Sportul la BAC e un pas în direcția bună

Știu că nu se va aproba așa ceva doar uitându-mă la cât de grași și leneși sunt cei care discută despre asta, dar îmi place discuția. Imediat au apărut mămici care povestesc cum afară plouă, e marți, are o unghie mov și tot așa.

Două mențiuni rapide și apoi trec la subiect:

  1. copiii sunt adesea forțați către sport de părinți. mami e cât ușa? păi hai să ducem copilul la balet, fotbal, înot, ski și karate, să aibă o viață activă. niciodată nu se pune problema de a întreba copilul dacă îi place sportul X sau Y și poate e mai bine să renunțăm la unele și să le păstrăm pe altele. al meu știe că joi merge la un sport și marți la altul, iar în zilele în care nu merge din diverse motive întreabă și cere să meargă la sport, semn că îi place ce se întâmplă acolo.
  2. sportul în școală suferă de diverse inconveniente, datorate întâi din lipsa spațiilor pentru una alta (ai sport ora a doua, transpiri, nu ai unde să faci duș, stai transpirat încă 3 ore la școală, sau nu ai unde lăsa ghiozdanele și se fură din ele, sau nu ai unde te schimba și tot așa), apoi pentru că copiii nu vor să facă sport. uitați-vă la câți latră când Halep sau naționala de ceva a făcut ceva și gândiți-vă că jumătate dintre ei fugeau de un pic de mișcare ca de ciumă, pentru că așa vedeau acasă și pentru că sportul e pentru fraieri.

OK. Am terminat cu asta.


Eu mă așteptam, ca un idiot, ca, odată cu intrarea Decathlon în România, să existe o mini explozie a sportului și mișcării în România. Pentru că, până atunci, echipamentele sportive nu erau așa populare și dese, majoritatea magazinelor de profil preferând, ca și acum, echipamentele scumpe, pentru că au adaos mai bun la ele (uneori până la 50%). Decathlon a astupat gaura între adidașii chinezești de 50 lei și adidașii profesioniști de 500 lei. Da, nu e marfa cea mai bună și cea mai rezistentă din lume, dar este echilibrul perfect între preț și calitate, mai ales pentru sporturi ușoare. Nu iei de la Decathlon echipament pentru expediții polare, desigur.

Și mai e ceva. Statul nu face nimic. Sistemul de sănătate e aglomerat, avem persoane de 60+ care iau medicamente cu pumnul, undeva e clar că există o problemă dacă jumătate din popendulație e terminată fizic (chiar dacă la partea orală stau bine de tot). E nevoie de Direcția Națională de Mișcare. Parcări pe lângă zonele unde se poate merge cu piciorul. Publicarea unor broșuri cu “locuri unde puteți face mișcare în jurul orașului vostru”. Metode și soluții pentru a încuraja mișcarea.

Și putem lua ora exactă de la nemți, că tot îi vedem sănătoși la pensie, de la canadieni sau de la americani.

De ce e nevoie de sprijin din partea statului? Pentru că, până acum, sportul și mișcarea se fac deși statul mai mult încurcă decât să ajute. Vrei să…? Nu se poate! Da, dar dacă…? Nici asta! Dar nu deran… NU SE POATE!

Da, știu că românii lasă mizerii pe unde trec, dar de asta avem pușcăriași și asistați social.

 

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

67 comentarii

  1. Adidași profesioniști?

    00
  2. Si de la olandezi. Nu mai tin minte de cate ori a trecut vreun nene de 60-70 de ani pe langa mine, eu mergand cu 30-35 pe bicicleta mea, iar el cu minim 45.

    00
    • Crek mergeai tu cu maxim 20 si la cat de neantrenat erai ti se parea ca esti zmeu. Cu 45 il batea la fundu gol pe usain bolt

      00
    • Cred ca era clar ca si ala mergea tot pe bicicleta, nu?

      00
    • Mi se întâmplă și mie fenomenul, dar are o explicație simplă: moșul ăla are bicicletă electrică.

      00
    • Aia electrica e destul de lenta, de obicei viteza maxima e de 30. Sunt putine care merg mai repede (si acum cred ca le trateaza ca mopeds). Eu ma refer la de-astia batrani, pachet de muschi, cocotati pe biciclete de carbon care costa cat o masina.
      45 e cam viteza maxima pe care o prind eu cu niste vant din spate (nu la vale). Nu e exagerat pentru unul cu zeci de ani de antrenament si o bicicleta mult mai buna.

      00
    • stati linistiti ca alearga si mosii din bucale pe bicla de nu se poate. trebuie doar antrenament

      00
  3. Daca zici ca ai tot timpul in mașina o chinga cum vezi vreun vecin mai gras ca iese din casa leagă-l de bara din spate si obliga-l sa alerge măcar 5 km. Nu o sa-i placa la început dar peste vreo doi ani o sa-ți mulțumească!

    00
  4. articolul catre care dai link incepe cu „sport in timpul liber in cadru organizat” wtf ! eu in vacante aveam 2 pozitii: rucsac in spate si pe munte de dimineata pana seara, seara dusat si imbracat de discoteca :) (nu stiu de unde dracu aveam putere) iesit in oras si apoi repeat a doua zi, sau trezit dimineata la 9, la 10 eram pe terenul de baschet cu pauza de pranz apoi inapot pana pe la 18-19 cand iarasi dusat si mers in discoteca.
    cand eram la scoala, chiuleam pe terenul de fotbal sau dracu stie ce mai alergam pe afara.
    deci nici un cadru organizat. da, pe vremea mea nu ma intreba nimeni cand intram in weekend pe terenul scolii, acum e ditamai lacatul.

    acum as vrea sa fac sport dar nu am timp, dimineata plecam la gradi, apoi la job, ajung la 18.30-19 acasa cand as vrea sa stau macar 2h/zi cu copilul. daca ma duc undeva sa fac sport s-a dus timpul. fac in weekend, impreuna cu copilul, dar e greu, nu pot face la nivelul pe care l-as putea face ca adult.
    mai fug de la birou in pauza de pranz la o piscina, prea putin, 15min pana acolo, 10 min sa ma schimb, 30-40min in apa, 15 min dus si imbracat, 15 min inapoi la birou unde bag un sanvis ca nu mai am timp sa ma duc sa mananc ceva calumea si am facut un cacat de sport.
    vorbesc cu amici din provincie, ei la 17 pleaca de la joburi, nu stau in traffic, au timp in pm sa faca si altceva in afara de munca!!!
    concluzie mea este ca da, sa se faca sport la scoala, dar nu cate o ora, cele 2-3 ore de sport pe saptamana sa fie grupate, ca intr-o ora care defapt sunt 50 minute nici sa te incalzesti calumea nu ai timp. sportul sa fie martea, ultimile 2h si viner ultimile 2h si gata.
    imi aduc aminte toate mironositele din liceu cum nu voaiau sa faca sport si acum au bartai curul ca nici nu stiu sa alerge, zici ca se rup

    00
    • da, le țin minte. le aveam toți. cu cât curul mai mare, cu atât mai nărăvașă.

    • unde mama lui ciripel mergeai tu la discoteca in fiecare zi mane?
      mai taie si tu din ele ca te credem mai mult

      00
    • boss la mine acolosha se iesea incepand de joi seara apoi aveam baruri… ne pierdem in detalii ? idea era ca eram muuult mai activ si mai plin de energie cu somn, in medie de pe la 2 noaptea pana la 9 dimineata zilnic.

      00
    • Fix alea doua colege de clasa din live care erau cele mai sportive acum sunt cele mai grase. Iar altele, cu scutire, sunt slim si acum, cu 4 ani înainte de întâlnirea de 20 de ani. Mda, sportivii de performanta care se ingrasa dupa ce se lasa…dar nu erau asa de de performanta si nici nu s-au lăsat tarziu.

      00
    • Amuzant e ca acum dau bani buni pe la sali sa poata face miscare

      00
    • Scuze, dar suna atât de „douche” sa fii din ala care face sport in pauza de masa :)))

      00
  5. Visezi frumos, imi pare rau ca trebuie sa ti-o spun.
    Esti mult. mult prea vizionar pentru o tara plina de #PSD si de propaganda tip #URSS…
    Nici in viata mea, nici in viata ta n-or sa se implineasca visele astea. Din pacate.

    00
  6. Sunt de acord in totalitate cu exceptia sportului la BAC. Da, sa se faca mai multe ore de sport in timpul anului, sa se renunte la notare (ADMIS/RESPINS e suficient), dar asa ceva nu are ce cauta la BAC.

    00
  7. Eu as da salile de sport ale scolilor la inchiriat pe ora/zi pentru cei care vor sa faca miscare acolo cand nu se face scoala. Din banii de chirie s-ar putea sustine o paza decenta si intretinerea ei. Dar nu, sa o tinem legata cu zavor. In Bucuresti de exemplu, daca vreau sa arunc la un cos de baschet indoor nici nu prea am unde.

    00
    • cea mai proasta idee. Pacat ca deja s-a si implementat.
      Cand eram tanar terenurile scolii erau pline in fiecare zi de copii care jucau baschet, fotbal, handbal si multe altele. Spatiu mare, mai multe terenuri pentru diverse sporturi. In 2008 s-a tras un gard mare, terenul de fotbal a fost preluat de o companie care a pus gazon artificial si gata.. nici macar pe restul nu mai au voie sa intre copii care acum joaca Fifa.

      00
  8. Hmm, Direcția Națională de Mișcare. Aici ar putea sa-si mai bage dragnea niste rude.

    00
  9. Statul te vrea bolnav și cu un picior în groapa. De unde crezi tu ca îți poate plăti pensie. Lasă bai băiatule sportul, e pentru fraieri, ia de aici o țigară și o cinzeaca și stai pe canapea și beleste ochii la A3 și Capatos.

    00
    • Cum sa te vrea statul bolnav? N-ai vazut ce stadion frumos face nenea Dragnea acasa in Alexandria?
      Toate babele si toti analfabetii se vor lauda cu el si vor da cu stampila de vot pe sigla PSD cu maxim de entuziasm in suflet, cu gandul la maretul monument al sportului rege unde probabil nu vor intra niciodata , cu atat mai putin sa faca miscare.
      Bine, teldrum probabil sa vinde si seminte de floarea soarelui la intrarea pe stadion ca side business.

      00
  10. Venirea Decathlon in Romania a adus masini parcate cat mai in buza magazinelor lor, si tatici care fumeaza la intrarea in magazin. Sportivi, nu?

    00
    • Nu Decathlon a adus astea. Erau deja aici.

      00
    • nu ai auzit de sportivi care le rup pe tutun si bautura, nu-i asa? nu e un exemplu bun deloc dar nici nu poate fi exclus prin asta.

      00
    • @Florin – Nu boss, a venit cu Decathlon moda fumatului la usa magazinului cu profil sportiv. Inainte nu existau magazine din astea, probabil in afara aluia de la Unirii.

      00
    • NOU
      #34

      @Leo – bo$$ Hervis a fost inaintea Decathlon, ghici ce, tot ca magazin mare de sport, Intersport la fel.
      In plus daca ai impresia ca daca mergi pe jos pana la Decathlon esti mai sportiv…..

      00
  11. in unele orase din spania am vazut ca au in parcuri parate de fitnes de la biciclete pana la gantere si ce mai vrei, daca e vreme buna e lume la ele

    00
    • și în brașov sunt.

    • Pana si in Bucuresti sunt de-astea, si am constatat cu bucurie ca ziua sunt si cativa pensionari care le folosesc. Sigur, grosul pensionarilor sunt alaturi la mesele de „sah” (table/remy pe bani), dar daca ajuta macar 2-3 oameni sa aiba o batranete mai sanatoasa inseamna ca n-au fost cheltuie complet degeaba milioanele alea de euroi cu care s-ar fi putut lua chiar si 100 de panselute :D

      00
  12. Ba sa avem pardon! De cand cu Decathlon (poate e doar o coincidenta, insa nu cred) o gramada de lumea s-a apucat de sport sistematic. E suficient sa vezi statisticile de participare de la ultimele maratoane in diverse orase, numarul de sali sau bazine etc. Ok, poate nu in toate orasele (ma gadesc la Betrosani, Buhusi, Urlati) si nu in toate paturile sociale si poate nu o sa-i prindem niciodata pe nordici din urma la procentul celor care fac sport.

    00
    • da și nu. mama, de pildă, nu se pregătește de maraton, dar ar vrea să meargă pe jos prin prăpăstiile zărneștiului. ca ea sunt mulți.

    • Petrosani si Urlati au (semi)maratoane destul de cunoscute si de alergate. La Urlati chiar am vrut sa ma inscriu anul asta (cred ca e cursa de trail cea mai apropiata de Bucuresti). De Buhusi nu stiu nimic, intr-adevar :)

      00
  13. copii se feresc de sport din cauza parintilor. avand in vedere cat conteaza o sutime la o medie finala, mai ales la capacitate, parintii prefera sa-i retraga pe copii de la ora de sport pentru ca se poate. iar la liceu acest lucru se perpetueaza. am avut colegi care invatau foarte bine dar erau mai slabi la sport (si nu erau grasi sau altceva, pur si simplu nu erau facuti pentru asta). eu am facut miscare tot timpul: fotbal, rugby, bicla, baschet si altele dar tot nu am putut sari mult in lungime sau sa scot 6.7 la alergarea pe 50m.
    cred ca o varianta de a atrage copii catre miscare organizata in scoala, ar fi ca materia sa fie cu caracter obligatoriu dar nu cu note. vorbim de o miscare pentru sanatate (amator) nu de a excela.

    00
    • Exact, imi amintesc si eu de baremele alea imposibile, viteza si lungime. Nu stiu de ce erau asa mari, si asta constituia un factor de descurajare cand se tine cont de ele. Decat sa iei 8 la sport mai bine scoti scutire.

      00
    • copiii se feresc de sport si pentru ca este o activitate plictisitoare; plm, eu nu eram pasionat de alergat, de sarit la groapa cu nisip, la lada, aruncat mingea de oina sau facut cine stie ce cumpana pe saltea. (ca pentru astea aveai barem si nota…nu pentru baschet)

      plm….facem sport sau ma pregatesc de gimnastica? adica….da posibilitatea si unei echipe de baschet, handbal sau fotbal…fa un campionat pe scoala…si apoi unul intre scoli…motiveaza-ma sa fac miscarea aia, nu-mi zice ca o fac doar pentru nota sau sanatatea mea (nota o rezolv usor cu o scutire iar de sanatate te doare-n pix la 16 ani)

      00
  14. Avem mai puțini pușcăriași acum 😊

    00
  15. La asta cu statul nu face nimic – nu vreau sa spun ca nu face, dar pentru un tip care a fost in state nu prea pari sa apreciezi faptul ca la noi toate parcurile nationale sunt cu intrarea gratuita…

    00
  16. Uram ora de educatie fizica. Era ora de la care chiuleam cel mai mult, pana sa si oficializez cu o scutire chiulul. Mai bine mergeam acasa si ascultam muzica decât sa stau cu colegii mei idioti in momentul in care se aflau cel mai mult in elementul lor. Îmi plăcea sa joc volei sau fotbal, dar numitii colegi stricau tot cu spiritul lor competitiv dus la extrem. Ca sa nu mai zic de majoritatea profesorilor, care erau duri si rautaciosi, de parca avea vreo importanta reala materia lor. Alt lucru bun a fost ca in clasa intai si in a doua am facut inot. in rest, o tâmpenie monstruoasa, ca materie obligatorie. Ar trebui sa fie pur optionala. In a noua s-a mai trezit si maica-mea sa mă trimită la karate si mi-a stricat tot feng shui-ul.
    Acum, la 35 de ani, am 70 de kile la 177cm, merg mult, ma dau cu bicicleta, inot…de ce? Ca nu ma obliga nimeni!

    00
    • La fel si eu. Am detestat ora de sport. Asta pentru ca mereu am avut profesori de sport analfabeti si dobitoci care se credeau in armata. Haios a fost in clasa a opta cand profa de sport lun elev acasa si si-a tras-o cu ala.

      Si da, nu exista vestiare, dusuri, nimic. Te duci la ora de sport si apoi stai in clasa si puti ca procul.
      In plus nu toti avem acelasi fizic, insa bareleme sunt la fel.
      N-am dat bacul la sport, era optional cand am dat eu, am preferat Engleza.

      Acum la 35 de ani fac mai multa miscare decat in copilarie. la 1.75 am 70 de kile.

      00
  17. Io am fost generatia care a avut sport la bac, motiv sa faca fi-mea misto de mine: srsly? Sport, mum?
    Inutil sa adaug ca am facut miscare toata viata(ceea ce a preluat si copilul ca obicei), serotonina din activitatea fizica m-a salvat cand am incercat sa ma las de fumat si am reusit si cel mai frumi ptr mine e ca am aceeasi greutate pe care o aveam la 12 ani, adica inca m-ar mai incapea blugii „aia” si la 40+

    00
  18. În chestia cu americanii bagă cel mai important motiv: pentru a nu ajunge în spitale şi să achite taxele fac prevenție.Iar asta este cea bună pe termen lung, atît financiar, cît şi dpdv al sănatății.

    00
  19. Total gresit, ce treaba are bac-ul cu sportul?? De acord sa fie materie obligatorie, insa fara note! Eu de exemplu nu puteam sa sar in lungime, si nici nu puteam sa fac acele exercitii de gimnastica. Asta insemna ca smecherul ala de profesor imi punea nota 3 la aceste doua probe, si uneori imi iesea media 6-7 la sport!! Ce relevanta avea asta? La BAC am preferat sa dau la istorie, pentru ca nu scoteam timp bun la proba de viteza. Eu am fost la camasa, am luat 9.50, iar colegii mei au stat si pana la 8 seara sa termine proba, unii au luat si 6-7.

    00
    • Pai poate altii nu vor sau nu pot sa memoreze date si fapte ca papagalul dar sunt foarte buni la sport .
      Daca s-ar face evaluarea obiectiv la ambele de ce sa nu aiba aceasta posibilitate .
      Si eu am avut colegi mai buni decat mine la sport, dar tot asa s-au morcovit si au dat la istorie/geografie .

      00
  20. La modul serios acum, de sport ai nevoie de la 35+, cand incetineste metabolismul. Pana atunci ai corpul fain de la sine, dupa 35 de ani trebuie sa ti-l faci tu.

    E nevoie de o miscare in Ro ca sa inteleaga astia care ating varsta ca trebuie sa se apuce de sport, ca afara. In Germania toti oamenii in varsta merg pe biciclete/sau alearga.

    00
    • Aoleu, te poti distruge bine si înainte de 35 de ani, cu atata mancare si bautura la discretie, daca ai bani la modul cat de cat decent.

      00
    • Nu, inainte de 35 corpul nu e „fain de la sine” asta de unde ai mai scos-o??? Sportul e bine sa il faci cat mai devreme nu sa fii leguma pana la 35 de ani. muschii si mobilitatea de unde le capeti? Din statul pana la 35 de ani??

      00
    • Plus workaholismul de pana la 30 si ceva de ani. Ala te fute rau si el.

      00
  21. Eu am dat bacul la sport, dar baremele pe vremea aia erau destul de nasoale, in sensul ca daca tin eu bine minte la viteza trebuia sa scoti un timp pe care doar aia de la liceul sportiv il scot ca sa iei 10 .
    Restul probelor au fost ok .
    Pana la urma am luat 9.50, ca am vrut sa sutez la vinclu si am dat peste poarta . Ratarea vietii mele haha .
    Ce e nasol cu bacul la sport, e ca pentru unii colegi care nu aveau nici o treaba cu sportul, s-a facut in asa fel incat sa ia si aia 9-10 … dar in ziua de azi s-ar putea loga destul de usor timpii si inregistra toate probele ca sa fie o dovada . Asta cred eu ca e principala problema, ca pot fi facute foarte usor manarii , dar cum s-au bagat camerele la alte probe se poate si la sport, cu ocazia asta poate se uita si niste antrenori si poate descopera ceva talente native ca tot suntem la piciorul broastei la sporturi.

    00
  22. In loc sa-i faci pe copii sa le placa sportul, pac inca o proba aiurea la bac! De ce nu? Ce facem cu un pitic de un metru si-o foaie daca trebuie sa sara de pe loc conform baremului? Poate se pregateste pentru medicina, mananca chimia pe paine…da pica bacu’ ca nu poate sari cat trebuie. Scutire n-are, ca doar e perfect sanatos, nu ? Logica ma-sii. Io in liceu aveam scutire de la educatie fizica tocmai sa nu-mi strice idiotul ala media. La toate 9 si 10 iar la sport 6, ca nu-mi placea gimnastica. Asta in conditiile in care alergam lejer 10 km fara sa ma chinui. Faceam mult sport, alergat, mers cu bicicleta, etc. Dar profesorul avea un fix cu gimnastica si asta era. Deci la Bac nu are ce cauta o astfel de proba, decat daca o alege elevul.

    00
  23. Sunt profesor. Nu de sport. Știți câți bani din șpăgi se câștigau de profesorii de sport din comisia de examinare? Mulți! Li se înmânau liste cu nume, pe lângă cele cu care veneau ei de acasă. Bani serioși pentru un 10 sau cel puțin 9, pentru ăia care chiar nu făceau nimic. Așa se trecea bac-ul, te sălta la media 6, dacă la Română sau Matematică erai paralel. Sau îți asigura intrarea la facultate, pentru cei care nu dădeau examen, ci doar concurs de dosare. E, ce vremuri, stătea un coleg de-al meu câte două săptămâni la mare cu șpaga de la bac…

    00
  24. Cum adică statul nu susține mișcarea ? Ați uitat de manualul de educație fizică ?

    00
  25. Imi place ideea de ora de sport. Fiica-mea e in clasa a 3. La 1 an a fost operate de luxatie congenitala de sold si nu se poate misca la fel de bine can si colegii said de clasa. Nu am vrut sa ii scot scutire la sport, pentru ca e bine sa faca miscare. Merge la inot, merge cu bicicleta, dar ora de sport o uraste pentru ca profesorul de sport ii spune ca nu fuge bine, ca nu arunca bine mingea… Ii spun can nu conteaza ce spune proful, sa faca atat cat di cum poate…. Cu siguranta, nu va alege bacul la sport :)

    00
  26. In Iași primarul a dispus deschiderea terenurilor de sport și în timpul vacanțelor, este plin de copii care joacă fotbal, basket sau se dau cu bicicletele.

    Pe vremea mea aveai scutire medicală doar daca aveai ceva grav, când am avut mâna ruptă proful m-a obligat să fiu prezent la ora de sport. Acum este o modă să scapi de ora de educație fizică ca sa ai mai mult timp să înveți pentru admitere.

    00
  27. Statului îi e rușine să de implice în așa ceva. Pe de o parte, pt că nu-i iese (imediat) nici un ban dintr-asta iar pe de altă parte pt că „Statul încurajează mișcarea” sună că dracu.

    00
  28. Cum? Statul roman nu incurajeaza miscarea? Numai eu stiu o multime de persoane care au fost incurajate sa se „miste” peste granita si sa se mute definitiv acolo.
    Plus ca avem si manual de sport!… :)

    00
  29. La scoala celui mare – pe lista de cele mai bune din Bucuresti bla bla – sala de sport este de fapt o sala de clasa pe la etajul 1 unde exista inclusive mucegai. Dupa indelungi scandaluri cu directiunea si amenintari cu SANEPID s-a rezolvat pe moment. Se pare ca acum, la 1 an distanta, iar a aparut. Superb.
    Profesoara de sport are probleme psihice, in clasa 0 copiii faceau ce doreau si ea vorbea la telefon la ora facuta in sala, la ora facuta in clasa cand ar fi trebuit sa ii invete sahul le scria pe tabla teorie (ei fiind clasa 0, deci nu stiau sa citeasca).
    Al meu face multe sporturi pentru ca si noi suntem sportivi desi din aia cu fundurile pe scaune la birou multe ore pe zi. Dar avem noroc sa avem o sala foarte misto langa casa + stadionul complet nou + parc mare pe langa noi deci avem posibilitati multiple si I-am invatat si pe copii sa fie activi. Am 3 copii, 36 ani si greutatea din liceu, aceeasi dintotdeauna. Vointa sa fie si timp, evident dupa sosirea acasa la 18 00 si sambata + duminica. Acum iarna e gol stadionul, bate vantul…desi e soare in oras si-s multe grade peste 0.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile