„Spargatorii” de carantina sunt mai utili decât credeti

Oamenii astia pe care ii huiduim pentru ca nu respecta regulile, spargatorii de carantina sau #ioiescasavreaplm au si ei aportul lor important la iesirea din criza asta. Si, cumva, si lumina de la MAI e tot in sensul asta.

Suntem de acord ca problema virusului e viteza cu care se propaga, in strada si in organism. Stim ca nu e chiar asa de grav daca am avea suficiente paturi la reanimare, aparatura sau personal medical specializat. Stim ca problema principala e asta: sistemul medical actual nu poate face fata. Virusul in sine e tratabil, nu e HIV in 1970, nu e Ebola in Africa si nici ciuma bubonica.

In opinia mea, spargatorii de carantina au un rol important in iesirea din criza. Pentru ca ei permit raspândirea acestui virus. O raspândire limitata – masurile de carantina sunt respectate de 99% din populatie – dar necesara si benefica pe termen lung. Pentru ca oamenii care sunt din grupele de risc stau acasa sau se protejeaza. Spargatorii vor ajunge mai greu la acesti oameni. In schimb, vor infecta mai usor pe altii, care au un sistem imunitar suficient de bun cât sa lupte cu virusul.

Avem nevoie de paturi la reanimare dar si de imunizarea de grup. Oamenii astia, fara sa stie, contribuie la imunizarea asta de grup. Si, este, cumva, si ceea ce se va intâmpla din luna mai incolo, in mai toate tarile. Daca la inceput Anglia asa voia sa se trateze – neinchizând barurile si apoi tara decât in ultima clipa -, vedem ca ceea ce se va intampla peste o luna este fix asta: ii lasam pe cei cu imunitate buna sa iasa (cu protectiile de rigoare), sa ia virusul, sa-l combata. Bineinteles, cei care nu vor putea singuri vor fi adusi la spital, dar vor fi multi cei care vor invinge virusul si fara ajutor.

Imaginati-va cum ar fi sa stam toti in casele noastre. Sa nu iasa nimeni, o lume ideala in care avem toti haleala nelimitata, PlayStation si abonament full la porn. Ar insemna asta ca virusul n-ar mai exista? Sau ca ne ascundem de el si el se supara si pleaca? Nu, virusul asta a venit sa ramâna. Ca toti ceilalti virusi. Si singura solutie e sa ne imunizam. Cum putem, in lipsa vaccinului, cu fiecare persoana luând o decizie pentru ea. Ma simt vulnerabil, stau cuminte in casa. Ma simt viteaz(a) dar am diabet si insuficienta respiratorie dar eu ies, well, am facut o alegere si acum trag ponoasele.

De aceea cred ca „spargatorii de carantina” au utilitatea lor in aceasta criza. Ca sa nu mai zic ca au o alta utilitate societala importanta: vedem abuzurile care pot fi facute de autoritati atunci când suntem de acord sa le cedam din ce in ce mai multa putere si libertate individuala. Si chiar si numai pentru asta, spargatorii de carantina merita putina ingaduinta.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

104 comentarii

  1. Curios, eu citisem undeva (medic român stabilit în Noua Zeelandă, nu pe ortodoxinfo.ro) că, în cazul foarte teoretic în care toți înghețăm în casele proprii, virusul dispare.
    Tu pe ce te bazezi că virusul ar supraviețui în astfel de condiții?

    00
    • Mai mult chiar, dispar toate bolile transmisibile! Cred ca dispare si durerea si suferinta.

      00
    • Stiu de la un mare virusolog care scrie pe ortodoxinfo. Virusii nu dispar daca te ascunzi tu de ei. Majoritatea nu dispar nici macar dupa ce populatia devina imuna prin vaccinare. E motivul pentru care ne vaccinam de mai multe ori in viata impotriva aceluiasi virus. Pentru ca virusii sunt aici, fac parte din ecosistem. Mi-a zis mie Daniel cand imi arata cum avanseaza constructia la catedrala.

      Ce nasol sa citesti medici români din Noua Zeelanda (nu asa, de oriunde) si sa nu ai doi neuroni sa-i pui sa produca o sinapsa.

    • Virusul, spun vocile, supravetuieste pe obiecte pana la 20 de zile.
      Ei, teoretic, timp de 20 de zile totul trebuie inghetat (spital, gunoi, mentenanta servicii, etc.) – dar sa zicem ca ne putem organiza in asa fel incat tot spatiul public sa fie gol pentru 20 de zile. Si e un succes.
      Ce faci cand importi bunuri (sa nu uitam, noi ca tara, fara import, facem foamea) si o persoana, doar 1, se infecteaza. Iar stai 20 de zile sa blochezi totul?

      00
    • studiile spun ca supravietuieste pana la 72 de ore pe suprafete. studiul aici https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2004973

      00
    • Virusurile nu dispar. La cei care devin imuni, rămân latente in organism și se pot reactiva periodic când au căderi ale sistemului imunitar, respectivii redevenind transmițători chiar dacă fac forme ușoare sau insesizabile ale bolii. Vezi herpes simplex (facă faci revenire zoster, dai varicela altora care nu au avut), vezi citomegalovirus, vezi BK virus, vezi mono etc.
      De asemenea, există o afirmație inexactă in articol, că „virusul in sine e tratabil”. Nu, nu este, nu avem niciun antiviral specific contra acestui virus (gen aciclovir contra herpesului sau tamiflu contra gripei, valganciclovir contra citomegalovirus), se tratează doar simptomatic (să ții febră sub control, să hidratezi, să îi dai oxigen etc), se încearcă diverse combinații de medicamente pentru a se vedea daca au și efect antiviral, adică dacă pot opri multiplicarea virusului in organism (aia ar însemna că avem tratament) dar deocamdată rezultatele sunt neconcludente.

      00
    • Se pare ca exista pe suprafete dar nu e viabil. https://www.youtube.com/watch?v=8CyRosaAdQo&feature=emb_logo

      00
    • sa nu uitam sa izolam si liliecii si pangolinii

      00
    • Ăștia cu virusul supraviețuiește x ore pe y material, v-ați întrebat de unde a apărut acest virus? De unde a apărut ăsta, va apărea iar și tot din zone similare vor apărea și altele.

      00
    • @corcodusul: sau macar sa interzicem interspecies la cele 2

      00
    • Din ce am citit eu varianta asta putea functiona in situatia initiala, cu o raspandire limitata a virusului. In situatia actuala nu ai cum sa tii toata lumea in casa, e o imposibilitate, si ,daca ramane si cel mai mic focar, tehnica asta nu poate functiona.

      00
    • @Vali, cred că așa a zis și struțul când a băgat capul în nisip.

      00
    • NOU
      #13

      @Teodor excelent punctat.
      La fel se comportă și virusul herpetic.
      L-ai luat ? Toată viața rebound in perioadele cu imumitate scăzută !
      Dacă asa se comportă și corona am belit-o, fără vaccin nu ne mai revenim niciodată la normal !

      00
    • ziceți de virusu’ că supraviețuiește x zile pe supravețe… bacilul koch, ăla cu tuberculoza de care încă se moare cu spor în românia, supraviețuiește ani de zile.
      în jurul sanatoriului de la Moroieni l-au găsit la mulți km distanță dormind, dar viu, în pământ.

      00
    • aparent dupa covid nu se dezvolta mare imunitate, cei declarati vindecati au fost testati din nou pozitiv la o saptamana sau doua, asa ca daca nu se intampla vreo minune sa apara un vaccin eficient, o sa cam avem de-a face cu el multi ani de-acum inainte

      00
    • pizzi, si tu tot la un medic român din Noua Zeelanda citesti informatiile despre coronavirus? „aparent” mi-a zis mie cineva ceva si poate chiar asa e… aparent

    • Niciun virus nu dispare complet doar fiindcă te izolezi tu în casă.

      În primul rând nu există izolare 100%. Vrem sau nu, chiar și dacă toți am fi modele de civism, tot vom interacționa într-o formă oarecare de contact; deci la nivel de țară, vir exista încă, zeci de milioane de interacțiuni între oameni, din care o fracțiune vor fi de fapt contaminări.

      În al doilea rând e virusul care se cuibărește în organism și se poate reactiva (vezi herpes, vezi varicelă, etc). A mai zis cineva aici…

      În al 3-lea rând, dar nu ultimul rând, virusul suferă mutații continue. Multe nu înseamnă nimic, sau nu îl ajută deloc, dar „mașina” continuă să producă variante. Astfel se transformă și în final se adaptează la noile condiții. Noi ne izolam, dar el poate să treacă prin mutații rapide și să se transmită la animalele sau păsările din casă/ogradă, și tot așa… Închizi o ușă, automat se va deschide alta, căci așa e mecanismul evoluției, la absolut toate firmele de viață, de când e Lumea.

      No Man is an island…

      00
  2. Se întâmplă prea rar așa că nu pot să nu menționez că sunt de acord cu Fluture.

    00
  3. Daca este vreunu #ioiescasavreaplm acum, atunci sa fie si #ioplatesctratamentulanticoviddinbuzunarumeu sau #morcauncaineacasa atunci cand se infecteaza.

    00
    • Pai atunci nu mai e #iosuportconsecintele, atunci o dau pe #io_sunt_cetatean_european_si_am_drepturi_si_ma_doare_in_pl_de_responsabilitati_ca_atat_am_inteles_din_libertate

      00
    • _ca_atat_am_inteles_din_libertate era continuarea. nu stiu de ce nu s-a formatat cum trebuie

      00
    • Pe logica asta, ar trebui ca orice fumător cu afecțiuni pulmonare să moară în acasă, ca un câine. Orice băutor de alcool cu afecțiuni la ficat, să moară acasă ca un câine. Orice șofer sau motociclist, rănit în accidente rutiere ar trebui să moară acasă ca un câine. Etc.

      00
    • @ubercool, cu diferenta ca atunci cand fumezi/bei, doar organismul tau e afectat de decizia ta, nu fumeaza (mai ales de cand cu legea antifumat in spatii inchise)/nu se imbata si altii din cauza ca tu fumezi/bei. Despre asta e vorba, ai o boala si nu esti constient ca o dai si altora care poate sunt mai vulnerabili. Not the same thing.

      00
  4. am citit (pe internet) ca nu exista imunizare de grup, cel putin nu la virusul asta.

    00
    • Poate ai citit si tu la un medic român din Noua Zeelanda.

    • De ce? Care erau argumentele?

      00
    • imunizarea de grup se face prin vaccinare (nu avem) sau prim dezvoltarea de imunitatea a mai multor indivizi (ceea ce iar nu prea se poate, ca te reinfectezi fara probleme)
      https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/coronavirus-herd-immunity-meaning-definition-what-vaccine-immune-covid-19-a9397871.html

      00
    • Si gripa o putem avea de mai multe ori in viata. Si chiar pe sezon. Sau mult mai rar, in functie de sistemul imunitar al fiecaruia.

    • @daniel.c Doar ca virusul asta nu e virusul gripal. Inca nu a fost dovedit ca te poti reinfecta. In mod general, dupa ce esti infectat cu un virus iar corpul creeaza anticorpi nu te vei infecta cu acelasi virus, macar pentru o perioada de timp. In cazul virusului gripal, nu este vorba de reinfectie cu acelasi virus, ci cu diferite tulpine. Asta se intampla deoarece virusurile gripale au potential mare de mutatie. In schimb, SARS-COV-2 are un mecanism de „protectie” impotriva acestor mutatii, explicat pe limba noastra virusul se verifica singur atunci cand se copiaza si devine mult mai greu sa apara mutatii. De asta nu avem un vaccin permanent pentru virusul gripal, pentru ca in fiecare an apar tulpine noi. Daca ai avut timp sa citesti pe internet si te-ai informat gresit, iti recomand sa urmaresti cu atentie si ce zice comunitatea stiintifica zilele astea, nu doar ce gasim pe Facebook. Tipul asta de discurs, fie el si in comentarii, nu duce la nimic bun, haideti sa lasam virusologii sa ajunga la concluzii, nu sa sarim noi prin comentarii ca niste pareristi din targul de legume.

      00
    • @daniel.c care e diferența dobândirii imunității prin vaccinare sau îmbolnăvire? Bine, finețuri sunt, dar rezultatul e cam același.

      00
    • Absolut logic vorbind trebuie sa existe o imunizare. Altfel te-ai imbolnavi imediat ce te-ai vindecat. Faptul ca nu e perfecta imunizarea, sau ca nu dureaza in timp, e alta discutie. Dar o forma de imunizare trebuie sa existe si, cel mai probabil, sa aiba semnificatie statistica.

      00
    • @R: auzisem sau citisem o referință că virusul ăsta e conservator la mutații, dar nu am citit nimic serios pe tema asta.

      (1) stabilitatea la mutații va fi și cea mai mare slăbiciune a virusului, căci odată găsită o modalitate de a-l combate, virusul va deveni extern de vulnerabil și nu va „găsi” acea combinație de mutații care să-i de o ieșire către supraviețuire

      (2) și totuși, cum explici că a sărit bariera speciilor: de la liliac la om, la tigru, etc, dacă nu prin mutații?

      00
    • @Hellfire: Coronavirusurile, prin modul lor de functionare, nu trebuie neaparat sa evolueze pentru a putea infecta diferite specii, deci este probabil ca versiunea initiala a virusului, in animalul de origine, sa fie aceiasi versiune care e prezenta la gazda umana. In legatura cu mutatiile, pot aparea doar ca este o probabilitate mult mai mica decat la virusurile gripale. Pe langa asta, de cele mai multe ori mutatiile fie nu au efecte asupra virologiei, fie previn virusul din a se inmulti, mutatia murind fara a fi replicata, fie pot face virusul mai transmisibil dar sa ii scada severitatea. E o regula naturala de supravietuire in natura si, desi fara viata, virusurile o respecta. Supravietuieste tulpina care se transmite si infecteaza cat mai multe gazde, cu simptome mai slabe, in detrimentul celei mai agresive, care creeaza simptome mai grave, dar scoate gazda din societate, fie omorand-o, fie tinand-o la pat.

      00
  5. Interesantă perspectiva, DAR, cineva ar putea spune că într-o lume ideala virusul ar muri odată cu ultimul pacient vindecat.

    Sau, zic eu, ar rămâne la cei purtători asimptomatici și s-ar manifesta din nou după ce încetează distanțarea socială. Mda, deci rămâne varianta cu virusul care trebuie să se plictisească și să plece singur.

    00
  6. Cateva puncte:
    1. Pornul premium e gratis acuma
    2. Pornul premium e gratis acuma
    3. Pornul premium e gratis acuma

    00
    • 1. Stim
      2. Am aflat din prima zi de carantina
      3. Nu te mai da mare

      :-)

    • 4. Interesant si modul asta de „imunizare” dar prefer oricand lockdown total 2 luni sa zicem. Vad varianta cu lockdown mai eficienta pe cand cu imunizarea asa, scapa cine poate
      5. Nu ma dadeam mare, eram doar ironic

      :D

      00
    • Nu am spus NICAIERI in post ca ar trebui sa nu fim in lockdown. Eu am avut si 5 zile in care nu am iesit din casa.

      Am spus doar ca si spargatorii de carantina contribuie la „efortul de razboi impotriva virusului”. Ti se pare acelasi lucru cu bagatul pulii in lockdown?

    • Corect, nu ai mentionat in mod direct. Totusi aduci argumentul precum cei care se imunizeaza ar face un favor celorlalti care stau acasa si celor in zona de risc. Total gresit din punctul meu de vedere. Singura imunizarea este printr-un vaccin eficient. Asta va dura in cel mai bun caz 12 luni incepand de acum. Pana la un vaccin NU se stie nimic de imunizarea naturala prin rezistenta impotriva bolii. Nu stim daca cei imunizati vor putea raspandi boala la a doua sau a treia imbolnavire fara simptome. Nu stim daca corpul se va putea bate de 2-3-10 ori cu virusul. Nu stim foarte multe. Totul e in lucru si in research acum. Se merge pe teorie, pe probabilitati, pe ce se stie de la cazuri anterioare de infectare cu alti virusi. Repet. Parerea mea. Nu trebuie neaparat sa fie si cea corecta.

      00
    • 230V, nu stiu nici eu mai nimic, dar daca mergem in sensul asta, nici tu nu stii mai nimic despre viitorul vaccin :-) De ce 12 si nu 24 luni? De ce nu 36 luni? De unde stii ca pâna atunci virusul nu va muta si o luam de la capat, de unde stii ca nu apare alt virus intre timp?

      Oamenii sunt aici pe planeta de sute de mii de ani, iar „in casa” nu suntem etansi, nu am fost nicidoata etansi. Dimpotriva, am fost mereu „afara”, cu tot ecosistemul. Asa ca, din punct de vedere strict evolutiv, inchisul in casa pe termen incert, nu mi se pare a fi cea mai buna decizie pe care omul a luat-o pentru supravietuirea lui. Dar e o opinie personala, cum spuneam in alte mesaje, nu sunt spargator de carantina ci unul de seminte blogosferice.

    • Am avut 5 zile în care nu am ieșit din casă și înainte de carantină, unde e șmecheria?

      00
  7. Imi da un pic cu virgula ultimul paragraf. Adica tu zici ca e bine ca exista persoane care fac pipi cu bolta pe regulile stabilite de autoritati cu un scop clar, doar din cauza ca pun confortul personal peste binele comun. Spre ex cum a fost cazul cu suedejii bagati in curte cu forta pentru ca nu aveau declaratie pe propria raspundere si au refuzat sa se intoarca.
    Sau tanara care iesise la plimbat catelul de asemenea fara declaratie la ea pentru ca plm sta in zona si ii e lene sa o mai scrie dupa care a refuzat legitimarea logic pentru ca urma sa isi ia amenda.
    Nu stiu cum doar astia care nu se legitimeaza, citesc legile pe diagonala ori nu isi bat capul sa le inteleaga clar sau raspund superior politistului („ca da-l in mortii lui de sclav ca e prost ca daca era destept nu se facea politist”) au plans dupa aia ca au fost abuzati.
    Legat de suportat consecintele durerii in fund, nu am auzit vreun suedej din Tandarei sa dea o declaratie pe propria raspundere prin care sa refuze spitalizarea.

    Nu zic ca aceasta carantina nu a fost folosita si ca sa se fure bani, sa se acorde direct contracte cu preturi umflate cu pompa si alte mizerii. Dar sunt chestii diferite.

    00
  8. „Decat” atat: #ioi esca sa vrea plm

    00
  9. Conditia este sa capeti imunitate pentru o perioada mai lunga sa fie valabila ideea .
    Daca dupa o luna s-au dus anticorpii , singura solutie este sa fugim unii de altii pana apare un vaccin .

    00
  10. Nu inteleg afirmatia „virusul in sine e tratabil ” . Nu exista niciun tratament la momentul actual pentru covid 19

    00
    • Tratabil in sensul ca intra oameni infectati la spital si dupa X zile se intorc la casele lor pe propriile picioare. Nu mor toti care sunt admisi la spital cu COVID. Din fericire!

    • fluture, se intorc la casele lor, dar mor dupa 10-20 de ani. Chiar si dupa 50 de ani. Odata ce l-ai luat, esti compromis.

      00
    • @Vincent: Pe ce studiu bazezi ceea ce spui, inca nu stim DACA virusul produce efecte pe termen lung, cu atat mai putin daca acestea ar fi grave sau minore.

      @Fluture: Andrei are oarecum dreptate, COVID19 nu are tratament momentan, sistemul imunitar lupta si in cele mai multe cazuri (statistica din cazurile confirmate OFICIAL este ca undeva la 96% din persoane fac o vorba usoara sau medie a bolii, dar statistica nu reuseste sa ia asa bine in considerare numarul persoanelor asimptomatice, nici a celor cu forme usoare pentru ca momentan capacitatea de testare inca nu face fata numarului de noi infectii) invinge virusul, faptul ca primesc ingrijire de suport in spital creste rata de supravietuire, dar nu inseamna ca merg in spital si primesc un tratament.

      00
    • @R. – cred ca esenta a fost inteleasa. OK, nu exista TRATAMENT, dar nu toti oamenii mor automat dupa ce au luat virusul. Unii singuri, altii cu ajutor medical, reusesc sa dobândeasca imunitate. Se trateaza simptomele si acest lucru are efecte reale asupra organismului, oamenii se pot intoarce acasa si la viata. Nu sunt condamnati la moarte pentru ca nu exista tratament.

    • @Vincent mureau oameni după 50 ani și fără să se îmbolnăvească de covid :)

      00
    • @fluture: Corect, eu am inteles din prima ce ai vrut sa zici, doar ca uite ca sunt cazuri cand unele persoane interpreteaza altfel si e al dracu de important in perioada asta sa incercam sa fim cat putem de informati, ca sa evitam derapajele si de-o parte si de alta a adevarului. Asa cum nu putem sa facem ce fac unii comentatori de aici, sa ne aruncam in prapastia disperarii si sa aruncam fie cu teorii ale conspiratiei, fie cu informatii neconfirmate sau din surse cu credibilitate indoielnica, la fel nu putem nici sa nu fim ingrijorati in legatura cu virusul. Important este, insa, sa fim pragmatici. (Eu nu zic ca tu nu ai fost, dar mai sunt si persoane care au vise umede si au impresia ca suntem mintiti si ca totul e o conspiratie si ne asteapta apocalipsa sau macar sfarsitul vietii asa cum o stim noi) Omenirea a trecut si o sa mai treaca prin pandemii, totusi nu a trecut niciodata printr-o pandemie atat de bine acoperita si descusuta mediatic. Niciodata in istorie nu s-au putut numara asa de bine cazuri, indici, publica atat de multe studii. Traim un moment istoric si este important sa nu ne uitam ca la film, ar cam trebui sa luam notite, pentru ca de data asta suntem oarecum norocosi si nu ne luptam cu un virus atat de letal.

      00
    • Mai sunt multi deștepți care au rămas la raceala banala in condițiile in care pandemia de coronavirus tinde să devina una dintre cele mai.mortale din ultimii 100 de ani,la ultima pandemie de gripa porcina au murit undeva intre 300-600 de mii în 2 ani, coronavirusul are peste 130 de mii de morți în 3-4 luni, în cazul unei epidemii nu e importanta doar rata de mortalitate ci si rata de transmisie, Ebola, holeră…chiar daca au o mortalitate mult mai mare sunt o frecție că număr de morți fata de coronavirus.

      00
    • @Remus: nu sunt date suficiente, fiindcă nu sunt decât câteva luni de când COVID-19 își face de cap. Abia poate peste un an încheiat se poate trage o concluzie legată de cat de mortal e în realitate COVID-19.

      Iată o ipoteză pe care eu o „simt” viabilă: covid va face cam la fel de multe victime într-un an că și influenza, hai sa zicem vreo 10,000 la nivelul unei țări cu populația României. Diferența ar fi că influenza omoară constant, și este mai puțin contagioasă, iar covid care este mult mai contagios, omoară de 10-50-100 de ori mai mulți bolnavi în primele 2 luni de la declanșarea pandemiei/epidemiei, și apoi se va atenua rapid numărul de decese, mult sub rata deceselor de la influenza.

      Cei care mor acum de covid sunt cei foarte vulnerabili, dar odată trecută „coasa” prin ei, rezistența generală a populației va începe să crească.
      Tot ăia care mor acum de covid, ar putea muri și de influenza, ei fiind protejați mai degrabă de un „reach-out” redus…

      00
    • @Hellfire: Este posibil ca la finalul acestei pandemii sa fi avut dreptate, se vorbeste deja despre un efect de „culegere” (nu stiu cum sa traduc harvesting in contextul asta), asta pentru ca din statisticile mortalitatii anuale, se pare ca varful din martie este continuat de o scadere a mortalitatii generale a populatiei in tari ca Italia si Spania. Asta nu stirbeste din consecintele grave ale virusului care, desi a omorat in marea majoritate persoane cu o stare deja fragila si care ar fi murit pe termen scurt, le-a scurtat viata, fie cu o zi, fie cu 1 an. Este trist si nu ai cum uman sa nu simti compasiune pentru persoanele care au murit, dar statistic exista posibilitatea ca la final de an numarul deceselor din tara X sa fie comparabil cu anii precedenti, tocmai datorita a ce am incercat sa explic. Momentan, insa, nu putem fi siguri de asta si este ok ca omenirea este precauta si incearca sa limiteze pe cat posibil raspandirea, pana avem raspunsuri concrete.

      In alta ordine de idei, ca nu am precizat in comentariile mele de pana acum si cred ca a fost o greseala, nu sunt avizat si nu am studii in domeniul medical, insa am avut rabdarea sa citesc si sa verific cu surse respectabile informatiile pe care le consider relevante. Sunt milioane de pareri in perioada asta si fiecare poate crede ca a lui este cea corecta, insa cred ca e mai important sa mergem pe mana persoanelor care se ocupa si studiaza virusul, deci va recomand si voua sa nu luati neaparat de bun ce zic eu si sa va documentati pe cont propriu, ca poate eu mai zic si tampenii.

      00
  11. Asta cu imunizarea de grup sa le-o spui si alora care s-au reinfectat. Au fost cazuri din astea si-n Coreea si la noi la Buzau.
    „Spargatorii” de carantina sunt fostii antivaxeri care au inlocuit o teorie a conspiratiei cu alta.
    In ceea ce priveste abuzurile, iar , spargatorii de carantina plus politia reprezinta situatia clasica „S-a intalnit hotul cu prostul”. Si uite asa prostul se obisnuieste si amendeaza si oamenii care respecta legea.

    00
    • Am scris si mai sus, dar incerc sa iti raspund si tie. Hai sa facem un mic exercitiu de matematica. Testele au o rata de eroare care poate ajunge si pana la +20% in cazul testarilor negative. Ca sa explicam asa, mai pe intelesul nostru, este posibil ca in momentul testelor incarcatura virala sa nu fie detectabila, dar virusul sa exista inca in organism si corpul sa nu fi trecut inca peste infectie. Haide sa luam un grup de 10.000 persoane infectate si sa stabilim o rata de eroare a testului de 10%. Asta inseamna ca din 10.000 de persoane, in medie, 1.000 vor testa negativ pentru virus, chiar daca virusul este inca in sistem. Ca sa se evite posibilitatea ca persoanele astea sa ajunga in societate iar si sa transmita virusul, se fac in general doua sau trei teste. Ei bine, dupa al doile test facut tot ne-ar ramane 10% din 1000, adica 100 de persoane care, desi infectate, au testat de doua ori negativ. In cele mai multe tari daca treci de doua teste negative, esti declarat recuperat, insa TI SE RECOMANDA/ESTI OBLIGAT sa te autoizolezi pentru o perioada de timp, tocmai din cauza ca testele nu pot fi perfecte. Matematica mea este cruda si nu ia in calcul multi factori, dar nu fac studii aici, incerc sa iti evidentiez faptul ca unele persoane vor fi declarate vindecate in mod eronat. In momentul in care o parte din grupul asta de 100 de persoane ar dezvolta simptome, am putea crede in mod eronat ca s-au reinfectat, cand ei de fapt nu au trecut de infectia initiala. Toate coronavirusurile cu care ne-am intalnit noi pana acum au produs imunitate pe termen lung si la asta ne asteptam si in cazul SARS-COV-2.

      00
  12. Asta cu imunizarea de grup e cu dus si intors. Pentru ca sunt foarte multe cazuri de oameni care au contractat a 2-a oara virusul.

    Dar daca asta e un post care sa ii indemne pe oameni sa iasa afara sa castige premiile Darwin ;) sterge-mi te rog postul e ok.

    Go guys, imunizarea de grup este salvarea ;) /jk

    00
  13. O fi el blog de aitisti insa ne ferim de virusuri nu de virusi. Ne ferim si de virusi dar altfel. Consumand mai putin porn.
    Altfel, Fluture nu se dezminte. Scrie un text bun dupa care il strica in comentarii.

    00
    • Da, ca in opinia ta, eu ar trebui sa ma las luat la pula in comentarii, ca asa ar fi frumos din partea mea. Nu vrei tu ca la textele mele sa fii tu luat la pula asa, ca vrea comentatorul mononeuronal?

    • …ne ferim de virusuri nu de virusi.

      Poate îți schimbi părerea.

      00
    • Multumesc AI_core pentru link.

      Vine o vreme când ar trebui sa lasam la o parte nazismul din gramatica si sa lasam limba sa evolueze. Si pe mine ma râcâie un text cu greseli, o virgula, lipsa paragrafelor. Dar asta nu inseamna ca stiu si respect toate regulile. Daca ma intrebi acum, nu stiu ce e dativul si nici nu prea ma intereseaza :-)
      Daca nu sunt prea multe greseli intr-un text, ma intereseaza mesajul.

      „Virusi” vine mai natural in minte si in degete decât virusuri. Intr-o zi, forma „virusuri” va fi in dictionar la arh….

    • Dativul e cazul ăla care corect* se face cu “la”: I-am spus la Fluture cum e treaba cu naziștii gramaticii.

      00
    • Bagat la cap. Fluture care l-am bagat in maica-sa.

    • @AI_core: mi-am schimbat-o. Dar pana una alta comunitatea medicala si stiintifica tot forma virusuri foloseste.
      Ei trebuie sa si-o schimbe nu eu,un oarecare de pe internet.
      Pana ei nu si-o schimba Fluture tot nu e credibil cu forma virusi.
      Nu zice prost ce spune, dar nu miroase a profesionist.

      00
    • ha ha ha. Fluture profesionist. Comentatori pe bloguri profesionisti. Ovidiu profesionist. ha ha ha.

    • NOU
      #75

      @Ovidiu,

      Comunitatea medicala nu sta sa se gandeasca ce ar trebui folosit cand ia termenul repede din engleza si il pune in limba lui. Pe de alta parte, e plin de semidocti si pe acolo. Numai eu stiu vreo cativa fosti elevi care abia ar fi luat bacul pe vremuri un pic mai vechi si sunt medici. Avantajul celor mai tineri, concurenta mai mica…
      https://newsweek.ro/opinii/despre-contacti-lectia-de-limba-romana-pe-intelesul-analfabetilor-de-presa

      00
    • De fapt, coaie, ar trebui să te ferești de virioni, căci așa se numesc ei în stare latentă, când încă nu ți-au pătruns în organism.

      00
  14. Pai la biserica nu merg chiar cei mai tineri si verzi dintre noi.

    00
    • Foarte bine. Sa se duca si sa moara daca sunt dobitoci.

    • @Bloghita, poate la tine-n bulă!
      am cunoscut tineri, intervalul 20-30 de ani sau chiar sub 20, care fac o bat pe mam-mare la fundul gol la capitolul habotnicie.
      ba chiar am constatat că ia bătrânii, 65+ se duc și ei la biserică duminica, dar nu chiar în fiecare duminică, mai un pic de post, dar nici chiar s-o luăm pe câmpii, mai una-alta, dar nu la extreme.
      în schimb intervalul 20-55 de ani, dacă-s religioși, apoi sunt frate, habotnici de habotnici, până-n pânzele albe.
      sau cel puțin astea au fost constatările mele pe un eșantion probabil nereprezentativ. :)

      00
  15. Fiţi viteji, cobaii mei!

    00
  16. Virusurile pot să dispară, așa cum s-a întâmplat cu variola, care există doar in laborator sau cu sars-ul din 2003.

    00
    • Faptul ca mai exista intr-unul sau mai multe laboratoare nu mi se pare neaparat ca suntem in siguranta :-)

      A, si daca vrem, putem accepta ca primavara se face cu o floare. Pentru ca suntem romantici incurabili (sic!).

    • Variola continuă să existe în Africa, ultimul caz înregistrat a fost în Somalia 1977; doar Dracu’ știe ce s-o întâmpla în Africa sub-Sahariană.

      00
  17. Uneori sunt de acord cu tine, dar de data asta cred ca spui numai prostii.

    Au mai incercat unii cu imunizarea in grup si si-au luat-o nasol.
    Aia care continua sa umble aiurea (spargatorii tai) imprastie si contamineaza, lucru pe care incercam sa il evitam cu totii.
    E usor sa vorbesti la general de masuri si chestii pana cand te imbolnavesti tu sau pana cand iti moare cineva drag. Si atunci sunt inutile toate filozofarile. Sunt inlocuite de lacrimi si pareri de rau. Si sunt destule exemple.

    Si am prefera sa nu avem excese de nici un fel, mai ales in perioada de situatie de urgenta cand se trece mult mai usor peste ele, dat fiind limitate anumite drepturi.

    00
    • Daca tu ai inteles ca fac apologia spargatorilor de carantina, inseamna ca n-ai inteles:-)

      Cei care „umbla aiurea” cum spui tu, nu sunt singurii vinovati pentru infectarea altei persoane. Hai sa reluam fraza: daca eu ma infectez pe unde ma duc, e foarte posibil ca nu ar fi trebuit sa fiu acolo. Sau ca m-am dus acolo ca un fluturas, ignorând ca as putea sa ma infectez. suedejii de la Tandarei te infecteaza daca tu te duci sa dai mâna cu ei si sa-i feliciti pentru cât de prosti sunt. Mai explic sau e suficient? Serios, ca am timp.

      Desigur ca atunci când iti moare cineva apropiat, ai o cu totul alta filosofie asupra vietii si asupra mortii. Dar asta nu inseamna ca lumea va functiona diferit pentru ti-a murit tie mama, tatal sau câinele. Tu poti, evident, sa scrii un roman lacrimogen despre asta, sa ne spui ca de acum TREBUIE sa facem asa sau asa, dar tot nu va schimba mare lucru in functionarea lumii. Asa ca argumentul „mi-a murit mama de coronavirus, de acum imi bag pula-n voi, nu mai umbla nimeni pe strazi” nu va functiona, oricât de trist esti tu.

      Cât despre excese, nu-mi dau seama despre ce vorbesti, mai ales atunci când 99% din populatie respecta niste reguli. Sau poate pentru tine 1% + Fluture = exces.

    • 1. Nu am zis ca sunt singurii de vina, ci ca imprastie si contamineaza. Contribuie la asta, nu sunt ei singura cauza.
      suedejii pot sa stranute sau sa scuipe pe manerul de la usa masinii tale pe care o folosesti ca sa te duci la munca. Si uite asa (si in alte un milion de moduri) te poti infecta. Si nu trebuie sa fie in Tandarei, pot sa fie si in centrul Bucurestiului, dar infectati si asimptomatici.

      2. Partea cu mortii ai exagerat-o.

      3. Excesele/abuzurile autoritatilor. Garcea, comunitarul si „muschii mei minte nu are”. Scuze ca nu am fost mai clar.

      Inteleg clar ca nu ridici in slavi „spargatorii”, dar nu sunt de acord cu nici un fel de circumstante atenuante, decat daca sunt redusi mintal sau fara discernamant.

      00
    • 1. Exact ce spuneam, nu prea stii cum functioneaza, dar stii sigur ca oamenii aia nu ar trebui sa fie pe afara. Daca cineva stranuta pe mânerul masinii tale nu te imbolnavesti decât daca ai o rana deschisa pe mâna si atingi cu ea (ceea ce, in mod evident, e vina ta, nu iesi cu o rana deschisa si atingi chestii in perioada asta!) sau daca te freci de mâner si apoi bagi mâna-n gura dupa ce ti-a ramas intre dinti de la gratar. Sau ca sa-ti verifici un dinte, sau mai stiu eu de ce bagi tu mâna in gura dupa ce ai pus mâna pe mânerul de la usa masinii in plina pandemie!!!

      De fapt, am zis acum exact acelasi lucru ca in comentariul precedent cu suedejii din Tandarei. Ce noroc pe tine ca am timp si nu sunt nervos :-)

    • Ahhhh, stiu bine cum funtioneaza.
      Involuntar ducem mana la gura, nas, ochi pentru o iritare, etc. si ne putem molipsi. La asta m-am referit, dar am pretentia ca nu trebuie sa-ti explic chiar fiecare pas.

      Multumesc pentru intelegere si ca m-ai iertat de injuraturi. Deocamdata :D

      00
    • Cei care au incercat imunizarea in masă au urmatoarele rezultate: Anglia peste 13% rata de decese, olanda peste 11% și vine tare din urma Suedia cu peste 10% rata de decese.

      00
  18. Un virus poate disparea “ de la sine”.Suferind mutatii,dintre care una poate fi suicidala,adica sa-i anuleze proprietatea de contagiune,lasindu-l “ prizonier” in ultimul corp infectat.SARS e un exemplu,un virus pentru care nu s-a dezvoltat nici pina in ziua de azi un vaccin.

    00
  19. Anul 2100: Adevarat s-a zadarnicit ! sau Te lepezi de pangolin ?! citate din manualele teologice 2020.

    00
  20. 1. lockdown-ul total ar functiona daca s-ar face pe toata planeta odata. lucru utopic. ONU, OMS sau alta organizatie globala nu a fost in stare sa puna statele de pe glob de acord in privinta unei strategii de combatere a COVID mai putin radicale decat lockdown total.
    2. chiar daca faci lockdown total si ajung la 0 imbolnaviri noi (raportate), nu ai nicio garantie ca virusul nu apare inapoi asa cum a venit initial
    3. unde sunt cazurile alea multe de reimbolnaviri? aaa, ca sunt cativa, al caror sistem imunitar a reactionat diferit sau la doctori sau persoane care sunt expuse la virus in cantitate foarte mare, pai alea sunt exceptii si nu vor strica imunitatea globala (de turma). ia faceti voi perfuzie cu glucoza si vreo xxx ml de ser cu virus gripal, hepatic sau orice altceva la care aveti vaccin: rezista sistemul imunitar format prin vaccin?
    4. in conditiile in care nu toata planeta face lockdown total odata, cam in cate luni ajunge fiecare stat sa raporteze 0 noi cazuri?

    00
  21. Nu imi este clar de unde se tot infecteaza lumea si nu inteleg de ce nu se comunica clar. Apar asa zombalai din neant ? Vad ca e constanta productia de zombalai la hectar intre 200 si 400 pe zi. Alta minciuna care nu am cum sa o cred ! Ori se creste exponential ori se scade exponential. Ar trebui altfel: la data curenta avem X internati suspecti de Covid. Din X internati am testat Y si ne-au rezultat Z zombalai. Ce plm de statistici de 2 bani ne tot dau ?

    00
    • Lumea se tot infecteaza pentru ca acum virusul este peste tot! Sunt multi purtatori, chiar daca nu sunt declarati sau n-au simptome (Ovidiu, stiu si de „simptoame” daca vrei). Iar virusul e peste tot, se da de la unul la altul chiar si când te plimbi aiurea pe strada si a vorbit unul putin mai tare si tu ai trecut prin „norul” lui. Magazinele sunt pline si ele, chiar daca sunt si oameni cu masti.

    • Conteaza mult strategia de testare. Daca testezi doar ce iti vine in spital, simptomaticii, la 2000 si ceva de teste pe zi, vei avea o rata relativ constanta de pozitiv cu Corona. Asta se poate schimba daca, odata cu venirea caldurii, racelile si virozele comune, la fel ca si pneumoniile, scad in pondere. Si atunci vei avea doar simptomatici de covid. Iar acum sunt 2 variante: daca virusul nu e atat de transmisibil, atunci poate nici nu ajungi la 2000 de simptomatici pe zi. dar ce faci atunci cu restul capacitatii de testare? incepi si testezi aleator? pai atunci schimbi strategia si nu mai poti compara cu cifrele anterioare.

      Eu sunt socat de cat de praf suntem noi la testare: Veneto, o regiune din Italia care a stat incomparabi mai bine decat Lombardia pentru ca a testat si izolat masiv de la inceput, a facut peste 200.000 de teste (la o populatie de nici 5 milioane). Noi avem pana azi vreo 70.000 de testati. Vad ca se agita guvernul sa aduca combinezoane de protectie, ventilatoare, masti etc. Dar nimic de teste.
      1. teste, teste, teste. multe teste cu strategie de testare masiva si izolare a grupurilor pozitive
      2. masti. la inceput s-a zis ca nu ajuta, la asiatici pare ca merge. purtam masti pe fata si ne purtam ca si cand n-am purta masti pe fata (adica pastram distanta, ne spalam, nu tusim in fata altora, chestii din astea de finete)
      3. abia apoi materiale de protectie si ventilatoare, caci daca avem 1 si 2, nu cred ca mai avem nevoie de asa multe 3.

      00
    • Si Franta sta extraordinar de prost la testare. Pur si simplu cred ca nu au testere si cele puse in productie mai dureaza un pic… abia la masti au ajuns dupa o luna sa nu se mai plânga ca nu are personalul direct implicat. La farmacii nu stiu, ca eu n-am masti si nici la farmacie nu stiu sa ajung :-)

    • @Fluture simptoame simptoame dar sa vezi cand om avea simptomuri!

      00
    • Da, da.. Fluture, sunt lemingi și lemingsi :)). Și la unii din ei nu le place sa sara de pe stanca, deși exista cel puțin un urs care s-ar bucura sa scape de ei 😂😂.

      00
    • Mihaela, am vazut ca ai folosit dativul :-)

    • Ai dreptate :) Voi fi mai atenta data viitoare.

      00
  22. NOU
    #101

    Domnule Fluture teoria sună bine.
    Dar dacă mă uit la un reportaj făcut in Piața Obor îmi dau seama că practica ne ,,omoară,,
    Fix persoanele cele mai predispuse la forme grave se expun cel mai mult.

    00
  23. Am vazut Fluture si am dat scroll direct la comentarii.

    00
  24. Incredibil cate idei preconcepute despre virus sunt in comentariile astea. In bula, cum s-ar zice… si asa se rateaza exact motivul pentru care virusul e periculos: Inca nu se cunosc suficiente date despre el.

    Totusi cateva puncte tarzii:
    – Nu e declarat inca emdemie. Deci nu e inca persistent si exista posibilitatea sa ne scapam de el (poate in cativa ani – poate ramane doar regional). E insa, si aici sunt de acord majoritatea specialistilor, pandemie. Deci asteptarea e sa il luam aproape toti cel putin odata in cel mai fericit caz. Aici se concentreaza efortul pentru a amana cat mai mult infectarea grupelor predispuse la complicatii.
    – Nu exista conceptul ca nu ne autoimunizam. Biologic nu exista ca nu ne-am face bine altfel. Motivul pentru care cativa s-au reinfectat pare diversificat si ce se stie momentan e ca virusul nu sufera mutatii rapide. Numarul reinfectarilor nu e deloc problematic.
    – Nu se cunoaste mortalitatea fiindca nu se cunoaste exact numarul asimtomaticilor. Mai mult, la fel ca si complicatiile el pare foarte probabil sa fie intr-un procent foarte diferit in functie de categoria de varsta si starea generala de sanatate. Majoritatea testelor facute pe comunitati inchise (in Germania si Italia s-au realizat astfel de teste) arata o rata de infectare de ordinul zecilor fata de ce cunoastem ca cifra oficiala (deci o rata de mortalitate mult mai mica), insa momentan nu e nimic concludent.
    – Categoric mortalitatea e influentata de disponibilitatea spitalelor. Asta pare atat de logica si demonstrata in practica incat mi se pare haios ca e dezbatuta. Daca 50% din cei ventilati mecanic mor atunci 50% isi revin. Rata creste pentru cei ce primesc oxigen dar nu ajung sa fie intubati. Toti astia ar muri insa categoric fara asistenta.

    In rest e momentan un ghici si mergem pe supozitii. Supozitii care trebuie sa le faca specialistii, nu noi. Toate informatiile astea sunt usor de gasit si rasexplicate atata timp cat nu ne informam doar din articole senzationaliste.

    00
    • Si-am uitat sa spun: Fata de o gripa normala unde doctorii au voie sa puna un diagnostic bazat pe simptome si sezon la virusul asta inca nu sunt ‘bolnavi’ decat cei testati pozitiv.

      De exemplu avem 80.000 de cazuri per sezon de gripa (50000 in ultimul dar se considera viciat si neraportate cazuri) si doar cateva mii de confirmari. Pe langa asta se banuieste ca sunt cel putin inca odata atatia ce nu merg la doctor pentru gripa. Deci de vreo 10 sau 20 de ori la o boala la care avem vaccin si imunitate in masa.

      Asa ca in tarile grav afectate de Covid-19 nu pare greu de conceput ca virusul e mult mai raspandit decat cifra oficiala (deci rata mortalitatii e mult mai mica).

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile