Rusia e bombardată de sancțiuni din toate părțile. Uniunea Europeană și SUA încep deja să cântărească posibilitatea de a renunța la gazul rusesc deoarece acesta pompează rușilor sume mari de bani care alimentează mașinăria războiului.
Problema e că Putin nu se poate retrage din Ucraina. Planul lui era să cucerească țara în 2-3 zile și și-a imaginat că oamenii se vor preda repede. Așa că și-a aprovizionat armata slab și a trimis pe front cadeți și soldați neexperimentați. E motivul pentru care un convoi lung de 30 de kilometri încă așteaptă în apropiere de Kiev și de patru-cinci zile nu atacă. E nasol să rămâi cu tancul fără petrol în mijlocul bătăliei din oraș. Dar – spuneam – Putin nu poate retrage armata în ciuda presiunilor. Ar da dovadă de slăbiciune în fața propriilor oameni și a lumii. Așa că cel mai probabil își va lăsa armata acolo să moară. Dar dacă tot e să piardă oamenii ăia, a dat ordin să fie atacate puncte civile. E același război de distrugere pe care Rusia l-a mai dus înainte.
Scopul actual al lui Putin nu mai e Ucraina ci să scadă din sancțiuni cât poate de mult, și asta fără să își retragă armata. Dacă înaintează cu ea în interiorul Ucrainei și soldații lui se comportă barbar are în mână un as pe care poate să-l joace în negocierile cu SUA și UE: îmi calmez soldații, voi reduceți din sancțiuni.
Miza e mare acum pentru Putin: și-a băgat armata într-un război pe care nu l-a câștigat. Rusiei i-au fost impuse sancțiuni drastice. Afectarea Băncii Centrale a Rusiei și scoaterea din SWIFT nu erau în planul prin care și-a clădit vreme de opt ani o plasă de siguranță care să-i susțină economia iar acum Rusia mai are resurse pentru mai puțin de o lună. Dacă într-o lună nu negociază reducerea sancțiunilor cel mai probabil pierde comanda țării. Ori îl execută cineva, ori îl înlocuiesc, ori iese cu revoluție. Rusul de rând e dezinformat grosolan, dar chiar și așa nu poți face stomacul celui mai naiv țăran din Siberia să nu protesteze sub efectul sancțiunilor. Rubla e la pământ iar oamenii vor începe să dea semne de neliniște și să ceară explicații. Când vor afla că în realitate ei sunt agresorii și că au fost mințiți nu cred că va mai fi chip pentru Putin să-i țină în frâu. Pentru că dacă și inițiezi războiul, îl și pierzi, dar mai și ești penalizat de planetă pentru asta – va fi cam greu să explici rușilor brusc treziți la realitate că ai avut interesele lor în gând.
Machiavelli scria în ”Principele” lui că un lider poate să-și terorizeze poporul cum dorește, cu condiția să nu-i ia omului de rând avuția. Pentru că un om trece prin groază, morți și bice, dar dacă-și vede agoniseala de o viață cu truda aferentă ei duse pe apa sâmbetei deja se cam enervează. Ori sancțiunile fix asta au ca scop: să-l facă pe rusul de rând să se enerveze pe Guvern.
Mă îndoiesc că Rusia va mai trimite alte trupe în Ucraina, aparte de acel 10% staționat deja la granița cu țara. Sunt carne de tun – soldați pierduți. În caz că NATO atacă el trebuie să aibă cu cine să apere Moscova, așa că aparte de a trimite 1000 de mercenari în Ucraina, armata lui de acolo nu va mai primi mult ajutor.
De 10 zile rușii nu au reușit să ocupe încă Kievul, asta în condițiile în care liniile lor de aprovizionare sunt distribuite haotic sau tăiate. Dacă Ucraina primește avioane de la UE atunci războiul se termină repede. Soldații lui Putin fură din magazine pentru că rațiile lor au expirat în 2015. Acasă Putin va da vina pe interferența Vestului pentru a motiva pierderea războiului. Ucraina și Republica Moldova cel mai probabil vor intra în UE și NATO prin procedură simplificată, nu înainte ca NATO să permită trupelor rusești să fie eliminate cu armele lor de către ucrainieni pentru a evita o declarație de război deschisă Rusiei.
Cred că grija cea mai mare a lui Putin în momentul de față e să rămână la putere, în sensul de a nu lăsa pe nimeni în preajma lui ceva vreme de teama unui asasinat. Problema nu e Vestul, problema sunt oamenii din cercul lui apropiat. Le-a falimentat țara în zece zile și calvarul economic al Rusiei e departe de a fi gata. Cu fiecare zi care trece și Putin e încă pe tron, rusul de rând e tot mai aproape de foame. Iar când nu va mai răbda va trece prin furcă tot eșalonul superior al comandamentului. Ori membrii lui parcă n-ar prea vrea asta, așa că mișcarea logică e să elimine regele și să pună în locul lui pe altcineva aservit lor.
/Update la 13 ore de la publicarea articolului: ce ziceam mai sus fix în ultima propoziție? Că se elimină regele? Păi rușii o pun de o lovitură de stat.
/Update 7 martie: tot mai sus spuneam că Putin își va lăsa armata acolo să moară și nu va trimite întăriri. Războiul e pierdut, dar nu putea da înapoi pentru a nu părea slab:
Mă îndoiesc că Rusia va mai trimite alte trupe în Ucraina, aparte de acel 10% staționat deja la granița cu țara. Sunt carne de tun – soldați pierduți.
M-am oprit aici:
„Planul lui era să cucerească țara în 2-3 zile”
Titlu ai uitat să-l citești.
@Laur nu poți specula fapte deja infirmate. Hai acum să speculăm evoluția conflictului fără ca România să aibe graniță cu Ucraina, doar că are și e inutilă speculația.
Din ianuarie planurile lor prevedeau cel puțin două săptămâni de ”operațiuni speciale”.
@Marian… nu poți nici să vii cu concluzii și demonstrații fără premise și ipoteze.
E greu sa vezi pădurea… din cauza copacilor… (pădurea fiind formată din arbori).
Lasă-l să citească bine titlul. Apoi dacă are chef citește și mai departe.
@Marian
daca e adevarata faza cu 2 saptamani, asta inseamna probabil toate operatiunile: pacificat Ucraina, controlat toate orasele, omorat toti sustinatorii independentei.
@Mariab, și ți se pare că în 4 zile se va termina? Rușii nu au reușit nici măcar sa „elibereze republicile independente” sau sa ducă linia frontului la Nipru, care ar fi un pas logic in desfășurarea războiului. Kiev-ul nici o șansă să cadă prea repede in condițiile in care rușii inca se lupta cu un Melitopol asediat din toate părțile.
@macgregos, Laur, Zarax vi se pare că ,,planul lui era să cucerească țara în 3 zile ?
Speculații pe marginea lui T, Coloja: un alt articol extrem de interesant, De obicei nu intru dumineca pe zoso ca stiu ca Vali isi ia liber.
@Marian: Da, modul in care a fost aranjata logistica si problemele din primele zile exact asta sugereaza. Si modul in care au fost informati si pregatiti soldatii.
Si mai sunt semne si chiar dovezi ce s-au descoperit ca totul era planuit pentru 2 saptamani.
Acuma, mai sunt totusi niste evidente de aratat: Nimic din ce a facut Putin pana acum nu sugereaza ca nu are planul B, C si D pregatit. In ciuda meme-urilor de pe net Rusia chiar are capacitati mari de logistica, de constructie a cailor ferate, de constructie a conductelor de alimentare temporara de lunga distanta, etc… Totusi, Putin nu se astepta la riposta asta din partea UE si nu se astepta ca ele sa se grupeze pentru a interveni mai voalat sau nu in razboi (sunt curios daca vreo unul din scenariile pentru care s-a pregatit tine cont de asta). Capacitatile de armare ale NATO/UE si de suport logistic sunt foarte, foarte bune si pot schimba complet situatia chiar si fara oameni pe front. E iarasi o evidenta ca nu se astepta la un Zelenski care sa ramana in bataia focului si la oameni care sa-l urmeze
Dar nimic nu e inca decis, toti suntem speculanti, toti discutam „la bere”. Poate vorbim prostii, dar momentan astea conform informatiilor la care avem acces muritorii de rand astea sunt evidentele logice ce se vad.
Whishful thinking
Cheia stă în sancțiunile împotriva industriei de petrol și gaze. Fără ele, război o să dureze 20 de ani, și nimeni nu-i scoate pe ruși acolo
https://mobile.twitter.com/igorsushko/status/1500301348780199937 O fi da vreun fsb-ist sau nu dar e ceva logic.
Mi-ar plăcea sa citesc astfel de opinii argumentate.
De exemplu:
– planul lui era sa… (pt ca iată sursa 1, sursa 2, sursa 3 și silogismul aferent)
– tancurile nu au combustibil… (sursa)
– rusul de rând…(sursele, declarațiile)
Altfel, da, cu siguranța acesta este scenariul pe care ni-l dorim. Sa facă rușii un puci și sa vină altcineva, sa se liniștească și să ne vedem de ale noastre pentru ca avem treaba și o viața de trăit.
desigur , eventual si ce a mancat putin la micul dejun ca astea circula asa la liber cu link de verificare …
Exemplele date de mine sunt rezonabile. Cred ca e foarte important ca un articol de analiza sa arate sursele și datele pe care s-a fundamentat analiza.
Salut. E un thread pe twitter unde explica ce inseamna blitzkrieg si confirma prin organizare ca planul rusilor era sa ia tara in 2-3 zile.
1) Un razboi blitzkrieg are pana la 5 esaloane (waves) de asalt. Atat au avut germanii in Rusia si Franta cand au atacat.
Primul val vine … merge cat mai repede…. apoi cand este oprit terenul din spatele lui e securizat si curatat de valul 2. Ce scapa valul 2 vine valul 3 si tot asa.
Rusii au avut un singur val de atac . Au reusit sa improvizeze un al 2-lea iar la al 3-lea deja aduc masini civile pt transport.
Planificare alor a fost pentru o „operatiune militara speciala” nu pentru un razboi adevarat.
in 1940 le-a luat germanilor cateva zile sa ocupe benelux-ul si alte cateva zile sa cucereasca parisul. cu tehnologia de atunci si in conditiile in care aia chiar erau pregatiti sa lupte.
kievul e mai aproape si au trecut deja 10 zile si nu ca nu se apropie dar o si iau pe coaja pe ici pe colo.
si cu fiecare zi care trece kievul probabil devine un viespar din ce in ce mai nervos.
1. Yuval, autorul „Sapiens” spunea cât de mult s-a mințit Putin in legătură cu puterea Ucrainei. Kiev era metropolă când Moscova abia se regăsea pe hartă.
2. E plin de filmulețe cu tancuri rusești abandonate sau cu rezervorul spart, nu e nevoie de link cu dovada aici
3. Rusul de rând e tot Homo Sapiens, deci ceea ce a zis autorul + logică elementară ii susțin afirmațiile.
Sebastian – Am spus doar ca mi-ar plăcea sa văd astfel de articole argumentate. Nu cer dovezi, ci sursa datelor care au stat la baza analizei. Nu vreau sa intram in polemica, mai ales că îmi doresc scenariul descris de articol, practic suntem pe aceeași lungime de undă.
Sa fie pace, cât mai repede, asta e cel mai important.
daca mi se permnite inca o intrebare… poate au mai pus-o si altii, nu stiu.
daca planul lui putin era un razboi de lunga durata, cu distrugeri si pierderi de vieti omenesti multe, rusesti sau ucrainene, nu ar fi fost mai simplu sa isi asigure „cooperarea” sau macar „neimplicarea” europei atacand in noiembrie?
mai explicit, europa era dependenta de gazul rusesc. si daca comentau ceva in noimebrie nu asteptai tu rusul sa iti puna ei sanctiuni ci inchideai tu robinetul, muriti de frig bai pule blegi.
nu, tu ataci la sfarsit de februarie, dupa o iarna blanda si cu tot inceputul de martie vitreg, totusi aparente de o primavara rapida. cand europa are minim 6 luni sa isi schimbe politica si sa faca rezerve pentru anul urmator.
plm, stiu ca sunt comentator anonim pe net, dar doar mie mi se pare o greseala strategica de cel mai mare ras?
ai un as in mana, il arunci si ataci cu doiarul…
Tot în nuanță de speculație zic așa:
1. Armata 14 e încă în cazarmă
2. Cei puternici au pierdut DOAR când și-au subestimat adversarul
3. De ce facem rezerve naționale de iodură de potasiu?
4. De ce e dat aproape ca și pierdut războiul de ruși?
5. Ăia nu și-or fi făcut calculele cu sancțiunile?
6. De ce s-a terminat așa brusc pandemia?
Mă joc, nu mă luați în calcul.
planul lui era sa….apai. Deja din a 4a zi discursul lui putin a trecut de la operatiune speciala la nucleara. Dupa 5 zile au inceput bombardamentele masive
2. Cei puternici au pierdut DOAR când și-au subestimat adversarul
gen…mergem si facem cacat ucraina, repede?
3. De ce facem rezerve naționale de iodură de potasiu?
sa fie sa se gaseasca
4. De ce e dat aproape ca și pierdut războiul de ruși?
nu e pierdut razboiul. E pierdut castigul
5. Ăia nu și-or fi făcut calculele cu sancțiunile?
aparent nu
6. De ce s-a terminat așa brusc pandemia?
sa inteleg ca esti un antivaxxer tampit? Pandemia nu s-a terminat „datorita razboiului”. Deja tarile au la 80% triplu vaccinatii si incepeau sa taie din restrictii de pe la mijlocul lui ianuarie. Daca te uiti pe cifre ai vedea ca planu nu prea functioneaza, numarul de morti fiind in crestere.
Chiar si asa, razboiul reprezinta un punct de interes mai mare decat pandemia. Ai mult mai multe probleme de la un razboi decat de la o pandemie, chiar daca mortii, pe termen scurt, nu sunt la fel de mari.
pisată și aspirată anal. recomand.
V-am zis, doar ma jucam.
@animaloo – sigur ca nu s-a terminat pandemia, eram sarcastic. Da, așa e tot ce spui, doar ca noi nu suntem in război.
@vali – https://www.digi24.ro/amphtml/stiri/ciuca-s-a-luat-legatura-cu-producatorii-de-medicamente-ca-in-regim-de-urgenta-sa-produca-pastile-de-iod-1862363
Stiti ca Vali recomanda doar ce a incercat personal, da?
Serios acum, chiar daca nu vor fi atacuri nucleare, in Ucraina sunt mai multe (5?) centrale nucleare, una din ele deja ocupata de rusi. Sunt mai multe variante posibile in urma carora sa se imprastie vreun nor radioactiv.
Daca ne pregatim – de ce aruncam cu banii; daca nu ne pregatim – suntem orbi, nu vedem pericolul.
Majoritatea contractelor cu statul sunt cu parandarat (nu spun „toate” pentru ca sunt un optimist ). Asta nu inseamna ca unele lucruri nu trebuie facute.
si mai am o intrebare. daca putin e asa mare strateg, membru activ in fotele speciale si servicii secrete, judoka 9 dani si restul balariilor, cum s-a aruncat el in acest conflict fara un „exit strategy”? un ceva prin care sa poata sa zica „n-ati inteles voi, uite in 12 ore nu mai e picior de rus in ucraina.
el a dat all-in cu o mana de rahat. nu stia ca are o mana de rahat? credea ca are o mana beton? sau a zis ca rezolva totul in 48 de ore si nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase? ca sunt convins ca daca in alea 48 de ore aveam un alt guvern la kiev si fara mari pierderi de vieti omenesti, care se punea pe organizat alegeri „democratice”, nu zicea nici dracu „pis!”. bussines as usual. ca in georgia, ca in crimeea. sanctiuni economice simbolice, gazul continua sa curga, oligarhii isi plimbau in continuare iahturile pe la monaco si londra, rusii de rand mai inghiteau un 20% de inflatie si injurau occidentul imperialist care le ia mancarea la copii.
sa ma tai daca inteleg ce a fost/este in capul lui.
mi-as dori sa traiesc suficient incat sa ajung sa vad pe un discovery al viitorului explicatii dupa arhive si documente despre ce exact s-a intamplat in 2022.
Sincer asta cu aderarea simplificata la UE / NATO mi se pare o arma cu 2 taisuri. Sincer situatia din Ucraina nu o stiu, dar in Moldova am fost si am prieteni de acolo(care locuiesc in Romania acum, dar inca au familia acolo). Gandeste ca fostul presedinte al RM e Dodon. Ce te faci daca primesti RM in UE, fara sa fie cu adevarat pregatita si iti aleg pe unu ca Dodon presedinte? Practic ai Rusia in UE, iar Victor Orban ar parea un anti rus convins. Ca idee, mergeti in Moldova pentru 2-3 zile, vizitati si altceva decat Chisinau, si pe urma mai vorbim de aderarea la UE, daca par sau nu pregatiti.
sa zica mersi si bogdaproste cei care au prins deja loc , ma ndoiesc ca vor accepta noi membrii chiar asa usor , Ucraina in NATO? … no way …
Atat Ucraina cat si Moldova sunt foarte corupte, cred ca sunt cum era Romania la inceputul anilor 2000.
La ora actuală prefer guvernul moldovenilor, decât pe al nostru.
Cred ca se face o confuzie cu aderarea. Nu o sa intre nici o tara fara un MCV. MCV-ul nostru o sa fie mic copil fata de ala
@ubercool guvernul nu conteaza real. Conteaza soferul de taxi, politia rutiera, zugravul, medicul, vecinul. In Romania e un pic mai bine dar inca e aceasi structura comunista – vezi legile electorale.
@alexnicolae da, mă, e bine că avem noi șoferi de taxi elevați, polițiști și zugravi competenți, medici care nu iau șpagă, judecători corecți și vecini de treabă, care votează responsabil și nu fac măgării. Suntem multe peste moldoveni.
Nu trebuie sa mergem in R. Moldova…aceeasi saracie o gasesti si la 100 km de Bucuresti..sau va invit sa va duceti la capatul noului cartier ‘Titanul Nou’ din estul București-ului, sa vedeti India … cum traiesc suedejii…ar putea sa se duca si niste feministe sa se intereseze de soarta fetelor si femeilor de acolo, sa vada cum traiesc , ce viitor au….dar le-a facut Neacoita terenuri sintetice de fotbal si baschet 😀….si le-a pus borduri….probabil la de 10 ori pretul normal…
Nu e departe momentul cand primul comandant de companie va ridica steagul alb si se va preda cu tot munitii tancuri gamele si marmite goale. In preajma lui Putin exista zeci de Stanculescu ce si-ar pune piciorul in ghips. Si ar forma un tribunal exceptional.
Deja s-au predat. Unitatile alea de AA, care aveau si combustibil si munitii, de ce au fost abandonate?
Sunt unii curajosi sa faca interviuri cu rusul de rand. M-am uitat la vreo 3 si cu parere de rau trebuie sa-ti spun ca poporul rus e pierdut pentru totdeauna, nu are nicio sansa sa isi revina din somn si frica.
La noi motto-ul preferat e ala cu speranta ca moare ultima, la rusi in schimb e „Asa trebuie sa fie. Asa ne este scris.”
Dacă făceai un filmuleț de genul ăsta cu poporul român în ’87, cum crezi că ar fi arătat discursul lor?
Tu crezi ca rusul de rand nu stie ca ajunge la puscarie imediat dupa ce declara ceva de naspa de supremul lider?
da, n-avea cum sa obtina pareri anti-putin dar oamenii intervievati pareau convinsi de ce spun, adica spuneau in cor si convinsi ca-l suporta pe putin orice ar face si ca operatiunea speciala trebuia facuta chiar daca vor avea de suferit, pentru ca binele va invinge si binele e vladimir putin.Oribil…
Același lucru gindesc și eu. Interviurile sunt pe tiparul VaxPopuli. Sunt terifiați de securitatea lor, pentru că mentalitatea de colaborator/turnător la securitate este normala pe acolo. O parte din rusi sunt conștienți că nu e cale de ieșire și se feresc să fie eroi, vedeți arestările poliției și FSB-ului, o alta parte este îndoctrinată teribil. Asta e cea mai mare problemă, îndoctrinarea, pentru că rușii ce nu cred că Rusia lor e un stat terorist sunt cei care permit oricărei structuri de putere la Kremlin să-i reprezinte și să facă orice in numele lor.
Sa ne gindim la situația românilor în 1989. Nimeni nu credea propaganda oficială a aparatului de represiune ceausist, nimeni. Toți românii mimau obediența față de regim, și o mimau convingător, natural, fără efort. Uluiala lui ceașcă atunci la balcon este dovada că nu avea habar că populația României mima obediența și aștepta momentul propice pentru o revoluție. Care a fost produs sau „s-a produs” de la sine cu ceva ajutor.
Rușii nu așteaptă un moment propice pentru o revoluție, sunt o nație ce poate fi acum definită ca „pierdută” pentru lumea anului 2022, pentru că mentalul rusului este undeva prin anii 1960-1970, cu tot cu internet și streaming și Facebook și vkontakte și odnoklassniki. Intirzierea lor ca mentalitate este atît de adîncă, încît nu cred că poate fi recuperată într-o generație, darămite in 10-15 ani.
Comparați cu mentalitatea romanului, după 33 de ani de progres continuu pe toate planurile, social, economic, politic, militar, tehnologic. Pensionarii se alină cu nostalgia după vremurile cînd au făcut ei sex prima dată (să ne lămurească domnul Coloja dacă nu e așa, că amintirile cele mai puternice sunt din perioada de început a vieții de adult), vremuri bune pentru ei, anii 60-70 au fost de progres, au trecut de la closet în fundul curții la wc și cada cu apa caldă in apartament de bloc. Rușii gindesc toți precum pensionarii români, că democrația și liberalismul nu sunt bune, aduc foame, frustrare, lipsuri, pentru că e mai simplu sa dai vina pe societate decit pe tine, că ești un semidiot ce nu a învățat nimic în școală, iar societatea nu pune mare preț pe munca lipsită de calificare.
Așadar, să nu așteptăm la o revoluție rusească. Poate o lovitură de palat, că Putler nu e sistemul, poate fi înlocuit. Problema rămîne în continuare, oricine îl înlocuiește va pastra sistemul social și economic actual (o gașcă mulge resursele uriașe în interes propriu, in timp ce populația se zbate cum poate), poate cu deschidere politică evidenta către vest și relații mai bune. Poate.
Rușii nu așteaptă o revoluție și nici n-au de gînd s-o facă deoarece asta ar însemna să pună osul la muncă serioasă. Sînt obișnuiți cu mîncare și băutură ieftine, venite din ”colonii”.
totuși, hai să vedem ce știm SIGUR după 11 zile de conflict: 1) SUA au arătat Rusiei „pisica”, însă s.au mulțumit DEOCAMDATĂ cu sancțiuni cosmetice, fără impact semnificativ; nu cred că cineva de la kremlin nu știe că în eventualitatea unui război economic „pe bune”, Rusia nu are cum să iasă bine, exact zero șanse. astăzi, SUA și EU ÎNCĂ virează on daily basis câteva mld.$ către moscova; SUA au fost clari aici, asta se poate opri oricând. 2) Rusia a încercuit marile orașe din Ucraina însă DEOCAMDATĂ ordinele sunt clar să se evite cu orice preț victimele civile; din când în când mai apar în media fotografii cu Allepo sau cu Groznîi, așa, de aducere aminte că la o adică artileria aia poate fi și folosită. 3) nimeni din europa nu contează în meciul ăsta, povestea armatei europene este dead and gone. 4) China, evident, nu se vede pe sine suficient de matură instituțional încât să arbitreze meciul dintre SUA și Rusia. 5) Eu sper că la ora la care vorbim sunt și americani, și ruși care negociază serios despre cum va arăta Ucraina „denazificată”; acuma, că șantajul rusesc este mai primitiv și grosolan decât cel american, asta este; de ce s.a ajuns până aici este problema altora să elucideze, însă soluția conflictului nu poate fi decât diplomatică.
In ce te platesc? Sper ca nu in ruble sau bani pe card ca e naol!
O speculație scrisă binișor 😉
Puți a troll rusesc plătit de Putin.
Fiecare fraza pe care ai scris-o este o minciuna. Asta este explicația ta pentru război și crime? Asta este explicația ta pentru copii, femei și bătrâni civili morți?
Marș caca-m-as in ochii tai de infect!
6 ucrainenii sunt ferm hotarati sa nu mai vada rusi pe teritoriul lor cateva secole. S-au lamurit cu „fratii” slavi. O sa fie membri UE si NATO in maxim 10 ani.
Boss, am mai vazut textul asta in alta parte. Jur, pana si virgulele erau la fel!
@Claudiu. ești perspicace – norocul meu că ai uitat unde și nu mă faci de rușine. use your common sense, boss. comentariul meu constă în câteva platitudini pe care le găsești în orice publicație mainstream. azi dimineață, când l.am scris, m.am inspirat din bbc.com și aljazeera. dar sunt peste tot.
Marș ma la rușii tai. Nenorocit de om ce ești. Un jeg!
https://twitter.com/olex_scherba/status/1500561122893701120
„ordinele sunt clar să se evite cu orice preț victimele civile”
De asta trag in civilii care incearca sa paraseasca orasele desi au fost de acord cu acel covoi umanitar?
Au zis ca opresc focul apoi au inceput sa traga in autocarele lor.
Mars!
Opinia mea este referitor la aderarea Rep Moldova + Ucraina la U.E. + NATO este ca ar trebui sa aplicam principiul de la cumparaturi – nu se fac cumparaturi mari pe moment, se asteapta 24-48 de ore de la primul impuls de a cumpara pentru a vedea daca achizitia chiar este necesară.
Daca incercam se ne gandim putin vom vedea ca în Ucraina și Rep. Moldova exista niste probleme care au impiedicat aderarea acestor tari la UE + NATO pana in prezent. Aceste probleme economice, de stabilitate etc. nu au dispărut peste noapte după începerea războiului și nu știu daca este ok ca sa transformam aderarea la UE + NATO într-o simplă formalitate.
Ca sa dau un exemplu pentru a fi mai bine inteles – în Romania anual la facultatile de medicină sunt scoase niste locuri – să presupunem că sunt 1.000 de locuri și 4.000 de candidati, deci 4 candidati pentru un loc. Voi sau copiii vostri vă pregătiti 1-2 ani, învătati, faceți niște sacrificii și intrati la facultate, apoi învatati 6 – 9 ani, dati multe examene si in final sunteti medici.
Cum ar fi ca acum statul romăn să spună că trebuie să ajutăm pe cei din Ucraina si Rep. Moldova ca să intre la facultate – asa că mărim numărul de locuri la admitere cu 200 – 300, DOAR pentru cetățeni din Rep Moldova + Ucraina care intră la facultate FĂRĂ examen, în timpul celor 6-9 ani de studii nu trebuie să învețe deoarece vor trece oricum și astfel vor ajunge medici, egali cu cei care au învățat.
Este oare ok așa ? Acei medici care au fost trecuti la examene fără să să știe nimic vor fi oare medici buni ?????
Ar avea nevoie Romania de astfel de medici cu diplomă de medic dar care nu știu nimic ????
Cred că este similar și cu aderarea la UE + NATO a Rep. Moldova și Ucraina – da, este ok sa adere daca respectă niște conditii și daca ulterior își vor desfășura activitatea în țară conform regulilor UE + NATO, dar o aderare așa pe repede înainte nu știu dacă este ok.
@Mirel:
Asta DEJA se întâmplă. Cei din Rep. Moldova au de mulți ani locuri bugetate la facultate, rezervate pentru ei. Cu burse și beneficii. Fiecare universitate are un număr de locuri special pentru ei. Cum au și pentru rromi. Intră și cu media 5 oriunde vor.
Sa fim seriosi, nu despre ce e corect e vorba aici. Pentru tarile din vest asta cu procedura simplificata de aderare e doar un pretext sa aduca cateva milioane de muncitori preponderent necalificati sa mai tina salariile jos si chiriile sus. La noi s-a cam terminat „valul migrator”, asa ca aduci din Ucraina, Georgia si Rep Moldova. Iar imi iau downvote ca nu e PC comentariul
Razvan, doar ca cel putin la facultatile din Iasi, moldovenii se cam bat pe locurile alea bugetate…
Referitor la locurile la facultatile de medicină care deja exista pentru cetateni din Rep Moldova cred ca situatia este mai nuantată pentru că din cate stiu :
-exista locuri pentru străini, dar care plătesc circa 6000 euro/an, dar pot fi din diverse țări
-există locuri pentru romanii de pretutindeni, deci practic tot cetateni romani care pot fi și din alte țări, nu doar din Rep. Moldova;
Oricum, nr. de locuri alocate este extrem de mic iar locurile se ocupă tot prin concurs – deci teoretic si acolo pot fi 4-5 oameni pe loc. Este posibil ca să nu existe un așa mare interes pentru aceste locuri și să se ocupe și cu media 5 dar oricum ar fi după ce au intrat la facultate oamenii ăia tot trebuie să învețe, nu trec examenele pur si simplu – iar reglarea este foarte simplă, pentru că după primul an de facultate daca acei oameni nu învată s-a terminat cu facultatea.
Deci cu alte cuvinte daca oamenii ăia nu respectă condiția de a învăța sunt exclusi din sistem, adică nu mai pot continua la facultate, iar asta se întămplă foarte repede, pentru că sunt examene anuale.
Pe de altă parte daca Rep. Moldova și Ucraina sunt primite în UE și NATO fara îndeplinirea condițiilor normale de aderare și după un an constatăm că nu îi interesează să își îndeplinească obligațiile cum mai pot fi excluși din UE + NATO și cat timp ar dura o excludere ???????
Exemplul asta este foarte bun, doar ca admiterea in UE/NATO ar fi echivalent cu acordarea diplomei de absolvire a facultatii.
In aceasta paralela, inceperea procedurilor de aderare intr-un mod accelerat ar fi echivalentul intrarii la facultate fara examen si fara taxa. Dar apoi proaspatul „student” va trebui sa treaca toate examenele (MCV etc) pentru a absolvi.
Daca tot ne dam cu parerea depre razboiul dintre Rusia si Ucraina, atata timp cat Putin este la conducerea tarii sanctiunile economice nu o sa fie retrase. Oameni de rand din Rusia, sustin acest ‘conflict’ din cauza sărăciei, frustarilor si a inegalitati sociale.
Sunt curios daca Rusia ar ‘ocupa’ Ucraina si Moldova, ar ataca Rusia(aprox 80% ortodocși) un alt stat ortodox, sa zicem, Romania(aprox 81% ortodocși) ?
81>80. Bate Romania!
Pai ucrainienii sunt tot ortodocsi. Cu ce i-a impiedicat asta pe rusi?
”…sustin acest ‘conflict’ din cauza sărăciei, frustarilor si a inegalitati sociale…”
…și a prostiei.
Iar patriarhul Rusiei nu a vazut nici o problema in a trimite musulmani ca sa omoare crestini ortodocsi
Nu văd menționate armele nucleare aici – problema cu ele nu e să le folosești ci doar să creadă inamicul că o să le folosești. Nivelul jocului nu are cum să scadă în perioada următoare și nici n-aș cânta prohodul conducătorului de la Kremlin. Unii dictatori dispar de pe scenă practic peste noapte, alții mor de moarte bună prin țări străine după ce se retrag de la putere pe fondul vârstei și a problemelor de sănătate asociate. tldr; nimeni nu știe exact cum se va termina, toți chibițează de pe margine.
@Dan: Am scris despre armele nucleare aici.
Planul lui Putin nu a fost niciodata sa ocupe toata Ucraina, doar un imbecil si-ar dori asa ceva si Putin e orice dar nu prost.
Nu poti pastra o tara intreaga cu 100.000 de soldati, cand populatia iti e ostila.
N-au reusit americanii in Irak, in Vietnam, sau rusii in Afganistan.
Planul a fost sa ocupe sudul si estul ucrainei.
Sudul ca sa aiba acces direct si neconditionat catre Crimeea, pentru aprovizionarea cu apa, iar strategic pentru controlul apelor si litoralul Marii Negre, inclusiv gurile Dunarii din Bugeac, la vest de Odesa.
Estul pentru ca acolo sunt rusi majoritari, si doar se consfinteste o stare de fapt.
Pe scurt, Putin isi doreste Novorossya, si cel mai probabil o va obtine.
In rest, cu sanctiunile, banii vin, banii pleaca, dar in istorie va ramane pentru ai lui cel care a recuperat niste provincii istorice si le-a realipit la trupul mama al Rusiei.
Va rămâne in istorie pentru ca a adus foamea in Rusia. Și pentru ca a izolat Rusia de restul lumii.
Asta nu mai spui?
Oricat de destept ar fi fost Putin cand avea 20 de ani, a devenit izolat si rupt de realitate ca orice dictator. Ai vazut la ce distanta statea de restul guvernului?
Si Ceausescu credea ca poporul roman o duce bine.
Nu. Planul nu a fost ce iti imaginezi tu, planul a fost ala declarat de Putin – cucerirea tarii, omorarea celor care insista pentru EU, readucerea Ucrainei in lumea rusa cu forta.
Daca ăsta era planul, nu trimiteau trupe spre Kiev, se concentrau pe cele două obiective/direcții și cred că până acum treabă era gata….
This one goes to ma’ man Cristian:
După ce ani câțiva dintre noi au fost expeti în Covid, acum brusc si-au descoperit și obârșia napoleonica….sunt brusc experți în geopolitica și tactica militara. West Point ar face bine sa trimită vreo câteva zeci de autocare prin România și sa facă o caravana a experților. Ar fi păcat sa rămână atâta talent nefolosit…brusc toți știu, ce a vrut sa fac Putin. Tarile cu apa calda (sucks it Bucharest…) au echipe întregi de oameni care respira geopolitica de când s-au născut, au acces la date de care muritorul de rand nici nu știe ca exista. Oamenii cred ca acum se scărpina în ureche cu pixul și se uita la harta, încercând sa găsească un gram de logica în ce se întâmplă. Și cred ca nu o găsesc.
În același timp noi îl avem pe „Cristian”(sau Marinel, ghita, etc…). El sparge o sămânță, baga un „berganbir” la 2 jumate și, după ce a epuizat covidul, cu siguranță unui om pe care îl recomanda cantitatea de semințe mâncate la hectar, vine și îți zice….
„Planul a fost sa ocupe sudul si estul ucrainei.”
… mai spune, guriță aurita, care o fost planul…ce nu a mers?…aia au intrat din nord ca să ajungă în sud și sa nu se atingă de restul tarii…și aia intrati din sud și din est cumva s-au ratacit și au ajuns la Kiev…defapt de aia nu se mai mișcă convoiul ala….aia îs rătăciți, ar vrea sa ajunga iara în est…da nu pot întoarce convoiul ca ii blocata strada…și acu asteapta ACR-ul rusesc, sa ii trateze masina cu mașina…
Culmea este ca un atac limiat ar fi avut o sansa mai mare de success.
Militar, s-ar fi concentrat pe o suprafata mult mai mica, nu ar fi avut atatea probleme logistice, puteau cuceri mai repede. Daca atacul nu era general, nici SUA/UE nu sareau asa de repede si de dur cu sanctiunile si pana sa trezeasca lumea luptele incetau, sa facea si un referendum local ca in Crimea. Rusia primea inca o serie de sanctiuni pentru care insa era pregatita si apoi treceau anii si opinia publica mondiala se obisnuia cu noua stare de fapt.
intrebarea mea e cum plm poate rusia sa spuna ca ‘declaratie de razboi’ cand ei nu au decat ‘forte speciale’, cred singurul motiv pentru care nu se baga direct nato e ca vor sa-i termine incet dar sigur armata lu putin, consider ca toti rusii care tin cu putin pana in ultima clipa merita sa moara saraci si flamanzi
Situatia actuala, adica un razboi proxy in Ucraina impotriva rusilor, nu poate decat sa convina NATO. Este un razboi de aparare, dar Ucraina primind ajutoare militare si umanitare din Occident, devine razboi proxy
Ce o sa fie interesant e pe cine aduc la conducerea Rusiei daca Putin se impiedica pe scari si moare. De ce intreb? pentru ca trebuie sa fie tot un baiat pus pe agresat Europa de Est, sa fie folosit pe post de sperietoare pentru achizitiile de armament din SUA. Daca vine un baiat ok pus pe dezvoltare economica si pace cu toti vecinii, cum mai vand americanii nu stiu ce rachete sau echipament militar pe aici ?
americanii au problema chinei, rusia e o tara mai slaba decat canada, si americanii nu-s stresati de canada
Credeam ca era clar ca eu ziceam ca SUA ar pierde din „clienti” pe care ii are in zona asta de Europa daca ar veni la putere in Rusia un baiat pasnic.
Ai uitat de bombele atomice.
Toata lumea isi da cu parerea dar vorbim de parca amenintarea atomica nici nu ar exista :-))
Oamenii care sunt la butoane/chei, sunt testati psihic la numite intervale de timp, deci daca Putin ar ordona un atac nuclear in tot acest lant de comanda o sa fie cineva rational care o sa opreasca acest lucru.
@Filip: Am scris despre armele nucleare aici.
Mersi Razvan
Pe langa sanctiunile actuale mai vine una extrem de drastica, VIsa si Mastercard si-au suspendat operatiunile in Rusia. Asta va genera imposibilitatea de a folosi cardurile bancare, populatia depinzand de cash, o resursa foarte scumpa si limitata. Curand va fi o presiune enorma pe lichiditati ceea ce va genera proteste din partea populatiei.
Numai popurul rus il poate opri pe acest maniac si o va face.
Important este ce serviciu tradeaza primul. Asta va defini numarul de morti.
Asa cum romanii au oprit comuniștii 50 de ani. Ma aștept la himera asta de la astia care nu au trăit intr-un stat opresiv.
Cred ca noi știm foarte bine cât de simplu e sa ții o tara sub papuc, nu va mai faceți iluzii.
@Rumbu, țara o ții sub papuc cât timp oamenii au ce pierde. Scrie și în articol.
Dacă nu erau stomacurile lipite de coloană în 89 nici noi nu ne revoltam, corect.
Ce încearcă comunitatea internațională e să accelereze la maxim acest proces de aducere în pragul disperării, când rusul zice și dacă mă bagă la închisoare, șansele sunt acolo să mănânc mai bine ca acasă.
Așa eram în 89, altfel da, în anii ‘70 când totul era ok economic nimeni nu iese in stradă pentru idealuri. Dar pentru burtă se iese.
Nord-coreenii au trecut si prin foamete, milioane de oameni au murit de foame. Tot acolo sunt.
Hai ca sanctiuni s-au incercat si in Iraq si s-a distrus o tara si omorat sute de mii de oameni.
Sanctiunile functioneaza la inceput, in primul an, cand omul saraceste dintr-o data.
Ceva-n genul: S-a stricat frigiderul? Hopa, cum te astepti nenea Putin sa traiesc fara, ma doare in cot de „NATO e de vina”… Nu mai am apa calda? Nenea Putin… ce faci, bre? N-am bani de paine cand acum doua luni mancam paine cu 3 tipuri de seminte? Pai nenea Putin, ce facem aici? Chiar si cei foarte saraci vor simti ca nu mai au bani sa ia trenul pana la oras, ca „nimicurile” precum semintele negre s-au scumpit, ca vodka aia buna n-o mai gasesti..
Dar cand lumea s-a obisnuit cu saracia noua o sa puna si botul la vinovatii repetati: „Vestul care ne-a impus sanctiuni chiar daca nu noi suntem de vina”.
Sanctiunile nu functioneaza pe termen lung, ba chiar au efect invers: Vezi Cuba, Iraq, etc. Problemele din punctul meu de vedere sunt ca:
1) Vestul (in special SUA) mereu uita de asta si aplica sanctiuni doar pe termen lung. Asta e dovedid istoric deja.
2) Parerea mea e ca Putin subestimeaza efectul sanctiunilor in primul an sau doi si crede ca-i poate tine sub papuc pe concetatenii lui rusi. Sau chiar nu-i subestimeaza deloc si de asta isi tine armata mai bine antrenata acasa si de asta a si pornit campania de cenzura.
3) Rusia si China sunt suficient de mari incat daca construiesc sisteme alternative de plati controlate de ei sa le impuna in mod global dupa ce se calmeaza apele si uita lumea ca e imoral sa faci afaceri cu ei. Asa ca s-ar putea sa piarda vestul mai mult control pe termen lung.
@Gamblin: Nu e o comparatie corecta: Nord coreenii nici nu stiu ce alternative ar putea exista. Maxim ce vad prin filmele piratate sau ce aud de la aia ce mai merg in China, dar de acolo pana la a gandi pentru o secunda ca guvernul lucreaza pentru tine si nu invers e cale lunga.
Mi-e teama ca imaginea cu rusii infometati care trec prin furca si topor conducatorii e mult prea optimista. Sa nu uitam ca rusul de rand e infometat, dar si bine indoctrinat. Foamea lui e vina Occidentului decadent, a progresismului LGBT si a imperialismului SUA/NATO; fratii ucrainieni, care de fapt sunt tot rusi, trebuiau eliberati de jugul fascist si nazist deja cu ani in urma. Iar singura solutie e apararea cu orice pret a mamei Rusia, a valorilor traditionale si a sufletului pravoslavnic rusesc. Eu am senzatia ca acolo va fi, sau deja este, un fel de combinatie intre Coreea de Nord, Securitatea lui Ceausescu, Gestapo si batrani cu nostalgii dupa vechea glorie a URSS. Sincer, nu vad cum s-ar putea crea in Rusia o masa critica anti-Putin. Daca Romania, care e membra UE si NATO, e condusa de USL 2.0, ce sa astepti de la rusi?
În 2021 au avut loc proteste în masă în 60 de orașe rusești, pentru Navalny. Știți de ce nu există proteste împotriva genocidului ucrainean? Pentru că o parte din rușii o susțin.
Din pacate cred ca razboiul se va prelungi, daca nu se ajunge la un consens la negocierile de maine… Eu pe asta mizez, pe un compromis la care sa se ajunga maine.
Altfel, vor fi sute de mii de morti in conflictul asta… Afghanistanul o sa fie mic copil.
Rusia nu mai poate da inapoi, Occidentul nici atat. Ucraina va ramane battleground pentru mult timp de aici inainte (1 an ? doi ?) – DACA nu cad la pace maine. Stiu ca multi , inclusiv autorul acestui articol, se asteapta ca sanctiunile sa aduca cu botul pe labe Rusia in 20-30 de zile, DAR uitati-va la Coreea de Nord: e izolata international de 50 de ani, si totusi rezista, nu s-a revoltat nimeni (sau nu stim…), si au dezvoltat si arma nucleara.
Intre timp, efectele se vor vedea (se vad deja de fapt) si asupra tarii noastre: inflatie galopanta (nu se va opri), curs de schimb mai mare (estimez 5,40 pentru euro pana la finalul anului si 5,20 pentru USD), ROBOR mai mare (estimez 5% pana la vara pentru ROBOR 3M), sute de mii de refugiati in Bucuresti… Urmeaza un an complicat, mai ales pentru cei cu venituri mici.
mai departe de vara n-au unde sa duca razboiul, vor manca copaci, rusii sunt de 5 ori mai multi si de 5 ori mai departe
Coreea de Nord e izolata demult S-a nascut izolata!
Rusii vor simti injumatatirea puterii de cumparare in max 30 de zile, Ex: piele auto au deja pret dublu si continua sa creasca. Cumperi valuta? comision 20%.
@NIX, Cristi
Rusii sunt obisnuiti cu pierderile si cu greutatile vietii din URSS. Nu se vor opri datorita sanctiunilor, si nu il vor da jos nici pe Putin. Rusii sunt uniti in jurul tarului. Din pacate.
A inceput noul razboi rece (daca s-a terminat candva primul…)
De asta cred ca sansa sta in negocierile de pace.
Rușii care nu contează, ăia sunt obișnuiți. Ăia din partea de vest a rusiei, Moscova, Sank Petersburg, ăia nu prea sunt obișnuiți și nici rezistenți la din astea, o să vedeți.
E fix ca la noi, dacă mâine vine criza economică, ăia din sate gen Las Fierbinți da, se descurcă, că au fost săraci toată viața. Dar ăia din orașele mari? Mai pui tu corporatiștii la dietă reglementată științifică?
Nu mai comparți contextul din anii 80 când rușii nu știau ce e ăla supermarket, netflix, plasme, G-klasse.
Rușii din urban de azi au total alt context economic care îl vor pierde.
Alexx, coreenii de nord au fiert ca broasca, lipsurile au aparut treptat, dupa ce pe teritoriul tarii a fost razboi cativa ani nu peste noapte, ca la rusi, care pana la urma nici nu sunt in razboi, conform retoricii lui Putin. Putin e iubit fiindca, la inceputul presidintiei lui, in Rusia chiar a crescut nivelul de trai (nici nu prea mai aveau unde sa se duca in jos in acea perioada). Nu mai e cazul. Nu mai intru in diferentele culturale dintre rusi si nord coreeni.
@Ionut
Sper sa nu ajungem sa aflam daca Rusia poate rezista a la long sau nu.
Sper ca razboiul sa se termine azi…
Oricum nu au sanse de castig (rusii). Asa ca o pace conditionata e tot ce mai pot scoate din acest rahat in care s-au bagat singuri.
Lungimea acelui convoi a oscilat, în funcție de sursa, între 25 km și 60 km.
Definiția unui convoi presupune „mișcare”, ori acolo nu e cazul și nu pare că va mai fi cazul de așa ceva. E doar o parcare destul de prost organizată…
„Uniunea Europeană și SUA încep deja să cântărească posibilitatea de a renunța la gazul rusesc deoarece acesta pompează rușilor sume mari de bani care alimentează mașinăria războiului.”
Unde sunt Merkel si acolitii? Germania a fost principala tara care l-a „ridicat” pe Putin prin tratatele si contractele semnate cu Rusia. Oamenii astia au disparut de pe „radar”. Credeti ca serviviile secrete germane (si ale altor tari europene) nu au avertizat privind ascensiunea lui Putin? Si ca asta o ia razna? Dar Merkel cred ca s-a sters la dos cu informarile respective. Existau interese mari din partea unor companii germane – si austriece.
Asta a fost politica Germaniei dupa al doilea razboi. Wandel durch Handel. Schimbarea vine prin comert (nu prin razboi)
Las aici doua materiale de +/- o ora bucata cu doi domni care stiu un pic mai bine despre ce vorbesc decit multi specialisti in boli infectioase convertiti in specialisti in geopolitica si spatiul rus:
https://m.youtube.com/watch?v=kF9KretXqJw&feature=youtu.be
https://m.youtube.com/watch?v=JrMiSQAGOS4
“în negocierile cu SUA și UE: îmi calmez soldații, voi reduceți din sancțiuni.“ clar, si o sa semneze si un tratat bazat pe calmul trupelor, poate chiar si cate un buchet de flori pentru fiecare soldat sa arunce spre ucrainieni.
După ce l-am văzut pe băiatul cu Z-ul cusut pe tricou la gimnastică, eu nu prea cred în revolte populare în Rusia.
Sunt foarte mulți spălați pe creier, nu înțeleg grozăvia faptelor.
Hai cu second amendment si la noi.
si cum ii mai vaccinezi?
De ce sa-i mai vaccinezi?
Lucrurile incep sa sa deterioze pentru rusii, proteste in marile orase, uzine auto oprite:
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/uzinele-auto-din-rusia-oprite-in-proportie-de-70-razboiul-declansat-de-putin-a-trimis-in-somaj-tehnic-zeci-de-mii-de-muncitori-20627187
“În caz că NATO atacă el trebuie să aibă cu cine să apere…”
Pe cine sã atace Nato?😂
Corect: speculatii.
Nimic concret.
Rusul de rand sa se rascoale?
Cine conduce Rusia? Fostii kaghebisti.
In fiecare an au avut parada victoriei la 9 mai.
I-au indoctrinat de nu stiu altceva decat ca Rusia e o mare putere si ca Vestul e decadent.
Ce nu inteleg multi e ca Rusia, in orice forma, are nevoie sa reduca linia de aparare, care acum e de la St Petersburg pana la Marea Neagra la ceva de genul Kaliningrad la Muntii Carpati.
Razboiul asta se termina cand vor ocupa Ucraina si Moldova.
„Ce nu inteleg multi e ca Rusia, in orice forma, are nevoie sa reduca linia de aparare”
Rusia e o putere nucleara majora in lumea asta. Cine crezi tu ca o sa atace in viitorul previzibil Rusia? Ce basme tot rostogolesti tu pe aici cu „reducerea liniei de aparare”?
Ultima oara cand Rusia a fost atacata a fost de catre Germania, acum 80 de ani. Atunci cand Rusia nu avea arme nucleare, evident. Si de atunci pana acum, Rusia asta terorizata sa nu fie atacata a intrat cu armata in Ungaria, Cehoslovacia, Afganistan, Georgia, Cecenia, Moldova si Ucraina.
Ce nu intelegi tu e ca Rusia, in orice forma (tarista, comunista, autotarista), vrea cu disperare sa se intinda si sa se comporte ca un imperiu cu „periferii”, periferii pe care le poate controla/mulge de resurse. In mintea lor, cam tot estul Eurpei (lumea slava +lumea ortodoxa) ar trebui sa fie periferia marelui imperiu rus, DAR INAUNTRUL IMPERIULUI, cu tot ce decurge de aici. Asta e cauza razboiului din Ucraina.
A, si inca ceva, ca unii vad ca tot continua sa confunde efectul cu cauza. Extinderea NATO spre est a fost efectul, nu cauza. Cauza a fost ce am enuntat mai sus. Tarile din zona respectiva (Balticele, Polonia, Cehia, Romania, Bulgaria, etc) au inteles foarte bine dupa 300 de ani cum stau si au negociat ca disperatele intrarea in NATO, oferind tot ce se putea oferi pentru asta. Iar ce se intampla asta in Ucraina arata ca au facut foarte bine ce au facut.
Aveți puțină răbdare cu ruşii, normal că încă n-au ieşit în stradă, n-avem nici o săptămână de când curg sancțiunile, nici nu s-au dezmeticit. Treaba o să se degradeze exponențial cu fiecare săptămână care trece. Din păcate, şi războiul merge mai departe
@adyzah: Au început deja arestările în masă [video]. Sunt mai multe proteste ca zilele trecute.
@Răzvan, sub jumătate de milion în stradă în Moscova nici nu se pune problema să aibă putin vreun stres.
Speculez.Rusii se concentreaza de la inceput pe sud estul Ukr pe linia lipsa din treaba facuta deja de separatistii donbas si lugansk aflati sub comanda lui putin: Kramatorsk-Mariupol. Odessa urmatorul obiectiv, se pregateste de bombardament masiv.Tineti minte la ocuparea Crimeei s-a incercat o diversiune in Odessa cu scenariu final de lupte de strada si rusi care vin salvatori, ca apoi sa nu mai plece,insa esuata.
Apoi vor incepe negocieri de pace,rusii isi vor retrage coloana aia sperietoare de la kiev, si raman cu teritoriile ocupate.Sunt doar un chibiț…
Nu am citit o informație care să spună cît a pierdut Rusia financiar: costul mutării trupelor spre vest, costul staționării trupelor înainte de invazie, valoarea pierderilor din război(avioane, tancuri etc), valoarea tuturor sancțiunilor. Acestea ne dau o imagine a viitorului Rusiei chiar dacă va câștiga momentan în Ucraina. Este clar că Rusia va rămîne izolată mult timp de acum în ambele variante ale încheierii războiului.
Ucraina a câștigat din distrugerile provocate de ruși prin investițiile viitoare care vor veni din vest.
@Sly: acum 3-4 zile citeam că doar războiul îi costa 88 de milioane de dolari pe zi.
Răzvan T. Coloja: poate doar in compensatii pentru soltatii rusi morti sau raniti. Costurile sunt cu siguranta mult mai mari daca pui si restul…
Am citit eu. Pierderi in echipamente de lupta 3.5 mld dolari. 0.5 mld despagubiri in caz de deces. Din cele 5 valuri ale unui blitzkrieg au avut doar 1 si 2; al 3lea de logistica e blocat deoarece a fost secret pentu cei ce trebuiau sa il organizeze, va fi de genul too little too late. Au divizii intregi cu care nu pot comunica. Logic ar fi sa evacueze, dar au fost din start carne de tun si Rusia nu va accepta niciodata retragerea. Pierderi totale estimative 500 mil dolari pe zi, cam asa.
Umbla vorba ca ar face un „false flag” spunand ca Ucraina are bomba nucleara pe care re vrea sa detoneze in Rusia astfel avand un pretext sa dea si el cu atomica daca nu se reduc sanctiunile. Acum ca e fake sau nu, nu stiu, dar Rusia e in mare cacat.
Sursa, cica e cineva de la FSB https://pastebin.com/DLBe77jD
Da. O are Zelenski în troller
Fake, ar însemna să își dea bomba în ogradă. Moscova e la 800 de km de Kiev, au Belarusul lângă, care e tot Rusia. A băgat spaima cu atomica și acum toată populația (cel puțin din țara noastră) are numai asta în cap
@Vlad nu neaparat trebuie dea pe UKR
Da, sunt rușii obișnuiți cu lipsurile, sunt îndoctrinați etc. Dar când fabricile vor începe să se închidă, cardurile să moară , să dispară o groază de bunuri de larg consum etc. cât vor suporta. Adăugând și miile de soldați de zinc trimiși acasă. Da, pot lua de la China, dar în cazul acesta vor deveni doar o anexă a acesteia.
Rușii nu l-au citit pe Machiavelli
Eu aș corecta asta: „În caz că NATO atacă el trebuie să aibă cu cine să apere Moscova, așa că aparte de a trimite 1000 de mercenari în Ucraina, armata lui de acolo nu va mai primi mult ajutor.”
NATO nu are nimic de câștigat luptând pe teritoriul rusesc și va pierde și o mare parte din susținere. Însă nu e nici o garanție pentru forțele ucrainiene, care ar vrea să se răzbune…
Nu e nimic mai rău decât războiul, nici măcar iadul.(clișeu, știu și nu-mi pasă)
Răzvan, când îi vezi cu mai puțin de 50 comentarii, dar prea agresivi cu părerile lor, îi poți trimite lejer înapoi în mama Rusie. dreptul la liberă exprimare nu e același lucru cu dreptul la liberă publicare.
Sure thing.
normal că a comentat un muist cu „ah, da, mi-ai șters comentariul, e cenzură”.
nu știu, bos, mergi în Rusia, aud că acolo e libertate din aia mișto.
re „după ce denumim bulevardul pe care se află ambasada Rusiei, poate facem ceva și cu ăla pe care se află ambasada SUA.”
pavel kiseleff a fost un mare sut (a se citi pas inainte) in fundul romanilor. ar fi un pic e rahat sa schimbi numele bulevardului pe care el l-a „construit” si a fost util din prima clipa pana in ziua de azi.
da, ambasada rusiei se afla acolo. pana acum 10 zile erau minim 10 masini parcate in fata, tc 156xxx parca. de atunci nu mai e nici una si sunt mereu 4 5 jandarmi si cativa dias in fata.
sa mai zic de aparenta de buncar sub asediu al stabilimentului? ambasada statelor unite nu a aratat niciodata asa, nici cand era langa intercontinental si nici acum.
Pavel Kisseleff a fost un tip bun. Hai sa nu fim ca americanii, care isi darama istoria pentru fitele momentului.
Partea proasta e ca nu a fost scoasa Rusia din SWIFT, ci partial, all good pentru ei momentan.
Din Adevarul – De asemenea, Konaşenkov a mai spus că forţele armate ruse au descoperit dovezi ale unei „eliminări de urgenţă” a unor urme care indică un program militar-biologic dezvoltat în Ucraina. Astfel, angajaţii laboratoarelor biologice ar fi raportat distrugerea de urgenţă, în prima zi a invaziei ruse, la 24 februarie, a unor agenţi patogeni deosebit de periculoşi, cum ar fi ciuma, antraxul, tularemia, holera şi alte boli mortale. Ministerul rus a publicat documente în limba ucraineană, susţinând că programul a fost finanţat de SUA.
Citeste mai mult: adev.ro/r8c3z7
stai sa inteleg – Ucraina face arme biologice pe timp de pace pentru razboi. vine razboiu. Ucraina zice meh, e razboi, ia sa distrug eu armele biologice foarte periculoase facute pentru razboi. Ca noi facem arme biologice pentru a le folosi pe timp de pace. Dupa care vine pacea. Si zice Ucraina – Meh, le distrug, ca eu vreau arme biologice pentru timp de razboi. (a se repeta de unde am inceput sa scriu).
Inca o data rusii ne arata ca s-au adaptat situatiei cu toate pierderile pe care nu le-au preconizat si ca sunt cu un pas in fata. Ucrainenii s-au pregatit pentru un razboi de gherila pe termen lung. Au toate armele, ajutorul de la occidentali , motivatia,resursele, antrenamentul si instructiunile pentru un astfel de razboi care este letal tuturor armatelor conventionale. Am putut vedea in Afganistan, cand talibanii urmasii mult mai rai ai mujahedinilor care au luptat cu rusii au invins toate armatele pamantului printr-un razboi de gherila de durata, printr-o tactica simpla ,talibanii se ascundeau in pesteri si ieseau numai sa atace, niste fantome . Revenind la razboiul nostru din Ucraina, rusii folosesc rachetele si obuzele la greu , fata de care ucrainenii nu sunt pregatiti sa le combata. Au rarit-o cu aviatie si tactica de blitzcrieg. Au o tactica de asediere a cetatii. Si-au dat seama ca tancurile si aviatia este fragila in fata armelor furnizate de vestici si folosesc mult bombardamentele. Nu sunt prorus si cred ca rusii vor lua bataie ,big time, cu siguranta. Am vizitat printre altele Rusia, Moscova , Sankt Peterburg niste orase occidentale ticsite de bogatasi si restul tarii care nu se aseamena deloc cu cele 2 orase. Un razboi civil/revolutie este inevitabil in Rusia , care acum a devenit oficial vasalul Chinei , tara fata de care depinde ca de aer , fiind singura care o sustine.
I was right.
Eu nu am sa speculez nimic pe seama invaziei, am mai scris si pe aici si pe dincolo, plus ca au multi altii grija de asta.
As incerca sa aduc un punct de vedere legat de sanctiuni. Am putea incerca o privire la firul ierbii si sa ne imaginam problemele rusului de rand. E doar o minuscula felie, dar se poate extrapola cred la mai multe industrii.
Prin natura profesiei, urmaresc destul de multe canale rusesti You-Tube de mobila pe comanda. Sunt destui care fac lucruri foarte faine, si de la care am invatat multe.
Eh, toti baietii astia folosesc aproape exclusiv materiale de import: pal Egger, feronerii Blum, Hettich, Haffelle, electrocasnice din Germania, Italia, Franta, etc. Nimic din Rusia, nimic din China. Ma intreb, dupa ce or termina stocurile existente, ce or sa mai faca? Ma pun in locul lor si chiar nu stiu pe unde as putea scoate camasa. Acum daca extrapolam asta la toata industria constructiilor si amenajarilor interioare, extrem de dependente de importuri UE, la industria auto, aproape in intregime proprietate UE, de extrem de multe alte industrii in proprietatea companiilor din UE, sau foarte dependente de importuri din UE, este foarte clar ca la un moment dat mare parte din economia rusa se va impotmoli grav. Si nu peste foarte mult timp. La cum se lucreaza in ultima vreme cu stocuri minime, probabil ca in cateva saptamani multe industrii vor pune lacatul pe usa.
Problema cu doua taisuri aici este ca, indoctrinati de propaganda, sa nu inceapa sa dea vina pe occident, lucru care i-ar intari pozitia lui putin.
Boala rusilor se numeste “ silnaya ruka”.
Pana nu scapa de asta, sunt condamnati sa ramana asiatici.
Titlul e ok.
Update-ul dă și el niște speranțe, dar sursa este discutabila, venind de la o țară care este în război. Intoxicarile sunt la maxim în perioada asta.
|| Păi rușii o pun de o lovitură de stat.
În ce univers e ok să declari asta? A, în universul în care vrei ca Putin să creadă că se organizează o lovitură de stat. Înțeleg.
1. Rusul de rand traieste foarte bine cu o coaja de paine, un cartof si o sticla de tarie. Cum au facut-o atatea sute de ani o pot face in continuare
2. Daca eu dau un tweet acum in care zic ca Ciolacu pregateste un atentat asupra lui Iohannis ma crezi si o iei de buna?
3. Te rog nu mai scrie aici ca faci mai mult rau decat bine
Doar ca rusul de rand din mediul urban nu prea mai e mujicul care traia foarte bine cu o coaja de paine, un cartof si o sticla de tarie.
In ultimii 30 de ani, Rusia urbana s-a integral al naibii de tare cu vestul, vestul acceptand treaba asta din diverse motive. S-ar putea ca reintoarcerea la coaja de paine si sticla de vodca proasta sa nu mai fie atat de usoara.
1. Am râs. Ai rămas prins în 1882.
2. Nu, pentru că tu nu faci parte din aparatul de stat al SUA.
3. Mi-a pocnit puțin mandibula când am căscat.
Știţi care e problema cu sancţiunile astea? N-au funcţionat niciodată.
Iran, venezuela și coreea de nord au sancţiuni de zeci de ani și nu s-a întâmplat nimic. Pulimea a sărăcit și cam atât. Dictatorii tot acolo sunt.
În Rusia n-o să riște nimeni să pună de o revoluţie știind că în cazul unui eșec urmează 10 ani de părnaie.
De ar fi doar 10 de parnaie, problema este ca ulterior aceste persoane ar cadea brusc de la etajul x, ceaiul ar fi prea ‘amar’ sau brusc au disparut si sunt de negasit
Boss, aia din tarile pe care le-ai enumerat tu nu au fost niciodata liberi ca sa priceapa pe pielea lor care e vloarea restrictiilor. Rusia, in schimb, a mai scos capul prin vest. Concedii, iPhone, twitch, youtube, acolo o sa simta rusii o schimbare in rau.
@ punKreas Ai uitat de G-class. Rusul dacă face 200.000 de euro, de 150.000 își ia G. Și deși pare o glumă, nu e…
I was right again.
Daca vrei sa vezi ceva mai mult decat ti se arata in media:
Oliver Stone
Ukraine_on_Fire movie
https://vimeo.com/global3pictures/download/686097287/fc672a9a8c
si daca vrei mai mult
revealing-ukraine-2019-an-oliver-stone-documentary
https://smashleft.com/2022/03/07/revealing-ukraine-2019-an-oliver-stone-documentary/#.YiXGRhu6ZTU.twitter
Pace voua, pace tuturor.
Right again:
Citez (sursa):