Spitalul Județean Timișoara – Secția UPU. 7 Octombrie 2021 – ora 14:00. Doar câteva zile de la tragedia din Constanța.
Cei care au montat climele și le-au conectat pe circuitele de lumini nu doar că sunt incompetenti, dar sunt și incompetenți. Consumatori mari pe cablu de iluminat. Și ne mai mirăm de ce ard spitale în România. Aparent incompetența este la ea acasă aici.
Ignorați mizeria și jegul din jurul spitalului, și el este la el acasă.
Unde emigrăm?
Am fost la posta într-o zi. Priza frumos cu sticker lângă ea, 230v, băgată destul de bine în perete. Toate normele respectate. Marca prizei? Ceva turcism ordinar, dacă o foloseai de câteva sute de ori probabil crapă. Dar hei, legea a fost respectata.
Am avut nevoie sa instalez stația de încarcare a mașinii electrica acasă. M-am interesat, documentat, am făcut un buget de materiale și tot, toata bateria de siguranțe necesare. Problema era ca eram mai informat ca 98 din 100 electricieni
@zoso Permiți să fiu agresiv cu guest_author? Gogule, aia la care s-a conectat incompetentul ăla de electrician era singura sursă rezonabilă de tensiune de acolo.
Spre deosebire de tine , ăla a citit manualul din link-ul de mai jos, pagina 23 – figura 7.1 – executarea instalațiilor electrice – și stia la ce se leagă. Sigura mea dilemă ține de vechimea izolațiilor acelor conductoare nu de locul unde s-a legat electricianul ăla incompetent. Cartea de mai jos constituie o sursă bogată de informații referitoare la executarea, corectă , a instalațiilor electrice.
https://ro.scribd.com/doc/306401672/Tehnologia-Lucrarilor-Electrotehnice
P.S. Cred că ai ratat postarea lui Cristici.
Am fost la posta într-o zi. Priza frumos cu sticker lângă ea, 230v, băgată destul de bine în perete. Toate normele respectate. Marca prizei? Ceva turcism ordinar, dacă o foloseai de câteva sute de ori probabil crapă. Dar hei, legea a fost respectata.
Am avut nevoie sa instalez stația de încarcare a mașinii electrica acasă. M-am interesat, documentat, am făcut un buget de materiale și tot, toata bateria de siguranțe necesare. Problema era ca eram mai informat ca 98 din 100 electricienii pe care ii găsești.
Avem tendința de a veni în cazul de fata imediat cu scuza corupției. Firma aleasa pe sprânceană, parandarat, etc.
Eu va zic ceva. Dacă mâine la spitalul ala vine un manager bun, ii va fi extrem de greu spre imposibil sa găsească un electrician bun.
Criza reala în România e de competenta. În orice domeniu. Partea faina e ca dacă faci omul competent, ai scăzut enorm șansele ca el sa fie corupt, ca deja câștiga suficient. Ați văzut însă ideea asta discutata în spațiul politic? Oare de ce?
Problema cu electricienii este că statul nu plătește. Verifică cât are salariul un electrician angajat la un spital.
A doua problemă este lipsa dotării cu scule și echipamente. Pentru o trusă de scule și un stoc de materiale, mai bine îți bagi pula și le cumperi din banii tăi.
Dacă electricianul de acolo nu e in stare de nimic este aproape imposibil să fie dat afară de pe post, că sindicat și drepturi.
Dacă o firmă serioasă vrea să preia contractul de mentenanță cu o instituție publică, niciodată nu o să poată câștigă licitația din cauza prețului cel mai mic.
Am niște povești interesante despre meseria asta, dar poate într-un alt articol.
Bai Ionut, saracie bani putini sindicat etc dar meseria nu ti-o faci de cacat, cum sa legi aerul conditionat pe iluminat?! Ce dracu a invatat ala la scoala profesionala?
„Criza reala în România e de competenta” – criza reala e că cei dispuși să plătească pentru competență sunt insignifianți ca număr, în orice domeniu. Dacă vine un electrician competent și cere 200 euro/ metru liniar de instalație (preț random), clientul îl va alege pe ăla care cere 30-50 euro/ metru liniar chiar dacă electricianul acela nu deosebește o siguranță electrică de un fasung E27.
Eu cand va zic de faptul ca salariile mici sunt PRINCIPALA problema oriunde si ca nu te poti astepta la oameni de calitate daca nu ii platesti,(ex politisti si altii). Imi sariti in cap
Problema cu electricienii in Romania este ca nu a facut niciunul puscarie. Au ars ceva spitale de la instalatia electrica, nu a patit nici unul nimic. In fisa postului, la electrician scrie si ca „verifica instalatia ..”. Ori ei verifica pe naiba. Dorm la serviciu toata ziua ca au lucrari dupa amiaza, de fapt pana noaptea tarziu. Daca esti electrician care se respecta nu faci improvizatii. Nu faci improvizatii, nu tolerezi improvizatii, punct.
Cand arde un spital din cauza instalatiei electrice, directorul nu stiu daca e vinovat, dar electricianul sigur. Fie si ca nu a trecut niciodata pe acolo.
Hai să pun și eu o întrebare la care chiar aș vrea un răspuns: ce școală de electricieni c
Damn, ce repede apăs pe butoane!
Revin cu întrebarea: ce școală de electricieni știți că ar exista in Romania? Eu nu am auzit. Politehnica nu se pune, că nu scoate electricieni, inginerii habar nu au de electrică. Deci, unde au făcut școala electricienii din Romania? Unde au învățat chestiile de baza despre curent electric, sistem multifazat, relațiile dintre faze, dintre curent și tensiune, cum se protejează un sistem trifazat cu siguranțe? Vă zic eu, electricienii din Romania nu au nici o școală, sunt băieți pricepuți cu șurubelnița. Nu au habar ce înseamnă trifazat, sunt mai multe fire, dar atît.
Electrician cu „experiență” de o viață, in prag de pensie, i-a cablat unui prieten sistemul trifazat in casa (că a vrut el trifazat, că poate își ia mașina electrică) cu siguranțe simple si siguranță simplă separată pe NUL. I s-a ars un căcat de încărcător noname de telefon și a declanșat siguranța pe NUL, unde s-au adunat curenții in acel moment. Rezultat: încărcătorul a făcut scurt între faza lui și altă fază, pina a declanșat altă siguranță de pe fază, arzînd cu 540V placa de comanda a centralei termice.
Dacă nu înțelegeți ce am spus, nu vă impacientați, trebuie desenat ca să înțelegeți, și eu am desenat sistemul ca să inteleg. Un electrician trebuie să STIE!
Oricum, nenea ăla era deja mort cînd i s-a ars prietenului centrala, dar ideea este că el toată viața nu a înțeles ce e un sistem trifazat.
@finch
Liceu, boss.
4 ani de liceu greu, cu matematică, fizică, măsurări, elemente de comandă și control, procese, mașini electrice, organe de mașini. Vrei să mai continui?
Aia-i școală, nu cursuri de electricieni de 6 luni.
Te cam supraevaluezi după 4-5 clipuri văzute pe iutub.
Iată unde sînt electricieni… https://www.ainostri.ro/?pagina=10&of=26889&domeniu=1 https://www.ainostri.ro/?pagina=10&of=26759&domeniu=1&f=12
Boşilor, meseria de electrician este generică şi io cred că specializările şi autorizările fac diferenţele.
Si mai e o chestie – vizavi de ce ai zis tu „turcism ordinar”: la unele licitații calitatea ar trebui să fie factorul determinant, nu prețul cel mai mic…
@marinel- adevarat, noi avem ocazia sa dam de electricieni buni. In 20 de ani de navigatie nu am intalnit niciun Elec. roman slab pregatit. Chiar acum am la bord un roman, cu institutul terminat in ’89, este excelent.
Liceul Energetic din Cluj era foarte bun inainte de revolutie. Acum nu mai stiu. Am colegi in varsta care au terminat la Liceul Energetic si sunt foarte buni chiar daca nu profeseaza ca electricieni. Acum nu mai stiu cei care termina la acel liceu cat de „instruiti” ies de acolo si cati chiar profeseaza ca electrician. Probabil cei mai buni dintre ei pleaca din tara.
Un electrician la spital are 2600 lei în mina salariu. Și montează ce i se dă, pentru că la Achiziții sunt niște idioți care nu știu nimic despre nimic. Știu doar „prețul cel mai scazut” , baga-mi-as p!la în el! Și dacă intra prin vreun birou și le zice la cocoanele alea sa mai oprească aerul condiționat sau caloriferul, i se dă peste nas, ca e „neesential” . Asa ca …sunt și electricieni care ar face, dar n-au cu ce, sunt si lepre proaste
@IonutM Boss
Da boss, cunoaștem acest aspect, acu zeci de ani liceele teoretice fuseseră transformate în licee industriale. Scoteau numai electricieni și specialiști în organe de masini. Am terminat și eu o secție electrotehnică a unui liceu cu tradiție, doar ca să am mai multe ore de matematică și fizică pentru facultate. Cei care puteau fi electricieni s-au făcut ingineri, restul nimic. Cred că exagerezi cu generalizarea că din liceu ies electricieni cu matematica la greu. Serios? Eu nu am cunoscut niciodată un electrician care să stăpânească matematica, pentru că dacă a ajuns la asta, face o facultate de inginerie. Cît e tensiunea maxima și efectivă intre două faze oarecare ale unui sistem trifazat, fără să cauți pe Wikipedia? Cum calculezi valorile astea știind doar că tensiunea efectivă a unei faze este 230V? Cum calculezi rezistenta unu Înțeleg, orgoliu, chestii, dar hai să nu ne dăm grande. O școală postliceală de meserii este suficientă ca să iasă un electrician bun, care să știe standarde, să aibă etica muncii.
@finch
Ssss, ușor. Vorbim de electricieni, nu de montatori de prize și întinzători de cabluri.
Povestea drobului de sare: nu reparam circuitele, mutam pompierii in curtea spitalului.
https://www.g4media.ro/pompierii-stau-permanent-in-curtea-spitalului-victor-babes-timisoara-de-teama-unui-posibil-incendiu-o-parte-din-instalatiile-electrice-ale-unitatii-medicale-sunt-vechi-de-70-de-ani.html
Cand ATI-ul merge in full te apuci sa repari circuite? Trebuia facut, coruptie..bla bla. Lasa asta. ACUM care e cea mai buna solutie pentru a salva vieti? Sa ceri o masina de pompieri in curte? OK, asta facem sa trecem peste problema actuala. Sincer mie mi s-a parut foarte buna ideea. E singurul care s-a gandit la asa ceva.
Pe langa asta nu cred ca ATI-urile au fost testate vreodata in istoria moderna in full(nici nu stim daca sunt proceduri specifice pt asa ceva de mers in full) unde mai adaugi personal obosit, neinstruit in unele cazuri, eroarea umana si multe altele.
Da, stiu, au avut 1 an la dispozitie. Move on. Trebuie carpit acuma si vazut(sau nu) dupa.
E usor sa dai din tastatura, sa fii specialist sau sa fii biolog, cand ultima oara ai fost in spital cand te-ai julit la ceas.
ACUMA e buna solutia, dar era mai bine daca reparau in vara circuitele cand nu era plin ATI-ul.
230v, da, hai sa laudam managerul spitalului care a adus spitalul in halul acesta.
Costa mai mult sa repari in paralel dar se poate
@Radu – sa trecem peste „sa se faca”, practic directorul a facut un referat sa i se dea bani pentru schimbat instalatia electrica si cei de deasupra au refuzat. Acum el ce anume sa faca, stiind ca pericolul exista? Sa inchida sectia sau sa ceara pompieri in curte?
Ca asa a fost si in CT, spitalul a cerut bani pt partea electrica si primaria (ca proprietar) a zis nu.
@Bigbear, sa nu trecem peste „sa se faca”. Pt. ca lucrurile stau asa. Acuma 1 an!! a ars sectia ATI din Suceava. Intre timp nu s-a facut nimic. Cu putin „ghinion” putea sa se intample in TM in loc de CT incendiul.
@Radu – nu citesti ce spun eu. Esti profesor la scoala si scoala nu iti da bani de creta si burete. Tu ca diriginte ce faci? Refuzi sa faci ore pentru ca nu ai ce trebuie? Aduni parintii, expui problema si ceri un fond al clasei desi e ilegal?
Sa se faca! – ala care trebuie nu face, tu esti prins in sistem, ce faci? Iti dai demisia si iesi? Blochezi sistemul pana se iau masurile de rigoare? Iei o decizie si faci o improvizatie?
Despre asta e discutia, nu despre ministrul X care nu face ce trebuie.
daca ia foc casa unui cetatean, masina aia pleaca de acolo sau o lasa sa ard pana la capat?
nu cumva e exact acelasi cacat cu inchiderea spitalelor pentru toate celelalte afectiuni?
sa moara cetatenii responsabil ca dacii liberi s-au pisat pe el de vaccin. halal tara.
@bigBear, m-ai convins. Sunt mandru de managerul acestui spital! Pozele demonstreaza ca a fost bine gestionat (de catre el, de predecesorii lui si de intregul sistem). In cinstea lor ma duc sa beau acum o bere!
@Radu – ironia ta nu este constructiva si eviti un raspuns simplu. Hai sa te intreb simplu – spitalul din CT are probleme mari la partea electrica, evidentatiate in timp de diferite inspectii.
Il inchidem ca e un pericol public si bolnavii sa se descurce singuri sau mergem inainte asa cum e si speram sa fie mai bine in viitor?
@Bigbear, ii inchidem pe cei pe care l-au adus in stadiul acesta… pentru ca sunt un pericol public!
Radu: managerul nu a stat degeaba. A facut in 2 ani cat nu au facut altii de la revolutie incoace. A facut rost de fonduri pentru reparatii, a gasit solutii la probleme. Unele chestii nu se pot face peste noapte. Uite un exemplu recent de ce a facut: https://www.pressalert.ro/2021/08/tragedie-evitata-la-spitalul-victor-babes-cu-ajutorul-specialistilor-de-la-universitatea-politehnica-timisoara/ . Nu ai avut niciodata tangenta cu mediul public de esti asa viteaz. Nu ai habar ce inseamna orice chestie. Spitalul este al primariei, nu este al managerului. Totul depinde de bugetul primit si pentru orice chestie ce vrea sa o faca trebuie sa faca referate peste referate si sa se tot agite ca sa i se aloce fonduri. Si asta nu se intampla de azi pe maine, la stat toti sunt facuti cu foarte mult timp
@bigbear: nu ai cu cine tati. Nu vezi ca e cu mana bagata pana la cot in urechi „lalalala”
imi place asta cu: manageru cere bani, primaria ii refuza cererea.
radu: „ce prost e manageru, vrea sa i se dea”
AAA…ok
Nu are boss nimic, tine. Punem pariu ca sigurantele sunt model vechi, cu o lita groasa in loc de siguranta propriu zisa care sigur nu sare nici daca arde tot spitalul.
Cuie direct, de unde lita groasa?
Are sigur curba B.
pe fund au moneda de 10 bani.
Întrebare de clasa a patra.
Nu mă pricep la instalații de spitale, ci rezidential și industrie. Regula este ca să fie puse pe circuite dedicate, diferențiale, nu mai scriu pe aici, că plictisesc lumea degeaba și inclusiv la informații tehnice îmi iau lăbuțe roșii, că oameni muisti. Când merit dislike e ok, dar când nu, pula mea.
În orice chestie din asta, se face o recepție, aparatele se montează și ele după niște reguli și se fac sub supravegherea cuiva.
2. Orice spital are un electrician/echipă de mentenanță și un șef peste ei, că nu este sat fără câini.
3. Cum le-a dat voie, cine le-a permis să lege pe niște circuite de lumină aparate de aer condiționat, care consumă destul de mult, normativul spunând clar că nu se amestecă prize cu becuri, iar peste 2 kw circuit dedicat?
4. Cine a semnat pentru procesul verbal de primire și PIF a echipamentelor? De ce serviciul de mentenanță nu a verificat grozăvia făcută de firma de montaj?
Acum înțeleg de ce a luat foc. Din cauza temperaturilor scăzute au dat drumul la AC pe funcția de încălzire. Și consum simultan au prăjit circuitele, foc, etc.
Cine a semnat recepția+ ăia de la mentenanță, 25 de ani de bulău.
Dacă s-a făcut treaba intern nu trebuie făcută nici o recepție, semnat nimic, electricianul raportează că le-a instalat și aia e.
Problema cvasi-generalizată la noi e lipsa totală de consecințe pentru orice.
În SUA mi se par cel mai ok. Nu te verifică nimeni la fiecare mm ce faci, nu-ți are treabă. Dar răspunzi cu nume și prenume, în secunda când s-a întâmplat ceva, nu discută, ori plătești grosul ori (dacă e cazul) închisoare direct. Și atunci din start lumea nu riscă.
De exemplu poate nu verifică tot timpul de la stat dacă totul e ‘up to code’, să facă recepții, semnături, hârtii, 1000 de certificate și prostii.
Dar dacă s-a întâmplat ceva și nu e ‘up to code’ ai belit-o nasol, fără scăpare. Și la casă, dacă-ți ia casa foc și se descoperă improvizații, adio asigurare, și îți vine și amendă sau la fel, închisoare dacă moare cineva din cauza asta. Dar nu vine neapărat să te verifice la sânge și să stea cu mâna întinsă la șpagă cum e la noi, de la 10 instituții.
Așa ar trebui și la noi. Să debirocratizăm totul și să lăsăm lumea să facă cum crede că e mai ok. Dar cu asumarea responsabilității, nume prenume semnătură și când se-ntâmplă ceva, plătești sau închisoare dacă mor oameni. Sunt convins că altfel s-ar mișca treburile și mai repede, dar ar fi și de 100 de ori mai bine făcute.
Cum sa zica cineva, ceva, ca isi pierdea locul de munca.
Firma e una „prietena” cu dedicatie e totul, doar e pentru stat, sunt banii tuturor.
Lucrarea cred ca este facuta de o firma externa. Cine face receptia unei lucrari, de cele mai multe ori nu prea are habar cu ce se mananca o lucrare (nu mai sunt la curent cu situatia actuala, dar acum 20 de ani, receptiile le facea un tip care era inginer constructor). Electricienii spitalului nu sunt implicati in receptie, asa ca nu au nici un cuvant de spus atunci despre cum arata lucrarea. Firma care executa o lucrare, o executa dupa un plan autorizat. Aici e problema. Planul e facut corect ? Firma a respectat planul ? De cele mai multe ori, nu se respecta planul pentru ca se gasesc modalitati de a se reduce costurile de executie
Acarul Paun boss…Acarul Paun.
In general normativele la noi sunt facute in asa fel incat sa se bata cap in cap si sa faciliteze spagi, nu sa permita o situatie care sa reflecte realitatea
Drept urmare sunt in mare parte improbabil de respectat in lumea reala.
Asa ca directoarea sau cine mama dracului a adus firma aia de montat orice, o sa puna presiune pe fraierul care trebuie sa semneze ce zici tu acolo…ca e doar un amarat de electrician, n-are pile si zboara in secunda doi daca nu se aliniaza la „obiceiurile pamantului”.
Asa ca semneaza si aia e. In caz de belea, desigur ca e de vina…Pai ce, el nu stia? Nu si-a facut treaba?
Traim in lumea in care Oprescu ia 2 ani si soferul 10.
Sa fim seriosi….
nu mai bine punem peste tot conductori de 25mmp? sa fim siguri ca nu iau foc de la resouri.
@manu144x s-a vazut ce bine functioneaza sistemul din State dintr-un singur caz: Champlain Towers South din Surfside, Florida. Si oamenii aia aveau bani.
Delasarea e cuvantul cheie. De ce sa faci ceva, cand poti completa un formular de conformitate, incasa onorariul si pasa orice consecinte mai departe ghinionistului(ei) pe care cade magareata.
da, doar că nu. nu prea aveau bani, de aia se trăgeau pe cur cu reparațiile.
Sudul Spaniei imi face cu ochiul de ceva timp. Sper sa nu aștept până va fi prea târziu.
E deja foarte târziu. 😉
Acum multi ani cand am fost prima oara in State ma gandeam ce destepti sunt astia ca au conectori mici la prize. Ce destepti!
Cand am fost prima oara in Irlanda am fost socat cat de mari sunt prizele alora! Ce tampiti!
Dupa care am inteles cat poate sa fie de desteapta solutia cu siguranta in priza! Rezolva problema cu prelungitor din prelungitor din siguranta subdimensionata. Rezolva problema cu prelungitor chinezesc (se arde siguranta, cine e timpit sa cumpere acelasi model).
Daca un device crapa, moare siguranta din priza si nu se duce toata „faza”.
Da, sunt mari, da, sunt scumpe, dar e unul din lucrurile chiar destepte inventate de britanici!
Da, nu rezolva problema lu gigi care pune o siguranta mare pe un cablu care nu suporta amperajul.
Interesant articolul, dar felicitari mai ales pentru curajul de a scrie despre aceste subiecte „delicate”.
recunosc ca nu sunt de meserie si ii dau credit aici lui IonutM, dar unde vedeti ca sunt conectate pe circuit de lumina? Nu ma prind. Vad ca dintr-o doza s-a tras cablu aparent pana in niste prize montate aplicat. Intreb serios, ma gandesc ca imi scapa mie ceva.
Si eu vad tot la fel, un aer conditionat legat printr-un circuit aparent la o doza, dar sper sa revina autorul cu poze mai clare.
@maxp
Eu am luat de bun ce-a zis ghestautoru`.
Nu publica Vali aiurea articolu ăsta.
Diferentiala de maxim 30mA trebuie sa ai pe orice circuit si in acasa, nu doar la scoala.
Ce-i drept, nu se vede ca aerul conditionat este legat la partea de lumini. Dar nici circuitul care iese din lampa cu neoane nu are sens sa fie acolo. Ceva e putred la mijloc.
Autorul pozelor este electrician si a fost la fata locului pentru alte lucrari. Dealtfel se vad si sculele pe acel carucior.
Pozele au fost puse pe un grup privat de electricieni, pe facebook.
Baieti, siguranța diferențială are rolul de a declanșa atunci cînd există o diferență de curent între cele două secțiuni, adică ceva curent de la firul cald o ia pe altă parte decît prin secțiunea către nul. Adică de a proteja la electrocutare. Mkay? Nu e neapărat necesară.
@finch Ba sunt obligatorii, iti citeste cineva normativul aici: https://www.youtube.com/watch?v=2EvSMXQWxYI&t=985s
Am vz un post pe reddit ul romanesc fix cu pozele astea, tu ești?
Nu eu sunt, eu le-am preluat de pe un grup privat de Facebook, postate de un electrician venit la interventie. Lasa si tu link-ul cu postarea de pe Reddit.
https://www.reddit.com/r/Romania/comments/q376zq/upu_timisoara_unitatea_de_ac_montata_de_dorel/?utm_medium=android_app&utm_source=share
Acum, ca m-am uitat mai atent tot de pe fb e si postarea
mersi de votul de încredere
Lăsând hate-ul si poveștile cu “ Lombardia României” deoparte, unul dintre cele mai moderne si bine utilate spitale din țară este cel din Suceava.
Cum a fost posibil acest lucru ?
Simplu, manager timp de 10 ani a fost un Manager, nu un medic !
A dispărut rapid șpaga( erau anunțuri tot spitalul cu numărul lui de telefon, dacă ți se cer bani, suni indiferent de ora la el), orele de vizita se respectau cu strictețe, daca stăteai peste te scotea paza afara.
Parcare plătită, dupa o ora se tripla tariful, daca medicul chema pacientul la cabinetul lui particular era concediat, a construit 3 cladiri( secții complete) noi. A reusit sa faca si un bloc cu apartamente gratuite pentru medicii rezidenti sau care făceau naveta.
Daaaaar ca orice lucru frumos din Ro, l-au mazilit imediat ce au prins ocazia ( recte începutul pandemiei ).
1. In a treia poza se vede ca unitatile de aer conditionat sunt alimentate direct din doza de derivatie. Nu se vede nicaieri ca ar fi pe acelasi circuit ca si instalatia de iluminat
2. Conceptul de „circuit de lumina” (definit ca un circuit de putere mica) nu este ceva ce trebuie implementat neaparat. Poti pune aceleasi fire si sigurante peste tot, si la prize si la lumini, si nu o sa mai fie nici o diferenta intre „circuitul de prize” si „circuitul de lumini”.
Asta am vrut sa punctez si eu, cum a tras autorul concluzia ca sunt trase de la circuitul de iluminat? pentru ca sunt legate in doza care e sus? si daca e sus, inseamna ca e doza de lumina? Ca sa vezi cu adevarat, trebuie sa desfaci doza si sa urmaresti circuitele …
Priza e Gewiss, modulara, aplicata deci pare ok. Eu cred ca instalarea aerelor si tragerea prizei sunt doua lucrari executate de firme separate. Indiciul este ca la aer nu au pus canal de cablu
Când am renovat cocioaba am ales să refac instalația electrică și să aduc pereții unui bloc comunist la grade normale (colțurile sunt, încă, la bază, între 88 și 92 grade. Maths). Ce știu eu, ca non electrician: am circuit separat pentru consumatori mari (prize) și circuit separat pentru consumatori mici (becuri). Mai puțin în dormitorul principal, unde nenea a uitat să conecteze cablurile înainte să se monteze ultimul panou de rigips. Long story short, frustrant să ai în panoul de siguranțe circuite diferite, mai puțin în dormitor, unde și lumina, și prizele sunt pe același traseu. Longer story shortish, chiriașii s-au plâns că am senzori de fum și stingătoare în casă, că nu arată bine și le vor demonta. Am chiriași noi și plan să refac instalația din dormitor la anul, când sunt ăștia în concediu
Dacă rahaturi de genul se întâmplă la tine acasă, ne mai mirăm că se întâmplă la stat?
Conceptul a aparut pentru ca se pune cablu de 1.5 care-i mai ieftin decat 2.5. Are logica, dar daca nu e problema de bani, nu are rost sa te complici.
Autorul pozelor este electrician si a fost la fata locului pentru alte lucrari. Dealtfel se vad si sculele pe acel carucior.
E uimitor cum unii observa ca e „tras din doza de derivatie” dar nu vad sculele de electrician. Pozele au fost puse pe un grup de electricieni.
@Petru – E uimitor cum ai descoperit tu ca alea sunt scule de electrician! Eu vad 2 truse de bormasina, o sacosa, si 2 bucati de teava de cupru probabil pentru aer conditionat cu izolatie termica pe ele… si o scara de aluminiu (electricienii au scari de fibra sau lemn )
@Petru Cu siguranta in doza pentru derivatie exista fire care duc direct in tablou la sigurante si nu mai sunt alte aparate conectate pe acele fire.
@Petru: observam doar ce e in poze. Nu apare pe nicaieri vreo certificare de electrician, si cu siguranta nu se vede nici ca unitatile de AC ar fi conectate direct la circuitul de iluminat. Nici ce caracteristici au circuitele nu se vede, asa ca oricine spune ca circutul de acolo nu e in regula face doar presupuneri.
Imaginea de ansamblu nu e prea ok, normal ar fi ca acele cabluri sa fie in zidarie. Dar daca te uiti in prima poza cum arata cladirea in sine, iti dai seama ca ceri prea multe.
Ca si idee, genul ala de unelte/echipamente le-am vazut mai degraba pe la instalatorii de aere conditionate. Electricienii nu prea umbla cu bormasini dupa ei.
În filmul meu la o treaba ca asta, firma autorizată pentru montarea unităților de AC, nu face și branșamentele, acestea fiind treaba beneficiarului.
Am montat echipamente prin spitale (control acces de regulă) și chiar și pentru o centrală amărâtă urcată lângă tavan, a venit un măndel cu pat de cablu și cablu, pe care le a liniat de unde a știut el că trebuie până la cutia mea, mi a dat curent într o priză aplicată și mi a făcut cu craca, rămânând ca eu să mă prostesc de la cutie la ușă sau unde aveam eu de făcut chestii. N am liniat 220 că nu era treaba mea deși aveam 3×1.5 și 3×2.5 plus pat de cablu și șuruburi și eram perfect capabil să fac și eu de alea.
Acuma, există spitale și spitale, manageri diferiți și bugete diferite da’ la o chestie de gen montat aer condiționat… sigur n a intrat Dorel găuritorul de pereți care montează aer condiționat toamna (după un sezon în care a montat 1000 de AC uri) și a zis „io mă leg la becuri”.
Hai să fim serioși, poate a folosit traseul de pat cablu pentru a ajunge cu firele la unități da’ n ai cum fi atât de prost încât să legi AC uri pe un circuit făcut cu sârmă de 1 jumate. Până și câinele meu știe că în casă avem mașina de spălat, cuptorul și centrala pe circuite separate.
Este o diferenta. Sectiunea circuitului – 1,5 pentru iluminat vs 2.5 pentru alimentare prize. Asta dacă proiectul de execuție nu prevede altceva.
E reavoință, asta e tot, ceea ce e grav. Soluții sunt, sunt convins că încă se găsesc electricieni capabili, însă e mai ok să bagi banii în buzunar și să dai acolo, niste firmituri pe întreținere, reparatii etc.
Din păcate, a fost nevoie de aceasta molimă pentru a realiza cu adevărat, în ce r*hat e sistemul medical românesc. Pe de altă parte, e nasol și să te apuci acum să refaci instalațiile electrice și alte cele, când avem recorduri noi de infectări și de morți, aproape zilnic, e delicat. S-a tot amânat, zeci de ani, însă cum se spune, r*hatul era clar că va refula, mai devreme și mai târziu și va fi greu de strâns. S-a întâmplat când nu se putea mai rău, din păcate.
Lasă, că trece și molima și nu se schimba nimic. Sincer mi se rupe. O sa mai ia foc și alte spitale. Romanul sa aibă mașină, mâncare și bere. De restu’ (inclusiv munca bine făcută) i se rupe. O sa voteze tot PSD și PNL, eventual AUR că e needucat și ăia sunt singurii care-i vorbesc pe limba lui. ‘Descurcăreală’ plăcută.
Peste tot este un dezastru. In scoli, la invatamantul primar de exemplu, prizele ar trebui sa fie la 2m inaltime, sa aiba diferentiala de 30 mA, sa aiba protectie la stropire si la introducerea obiectelor cu diametrul mai mic de 1 mm. Asa spune in norme.
Sa dea dracu’ daca am vazut vreo scoala sa respecte vreuna din regulile astea.
De ce stiu asta, fiindca a fost un caz la fiu-meu la școală cu un copil care a băgat o foarfeca in priza. Din fericire, s-a terminat cu bine dar probabil asteptam primul incendiu/electrocutare sa apara la TV ca sa verificare astia situatia din scoli.
Mi se pare inconstienta sa nu ții cont de astfel de reguli cand ai pe mana viata a câteva sure de copii.
Toata tara este o carpeala… nu stiu de ce ne miram sincer.
Pornind de la chestiile de baza si terminand la neurochirurgie, nu exista loc in care sa nu se carpeasca lucrurile.
De ex: Mergi sa-ti cumperi o priza, te uti vezi de care sa-ti iei… ca ai internet la 2 click-uri distanta, ajungi acolo si intrebi sa vezi care-i faza cu ele totusi … iti zice vanzatorul, is bune alea da is scumpe, mai bine luati dinastea ca oricum rezista si astea la cat consumati, el habar n-are cine esti… nu stie ce consumatori ai in casa.
Diferenta majora 10 lei la o priza profi vs una semi profi. Acum intrebarea mea este… la 20 de prize pierzi 200 de lei, merita efortul si timpul tau ca dupa 2-3 ani sa te duci sa cumperi 1-2 prize care ba suna, ba se incazesc ba scot scantei…
Sa nu mai vb de partea in care-ti iei priza cu 3 lei si te miri ca se topeste can legi un boiler la ea.
Era o vorba… „Suntem prea saraci sa ne permitem lucruri de proasta calitate”
ba, eu am numai turcisme. si firar ale dreacu daca mi-au luat foc in atatia ani. eu cred ca astia nici turcisme nu baga in spitale, au ceva mai nasol.
daca tot murim pe capete de covid, sau in lipsa lui de toate celelalte boli ca nu mai e loc in spitale de covidati, nu mai bine ard dracului toate spitalele? asa macar, cei ramasi in viata vor trebui sa le construiasca de noi pe toate. bine, asta daca nu construim catedrale in loc.
https://recorder.ro/catedrala-praduirii-neamului/
Imi scapa mie, sau A/C-ul ala pare ca e alimentat din tripla care vine din doza? Asta vad eu, dar na, poate nu ma pricep, oi avea ochelarii murdari, nush…
Boss pentru consumatori mari si in regim continuu, cum sunt climele si orice ce trece de 1000 watti exista asa numitele circuite dedicate. O clima de genul trece usor de 10A, chiar se duce spre 14A cand e data blana.
O alta problema este ca fiind sus firele, nimeni nu observa ca sunt fierbinti. Ca sa nu mai sounem ca aparent din aceeasi doza se mai alimenteaza alte cabluri care duc spre alti consumatori si tot asa…
Nu cred ca e de la ochelari, poate e de la “piesa” pe care sunt pusi ochelarii.
Tripla aia sunt niște prize modulare PT (aplicate) de la Gewis. Sunt jucării ok, exploatate cum trebuie, ținând cont de că suportă maxim 16 amperi.
@Petru – esti electrician cumva? Nu de alta, dar atitudinea ta de a face prost pe fata un om pentru nimic o recunosc de pe grupurile de electricieni.
In primul rand aparatul ala nu este „o clima” ci este un aparat de aer conditionat, si din poze nu pare sa fie mai mare de 12.000 btu adica maxim 1200W consum real, masurat. Daca e si inverter, desi ma indoiesc, se duce la maxim 800W, la fel, masurat. Niciodata 14A. Si apropo la aere nu e cu blana – cand porneste compresorul este maxim, cand se opreste, consuma doar ventilatorul maxim 50W. Doar cele care au inverter au fluctuatii de consum.
eu zic ca e electro-zugrav.
@the_real_blue nu sunt electrician. Poate aflati in articolele urmatoare ce sunt Legat de masurile tale, ce zici daca iti arat masura mea la o clima Daikin Inverter de 21.000 BTU un 3.7 Kwh? Nu stiu cu ce pocnitoare ai masurat tu 1200 W la 12.000 BTU, ori e clima defecta ori pocnitoarea cu care ai masurat.
Legat de atitudine, fix de asta o am, ca se gasesc unii sa fie mai destepti.
Sincer, nu inteleg cum e voie in Rmnk sa instalezi chestii electrice la spitale fara sa fie inspectie electrica dupa aia. Pt ca firele alea atarnate nu ar fi acceptate de nici-o inspectie in SUA/Canada. Iar instalatorii nici nu ar avea voie sa-si stranga sculele sa plece pana ce inspectorul nu zice ca e ok.
Rmnk nu e SUA/Canada. Aceste lucruri le vezi si prin India, Africa etc.
Meseriași. Si acum ganditi-va la Green Deal facut cu meseriași de nivelul ăstora.
-„Maestre vreau sa montez o stație pt încărcat masina electrica.”;
-” Pai nu face baiatu’ boss?!. O legam in prelungirea instalației de pom”.
– ” Nu stiu ce sa zic… parca nu e sigur..”
– ” E sigur șefu. Am mai montat la vreo 20 de persoane asa si merge. Deviza mea e ieftin si bun” .
-” Asta am vrut sa aud! Am un prieten prost care a dat 5k euro dar lasa ca isi permite. E IT-ist.Ce stie el…”
„Am si eu facut asa acasā”
Iar tu, Petrule ?
Bai cat de biblica pare intrebarea asta…
Mai lipseste o bordura si va puneti de zidit o biserica pe ea:)))
Am facut un pact cu dia… Vali si voi tot scrie articole aici pe blog. M-am plictisit de enervat antivaxxeri pe pagina Digi24!
Problema este lipsa banilor si legislatiaaberanta, care are la baza idea de a avea multe aprobari si nicio responsabilitate.
Aia cu AC au venit sa puna Aerele, DAR nu au fasit instalatie electrica.
Aberant si probabil ca procesul dureaza minim un an, dar legal ar fi asa:
– faci lititatie pt AC
– le monteaza, dar nu le pun in functiune ca nu au de ce sa le lege
– trebuie modificata instalatia electrica =
– sport de putere (ATR)
– finantare
– proiecte
– avize ISU, pompieri etc
– licitatie efectuare modificari
etc
Intre timp un trecut x ani, a venit pandemia si se folosesc triplele….
Faza trista este ca la sfarsit se folosesc cele mai de kkt materiale, dar cu pret premium.
Acum ca s-au adunat toti electricienii aici, am si eu o pb offtopic: de cate ori pica curentul pe scara blocului si am masina de vase in functiune, cand revine curentul se aude cum porneste masina de vase ca in secunda 2 sa-mi sara generalul care e un diferential. A dracului priza aia de la masina de vase e dupa toate modulele de mobila si n-am verificat-o inca. Are circuit separat dar ma mira de ce nu sare siguranta ei…
Problema e la masina de spalat vase ca ai curenti de fuga, vezi aici: https://www.se.com/ro/ro/faqs/FA144909/ . Nu ar trebuie sa fie probleme cu circuitul masinii de spalat vase, unde pun pariu ca ai doar o singuranta chioara magnetotermica(scurtcircuit si supracurent) si de curba C.
Siguranta diferentiala declanseaza atunci cand detecteaza o diferenta de curent intre faza si nul. Babeste: intra curent pe faza dar nu iese prin nul (deci sunt sanse mari sa treaca prin tine si sa se scurga prin alta parte).
Siguranta normala declanseaza atunci cand consumatorul inghite prea mult curent.
Asa ca e normal sa-ti „sara” intai diferentialul daca detecteaza o lipsa de 10-30 mA, iar siguranta de 16A sa nu reactioneze. Problema ta nu e ca masina de spalat vase ar consuma prea mult, ci ca se pierde pe undeva putin curent.
ty
Nu mă laud, dar așa ar trebuii să arate un tablou electric într-un ap cu 3 camere.
https://imgur.com/a/16ynD6r
scump, bos, scump. nu mai bine puneai unul din ăla de 24 lei, cu 2 siguranțe? ai irosit banii…
(propritar cu tablou cu 5 siguranțe, una pentru mașina de spălat și priza de afară, de unde alimentez sudura, și restul pentru prostii)
Foarte frumos! Eu folosesc un Dymo ieftin pentru a eticheta diverse chestii in parte (nu de alta da mai uiti care sigurata de unde este, ce cablu unde duce, ce intra in routere etc etc) – https://www.emag.ro/set-aparat-etichetat-dymo-omega-si-in-total-4-role-etichete-omega-dy12748-dy12748cc/pd/DWJ3D2MBM/
Adica inghesuit si cu sigurante de magnetotermice cu curba pentru mediul industrial(C) ? Ce motoare ai de pornit prin casa?
Lol
Conform normativului I7-2011, pentru bransament monofazat (care este standardul in apartamente) ai putere maxima de 11kVA, iar un astfel de circuit se protejeaza cu siguranta de 50A.
Cum se traduce asta practic? E simplu: siguranta aia de 63A, de care esti atat de mandru, nu o sa sara niciodata. Daca o sa ai vreodata un scurt-circuit, o sa se declanseze prima siguranta de pe holul blocului, care are maxim 50A.
Marea majoritate a apartamentelor au siguranta din firida de 25 sau 32A. Deci daca n-ai solicitat furnizorului circuit de putere mai mare, atunci cel putin 3 sigurante din poza ta (una de 32A, una de 40A si una de 63A) sunt absolut inutile. Ma rog, doua din ele sunt diferentiale, deci ajuta cat de cat la protectia contra electrocutarii, dar din punct de vedere al protectiei circuitului au acelasi efect ca si cuiul clasic infipt
Că tot e vorba de incendiu în articolul de aici, și tot „nu te lauzi”, cred că mergea mult mai bine un AFDD+ acolo în loc de diferențialele alea. Sa nu mai zic de spitalele care iau foc, cu câteva sute de EUR cred că se puteau evita incendiile alea dacă erau puse niște AFDD-uri din astea pe acolo, chiar și cu instalațiile varza/suprasolicitate cred că ajută, că declanșează instant la orice arc electric detectat.
Nu fiți cârcotași. Toate cablurile sunt directe (nici o doză în casă) cablu de 2,5 pentru prize și 1.5 pentru lumină (leduri)
La prize(duble sau simple) și întrerupătoare am mers tot pe legrand.
https://imgur.com/a/SjunDRK
https://imgur.com/a/0nn4iCP
Costul cred că a fost în jur de 3 000 eur (siguranțele și prizele) dar aici evident că depinde de ce își dorește fiecare (numărul de prize – eu nu am vrut să folosesc “triplă” în casă)
Bravo tie ca ai fost dispus sa bagi atatia bani, dar ai uitat sa ne spui ce putere ai instalata :).
Repet: daca n-ai trifazat, atunci circuitul tau e protejat (in cel mai bun caz) de o siguranta de 50A, caz in care siguranta ta de 63A mai mult incurca.
Eu: nu este trifazat. La un moment dat am avut un scurt-circuit din cauza unui cablu de pe balcon (nu era legat compresorul de AC și a plouat)
Disjunctorul general (cel de 60) a “sărit” instant.
https://imgur.com/a/At88LSh
@EU primele din stanga sunt sigurante DOAR diferentiale, nu ofera si protectia la supracurent si scurtcircuit; amperajul trecut pe ele e doar capabilitatea lor maxima de curent. Ca e de tip AC si nu A, e adevarat si asta nu e ok.
@Gany firele alea de 2.5mmp iti rezista la 240A, pentru cam pe la curentul ala ar trebui sa sara sigurantele tale C20: https://youtu.be/9mnynpaRmZ0?t=75
ai sigurante de 10 si 16 amps pentru doua becuri led? cred ca 6 e suficient pentru tot blocul.
Voi ați înțeles că prima dată este disjunctorul general, cel de aici?
https://imgur.com/a/At88LSh
Tabloul este legat la acel disjunctor general.
Mai devreme am precizat că am făcut un scurt iar disjunctorul general a “sărit instant”. Nu ăsta este scopul lui??
@Gany A sarit ala disjunctor general care e o siguranta DIFERENTIALA. Siguranta ce sare la un curent de 500mA. Adica de 16 ori mai mare decat cei 30mA considerati letali.
O priza pentru exterior(cu IP-ul corespunzator) nu are de ce sa iti declanseze siguranta diferentiala. De ce nu ti-au sarit cele din tabloul pus pe 2 randuri? Alea sunt de cel putin 10 ori mai sensibile. Ori e trase direct in tabloul general, ori le ai degeaba.
Ai probleme grave acolo! Cheama un electrician adevarat!
Ti-au luat si bani multi, dar ti-au dat si impresia FALSA ca esti protejat!
Oprescu e bine acasă? Bine
De Sorina Pintea mai știți ceva?
alea 6 spitale metropolitane…
Voi presupuneti ca un electrician a fost implicat in toata tarasenia aia. Cel mai probabil nu a fost. Aia sunt „baetii cu clima”.
Solutia la genul asta de cladiri e sa le darami si sa faci altele. Statul roman nu e capabil sa construiasca niste caldiri noi.
Problema spitalelor de la noi este ca au fost construite in anii 70-80 cand nu prea existau norme ISU, este ciudat dar cladirile publice construite in anii 70-80 sunt scutite de la normele obligatorii de incendiu care prevad iesiri de urgenta