuti. chiar cu dobinda mai mare, aia e. cind esti in cacat nu-ti permiti sa fii pretentios. iei imprumuturi daca e nevoie, dar faci in 2 ani o autostrada giurgiu-arad + legaturi pina la constanta, brasov (daca autostrada nu trece pe linga brasov), iasi, timisoara si cluj. orasele mari trebuie legate intre ele. autostrada o faci cu 3 (TREI) benzi pe sens, pt ca daca o faci doar cu 2 va fi subdimensionata din momentul in care va fi data in folosinta. din taxele de autostrada vei plati imprumuturile.
    alternativ poti face un contract cu o firma (daca e cineva dispus) prin care ei fac autostrada si o opereaza si o intretin si pot lua cea mai mare parte din veniturile generate. le oferi scutiri (partiale) de taxe & shit. orice doar sa fie aia gata mai repede – si DE CALITATE.
    B) (re)impaduriri masive
    in special in sud, la cimpie, unde din cite inteleg in unele zone deja e desert.
    C) investitii in energii alternative
    ferme de mori de vint in cimpie in sud. reduceri de impozite pt cine monteaza panouri solare – daca pui panouri solare pe majoritatea cladirilor dintr-un oras acoperi lejer consumul si poti sa si vinzi excesul catre consumatori industriali
    D) reciclare
    multa, multa reciclare. in special plastice. azi Ro arata ca un depozit de plastice. daca pui o mica taxa pe PET-uri (cum au nemtii) oamenii le vor duce inapoi la magazin. reciclarea va fi mai usoara si va si mult mai curata tara.
     
    evident, toate astea ar trebui facute cum trebuie. nu cu oamenii de azi. nu cu militienii de azi. nu cu justitia de azi.

    daca intrebi ce se POATE face azi cu oamenii actuali, raspunsul e: nu prea multe. de aia eu zic ca Ro va continua sa se afunde in rahat. chiar daca vor mari TVA si impozitul, problemele structurale vor ramine, si alea sunt cauza reala a situatiei de azi.
    eu zic ca in Ro va fi din ce in ce mai rau. va trebui sa fie mult mai rau inainte de a fi mai bine.

    00
  46. solutiile astea le stim si noi si ei. trebuie cineva cu coaie mari sa le puna in aplicare.

  47. @c3: bre, tu ești cumva Honorius Prigoană undercover? :) Că doar ăla ar avea atâta timp de scris (și să știe și teoria) :)
    PS Sunt destui care-au coie, dar nu sunt interesați. N-ar fi interesați nici dacă le-ar fi amenințate scaunele prin Parlament sau Guvern, că doar și-au luat cașcaval destul, acum stau pt că niciodată nu-i prea mult.

    00
  48. @always CG:
    Are vreo importanță? În contextul subiectului la care comentăm?
    Eu zic că nu.
    Am vrut să reamintesc tuturor celor care comentează aiurea la articole serioase că alți oameni îi judecă în funcție de aberitățile exprimate – și mă refer doar la ce a trecut prin filtrul „binecuvântării divine”, nu la alea gen: „… muie, securistule, fascistule, urâtule, etc”.
    Nu-s naiv – prin urmare sunt conștient că șansele de a veni cu o soluție valabilă la problemele expuse în articol sunt extrem de mici. Arena discuției e prea restrânsă pentru a permite un dialog constructiv; discutăm pe un blog, la urma urmei… nu facem dizertații la Academie…
    Totuși… mă aștept să existe măcar o încercare de a dezbate logic, o dorință de exprimare rațională… o evaluare a gradului de seriozitate al articolului și bunul simț de a comenta în funcție de subiect…chestii d-astea.
    :(
     

    00
  49. @c3:
    „…nu s-a facut reforma decit cind stateau…”
    Probabil ai dreptate. Noi nu suntem atât de tupeiști precum grecii… nu avem chiar atâta obrăznicie.
    Totuși… să subestimezi creativitatea clasei (așa-zis) politice românești în a fura căciula națională ar fi o greșală, zic eu.
     
    Problema… cred eu… e una de mentalitate: nefiind la fel de înclinați la violență (precum ăia din Zimbawe) avem totuși o trăsătură în comun… aia cu „…după noi… potopu’!”
     
    Nu avem capacitatea de a gândi pe un termen mai lung de 10 minute.
     
    Isărescu e un incompetent – dar asta nu îl face responsabil de TOATE falimentele bancare mioritice.
    Considerând economia național ca un joc de pocher… crezi că la ce cărți a primit ar fi putut face mai bine?
    Eu cred că ar fi putut face mai rău.
     
    Altfel:
     
    1A) Probabil posibil… ar implica totuși o viziune și argumentație politică la un nivel inexistent astăzi.
    1B) Probabil imposibil… politic/realist vorbind. Maximum ce poți face… e să te asiguri că pensiile „eroice” nu se transferă la urmași, nepoți, amante, veri de peste deal…
    1C) În mod sigur imposibil… la scara și modul de acțiune pe care îl descrii. Nu-i ca și cum schimbăm administratoru’ de bloc.
    Chiar și așa fiind… cum propui practic o execuție eficientă a programului?
    Facem o comisie națională?
    Cu multiple subcomisii – fiecare pe specialitate?
    Fiecare subcomisie… cu secretară, mașină, laptop, sediu…?
    O reorganizare d-asta nu ar face decât să CREASCĂ numărul de bugetari – birocrația tinde să crească, nu?
    Ori tu propui să acționăm pe bază de „bun simț”?
    Să nu uităm legea consecințelor neintenționate… zic.
    1D) Aici sunt total contra. Soluția ta e un fel de „…by any means necessary”… cvasi-comunistă ca soluție. Definești o clasă de oameni… și zici… „muie, băh… securiștilor!”
    De dragul argumentului, am să susțin că nu toți cei care lucrau la M.A.I. in 1980… să zic… erau ocupați cu bătutul dizidenților.
    O bună parte făceau munca pe care noi o admirăm la americani… FBI, cum ar fi. Criminalitatea în România… pe vremea comuniștilor… era mai redusă, nu?
    Cine crezi tu că avea grijă de asta?
    Miliția poplară?
    Indiferent de câtă ură personală aș avea (și am motive!) pentru M.A.I. din R.S.R., nu înseamnă că nu recunosc faptul că existau profesioniști acolo… precum și oameni obișnuiți… care își făceau treaba – pe cât de bine puteau, considerând situația politică.
    A susține ideea că „… ai fost securist, judecător, l-ai aplaudat pe Ceașcă? – ia muie acuma!”
    E identic cu ce-au făcut comuniștii cu chiaburii, burghezo-moșierii… și alți amatori de supt sudoarea boborului… ca să ma exprim mioritic.
    Încă ceva: reduci pensiile… bine… ce faci cu nivelul de trai? Cu nivelul de prețuri?
    Mâncarea costă cam la fel la București ca și la Berlin… încălzirea, electrica… să mai înșir?
    Cu asta cum te descurci, la nivel de discuție de tăiat pensii?
    Aaa… da, știu… a fost o tâmpenie să ne repezim să fim parte din UE… da, asta am zis și eu, la timpul respectiv…
    2 și 2A) Asta e o reacție/propunere emoțională. Realistic vorbind, tu propui mai mulți bugetari: gardieni publici, judecători, conțopiști care să țină actele… avocați… poliție care să le ia plasma din casă dacă nu plătesc… licitații de stat care să vândă chestii confiscate de la ăia care nu plătesc amenda… pușcării noi… paznici la pușcărie…
    Soluția candidatului lu’ nea Stere.
    La pandaimos!
    2B) Vezi „2A)”.
    3) „…vinzi ce e de vândut”
    Considerând istoria din ultimii 20 de ani – cel puțin în domeniul ăsta… o să ne trezim că intrăm în deficit… nicidecum o să avem bani.
    4A) Atractiv… la prima vedere.
    Sunt sigur că ideea o să-i placă lui zoso.
    :)
    Trei benzi pe sens…
    Hmmm…
    Singura problemă pe care o văd… este LIPSA totală de justificare economică la nivel național.
    România… e ceva mai jos decât Grecia… ca nivel de producție economică. Vrei să faci autostrăzi deasupra sistemului american… ca să ce?
    „…şi o să fac autostrăzi peste tot să să plimbă oamenii cu maşânile lor…”
    (…Ca să citez din nou).  :)
    Care e justificarea economică pentru autostrăzi în România?
    Că eu nu prea văd.
    Fabrici, uzine, exploatări miniere, agricultură?
    Nu prea mai există… și ce mai e… e în descreștere.
    Turism?
    Ar trebui să avem nivel de vizitatori gen Franța, Anglia și Germania combinate… anual… ca să justificăm genul ăsta de investiție.
    Furtul și umflat prețurile la construcții de autostrăzi reprezință un procentaj foarte mic raportat la prețul real de construcție.
     
    Realitatea este… autostrăzile costă enorm… :
    „…a three-mile extension of Highway 509 — to create a trucking corridor from Seattle-Tacoma International Airport to Interstate 5, plus more lanes on I-5 nearby — is now expected to cost $1.3 billion to $1.4 billion, up from an earlier estimate of $900 million…”
    De aici:

     
    Majoritatea traficului auto în Romania nu e de „bizniz” cum e în America (…’mniezăii lor care ne-a bombardat Ploieștii, să nu uităm…”) ci mai degrabă tu, zoso și cu mine.
    Gen.
    Chiar dacă pui taxe de folosire… nu poți să exagerezi la preț – nu poți să ceri… să zic… 300 de euro de la Giurgiu la Arad… că lumea o să ia trenul, nu?
    Dacă ceri mai puțin… adică te raportezi la puterea economică de cumpărat românească… n-ai să poți plăti investiția inițială NICIODATĂ. Nu uita, tu te împrumuți… deci, plătești dobândă.
    Dobânda va fi mai mare decât ce bani scoți tu din taxe de circulat pe autostrada „c3” de la Giurgiu la Arad…
    N-am pretenția că am făcut un studiu exhaustiv… vorbim empiric aici.
    4B) Împăduriri.
    De ce?
    Care e justificarea economică… dincolo de a-i da apă la moară lui Bucurenci… și subiect de chemare la lupta cea mare „sabotorului-de-capitalism-amator-de-strâns-gunoaie-din-păduri”?
    Cum relatezi tu inițiativa asta la creșterea economiei naționale, buget de stat…?
    4C) Remarc cu tristețe că pe măsură ce te apropii de final… devii din ce în ce mai utopic.
    Energie alternativă… ferme de vânt, panouri solare…
    Toate astea COSTĂ mai mult decât energia generată tradițional.
    Menținerea lor… costă imens.
    Astea sunt propunerile tale de economie de buget?
    Mie mi se pare că chetuiești ca un marinar beat… și nu vreau să fac aluzii aici.
    4D) Reciclarea… OOoooh, da!
    Unde ești tu, reciclarea mea!
    Serios acuma… costul de reciclare e mai mare… substanțial mai mare decăt să le îngropi la un loc cu tot gunoiul.
    Ăsta e un fapt, o realitate, n-am născocit eu asta, ca să te enervez.
    Tot n-am înțeles cum crește venitul statului din taxa mică pe pet-uri (cum au nemții).
    Taxa aia… nu e taxă… e ceva care ți se dă ție-consumator înapoi de la magazin… când aduci sticlele goale înapoi.
    Unde-i banul statului în asta?
    Mă rog, poate greșsec eu, poate vorbesc aiurea…
     
    La final, totuși… trebuie să agreez cu ce spui:
    „…va trebui sa fie mult mai rau inainte de a fi mai bine…”
    Ceva gen 3-4 generații, zic.

    00
  50. NOU
    #61

    @ blegoo: hai vezi de drum inginere! nu era o gluma. ai o atitudine de pitipoanca. poti sa incepi sa plangi daca asta simti cu adevarat, iar noi tratam pe aici lucrurile in neserios.

    00
  51. @Mihnea Chirilă:
    Vezi… d-aia merge România cum merge… că avem prea puține pițipoance și prea mulți neserioși. Procentu’ trebe inversat, dacă vrem să ieșim dreaq’ din criză…
    În afara subiectului: nuș’cum se face… da’ de când cineva a umblat la bujiile blogului… timpul de încărcare al paginii a sărit de la 2-3 secunde la 2-3 minute, zic.
    Rușine, Dinu Patriciu! (o grămadă de picsei albaștri în css…)
    :)

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube