Spanac, ștevie, urzici…

Dacă există ceva ce urăsc pe lumea asta în materie de mâncare, sunt cele trei de mai sus. Pentru că vin dintr-o zonă săracă a regatului unde, după ce le-au luat comuniștii oile, bivolița și pământurile, oamenii de acolo nu aveau ce mânca decât buruieni. Așa că vara ne aștepta cu mâncare de urzici, mâncare de ștevie și mâncare de pui cu mult spanac.

Nu-mi pasă cât de sănătoase sunt, când văd acum că oamenii care fac plăcintă cu spanac, îmi vine să vomit un pic. Ce urmează, să revină la modă mămăliga, pâinea săracului?

spanac

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

95 comentarii

  1. Nu toata lumea isi permite sa manance caviar ca tine, boss.

    00
    • doar shaorma cu pizza.

    • Nu e vorba de caviar, e vorba de mîncăruri pe care nu le mai suporţi. Eu, de exemplu, nu mai suport mîncarea de fasole şi mîncărica de cartofi. Nu pot. La fel, nici eu nu suportam spanacul şi urzicile, dar depinde cine şi, mai ales, cum le găteşte. În ultimii ani, am trecut peste repulsia mea faţă de ele graţie soacră-mii, care le face altfel decît maică-mea, de exemplu, şi chiar au gust, nu-s nişte chestii aproape amare şi sinistre. Şi totuşi, în continuare nu suport mîncarea de fasole sau pe aia de cartofi, oricum ar face-o oricine. E un prag psihologic pe care nu doar că nu pot, dar nici nu cred că îmi doresc să-l trec.

    • Alex, schimba reteta cu gulyas-ul unguresc. Te reprofilezi imediat.

      00
    • Extraordinar Alex,cate figuri. O Sa Mori, CE plm o Sa ti se intample? prag psihologic, auzi :)))

      00
    • Alex, nu te stresa, poti sa spui cu voce tare ca soacra-ta gateste de tot cacatul ca doamna nu intra pe blogul lui zoso 😀

      10
    • @jordan: stai tu liniştit, găteşte mai bine decît îţi poţi închipui.

    • @Alex – stiu, stiu, si a mea ….:D

      00
  2. Eu primăvara asta am mâncat pentru prima oară urzici crude. Fierte mai mâncam şi în trecut. În copilărie numai spanac, îmi era greaţă de el. Acum mi-a trecut, îmi place.

    00
    • Urzici crude?!? ha ha ha
      Man, nu poti manca urzici crude, ca te urzica… intelegi? 🙂
      Poate stevie cruda, spanac crud, frunze de sfecla, leurda… dar nu urzici! 🙂
      Ca tot veni vorba, la mancatul de ierburi din astea, Romania e caca-maca. Va invit in Italia: astia numai iarba nu am vazut sa manace, in rest… cred ca daca dai cu o coasa oriunde pe camp, italienii gasesc sigur ceva de mancare din ce a cazut in urma coasei… 🙂

      00
    • Da Cristi, este adevărat că te urzică, te irită, se înroşeşte şi se umflă limba, gura, gâtul, totul. Important este să ai un pai din ăla lung de plastic la îndemână, îl înfigi în gât ca să poţi măcar să bei până îţi trece. Altfel rişti să dai colţul.

      Sau poţi să procedezi ca mine, le treci prin minitocător, cu leurdă, castraveţi muraţi, ţelină crudă etc. (ai mare libertate de combinare a ingredientelor, şansele de a nu ieşi ceva bun sunt mici). Alţii le trec prin blender. Şi unii chiar le mănâncă întregi pe cele fragede şi nu se plâng. La urma urmei oamenii mănâncă ardei sau alte mirodenii crâncen de iuţi, ce mai contează nişte urzică pe lângă ele. 🙂

      00
    • Imi place cum am luat 10 minusuri pentru ca am spus ca urzicile urzica.
      E plin de raw-vegani pe-aici! 🙂 LOL!

      00
    • Cristi, degeaba continui să faci pe prostul, nu ai luat minusurile pentru că ai spus că apa este udă, ci pentru că susţii că din cauza asta nu poate fi băută.

      00
  3. De la atata vita argentiniana si cordon bleu nu ne mai place spanacul mno?!

    10
  4. Urzicile sunt mișto făcute ca și ‘zama ge’ şălate’

    00
  5. merge cu cola!
    meniu tradițional, moștenit de la străbuni.

    00
  6. Am inlocuit spanacul cu “baby spanac” care se poate minca crud, intr-o salata de legume. Ștevie si urzici nu consum. Cât despre mămăligă, e un aliment de bază al alergătorilor care câștigă an de an maratoane (și nu din cauză că sunt săraci) așa că o dată la două săptămâni merge una. Oricum, din fericire trăiești într-o țară în care poți alege ce mănânci.

    00
  7. NOU
    #24

    Ce parere ai despre pufuleti ?

    00
  8. your loss, mate!

    00
  9. bun in draci 😀

    10
  10. Ai uitat loboda si leurda. Sarmalute in foi de stevie cu mamaliga si smantana, piure de urzici, ciorba de loboda si stevie, nimic nu egaleaza gustul lor si doar primavara se consuma, fara legatura cu saracia sau comunismul. Postul tau imi aminteste de remarca unui chinez, care cand ne-a vazut ca am comandat porumb copt la un restaurant in Beijing a spus ca ei aia mancau cand era foamete in China si nu aveau orez. Prin State, mai ales in sud se mananca porumb fiert sau copt la greu, fara sa aiba prejudecati.

    10
  11. Saracii care mănâncă sarmale si pește cu mămăligă…vai de mama lor. Daca mancau cu pâine si beau cola erau mai cool.

    10
  12. Te contrazic
    aia din poza arata rau de tot.
    Dar incearca niste mamaliga cu 2 oua ochiuri si cu mancare de spanac pe langa, e bestial.

    10
  13. Polenta a la Florentina

    00
  14. NOU
    #34

    Chiar mai devreme i-am zis lu mama daca merge la piata maine sa cumpere urzici.

    00
  15. Iti spun eu de ce nu maninci chestii dinastea mai sanatoase, pentru ca metabolismul tau e in regula si arde toate “cacaturile” care le bagi in tine, si e ok, nu ma intelege gresit.
    Daca ai fi avut o problema dinasta, cu glanda sau altceva, ai fi mancat mai sanatos.

    Ps: Saramura cu paine sa maninci tu! 😀

    00
  16. urzicile nu imi plac nici mie, nu la modul sa vomit cand le vad ci doar ca nu imi plac.
    spanacul mi se pare ok
    stevia insa… as manca bors de stevie si loboda pana as crapa!

    00
    • problema cu glanda, mda
      a naiba glanda, fara sa mananci nimic te face cat butoiul
      ar trebui patentata si pentru saracii care mor de foame
      un pic de “glanda”, aer si apa si s-a terminat cu foametea
      eu unul sunt satul de “gladomanii” acestia stau pe scaun si baga 3 feluri de mancare la pranz+desert+o sticla de suc+”rontaieli” toata ziua apoi se vaieta ca sunt grasi.. saracii de ei

      00
  17. Mi-am adus aminte sa intru iar pe la tine, cand am citit mancam.

    “Ce urmează, să revină la modă mămăliga, pâinea săracului?”

    Coincidenta, chiar asta mancam 🙂 Mamaliga cu branza de burduf, un ou ochi, branza cu smantana si niste cartofi prajiti. Mai-mai ca m-ai facut sa-mi stea in gat ultimele guri, dar am rezistat eroic 😀

    Verzaturile alea, stevie si spanac, nici eu sa nu le vad. Urzicile… eu de mic am ramas cu impresia ca te inteapa si daca le mananci.

    01
  18. Eu stiu ca astea se mananca in Regat dinainte de comunisti. Si nu din cauza bunastarii, dar pacat ca se pierd bucatele astea traditionale. La fel ca si carnea de oaie din consum si carnea de pui/gaina de la tara.

    11
  19. Urzâci fâcâite cu uou ochi și măliga…o savoare. Nu știi ce pierzi, bro.

    10
  20. Nu serifule, oamenii nu mancau buruieni pentru ca nu aveau ce manca, asta este o minciuna.
    Oamenii mancau buruieni pentru ca erau ipocriti. Vroiau sa arate ce mult se chinuiesc ei si ce greu le este.
    Nici un om peste 30 de ani nu sta in baza la corcoduse, sa fim seriosi.

    01
  21. io verile mi le-am petrecut la tara, undeva pe Trecatoarea Oituz. loc misto tare de care ma simt mai legat decat de Bucuresti. e, unul dintre lucrurile pe care le-am urat si le urasc din tot sufletul sunt mancarurile astea de rate. intamplarea face ca tot ‘clanul’ care se strangea acolo sa fie mare amator de cacaturi de-astea verzi. ciorbe de vara cica, chipurile toata lumea mananca prin zona. naiba stie de ce, ca aia n-au fost colectivizati si de bine de rau au dus-o mult mai ok decat majoritatea pe vremea comunistilor.

    00
  22. Armata facuta prin Falticeni, am mancat 3 luni de zile dovlecel in toate formele posibile,(dovlecel pane, mancarica de dovlecei, ciorba de dovlecei, etc.), dupa care am ajuns in Bucuresti unde s-a repetat povestea, dar de data asta cu orezul….nu le-am mai mancat de peste 15 ani !

    00
  23. O ciorba de stevie dreasa cu mult ou si acrita cu corcoduse, niste ceapa verde proaspat culeasa din gradina si daca mai tai si doua felii de telemea, dai cu caciula dupa caini.
    Doar zic…

    10
  24. Clar, nu le ai cu mancarea 😀

    Primavara sa mananci urzici cu oua fierte moi.
    Sau o ciorba cu spanac… mmm
    Si tocmai ce am luat o punga de spanac din care sa scot clorofila.

    Eu chiar vin dintr-o familie saraca in care astea erau bunatatile copilariei.
    De dulciuri in afara sarbatorilor sa-ti mai spun ca mancam paine cu zahar? :)))

    00
  25. Pizza cu spanac, shaorma cu stevie si hamburgher cu urzici. Meniu complet. Si sanatos

    00
  26. boss, dar ce zici de toate labele triste care o sug prin batista cu tofu: burgeri, sarmale, carnati, tocana, etc.

    e strigator la ceruri! pai 99% din motivatia alora care au apasat pe tragaci in 25 Dec 89 a izvorat din faptul ceausescu punea tofu in salam.

    ca popor, suntem niste animale inconsecvente!

    00
    • Aurache, diferenta e libertatea de a alege – unii fut femei grase, probabil ca le place chestia asta, dar mie mi-ar repugna sa devina fututul graselor o proba impusa 😀

      00
  27. NOU
    #51

    Ma rog, nimeni nu prea se omoara dupa broccoli, spanac sau urzici.

    Insa am prins un spanac gustos, nitel picant, gatit in Nemtia..ca aproape m-as fi lasat racolat de secta ierbivorilor.

    00
  28. Cunosc un caz exact pe dos. Fiu de legionar inchis prin anii ’50, si-a petrecut copilaria si inceputul adolescentei intr-o saracie crunta, fapt care a dus la o continua tînjire dupa sandwichurile cu salam ale colegilor de scoala. De cînd a ajuns pe banii lui, nu i-a lipsit salamul din frigider. Niciodata. Si nu trece nici o zi fara sa manînce macar o felie de salam.

    00
  29. Valerika, ai auzit de Popeye marinarul ? Slabut ca matale dar daca baga niste spanac, rupea bicepsul maneca la tricou !

    00
  30. weekendul asta merg la tara la parau dupa urzici. saptamana trecuta m-am tratat cu o ciorba de usturoiul ursului (leurda). tot weekendul asta o sa pun niste pastrav pe gratar bine infasurati in leurda. de 2 saptamani merge salata de leurda exceptional de bine. o sa imi para rau cand dispare.
    de abia astept sa creasca spanacul din gradina pus din toamna sa ma delectez cu un burek cu spanac. stevie nu servesc, dar imi place macrisul crud.
    anul asta mai pun ca test si cateva straturi de mangold. am auzit lucruri bune.
    mamaliga cu smantana, ou, branza si unt. mamaliga veche de 1 zi, taiata felii, prajite la tigaie cu o felie de cas deasupra.

    mi-as permite sa manac rahaturi scumpe in fiecare zi, dar nu am chef. prefer sa mananc sezonier, chestii proaspete. + destule feluri “traditionale”.

    00
  31. Inseamna ca n-ai mancat o ciorba de stefie da la mama ei (de bolbotine, cum se zice prin sud), acra si foarte revigoranta. Te trezeste din orice stare de moleseala/mahmureala.

    00
  32. NOU
    #58

    Ce pofta mi-ai facut de friptura cu mamaliga… :(((

    00
  33. Pfft, niște urzici cu usturoi și-o mămăligă caldă lângă bate șaorma bre. Din păcate se curăță greu și te chinui o grămadă pentr-o mână de urzici făcute pe care le termini de halit în maxim 5 minute dacă le mesteci încet.

    00
  34. Vali, vei primi cadou doar leurda, sa te inveti minte :))

    00
  35. Mămăliga never went out of style.

    00
  36. Esti prost. Aaa, si fudul. Cu alte cuvinte, meltean. Cu blog.

    00
  37. Nu că aș vrea să o ard hipstereste, dar eu sunt moldovean de dincolo de gârlă și am mâncat prima dată spanac și ciorbă de salată #fuckmylife în ardeal.

    Poate nu am înțeles-o eu pe aia cu sărăcia…

    00
  38. Astea sunt 18+, pentru valul nou de domnisoare post-comuniste care le asimileaza pentru proprietatile lor sanatoase (dupa ce baga un bucket KFC).

    00
  39. NOU
    #65

    Acesta mancare este comestibila?

    00
  40. noroc ca mi-ai amintit sa fiu un sarantoc.

    00
    • Le poti manca crude boss, e culeanu sa fii raw vegan, doar bogatii o fac.

      00
    • leurda mere la salata
      spanacu mare nu prea. Oricum, asta romanesc e un pic neplacut, avand senzatia aia metalica.
      Stevia e okish.
      Urzicile se spala greu si se manca repede
      Loboda: merge si in borsuri si in salate.

      00
    • Eu sunt fan salata de spanac, si nu din ala mic si gay, dar depinde de dressing.

      Macris merge bine la salate.

      00
    • animalu, asa-i, dupa spanac ramaneam cu gust de tabla in gura. Probabil de asta nici nu-mi place. Zici ca doar asta romanesc face asa? Ai dat de altul mai bun? Ala mic, baby spinach sau cum ii zice…

      00
    • spanacu chinezesc. Oparit si tras putin in wok cu apa amidon si usturoi.
      Manci pana zaci.
      Nu mai are gustu ala de zici ca ai rontait ceaunu.

      si spanacu ghei e mai ok. Asta mai mare trebuie fiert nene. Merge in supe si tocanite. Ala facut “masterchef” e o voma.

      00
  41. Placinta cu spanac rulz! In Ploiesti au una super, la patiserie la iesire de la Metro.

    00
  42. La londra unde lucrez eu e fita mamaliga si nu glumesc

    00
  43. Faina de porumb e mai scumpa decât cea de grâu iar spanacul, la 10 lei kila, e mai scump decât carnea de zburătoare. Adevărat grăiesc!

    00
  44. Ceapa Ştevia şi Ştirul ….vitamina Cimitirul!

    00
  45. NOU
    #76

    O mâncare de urzici bine făcută rulează fin. Spanacul nu-mi place așa de tare, merge, dar nu e grozav, iar ștevia e no-no pentru mine.

    00
  46. Multe mancaruri care se fac din resturi sau ingrediente foarte ieftine au devenit delicatese, ce mai noua fita e bone marrow , romanesti sunt ciorba de burta care a devenit destul de scumpa dar are la baza ingrediente foarte ieftine. Apoi pe la americani in trecut costitele de pork sau vita, de burgeri nici nu mai vorbesc care din mancarea saracului au ajuns delicatese gen Umami burger.

    00
  47. Ai uitat de loboda

    00
  48. Daca as putea, as manca spanac de 3 ori pe zi, in toate formele posibile si imposibile. Spanac cu spanac ftw.

    00
  49. Ţi s-ar părea mai apetisante nişte porţii de gândaci, viermi sau lăcuste prăjite? Au chinezii nişte reţete de lingi şi băţul pe care-s înfipte …

    00
  50. Eu spanacul nu-l mananc cu carne ci cu oua facute “ochiuri”, iar urzicile doar cu mamaliga, placinte si alte ciorbe nu gust.

    00
  51. Apropo de subiect, genial de altfel: am cunoscut un batrin, a fost soldat in razboiu mondial, capturat de rusi si trimis in Siberia la munca vreo 4 ani. Acolo a mancat in tot timpul asta doar un fel de “ciorba” din cotoarele ce se scoteau de la varza pe care o cultivau acolo si mai rar din cate-o frunza de varza de-aia galbena care cade pe jos si care oricum e taiata.
    Cand a ajuns acasa, fiind lasat liber de rusi, l-a intrebat nevasta, bucuroasa nevoie mare: “Petre, îţ fac o zupă dă varză?” Petre al meu era s-o ucida pe loc. 😀

    00
  52. Sunt XXXXXX feluri de mancare cu mamaliga.
    Pana si la americani exista o droaie de feluri de mancare pe baza de “pisat” de porumb.
    Urmeaza sa te legi si de sfantul ciolan cu fasole? (sfant si la ortodocsi si la pocaiti si la protestantii unguri).

    00
  53. Baga nevasta-mea spanac cu usturoi in ea de-mi vine s-o dau cu capu de pereti. Bonus: mai baga si un ou fiert de pute-n toata casa

    00
  54. Manaliga-i hrana campionilor!

    00
  55. mamaliga e hrana saracului asa cum e si salamul cu soia !!! cata bulshitu; !
    spanac facut salata in loc de salata verde. placinta cu spapanac si stevie. si am mancat din astea fix in Ardeal. de unde dracu le scoti cu astia din sud ?
    iar aia de prin alte tari care mananca exact verziturile astea sunt si ei calcati de comunisti. toti.
    sa inteleg ca domnul este sensibil la verde ?

    00
  56. Cand esti amenintat cu impamantarea ca ai bagat in tine ca porcu..sa vezi ce balotzi verdeata . Mai bine sa o ai in tine decat deasupra….

    00
  57. Bag seama ca postul tau n-are nicio treaba cu postul altora. =)

    00
  58. Păi din ceea ce ai scris dumneata rezultă că ai fost fomist vegetarian forțat.
    Alții au mâncat carne când au vrut papilele gustative lor și nu le face greață din când în când câte un spanac, ștevie, urzică, etc.
    Deci recunoști că ai crescut cu foamea în gât.
    ps,
    Nu te chinui să îmi aprobi comentariul că nu mă interesează, cu postarea asta ai demonstrat că ai crescut cu un regim alimentar nasol.

    00
  59. Ai uitat de broccoli, te rog frumos.

    00
  60. Mie nu imi plac urzicile nici daca le ascunzi sub un munte de zahar, dar dupa celelalte doua sunt topita. Poate tocmai pentru ca am avut ocazia sa le gust foarte tarziu si mai ales ca pot acum sa le gatesc cum vreau, in asa fel incat sa-mi placa.

    00
  61. Zoso, motivele pentru care romanii mananca si mancau asa, sunt nenumarate … postul si fudulia, 2 dintre ele pare-se. 🙂 Detalii aici: https://www.descopera.ro/cultura/10717052-ce-mancau-romanii-acum-100-de-ani

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link, de la PCGarage prin acest link sau de la Finestore.