Spălătoriile self service au succes pentru că oamenilor le place să facă lucruri cu mâinile…

Un lanț de spălătorii self-service din Iași și-a dublat afacerile doar într-un an. E o afacere simplă și cinstită, care are două ingrediente pentru succes: oamenilor le place să facă lucruri cu mâinile și oricum stau pe lângă mașină când aceasta este spălată. Simplu și la obiect. Decât să stai cu nasul în telefon sau cu ochii pe mașină să nu-ți fure ăla cele două monede de 50 bani pe care le ai aruncate pe acolo, mai bine pui mâna la muncă.

Și mai e ceva. În minim 50% din cazuri, oamenii au impresia că nu le-a fost spălată bine mașina. Mai trebuia insistat pe alocuri. Trebuia aspirat mai bine.

Și prin Brașov am văzut două și sunt mereu pline.

film-drive

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

122 comentarii

  1. Am folosit o spalatorie din asta in Grecia si a fost… de vis. A fost cea mai buna spalatura pe care a primit-o masina mea :)).

    As vrea sa vad mai multe din astea si prin (zona mea din) Bucuresti. Problema e ca cam ia painea de la gura multor spalatori de masini.

    00
    • „Problema e ca cam”…de fapt, cam asta e problema

      00
    • Pai cam sunt: jet.on pe energeticienilor, la Dedeman pe Theodor Pallady și mai e una la Ozana tot pe Pallady. Astea sunt doar in zona mea, sector 3.

      00
    • Care e zona ta?

      00
    • Painea cui? Georgel se califica instant la zugraf si fierar-betonist si tanti care rupe bilete oricum era ruda cu patronul. Mai ramane unu care tre sa fie acolo cand se blocheaza masina de fise si curata aspiratoarele si ce mai au ei pe acolo. Plus ca facem un pic de miscare.

      00
    • Mai este Lukoil (intersectie Mihai Bravu cu Splaiul Unirii).

      00
    • Vad ca mi-am luat minusuri, de ce oare? Voiam sa recomand în zona „aia”
      Cele care le știu eu în București (cele cu * sunt foarte bune)
      *OMV eroii Revoluției și Vasile milea
      *Kimi car bragadiru
      Înainte de Carrefour colentina
      La arenele romane
      Pe Istrati, între Ferentari și Oltenitei
      Baicului, pe strada ce da în Electronicii
      Lukoil Mihai Bravu
      In spate/lateral la Selgros Berceni
      Și sigur mai sunt și prin alte zone.
      La cele cu * costa mai mult jetonul, dar și timpul e bine setat. Am observat ca îți faci treaba cu 10 lei (2-4 jetoane)

      00
  2. Mai degraba: dureaza mai putin si nu interactionezi cu specia de spalator auto „vaaaai, ce murdara! facem si o degresare, boss? trebuie, ca uite si tu cum e…” ” „nu lasi si tu de o cafea, boss?”

    10
    • Exact. In ultimii 2-3 ani oriunde ma duceam masina mea nu se mai putea spala fara degresare… zici ca umblam cu ea numai prin untura :) . Intr-un singur loc mi-au spus ca se descurca s-o curete doar cu aparatul de presiune.
      Si eu prefer sa mi-o spal singur decat sa-i vad pe jegosii aia fluturandu-se prin masina mea de aveam mereu impresia ca e mai murdara cand termina decat cum era cand am adus-o.

      00
    • La o spalatorie la care faceau si polish: pai nu boss, ca tre sa o iau la mana, si e mare; intreb mai tarziu: in oferta zice ca dai si pe cauciucuri cu chestia aia – pai boss, da’ sunt noi, daca vrei, pot sa dau…
      Ultimul pusti mi-a mozolit parbrizul pe interior cu carpa de nu vedeam nimic noaptea. Nu mi-am dat seama pe moment.

      00
  3. eu am spalator black and decker, din pacate nefiind mutat la casa, il tin la gradina si il folosesc doar 3 anotimpuri si iarna trebuie sa merg la spalatorie.

    100% spal mai bine ca si ala, cu toata experienta lui, fiindca eu ma uit unde mai trebuie dat cu spuma, insistat putin cu un burete, avut grija la interior cum dau cu carpa, sters geamuri, etc.

    Mi-am luat si bidonas dinala care face spuma din China si e meserie, face frisca samponul.

    00
  4. eu de-asta: la spalatorie – 25lei + 10 lei/45min – o ora
    la self: 7.5lei (+5lei daca fac si interiorul) /15min si atat; pentru ca daca este coada, nu stau.
    Intr-adevar, niciodata nu o sa o curat eu cu o curata baietii, dar la doua din trei spalari castig cate 45 de minute… Which is nice

    00
  5. Un alt motiv e ca si iesi mai ieftin, dupa ce prinzi cum se face eficient. Si poti insista acolo unde vrei.

    00
    • Ii mai ieftin asa-i doar ca nu usca masina. Si de obicei daca vrei sa iasa bine trebuie doua monezi. La pret nu iesi cu mult mai putin ca si cand ti-o spala cineva daca vrei sa fie la fel. Avantaju mare mai este ca nu stai la coada.

      00
    • La Socar pe Basarabia in bucuresti au marit pretu da sa zicem ca e tot ok 6 lei/5 minute 2 fise. Dupa ce l-am folosit frecvent iti ajunge sa o speli mai mult decat bine. Doar sa nu fi facut offroad cu ea.
      Carpe de sters cumperi din benzinarie din alea galbene speciale, mie mai mult de 15 minute cu spalat sters nu imi ia si o fac cam odata pe saptamana/ la 2 sapt, depinde de cat noroi e pe strada.
      De ce as da 30 de lei plus spaga care dc ii lasi 5 lei se uita urat mai nou, cand de banii aia o spal de 6 ori…

      00
  6. La Cluj sunt de mult timp astfel de spalatorii. Eu doar acolo merg. Intrebarea vine.. pot fi considerat un calic daca merg si imi spal masina singur? II ca si cum nu am ultimul tip pe iPhone?

    00
    • In conditiile in care in unele spalatorii (nu stiu care’s preturile la cluuuj) platesti mai mult decat la spalatoria „normala”, chiar si cu bacsis si ce vrei tu, se poate spune ca esti bogat si darnic!

      10
    • Eu am iphone tinerel si tot mai trec pe la spalatorii self service, sau pe la McD. Poate sunt excentric.

      00
    • Eu spal exteriorul saptamanal la self-service-ul de langa Auchan in Iris. 6 lei fisa. Interiorul il fac acasa cu un aspirator de mana.

      00
    • Se potriveste sa fii un fel de boss cu mertan si sa iti speli masina la self service?

      00
    • Pai nu mergi acolo, tocmai pentru a-ti lua ultimul model de iPhone?

      00
    • @Midu ‘Eu am iphone tinerel…… ‘ …. aaaa !? Cred ca ai postat in locul gresit , aici vorbim de spalatorii nu ne ‘masuram’ in telefoane :-/

      00
  7. Din proprie experienta, pistoalele de la self service au presiune mai mica decat cele de la spalatoriile „manuale”.
    De cate ori am fost la self-service spalarea a fost superficiala; praful mai vechi ramanea oricat as fi insistat.

    00
    • Da. Depinde de spalatorie.
      In Pitesti sunt cateva sapalatorii self service de la 2 francize diferite.
      Daca stii unde sa te duci, a doua zi ai febra musculara de la cat de puternic e jetul.

      00
    • Am spalat la 2 spalatorii in Bucuresti si la una din Bragadiru. Toate trei mi s-au parut ca au presiune mare ( in sensul ca daca nu tii bine de lance incepe sa fluture pe unde vrea ea… scuze fluture :) )

      00
  8. Sunt chiar vreo 5-6 in Brasov, si mereu e plin! cu 10 lei o speli decent pe exterior, la interior nu am incercat, dar probabil cu inca 10 lei termini treaba! mai ales iarna cand vrei numai sa scapi de sare mi se par mult mai eficiente ca si bani/timp aceste spalatorii.

    00
    • Ma intrebam de multe ori cine naiba ar da bani pe un serviciu pe care il presteaza tot el.
      Uite xa intre timp au aparut spalatoriile astea in brasov (5 la nr) si am impresia ca omul face saptamanl bani de o casa.
      Asa e romanul,sa faca el cu mana lui ca stie el mai bine.
      Sa curga cu dislike-uri,dar eu inca prefer sa am mana adanc infipta in cur cand imi spala un indian masina

      00
    • NOU
      #42

      robert3 Captain hier: folosesti apa, folosesti sampon, locatia si sculele altcuiva. Pt asta platesti bo$$.

      flies away

      00
    • Închiriezi locația și echipamentul. Pentru 5 minute. Indienii stau acasă pe ajutorul social.

      00
  9. e clar. romanii nu se pricep doar la fotbal si politica. mai putem trece cateva pe lista :::)))

    00
    • daca esti fixist si ai ochi format, mereu o sa gasesti ceva de bagat de vina. Daca fac exteriorul ok, interiorul nu il curata bine, lasa dungi, etc.

      Am dus masina vopsita de skoda de vreo 3 ori inapoi pana au nimerit culoarea cum trebuie, daca nu mergeam era bine si asa dupa standardele lor.

      00
    • Meseria asta cere un nivel foarte ridicat de specializare. Adică, undeva la jumătate de oră de instructaj și ponturi, apoi voință și muuult chef de munca. Da și pentru a mesteca mâncarea trebuie sa fii specialist?

      00
  10. Lukoil are spalatorii de genul asta. Cel mai bun lucru inventat vreodata :)

    00
    • la lukoil cu 4 fise nu o spal la fel de bine cum o fac la socar cu 2, pentru ca nu au presiune si nici substanta din aia activa buna…
      A au o perie sa te apuci sa freci, wtf…

      00
    • Si benzinariile Mol au. Eu nu achiesez la ideea de auto-spalare (doar sunt dispus sa platesc serviciul respectiv), dar timpii morti (45-60 minute de fiecare data) ma enerveaza si pe mine.

      00
  11. 2 fise de 2,5 lei bucata, 5 minute si am plecat cu masina curata la exterior. Trec zilnic pe langa o astfel de spalatorie, intru doar atunci cand nu este lume multa. Cand am timp o si aspir la interior, cu o fisa de 2,5 lei 7 minute la aspiator. Am masina mult mai curata in ultima vreme.

    00
  12. Mai bine tin masina murdara decat sa merg in spalatorie clasica.
    Gasisem o spalatorie cu baieti ok, spalau bine, frecau la ea si o stergeau bine de tot. Imi convenea pret / calitate. Au crescut pretul (15+15lei) si usor usor au schimbat baietii. Nu am mai trecut pe acolo.

    In orase mai mici am observat ca se extind cu aceasta idee foarte mult si coada este mai mare decat la paine in ’89.

    00
  13. NOU
    #52

    doar asa o spal ! 5 lei 3 minute, apoi o sterg peste tot cu o carpa de bumbac, aspir covorasele si mocheta, sterg geamurile, rotile si aia e. la doua saptamani. si in fiecare weekend interiorul aspirat, curatat. iarna unoeri cand e cu minus mult timp, o duc la spalatorie.

    00
  14. Pentru ca is foarte misto, costa 5 lei, dureaza maxim 30 minute, nu stai la coada, si poti merge cand vrei, nu afecteaza vopseaua.

    Am vazut atat oameni saraci cat si cu bmw-uri, audi, tot acolo spalau masinile. Odata am vazut si un echipaj de politie.

    Exista si dezavantaje, timp scurt 5 mins, nu apuca sapunul sa moaie murdaria, nu apuci sa clatesti bine, iar in functie de statie, unele folosesc un detergent putin si ieftin.

    00
    • Care e faza cu „oameni saraci,cat si audi si bmw-uri” ?ca eu numai audi si bmw-uri la 2000-5.000 euro vad pe acolo. Nu-i saracie masina nemteasca la pret mai mic decat un Lofan chel? M-a amuzat comparatia

      00
    • „Am vazut atat oameni saraci cat si cu bmw-uri, audi,…”
      Daca ai vazut masini fabricate acum 20 de ani, este pentru ca proprietarii nu si-au dat ultimii bani pe masina si pe costurile cu revizia anuala, ca sa ramana cu economiile personale in buzunar.

      Insa, daca ai vazut masini de lux iar unii proprietari dupa ce au cumparat masina si dupa ce au platit revizia anuala care costa de 5 – 10 ori mai scump, abia mai au bani de cumparat 5 litri de carburant…
      Spune-mi tu cum se numesc acei oameni cu doar 25 lei in portofel?

      00
  15. In Brasov sunt 4 (cel putin din cate stiu eu), si mai mereu sunt pline.

    00
  16. Numai in Mioveni sunt 3 astfel de spalatorii, si majoritatea timpului pline (chiar coadă).
    Avantajul e ca-clătirea se face cu apa dedurizată (filtrata) si nu mai trebuie stearsa. (cine are culoare neagra stie ce vorbesc).
    Pt interior am un miniaspirator Bosh care-si face bine treaba cand nu e multa mizerie, deci aspir mai des.
    In concluzie, 10 lei (4 fise) la doua saptamani e decent.

    00
  17. Eu mă duc în București la una unde spăl și aspir mașina cu 10 lei. Nu musai pentru că-mi place munca, dar evit interacțiunea cu oamenii de la spălătoriile clasice, cu bacșișul, sictirul lor și nici nu simt că pierd atât de mult timp.

    00
  18. Nu le place, e mai ieftin.

    00
  19. La fel ca cei de mai sus, le prefer pentru ca rezolv treaba in 10 minute maxim (fara coada). Faptul ca pretul e la jumate e doar un bonus (2 fise a 5 lei bucata, 1 cu detergent, agent de spalare whatever, si 1 cu apa de clatit). Dau un stergator pe parbriz si am plecat.
    In schimb ii privesc fascinat pe unii cum, dupa ce dau de vreo 4 ori pe masina, scot frumos carpele, „pielea de caprioara” si sterg masina. Odata l-am vazut pe unu cum dadea si cu buretele intre 2 jeturi. Cred ca de astia vorbeste Vali.
    Intre timp am renuntat sa stau la coada cand sunt mai mult de 1-2 masini per slot.

    La spalatorii m-am saturat de degresare si faptul ca dupa ce bate un pic soarele se vad toate urmele de pe carpele lor. Incepusem sa le zic sa nu o mai stearga sa o lase asa.

    00
  20. In Iasi prima data am spalat la un Petrom care avea acest tip de self-service, după care au aparut din ce in ce mai multe. Sunt cateva mari peste 6 boxe, care au mai multe programe de spalare, iar restul sunt de tipul clasic, clatire/spuma/ceara.

    Le prefer mai ales pentru exterior, deoarece in 5-10 minute masina este gata si destul de curata.
    La spalatoriile clasice ma duc de 3-4 ori pe an si rar am fost multumit de cum a fost curatata la interior.

    00
  21. Cred ca fiecare afacere are clientii sai. Sunt uimit de fiecare data cand trec pe langa spalatoria de pe nic. grigorescu (nu stiu numele, e in capat, aproape de splai) si e coada da minim 7 masini. Coada formata pe banda de rulare, dubland masinile deja parcate.

    Personal folosesc un self-service din parcarea Dedeman. In zilele cu soare si in week-end e coada si acolo, dar macar stii cat ai de stat.

    Nu mai folosesc splatoriile „clasice” de cand unul din baieti a decis de la sine putere sa intre in masina si sa-si bage manelele la maxim… sa aibe ce asculta cat o usca .. (

    00
  22. Dupa ce dai 15 lei pe putin si pleci cu masina cu dare pe ea sau cu geamurile nesterse bine mai bine o rezolvi cu mainile tale si pe mai putini bani…

    00
  23. Folosesc de cand ma stiu spalatoriile self-service de la OMV. Avantaje: spal cand vreau, nu stau la coada, nu interactionez foarte mult cu oameni, spal mult mai repede masinile…

    00
  24. Sunt exact ce caut eu: repede e mult mai important decat bine, plus ca nu suport interactiunea cu spalatorii „profesionisti”.

    00
  25. Sunt mai multe motive pt. care unii isi spala masina la self service.

    La o spalatorie normala, de cartier, aia folosesc piele de aia de caprioara pt. a-ti sterge masina, care inainte sa ajunga pe masina ta, a mai sters alte 100 de masini, a adunat toate microparticulele de praf/nisip si care reuseste sa-ti zgarie lacul de fiecare data (zgarieturi fine tip panza de paianjen care cu timpul se aduna). Pt. sters se recomanda prosoape/lavete din microfibra.

    A doua problema e la interior, unde la fel, se folosesc lavete uzate, murdare si ti se zgarie toate elementele de interior iar daca ai „noroc” solutii prea puternice, aplicate incorect pe unele suprafete.

    De vreo 2 ani nu mai merg decat la self, dupa ce mi-au zgariat baietii de la o spalatorie masca/bara spate cu aspiratorul din dotare.

    00
  26. eu cred ca prinde din cauza pretului. aveam in cartier o spalatorie buna, usor usor de la 15 lei exteriorul a ajuns acum o saptamana la 25 lei !! un exterior! iar pt suv interior+exterior 45 lei , ce mai dai si spaga, rahat 50 lei un spalat de masina?! da-va-n pm. de 10 lei imi iau 4 fise si am si tot timpul din lume sa se inmoaie jegul

    00
  27. Pentru ca in afara de ciorditorii care aug de la stat, o mana de corporatisti si 2 bloggeri, romanii nu prea au bani, asta e adevarul. Deci daca romanul crede ca o sa descurce cu un jeton, o va face. Poate unii se si relaxeaza cu chestia asta (ingrijitul masinii)

    00
  28. In Timisoara sunt si „smart” cu cartela, gen o incarci si o folosesti cand ai nevoie.
    De la spalatorii basic cu spuma/clatire/osmotica avem acuma meniuri foarte variate cu ceara cu jet special pentru cauciucuri etc etc etc.
    Si da, merg de rup.
    In Oradea am vazut doar la OMV si is destul de nasoale/scumpe comparativ cu cele din Tm si Arad.
    Eu reusesc sa imi spal masina la OMV din 1 fisa cu 5 lei (spuma + clatire). La spalatoriile din Arad si Tm ai 2 fise de 5lei si reusesc sa spal si presurile si pragurile si dau bine prin aripile interioare etc, rasfat.
    Aspiratoarele cu fise nu sunt asa bune.

    00
  29. Man, e mai ieftin, mai simplu, mai rapid. Iau 2-3 fise cand bag motorina (statie Petrom cu spalatorie self service) si le tin in masina. Trec pe langa statie si vad ca e liber la spalatorie, intru si in 5 minute am rezolvat treaba.
    Da, mai raman urme, dar in plm, e doar o masina, n-am pretentia sa sa arate ca noua. Nu ma dau mare cu ea, nu merg zilnic cu ea, nu dorm in ea si in general nu-i acord prea mare atentie. Dau jos jegul ala gros, oricum a doua zi se depune la loc un strat fin de praf.

    La spalatoriile clasice – 15-20 lei exteriorul (deh, suv), manele, suedejie si priviri miloage asteptand spaga. Nu multumesc.

    00
  30. eu cred ca prefera spalatoriile self service pt ca sunt zgarciti sau nu vor sa-i dea bacsis ( spaga se zice la bucuresti ) lu ala de le spala masina. e si cazul meu aici care de aprox. 1 an am decis sa nu mai las spaga la nimic, iau restul pana la ultimul leu

    00
    • Tu primești bacșiș/șpagă de la clientul final când îți faci munca?

      00
    • nu, tocmai d-aia nu mai las nimic pe nicaieri. cine e din bucuresti intelege ce zic. se asteapta lumea aici sa lasi ceva si cand cumperi o paine,la ORICE trebuie sa lasi

      00
    • De ce i-as da bacsis/spaga celui care imi spala masina? Face voluntariat pentru patronul spalatoriei? Daca da, naspa pt el, ce sa zic. E platit prost? Probabil ca da. Daca dadea pe la scoala cand trebuia, acum era platit mai bine.

      00
    • tu probabil lucrezi pe un salariu decent. pb e ca la genul asta de servicii patronii nu dau salariu decent si se bazeaza pe bacsisul de la clienti ca angajatii sa fie cat de cat multumiti.
      iar mersul la scoala… poate a dat cand a trebuit, poate atat s-a putut, cineva trebuie sa faca si muncile astea. mi se pare cea mai de cacat gandire asta.
      nici eu nu sunt f de acord cu bacsisul dar il inteleg. si nu in toate cazurile. nu-l inteleg la medici de exemplu. dar la un ospatar sau spalator da. ma deranjeaza si pe mine comentariile unora ca „boss de 3 lei bacsis ti-o lasam cum ai adus-o” dar ma descurc cumva sa ies pe plus. acum niste ani cand mi-a zis unul asa la 5 lei i-am smuls banii din mana inapoi, bacsisul, si am plecat.

      00
    • „cineva trebuie sa faca si muncile astea”

      robotii. spalatoriile alea automate cu banda

      00
    • @Bebe, scuze, citisem ”sunt zgârciți ȘI nu lasă bacșiș”.
      @Maxp, ok, salariu decent. să zicem că pt unii salariul meu este considerat decent, poate eu nu-l consider decent raportat la cantitatea de muncă/responsabilitate/futut la creieri. intereasează pe cineva, ca să-mi dea bacșiș?! nu. mi se spune ”nu-ți place, caută-ți altceva”.
      extindem bacșișul de la anumite meserii unde, să zicem că tradițional, se dă bașiș (ospătari, picoli) la tot mai multe meserii: curieri, taxi, coafor/cosmetică, spălătoria auto, dracu’ mai știe. în curând o să dăm bacșiș peste tot că nu e meseriașul plătit bine de patron.
      în plus, chiar și în cazul acelor cazuri ”tradițional” bacșișiuite eu știam că dai bacșiș doar dacă ești super mulțumit de serviciul prestat: chelnerul care a venit doar ce-ai rotit ochii prin local, taximetristul care te-a dus repede și în siguranță, cosmeticiana care ți-a suportat niște mega-hachițe și te-a făcut de-ți vine să te pupi singură-n oglindă (eu mă gâdil crâncen la pedichiură și fac ca toate visele nasoale la epilat :), cosmeticiana mea e o sfântă că mă suportă), etc.
      și, din câte înțeleg eu, oamenii ăștia nu prea sunt mulțumiți de modul în care li se spală mașinile, de ce ar da bacșiș?! doar pt că, probabil, ăla e plătit pe nasturi?!

      00
  31. Si eu am inceput sa merg la spalatoriile self service. Sunt deschise non stop si pot evita astfel cozile din timpul zilei. Mergi mai spre seara si cam toate sunt libere. (in Timisoara)

    Cu 15 lei termin toata treaba. Prima data o spal, dau cu sapun iar mai apoi clatesc.
    O duc unde este aspiratorul si imi scot o carpa pe care o port mereu cu mine.
    De obicei sterg doar geamurile de apa ca sa nu ramana urme dar uneori mai dau si pe masina. Dupa ce am terminat asta trec la aspirat. In 20 minute am terminat cu tot si am facut si miscare, nu am stat cu ochii in telefon. :)

    00
  32. „…pentru că oamenilor le place să facă lucruri cu mâinile…”. Partial adevarat. Motivele principale pentru care am renuntat sa mai merg la spalatoriile clasice sunt: fostii puscariasi care lucreaza acolo, „echipamentul” lor total neadecvat (chestii de metal pe haine care zgarie lacul), in 80% din cazuri masina nu era spalata bine, daca nu le dai tips inainte, fac treaba si mai prost.
    Banii nu intra aici.
    Mie nu imi este usor sa o spal, dar prefer sa bibilesc la ea 2 ore (int + ext) ca sa o curat bine decat sa o duc la spalatorie clasica.

    00
  33. La spalatoria clasica mergeam cand aveam Dacie. Si „baietii” de acolo se uitau la mine cu niste mutre acre gen „pai bine bah, asa de rau am ajuns, sa spalam cazane de astea?” (Era vb de Logan nou).
    Dupa aia m-am prins care era treaba: „bosii” cu masini scumpe lasau cheile baietilor si mergeau alaturi la o cafea. Si baietii trebuiau sa „mute” masinile ca sa faca loc cica in boxele alea unde le spalau. Adica se plimbau cu masinile prin curtea spalatoriei. Si mai si schimbau postul de radio pe manele.

    00
  34. La noi in oras una din cele mai cunoscute spalatorii a adus vietnamezi. Si au aparut de-astea self service de mult… peste tot sunt.
    Pur si simplu nu se gasesc angajati :)

    00
  35. Priveam și eu circumspect aceste spălătorii când au aparut, dar cum la job ni se impune sa spălăm mașina odată la 2 săptămâni. Asta înseamnă aprox o ora jumate pierduta la fiecare spălare, deci cu 2-3 clienți mai putin vizitați în ziua aceea, deci vânzare mai putina.
    Acum, cu 2-3 fise fac exteriorul imaculat și durează maxim 10 minute. Interiorul merge curățat și la 2 luni, ca am grija și nu car porci cu mașina. Deci am câștigat în medie 5 ore în plus pentru clienți pe 2 luni, aproape cât o zi de munca.
    Dezavantaje:
    1. ori stai la cozi ori cauți timpii în care nu e aglomerat.
    2. nu primești Bon fiscal, este o cheltuiala pe care nu o pot deconta, dar fac cam de 10x cheltuiala pe timpul castigat.

    00
  36. Oamenii stau ore intregi pe langa masina ca sa nu le stea pe langa familie: cu nevasta care ii cicaleste non-stop (imbracata in halat si cu papuci de casa), cu plozii care vor toate rahaturile, cu soacra care… e soacra. Cu cat sunt mai bratrani, cu atat stau mai mult pe langa masina

    00
    • aiurea, în 20 de ani de când spăl mașina prin diferite locuri niciodată nu mi-au șters ușile pe dedesubt de tot noroiul și praful care se strânge acolo, la fel de ineficienți sunt și cu plasticul farurilor, indiferent câtă șpagă dai și cât de dedicați par, la final constați că au simulat :D

      00
  37. Nu-mi place sa fac eu interiorul, asa ca dupa cateva spalari self-service, mai trec si pe la cate una clasica. Dupa aparitia spalatoriilor self-service am constatat ca imi spal masina mai des.

    00
  38. Folosesc si eu de cam 2 ani, ca e mai ieftin, rapid si…o fac cu mana mea, ceea ce e placut. Ma uitam recent cat e investitia sa faci o spalatorie….cam 10.000 euro 1 boxa cu tot ce trebuie+teren+constructie si cica la 5 lei o spalarea de 3-4 minute, 2 lei se duc pe costuri si 3 lei e profit (asa vazusem un calcul ).

    00
  39. In brasov sunt peste 6 spălătorii de genul și da, au succes!

    00
  40. „În minim 50% din cazuri, oamenii au impresia că nu le-a fost spălată bine mașina.”
    Cred că ăsta este principalul motiv. Și pe bună dreptate. Este suficient să vezi cum îl salută pe șoferul mașinii care trebuie spălată după a ta, ca să-ți dai seama ce fel de treabă va face operatorul de la boxa la care ești. O vreme am contracarat asta dînd bacșișul(aprox. jumătate din prețul unui pachet de țigări) înainte să înceapă.

    00
  41. Eu imi spal masina destul de des la spalatorie de tipul self service din ratiuni strict economice.
    1.Cu 10 lei o curat decent
    2.Economisesc timp (5 sau 10 minute statul la coada + 10 minute spalatul)
    In Cluj sunt foarte multe spalatorii de genul

    00
  42. Iti bagi p… iti dai palme cu spalatoriile astea. E una in drumul meu spre casa si am apelat la ea, ca era frig si nu pot face apa prin curte, ca fac ghetus si imi crapa pavelele. Am Kerscher bun, apa de la robinet calda, plm, dar nu poti pe ger. Si bag bani de doua cicluri, spumat si clatit, ca un singur ciclu e de 3 minute, nu apuci sa faci nimic. Bai si nu mi-au ajuns doua cicluri, am mai bagat unul. Pwla, tot am ratat pe la praguri ceva, ca nu ai ce vedea in intunericul spalatoriei. Am iesit cu masina zebra de 9 lei. Pana la urma nu ai ce face. Spalatoriile cu angajati sunt aglomerate, nu ai timp sa astepti, vrei sa dai jegul jos cat de cat, nu neaparat sa fie perfect curata. Dar treaba e ca limita de timp e practic jecmaneala. Pune dracu un pret ca la spalatoria cu angajat, ca si asa nu ai salariu de dat, si lasa-ma sa o spal bine.

    00
    • E simplu, limita de timp e motivul pentru care se duc oamenii acolo: nu stai la coada, ca toata lumea e fortata sa termine in 3-5 minute.
      Daca ar scoate limita de timp, toti ar sta cate juma de ora sa bibileasca masina, si ai avea cozi ca la spalatoriile umane.

      00
  43. A deschis una pe fundeni, presiune mica, sampon prost, iesea tot murdara, basca dupa ce era 2.5 lei 5 minute fisa acum a facut 5 lei fisa pt acelasi timp… pulea se mai duce si imi cumparasem si carpa din piele pt sters.

    00
  44. Si la mine in oras s-a facut una, destul de mare si eficienta, de 10 lei cumperi 4 jetoane, ai cicluri diferite ce dureaza 3-4 minute fiecare. Mi-am spalat-o intr-o seara singur, chiar mi-a placut. Si mai bine decat o fac suedejusii de la spalatorie. Ultima oara am platit 40 lei pe o spalatura de toata jena, nici bon nu a vrut sa imi dea. Nu a sters bine, inauntru se vedeau doar urme pe ornamentele de aluminiu. S-a uitat si urat amaratul ca i-am lasat doar 6 lei. Le doresc falimentare usoara, iar suedejii aia ce le spala sa treaca la munca adevarata.

    00
  45. Ma bucura acest concept. In felul asta toti „taximetristii” de spalatorie se vor reorienta.
    Aveam un vecin care se angajase acum 3 ani la o spalatorie si pe principiu ” nu dai si tu de o cafea, boss?” facea 3000 lei pe luna, nu-i mai ajungea nimeni la nas, petreceri saptamanale; gratare si muzica pana noaptea tarziu.
    L-am revazut acum un an, m-a luat cu „nu dai si tu 20 de lei, sefu, ca ti-i dau la salariu, nu mai merge cu spalatoria si stii si tu”.
    Sper ca intre timp a dat faliment spalatoria aia mizerabila.

    00
  46. da, daca esti meticulos si ti se pare ca poti spala masina mai bine, se merita sa incerci…apoi iti dai seama ca si tu esti om si mai bagi o fisa :))

    00
  47. Spalatorii automate ca in https://www.youtube.com/watch?v=K7LNspsArM4 nu sunt in Romania? In Canada, cel mai tare a fost anul trecut cand Shell a avut un abonament pe 3 luni nelimitat in sensul ca puteai spala masina o data in fiecare zi. Partea interesanta e ca au o aplicatie pe telefon pentru asta si te puteai asocia cu alte 6 persoane si fiecare o spala o data pe saptamana. Din nefericire si-au dat seama ca n-au iesit prea bine si acum au doar abonament doar lunar care e mai scump.

    00
  48. Ca orice lucru bun in tara asta, tot oamenii il strica. De cand se deschisese cea din Bucuresti de pe energeticienilor, ma duceam saptamanal sa spal masina. Repede inauntru, repede afara, cat sa dai praful si gainatul de pe masina. Apoi, a devenit din ce in ce mai aglomerata, dar nu din motivul la care v-ati gandi: veneau ghertoii cu rablele lor si cu samponul lor de acasa, dadeau pe masina, statea si ocupau banda 10-15 minute sa ‘isi faca efectul’, apoi dadeau un jet pe ea si abia apoi plecau. Nu mai zic ca unii stateau sa isi curete si sa stearga si masina tot pe banda, pentru ca de ce nu. Au pus proprietarii semne , pana la urma am vazut ca sta mai mereu unul pe acolo sa supravegheze.

    00
  49. Marele avantaj este ca sunt deschise NON STOP. Merg de obicei dupa 10 seara si e aproape liber. Odata am fost dumninica seara si era full pentru ca se pregatea lumea pentru o noua saptamana. Sunt unele in care iti dau 200 secunde pentru o fisa de 5 lei si altele la care ai 2 fise in 5 lei. In felul asta cu 2 o spumezi si ai timp 2-3 minute s-o lasi sa isi faca efectul, ori la cea cu 3 minute legate nu ai buton de stop sa salvezi timpul pentru limpezire. Bine, poti sa iei 2 fise de 5 lei a 3 minute fiecare dar mereu m-am descurcat cu una, plus carpe de uscare la final. In unele gasesti si canal cu apa daca vrei sa mai dai manual pe la jante sau in alte zone omise.

    00
  50. La spalatoriile clasice mai e ceva naspa: cu aceeasi carpa iti sterge toata masina, de la praguri la bord si geamuri, dupa ce in prealabil a spalat-o pe jos cu presiune si a adunat tot nisipul pe ea.

    00
  51. e putin mai complexa treaba, hai sa le luam pe rand:
    – spalatorie cu angajati.. au preturile acutale pentru ca: 1. angajtii sunt platiti la negru, 2. nu respecta normele de mediu, deci au costuri mici. daca s-ar face controale pe bune, 90% din ele ar trebui inchise. daca ar face totul legal, preturile ar fi ca afara.
    – spalatul acasa cu karcher..: ce faci cu noroiul rezultat? Sa iei oricare karcher.. nu are presiunea pe care iti ofera spalatoriile selfservice.
    Iar cateva din lanturile existente, folosesc apa calda, si detergenti care te ajuta la spalat/uscat, ne mai fiind nevoie sa stergi masina.

    00
  52. s-o crezi tu ca 2 monezi de 50 de bani. minimul e laptopul de cateva sute de euro. maximul l-am atins cand aveam si un aparat imprumutat in masina, totalul sarind usurel de 20 de mii de euro (bine, trebuie sa stii ce sunt cutiile alea ca sa te tenteze, de la departare au in talcioc bormasini mai bune). si da, stiu, sunt idiot, nu ma duc sa spal masina firmei in timpul liber, asta e…

    si nu, nu m-as duce la o spalatorie self service. in general sunt un tip care fac multe. asa ca spalatul masinii chiar nu intra in programul meu… mai bine butonez telefonul (ca sa nu par cocalarr zicand ca citesc o carte).

    00
  53. NOU
    #107

    M-am dus si eu o data la o spalatorie din asta self-service sa vad cum e.
    Am aparut in poze pe Facebook in care lumea facea misto de mine ca am masina de 200k si n-am bani de o spalatorie normala.

    00
  54. Spalatorie automata. 12 lei cel mai ieftin program. In 5 minute maxim ai plecat cu masina curata si uscata. Cu mainile imi place sa beau o cafea in timp ce mi se spala masina.

    00
  55. Am văzut spălătoria aia din Brașov de lângă centrul comercial. Treaba profi, multe stații. Buna investiție. Eu folosesc spălătoria self service Lukoil din Mogoșoaia destul de des. O fac din următoarele motive
    1. Cost. Cu 4 jetoane o speli super bine și dai și cu ceara lichida
    2. La final pe programul finisare cu apa osmotizata se curata bine și june nevoie de șters pe caroseriem.deci mai puțina matuire la vopsea
    3. Timp. Dacă te duci la o ora târzie nu e nici dracu. În 20 de minute ai rezolvat.
    4. Evit lehamitea unor spălători care spala și șterg în scârbă. Dau șpagă tot timpul dar dau mai mult când vad ca ala se chinuie sa și facă treaba.
    E foarte ok soluția mai ales când nu e decât praf pe mașină sau e murdara superficial. Dacă ai un strat de material anti derapant sau nămol, mergeți la spălătorie profi. Eu zic ca e ok spălătoria self service pt spălatul normala și un tratament complet la o spălătorie profi o data la 6 luni merita. Eu o las în promenada la subsol la Diamond wash, beau o cafea rezolv o p problema și o iau parfum inclusiv cu ceara solida aplicata. 100 RON o data sau de 2 ori pe an pt semi detailing și ceara solida merita părerea mea.

    00
  56. NOU
    #110

    Odata la ~2 luni merg la spalatorie clasica int-ext, in rest, cand e murdara, self service, cam de 1 an. De ce ? pentru ca deja am schimbat pragurile din cauza ruginii.
    Cost: cam 10-12 lei, in functie de cat de repede te misti. 1leu=34sec parca.
    Timp: Daca jobul iti permite sa iti iei liber atunci cand altii sunt la lucru(sau dorm), te duci cand nu e coada si scapi destul de rapid, stai maxim 6-7 minute la coada si inca 6min spalarea. In interior nu fac mizerie si mi-e lene sa aspir, cel mult sterg cu servetele umede de bord.
    DAR, stratul de praf de suprafata NU se ia fara sa dai cu carpa(cum fac gigeii la spalatorie) deci daca vrei ca masina sa luceasca trebuie sa freci cu carpa.

    00
  57. La mine in oras a fost o spalatorie full-service care a dat faliment, dupa 1 – 2 ani s-a construit una cu self-service si e mereu plin.

    00
  58. Aici o spalare e cam 30e. La self service 8…

    00
  59. Marea problema la aceste spalatorii e ca nu au nici un fel de fiscalizare. Nu dau bonuri,nu poti plati decat cash.

    00
  60. … Sau n-au auzit de mașini de spălat cu deschidere verticală.

    00
  61. Una prin zona de nord nu stiti? Aviatiei, Barbu Vacarescu, Trifesti, Poligrafiei? Orice sugestie e binevenită 👍

    00
  62. De 2 ani am calcat de 5 ori in spalatoriile clasice strict pentru ca imi era lene sa stau sa aspir masina la self service si sa spal geamurile.
    In general spal zilnic masina ( iarna depinde foarte mult de vreme, la maxim 2 zile o clatesc de sare ).
    Cel mai bun self wash din Bucuresti este la Rompetrol la Valea Oltului. Dupa recomand Kimicar ( la penny la cristalului in bragadiru ).
    Nu recomand lukoilul nici la dusmani, am incercat in 5 diferite, la toate iese varza. OMV ul iar este foarte ok. Decent spre ok mai este Jet on ( care vad ca se extinde foarte mult, deja au 4 sau 5 sedii foarte mari ).
    Mai este una pe prelungirea ghencea, fosta spalatorie clasica transformata ( naty wash ) care este ok, dar e enervant ca nu are fise, speli in functie de cati bani bagi.
    La toate in afara de naty/jet on primesti bon fiscal care se poate deconta pe firma ( eu il decontez ).
    In functie de murdarie, eu mi am cumparat degresant de la Kimicar, il am de un an si am dat ~30 ron pe concentrat si inca imi ajunge. Daca e jegoasa, dau si degresare. Daca e prafuita ( stau pe strada neasfaltata si zboara astia pe aici si zilnic o clatesc vara pentru ca nu suport praful de pe ea ). Nu imi pasa daca economisesc bani, dar am scapat de ,, hai boss lasa 10 lei spaga, ca era jegoasa tare “, degresarile surpriza ( 10-15 ron in plus ), castig foarte mult timp si asa imi mentin masina curata mereu. Sper sa se deschida din ce in ce mai multe self service in Bucuresti, ca sa mai scada din cozile de pe timpul zilei. Daca vad ca este coada, in general plec.

    00
  63. Cand ma gandesc cum s-a introdus asta cu … faci tu chestii. Cand eram mic, nu apucai sa iesi din masina si te intrebau cat combustibil doresti. Iti stergeau si geamul din oficiu… acum mai ca nu platesti sa-ti duci tava la „Mec”, sa cumperi benzina… la spalat masina totusi platesti ceva :D PS: Interesanta directie pentru omenire…

    00
  64. am un deja vu, acum vreo 3-6-9 luni s-a mai discutat problema :) eu prefer omv-ul de la gara unde au tunel automat, 12-14 ron parca este varianta minima si masina iese ok (variantele mai scumpe care presupun ceruire, spalare motor si alte traznai nu mi s-au parut ca dureaza mai mult, sau ca stropesc cu alte chestii, asa ca am renuntat la ele)

    multi spun ca periile alea zgarie, etc pana acum n-am remarcat nimic special ( masina din 2008), rugina nu are, zgarieturi sunt ca pe alte masini

    ps. pont de facut bani, cine e fan la self service sa isi ia un scaunel/umbrela si daca e prin zona la ora potrivita, sar cu 15 ron peste jetoane si sa-mi faca el masina, ca sunt comod din fire

    00
  65. Normal… Românu’ se pricepe la orice și crede că el însuși spală mult mai bine mașina decât un străin care poate a facut asta toată viața lui. De ce să dăm bani la altu? Așa ne mai pricepem și la instalații, mecanică, politică, economie, drept, sau, cel mai simplu, la datul cu părerea în orice domeniu. Și ne trezim cu pretenții de 2020 și mentalitate de 1900.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile