Sport pentru oameni ocupati

sursa FOTO

E din ce în ce mai greu să te menții în formă și sănătos de când lucrezi de dimineață până seara, la birou, de multe ori majoritatea timpului în fața calculatorului. Termene limită, stres, muncă, ajunsul târziu acasă lasă din ce în ce mai puțin timp pentru sport.

Vrem să venim în ajutorul celor care nu au loc niciodată în agendă să meargă la sală sau să intre într-un program de exerciții fizice cu un profesionist.

În primul rând trebuie să pui sportul în agendă, mai ales dacă ești un om extrem de ocupat – așa vei organiza săptămâna în jurul exercițiilor fizice.

Exercițiile fizice îți cresc nivelul de energie, deși la prima vedere nu pare să fie așa. Efectul se simte după câteva zile de sesiuni zilnice de 30 de minute, în care poți face o multitudine de exerciții.

Sportul e ușor de practicat când mișcarea devine un obicei, când stai în picioare în loc să stai jos, când stai jos în loc să stai întins, când mergi în loc să stai pe loc. Incearcă să introduci mișcarea acolo unde în mod normal nu ai avea de ce să o faci.

Exercițiile de dimineață în trei moduri diferite:

 1. în pat, la trezire, întinde-te și apoi adu piciorul drept cu genunchiul spre bărbie. Ține poziția timp de 30 de secunde. Apoi fă la fel și cu al doilea picior. Tipul ăsta de exercițiu e bun pentru mijloc. Dimineața mai poți încerca practicarea Yoga înainte de dușul de dimineață. Se poate face în pijamale.
 2. în baie, apleacă-te sub duș pentru a dezmorți coapsele și șoldurile, cu genunchii ușor îndoiți. Așa poți preveni oboseala fizică, anxietatea, durerile de cap sau insomnia pentru că pui sângele în mișcare.
 3. pe drumul spre serviciu – mergi pe jos, mergi cu bicicleta până la birou. Folosește mijloacele de transport în comun, dar dă-te jos cu o stație mai repede decât în mod normal și mergi pe jos de acolo. Folosește scările în locul liftului sau dă-te jos cu 2-3 etaje mai repede și urcă ceea ce a rămas pe scări. Ia-o întotdeauna pe scările fixe în loc de cele rulante.

La prânz, vino cu un pachet pregătit de acasă și folosește timpul care în mod normal l-ai investi în cumpărarea de mâncare într-o plimbare de 20 de minute. Te vei simți mult mai bine și te vei bucura de prânzi și de o parte a doua a zilei mult mai productivă ca de obicei.

Poți să găsești sport în activități obișnuite – mersul la cumpărături pe jos, întorsul acasă tot pe jos, cu cumpărăturile în brațe poate constitui un exercițiu fizic destul de solicitant, mai ales dacă faci cumpărături pentru toată familia. Dacă urci și scările cu ele, deja ti-ai făcut norma de sport pe ziua respectivă.

Poți să faci exerciții fizice și în pauze scurte, de 10 minute în timpul zilei. Dă drumul al radio pe o muzică antrenantă și încearcă următoarele mișcări, dozându-le în calupuri de 30 de secunde – 1 minut:

 • sărituri pe loc
 • alergare pe loc
 • săritura din ghemuit, vertical, aterizare în ghemuit
 • sărituri cu coarda
 • flotări
 • exerciții abdominale
 • aplecări
 • genoflexiuni
 • întinderi ale mâinilor pe orizontală, 2 mișcări cu mâinile la piept, 2 cu brațele întinse în lateral

Există posibilitatea să faci sport chiar de la birou:

 • flexează voluntar grupe de mușchi în timp ce îndeplinești sarcini de lucru la birou
 • din când în când ridică-te și fă câteva întinderi complete ale corpului
 • stând jos pe scaun, fă exerciții de ridicare cu mâinile sprijinite pe lateral
 • tot de pe scaun poți întinde picioarele și să le ridici vârfurile ritmic la nivelul scaunului

Există nenumărate moduri în care poți încorpora sportul în agenda ta zilnică. Trebuie doar să îți dorești sa faci asta și să îți organizezi timpul astefl încât să îl poți practica. Nu îți permiți să nu faci mișcare pentru că efectele pe terment lung sunt foarte dăunătoare, așa că nu tăia sportul din agendă pentru că nu e comod. Îți crește pofta de viață și energia. În plus, poți să îl practici cu familia, mai ales în weekend-uri.

Tu ce fel de sport practici și în ce momente ale zilei?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

4 comentarii

 1. Eu fac sport zilnic si imi e bine 🙂

  00
 2. NOU
  #2

  Alin, ce fel de sport faci? In ce perioade ale zilei?

 3. Fotbal, de la 5 la 8-9 🙂

  00
 4. Foarte util postul. Pentru cei care lucreaza acasa, dar si pt. cei de la birou (presupun ca e cam jenant sa faci unele exercitii ale programului alaturi de 15 colegi) recomand http://www.workrave.org/ . Din 50 in 50 minute (sau o anumita perioada de timp) programul blocheaza mouseul/tastatura si iti arata tot felul de exercitii timp de cateva minute. Este foarte util si pentru relaxarea ochilor deoarece “te zgorneste” din fata monitorului.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link, de la PCGarage prin acest link sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile